2011-11-16 202 views
同班朋友約左係佐敦...見到呢度好似都唔錯...點知...中晒伏...食左半個鐘頭...轉左去第二度再食...咁既情況, 我都係第一次...好普通既一味鴨舌, 第一碟上, 估唔到...已經係最好食個一碟...蒜泥膀瓜...不過不失...薑汁芥蘭...一送上黎個陣...以為叫左灼菜...碟菜又冇咩薑味...炒菜黎講真係唔係幾掂...沙拉蝦係呢度既皇牌...最唔掂係呢味囉...首先...唔知點解個汁多成咁樣...而且係好稀...跟住係隻蝦...完全係冇味...食完都唔知自己係食緊蝦...呢碟個樣好靚...SORRY, 都係假象...塊肉...完全係冇味......唔明點解可以整到佢冇味...個D蒜個樣好似好靚...對唔住...完全唔合格...D蒜係淋晒...食完係痴牙...呢碟野仲要收得好舊...但份量係極少...5個人, 得個7-8小塊...個碟望落好多...係呀...成隻碟都係蒜蓉丫嘛...搵舊肉睇下都冇...呢度又貴又唔抵仲要唔好食, 5個女仔...食完呢度...完全唔覺得自己食左野...要轉埸...好耐都冇食過咁差既野...點知佐敦區令到我地連中伏兩次......
同班朋友約左係佐敦...
見到呢度好似都唔錯...
咁既情況, 我都係第一次...
鴨舌
好普通既一味鴨舌,
第一碟上,
估唔到...已經係最好食個一碟...
勝瓜
蒜泥膀瓜...不過不失...
芥蘭
薑汁芥蘭...
一送上黎個陣...以為叫左灼菜...
碟菜又冇咩薑味...
炒菜黎講真係唔係幾掂...
沙拉蝦
沙拉蝦係呢度既皇牌...
最唔掂係呢味囉...
首先...唔知點解個汁多成咁樣...而且係好稀...
蒜香骨
呢碟個樣好靚...
SORRY, 都係假象...
塊肉...完全係冇味......
唔明點解可以整到佢冇味...
個D蒜個樣好似好靚...
對唔住...完全唔合格...
D蒜係淋晒...食完係痴牙...
呢碟野仲要收得好舊...但份量係極少...
5個人, 得個7-8小塊...

好耐都冇食過咁差既野...
點知佐敦區令到我地連中伏兩次......
2011-11-15
芥蘭
蒜香骨
2011-10-09 55 views
好耐都無坐街邊食, 不過風味十足, 環境寬廣, 即開枱又無車行~星期六多人D.一行6人等一陣隻, 叫5個菜2支啤酒, 5個飯埋單$407 好抵食~D食物有HEAT, 蒜泥特別多, 我用金蒜撈飯, 又香又咸~叫左最出名:1. 芒果汁虾球(D虾就有雪味失分)2. 蒜泥勝瓜, 唔喜歡食菜的人都掃2件3. 金蒜牛仔骨, 鬆軟香口4. 醉雞, 都滑好味5. 草莓班球, 正喎~甜酸適中~總結開懷一餐, 見到有戰鬥碗, 貪得意叫2支啤酒, 哈爾濱易入口, 女士唔飲都飲到~
叫左最出名:
1. 芒果汁虾球(D虾就有雪味失分)
2. 蒜泥勝瓜, 唔喜歡食菜的人都掃2件
3. 金蒜牛仔骨, 鬆軟香口
4. 醉雞, 都滑好味
5. 草莓班球, 正喎~甜酸適中~
2011-10-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 草莓班球
  • 蒜泥勝瓜
  • 醉雞
  • 芒果汁食物..等
2011-09-05 53 views
今晚去肥高食飯,肥高肥高...人人聽到都以為係肥膏呢必點沙拉香芒蝦球,因為對豬串骨興趣不大所以冇叫.一向最鍾意呢度嘅沙拉醬,真係好正,就算唔鍾意甜菜色嘅我都好鍾意海蜇都係一定要嗌,粗身爽口,仲要勁多芝麻粒,正!!大部份嘢都好好味架,下次再去試多啲先
今晚去肥高食飯,肥高肥高...人人聽到都以為係肥膏呢

必點沙拉香芒蝦球,因為對豬串骨興趣不大所以冇叫.

