2021-06-27 248 views
飯TASTIC + 多國菜🏠overall/環境/ 服務:+ 外賣店嘅形式 不過都有 bar枱 三座位 for 堂食 係一個半open用餐環境+ 可以選擇嘅配料好多 配料同配菜可以各任選四選 可以有30種以上嘅配搭‼️自選飯 $72+28+8好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 肚餓得滯決定叫盡佢 所以係 主菜帶子+ 鰻魚 + 溫泉蛋 外加蟹籽、荀丶毛豆、蟹棒沙律 仲有 飯素 nuts 木魚絲✅ 份量係幾足 帶子同其他配料係新鮮嘅 幾欣賞佢個芥末蜜糖汁 芥末味唔會太重蓋過其他食材味 唔會變成汁撈飯咁✅ 鰻魚我覺得係必叫 原條 大大條 都係加二十幾蚊 肉肥冇乜骨 ✅ 配料會分四格咁埋係主菜底 唔會孤寒 可以叫四款 份量依然好足 所以撈一撈就可以確保每一啖飯都有配料📍 新蒲崗爵祿街98號爵祿居地下A號舖Shop A, G/F, Wealth Court, 98 Tseuk Luk Street, San Po Kong⏰ 星期一至五12:00 - 15:0017:00 - 20:00星期六12:00 - 15:00星期日全日休息☎️ 電話號碼
飯TASTIC

12:00 - 15:00
星期日
全日休息

☎️ 電話號碼

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-06-26 200 views
做完運動想食啲高蛋白質嘅午餐,揀咗呢間夏威夷刺身飯專門店。佢哋有可以選擇主菜同醬汁嘅🥢經典組合飯🥢,亦都有自由度更大嘅🥢自選飯🥢,足足有30款配搭🙀。🍚自選飯 $62起1️⃣醋飯🍚吞拿魚 帶子 (extra protein +$18) 蟹籽 粟米🌽 毛豆 青瓜🥒 木魚醬油 飯素 黑芝麻 雜果仁粒 ➡️$80份量比想像中多好多,吞拿魚同帶子好新鮮。吞拿魚切成粒狀,一啲筋都冇。帶子大粒又鮮甜。大量嘅蟹籽增添鮮味同口感。配菜同配料唔止色彩豐富,混合溫和嘅木魚醬汁後味道比想像中夾。2️⃣醋飯🍚鰻魚(+$10) 粟米🌽菠蘿🍍冬菇 竹筍 是拉差蛋黃醬🌶 飯素 黑芝麻 木魚絲 雜果仁粒 溫泉蛋🥚(+$8) ➡️$80雖然要加$10先有鰻魚,但係份量十足,而且夠晒厚肉又肥美。是拉差蛋黃醬甜中帶辣,出奇地同所有食材都好夾,亦冇想像中咁膩。冬菇、竹筍增加口感。菠蘿酸甜清新。溫泉蛋亦做到半熟效果。食材選擇自由度高,而且不乏有益健康嘅選擇,值得一試😋。

