Restaurant: Federal Banquet
Info:

2018-07-13 1741 views
完全解釋吾到, 點解訂左枱, 佢朝早又識打俾我 re-confirm 個 booking, 但當我全家準時到, 佢竟然同我講 "依家幫你加枱, 今晚多 walk-in 客".walk-in 客多左, 點解吾係 walk-in 客等加枱? 咁我訂枱做咩? 佢朝早打俾我又做咩 ... 唉 ... ...呢間店人手一睇就知吾夠, 招呼慢, 漏單, 白飯都要催2次.價錢偏中高, 問心, 食物質素本身幾吾錯, 只可惜服務質素要扣分.栗米斑塊 --- 魚無雪味, D 粉又吾厚, 炸得幾好; 粟米汁的濃度岩岩好, 好味, 讚!咕嚕素雞球 --- 甜酸味較得剛剛好, 素雞比例多過配菜, Good job.欖角排骨配炸鮮奶 --- D排骨好好味, 又夠林. 炸鮮奶吾係我 favor, 無份食, 不過屋企人有食晒, 無彈, 應該 OK.咖哩牛筋腩跟配炸饅頭 --- 好欣賞佢個煲仔係燒到滾住咁上, 上到枱都仲起碼滾左半分鐘, 見到都興奮. 咖哩汁吾算辣, 一家大細都食到, 牛腩同牛筋腩都好林, 味道吾錯.  西芹百合炒雜菌 --- 呢碟一般般.

價錢偏中高, 問心, 食物質素本身幾吾錯
, 只可惜服務質素要扣分.

西芹百合炒雜菌 --- 呢碟一般般.
2018-07-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2018-06-27 1134 views
我 去咗呢間酒樓好多次㗎啦, 但係因為係喺屋企樓下所以成日都要去食。 我不嬲都好唔鍾意食嗰間嘢㗎 但係因為 朝早冇嘢食先迫不得意食佢嗰間嘢。 第一,貴, 貴過平時嗰啲酒樓。 第二, 食物難食。 之前我係唔鍾意食蝦餃嘅, 但係食咗一間嘅蝦餃之後呢我就好鍾意食, 當然唔係呢間。 呢間啲蝦餃好難食。之後當我食咗佢D蝦餃後,就唔鐘意食蝦餃了。佢D蝦餃好多肥肉。
2018-06-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Breakfast)
2018-06-03 1223 views
啱啱中午十二點左右,我同媽咪約咗阿姨、婆婆、公公喺鑽石山荷里活廣場間「聯盛宴」飲茶。 一去到好多人喺度等緊位,而且仲有啲團體帶老人家嚟飲茶。等咗半個鐘左右,終於有位喇!但係等啲員工開茶、開位都等咗好耐,啲員工個個喺度好似好忙咁,唔停咁行嚟行去,但係其實個個喺度扮忙。之後我哋叫咗 D 點心食,仲叫咗兩碟「炒嘢」。味道可以,不過煎薄啲料唔係好夠,而且個邊完全唔脆。味道普通,冇咩特別。味道唔錯,豉油味都好夠,而且有足夠嘅銀芽同埋芹菜,令到個炒麵個味道非常之好。個春卷配埋沙律醬一齊食,味道非常好,而且嚟果陣非常熱味道👌,🦐蝦肉新鮮腸粉皮太厚,但入面餡料唔算太多。最令我喜出望外嘅點心,蒜蓉味非常之夠, 鮮魷好林,大朋友、小朋友、老人家都啱食。油唔算太多,適量。而且上面配咗木魚喺度,之前都曾經食過,算係可以保持水準嘅一款食物,值得一試。味道還可以,只係覺得燒賣入面太多肥豬肉。p.s 啲員工做嘢速度超慢,不論係叫佢沖水、執枱、開位都一樣。個個都好似唔願做咁。

