2022-04-15 1390 views
在旅遊日本的時光裏,偶爾會遇上昭和風喫茶店,好奇的探頭望去,懷舊的家具,古色的燈光,慢調的感覺,那凝住了的時光,像是坐上時光機,走進日本昭和時代。而昭和時代,就是「浪漫」「溫暖」「懷舊」「時尚」的時代,這風格與咖啡店十分契合。近日元朗一家昭和風咖啡店,在逆市中迎難而上,這份無比的勇氣,吸引文迪遠道而來。Find the Way的特色,就是很「昭和」,暖黃的色調、木色的啡桌、鵝黃的燈光,就像走進時光隧道一樣。店很小,就八個座席,拉近了與咖啡師的距離。這並無不好,你會發現這兒無論是咖啡、輕食、甜點,都是人手一份一份的做。都是人手製作的關係,慢調操作之下自然少不免等待,加上座位稀缺等位是必須的,若避過下午茶時段,就能成為walk-in的幸運兒。烤鬆餅的時候,空氣瀰漫著蛋香;咖啡師的拉花固然賞心悅目,更愛觀賞他製作雪糕梳打的勢態,令空氣中彌漫着汽水的甜香。是日目標,是雪糕蜜瓜梳打。旅日的時候錯過了它,就想試試這可愛又復古的飲料。]點了鬆餅飲料套餐($80),可配四十元或以下的咖啡,不過百的價格相當佛心。復古造型的雪糕蜜瓜梳打,真像時光倒流一樣。糖漬櫻桃自是甜蜜,雲呢拿雪糕是自家製的,相當用心。

復古造型的雪糕蜜瓜梳打,真像時光倒流一樣。糖漬櫻桃自是甜蜜,雲呢拿雪糕是自家製的,相當用心。甜香以外帶點輕咸,真的好吃。
雪糕蜜瓜梳打

蜜瓜雪糕梳打,就是瓶裝汽水的味道,很夏日的感覺,只是冰塊太大一兩口就喝完了,有衝動想加點杯咖啡(笑),其實就是瞄到店家的杯子很漂亮。

楓糖漿鬆餅,看著店員在你面前即時製作,很有homemade的感覺。鬆餅配一片特製的牛油,伴隨一小瓶焦糖,是很純粹的蛋香,口感較厚實,自然的風格。
楓糖漿鬆餅

焦糖份量比牛油多,吃起來不會太甜膩。美中不足是比較乾身,也許Hot cake就是如此。

大門上,是店家的名字「Flnd the Way」,還有一段歌詞:言葉なくても 飛ぶはねはなくても,讓人想起曾經的日本歌姬中島美嘉。

在不安穩的世界裏,是成是敗也未可知,只知道在逆市中追夢,那定是個勵志的故事。繼續那用心與溫度,相信YOU'LL FIND THE WAY。
2022-04-14
$100 (Lunch)
雪糕蜜瓜梳打
2022-04-12 808 views
#pb食在元朗元朗新開日式喫茶店☕New Coffee Shop Alert 🚨✨個個都po鬆餅做cover 等我po下蛋糕先🤣 呢間元朗日式昭和小店一開已經見唔少人介紹😍 店內、店外裝修設計都好簡約 好似去左日本嘅小型咖啡店咁🥰 店內只有8個bar枱位 全部座位都可以望到兩位店主整野食👍🏻 滿座嘅話可以留底電話 有位店主會打電話通知🤪 不過店內成個氛圍都比較安靜 唔太適合同朋友傾計同坐太耐🙈.食物選擇唔多 以甜品為主 包括楓糖漿鬆餅set同幾款自家製蛋糕 價錢$40-$80不等😋 🔹楓糖漿鬆餅配飲品🥞去之前已經見到唔少人講好大份🤣 結果真係好大份 好厚身 兩個人share食都冇問題👍🏻 鬆餅口感偏實 蛋味唔太濃 反而牛油味幾重😋 $80配一杯飲品都算抵食嘅🤪🔹香蕉巧克力忌廉蛋糕🍰推介❤️ 佢所有蛋糕都係自家製❤️ 香蕉朱古力一層一層😋 蛋糕口感好鬆軟 食落超重蕉味 好有驚喜🥰 啖啖都食到一片片香蕉😍 朱古力部分用左70.5%黑朱古力 食落唔會好甜👍🏻 🔹雪糕梳打(藍橙)🍧藍色梳打 + 雲呢拿雪糕 打卡一流💙 不過飲落就得一個「甜」字😐 呢個甜度真係唔係個個接受到😫🔹 Pour Over☕
#pb食在元朗
元朗新開日式喫茶店☕
New Coffee Shop Alert 🚨✨

