睇完好戲,諗住黎食返個靚麵,點知。以前覺得富士山55係必食之選,沾麵都算做得出色,所以間中都會黎食下,但我今晚之後,應該唔會再有下次。一入舖頭,感覺已經好似有啲野唔同咗,埋枱見到冇咗個電子爐,已經有啲失望。佢嘅特色之一係有個爐係你面前,隨時可以翻熱,而家冇咗,轉咗用個小火爐黎保溫,感覺好似有啲怪怪地。我同老公order左特濃豬骨沾麵同櫻花蝦沾麵,個麵黎到,見到個湯完全唔同咗,今晚哩個湯稠咗好多,而且勁多油,食落仲勁鹹,冇豬骨湯嘅味,麵完全唔掛湯,真係勁唔掂!我感覺係快啲食完,快啲走,完全唔想再浪費自己嘅時間係一道咁冇水準嘅沾麵上 總結: 唔會再幫襯,除非佢做返好似以前咁有水準啦
睇完好戲,諗住黎食返個靚麵,點知。

總結: 唔會再幫襯,除非佢做返好似以前咁有水準啦
2020-08-06 925 views
啱啱開時食過一次,覺得太濃味而且要排隊所以之後無再食了,門囗而家都擺咗幾張櫈俾人等位。疫情下唔使排隊咁嚟食下啦,人都唔算少,可能夠地道啦,都有啲日本人捧場⛩,舖都細,得幾張檯,另外有bar位,開放式廚房,有啲壓迫感。menu 選擇其實都唔太多,無set lunch .今日試咗個新囗味,柚子拉麵🍜,拉麵係粗身少少,上面有豚肉,露筍,筍,半隻溏心蛋,個湯唔算太有柚子味,不過見倒係有落柚子,湯仍然好濃,偏鹹,兩款筍幾好食,露筍好嫩😍,不過豚肉較薄。
menu 選擇其實都唔太多,無set lunch .

柚子拉麵

2020-08-06
$88 (Lunch)
呢間店又係嚟過好幾次😍通常我去到邊都會嗌拉麵,呢度係少有我次次都會嗌沾麵嘅店😋👍而家喺街求其食碗拉麵/沾麵都要百幾蚊,所以呢度算cp值高啦💕💕💥特濃豚骨沾麵 $88 ⭐最欣賞嘅一定係呢度嘅麵底😍👍超爽口彈牙,煙煙韌韌咁❤尤其是沾麵係用粗面,夠粗又帶嚼勁😋👍另外好想讚下店家真係好細心,用個細熱爐熱住碗沾湯,上枱嗰陣直程係沸騰、冒哂煙嘅狀態😱👍即係話如果個火熄咗而碗湯凍咗,店員係會幫你換過個火滾熱返碗湯,而唔係求其叮熱佢🤫(好多百幾蚊以上嘅拉麵店都係咁,觀感唔多好)所以真係加哂分👍可惜嘅係叉燒雖然肥瘦分明,但瘦嘅地方有少少柴;加上叉燒相對薄,口感上無咁滿足☹不過整體而言滿意😆突然想食沾麵會再嚟💕評分: 8.5/10 😚(感謝睇到呢度嘅你❤)美味度👅: 8.5/10 性價比💕: 9.5/10環境🏠: 7.5/10服務🤵🏻: 8/10人均消費: 約$80-$100

💥特濃豚骨沾麵 $88 ⭐
評分: 8.5/10 😚

特濃豚骨沾麵

(感謝睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 8.5/10
性價比💕: 9.5/10
環境🏠: 7.5/10
服務🤵🏻: 8/10
人均消費: 約$80-$100
2020-07-11 549 views
尖沙咀落堂順便行過去尖東食拉面,點左濃豬骨湯沾面。第一個最欣賞的地方,係沾面汁會,店而家係用火爐上,呎個細心點真係好重要。食沾面要冷面熱湯,熱湯令面質嫌為變軟而變成最佳食用的口感,但食食下好快湯唔熱,冷的面即使沾湯汁都仲係偏硬,而且湯汁亦失去左香氣。呢度熱住的湯可以保持住温度,令食沾面一直都喺最理想的狀態。濃湯的豬骨湯好香濃,口味食重啲的我覺得配沾面岩岩好,但直接飲就太濃嘅,要之後加魚湯先飲到。有一段時間無食,今日個面係扁面條,之前食好似係粗面條? 至於叉燒方面,肉就薄左啲,上碗已經散開,不過有燒過外皮,風味會突出啲。而筍就比較簡單,無另外再處理過。糖心蛋味道較淡,而且熟左啲啲。當面條沾上熱湯汁再食,沾上豬骨湯汁,滿足感十足。食完後,記得請店員加鏗魚湯,記得只係加少少先,淡左無得濃返。倒埋魚湯黎飲的時候,更加品嚐到豬骨湯同魚湯的味道同層次。滿足哂。
尖沙咀落堂順便行過去尖東食拉面,點左濃豬骨湯沾面。
有一段時間無食,今日個面係扁面條,之前食好似係粗面條?
而筍就比較簡單,無另外再處理過。
糖心蛋味道較淡,而且熟左啲啲。
濃豬骨湯沾面