海蜇都係一定要嗌,粗身爽口,仲要勁多芝麻粒,正!!
大部份嘢都好好味架,下次再去試多啲先
上回題要:「大食團」團友吃完金山海鮮酒家的好味海鮮宴後,還覺意猶未盡,雖有「大魚」,但還欠「大肉」,就是因為小弟隨口一句話,我們下一刻便出現於這餐廳-肥高美食! 肥高美食跟金山只是一街之隔,兩分鐘的步程。一踏進去,老闆娘便熱情招呼我們,除了因為她十分好客外,其實我們算是她的熟客,她早已認得我們了。 說得上酒肉朋友,當然要有酒有肉有朋友。還未點菜,先上了數支哈爾濱啤酒,這啤酒不會太苦澀亦不會淡如開水,十分易入口,加上冰凍的戰鬥碗,彷彿像古人豪飲的情景:乾了就是好朋友! 我們點了數個佐酒美食:1. 筍因為我不吃筍的,但其他團友說有少少辣,用來送酒適合不過。2. 醉雞雞肉嫩滑,酒香且味道濃烈,雖然不知道是什麼酒,但這醉雞是一道不錯的前菜。3. 海蜇這個海蜇真的不得了,長得和粗得像麵條!膠質十分豐富所以十分有韌性。涼涼的海哲加上粒粒的芝麻,真的像吃涼拌麵!誠意推介!4. 鴨舌雖然鴨舌的肉不多,但是辣味夠,很香口惹味,送酒一流。之於主菜方面當然是大肉,這裡的蒜香菜式和沙拉汁十分出色,今天就試了以下兩個沙拉菜式:5. 香橙肉排半肥瘦的肉排,肉質不會瘦得刺牙,亦不會油膩得只有脂肪。最驚艷的是這個汁,

我們點了數個佐酒美食:

1. 筍
因為我不吃筍的,但其他團友說有少少辣,用來送酒適合不過。

2. 醉雞
團友把海哲浸在醉雞汁後才吃,是不別有一番風味要大家試試看才知道。

3. 海蜇
必點食物!

4. 鴨舌
吹水吹得多,要吃吃鴨舌以營補營。
雖然鴨舌的肉不多,但是辣味夠,很香口惹味,送酒一流。

5. 香橙肉排
橙肉也很好吃!
半肥瘦的肉排,肉質不會瘦得刺牙,亦不會油膩得只有脂肪。最驚艷的是這個汁,不是外面那些求其切些橙肉加些沙律醬,這裡的香橙沙拉醬很有橙的香味,酸酸甜甜有點像喝橙汁般,之於沙律醬便是作凝固之用,亦使醬汁很滑,比外面吃到的好味多了!

6. 香芒豬寸骨
到這裡怎可不吃豬寸骨!
肥高的得意菜式,亦是令「大食團」回味和再次光臨的原因。肥高的主廚每天都會用新鮮芒果加沙律醬打成,所以芒果味很濃,汁亦很滑。至於豬寸骨更是淡淡肉!
豬寸骨的大少不一,團友們用了一個最現實和最殘忍的方法決定最大的豬寸骨王誰屬,那就是包、剪、揼!我們一邊猜一邊大嗌,旁若無人,連老闆娘也笑了~哈哈~

就這樣完結了「大魚大肉」之旅,無論心理或生理(即肚子)都十分滿足,真是飽到明天都可以不吃東西。這麼瘋狂的事真的可一不可再,不過人生總要瘋狂一下,及時行樂,這才是人生,對嗎?