🍚自選飯 $62起

食材選擇自由度高,而且不乏有益健康嘅選擇,值得一試😋。

第一次食評就獻咗畀佢,要食嘅就自己考慮下食唔食啦,本身都諗住私下解決,點知餐廳將個責任推哂畀foodpanda,咁我都如實同大家講返個情況。今日我同朋友兩個人經foodpanda嗌咗個鰻魚帶子飯同埋三文魚帶子飯,嚟到鰻魚飯少咗帶子都算,已即時向foodpanda投訴送咗優惠卷。跟住食完後兩個鐘我哋兩個都keep住有少少腸胃不適,我朋友最後連續嘔咗四五次再痾水痾咗一次有脫水情況,我就嘔咗一次嘔返成個飯出嚟再keep住胃痛,即刻懷疑佢食物唔新鮮可能有菌消化唔到,所以call白車入院睇醫生。之後立即先向foodpanda投訴,再向佢哋反映,佢哋查咗兩個鐘查完話我知佢哋收order後8分鐘已整好,車手2分鐘後到達拎餐,再8分鐘後送到畀我哋,佢哋係cctv睇到foodpanda個車手冇將外賣放入保溫箱,然後send埋條片畀我睇,話懷疑係電單車熱力導致魚生變壞,所以令我哋唔舒服。我問佢有冇提醒車手係魚生唔可以放咁耐,佢話佢冇需要咁做,佢哋亦講明認為係foodpanda車手問題,佢哋冇責任亦冇問題亦唔會有咩補償,仲話全日得我哋有問題所以佢哋更加冇任何責任,已經好努力幫我哋找出問題喎。我就對佢哋好失望
我問佢有冇提醒車手係魚生唔可以放咁耐,佢話佢冇需要咁做,佢哋亦講明認為係foodpanda車手問題,佢哋冇責任亦冇問題亦唔會有咩補償,仲話全日得我哋有問題所以佢哋更加冇任何責任,已經好努力幫我哋找出問題喎。我就對佢哋好失望,回應及處理手法亦都太差啦,食物質素都存疑。
我哋睇兩個醫生都已經講哂畀醫生知成個情況,佢哋都話兩個鐘就有反應未必關車手個8分鐘事,可能係食物有隔夜已有菌,不過點講餐廳都唔覺得係自己問題㗎啦。總之經醫院已畀排泄物化驗報食物中毒,亦會自行報埋食環。
可能真係我唔好彩啦,咁啱揀著間咁嘅餐廳同派著個咁嘅車手,所以最後我要為自己咁唔好彩而負責啦。我就建議大家無論外賣定堂食都考慮清楚啦,廢事你都一個唔好彩食完有咩問題淨係收到句sorry啊就算啦😖
2021-06-25
Delivery
2021-05-22 841 views
其實我本來是很想光顧位於「新蒲崗」「爵祿街」的日式自選丼飯食店「飯TASTIC」,可惜「飯TASTIC」原來沒有安排給食客有堂食機會,下午六點鐘過後就只剩下外賣自取食品而已。於是我決定先在「新蒲崗」,享用完「崩沙腩河粉」配飲品套餐,作為當日晚餐裡面的「牛腩」部分食品,再在「飯TASTIC」購買自選配料的「日式鰻魚飯」食品,最後購買外賣雞肉小食,就回家繼續享用晚飯食品。「飯TASTIC」餐牌價目表裡面分別有「組合飯」和「自選飯」供食客自己去選擇,「組合飯」和「自選飯」的最大分別不在於是否有飲品跟餐,而是食客還可以自己選擇「主食」、「配菜」和「配料」。「飯TASTIC」這樣的價目表,某程度上看似呼應了現今社會所需,食客可以按自己喜好和經濟預算,選擇是否需要另加配料,不喜歡的話,只選擇主菜食材和醬汁,就已經完成「飯TASTIC」的點餐流程。我個人就偏好味道比較濃厚的食品多一點了,所以我最後放棄「經典組合飯」,而選擇了享用「自選飯」。「自選飯」主菜裡面有一般魚生材料為主,不過我選擇加錢,享用原條的「鰻魚」。至於「醬汁」方面,「飯TASTIC」偏偏沒有專門為「鰻魚」而設的「鰻魚汁」或者「照燒汁」

至於「醬汁」方面,「飯TASTIC」偏偏沒有專門為「鰻魚」而設的「鰻魚汁」或者「照燒汁」,反而有「蜜糖芥末醬」、「是拉差蛋黃醬」、「香烤芝麻醬」、「泰式海鮮醬」和「木魚醬油」。

究竟「是拉差蛋黃醬」和「泰式海鮮醬」的實際味道會有怎麼大的分別?我也很想知道,可惜我只點了一客「鰻魚飯」,所以只選擇了「是拉差蛋黃醬」,可能要下次光顧時才能享用「泰式海鮮醬」。

至於丼飯食品裡面的「主食」,或許是因為我之前享用過「牛腩粉」的關係吧,所以在「飯TASTIC」選擇了享用飯類食品,我還想食味道有少許酸味的飯,所以最後決定享用「醋飯」。

