同朋友係附近行到好累就入黎坐下傾下計,之前都食過呢間的荃灣分店都覺得唔錯甜品:類似焗蛋糕,上面鋪滿生果,夾埋上面的CREAM一齊食好好味,唔會太漏紅菜頭汁latte 味道好特別,面頭仲有拉花,粉紅色打卡一流抹茶latte 好香抺茶味,奶味同抹茶比例啱啱好

抹茶latte 好香抺茶味,奶味同抹茶比例啱啱好

2022-06-09 218 views
平日的晏晝來到這裏食過午餐,有得免費跟埋杯餐飲,這裏多人來的話,就能夠點多啲不同種類的食物。這個牛油果3食整得10分精緻,牛油果有條個味,不會太淡味這裏的咖啡比較有特色,因為會加了黃薑粉和芝麻粉。另一個可以當甜品食的是這個類似焗蛋糕的生果甜品,好彩我們多人,可以分來吃,如果不是的話,一個人根本吃不晒。最後我們還叫了一個魚,一個竹炭包,全部都好食。

這個牛油果3食整得10分精緻,牛油果有條個味,不會太淡味

這裏的咖啡比較有特色,因為會加了黃薑粉和芝麻粉。

最後我們還叫了一個魚,一個竹炭包,全部都好食。
2022-06-06 193 views
同朋友黎到將軍澳海濱呢邊食飯,呢邊有好多好岩打卡既餐廳🤣西式餐廳為主,性價比都幾高,環境又chill,同三五知己weekend黎都幾relaxing😎*Shakshuka Lover* ($138)(車厘茄,甜椒,水波蛋,西班牙辣肉腸,馬蘇里拉芝士,羊奶芝士,小茴,酸種麵包,食用花)呢碟小食原來來自地中海國家,有人叫以色列番茄蛋、北非番茄水波蛋、香料番茄蛋等等唔同既名,即係將蕃茄洋蔥等等蔬菜做底,再放蛋上面焗。呢碟熱辣辣焗出黎都幾香芝士味,texture似平時食肉醬既感覺,將水波蛋篤穿同醬汁攪拌,放係外脆內軟既酸種包上食,酸酸味味好開胃。*Egg Benedict Lover* ($138)(豬肉絲,牛角包,水波蛋,燒烤汁,什沙津菜,荷蘭汁、食用花)我既最愛egg Benedict😍不過呢間既唔係配muffin,而係牛角包,仲配有燒烤汁豬肉絲,加上淋上荷蘭汁既水波蛋一齊食,好juicy,兩種汁都算冇破壞到違和感,味道ok既。*Prawn Fettuccine* ($238)(藍蝦闊蛋麵配龍蝦汁)呢碟係daily special,蝦都幾大隻,彈牙爽口既,闊蛋麵都軟身,不過龍蝦汁味唔算好出

*Shakshuka Lover* ($138)

*Egg Benedict Lover* ($138)

*Prawn Fettuccine* ($238)
(藍蝦闊蛋麵配龍蝦汁)
呢碟係daily special,蝦都幾大隻,彈牙爽口既,闊蛋麵都軟身,不過龍蝦汁味唔算好出,味道一般。

*Yogurt Lover* ($98)
(螺旋藻香蕉乳酪,雜錦燕麥,牛奶餅,椰絲,新鮮生果,食用花)
上碟時我地都讚賣相好靚😍成個沙灘造型,有好多生水果,香蕉乳酪偏甜但都幾滑幾好食,加上燕麥、牛奶餅碎、椰絲,多層口感,有嚼口😋👍🏼食yogurt好似好健康但糖份好高🤫唔理啦,呢個真心好食😋

French toast ($138)
呢個French toast 靚到不得了,賣相同味道都係無得頂,toast上面有糖漿比你自己唧入去,仲有成個水波蛋造型既cream,啲cream好滑,甜度正常,toast好軟熟,炸得剛好,配上隔離既水果、黃梅醬一齊食,好好食好滿足❤️港女就係愛食甜🤫