之後我哋叫咗 D 點心食,仲叫咗兩碟「炒嘢」。

味道可以,不過煎薄啲料唔係好夠,而且個邊完全唔脆。

味道普通,冇咩特別。

個春卷配埋沙律醬一齊食,味道非常好,而且嚟果陣非常熱

味道👌,🦐蝦肉新鮮

腸粉皮太厚,但入面餡料唔算太多。

油唔算太多,適量。而且上面配咗木魚喺度,

之前都曾經食過,算係可以保持水準嘅一款食物,值得一試。

味道還可以,只係覺得燒賣入面太多肥豬肉。

2018-05-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2018-06-01 876 views
提早同屋企人慶祝母親節⋯⋯提早訂位定下套餐減$200但都貴,11位大人一個細路依圍要$4666。完全唔抵食。即使你話係假日度度都俾人劏,我情願食放題,但無奈家人長輩鍾意食中菜。oh 餐廳仲收咗我地$50/table 切蛋糕費。
鮑魚
2018-05-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$388 (Dinner)
2018-03-24 1126 views
今日放假,決定約兩位長老同10個月BB 一齊去飲茶,點知食到一肚氣~去到門口已經3:30pm, 縱然見到裡面有人,但人數不多不少我最怕阻人收工,所以係門口都問個部長一句仲有無得食下午茶~佢話last order 4:30, 可以入去坐~坐定曬啦,已經無點心紙,問個莫侍應取,她慢吞吞去執完另外一張走曬人的檯,才攞俾我~好!算~我點野食~填完又交俾個莫小姐,我手寫單叫的食物,一係就無幫落order, 一係就將無叫的點心就幫我叫~簡簡單單6樣點心,錯到亂曬~好,再忍!接著我叫的一碟價值$65干炒牛肉烏冬,全碟得3小件牛肉😰,又油! D 點心又唔好食~(自問我不嘴饞)真的叫人無奈~算,不出聲,最多下次唔黎食~接近4:30pm last order, 問有無野叫,我話無~埋單好正常~ 點知一埋完單,個莫侍應就黎我檯同我們講4:30要走!這下,真的嬲了~喂!你落錯單, d野食遲左黎, 洗唔洗甘啊~而且我湊住一小兩老,你作為一個中年女人,是否應該理解? 我媽媽已經好嬲,但唔想老人家勞氣,我話算~總之飲埋食埋檯上的就走~她竟然同另外一個男侍應走黎我們旁邊說: d 人叫走都唔走,係要迫人關冷氣先走! 聽

接近4:30pm last order, 問有無野叫,我話無~埋單好正常~ 點知一埋完單,個莫侍應就黎我檯同我們講4:30要走!這下,真的嬲了~喂!你落錯單, d野食遲左黎, 洗唔洗甘啊~而且我湊住一小兩老,你作為一個中年女人,是否應該理解? 我媽媽已經好嬲,但唔想老人家勞氣,我話算~總之飲埋食埋檯上的就走~她竟然同另外一個男侍應走黎我們旁邊說: d 人叫走都唔走,係要迫人關冷氣先走! 聽完,我真心嬲了!
但為著老人家和個女,我無即刻爆~先叫父母離開,自己再同門口個客務主任講!你如果無入錯單,兩個老人家食得切,我一定走!
So silly so crazy!😡
食物差就算, 服裝仲要甘差!
5樣點心(雞包仔、煎芋糕、燒賣、潮洲粉果、咸水角)+1碟炒粉+3位茶錢($13一位)=$213
價錢唔cheap, 但人、食物質素cheap!

2018-03-23
2017-07-25 4347 views
今天沒有飲早茶,因為荷里活廣場免費泊車的緣故,所以選擇了這裡的下午茶。下午二時已經到達,門口知客說下午茶在二時十五分才開始,但點食物是以入單計,所以即時可以入座。點了幾個點心,望望餐牌,下午茶時間的點心價錢只是比午市平兩個大洋,優點和茶錢同價,難怪不用等位了!點心落單很快便送到,點五樣得四樣東西打印在張單上,但沒有人說明給我知,問落先知原來其中一樣賣哂,今時今日咁嘅服務態度認真麻麻算!燉魚頭話咁快就上枱,用個小埕裝著魚頭,份量不算多,勝在魚頭尚算新鮮,沒有腥味,湯的藥味不算濃,但尚可接受。跟著是鮮菌焯油麥菜,只是將幾種菌和油麥菜焯埋一碟,還奉送雲吞皮幾塊,沒有任何烹調技術可言,不提也罷!XO醬炒蘿蔔糕,賣相欠佳,食落蘿蔔糕感覺是粉團一塊,無足觀焉最後的帶子菜苗餃,真是沒有最難食,只有更難食,餃子皮厚,還邊厚邊薄,餡料有兩三粒切得小小的帶子肉,加上乾硬的葉,真是慘不忍睹!最後,我相信這裡與我緣盡了!

