灣仔愈來愈變得像一處美食天堂,不同國家或不同地區的菜式都可以在這區找到,就連主打西班牙菜都有五、六間在同區中競爭。不過,這晚由朋友發板來到的El Cerdo,原來本身已在荃灣開有分店,感覺到實力的展現,既然筆者從未吃過,就要試試它的實力。El cerdo 位於灣仔地鐵站C出口轉右不到1分鐘的路程,地理位置優越。室內環境呈以深長形設計,左邊主打巨型酒吧空間和開放式廚房的用地,右邊則要是用餐地方。近天花處刻畫了不同顏色的幾何圖形設計,在用餐地方的淺灰色調枱椅,特意襯上七彩的cushion,搭實得來而暗地充滿色彩。襯上柔和不刺眼的光線,光線充足又不會暗沉昏睡,再播放輕快跳脫的歐美音樂,令人倍覺輕鬆寫意,放工後來喝一杯,更覺快活。晚餐的餐牌就印在於墊枱紙上,睇得又得得,一舉兩得。食物款式分有The classic、on the land、special、Iberian cured meat and cheese、on the sea、on the garden和something sweet,價錢看來很親民公道,更重要是餐廳不收加一服務費才是最棒棒呢!至於飲品方面也有各式各樣的紅白酒、啤酒、咖

晚餐的餐牌就印在於墊枱紙上,睇得又得得,一舉兩得。食物款式分有The classic、on the land、special、Iberian cured meat and cheese、on the sea、on the garden和something sweet,價錢看來很親民公道,更重要是餐廳不收加一服務費才是最棒棒呢!至於飲品方面也有各式各樣的紅白酒、啤酒、咖啡或茶、特飲及雞尾酒供應。西班牙出名的骰小巧的美食,又可以配上不同類型的酒品,實行大吃大喝的作風。

Sangria ($55)

有美食佳餚又怎少得西班牙傳統的水果酒呢?
紅酒混入檸檬汁、橙汁和少許糖漿,再伴入一大堆檸檬、橙肉、青蘋果切粒,賣相新鮮繽紛。果酸未有蓋過酒味,而是還來得十分濃烈,未喝到一半已經感到身心發熱,面紅耳赤了。相信酒精濃度也很高,加上帶有少許汽泡的效果,味道相當易入口和順喉。

Jamon de Guijuelo 60 months ($158)

員工極力推介餐廳的西班牙依比利亞黑毛豬腿片,一於便點一客來品嚐一下。大概有數十片,平均舖在木板上。在燈光照射下黑毛豬片泛起令身油光,味道不咸反而帶有絲絲香甜果仁味,油潤甘美,用來佐酒簡直是絕配。如果再能配上一點點芝士粒或杏脯乾果,風味更佳。

Mejilones, Chorizo Y Jerez ($88)

一小碟的載滿半開合的青口,蘊藏豐富的湯汁食材,如蕃茄、芫茜、洋蔥和辣肉腸等的耐煮配料,令辣肉腸的肉質鬆化而充斥濃醇的酸香,滲出丁點兒醋酸帶點微咸的效果,口感豐富,用來昇華青口鮮甜的味道恰到好處,肉身嫩滑而鮮味一流!

Tortilla al horno ($68)

厚厚的蛋批包裹著無數個薯仔粒,薯仔就像層層疊一樣疊得山而高,夾雜著洋蔥、蛋汁,充滿薯香蛋香濕潤口感,以為只有一個小圓餅的份量不太多,實際吃完又覺挺飽肚。再配合面頭唧上的沙律醬和少許香辣粉,經典的配搭,簡單又美味,沒有不好吃的理由。

Albondigas con salad de tomate ($68)

兩球meat ball云云放在一堆茄醬之上,表面輕灑芫茜碎,賣相看來和一般在酒樓裡所食的山竹牛肉球相似。不過一咬之下,豬肉饀肉質鬆化無比,有如漢堡手打牛肉般嫩化鬆軟,豬肉香很濃郁細膩,夾雜著爽口的洋蔥和酸香的茄醬,十分滋味。

Ojo de Bife ($132)

燒牛肉眼扒一早切成條狀,適合懶人的食法和分享。肉眼扒的外層燒得淺竭且充滿焦香,但內裡肉質呈粉紅、色澤光鮮,是令人滿意的五成熟表現。

不過表面舖滿芫茜、蒜蓉和紅椒碎,入口芫茜味極重,其後有種酸酸微辣的醬汁提吊。雖然筆者一向對芫茜極度抗拒,幸好在篩走芫茜碎後,芫茜的辛辣感未算強烈,沒有蓋過肉眼扒的風采。肉質本身肉味濃、油花充沛,半融嫩化的油份令肉質提嫩不少。而且在泰國版本的酸辣醬油浸著之中,令肉香鮮味更奔放自如,肉汁從咀嚼過程中滲透出來,酸辣開胃。