成餐飯都食得好滿足,餐廳環境又舒服,地方大,坐近窗又夠光,影相打卡一流。唯一一點失分係服務方面,可能weekend 人手唔夠,就算訂左枱都要係出面等一陣,因為冇人出過黎安排座位同安排入座,佢地都好忙係入面落order同傳菜😮‍💨不過食飯唔限時,坐幾耐都得,都真係幾正🤣
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$330 (Lunch)
  • Yogurt Lover
2022-06-05 165 views
食物係好岩打卡,但食落真係麻麻地。首先份量真係好小,百幾蚊叫個長通粉但得幾啖,重點係又唔係好食,醬汁太水,長通粉好似白恰放落去,完全掛唔到汁,未計海鮮真係少得可憐….得幾嚿切碎咗嘅「海鮮」,真係唔掂。Yogurt係吸精既,味道同材料都正常,不過偏甜咗少少,但就係普普通通不過不失,冇咩好特別嘅材料,除左賣相驚喜其他就極度平常。服務真係唔多掂,成間鋪得兩個人做野,根本冇人理你,買單搞好耐仲要俾完卡好耐都無人俾反我地,追左幾次見到佢地搵緊張卡,原來跌左落地下….咁既食物同服務質素真係無下次,除左打卡真係唔知好評點黎😅

2022-05-28
Type of Meal
Lunch
2022-06-03 157 views
今日趁着平日,就去咗將南呢邊食下午茶⭐️呢度平日唔使等位😋入到去覺得好舒服好靜❤️Fleur lover⭐️$138 一嚟到覺得好精美,嗰啲係食用花,上碟嘅時候熱辣辣,配埋舊忌廉食好好味😛 呢個鬆餅靚到!打卡一流Meat lover⭐️$128呢份係鹿兒島豬扒竹炭麵包,炸豬扒都好大份,配埋啲椰菜酸酸地,出奇咁夾!😆😆 好好食因為係下午茶所以會配埋飲品!叫咗個蘋果肉桂茶,同埋咖啡, 喺度慢慢坐傾吓計都好享受😎 下次會再試其他嘢😊
今日趁着平日,就去咗將南呢邊食下午茶⭐️
呢度平日唔使等位😋入到去覺得好舒服好靜❤️

Fleur lover⭐️$138

Meat lover⭐️$128

因為係下午茶所以會配埋飲品!
依間位於翩滙坊既Fleur,經過咗幾次今次終於試咗同👭🏼慶生🍾餐廳環境方面清幽面積都幾大,外圍係落地玻璃,室內以不同嘅觀葉植物同埋花佈置環境望落心曠神怡,座位方面有卡位配雲石枱坐落十分舒適,配埋米白月球燈、蠟燭同鮮花相當有氣氛😄食物方面俾預期高質,仲有視覺享受,每一款擺盤都好靚,打卡一流!推薦🌸1️⃣BBQ Pork Belly $168💯推薦依款燒烤豬腩肉,燒烤汁份量岩岩好,豬腩肉大概有六層份量大嚿,腩位望落晶瑩剔透食落完全唔油膩,仲有彈牙既口感,有燒菠蘿同羽衣甘藍🥬做配菜,呢個價錢完全值得!2️⃣Roasted Black Cod $218本身係銀鱈魚,但當日無貨最後轉左比目魚,比目魚魚皮煎得好香脆,食落肉質細嫩滑身唔腥配蘆筍好夾,旁邊仲有啲食落酸酸地蕃茄撈藜麥好似食他他feel,幾fresh🧚🏻雖然試唔到銀鱈魚但比目魚都唔錯,無令人失望。3️⃣Roasted French Yellow Spring Chicken $168依款焗法國黃油春雞,欣賞黎到已經切好晒,份量亦比預期多🍗雞肉質食落幾香滑,配煮淋既毛豆同豆苗食一啲都唔肥膩。4️⃣French Fries $48依款炸薯條粗身炸得幾香脆,唔

1️⃣BBQ Pork Belly $168

2️⃣Roasted Black Cod $218

4️⃣French Fries $48
依款炸薯條粗身炸得幾香脆,唔油膩點茄汁食味道正常,無太大驚喜。

5️⃣Fleur lover $138
依款花花pancake賣相吸引黎到熱辣辣,食落味道唔錯亦唔太甜,有淡淡蛋香味,底下係藍莓🫐醬為主,上面有凍Cream加粉紅脆脆、無花果、雜莓、糖漿同nut🌸等食落冰火交融,口感十分豐富👭🏼一齊share啱啱好。

