2011-08-19 11 views
下午在大角咀附近搵食, 經過意味, 發覺換了新卓布, 全部綠色既卓布, 在炎炎夏日, 都發揮出清涼作用. 二話不說, 進內嘆下午茶. 剛坐好, 侍應已即時送來兩杯清水, 口渴既我即時大口灌水. 飲完水就出事喇, 感覺咀唇有條毛! 用手一拈, 真係有條毛, 火都黎埋! 隨後點左個牛柳絲意粉, 味道算唔錯, 個人覺得意粉未夠淋. 呢個價錢在這算便宜, 如果唔係陰謀問題, 都應該食得開心既.

隨後點左個牛柳絲意粉, 味道算唔錯, 個人覺得意粉未夠淋.
2011-08-06
$30 (Tea)
剛剛搬進了大角咀這個區域,大同新邨這個地帶,感覺上是一個比較舊的地方。但意想不到的是發現到這一間做餐做得很有誠意的餐廳。從沒有過興趣寫食評,光顧了幾次後我才尋找其他客人的食評,但發現不大多好,所以今次真係好想與大家分享一下。起初只是經過這店舖,不過每一次都很多人,而且要訂枱,而自己又是一個人,所以一直沒有進去。有一次終於按耐不住進去探索一下究竟,環境上陳設上屬於一般,本人認為燈光可調暗一點,令餐廳高尚少許,只是少許便可,否則太高尚又被嚇怕而不敢進入。餐牌上可選擇半自助形式晚餐,當晚我點了四成熟的安格斯肉眼扒,上主菜前,可先享用吧枱上數款海鮮和沙拉,不是很多款式但起了一個錦上添花的作用,牛扒才是主菜。服務員亦很體貼留意客人的進度,詢問一下可否上主菜,否則他們不會貿然送來,但絕對不會有催促的感覺。牛扒的賣相非常吸引,廚師將它切成兩小份才烹調,然後放在薯角上,看得到有用心為它打扮一番,底和面燒得火候很好,少許焦焦的,即時將肉汁鎖住,切開後生熟程度亦剛好符合我所需的要求,確實令我括目相看。再加了一點分數。甜品和水果一般,但木糠布甸和芝士蛋糕都不錯。不用兩佰元有這個水準,值得再去,所以一星期後我又再去光顧,今次還專誠帶了一位喜歡吃羊的好姊妹一齊晚飯,再一次有很大驚喜••• (續)
2011-07-17
  • 肉眼扒
2011-06-16 4 views
被迫與很不想見的人一齊食飯, 無法回避唯有點個貴一點又想食o既東西去支持一下簡單的一客牛扒配帶子, 帶子鮮甜味不足, 咬下去不太爽實牛扒唔韌, 肉味不濃, 這個價錢也算係咁只跟一杯餐茶, 不太化算了
被迫與很不想見的人一齊食飯, 無法回避

唯有點個貴一點又想食o既東西去支持一下

簡單的一客牛扒配帶子, 帶子鮮甜味不足, 咬下去不太爽實
牛扒唔韌, 肉味不濃, 這個價錢也算係咁

只跟一杯餐茶, 不太化算了
2010-12-29
$68 (Lunch)
本來只係想食個QUICK DINNER, 入到去先知係食半自助餐!自助餐有沙律,餐湯,海鮮,海鮮有翡翠螺,凍蝦,青口,味道唔錯!不過翡翠螺有D碎殼,要扣分!餐湯倒是不錯!主菜同老公揀左豬扒同海鮮意粉,個豬扒簡直令我回味無窮!幾百蚊一塊都無咁好味!!又新鮮又有肉味又JUICY!!!點解佢可以入到同煮到咁味既豬扒既?個海鮮意粉就一般,D蝦不及任食海鮮咁新鮮。。甜品選擇不是很多,味道沒有驚喜~緦括來講都值得一試!~

自助餐有沙律,餐湯,海鮮,
餐湯倒是不錯!

主菜同老公揀左豬扒同海鮮意粉,
個豬扒簡直令我回味無窮!幾百蚊一塊都無咁好味!!
又新鮮又有肉味又JUICY!!!
點解佢可以入到同煮到咁味既豬扒既?