至於配菜方面,原來購買享用「飯TASTIC」「自選飯」食品的食客,原來可以在餐牌裡面,自由選擇四款「配菜」加入丼飯食品裡面。

對於「飯TASTIC」只要是不需要另外加錢,就可以享用的四款配菜,基本上我全部都選擇了享用它們,包括有甜味煎蛋「玉子燒粒」、「蟹棒沙律」、「柚子蘿蔔」和「中華沙律」。

最後我要在「飯TASTIC」「自選飯」裡面選擇的是「配料」,食客可以自由選擇四款「飯TASTIC」「配料」,我選擇了享用「飯素」、「木魚絲」、「炸蒜」和「雜果仁粒」。

基本上「飯TASTIC」五款「醬汁」裡面的整體味道,都是偏向比較甜,食店反而沒有為「自選飯」食品,提供例如「青芥末」的醬料。

我覺得「飯TASTIC」醬汁「是拉差蛋黃醬」裡面的味道非常甜和辣,甜辣味道可以在沒有餸菜食品佐飯的情況下,就算只用「是拉差蛋黃醬」直接伴「白飯」一起享用也完全不成問題。

至於「主菜」「鰻魚」屬於原條狀態,被食店廚房直接擺放在「丼飯」表面上,再在原條「鰻魚」表面灑下甜味「是拉差蛋黃醬」和口感香脆的「雜果仁粒」。

至於「飯TASTIC」「自選飯」食品裡面的「醋飯」,本來就已經擁有來自調味「醋」,味道酸酸又容易令人有開胃感覺,感覺類似「壽司飯」的酸味。

「飯TASTIC」加入酸味「醋」之後「壽司飯」,即使還有濃厚甜味「是拉差蛋黃醬」調味,但是無法完全取代「壽司飯」裡面的「醋」酸味,唯一可以肯定是令食品整體味道變濃。

至於「飯TASTIC」「自選飯」食品裡面,可以另外加錢主菜食品「鰻魚」,「鰻魚」已經被預先去骨處理,所以「鰻魚」整體口感軟腍,還完全沒有骨頭阻礙咀嚼吞嚥過程。

綜合評論「飯TASTIC」「自選飯」的味道除了偏向甜味、辣味和酸味之外,還感覺有少許來自「飯素」的鹹味,以及「炸蒜」的香味。「飯素」鹹味令我還有胃口繼續食,直至食完「飯TASTIC」的「自選飯」為止。

「玉子燒粒」除了味道感覺非常甜美之外,實際口感也比我原本預期來得更加大和厚實,令「自選飯」的實際口感感覺變得非常豐富,只差一款「雞肉」主菜食品就完美無缺了。

因為我發現原來「飯TASTIC」「自選飯」餐牌的「主菜」食品裡面,偏偏找不到任何跟「雞肉」食品有關的食品材料,可以給我去選擇。

不過「飯TASTIC」「自選飯」的整體味道無論是「醬汁」、「配料」還是「配菜」十分濃厚,只是欠缺「雞肉」和套餐飲品,感覺有點美中不足而已,下次有機會的話,仍然可以考慮繼續幫襯。
2021-04-26
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$72 (Dinner)
2021-03-12 1000 views
60幾蚊就有一碗勁豐富嘅飯,每一啖都有唔同嘅醬料同埋配菜! 刺身可以揀三文魚(係勁大塊)、元貝、熟蝦等等,食物都好新鮮! 配菜亦都有好多選擇, 推介菠蘿、飯素,外賣返屋企係好滿足嘅選擇❣️❣️
2021-01-01 1280 views
一直鍾意食poke,亦試過銅鑼灣、長沙灣唔同嘅poke,鍾意佢清清哋,食材多又新鮮,味蕾衝擊下令人會回頭再試。難得見到新蒲崗有,滿心期待去試。第一次試食所以揀咗$58帶子經典組合。返到去打開,見到中華沙律同蟹柳絲⋯⋯ 心知不妙完全冇諗過喺一兜$58嘅 poke入面會見到呢類平價食材。我啲相清晒兜嘢但唔代表佢好好食,純粹因為買咗所以點都會食晒佢。愈食愈覺得嬲嬲哋,因為$58真係好貴,而每一啖食緊嘅係蟹子、青瓜絲、中華沙律、蟹柳絲,飯⋯⋯ $58? 唔係掛 呢啲配料完全只可以話佢定價太高嘅港式拌飯。慶幸帶子大粒又新鮮,否則呢啲配料足以令我拎返去退錢。有人話抵食?sorry 算小弟消費力太低,而要求又太高,唔會再試。滿心期待去試,揀咗$58帶子經典組合。返到去打開,見到中華沙律同蟹柳絲⋯⋯ 心知不妙,完全冇諗過會見到呢類平價食材喺一兜$58嘅
完全冇諗過喺一兜$58嘅 poke入面會見到呢類平價食材。