🔹楓糖漿鬆餅配飲品🥞

🔹香蕉巧克力忌廉蛋糕🍰

🔹雪糕梳打(藍橙)🍧

🔹 Pour Over☕
今次試左春日限定拼配 La Primavera咖啡豆🤪 口感偏薄身但幾滑 Nutty味唔算重😐

整體✨ 日式昭和風嘅環境的確好吸引人 坐bar枱望住店主們整野食好親切🥰 食物一般般 唔太驚喜 而且唔可以坐好耐😐 去一次就好 元朗有大把更好嘅選擇🤪

Find The Way
2022-04-07
Type of Meal
Tea
2022-04-07 294 views
︰#餓住去搵食🇭🇰 #餓住去元朗🔍 最近和朋友 @travelling_kayan 去了屋企附近新開的日式喫茶店🍒 這裡的原身是台式茶飲店「茶包」,中學時期曾有朋友在那裡打工,也算是佔了我中學回憶的一小部分。現今換上了新的裝潢,卻帶來了復古的感覺,打造了一個小小的空間,讓元朗人有多一個地方飲杯嘢、傾吓計☁️店內位置只有八個吧台位置,可以看到店主為客人即場製作食物,供應的食物雖然不多,但空閒舒適,比起食物,覺得這裡更應比喻成把重心放在與朋友交流的空間。💰楓糖漿鬆餅配飲品 $80+ $10 雲呢拿雲糕這裡的鬆餅屬厚實形,蛋香味濃,不過不太是我的菜,不過絕上雪糕還是不錯的~如果有這類鬆餅的粉絲,一定要試試!💰藍橙梳打 說到懷舊復古,當然不少得雪糕梳打🍹在昭和初期的日本已經有這種飲品了,之前到京都旅行時也刻意去喫茶店點了杯,當然這類飲品的味道並不是真的很好,不過光是看看就很有Feel了🍒也讓我想起「百變小櫻」裡常常出現的餐廳場景! 🍒店名用了中島美加的歌曲「Find My Way 」門上引用了歌詞,意思是即是沒有語言、沒有飛翔的雙翼但我們有這裡🥞 📍Find The Way 🔍地址︰元朗屏會街