Crema Catalana ($48)

做乜起我個黑衣兜攞飯食?咦,原來黑衣兜裝的不是飯,而是焦糖雞蛋布甸。小妹點的creme brûlée,表面加上一層薄薄的焦糖薄片,用匙羹輕輕就刺穿,布甸並非平常看到的挺身,反而是帶點流心質地,幽幽散發雞蛋固有的蛋香,加入西班牙傳統米布甸在內,口感煙煙韌韌,有如吃著泰國版的芒果糯米飯的輕奏版,味道更加清甜,香醇滑溜。

總括而言,餐廳無論在設計、食物及服務方面都給人一種沉實穩重的印象,室內設計不用多說,至於食物沒有花巧浮誇的賣相,但味道卻穩陣而得人歡心。服務方面,員工皆是密密耕耘,說話不用多,但勤力換碟、上碟及加水的主動性,都令人感覺稱心如意。

El Cerdo (荃灣)
荃灣大壩街77號地舖
2017-08-16
$350 (Dinner)
  • Mejilones
  • Chorizo Y Jerez ($88)
2017-08-21 97 views
生日週男友百忙中抽了幾個晚上陪我吃晚餐(偷笑),其中禮拜二晚工作完在灣仔試一家剛剛開業沒多久的西班牙菜館。餐廳座落在灣仔站出口C旁邊,地舖很容易找。我們7點半到餐廳已經差不多坐滿,很多人放工後都在這邊小酌一杯。餐廳不大,裝潢時尚,但樓頂很高,所以坐起來還蠻舒服。吧台加開放式廚房大概佔了2/5位置,可以看著廚師在面前料理食物。來之前看到網上評論這邊東西比較貴,其實因為主打西班牙tapas,所以份量都比較小,用來下酒絕佳,不知不覺兩個人點了五六份食物(眼闊肚窄的兩個人)哈哈。我們請店員介紹了一些人氣食物,懶得想就照著點。前菜點了Ham Croquettes ($34). 這個西班牙丸子表面炸得很脆,裡面是那種像用來煮意粉的濃厚白汁,很香口但不會制。下一道前菜是Padron Peppers ($88). 這個其實是煎青椒,一點都不辣,焗了一下所以蠻香而且椒身很軟。加點海鹽調調味,有本身青椒的甘甜味,不錯不錯!肉類我們點了lamb skewers($88). 一共四串羊肉串,每串兩塊羊肉。這邊的羊肉沒有酥味,肉裡面還有點紅,肉質軟嫩,表面撒了點孜然所以很惹味。然後我們點了grilled rib

Ham Croquettes ($34)
Padron Peppers ($88)
lamb skewers($88)
然後我們點了grilled ribeye($132).這道菜雖然很多人點但是我覺得有點點失望。淋在肉上面的醬汁用了芫荽檸檬草等等的香料酸酸甜甜很開胃。牛肉本身有點'hai', 不太像常吃的肉眼扒,而且比較瘦,但是肉烤得時間剛好還能見到粉紅色。
grilled ribeye($132)

grilled ribeye($132)

這是迷你漢堡($88).
迷你漢堡($88)

迷你漢堡($88)
小食我們點了一份炒雜菇($68)。菇炒得非常入味,而且仲各類多,都切成小塊狀的,好吃。
炒雜菇($68)
甜點我們點了Churros($48)。我們看到廚師在我們下單後在開放式廚房那邊新鮮炸的,所以上來的時候還是超級熱!有4條churros, 旁邊配了Nutella醬。churros炸得蠻脆,但可能時間不夠所以有點軟。Nutella醬加了牛奶所以比較稀,我覺得原本nutella的濃稠度比較好吃。
Churros($48)