後記:
這次的沙拉汁的確令我十分驚喜。下次可以來一個生果盛宴:火龍果雞丁、菠蘿生炒骨、草莓咕嚕班塊、當然還有這次的香橙肉排和香芒豬寸骨~
肥高除了是晚餐之選外,其實亦可以當作日本的居酒屋般,就像這次我們點了些佐酒小吃,一邊喝戰鬥碗一邊談天吹水,不亦樂乎。
所以不論是晚飯或飲酒吹水,肥高都是小弟的心水。
唔駃講咁多,飲完一定笑呵呵!
2011-06-26
Type of Meal
Dinner
唔駃講咁多,飲完一定笑呵呵!
必點食物!
橙肉也很好吃!
到這裡怎可不吃豬寸骨!
吹水吹得多,要吃吃鴨舌以營補營。
  • 沙拉豬寸骨
  • 香橙肉排,戰鬥碗
2011-08-15 54 views
說起廟街的食店,大家自然會聯想起煲仔飯或蠔餅,但其實長長的廟街有很多美食,看你能發掘多少間出來。這次的主角肥高美食,一個既傳統又普通的名字,沒有特別的裝修,座落在廟街大橫額旁邊。幸得朋友介紹,否則便會錯過一間美味的小店。說得上小店,肥高面積真的不大,人手和座位一眼可見。甫進門老闆娘便熱情招呼我們坐下。那應該是老闆娘的子女們便把餐具拿過來。肥高看來是家庭式的經營。我們隨口問一句:「依到有咩好食?」老闆兒子便笑著答:「依到所有野都好食,睇下你鐘意食咩~」哈哈,我欣賞他的自信,後來經老闆娘的推介,加上我們的直覺,就點了以下餸菜:1.海哲好味到不得了的海哲,不像別的一咬便碎開,較有韌勁,並且粗長得像吃冷麵一樣。推介!2.雞腎另一個餐前小食,雞腎不會太薄,有咬感。滷水醬味道適宜,不過我較喜歡吃燒雞腎。3.香芒豬寸骨老闆娘推介菜式,這個香芒沙拉汁很有芒果的香味,汁亦很滑溜。把豬寸骨放進口時有點驚艷的感覺,一來豬寸骨淡淡肉,夠嫩,不會太韌而出現咬不開的情況,加上芒果的香甜味,真是味覺的享受。豬寸骨在數分鐘內被我們消滅後,我們轉攻餘下的沙拉汁,用來拌飯吃!4.奶油律白這個奶油不欺場,夠濃稠。加上有火腿

1.海哲
對我來說一碟不太夠呢,應該自己食一碟,哈哈!

2.雞腎

3.香芒豬寸骨
一人一隻豬寸骨,永不落空。

4.奶油律白
這個奶油不欺場,夠濃稠。加上有火腿乾調味,不錯不錯。

5.牛油雞翼
雞翼雖被斬件,但幸好不會太瘦,有肉地。炸過的雞翼再用牛油和蔥蒜爆香,十分惹味,值得一試。

6.一魚兩味之炒生魚片
菇和西蘭花的味道也不錯。
這個一魚兩味,確令我有點驚喜。首先炒過的魚肉夠脆、嫩和滑,不會炒得太老而令到魚肉很嚡。調味方面不太咸,不錯不錯!

7.一魚兩味之生魚骨腩豆腐湯
份量不少的鮮味魚湯。
奶白色的湯味道鮮甜,豆腐亦夠滑。由於今晚沒預料會有湯喝,所以這個湯能給我一點驚喜。

8.梅菜扣肉
和健康作對的邪惡菜式,不過只要好味我不介意和魔鬼打打交道。
而這裡的扣肉,脂肪入口即溶,不過尾部的瘦肉不夠鬆化,梅菜和汁可以更香濃。但和很多菜館相比,這個梅菜扣肉算做得不錯。

9.豉椒聖子王
平時叫聖子很怕炒出來後會嚴重縮水,聖子王變聖子BB,幸好這裡不會出現這情況。另外值得一讚的是豉椒汁,少少辣,不會太咸,最吸引的是蒜香味十分夠,令到聖子更美味。

10.香芒蝦球
雖同時香芒沙拉汁,但這汁有芒果肉。大廚說芒果肉和蝦球比較夾。新鮮的芒果肉配上淡淡肉的脆蝦球,又真的頗夾。不過我過是喜歡豬寸骨多一點。

11.蒜蓉蒸扇貝
這扇貝和別的餐廳不同,雖沒有美味的蒸豉油,取而代之的是蒜蓉。而這蒜蓉真的很「蓉」,蒜味全都溶入扇貝內,蒜香味和扇貝原有的鮮味帶給我一個新的味覺體驗。

12.油炆筍
由於小弟不吃筍的,不過朋友們對它有不錯的評價。

13.鴨舌
鴨舌的肉雖然不多,但辣味十分夠,十分惹味。

14.薑汁芥蘭
芥蘭爽口,亦夠薑,水準之作。

15.蒜蓉蒸勝瓜
老闆娘在我們第二輪點菜時推介的,勝瓜不會蒸得太老,不過最吸引我的是那大推的蒜蓉!