6️⃣Velvet Latte $44
推薦依杯紅絲絨拉花latte,睇落淡粉紅色幾特別好少女心,飲落有啖啖紅絲絨蛋糕甜味😘好特別!推薦🌸

7️⃣Matcha Latte $44
依款抹茶latte雖然拉花打卡唔錯,但味道就麻麻🤔抹茶同牛奶味都唔算香濃。

PS: 進食期間,雖然水已經擺起枱面俾客人自fill,但待應都會再主動行埋黎幫我地加水,特別欣賞水冇怪味🤣飲落勁fresh有啲青瓜味🤭👍🏻
BBQ  Pork  Belly
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
BBQ  Pork  Belly
企鵝妹當年嘅畢業旅行係澳洲,一去就愛上呢個地方😍所以翻到嚟香港,間唔時都會搵下澳洲菜嚟尋回昔日去旅行嘅開心✈️⭐️Shakashuka Lover $138後尾search翻原來Shakashuka又叫做北非蛋,源自於地中海,係將雞蛋烹調喺番茄辣椒同唔同香料嘅菜色🍳🍅。嗰日第一次試shakashuka,覺得酸酸甜甜好開胃,配搭辣肉腸更有層次同惹味,而且雖然加入左甜椒,但唔食得辣嘅同行朋友都食到。值得一讚係Sour Dough 烘得外脆內軟,正當我地火速清晒3件麵包,諗住加錢配多2件時,原來麵包係可以任添架😍呢道菜式絕對值得一試🤍🤍⭐️Prawn Fettuccine $238呢款係嗰日daily special嘅藍蝦闊蛋麵配龍蝦汁,藍蝦新鮮爽彈,但龍蝦汁有d過鹹,而且定價有點進取,所以呢款唔太推介🙈🐧企鵝妹食後感:呢間餐廳環境舒服,假日過嚟都唔算太擠迫,適合同朋友食brunch傾下計👭🏻而且menu上嘅食物大多都好特色同加左食用花做裝飾,見到擺盤嘅用心。雖然今次闊條麵有d 失色,不過企鵝妹都想下次嚟試下佢地嘅croissant,感覺包類比較吸引!🐧企鵝妹推介指數: 7.8/10

⭐️Shakashuka Lover $138
呢道菜式絕對值得一試🤍🤍

⭐️Prawn Fettuccine $238

🐧企鵝妹食後感:

🐧企鵝妹推介指數: 7.8/10

Shakashuka  Lover
Prawn  Fettuccine
2022-05-21
$250 (Lunch)
Shakashuka  Lover
一直想試呢間餐廳好耐,不過之前經過開都要排隊所以就放棄了,有日落雨見冇乜人就梗係即刻入去試吓啦。本身唔係好肚餓,而且諗住減肥所以諗住選擇清淡啲嘅食物,於是就揀咗Fish Lover同Meat Lover。Fish Lover煎香的鱈魚配羽衣甘藍、藜麥等食材,感覺非常清新。不過稍嫌佢個汁有啲稀同淡咗少少,如果可以結返d同濃返少少就perfect。Meat Lover諗住叫個豬扒三文治,感覺上會light啲同埋睇相以為係細細份,嚟到嘅時候真係俾個份量嚇親。好大份,不過係咁啱自己唔肚餓所以先覺得大份,如果平時好肚餓我會好愛。😂竹炭麵包入面夾住勁厚嘅吉列豬扒同紅椰菜,個是拉差沙律醬簡直為send個三文治畫龍點睛。吉列豬扒非常多汁,邊位有啲肥。整體感覺環境好舒服,餐廳設計用咗好多花草樹木,食物嘅質素唔錯,presentation都好靚👍🏻