濃豬骨湯沾面
  • 特濃豚骨沾麵
2020-07-08 313 views
限定時間有既䄂子拉麵🍜本身期望佢會有清爽嘅感覺,但係點知同普通豬骨濃湯未冇乜分別。😕最後只可以當普通白湯拉麵食,都好好食。佢枱面有啲辣菜譜啲friend可以加。都真係有啲辣味😍加左好食好多🤤
袖子拉麵

限定時間有既䄂子拉麵🍜
2020-06-04 515 views
原本銅鑼灣既分店關閉左,唯有過海去食呢間店主打沾麵,但小弟鐘情拉麵,中意大啖大啖咁飲湯所以就揀左櫻花蝦拉麵,我都幾重口味,就點左濃厚湯底等左10分鐘唔洗就食得果然點濃厚係正確既,豬骨既味道好出,帶有少少魚同蝦既鮮味豬肉半肥瘦,好香口,口感幾好,溫泉蛋亦不俗櫻花蝦同湯混合之後,令個湯既味道昇華左個層次麵條彈牙掛湯,因為湯非常之濃,令每一啖麵都自帶一啖湯咁非常夾好開胃,轉眼間我就食哂喜歡濃味既朋友非常推薦一試
原本銅鑼灣既分店關閉左,唯有過海去食
呢間店主打沾麵,但小弟鐘情拉麵,中意大啖大啖咁飲湯
所以就揀左櫻花蝦拉麵,我都幾重口味,就點左濃厚湯底
等左10分鐘唔洗就食得
果然點濃厚係正確既,豬骨既味道好出,帶有少少魚同蝦既鮮味
豬肉半肥瘦,好香口,口感幾好,溫泉蛋亦不俗
櫻花蝦同湯混合之後,令個湯既味道昇華左個層次
麵條彈牙掛湯,因為湯非常之濃,令每一啖麵都自帶一啖湯咁
非常夾好開胃,轉眼間我就食哂

喜歡濃味既朋友非常推薦一試
2020-05-26
2020-05-13 458 views
之前有一輪好鍾意食沾麵,幾乎每一間沾麵都食過,隔咗一排冇食,今日突然間諗起,所以就搵間就腳既食!呢一間富士山55沾麵已經係食第三次!質素高,水準依然保持到,冇令我失望!☺️☺️今次見到有限定味道,就梗係要一試究竟啦!柚子豚骨沾麵柚子味既沾麵湯,主角係豚骨味,柚子味唔算好濃烈,味道酸酸地,好開胃。我好鍾意佢嘅麵,粗粗地,好有咬口,而且都掛到啲湯。仲有一片片酸蘿蔔喺面頭,又係令人胃口大開!我建議大家食完啲麵,如果仲有quota ,可以同朋友叫多一碗飯,店員會用沾麵既湯,再加芝士,撈埋成為日式芝士雜坎,好好食架!
今次見到有限定味道,就梗係要一試究竟啦!
柚子豚骨沾麵

• 日式芝士雜炊
2020-04-28 473 views
富士山55 海膽沾麵麵底頗有咬口 彈牙 煙un份量奇多😂😂😂2個女仔share都夠了加拿大海膽鮮甜 有少少海水味總共有6舊 真係幾抵食三文魚籽都新鮮 無sang味甘筍好多汁呀 可惜糖心蛋做得唔夠流心紫菜都唔夠脆到個沾麵湯底 可以翻熱 但都係唔夠熱好重的海膽同龍蝦味 唔會太鹹配搭開胃👍👍整體唔錯 之後仲可以用剩低的湯+$20就有芝士飯食架啦 黎個反而就熱辣辣而且芝士拉絲 飯底分明 ✌️ Overall🌟: $188+$20 ( 7.5 /10) ------------------------------
富士山55