個海鮮意粉就一般,
D蝦不及任食海鮮咁新鮮。。

甜品選擇不是很多,味道沒有驚喜~

緦括來講都值得一試!~

2011-05-07
  • 豬扒
多次想來試試,都未能如願,今次終於一嘗所願。餐廳裝潢一般,有點似茶餐廳,好似隔離椰XX仲靚過佢。看過餐牌,有半自助餐,價錢按所選主菜定價,價格可接受。友人介紹此處意粉一流,即管一試,另點一份豬扖。(正確主菜名稱記不了,有點長)自助頭盆,有蝦、有青口、有螺,還有幾款沙律,種類不少。味道就.....一般啦!反而南瓜忌廉湯意外地好飲,如不是要留肚吃主菜可能會再添一碗。吃了一兩轉頭盆,侍應會問你是否上主菜,不錯,起碼不會又頭盆又主菜,滿枱都是食物。豬扖件頭很大,賣相不錯,切下去質感不俗,咬下去,竟然會是彈牙的,好味道,質感好好。意外驚喜。意粉就沒有友人所說那麼出色,但意粉不會如坊間的太"淋"汁也做得不錯。半自助餐除了頭盆,還有甜品,但質素就真的........,不如不要浪費QUOTA了。總體而言,主菜質素很好。其他的比較一般,下次可以考慮晚餐,不吃半自助餐,以免浪費QUOTA。服務方面,確然有進步空間。服務質素和餐廳裝修一樣,給人有點茶餐廳的感覺。
多次想來試試,都未能如願,今次終於一嘗所願。

餐廳裝潢一般,有點似茶餐廳,好似隔離椰XX仲靚過佢。

豬扖件頭很大,賣相不錯,切下去質感不俗,咬下去,
竟然會是彈牙的,好味道,質感好好。意外驚喜。

自助餐除了頭盆,還有甜品,但質素就真的........
,不如不要浪費QUOTA了。

2011-05-05
$130 (Dinner)
2011-04-10 9 views
落單超過60分鐘無人理會,查詢只換來冷淡回應,只求收錢,不願意易地而處。服務質素劣,生意難有突破,枉有吸引餐單及鋪面,沒有提供優質服務的心,只會隱藏錯誤,未免浪費老闆資源,趕客趕生意,難有回頭客。
2011-04-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2011-03-21
之前身處上環, 已經將這餐廳放在腦中的waiting list 度 餐廳裝潢比大角咀的一般茶記式的好了點, 所以要加一。座位充足都係一個賣點 餐款算頗多的, 其他o的湯呀, 餐包呀, 甜品呀, 全部係逐樣收費, o野飲就唔駛加, 即係彈性很高的安排。初到貴境, 亦比那個promote 的心太軟吸引, 就要個平平o地o既雞肉闊麵 ($3x) + 心太軟 ($4x) Main course 中規中矩之作, 麵條有口感不過腍, 亦有少許蛋香 心太軟, 聲稱用甚麼8x % 比利時朱古力, 出來的效果, 是不太熱, 朱古力味淡, 流心程度不濟。不合格!又唔抵食了

2010-08-13
Type of Meal
Lunch
吃過車品品後,大人死心不息想吃這裡的下午茶最後決定點些小食分吃我點了一份波蘿雞salad配cheese cake(話係new york cheese cake)大人點了一份肉醬薯條波蘿雞salad-OK,應該是新鮮做,雖然雞有點硬cheese cake-不如不要吃好了,吃下去好像吃一個放了幾日的蛋糕,乾的!肉醬薯條-相也不想照(大人說:咁流,唔鬼影啦)點餐飲,ICE TEA&COFFEEICE TEA:全餐最可取的。。。。。COFFEE:coffee給花奶你。。。。。。COFFEE CREAM也沒有。。。。。算了吧。。。。。。。總知打死在車品品留下再吃好過。。。。。沒下次
吃過車品品後,大人死心不息想吃這裡的下午茶
最後決定點些小食分吃

大人點了一份肉醬薯條

波蘿雞salad-OK,應該是新鮮做,雖然雞有點硬

肉醬薯條-相也不想照(大人說:咁流,唔鬼影啦)

點餐飲,ICE TEA&COFFEE

ICE TEA:全餐最可取的。。。。。

算了吧。。。。。。。
總知打死在車品品留下再吃好過。。。。。沒下次
2011-03-06
$35 (Tea)
今天是跟男友的一週年紀念日...當然要吃好一點之前跟親戚來過一次,還不錯,所以向男友推薦可是他說OP上的食評好像不大好,叫我三思...我還是相信我的舌頭,再加上餐廳能滿足我倆的願望,就決定在這兒晚餐算我們好運,八時多到達也不用侯位男友叫了一個鴨胸什麼什麼焗飯,我就叫了一個鵝肝伴羊鞍 下了單立即出去拿東西吃沙律吧做得不錯,有4,5 款已伴好的沙律,也有生菜蕃茄讓你DIY... 還有一個大碗可以自己伴CAESER SALAD...最適合我這種無菜不歡的綠色怪物...哈哈沙律我最愛伴了咖哩的 PINEAPPLE 和 DIY 的CAESER SALAD...因為我愛多DRESSING 嘛... 自己來方便調校男友拿了一大盤青口,食了一個,不錯不錯我相信這個是我們回本之物,淨是男友一人已吃了二十隻 @@我們叫了生蠔,一隻南非和一隻SCOTLAND 的我比較喜歡 SCOTLAND 的,不過 $$ 就貴了一點主菜來了... 沒有試男友的那一個,不過看他的食相,一句 おいしい鵝肝和羊鞍都是我的最愛...不過鵝肝煎的時候下油多了一點,下面的SAUCE 和 FRUIT 也解不了油膩羊鞍煎得剛好,香噴噴
今天是跟男友的一週年紀念日...當然要吃好一點
之前跟親戚來過一次,還不錯,所以向男友推薦
可是他說OP上的食評好像不大好,叫我三思...