#餓住去搵食🇭🇰

但我們有這裡🥞

📍Find The Way
🔍地址︰元朗屏會街9號同發大廈地下P3號舖
2022-04-05 261 views
清明節這天趁著假日到元朗尋找cafe休憩,剛好發現呢間新開既cafe,饒有日本昭和時代的風格,但因為客滿所以留下電話號碼等待有位置既時候再來。良久,打開手機發現有一個miss call, 發現miss call既時候只是相隔無耐,幾分鐘之內已趕回店舖。當時店員指出打咗兩次電話都無人聽既話就當放棄位置,但係手機既記錄清𥇦地顯示只係打咗一次。追問之下,店員話唔肯定其中一個數字係「7」定係「0」,於是兩個組合既電話都各打咗一次……咁其實我只係收咗一次電話,唔符合店員所講「兩次都唔聽電話就當放棄位置」既說法,但最後店員無多作解釋,話總之打咗兩次電話,無人聽就比咗個位其他人。我知道多講下去都無用,只好離開,店面、裝修等我的確很欣賞,食物無機會食所以無法評論,但係員工既待客之道…令我唔會想再黎。
2022-04-04 245 views
香港人崇日就係人都知嫁啦,咁耐冇去日本🇯🇵,都好掛住充滿日本風格嘅地方建設。今次介紹呢間就係,喺元朗啱啱新開幕嘅一間昭和式珈啡廳——Find the way✨其實係佢試業嗰陣,我朋友已經俾佢個杯雪糕梳打所吸引,因為佢個雪糕係立左喺冰上面o(*////▽////*)q 所以出到元朗咁遠都想試下!店舖門口唔算好明顯,同周圍都有啲格格不入,但係入咗去就好似穿越左去另一個地方,真係好有日本居酒屋嘅感覺。如果大家有睇過異世界食堂呢個動漫,應該就差唔多感覺啦。座位唔多,只有八個,所有嘅食物都係店主佢地親力親為新鮮製造,真係有日本式家庭餐廳既溫馨感(笑)。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥞 楓糖厚鬆餅 $78 (2pcs) (9/10)見到相就知道厚鬆餅真係好~~厚~~。對甜食控的人來講真係完全大滿足。而且佢哋嘅厚鬆餅都唔似出面咁快餐的Pancake,好有牛油嘅味道~加埋楓糖漿就係日本甜食的代表(◐‿◑) 而且價錢好抵~~超滿足(^O^)🍰 雜果賓治忌廉蛋糕 $50 (8.5/10)我朋友就話好好味好鍾意😋我自己都覺得唔錯嘅。水果食得出好新鮮呀,而且cream配埋一齊都唔會好膩,海綿蛋糕都

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🥞 楓糖厚鬆餅 $78 (2pcs) (9/10)

🍰 雜果賓治忌廉蛋糕 $50 (8.5/10)
我朋友就話好好味好鍾意😋我自己都覺得唔錯嘅。水果食得出好新鮮呀,而且cream配埋一齊都唔會好膩,海綿蛋糕都唔會好乾~不過我自己鍾意pancake多啲⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄

🍹 蜜瓜雪糕梳打 $50 (8/10)
由店主佢哋親自整嘅,我哋個陣望住佢整,感覺其實都幾新鮮😂打卡飲品本身我就冇expect咁多,反而雪糕其實幾好味,配合蜜瓜梳打,係比單單好飲的。

🍹 藍橙雪糕梳打 $50 —
原本想叫朋友試一下俾我飲,結果唔記得咗。咁就等大家發掘下呢個係咩味啦😉

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
因為而家新開張嘅關係,好似人都唔係話好多。其實主要係座位唔多,同埋每分食物都係即叫即製,所以如果啱啱好滿客就要等好耐。我哋好好彩啱啱好有檯客人走咗,可以即刻入去。

店主佢哋都非常之細心,服務態度都好好✨睇得出佢哋好用心打理💕佢哋都有維也納咖啡飲,如果唔係因為我住太遠,就幾肯定有下次!🎏

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
點解今次我會用喫茶店唔係叫Cafe咩?因為係日本黎講,喫茶店係只提供咖啡、紅茶、輕食,而Cafe則可以提供埋正餐同酒類。呢間係元朗新開既喫茶店主要提供數款甜品同飲品,店名Find the way應該係中島美嘉既歌名,門上仲印左首歌既歌詞言葉なくても 飛ぶはねはなくても。店內只有200尺同8席既吧台空間,雖然空間唔大但座位後都有掛勾同衣架比客人掛外套或者袋,好貼心👏🏻吧台既好處,就係可以望住兩位店主為客人即場製作,仲可以交流,拉近人與人之間既距離☺️今次週末1點半左右黎到,都等左三張枱,預大概等左半小時後入座,入座後開始多人等位,如果大家唔想等咁耐記得避開下午茶個d時間啦~.楓糖漿鬆餅配飲品 HKD80由於係即叫即做,所以會需要少少時間!Menu上有兩款set,一款係意式蔬菜湯配飲品,而我揀左鬆餅set,鬆餅set既話得一塊🥞如果單點可以揀單份或者雙份~鬆餅送上時熱辣辣,面頭有一小塊牛油,而楓糖漿係另上,可以按自己個人口味落個份量🍯咁比我緊係一次過落曬…😆鬆餅好鬆軟!ふわふわ!!亦都好香蛋味,質感濕潤,意外地好喜歡!因為本身好驚口感乾既蛋糕所以比較喜歡梳乎厘pancake,但佢不但濕潤度啱