川芎白芷燉魚雲

鮮菌焯油麥菜

XO醬炒蘿蔔糕

帶子菜苗餃
餃子皮厚和餡硬

最後,我相信這裡與我緣盡了!
2017-07-25
$73 (Tea)
  • 川芎白芷燉魚雲
2017-05-21 2220 views
They have good dim sum with reasonable price. Food are similar with other restaurants. I like the pork and the walnut soup dessert a lot.
2017-02-17 2630 views
新年肥左好多磅,真係過左個肥年新年去左鑽石山飲茶拜年,張點心紙,樣樣個名都好有意頭!依籠鮑魚燒賣如果平日都有就好啦,d鮑汁流埋落粒燒賣到好好味,望落又矝貴!發財好事!豬脷蠔豉發菜係主角,幾入味,唔錯,不過一籠唔夠分,人多要叫多兩籠!藥膳魚雲燉湯!好香好香,熱騰騰飲完暖卜卜,依盅燉湯,大家知唔知治偏頭痛好有功效呀!見到落足料燉橫財就手,薑味濃郁,陳醋醇香,最鐘意食隻蛋!生財生財!生菜!腸粉幾滑~魚肉尖椒,辣辣地,幾野味!食完招財呀!
新年肥左好多磅,真係過左個肥年

新年去左鑽石山飲茶拜年,張點心紙,樣樣個名都好有意頭!
發財好事
見到落足料燉
橫財就手,薑味濃郁,陳醋醇香,最鐘意食隻蛋!
生財生財!生菜!
腸粉幾滑~
魚肉尖椒,辣辣地,幾野味!食完招財呀!
2017-01-22 5070 views
好友結婚了,去佢飲宴,酒樓門面唔大,兜了一圈先搵到,入內樓底唔高,裝修粉色主調好浪漫!準時開宴,做晒啲婚宴程序後上菜!金豬大紅袍全體:雖然唔熱,不過皮脆肉厚,點燒豬醬好味翡翠蝦仁鮮蚌片:賣相好靚,西蘭花嫩綠爽口!蝦仁爽口,珊瑚蚌彈牙,好味沙律石榴百花球:百花球蝦膠彈牙,沙律我無食!珍菌玉環瑤柱脯:自己唔喜歡瑤柱脯,食咗豆苗,鮮嫩爽脆,節瓜索晒醬汁,濃味好味!竹笙海皇燴燕窩:太好唔使食翅,見住店員即撈一碗燕窩落湯羹!湯羹蛋白加好多海鮮粒粒,燕窩絲爽口,夠熱好味!原隻鮑魚拌翅菰:啲汁太鹹,所以鮑魚都太鹹,雖然肉質稔,但敗在汁度!啲菰都太鹹!清蒸大海石斑:肉質蒸得正常,蒸魚豉油微甜,配魚肉好味!當紅脆皮燒雞:唔熱,皮脆肉質唔嚡!正常鮮茄雞絲飯:酸酸地開胃!雙喜伊麵:伊麵雖然索晒汁,但比較粉,唔夠煙韌!百年好合:糖水微甜,紅豆大粒但唔夠起沙,ok鴛鴦美點:糯米糍煙韌,笑口酥好難食,牛油「益」咗!差!負責我哋嗰枱嘅女店員勤快,上菜添飲都好爽,要求佢幫我哋影相都好樂意!一餐飯聚食得好開心!
裝修粉色主調好浪漫!準時開宴,做晒啲婚宴程序後上菜!
金豬大紅袍全體:雖然唔熱,不過皮脆肉厚,點燒豬醬好味

沙律石榴百花球:百花球蝦膠彈牙,沙律我無食!

清蒸大海石斑:肉質蒸得正常,蒸魚豉油微甜,配魚肉好味!
當紅脆皮燒雞:唔熱,皮脆肉質唔嚡!正常

鮮茄雞絲飯:酸酸地開胃!

雙喜伊麵:伊麵雖然索晒汁,但比較粉,唔夠煙韌!
百年好合:糖水微甜,紅豆大粒但唔夠起沙,ok

鴛鴦美點:糯米糍煙韌,笑口酥好難食,牛油「益」咗!差!

2017-01-10
Type of Meal
Dinner
2017-01-03 2320 views
溜沙奶黄包比較失望,因為裹面餡小包厚腐皮捲無蘿白,口感一般蝦餃皮薄,蝦又爽又大隻,very good !!!瑤柱灌湯餃整體不錯,餃餡有蟹柳絲,帶子,蝦,半瘦半胖豬肉,仲有鹽篩(讀音),鹽篩味比較重,覆蓋左帶子的味道,湯比較鹽,但有很瑤柱,湯與餃的比例very match !
溜沙奶黄包比較失望,因為裹面餡小包厚

腐皮捲無蘿白,口感一般

蝦餃皮薄,蝦又爽又大隻,very good !!!