算我們好運,八時多到達也不用侯位
男友叫了一個鴨胸什麼什麼焗飯,我就叫了一個鵝肝伴羊鞍
下了單立即出去拿東西吃
最適合我這種無菜不歡的綠色怪物...哈哈
因為我愛多DRESSING 嘛... 自己來方便調校

男友拿了一大盤青口,食了一個,不錯不錯
我相信這個是我們回本之物,淨是男友一人已吃了二十隻 @@
我們叫了生蠔,一隻南非和一隻SCOTLAND 的
我比較喜歡 SCOTLAND 的,不過 $$ 就貴了一點

主菜來了...
沒有試男友的那一個,不過看他的食相,一句 おいしい
鵝肝和羊鞍都是我的最愛...
羊鞍煎得剛好,香噴噴的
連平常不大吃肉食的我也一人把整個主菜幹掉
不足之處就要數沒有人拿芥末來
我不是一定要下芥末
可是看到經理拿著芥末問鄰桌要不要,而把我忘掉,就有點不甘的感覺

人人都說女生有一個胃專門為甜品而計的,男友也有... @@
CAKE 和 慕絲都是一小杯的,方便每款也嘗一點
TIRAMISU 的CHEESE 味不大夠,但LADY FINGER SOAK COFFEE 很足
COFFEE 慕絲沒什麼COFFEE 味,我只嘗到CREAM 的味
BLUEBERRY CHEESE CAKE 應該是做得可以的一個,有BLUEBERRY 味也有CHEESE 味
沒有下太多的CREAM
個人最愛ROSE JELLY... 單是外表跟氣味已ROMANTIC 極了
朱古力雪糕不錯

最後埋單,400大元
ACCEPTABLE LEVEL...
這店是否超值,這就見人見智
2011-01-28
Celebration
Anniversary
2011-01-03 15 views
男朋友成年都無食過意味~ 成日都嚷著要去食下... 今日就帶佢同埋佢幾年無見既朋友一齊去啦~ 由於怕要等位... 所以一早就book位~三個人就安排左卡位坐~ 幾好... 我地仲要坐得好近半自助餐既位置~ 沙律吧就係我地旁邊^^ 叫野食lu... 煙三文魚白菌蛋汁燴扁意粉: 朋友仔叫左哩個~ 佢話味道唔錯... 睇樣都知道色香味俱全~ 美國極黑豬伴燒老虎蝦配紅酒汁: 男朋友叫左哩個~ 賣相好吸引... 而且蝦味夠鮮甜~ 黑豬扒燒得剛好~ 肉質一D都唔"鞋"... 放落口好juicy~ 香橙燒比目魚扒伴日本扇貝: 至於我就叫左比目魚食 味道同賣相都好好 扇貝好新鮮~ 好清甜... 比目魚扁鹹不過都唔影響肉質既味道~ 加埋個香橙汁... 開胃醒神簡直絕配~之後食左甜品吧~ 今次芝士餅味道麻麻地~ 等左好耐都唔見有好好食既藍莓芝士餅... Tiramisu味度都係麻麻地~ 芝士較軟身...唔知係咪因為放得耐左~ 糕花糕味道好香... 而且味度較清~ 值得一提係朱古力雪糕真係好好食... 味道濃而且有朱古力碎~下次去一定要再食

香橙燒比目魚扒伴日本扇貝: 至於我就叫左比目魚食

香橙燒比目魚扒伴日本扇貝
煙三文魚白菌蛋汁燴扁意粉
熱檸茶
2010-12-30
$148 (Dinner)
餐具及檯墊
是日餐牌
美國極黑豬伴燒老虎蝦配紅酒汁
香橙燒比目魚扒伴日本扇貝
熱檸茶
2010-12-29 9 views
原本訂左位,一早到,但仍然被安排接近門口位置,近來天氣轉涼,加上風大,成晚都任食西北風,唔知點解此店咁鍾意「打開門口做生意」年前經常幫襯,但水準每況愈下,一名男士加入管理後,服務態度更見惡劣,只對熟客笑面迎人,對行動不便老人家態度特別惡劣,故已良久未有幫襯再次光顧,價錢提高了一點,食物質素還可以,只是那些青口質素不及以前,食落完全冇味,沙律也沒有以前最喜歡的一款「咖哩菠蘿雞」主菜,甜品,雪糕等也還可以,還叫了心太軟,味道是不錯,但 size 好像太大,我寧願佢收平 D 整細個 D整體,食物質素還不能算差,但環境及服務真是不行,因此感覺不值,應該不會再光顧