Churros($48)
這家餐廳的食物味道不錯,我們都帶著吃tapas的心情來吃所以覺得食物大小還可以。大家可以試試看喔!
2017-08-15
$270 (Dinner)
Ham Croquettes ($34)
Padron Peppers ($88)
2017-08-19 292 views
星期六要返工,下午放工就到附近搵嘢食,原來新開一間西班牙餐廳,門口見到餐牌,一睇發現食物幾特別,環境又舒適,就同同事入去試下!我們被安排到餐廳較入位置嘅吧枱,發現內裏裝修顏色豐富,富有濃烈西班牙氣氛。餐牌中英對照,十分之貼心!職員介紹呢度食西班牙tapas為主,每碟份量不大。就好似我哋中國人食點心一樣,貴精不貴多。炎炎夏日,我首先要左一杯雜莓梳打特飲,不太甜,一飲透心涼。餐具紋理都十分講究十分精緻。燒帶子配脆皮燒腩肉伴粟米蓉燒帶子大大粒好鮮甜,我諗係達刺身級數!旁邊一件薄薄的燒得香脆嘅豬腩肉,肥瘦層次分明,有焦香味!下層嘅粟米蓉好清甜!整體又甜又脆又香口,好食得來又特別!上面係類似日式嘅醬汁,甜甜地小小鹹,提升鮮味。鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦,侍應送上枱嘅時候十分之熱辣辣,蝦下面嘅醬汁仍然滾燙!照片內能夠清楚看見沸騰點的泡泡!醬汁辣辣地好惹味!大蝦好爽好甜!來到西班牙餐廳點可以唔點一個西班牙炒飯?因為我們只有兩個人,餐廳第二安排一個二人份量嘅迷你西班牙炒飯!十分貼心!雖然只係迷你份量,但材料都好豐富!大蝦,青口,魷魚,帶子樣樣都齊!成個飯鮮味十足!呢度採用開放式廚房,食物都係由呢位鏡頭內背着

炎炎夏日,我首先要左一杯雜莓梳打特飲,不太甜,一飲透心涼。

餐具紋理都十分講究十分精緻。

燒帶子配脆皮燒腩肉伴粟米蓉

上面係類似日式嘅醬汁,甜甜地小小鹹,提升鮮味。

呢度採用開放式廚房,食物都係由呢位鏡頭內背着我哋嘅西班牙廚師精心烹調製成!味道好正宗。

灣仔越來越多臥虎藏龍嘅餐廳開幕, 呢一間食物質素好,裝修環境又夠chill,嚟緊午餐又多一個好選擇!
2017-08-14 355 views
一朝早去完會展行左一圈,個人已經攰到爆,又肚餓。。當然係要揾番個地方嘆下,估唔到平時夜晚的紅燈區會有間高級的西餐廳喺度。門面好靚,冷氣夠,入面仲有好靚仔嘅外藉服務員,哈哈。入到去個餐牌嗰度會見到有set lunch,初頭諗住一人帶一個set lunch。但係原來星期六日的話,lunch set係同平日唔同嘅。佢做緊係$200一個人人頭,包兩個食物(除左中間嗰行唔得之外)加一杯cocktails 。講真平時淨係飲杯嘢飲都已經要$100啦,所以而家包埋嘢食先至$200一個人頭,個價錢非常之抵。Gambas Pai Pai用一個細細的鑊仔,上枱時候仲會有渣渣聲。上面嘅鮮蝦咬落去非常之爽,味道就有少少墨西哥風,有香蒜味又辣辣地。Ojo de Bife6安士的肉眼扒,望落去嘅份量唔算好大份。但係食落去個份量都一啲都唔細,切開嘅效果大概係六成熟,口感剛剛好。上面再配埋泰式嘅辣椒蒜蓉,好有融合菜嘅感覺。Esparragos con Huevo Y Jamon好長嘅一個菜式名雖然我都唔識,但係佢呢一個係十分之推薦嘅一個菜式。有四條蘆筍墊底,然後上邊會有巴拿馬火腿,流心蛋同埋沙律醬,佢嘅味道非常之夾,而

Gambas Pai Pai

Ojo de Bife

Esparragos con Huevo Y Jamon

好長嘅一個菜式名雖然我都唔識,但係佢呢一個係十分之推薦嘅一個菜式。有四條蘆筍墊底,然後上邊會有巴拿馬火腿,流心蛋同埋沙律醬,佢嘅味道非常之夾,而且食材選用非常之新鮮,好正。