楓糖漿鬆餅配飲品 HKD80

鬆餅送上時熱辣辣,面頭有一小塊牛油,而楓糖漿係另上,可以按自己個人口味落個份量🍯咁比我緊係一次過落曬…😆鬆餅好鬆軟!ふわふわ!!亦都好香蛋味,質感濕潤,意外地好喜歡!因為本身好驚口感乾既蛋糕所以比較喜歡梳乎厘pancake,但佢不但濕潤度啱啱好得黎有少少咬口,而且落埋味道偏溫和既楓糖漿都唔會搶左蛋香味☺️

牛奶濃縮咖啡
套餐配一款HKD40飲品,揀左Flat White☕️拉花好靚啊✨飲落口感好滑好smooth,奶同咖啡比例啱啱好,唔會話好苦~而且隻成套杯碟好靚啊,白色底色,綠色花邊同綠葉再有數朵紅色花點綴❤️

雪糕梳打 HKD50
老實講見到有呢款夢幻雪糕梳打既時候就bookmark左一定要黎,因為係香港好少見,對上一次已經係2年前係日本去一間由昭和時代開既喫茶店既時候飲,真係勾起我既回憶🥺

雪糕梳打有兩款口味,可以揀蜜瓜或者藍橙,蜜瓜的話係青色,藍橙的話係藍色,兩杯既顏色都好夢幻!而且面頭仲有黎糖漬櫻桃十分搶眼🍒今次我揀左蜜瓜味,黎到杯飲品青bb真係好得意,飲落好香蜜瓜味🍈雪糕係雲尼拿味,攪拌後飲落又唔同左味,變左帶奶味既蜜瓜梳打,飲到停唔到口!唔知藍橙會係咩味呢,下次黎再試下😋
雪糕梳打

雜果賓治忌廉蛋糕 HKD50
呢款蛋糕好似漫畫咁,四四方方,一層一層既海綿蛋糕同忌廉,中間再夾住唔同生果,例如士多啤梨、青提子、橙,生果一d都唔酸,連埋忌廉既甜味啱啱好幾清新,而且海綿蛋糕好濕潤!重點係蛋糕上面再有黎士多啤梨點綴,不過得半粒…🥺🍓 不過影相效果滿分📷係一款一年四季大人小朋友都啱食既甜品💖
雜果賓治忌廉蛋糕

講多少少,店內既杯碟每款都好靚好優雅,同埋唔係清一色一樣架!睇落似每一款都獨一無二,大家都可以期待下到自己既時候會係咩既杯碟👏🏻

踏入4月Menu都有新品上架,例如藍莓醬芝士乳酪凍餅、焦糖雞蛋布丁,亦開始提供客席單品手沖咖啡,咖啡豆用來自日本長崎既Karimons Coffee Roaster。有興趣既朋友記得黎試下啦!
Find The Way
地址 |
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
雪糕梳打
雜果賓治忌廉蛋糕
2022-04-02 187 views
元朗再有新咖啡小店,走日本昭和風,有別於一比較常見的日式簡約風。店舖新開不久,主要提供Hot cake 和pudding 等幾款甜點及咖啡、茶和梳打飲品。店子小小只有6-8個位子,都是bar枱式。🥞 點了Hot cake 配上楓糖漿和雪糕,蛋香和味道也不錯,是比較厚實的hot cake,比想像中飽肚。🥤 飲品點了Dirty 和藍橙梳打,果然梳打才是打卡用的飲品😂Dirty 味道和溫度都合我口味。試了朋友的梳打偏甜,是夏天的飲品,只是看著都有種夏日感。可能是因為他們沒提供主食,感覺是一個聊天慢活的地方,有種午後時光遊閒🕰 如果他們有草莓蛋糕🍰,就會讓我聯想起挪威的森林中的Midori,就是那種感覺的小店