16.蒜香牛仔骨
雖然吃後整個口都會充滿濃濃的蒜味,但只要好味,我什麼都不會理!
從相片可見,肥高用蒜真的不會留手。牛仔骨浸在「蒜海」之中,蒜味之濃烈可想而知。牛仔骨不會太韌而咬不開,肉質夠鬆軟。推介給所有好蒜好肉的人士(例如我),再加上戰鬥碗,真要大叫一聲:「That’s just life!」
戰鬥碗當然不少得!唔好講咁多,飲醒!
這篇食評名為「蒜醬」,皆因小弟認為肥高真是「蒜醬」高手,他的蒜味菜式(例如牛仔骨和扇貝),和香芒沙拉醬真的很令人回味無窮。
此外,我們一邊食,老闆娘又會問我們好不好吃,主廚又會出來介紹一下菜式的做法,分享他的心得,老闆兒子又會搭下嘴,食客和店員有講有笑,令我們份外多一點親切感。這亦是肥高小店的威力,吸引我和朋友們往後再次光臨。

不知你下次到廟街吃飯時,會不會找找肥高「蒜醬」呢?
2011-04-22
對我來說一碟不太夠呢,應該自己食一碟,哈哈!
一人一隻豬寸骨,永不落空。
菇和西蘭花的味道也不錯。
戰鬥碗當然不少得!唔好講咁多,飲醒!
  • 蒜香牛仔骨
  • 一魚兩味
好耐無寫下食評,今日出番手先﹗自從去完土耳其後,都專心在寫遊記,如果對土耳其有興趣可以去我blog睇睇﹗呢段都要計到去1/7大遊行,話說當日廿幾萬人上街,我同食家由3:00pm行到9:00pm先上到去政府總部﹗行完身水身汗,搭番船過海,試一試呢間﹗肥高美食,地點在廟街佐敦頭,牌坊下面﹗好幾年前行廟街其實曾經經過,不過見佢門口都係外國人遊客,以為係呃遊客食店,所以無咩留意﹗有室內位,亦有幾張枱係坐街的,大部份外國人來架﹗前面一枱仲有美麗的國內朋友﹗(係咪即刻好想來呢..... )遊行完身水身汗,梗係飲啤酒啦﹗來兩支哈爾濱先﹗呢間食店用戰鬥碗架,每次見到都好懷念那年那月的尖咀妹記﹗是來個豉椒炒蟶子先﹗好多汁喎﹗蟶子好大隻,$98有四條,我地一人兩條﹗以為個汁極濃會搶哂蟶子鮮味,點知完全不是,汁味岩岩好﹗蟶子亦好新鮮彈牙﹗吃得出鮮甜呢﹗好味道﹗再來的是避風塘中蝦,見對面幾枱都點呢個菜,我又試下﹗蝦是海中蝦,夠大隻,啖啖肉,吃下雖是冰鮮貨,但配上大量蒜泥辣椒香蔥同炒,惹味﹗肉質夠爽勁﹗天氣太熱了,胃口不是很好,隊啤為主,兩個人隊左六支啤,最後來多個奶油津白夠哂皮﹗埋單三個餸加六支啤酒,$300
好耐無寫下食評,今日出番手先﹗