Palmitos Y Salmon Ahumado

作為餐前嘅一個沙律係非常之開胃嘅一個選擇,入邊有西式嘅筍,有橄欖,有洋蔥,上面仲會有燈肉,一齊溝埋黎食好Fresh。

仲有呢兩杯非常之靚嘅cocktail ,特別係黃色呢一部熱情果味,飲落去酸酸甜甜,係咁熱嘅天氣來講係非常之解渴。而且飲落去仲會有佢啲果子可以咬下咬下,好爽。

呢度無論係環境,食物又或者飲品個質素都非常之高,我諗除咗午餐之外,晚餐都一定係一個不錯嘅選擇。
2017-08-14 323 views
Lover收工後去放鬆下 來到灣仔新開酒吧飲下野 食小食 又完成一日工作灣仔C出口轉左 一分鐘不用便到達 非常方便 客人不多 可以靜靜的聊天一坐下職員熱情的介紹飲品 再介紹食物開放式廚房 樓底高兩層 所以坐得舒適餐牌全部西班牙文 有英文翻譯 也可以向職員查詢飲品方面order了一杯紅酒同雞尾酒 Garnacha , CAB / SAV ,SYRAH,MERLOT ,CAB FRANC $85/Gls較為酸 令口腔不斷分秘出口水 個人認為要食較濃味的食物 太淡或甜 會比紅酒味道蓋上Spanish Cobbler $85Rum,Raspberry,Blackberry,Blood Orange,Lemon,Juice,Angostura Bitter,syrupRum較適合女士飲用 微甜的酒又不太強烈雖然話入邊有Lemon 太飲品不會過酸 清新的感覺而且用了碎冰 飲落都比較凍Croquetas de jamon $34 Ham croquetas西班牙黑毛豬肉碎整成的球 上面有沙律醬 用黎做小食幾特別Mini Hamburguesa con Chorizo y huevos de co
一坐下職員熱情的介紹飲品 再介紹食物

Croquetas de jamon $34

Ham croquetas
西班牙黑毛豬肉碎整成的球 上面有沙律醬 用黎做小食幾特別

Croquetas de jamon

Mini Hamburguesa con Chorizo y huevos de codorniz $88

迷你漢堡 竟然可以做到好多層令口感豐富

Spanish Cobbler
Croquetas de jamon
Crema Catalana
2017-08-12 173 views
星期六晚,當然要好好對待忙了一周的自己,如果想要喝點小酒,配點小食,自然會想到西班牙菜,精緻的tapas。el cerdo離地鐵站極近,一坐下點了sangria,滿滿的水果,水果香甜,容易入口,少了紅酒的苦澀味。Pork loin, 咸香得宜,入口芳香,果然是配酒一流的小食Mixed mushroom,香噴噴的炒菇,加上果仁,咸中帶酸,口味和口感多層次Octopus/ rosemary potato/ caperberries 八爪魚居然能這麼軟柔,配上薯仔,caperberries的酸味,味道非常融合。Mini burger , 牛肉超級多汁,芝士是羊奶芝士,還有加上蛋和ham, 簡直是一次過滿足食慾。最後是必點的甜點churros,非常脆又甜,nutella已經稀釋過,忍不住一點沾來吃Tapas 就是小小的一碟,這樣才能多品嚐幾種,也可以多喝兩杯啊

2017-08-08 252 views
今日同朋友去左灣仔行下,睇下野,買下野,見依間餐廳好似唔錯,入左去試下食,我點左西班牙海鮮飯,西班牙海鮮飯黎到, 賣相不吸引,我話依堆甘ga野就叫西班牙海鮮飯?服務員話係甘架la....我心諗...D態度甘差! 食落D蝦肉鬆散,........痴線...唉... 拎開d蝦試下d飯,食左1口即唔想食,d飯硬度食刷子膠, 係好硬, 味道都幾咸, 食左要飲好多水先可以沖淡,我決定唔食放氣!依圾餐廳,1定無下次!
依圾餐廳,1定無下次!
Other Info. : 服務態度極差,食物極臭腥味
Type of Meal
Dinner
2017-08-02 467 views
Friendly, efficient service and excellent food, featuring interesting sauces and tasty desserts.  My wife and I thoroughly enjoyed our meal.  I was there on opening night as well, and wasn't disappointed either visit.  Would definitely eat here again and recommend to others.
2017-07-30
Type of Meal
Dinner
2017-07-24 641 views
裝修光猛,顏色鮮明,活力充沛,比起駱克道黑沉沉的酒吧,佢好似少女。lunch set2個價錢($88,$98),包湯,選2個tapas, 咖啡或茶或甜品。我跟青蛙,點2個餐有4個tapas, 看鄰枱小食好少,無餐包,有點擔心唔夠飽。餐湯南瓜甘荀湯,好橙色,香草,味濃郁,唔係忌廉稠,係南瓜甘荀稠,無溝太多水鲜蕃茄蓉焗法包,可形容3件仔,一口一件,帶燶,蕃茄甜。炸薯仔佐地道蛋黄醬,用橙色醬混薯仔粒炸後,上面加蛋黄醬~醬少,薯仔外脆内粉,I like it炸黑毛豬火腿球,2個,大小與炸鲮魚球差不多,外為卜卜脆麵包糠,內為薯茸及碎粒火腿,好香,好美味,但太少!西班牙奄列,正啊,上面灑咸咸地暗紅色的塩,内有芝士,有蛋,薯片是粉,好香,澱粉迷的我,被迷倒,I fall in love最後,當然選甜品,西班牙油炸鬼,多油,軟身,少少糖,配朱古力醬,ok!食薯仔,填飽肚,夠滿足。