2022-04-01
$70 (Tea)
呢間都係我近期bookmark左好耐既小店,「小」字絕對係重中之中🤣,得八個座位🥲我同豪哥等左粒幾鐘先入得去,真係久違既熱血沸騰!🥵🥵不過裝修精緻,最重要係咖啡師面對面係你面前沖咖啡、整野食,都真係另外一種享受!Aeropress tonic(50$)講起咖啡師既表演,不得不提呢杯tonic!先將咖啡粉與熱水攪拌混合,採用aeropress既手法用大大支壓筒去加壓,再倒上soda水,切開新鮮既檸檬,輕輕用兩指一mit,滴出檸檬🍋汁。最後與兩大塊冰塊輕輕打圈攪拌,療癒感十分!非常值得一叫!味道當然一級棒啦!Dirty(跟餐)鮮奶與杯從冰櫃拿出,凍氣逼人,當然與espresso既熱度對比十足啦~楓糖漿鬆餅🥞配飲品(80$)只能說蛋味十足,味道不俗,特色就係同我塊面一樣大🤣🤣,但就是沒有食落去嘩嘩聲既感覺,不要有太大期待,就是鬆餅啦~🤣🤣藍莓醬芝士蛋糕(50$)芝士蛋糕比坊間既更滑,味道不俗。

Aeropress tonic(50$)

Dirty(跟餐)

楓糖漿鬆餅🥞配飲品(80$)

藍莓醬芝士蛋糕(50$)

芝士蛋糕比坊間既更滑,味道不俗。

楓糖漿鬆餅配飲品
藍莓醬芝士蛋糕
楓糖漿鬆餅配飲品
藍莓醬芝士蛋糕
經過俾佢既昭和日本風吸引咗,Menu嘅選擇唔算多,今次揀左楓糖漿鬆餅set!******************************❣️楓糖漿鬆餅 + 熱朱古力 ($80)楓糖漿鬆餅即叫即整,外型100分,目測厚實既鬆餅🥞 上面已經配上一小片慢慢比熱力融化嘅牛油,楓糖漿放喺側邊,根據自己喜好添加。食落有啲似熱香餅嘅味道,但就比熱香餅fluffy少少咁多!底層有少少脆脆,蛋味比想像中少,食到最尾有啲單一!-熱朱古力用咖啡機蒸汽加熱,所以有一層厚厚既奶泡,飲落綿滑濃郁。🤪******************************鋪頭既擺設同裝飾都有滿滿既日本小店風,俾人既感覺相當悠閑,一試無妨😎
❣️楓糖漿鬆餅 + 熱朱古力 ($80)

2022-03-21 248 views
元朗新日式cafe~ 一秒回日本嘅感覺!小店無論裝修 餐具 定食物都好有日本喫茶店feel!!!店面唔大 只有八席bar枱位 可以望住店主製造食物 沖調飲品~ (愈望越期待~暫時主打甜點&飲品 性價比高 尤其係鬆餅!店主好好好nice!!! 整體用餐體驗好好~ 推薦各位去!-🍰【楓糖漿鬆餅配飲品】$80 (包hot pancake+ $40飲品)鬆餅即叫即製 粉漿都係即刻調配 大概等咗20mins口感係熱香餅果種 比較厚實啲 有蛋香味仲食到少少海鹽鹹味~再配搭牛油&糖漿真係絕配😋 -🍵【抹茶牛奶】$40甜抹茶~ 好飲!茶味夠濃 唔會太甜 飲到底都冇粉粒~-🍹【藍橙雪糕梳打】$50好似睇漫畫 動漫先會出現嘅飲品!超靚💙望住店主沖製 第一次見咁大粒冰!好可愛~好fresh嘅梳打 啱哂夏天飲~*大家影相要快手 如果唔係就會好似我咁跌哂櫻桃 雪糕🤦‍♀️-✨推薦指數:9/10 💰人均消費:$65 ⏳等候時間:0mins (平日11:30)