1/7遊行
行完身水身汗,搭番船過海,試一試呢間﹗
肥高美食
肥高美食,地點在廟街佐敦頭,牌坊下面﹗

遊客居多
有室內位,亦有幾張枱係坐街的,大部份外國人來架﹗

冰凍的哈爾濱
遊行完身水身汗,梗係飲啤酒啦﹗來兩支哈爾濱先﹗

呢間食店用戰鬥碗架,每次見到都好懷念那年那月的尖咀妹記﹗
豉椒炒蟶子
是來個豉椒炒蟶子先﹗好多汁喎﹗
蟶子大隻鮮甜
蟶子好大隻,$98有四條,我地一人兩條﹗
吃得出鮮甜呢﹗好味道﹗
椒鹽中蝦
再來的是避風塘中蝦,見對面幾枱都點呢個菜,我又試下﹗
避風塘中蝦
奶油津白
埋單三個餸加六支啤酒,$300有找﹗抵食﹗
想講呢度老闆好積極招呼客人,見我地本地客也十分殷勤,令人吃得更開心﹗
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
避風塘中蝦
蟶子大隻鮮甜
椒鹽中蝦
奶油津白
2011-06-19 26 views
某次行過佐敦時見到這店門口寫著”本店絕無味精”,心中對這店都有少少的好感,因為現代人的生活都希望少油、少甜、少咸和少味精,所以心想一有機會來到這一頭就來試試,今次行過附近去到某食店沒有開門就想起這店了:肥高美食。肥高美食是在佐敦道和廟街的交界,非常易找到的,食晚當日來到時已經七時多,因為本來不是想來這間店的所以沒有訂位,伙計們就安排了一張在最內的枱,但都沒有什麼所謂因為始終不需要坐在店外,其實店內的枱也不是太多,數一數只有二張八人枱和在內只有四張的二人枱,想必多人時會將枱放在店外了,而牆上滿佈了食物的相片和價錢,你可以不看餐都可以叫食物了。雖然是這樣但都拿個餐牌來看看,餐牌就是牆上介紹的食物,附上了食物的相片,食物的種類都幾多,有海鮮類、牛、豬、素菜、炒飯等等,餐牌有了相片方便了不只是只能看到名字而不知道餸菜是怎樣的人,而還有英文的名字,一間小小的食店都有這些的服務,想必是在廟街方便遊客了。其實來之前都看過其他的食評有什麼好食的,就叫了沙拉豬寸骨、香蒜蒸勝瓜、草莓咖嚕班塊和越式春卷。沙拉豬寸骨(3件$50)因為下面很多的食評都介紹過,而去到時也見到很多的食客叫,差不多每一枱的食客都有叫
在廟街街口的肥高美食
七時多來到店內已經坐滿了客人
餐牌的封面
餐牌的第一頁

其實來之前都看過其他的食評有什麼好食的,就叫了沙拉豬寸骨、香蒜蒸勝瓜、草莓咖嚕班塊越式春卷
甜口惹味的沙拉豬寸骨
每一條的豬寸骨都充滿了沙拉汁
沙拉豬寸骨(3件$50)

因為下面很多的食評都介紹過,而去到時也見到很多的食客叫,差不多每一枱的食客都有叫到,當然不能錯過呢,來到的時間見到豬寸骨下放滿了黃色的沙拉汁,之後待應會給手套手客方便進食,還教我們食一啖再用個匙放一些汁上去食會更加惹味,跟著待應的教法來試一試,食落外面的汁都幾香和偏向甜,聽說這些汁是放有一些芒果的,食落都幾甜口,而入面的豬寸骨都幾香和幾多肉,有少少韌但都可以接受,說是招牌菜都算是合格。(不過回來看回相片先知道原來沙拉豬寸骨是$50有3隻,但我們是有四隻,大平賣??)
味道清新的香蒜蒸勝瓜
香蒜蒸勝瓜($35)

又是另一個食評推介的,都是想食清一些的食物,來時見到被切成圓型的勝瓜上放滿了蒜蓉來蒸,食落都幾青新,配上了上面的香口的蒜蓉,兩都都幾配合,而且蒜蓉只是蒸的,減少了食了蒜頭會口臭的問題。
帶有草莓甜香味的草莓咕嚕班塊
草莓咖嚕班塊($65)

近年很多的食店都會用草莓會代替傳統的山渣汁(如果是真材實料的店子)來做這些咕嚕的食物,一來有一些新意,二來更加帶出健康的味道,所以就叫了這一個食物,來到時見有很多的班塊,旁邊有一些的青椒、黃椒和草莓,單看賣相已經十分之吸引,食落有十分之健康,每一件的班塊都有微微的酸味,這些酸味比用酸汁或是山渣做出來的味道淡一些,但就多了一種草莓的甜香味,好感度增加了不少,而旁的青椒和黃椒都十分之爽口,高水準的食物。
十分之香口惹味的越式春卷
越式春卷($40)

見到都有十件多的春卷來到,外面是炸得鬆脆的表皮,食落是非常非常的惹味,外皮正如看見一樣非常之香脆但不是太油膩,而中間的餡料都十分之香口,入面充滿了黑椒的香味和蝦的鮮味,十分之好食,不過味道就有少少重,食得太多都會太膩了………………
全家福拍一張照
老闆娘和伙計們的態度良好,唔該前唔該後,不過地方就有少少窄,有時都會出現一些撞到人的現象。