Fish  Lover

Fish Lover

Meat Lover

2022-04-30
$200 (Tea)
Fish  Lover
2022-05-18 145 views
星期六約埋朋友行下將軍澳,居然亂打亂撞比我搵倒間正野,餐廳裝潢簡約得黎好高級,每張枱擺設裝飾同餐具都乾淨整齊。Burger lover 🍔 小小辣好惹味,中間塊雞扒好大件脆口,夾埋羽衣甘藍同酸蘿蔔一齊食,減去啲油膩感😋,不過略嫌有些小咸。Meat lover - 大大件吉烈豬扒三文治🥪🤭中間塊吉烈豬好厚身,咬落好juicy,仲有酸酸甜甜酸椰菜,增加味道同層次,呢個非常推介👍🏻。

個人非常鍾意呢間以花為主題嘅澳洲菜cafe,cafe位於將軍澳海旁,亦都設有室外座位,落地玻璃設計令自然光透入室內,感覺好relaxing☺️ 今次坐咗喺近窗邊嘅bar枱,周不時可以望吓出邊嘅風景,覺得好舒服。特別鍾意meat lover 呢個main dish,佢係吉列豬扒三文治,一上菜我嚇咗一跳,份量非常之大,而且味道好好!吉列豬扒非常之厚,而且肥瘦均勻,外層非常之酥脆之餘,亦都非常有肉汁。配菜用上左大量酸椰菜,加埋酸酸地嘅沙律醬,中和左豬扒嘅油膩感,個人好鍾意呢個配搭❤️另外,佢哋嘅Croissant lover 都係我嘅至愛,香脆嘅軟殼蟹配上酥脆嘅牛角包,呢個配搭簡直係絕頂好味😍

呢幾年將軍澳南開左好多好高質既餐廳可能因為Fleur唔係開係海傍附近,所以一般人無行入去,未必知道有呢間咁chill咁特別既澳洲餐廳環境為食貓之前夜晚經過既時候,已經好想入去食,因為餐廳夜晚好有氣氛,重要點埋蠟燭,真係幾靚♥️好似外國既餐廳咁♥️不過因為夜晚menu既價錢略貴,為食貓選擇左晏就去食😆而平日晏就無咩人,環境相當舒服闊落,餐廳有落地大玻璃,裝修又好精緻最岩一班女仔黎打卡傾計食物Lunch set (包一杯凍熱飲+餐湯)Drinks~ Earl grey strong + peach and mango (4/5)餐廳既凍飲都係咁樣上既,粒冰入面有朵花,真係好賞心悅目,設計得好靚💗另外,2杯凍飲都係sugar free,好岩為食貓呢d唔鍾意飲甜野既人Fleur lover (5/5)個pancake熱辣辣咁送上嚟,好難得🤣因為pancake凍左真係會唔好食架~另外,佢本身個Pancake已經撈左糖漿,但又唔會太甜,而加埋底下既藍莓醬,連埋上面既水果同cream食,真係好唔錯,好夾不過,自己一個人食就太滯,如果一齊share就岩岩好🤪Egg Benedict lover (3/5)
呢幾年將軍澳南開左好多好高質既餐廳

最岩一班女仔黎打卡傾計

食物
Lunch set (包一杯凍熱飲+餐湯)
Peach  and  mango

Fleur lover (5/5)
Soup
Fleur  lover

不過,自己一個人食就太滯,如果一齊share就岩岩好🤪

Egg Benedict lover (3/5)
Egg  Benedict lover
呢個Croissant賣相一流,但食落就差d
本身croissant配芝士、蛋、煙肉個d係好夾既,但佢係配甜既醬油豬肉絲,食落就唔係太夾😅另外個croissant亦太過脆