2017-01-03
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$80 (Breakfast)
  • 晶瑩蝦餃皇
2016-12-14 1515 views
中學老師同學聚會,由於近老師,所以選擇咗呢間。因為重點在見返大家,沒有太重視食物質素。一般菜質素還可以,但隻燒鵝肥的程度太誇張了。不太敢吃到肉。每人叫了一兩杯飲品。四道菜,魚,鵝,龍蝦伊麵。一人320埋單有點貴。因為味道不太好。龍蝦伊麵低質素
龍蝦伊麵低質素
2016-12-09
$320 (Dinner)
2016-12-08 1230 views
女朋友係附近收工, 佢話想飲茶, 就試左呢間.我地都叫左5碟點心, 包括: 蝦餃, 燒賣, 奶皇包, 炸雲吞同蛋撻..蝦餃: 蝦都大粒, 皮薄, 唔錯.燒賣: 冇蝦係內面, 但朥在夠大粒又熱騰騰.奶皇包: 一D 都唔流心, 而且奶皇比較少.炸雲吞: 香脆可口, 不過好細件.蛋撻仔: 勝在曲奇餅底, 不過好細件, 一啖一口.總括: 食物質素OK, 但價錢偏貴. 貴過美X集團.....
女朋友係附近收工, 佢話想飲茶, 就試左呢間.
蝦餃: 蝦都大粒, 皮薄, 唔錯.
燒賣: 冇蝦係內面, 但朥在夠大粒又熱騰騰.
奶皇包: 一D 都唔流心, 而且奶皇比較少.
炸雲吞: 香脆可口, 不過好細件.
蛋撻仔: 勝在曲奇餅底, 不過好細件, 一啖一口.

2016-11-26
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2016-07-20 2806 views
又一餐志在聊天吹水的午餐。約了兩個好友聊天,當然是飲茶可以消磨最多時間。聽朋友說,聯盛宴前身是聯邦大酒樓? 只是搬了地方,比從前細了一點。就當它是罷,反正沒所謂。今天遲到了,所以等位的不是我。去到已經一點半,朋友食住等 (即係唔等啦!)。都好,一坐低就有得食。原隻鮮蝦腸真的是鮮蝦,沒有雪味,又大隻,腸粉仲幾滑添。$29係抵食的。叉燒酥正,香口鬆化,料亦好足。不過我會建議唔好咁早食囉,始終都係鹹甜點之間既一道點心。蝦餃燒賣水準不過不失,都是集團式的口味,個人比較喜歡佢既燒賣。蝦餃皮感覺上厚了一點。再來就是芋頭糕,非我所好,所以沒有試,目測則有點乾身,但可能是正常的。不敢亂加評論最後就來一個馬拉糕,味道都很不錯,不太甜,夠鬆,個人喜歡從前那種一大底切出來的那種,但獨立一個圓圓的也可愛。無聊攞張點心紙睇睇,原來供應的食品款式很多,大大話話都五六十款,人多去飲茶應該可以試到很多不同的口味。服務方面也是集團水平,不會有主動貼心的服務,但絕不會冷待客人。在全場爆滿的情況下,也沒有人手不足的感覺。地方是乾淨的。值得一讚是樓底夠高,回音不大,人多也不會太嘈。三個人埋單二百幾蚊,坐左兩個鐘,飽住走,無投

三個人埋單二百幾蚊,坐左兩個鐘,飽住走,無投訴啦。
2016-07-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 馬拉糕
  • 叉燒酥
  • 原隻鮮蝦腸
2016-06-13 2343 views
星期六等位飲茶是必然,尤其身處鑽石山區內唯一大型商場。相比其他酒樓,這間價位偏高,就如要配合整個商場強國高級品牌化一樣。價錢偏高當然不大問題,如果食物質素能夠成正比的話。所有食物真的很一般,真的沒太大的驚喜感覺。服務呢,開錯茶,揮手看不見你,漏單,你說呢?還有沾有油脂的筷子⋯⋯ 一定不會有下一次。

服務呢,開錯茶,揮手看不見你,漏單,你說呢?

還有沾有油脂的筷子⋯⋯ 一定不會有下一次。
2016-06-11
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
久未有星期日的早上空檔, 難得的機會與家人去飲個早茶, 由於家人及自己均不喜嘈雜, 所以選擇在8時左右入內. 由於香港人不習慣早起, 進內入座率只有約2成左右. 點心的選擇相當少, 比一般富臨或明星之類少得多. 由於較少於周日早上飲茶, 點心的價格不清楚周邊定位如何, 但感覺有點偏貴. 而且沒有任何特價點心. 全日喜愛的點心, 粉果皮做出少許的煙韌, 內裡的西芹, 花生等帶有爽脆的口感. 平常吃差勁的粉果, 最差的皮, 未夾起已破. 或者內裡的材料軟腍無脆感. 算是"交到功課".以上的點心水準OK, 可以接受. 最差的是牛栢葉, 不腍不入味. $443的消費, 以周日來說, 部份酒樓未有特價點心的情況, 價格不算便宜.
點心的選擇相當少, 比一般富臨或明星之類少得多.
以上的點心水準OK, 可以接受.
最差的是牛栢葉, 不腍不入味.
2016-04-24
$110 (Breakfast)