到個沾麵湯底 可以翻熱 但都係唔夠熱
好重的海膽同龍蝦味 唔會太鹹
配搭開胃👍👍
2020-02-27 756 views
極度重口味之選!家人之前同朋友食過沾麵之後,覺得幾好味,所以今次帶埋我去再食多次。呢間日式拉麵店裝修好有日本風情,入到去感覺好似置身喺日本當地去食拉麵咁樣,冇得去日本就留喺香港食沾麵啦。濃香櫻花蝦沾麵$93- 通常食日式拉麵我都好鍾意食味玉,所以今次加左半熟蛋$12,果然冇令我失望,蛋黃做到糖心狀態,醃得到相當入味,又唔會蓋過本身濃郁嘅蛋黃香味,推介!叉燒豬肉大塊,好淋,唔會太肥膩。櫻花蝦嘅數量多得驚人,蝦乾仲多過啲湯咁。不過就係因為咁,所以櫻花蝦香味好濃郁,真材實料。可能我好少食沾麵,唔係好習慣偏鹹嘅湯底。而且拉麵定價偏高,應該都唔會成日嚟食,間唔中朝聖一下就算。

濃香櫻花蝦沾麵$93
濃香櫻花蝦沾麵
$100 (Lunch)
濃香櫻花蝦沾麵
2019-12-03 885 views
最近黎到尖東一帶番新工,都一直找尋既不同既美食為自己醫肚。今次黎到呢間係一間沾麵專門店。其實早幾年都見過曾有社交平台宣傳過呢間鋪頭,但一直都未有緣份去嘗試到。原本諗住試下佢地既沾麵,始終呢到既名堂都係沾麵專門店,但睇menu時見到有個叫”名古屋撈麵”既選擇,令我心意有變,決定試試較少見撈麵食法的拉麵。食得撈麵其實都預左會比較咸同重口味,但令我驚喜的是這次的濃味並無有十分油膩的口感,有質感的乾麵配上蛋黃既甜香,令成個麵再昇華。今次雖然未試到佢地既湯底,但畢竟自己都係一個幾鐘意食拉麵既人,相信好快會黎再戰!
最近黎到尖東一帶番新工,都一直找尋既不同既美食為自己醫肚。

2019-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$93 (Lunch)
  • 名古屋撈麵
2019-11-14 705 views
今晚約左幾個閏蜜食飯聚下,之前見到有人介紹呢間既海膽沾麵唔錯,咁就黎試下啦!我就叫左海膽沾麵(海膽豬骨湯底),本身有芝士湯底揀,不過賣哂了🤔一黎到,成板海膽好吸引呀!細細粒但好鮮甜!麵既配菜仲有我好中意既三文魚籽😋講下個海膽豬骨湯底先,好濃既豬骨味但係海膽味反而唔突出。不過都好好食!幾啖海膽幾啖沾麵好過癮🥰朋友就叫左櫻花蝦沾麵,佢話湯底有d咸,不過麵底係ok既叉燒無乜特別,其餘材料都份量岩岩好總括而言,海膽沾麵係首選🥰🥰🥰下次如果有芝士湯底都會想試下!
一黎到,成板海膽好吸引呀!細細粒但好鮮甜!
麵既配菜仲有我好中意既三文魚籽😋