以這個價錢食到這些食物都幾超值,想必會有下次的光臨。
食了二百元,都幾抵食。
價廉物美的食店,食過番尋味的肥高美食。
2011-06-17
$103 (Dinner)
在廟街街口的肥高美食
味道清新的香蒜蒸勝瓜
帶有草莓甜香味的草莓咕嚕班塊
十分之香口惹味的越式春卷
全家福拍一張照
食了二百元,都幾抵食。
  • 草莓咕嚕班塊
2011-06-13 11 views
有朋自遠方來想去廟街吃飯,因為我試過廟街的大牌檔沒什麼好吃,故專登上網找廟街的餐廳。見雜誌介紹過「肥高美食」,openrice 上又有 37 個笑臉,所以訂好 4 位試試看!食店面積小,坐位狹窄,但服務不錯,主動幫忙點菜,唯食物水準只是「非常一般」最有名的 沙拉豬寸骨 - 肉質雖然不靱,但沒有甚麼味道,像在吃煲完湯的豬肉。沙拉汁更加是不知所謂,說什麼芒果味,完全吃不出味兒。是做法有題,肉至少要醃到入味入拿去炸,然後沙拉汁應該有些層次,不該只有甜味吧!!! 豉椒炒花甲 - 味道帶辣,惹味,醬汁不錯,略嫌結了少少,但花甲略為細隻,所以肉質欠鮮甜味。乳鴿 - 這個最令人失望,如何做到豉油皇乳鴿沒有味道的????????? 連咸味都沒有!上枱時看到皮滑滑的,以為好吃,但一扯開鴿肉,見到白色的肉便知不妥,完全不入味!牛油雞翼 - 這個最似樣,雞翼被切成半隻,方便吃,但這樣保留不到雞翼的肉汁。醃得入味,但肉太少。怎樣講都不值 37 個讚!!! 水準十分普通的一間食店! 由於極之失望,故要給肥高一個「差」,希望老闆以後醃味會認真一點!* 照片拍得比實物好,食物看上去好但味道不好

無味的沙拉豬寸骨
豉汁炒花甲,還可以啦
吃過最差的乳鴿
有 Rosemary 的牛油雞翼

* 照片拍得比實物好,食物看上去好但味道不好
2011-06-11
$70 (Dinner)
豉汁炒花甲,還可以啦
有 Rosemary 的牛油雞翼
2011-06-13 10 views
星期四人不多,但也好在有訂位,因爲同行有9人,起初還害怕老闆娘說用餐時間只有兩小時怕不夠,但原來時間也不短8:15pm到達,9個人去叫了8個菜,六碗飯,一瓶啤酒,最後埋單$628,除開每人70蚊,幾落不貴,抵食!叫了8個菜:1。當然是招牌菜--》沙拉豬寸骨————》汁可以撈飯食,但淨係肉好似太單調2。蒜蓉篜勝瓜,蒜香味使我不禁食多兩件,勝在件數多,適合大夥人吃,但吃得太多會口臭^^3。蒜蓉炒菜心--》爲着讓良心過意得去,免得吃太多肉有罪惡感4。䜴椒炒魷--》口感一流,不會韌也不會O念5。越式春捲--》好香黑椒味6。蒜香牛子骨--》夠香夠好味,我想試好耐啦!果然不錯7。還有一個蝦球,忘了是麼名字,有辣椒,蝦球真的很彈牙,可惜的是叫一碟不夠分,兩碟又太多8。牛油香草雞翼--》不太特別,炸得太厲害,感覺好熱氣總的來說,真的很不錯,尤其是跟一大幫人外出食飯,若每次食自助餐就會很煩厭,來來去去一樣款式,在這裏不同,每人叫一碟菜,別有一番風味,還可直落食糖水呢!

叫了8個菜:
4。䜴椒炒魷--》口感一流,不會韌也不會O念
5。越式春捲--》好香黑椒味
6。蒜香牛子骨--》夠香夠好味,我想試好耐啦!果然不錯
8。牛油香草雞翼--》不太特別,炸得太厲害,感覺好熱氣

2011-06-09
2011-04-23 13 views
多左機會黎佐敦一帶,原來好多野食。是日想食小炒,就黎左呢間。知道呢到d野唔係大大碟,兩個人都可以叫多幾款試下,睇見餐牌,幾多野食,名物係個沙拉汁豬寸骨,一場黎到,又試下。要埋扇貝、牛油雞翼同春卷,都應該差不多。先黎係沙拉汁豬寸骨,沙拉汁話有芒果汁一齊整,睇色水都睇得出,個汁食落偏向甜的,確係幾惹味。豬寸骨啖啖肉,不過有點韌。跟上手套方便用手拿住食,確係周到。牛油雞翼,牛油味幾重,雞翼炸得香口,還可以的。春卷,即叫即炸,熱辣辣,金黃香脆,唔會太油。蒸扇貝,蒜泥下得夠多,多到我要撥開d先吃,這味只要扇貝唔出問題,味道係可以想像得到。這裡的不錯,扇貝幾肥大新鮮。整體幾不錯,比同街的大排檔多一點點特色。