Fleur既裝修、環境、氣氛都非常出色,比人一種好relax既感覺
為食貓甚至覺得真係去左澳洲咁(疫情前去過澳洲,佢地d餐廳真係好多都裝修成咁)♥️我相信大家如果有機會去食,都會有呢種咁chill感覺💗
$150 (Lunch)
  • Fleur  Lover
2022-05-11 104 views
對於偏離了地鐵站一帶的食店自己而言真是有點卻步,好似今日去了這間差不多徒步多要10分鐘位於將軍澳唐俊街的Fleur, 由商場內進門面已很有格調,之前他們的總店位於荃灣區又是偏離於地鐵站之外,所以一路上都沒有去,今次終於的起心肝,或多或少都是因為鄰近有一間激安殿堂。。。冒着濛濛細雨了終於來到,裝修舒服枱與枱之間有着充足的距離,入座剛好是中午十二時所以人流不多~當日揀選嘅係一份(Fleur lover)➡️Hot pancake HK$138.當中包括餐湯與及飲品~先上場是一個暖暖的椰菜花湯,椰菜花味道淡淡,不過每一口都很順滑,相信在打磨中隔渣這一個步驟應該做了多從~繼而上枱是一杯咖啡自己點選了Flat white但轉用了【脫脂奶要另加HK$5.】咖啡豆味道濃郁,但回甘之後嘅咖啡豆卻不是屬於我喜歡歡的類型,這裏我只可以形容他是濃郁的咖啡而不是喜愛的咖啡~最終比較來遲的便是主角這個滿帶花花的 Hot pancake不是慣常煎pancake,相信應該是入爐焗,甜度適中,不過由於整份是pancake加上甜點,其實這個份量可以兩人分享,(面層有藍桑子/草莓/藍莓/無花果/食用花全部食材都吃得出很新鮮

椰菜花湯

最終比較來遲的便是主角這個滿帶花花的 Hot pancake不是慣常煎pancake,相信應該是入爐焗,甜度適中,不過由於整份是pancake加上甜點,其實這個份量可以兩人分享,(面層有藍桑子/草莓/藍莓/無花果/食用花全部食材都吃得出很新鮮),匙羹之下融合上邪惡的忌廉,好吃~

★整個午餐實在相當充實,雖然沒有吃肉也沒有吃包,但滿足感非常,由環境以至服務個人都覺得滿意,雖然位置其實有點吊腳(除了住在附近的人士之外),不過我覺得吸引力都有令我會再返頭之念,就留待下次試一試他們的魚又或者肉。★
此店有加一服務!
$157 (Lunch)
小編今日來到將軍澳南岸一間澳洲菜餐廳「Fleur」,餐廳的名字Fleur是法文,有Flower的意思🌷食物用鮮花點綴飲藝術品一樣美,視覺享受一流🥰 餐廳裝潢以雲石紋搭配淺灰色的休閑風格爲主題,座位寬闊而且環境舒適✨招牌「Fleur Lover」是一道澳洲甜點,擺盤非常精緻,盛在碟盆中焗成的鬆餅,上碟時已經香氣撲鼻🥞熱烘烘的鬆餅裡面是滿滿的藍莓醬🫐 ,鬆餅上舖滿多種食物材料,如草莓🍓、藍莓🫐、無花果、紅桑莓、青檸🍋 減少了甜膩感、加上各款堅果,增加果腹感,亦令口感更加豐富☺️「Croissant Lover」擺盤精美,在鬆脆的牛角包🥐中夾著原隻軟殼蟹🦀 軟殼蟹炸得好香脆,加上半熟蛋和金黃色的沙律醬一起食,充滿邪惡感😈 小編個人覺得增添沙律菜增加清新感覺更佳😄🍽 :Fleur Lover;Croissant Lover👅好味指數:7.5/10;7.25/10;💰消費:HK$138;HK$128📍地址:Fleur (將軍澳)將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下1B號舖🈹推介優惠:N/A