元朗新日式cafe~ 一秒回日本嘅感覺!
小店無論裝修 餐具 定食物都好有日本喫茶店feel!!!
店面唔大 只有八席bar枱位
可以望住店主製造食物 沖調飲品~ (愈望越期待~
暫時主打甜點&飲品 性價比高 尤其係鬆餅!
店主好好好nice!!!
整體用餐體驗好好~ 推薦各位去!
鬆餅即叫即製 粉漿都係即刻調配 大概等咗20mins
口感係熱香餅果種 比較厚實啲 有蛋香味
仲食到少少海鹽鹹味~
再配搭牛油&糖漿真係絕配😋

🍵【抹茶牛奶】$40
甜抹茶~ 好飲!
茶味夠濃 唔會太甜 飲到底都冇粉粒~

🍹【藍橙雪糕梳打】$50
好似睇漫畫 動漫先會出現嘅飲品!超靚💙
望住店主沖製 第一次見咁大粒冰!好可愛~
好fresh嘅梳打 啱哂夏天飲~

✨推薦指數:9/10
💰人均消費:$65
⏳等候時間:0mins (平日11:30)
🍽Hot Cake with Drink $80☕️Latte (with set)☕️Coffee Vienna $45在香港 能喝維也納咖啡的地方不多而我就是衝著這杯維也納而來店內座位大概只有八席由於不能訂位 所以只能即場留電話排隊沒有想過 剛新開的店就這麼吸客等了一個半小時後終於可以進店非常日式咖啡室的裝潢再配上熱鬆餅的味道令人份外舒服鬆餅質地厚實 濃濃的蛋香牛油慢慢化開 再趁熱淋上香甜的楓糖漿 多有層次的味道維也納咖啡是帶有酸味的咖啡先不攪拌 喝一口奶油 再帶小口的咖啡之後才充分攪拌享受著Btw Latte的拉花是有點狂野的花朵😂
🍽Hot Cake with Drink $80
☕️Latte (with set)
☕️Coffee Vienna $45

維也納咖啡是帶有酸味的咖啡
先不攪拌 喝一口奶油 再帶小口的咖啡
之後才充分攪拌享受著
Btw Latte的拉花是有點狂野的花朵😂
前幾日無意中喺Openrice搵新餐廳嘅時候見到呢間小店🤣原來佢地上個月尾先開架咋,依家仲係試業階段😝我係俾佢既裝修吸引左,好似日本既喫茶店🇯🇵☕️而且全部都係吧枱,可以欣賞兩位店員專心沖咖啡同埋整甜品😍身為元朗人當然要為大家報告第一手資料😏:🍴楓糖漿鬆餅配飲品🥞 $80鬆餅即叫即整🥞睇住製作過程真係好治癒☺️鬆餅質感厚實,有蛋香!同我地平時喺出邊食好鬆軟好有空氣感嗰啲唔同🤣配埋自家製牛油仲有糖漿一齊食就夠哂滿足啦🤤飲品方面就揀左Flat White☕️呢度既咖啡全部都係手沖,但係味道偏酸,味道屬正常發揮🍴咖啡閃電泡芙⚡️ $50造型絕不馬夫🤪泡芙上面加左朱古力醬🍫突出入面既咖啡cream!cream好滑而且唔係好甜😃整體唔會好膩🍴檸檬磅蛋糕🧁 $30造型好可愛🍋沾上白色既糖霜🤍外脆內鬆軟,有牛油香,但略嫌檸檬味唔重🍴抹茶牛奶🥛 $40濃郁既抹茶香🍵入囗細滑回甘,抹茶控一定中意呢個🥰整體來講,食物質素唔錯,性價比都好高👍🏻餐牌上都比較簡單,主要係提供甜點🍮同埋咖啡!環境唔會好迫,不過走廊有少少窄,其他客人經過嘅時候可能要坐前少少🤣嗰日原本仲想試埋雜果賓治忌廉蛋糕🍰但係賣哂😐大家想試記住早少少來