呢啲配料完全只可以話佢定價太高嘅港式拌飯。

經典帶子組合
經典帶子組合
2020-12-20 897 views
️🥢又一間自選配料健康拌飯雖然款式就比之前推介既Pickabowl少同配料比較少煮法,不過味道同樣驚喜而且價錢更平!✨✨🐟鮮切三文魚飯配拉差蛋黃醬($58) 推介❗️首先介紹番預設配料有毛豆、蟹籽、蟹棒沙律、中華沙律、飯素同炸蒜。拉差蛋黃醬同普通一般蛋黃醬吾同佢有少少辣🌶偏惹味同食落感覺無芥末蜜糖醬咁濟,而且同三文魚同壽司飯好夾!🐟三文魚超厚身好好味好新鮮,加埋其他配料每一啖都有好豐富既口感,配料味道正常但就好夾!飯素同炸蒜令到成個飯更加香口✨,呢個配搭令吾鐘意食菜既人都不自覺可以健康左!🍚自選拌飯配芥末蜜糖醬($62) 推介但要轉配菜或醬汁❗️小妹揀左💯帶子+🥗蟹棒沙律、中華沙律、粟米同玉子燒粒+🌰雜錦果仁、飯素、炸蒜同木魚絲🍚壽司飯(吾食飯可以揀椰菜沙律)芥末蜜糖醬配帶子其實都幾夾,重點加分帶子好似至少有4粒✨,又大粒又鮮味呢個價錢食到真係好驚喜!可惜係芥末蜜糖漿同沙律醬有啲唔夾,本身蟹棒沙律🦀同粟米🌽又有好多沙律醬變咗成碗飯好似有太多醬,食到尾有d濟同粟米似係罐頭粟米有少少渣吾爽。玉子燒粒超推介!有蛋味又厚厚既玉子🥚有d似華御結個玉子但無咁甜同份量都多。至於另一個驚喜位就係可以加雜錦

🐟鮮切三文魚飯配拉差蛋黃醬($58) 推介❗️

🍚自選拌飯配芥末蜜糖醬($62) 推介但要轉配菜或醬汁❗️
小妹揀左
💯帶子+
🥗蟹棒沙律、中華沙律、粟米同玉子燒粒+
🌰雜錦果仁、飯素、炸蒜同木魚絲
🍚壽司飯(吾食飯可以揀椰菜沙律)
芥末蜜糖醬配帶子其實都幾夾,重點加分帶子好似至少有4粒✨,又大粒又鮮味呢個價錢食到真係好驚喜!可惜係芥末蜜糖漿同沙律醬有啲唔夾,本身蟹棒沙律🦀同粟米🌽又有好多沙律醬變咗成碗飯好似有太多醬,食到尾有d濟同粟米似係罐頭粟米有少少渣吾爽。玉子燒粒超推介!有蛋味又厚厚既玉子🥚有d似華御結個玉子但無咁甜同份量都多。至於另一個驚喜位就係可以加雜錦果仁裡面有🌰杏仁同腰果,估吾到加左果仁既伴飯係會令個飯清新左同無咁膩,飯素、炸蒜同木魚絲就更加吾洗講,超夾!所以建議大家可以揀無咁多沙律醬既配料或者個飯吾好揀芥末醬!