👅好味指數:7.5/10;7.25/10;
💰消費:HK$138;HK$128
📍地址:Fleur (將軍澳)
將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下1B號舖
🈹推介優惠:N/A
係一間我經常都幫襯嘅餐廳,賣相靚又好食環境又chill😍餐廳以花卉爲主題,會加入食用花於甜點主食甚至飲品。環境有格調以雲石紋搭配灰黑色,內裏空間相當大,設有落地窗口位置更擺放了木長椅,半開放嘅位置更可以攜同狗狗🐕總之非常適合假日或放鬆食個brunch chill下😍——Lunch 11am-2:30pm 餐湯+主菜+餐飲Tea其實都係同一個Menu差唔多價錢但反而少咗餐湯—👓Fleur Lover $128鬆餅、忌廉、新鮮雜莓生果、堅果、有機楓糖漿、食用花喺餐廳招牌之一,賣相鮮艷又少女心真係打卡一流。其實係偏甜點,蛋糕底質感其實似荷蘭鬆餅軟綿綿又甜甜的,再淋上楓糖漿好正,望落份量好細但其實相當包肚而且都幾漏,好彩佢嘅水果款式相當多例如有桑莓無花果,令整個甜點帶酸甜味。鬆餅中間亦有藍莓醬增添左層次!面頭中間嗰舊係意大利cream cheeses,好輕盈唔會漏但質感又似雪糕creamy,總之撈埋鬆餅一齊食好正!評分:9/10👓Avo Lover $128牛油果、自家製醃刁草加拿大三文魚、乾蔥牛油他他大阪燒、溏心蛋、紅菜頭沙律、食用花鍾意食牛油果嘅朋友會好鍾意,牛油果creamy 滑身又加入
——
Lunch 11am-2:30pm 餐湯+主菜+餐飲
Tea其實都係同一個Menu差唔多價錢但反而少咗餐湯

👓Fleur Lover $128
鬆餅、忌廉、新鮮雜莓生果、堅果、有機楓糖漿、食用花
評分:9/10
👓Avo Lover $128
鍾意食牛油果嘅朋友會好鍾意,牛油果creamy 滑身又加入左少許青檸汁所以感覺更清新。雖然牛油果好漏但依款菜式份量偏少,唔夠飽肚感😂
評分:7/10
👓Fish Lover $138
味噌加拿大三文魚、煎意大利飯、炒雜菌、蔬菜沙律、味噌醬、食用花
三文魚扒相當大塊而且煎到好香滑好嫩,本身用味噌醃製三文魚然後再淋上味噌醬,所以整體味道好濃郁,有少許日本風味。伴菜好有趣將飯煎成一個飯餅,有飯焦脆卜卜,但飯粒反而食唔出係意大利飯而係有啲淋淋地癡牙😂不過整體來講呢個菜式都好好食,同埋有隻流心蛋😚
評分:8.5/10
👓Meat Lover $128
鹿兒島豬扒、竹炭麵包、自家製醃紅椰菜、青蘋果椰菜沙律、是拉差沙律醬、食用花
無論麵包定豬扒都相當厚!麵包係脆口但竹炭本身係冇味道嘅。聲稱用上鹿兒島豬扒所以都幾大期望但點知食落好羶⋯其實塊豬係香脆味道又好但太重豬羶味,唔係好接受到😂唔知係嗰日質素定本身一向有問題😂
評分:7/10
👓飲品方面我通常都叫靚靚打卡嘅cold chill tea,分別有Earl grey、superfruit、lychee rose、cucumber apple,其實未到就個個都差唔多但純粹個冰冰球唔同顏色,分別有樽茶然後倒落個冰冰球度😛
2022-04-18 218 views
🔆brunch set:餐湯+主食🫕椰菜花湯整得好滑身😳小編見識少第一飲椰菜花湯,飲唔慣覺得佢有少少草腥味,加左胡椒真係好飲好多😋🐣EGG BENEDICT LOVER $138牛角包🥐、2隻水波蛋🐣、牛面頰肉🐮、沙律🥗 超推薦呢個😋😋牛角包超脆!!!爆脆😍牛面頰肉似𝐁𝐛𝐪醬,好惹味😋分量都算多,口感超豐富!!!沙津🥗係少有既羽衣甘藍😍一個早上已經吸引足夠纖維😆調味加左醋,好開胃!🐮BEEF LOVER $238更正封門柳唔係慢煮⚠️小編記錯左鴨髀先係慢煮🤦‍♀️叫左5成熟,口感還好,唔算特別驚喜。🌹LYCHEE & ROSE $46呢個係荔枝+玫瑰茶,連粒冰都有粒花係入面😆😆好有心機!自己倒落杯✨飲落好清新🍃,不過佢就無甜味。☕️LATTE $38好特別既拉花😍第一次見,不過我其實睇唔出咩來😂獅子?!佢杯咖啡配埋一塊曲奇🍪,幾得意既體驗呢
🔆brunch set:餐湯+主食

🫕椰菜花湯