🍴楓糖漿鬆餅配飲品🥞 $80

🍴咖啡閃電泡芙⚡️ $50

🍴檸檬磅蛋糕🧁 $30

🍴抹茶牛奶🥛 $40
濃郁既抹茶香🍵入囗細滑回甘,抹茶控一定中意呢個🥰

整體來講,食物質素唔錯,性價比都好高👍🏻餐牌上都比較簡單,主要係提供甜點🍮同埋咖啡!環境唔會好迫,不過走廊有少少窄,其他客人經過嘅時候可能要坐前少少🤣嗰日原本仲想試埋雜果賓治忌廉蛋糕🍰但係賣哂😐大家想試記住早少少來🤏同埋座位唔算多,只有8個位😙所以大家要耐心等候喔! 喺呢個疫情咁嚴重既期間,能夠開張既小店真係唔容易😢大家要支持下💪🏻

📍Find The Way
Hot  Cake
Lemon  Pound  Cake
2022-03-06
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
Hot  Cake
2022-03-04 276 views
之前經過見到呢間新開嘅日系咖啡店於是入去試試一入到去已經充滿咖啡香氣餐廳店面唔大大約有10個座位左右裝橫走日系風格柔和嘅燈光配上木製傢俬令人有一種好溫暖嘅感覺餐廳主打係鬆餅Hot Cake我叫咗一份試試店員會喺你面前即場炮製又打蛋攪拌到焗製都喺你面前製作保證新鮮熱辣鬆餅係比較厚實果種有淡淡的蛋香配上楓糖漿味道一絕而且份量都幾大份食一件已經好飽肚再叫咗一杯維也納咖啡面頭忌廉好香滑而咖啡本身係比較帶有酸味嘅咖啡賣相好靚味道好香不過我個人就比較偏好無咁酸嘅咖啡如果有另一款咖啡豆可以選擇就更好了☺️
之前經過見到呢間新開嘅日系咖啡店

賣相好靚
味道好香
不過我個人就比較偏好無咁酸嘅咖啡
如果有另一款咖啡豆可以選擇就更好了☺️

大家去日本旅行的時候會在哪裡吃早餐呢?是酒店附上的早餐?連鎖快餐店?還是隨意在便利店買個飯團就算了?除了以上3個選項外,小妹還會找間「喫茶店」喝杯咖啡。最近發現在小妹居住的社區附近竟然開了一間「喫茶店」!趁她還未成為打卡熱點前,小妹就去拜訪一下啦。店內只有一張吧檯,好讓店主可以好好照顧8位食客的需要。點了即叫即做的楓糖鬆餅配flat white。等了6分鐘左右,店員就送上厚厚的鬆餅。我必須要說,要KO這個鬆餅是絕不輕鬆,事關它的直徑跟iPhone 11差不多大啊!輕輕灑上店主附上的楓糖就開餐了。楓糖漿不會太甜,而附在鬆餅上的牛油帶微微的咸香,感覺與坊間吃到的很不一樣。整體感覺很不錯,吃畢整個鬆餅足以為小妹注滿力量,應付一整個下午的工作!整個用餐的體驗都很不錯。從門口印著「言葉なくても 飛ぶはねはなくても」到店內日系裝潢;從店員的制服到店內播著的經典日文歌,這些都令小妹好像置身日本的「喫茶店」。如果沒有那些網美在店內每一個角落左影右影和大聲說話呢,氣氛一定會更好啊!

店內只有一張吧檯,好讓店主可以好好照顧8位食客的需要。

點了即叫即做的楓糖鬆餅配flat white。

等了6分鐘左右,店員就送上厚厚的鬆餅。

輕輕灑上店主附上的楓糖就開餐了。

整個用餐的體驗都很不錯。