每一啖入口都有吾同既料吾同既口感真係岩哂每樣想試少少既貪食仔!味道健康又飽肚,讚!✨✨
  • 鮮切三文魚飯配拉差蛋黃醬
  • 帶子
  • 玉子燒粒
2020-11-17 753 views
這間在公司附近的小店,每次經過都有人龍,今次終於lunch來買外賣試一下。 預先在Openrice已經看了Menu, 知道這店是售賣自選配料的日式飯,有很多配料選擇,$62可選1主菜、4配菜、醬汁和配料任選,有點花多眼亂,有選擇困難症者建議出門前先選定。 自選飯 (評分:8/10)我選了:帶子+粟米、青瓜、蟹籽、玉子燒粒+芥末蜜糖醬+雜錦果仁、木魚絲、黑白芝麻。看完我選了什麼,就知道材料很豐富,加上暖暖的飯和椰菜沙律,一打開就是滿滿一大碗(外賣碗很美)! 帶了刺身很大粒,有4粒,味道很鮮甜!玉子燒粒也很大粒,正方體形狀,有3大粒,甜甜地,好好味,必食~ 其他材料也感覺很新鮮~ 果仁份量很多,不過不夠脆。 芥末蜜糖醬的汁很多,是wasabi味又甜甜地,跟其他材料很配合~ 整體份量很多,因為很多材料,細食的可以選擇少飯。材料選擇很多,味道也很好,感覺很新鮮,不過材料大部分是冷藏的,不吃冷吃要注意~ 我應該會再幫襯,下次選擇其他材料~*值得一提的是負責最後放材料和包裝的職員很靚仔和友善😍

自選飯 (評分:8/10)

*值得一提的是負責最後放材料和包裝的職員很靚仔和友善😍
2020-11-11
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$62 (Lunch)
2020-11-05 682 views
係新浦崗食lunch成日都係超級多澱粉質,10月中試咗呢間餐廳之後,就每個禮拜都至少食兩次每次落單我都會加nuts 同 黑白芝麻,呢頭好難得又健康又好食又夠飽舖頭仲歡迎客人自備餐具買野食,超「裸買」友善,值得推介

三文魚沙律

舖頭仲歡迎客人自備餐具買野食,超「裸買」友善,值得推介

三文魚飯
2020-10-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
三文魚沙律
三文魚飯
  • 三文魚自選沙律
2020-09-20 702 views
喺新蒲崗返工返咗兩年有多,真心講,咩都有得食,唯獨新鮮嘅魚生飯就真係冇乜邊幾間可以揀。疫情期間冇得坐喺度食,周圍搵外賣,近排就尨愛上咗呢間飯Tastic。心坦白講選擇真係唔多,主菜剩係得三文魚、帶子、熟蝦同埋鰻魚㨂。但啲料就好新鮮,最抵死係啲配料同醬料都可以自選,配菜啦、Toppings啦、醬料都可以任君選擇。總會搭到一個啱你口味嘅。喺新蒲崗返工,想食得新鮮同健康啲嘅搵食飯團,一定要試吓。間嘢喺爵祿街,譚仔斜對面。

2020-09-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2020-09-17 429 views
經過新蒲崗,見到新開 Fusion Poke var.$58 有碗經典三文魚飯, 可以自選配搭材料、醬油,調味。其他選䆁另外有鰻魚飯,帶子飯,吞拿魚飯等。店員服務有禮,值得支持小店。
經過新蒲崗,見到新開 Fusion Poke var.
$58 有碗經典三文魚飯, 可以自選配搭材料、醬油,調味。

其他選䆁另外有鰻魚飯,帶子飯,吞拿魚飯等。

店員服務有禮,值得支持小店。
2020-05-09 1606 views
自選飯好掂,隨意揀自己鐘意嘅餸及配菜估唔到日本飯都可以好似車仔麵咁任揀,我就揀咗鰻魚,帶子,推介特別醬汁:芥末蜜糖,我估第二區食唔到咁嘅價錢,性價比高嘅外賣飯盒
好掂
,隨意揀自己鐘意嘅餸及配菜