整體幾不錯,比同街的大排檔多一點點特色。
牛油雞翼
春卷
蒸元貝
肥高
$130 (Dinner)
(Non-member)
2011-04-12 8 views
今次係2次去肥高食野架喇~都係因為朋友介紹先會去好彩我同朋友早到以及預先book左位.因為坐左一陣就已經無哂位~呢到ge服務水準唔錯既,忙得黎都仲好好態度其實之前黎呢到食過一次~對個沙拉豬串骨真係回味無窮今次食飯當然唔少得佢,仲要加埋個沙拉蝦球真係好味道~沙拉味道調岩岩好,用黎送白飯真係一流所以白飯都食多左碗!!再試埋個牛油香草雞翼~d雞翼炸到脆卜卜仲要加埋d洋蔥黎炒,洋蔥炒到出黎又香又甜~一聞到d牛油同香草味就已經流哂口水最後仲叫左個椒鹽鮮魷,不過呢味就差左少少喇因為d魷魚其實真係唔多覺有用椒同鹽黎炒.如果唔點豉油就真係無乜味~同d魷魚太難咬開~btw總括黎講~都係一級棒既!ps.食完之後同班朋友除番開,價錢大約100蚊左右
今次係2次去肥高食野架喇~都係因為朋友介紹先會去
好彩我同朋友早到以及預先book左位.
因為坐左一陣就已經無哂位~
呢到ge服務水準唔錯既,忙得黎都仲好好態度
其實之前黎呢到食過一次~對個沙拉豬串骨真係回味無窮
今次食飯當然唔少得佢,仲要加埋個沙拉蝦球

真係好味道~沙拉味道調岩岩好,用黎送白飯真係一流
所以白飯都食多左碗!!
再試埋個牛油香草雞翼~d雞翼炸到脆卜卜
仲要加埋d洋蔥黎炒,洋蔥炒到出黎又香又甜~
一聞到d牛油同香草味就已經流哂口水
最後仲叫左個椒鹽鮮魷,不過呢味就差左少少喇
因為d魷魚其實真係唔多覺有用椒同鹽黎炒.
如果唔點豉油就真係無乜味~同d魷魚太難咬開~
btw總括黎講~都係一級棒既!

ps.食完之後同班朋友除番開,價錢大約100蚊左右
2011-03-24
$100 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 沙拉豬串骨
  • 沙拉蝦球
2011-03-17 11 views
同好友遊沙田 尖沙咁 佐敦 最後一站廟街好開心好滿足 行到10點幾先捨得dinner由於我on diet 慣左8pm後絕食所以今次我只是陪坐之前都黎過一兩次 成日掛係口唇邊話要再黎再黎奈何半工讀實在太忙10點幾 店內一位客人都冇仲以為打烊 真係好好奇 咁好食點解可以冇客?未坐低已經向好友力推沙拉系列跟手佢就叫左沙拉豬寸骨(3隻),梅菜扣肉,可樂(冰底),白飯等左幾分鐘 梅菜扣肉首先黎到 我自己好少食呢味 好友話唔太咸 正!之後沙拉豬寸骨黎到 好友即刻移開梅菜扣肉 嘩香到丫!!!!!好友邊食邊讚 證明質數超高好友到臨別果刻仲係咁呻:頭先個豬寸骨好後悔淨係叫左3隻.....幾時再食埋單$135﹣平靚正一定再有下次!!!!!
同好友遊沙田 尖沙咁 佐敦 最後一站廟街
好開心好滿足 行到10點幾先捨得dinner
由於我on diet 慣左8pm後絕食
所以今次我只是陪坐
之前都黎過一兩次 成日掛係口唇邊話要再黎再黎

奈何半工讀實在太忙

10點幾 店內一位客人都冇
仲以為打烊 真係好好奇 咁好食點解可以冇客?