鲜蕃茄蓉焗法包,可形容3件仔,一口一件,帶燶,蕃茄甜。

食薯仔,填飽肚,夠滿足。
炸薯仔蛋黄醬
蕃茄蓉焗法包
炸黑毛豬火腿球
西班牙奄列
西班牙油炸鬼
2017-07-21
$88 (Lunch)
炸薯仔蛋黄醬
炸黑毛豬火腿球
西班牙奄列
2017-07-17 468 views
I was excited to try out this new restaurant around the corner, turns out to be quite disappointing. I ordered the meatballs expecting about a bowl of them since I paid $68 for them, when the food arrived, turns out it was only 2 of them and there was nothing special about them. The mini burgers taste nice but they were way too small for $88.
2017-07-12 399 views
行過見到與別不同的裝潢,這麼多人品嚐,好奇心驅使下進入,只見金髮廚師專心埋頭於每道菜式,坐下試過可以講超級好味👍,每道菜式大廚都要過目,十二分認真👍👍,細聽下原來灣仔是分店荃灣還有一間也是一樣的菜式,下次一定會去荃灣間試下,是否一樣。我覺得最好味是西班牙奄列、盧筍溫泉蛋、鮮帶子配脆皮燒肉及粟米醬、最難忘是西班牙沙律令人開胃、鮮蝦鐵板燒爽口彈牙👍👍👍令人回味無窮,還有很多菜式未試,下次一定會再來。
2017-07-02
Waiting Time
9 Minutes (Dine In)
  • 西班牙奄列
  • 鮮帶子
餐廳環境雖少但舒服Main course 精緻,細緻,尤其所配搭的sources,和諧美味。但份量不大。推薦: Prawns, garlic & chili: 大蝦爽口,微辣的蒜油汁 (如果多d garlic, 會更好)Crab tortilla: 蛋皮包住薯蓉,切開後超香蟹味,蟹肉份量多Lamb skewers & mojo verde: 羊肉軟嫩,配上香草醬,一絕甜品churro, order 後立即炸,香脆,肉佳粉份量剛好,配上Nutella, 絕對適合用甜品的人雖然因有大量客人令等候時間有點長,但staff 同主廚有apologize. 相信是因爲剛開業先會咁。期待下次光臨時,上菜速度加快,食物保持水準。
餐廳環境雖少但舒服
推薦:

2017-07-06 344 views
食晏時經過駱克道, 見到呢間新開既餐廳(ElCerdo) 決定收工約埋班朋友去試下,係正地鐵站C出口隔離,非常方便就腳。門面好大一定唔會錯過, 待應帶我地坐正系酒櫃邊,好多名酒見到都好想飲。整體氣氛好輕鬆同舒服!值得一提既係一幅360度彩色立體圖,好有西班牙feel!我地叫左兩壺Sangria share黎飲, 味道可以再濃少少!Gambas 燒大蝦, 好爽! 正!羊串配香草汁, 一d都唔羶, 我本身唔食羊都覺得好食!迷你漢堡, 塊漢堡好多汁好夠味, 唔錯!64度蛋加火腿包蘆筍, 蛋汁加埋火腿同蘆筍好好味!6安士燒肉眼扒配蒜蓉香草汁,5成熟,岩岩好,份量多d就仲好!樣樣都好細碟, 可以叫好多碟, 價錢一d都唔貴. 至於食物既味道好地道好正宗,值得推介既一間西班牙餐廳!

Sangria

Gambas 燒大蝦, 好爽! 正!
Gambas Pil Pil

羊串配香草汁, 一d都唔羶, 我本身唔食羊都覺得好食!
Pincho de Cordero con Mojo Verde

迷你漢堡, 塊漢堡好多汁好夠味, 唔錯!
Mini Hamburguesa

64度蛋加火腿包蘆筍, 蛋汁加埋火腿同蘆筍好好味!
Pisto y Huevo de 64C

2017-07-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Gambas Pil Pil
Mini Hamburguesa