朋友就叫左櫻花蝦沾麵,佢話湯底有d咸,不過麵底係ok既

叉燒無乜特別,其餘材料都份量岩岩好

2019-10-31
$200 (Dinner)
  • 海膽沾麵
這款芝士焗蟹味噌沾麵,很有驚喜👍🏻令我回味無窮,芝士配蟹膏焗蟹蓋真的很鮮味,唔會因為芝士的味道而奪去蟹嘅鮮味 ,而且沾麵汁內也加了蟹膏,把這個日本粗麵沾上了充滿蟹膏汁的美味味噌汁然後食麵嘅時候,有感覺到好像在食蟹的感覺,真的很鮮味值得一試👍🏻雖然我今天下午茶食得很飽,但在這濃烈的鮮味來都食指大動👍🏻👍🏻😋😋😋另外也要推介這款芝士蝦丸外脆內軟,喜歡芝士及蝦的朋友們,下次記得要試吓
2019-10-31
  • 沾麵
2019-10-24 473 views
已經好一段日子無食55 了~沾麵剛入黎香港個陣,55 係我既最愛,個陣一個月都會食一次當晚甘岩係半島中心做完野,就一於重拾舊味道叫左個新款,柚子沾麵但一上台就有d 失望了,之前個湯底係滾住上台。。。依家睇相就知。。試飲一淡湯,都唔係熱到飲唔到,只能叫熱湯有少少苦澀味,應該加左d 柚皮煮,但陣味同個湯係唔夾。。。面上面既係酸蘿蔔,夠酸爽,好開胃肉就半肥瘦,唔錯,將面條加入湯沾黎食,可能個湯唔係好漲好杰身,掛湯能力一般。。同埋食左一陣面,個湯已經完全唔熱啦男友叫既特濃辛辣,辣味好快攻入黎,但亦都好快散,但隻辣係唔香既,湯底杰身d, 同埋叫左軟面係幼面黎, 可以掛更多汁男友就覺得唔錯沾麵最著重就係湯底同熱既程度,兩樣都滿足唔到。。失望而回
已經好一段日子無食55 了~

沾麵剛入黎香港個陣,55 係我既最愛,個陣一個月都會食一次

當晚甘岩係半島中心做完野,就一於重拾舊味道

柚子沾麵

叫左個新款,柚子沾麵

試飲一淡湯,都唔係熱到飲唔到,只能叫熱

特濃辛辣拉面

,湯底杰身d, 同埋叫左軟面係幼面黎, 可以掛更多汁

男友就覺得唔錯

沾麵最著重就係湯底同熱既程度,兩樣都滿足唔到。。失望而回
2019-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2019-10-20 382 views
呢間沾麵我見個評分都幾高,所以我就去試吓啦🤤咁我就叫咗個特濃豚骨沾麵黎試吓啦上個陣佢地係用石鍋上嘅,到食完個吓我都重摸到個石鍋係熱嘅,絕對保到溫,如果覺得唔夠熱重可以用電池爐整返熱佢。佢個沾麵係可以揀麵嘅軟硬程度,咁我就揀咗正常嘅,佢個沾麵跟有2塊叉燒,叉燒略略咁燒過吓,薄得黎又好香甜,肥瘦好適中。溏心蛋溏心嘅程度唔錯,唔會太硬或者過熟。個沾麵汁夠濃,唔會太油同埋太鹹,d麵係掛到汁嘅。咁佢下午茶時間重可以+$20要多碟小食,咁我個日就加咗2隻醬油黑椒雞翼黎試吓雞翼上枱個陣夠熱,一句講曬:皮脆肉嫩多汁🤤我重叫咗支波子汽水黎飲,好有日本嘅味道,$18黎講價錢算可接受,幫你開埋先上枱,服務一流。
呢間沾麵我見個評分都幾高,所以我就去試吓啦🤤
咁我就叫咗個特濃豚骨沾麵黎試吓啦
特濃豚骨沾麵

溏心蛋溏心嘅程度唔錯,唔會太硬或者過熟。

個沾麵汁夠濃,唔會太油同埋太鹹,d麵係掛到汁嘅。

醬油黑椒雞翼

雞翼上枱個陣夠熱,一句講曬:皮脆肉嫩多汁🤤

波子汽水
2019-10-17
$139 (Tea)
醬油黑椒雞翼
波子汽水
  • 醬油黑椒雞翼2隻
2019-10-19 169 views
富士山拉面店位於尖東,是遠離港鐵站的食店。點了海膽拉麵,湯底十分鮮味濃郁,不會像其他拉面店般只得一陣咸味。而且海膽味道十分新鮮,沒有腥味。我們坐在一個可以看到師傅準備拉面的地方,師傅一整排的放進面裡,簡直是視覺享受。半肥瘦叉燒剛剛好,椰菜鋪底,面的軟硬度可以自由選擇,軟身拉面煮得恰到好處。另外朋友點了個柚子沾面,嚐了數口湯底,好像正在品嚐一個柚子特飲,十分清新。每碗面上面都有半隻溏心蛋,十分流心,滑嫩。食完沾麵,可以多加一個芝士飯,當芝士飯加埋食剩的沾面湯底,立即成為了一個炊飯。
富士山拉面店位於尖東,是遠離港鐵站的食店。

海膽拉面

柚子沾面

每碗面上面都有半隻溏心蛋,十分流心,滑嫩。

海膽拉面
柚子沾面