$140 (Dinner)
2010-12-11 3 views
今次係我第一次寫食評我一向都冇寫食評既習慣但係呢間"意味"真係令我唔寫唔得 太差了早前在隔離店食飯,, 經過"意味"見到門口有open rice貼紙,,比佢吸引左所以琴晚特登黎大角咀試試首先,, 選擇太太太太少只有套餐簡,, 而套餐只得 A-J,, 姐係得10樣野簡,, 冇其他了-- 蘇格蘭生蠔 --> 好鮮甜,好好味"" 有想食10隻既衝動"不過太貴了-- 餐湯 (西籣花忌廉湯) --> 幾好~好足料-- 鵝肝羊架配黑醋汁 --> 不過不失" 鵝肝略為燶左d ,, 個汁都配得幾好,, 酸酸甜甜-- 燒春雞配甜蕃薯 --> 隻雞真係把鬼火,, 好鞋好難食,, 一d雞味都冇,,得雪味,, 十足超級市場"x值牌"既雪雞肉 個汁都ok",, 甜蕃薯好好食,, 唔會太硬/太林,, 全餐我最滿意個蕃薯 -- 心太軟 --> 去親餐廳"見到有心太軟,,我一定會order",, 但係從來都冇食過咁難食既心太軟 首先,, 唔知點解"
今次係我第一次寫食評
我一向都冇寫食評既習慣
但係呢間"意味"真係令我唔寫唔得
太差了

所以琴晚特登黎大角咀試試

首先,, 選擇太太太太少
-- 餐湯 (西籣花忌廉湯) --> 幾好~好足料
-- 燒春雞配甜蕃薯 --> 隻雞真係把鬼火

首先,, 唔知點解"個外表望落好似有層膠咁"...好樣衰
之後,, 裡面既朱古力漿唔夠滑,,同太"傑"
但最嬲既都係,, 裡面既朱古力漿未溶哂,, 成大舊朱古力係度,,重要係凍既!!!,, 呢D叫"心太軟"??!!!

-- 餐茶 --> 個餐包埋餐茶,, 但係可樂要+ $10,, 連凍朱古力都要+ $10...??? 不解""
呢餐唔係好貴""但比起同價既餐廳,, 呢間簡直係垃圾

2010-12-09
$200 (Dinner)
明天生日會同朋友bbq,咁今日就同老公係下D 沙律,海鮮啦.^^.去到我地是第一枱呢.^^.之後個staff _ 阿豐就介紹生蠔買3送一.我地食食下就想試下生蠔.其實我不嬲都唔好的.不過見到平又即叫即開,咁試下啦,staff _ 阿豐 好詳細同耐心介紹.我地就劑下佢的介紹,呀,好好味呀,令我對生蠔改觀晒,之後我地好回味,所以再叫多一round.....今次生日飯實在好味道呢.p.s 呢一餐$520,食得好開心,因為前一日係太平洋酒店係了一個晚餐,成$400一個人,但食完都唔飽又無特別.所以呢餐雖然唔係貴野,但好食,又有位好有熱誠的staff 服務我地,真是太好啦.^^.

2010-11-29
Celebration
Birthday
2010-08-22 4 views
因為很多人都讚此店, 覺得晚飯有點貴, 所以於午飯時間試一下. 頭盤甘荀忌廉湯 $5 ok, 抵薯仔什果沙侓 $8 薯仔很大舊, 只食到少許椰果, 不能算是什果沙侓 主菜美國認証安格斯肉眼扒伴紅酒 $118 沒想過會是薄牛扒, 太乾, 非常失望, 浪費左塊靚扒龍蝦汁海鮮闊條麵 $42 ok豬肋骨+薯條 $65 不過不失甜品法式燉蛋 $8 分量少, 味道一般, 面層焦糖非常燶,厚及硬, 完全接受不到 整體覺得不是大家所說的好

頭盤
甘荀忌廉湯 $5 ok, 抵

主菜
龍蝦汁海鮮闊條麵 $42 ok
豬肋骨+薯條 $65 不過不失

甜品

整體覺得不是大家所說的好
2010-08-22
$92 (Lunch)
2010-08-21 5 views
Came here with friend and tried their set dinner at late night. This set dinner including soup, main course and tea. The main course taste & look are both good, especially the "Parma Ham Pork Blade with Scallop". After the dinner, we tried the chocolate pudding, it is a bit different from other restaurant. The portion is larger and the outer taste like a cake and the inner is soft & lot of chocolate inside. Its taste good!We will try again next time for their semi-dinner buffet.

2010-08-02
$100 (Dinner)