未坐低已經向好友力推沙拉系列
梅菜扣肉
之後沙拉豬寸骨黎到 好友即刻移開梅菜扣肉
嘩香到丫!!!!!
好友邊食邊讚 證明質數超高

埋單$135﹣平靚正
一定再有下次!!!!!
2011-03-16
梅菜扣肉
沙拉豬寸骨
  • too many!
2011-03-15 32 views
今日係同事既last day訂左位係肥高到食飯~~而且我都係第一次係廟街到食野ga咋~~但一嘗就愛上佢啦~但肥高肥高個名好似好肥咁~~好味道~~特別既設計~味菜魷魚~魷魚好難咬~~唔知係唔係炒過左火呢~~油炆荀~好好味~~好爽口醬油味又不太咸~好掂呀~~沙拉蝦球~芒果沙拉汁掂呀~但蝦球就過左火啦~沙拉豬寸骨~肉質鮮呀~好好味~好想再食多次~~魚湯好清甜~~蒜蒸勝瓜~無咩蒜蓉味~麻辣鴨舌~我無試過d 鴨舌呀~只係食左d 菜姐~"舊"辣~紅燒大圓蹄係需要訂先有得食ga~~而且仲要係老板幫我地切tim呀~~同事都話入味~我就無食過~因為我唔食圓蹄既~~只係食左粟子好稔~入晒味~~一試難忘~~
戰鬥碗
特別既設計~
味菜魷魚
味菜魷魚~魷魚好難咬~~唔知係唔係炒過左火呢~~
油炆荀
油炆荀~好好味~~好爽口醬油味又不太咸~好掂呀~~
沙拉蝦球 & 沙拉豬寸骨
沙拉蝦球~芒果沙拉汁掂呀~但蝦球就過左火啦~
沙拉豬寸骨~肉質鮮呀~好好味~好想再食多次~~
唔記得係咩魚湯
魚湯好清甜~~
蒜蒸勝瓜
蒜蒸勝瓜~無咩蒜蓉味~
麻辣鴨舌
麻辣鴨舌~我無試過d 鴨舌呀~只係食左d 菜姐~"舊"辣~
紅燒大圓蹄
2011-03-12
$143 (Dinner)
戰鬥碗
麻辣鴨舌
紅燒大圓蹄
  • 沙拉蝦球
2011-02-08 23 views
朋友飯局吹水會。之前食過一次肥高.今次再捧場!知道晚晚都爆場,所以早一日就book定位了! 一去到就有位唔使等,多好!叫左幾個沙拉類的.沙拉汁真是超讚啊!撈飯一流!5個人總共叫左八個菜一個湯,賣單都係每人$100.又好味又抵食.沙拉汁真令人太回味了!一定會再去!最有印象就係尼d ::::: 沙拉豬寸骨  啖啖肉.又夠淋.正! 香芒沙拉蝦球  芒果有芒果味.蝦球有蝦味.唔會搶走d鮮味!最愛這味菜^^ 豉椒聖子  聖子超大隻呀!又係啖啖肉!好夠味!讚!
朋友飯局吹水會。之前食過一次肥高.今次再捧場!

叫左幾個沙拉類的.沙拉汁真是超讚啊!撈飯一流!
沙拉汁真令人太回味了!一定會再去!

最有印象就係尼d :::::

沙拉豬寸骨
 啖啖肉.又夠淋.正!

香芒沙拉蝦球
 芒果有芒果味.蝦球有蝦味.唔會搶走d鮮味!最愛這味菜^^

豉椒聖子
 聖子超大隻呀!又係啖啖肉!好夠味!讚!
芒果沙拉汁真係超讚!
聖子夠肥美!
$100 (Dinner)
聖子夠肥美!
芒果沙拉汁真係超讚!
  • 香芒沙拉蝦球,沙拉豬寸骨
(Non-member)
2011-01-31 5 views
我29號去,見外觀不錯,圖片亦都好似好好味,就一於行入去試試。真係唔食過唔知,個沙拉系列真係好好食!D夥記同老闆真係好好招呼!我都未試過D老闆會出黎同客人溝通,問下意思,教下你點食。而且我見到都幾多外國人入去食,價錢又合理。所以值得一試以及再去。
真係唔食過唔知,個沙拉系列真係好好食!
D夥記同老闆真係好好招呼!
我都未試過D老闆會出黎同客人溝通,問下意思,教下你點食。
而且我見到都幾多外國人入去食,價錢又合理。
所以值得一試以及再去。
2011-01-29
Celebration