👵🏻長輩生日飯局,4個大人去咗荃灣大霸街鮨一。閒日訂咗位1830,時間尚早,入到去我哋係第二檯客,到我哋8點幾埋單走時就坐滿晒人。因為主角麻麻哋食生嘢🍣,所以主要係叫熟食,少少生嘢。雖然一路食就一路多人,但係上菜速度都算幾快。期間有人入嚟問有冇千層海膽飯,睇嚟應該係名物,可惜幾位長輩唔食我都冇機會食🥲。幾位長輩食量唔太多,所以我哋唔算嗌得好多嘢食,同埋都冇叫啲貴嘢同刺身,最緊埋單唔洗$800。以下揀幾樣我覺得好好食講多少少,其他唔係唔好食,只係正常發揮就唔詳細講啦。蟹肉牛油果沙律🦀🥑🥗睇相見唔到,但其實好多蟹肉喺蟹籽下面😍,又起初見唔到有牛油果,問咗原來係打碎撈埋落啲蟹肉度,我呢啲唔鍾意牛油果嘅人食晒都唔知👍🏼。鹽燒黑豚肉串🐖一串有四件,有肥肉但燒得夠乾身,唔會食到成口油,重點係食落口又唔會覺得好乾好鞋,調味好正,我冇食舊肥膏但忍唔住吮咗啲味😝。鹽燒三文魚鮫 & 鹽燒油甘魚鮫🐟上檯時,店員同我哋講師傅切得細件咗,所以會收返我哋平啲😅,都幾誠實。錦繡刺身丼定食🍱跟沙律、前菜同麵鼓湯,刺身有三文魚腩、帶子、劍魚、鯛魚、八爪魚、蟹子、仲有熟蝦同蟹柳,個人唔鍾意個蟹柳,好膠,唔加仲好。火炙三文
👵🏻長輩生日飯局,
4個大人去咗荃灣大霸街鮨一。
閒日訂咗位1830,時間尚早,
入到去我哋係第二檯客,
到我哋8點幾埋單走時就坐滿晒人。

因為主角麻麻哋食生嘢🍣,
所以主要係叫熟食,少少生嘢。
雖然一路食就一路多人,
但係上菜速度都算幾快。
期間有人入嚟問有冇千層海膽飯,
睇嚟應該係名物,
可惜幾位長輩唔食我都冇機會食🥲。

幾位長輩食量唔太多,
所以我哋唔算嗌得好多嘢食,
同埋都冇叫啲貴嘢同刺身
最緊埋單唔洗$800。

以下揀幾樣我覺得好好食講多少少,
其他唔係唔好食,只係正常發揮就唔詳細講啦。

蟹肉牛油果沙律🦀🥑🥗

鹽燒黑豚肉串🐖

鹽燒三文魚鮫 & 鹽燒油甘魚鮫🐟

錦繡刺身丼定食🍱

火炙三文魚腩壽司,入口即化。
火炙帶子壽司,大隻,鮮甜。

壽喜燒牛肉烏冬🍲
份量都幾多,牛肉唔多肥,湯底唔會太鹹,烏冬好滑。
蟹肉牛油果沙律
八爪魚燒餅
錦繡刺身丼
鰻魚手卷+芥辣八爪魚手卷
2024-04-11
$200 (Dinner)
Birthday
八爪魚燒餅
錦繡刺身丼
鰻魚手卷+芥辣八爪魚手卷
2024-04-12 134 views
鮨一 (日本料理)位於荃灣大霸街鄰近荃灣廣場近(牛角 次男坊)出口一出門過條行人路就到前一排由於日本政府排放污水令唔少食日本菜既餐廳大受影響昨晚收工黎到鮨一既荃灣分店人頭湧湧,睇黎沒有受到影響餐廳有4人檯或Bar檯我當然坐Bar檯因為可以睇到師傅製作美食同埋睇到採用的刺身好多食客都order左握壽司我叫左特上十貫目$318粉嫰肥美拖羅分量滿滿海膽軍艦,紫菜仲係脆卜卜深海池魚王採用魚腩位置師傅說好罕有的部位每條魚只有兩片圓碌碌魚子軍艦大大片帶子,見唔到飯甘甜的甜蝦飯粒比較淋醋味岩岩好,唔太酸,幾岩我口味前菜芥辣八爪魚好彈牙爽口芥辣味勁香微辣唔刺鼻三文魚鮨大大塊啖啖肉皮脆放鬆完,有體力返工<返埋星期五>
鮨一 (日本料理)
位於荃灣大霸街

鄰近荃灣廣場
近(牛角 次男坊)出口
一出門過條行人路就到

前一排由於日本政府排放污水令唔少食日本菜既餐廳大受影響

昨晚收工黎到鮨一既荃灣分店

人頭湧湧,睇黎沒有受到影響

餐廳有4人檯或Bar檯

我當然坐Bar檯
因為可以睇到師傅製作美食同埋睇到採用的刺身

好多食客都order左握壽司

我叫左特上十貫目$318
粉嫰肥美拖羅
分量滿滿海膽軍艦,紫菜仲係脆卜卜
深海池魚王採用魚腩位置
師傅說好罕有的部位
每條魚只有兩片
圓碌碌魚子軍艦
大大片帶子,見唔到飯
甘甜的甜蝦
飯粒比較淋
醋味岩岩好,唔太酸,幾岩我口味

前菜

三文魚鮨
大大塊
啖啖肉
皮脆

放鬆完,有體力返工<返埋星期五>

2024-04-11
$318 (Dinner)
  • 特上十貫目
2024-04-10 102 views
試了荃灣廣場隔離高質日本菜,小店位置不多,我7點去有位,之後很快爆滿,想去嘅可能預約好啲😗餐廳做緊季節限定優惠$398/位,唔想諗食咩就岩晒,套餐已經有齊生蠔刺身海膽等高級食材。單點餐牌選擇好多,更有晚市定食,黑板上仲寫了時令同推介食品😍我地單點了$328的日本時令魚生刺身(6款),竟然都有生蠔、拖羅、三文魚腩❤ 件件都厚切新鮮😍 鮨一沙律,魚生好多,多到後尾食唔晒,番茄超甜好好食,下次一定會再點🍅 鹽燒油甘魚鮫,燒得好香好脆,配埋檸檬汁同柚子醋中和油膩感。清酒煮蜆食得出蜆嘅鮮味,服務員仲特登比埋碗仔我地飲湯,望落都唔覺,原來味道咁濃郁。牛油果軟殼蟹反卷,軟殼蟹炸得好脆,一放入口已經覺得好香。🦀兩個人埋單810,人均消費$400可以食晒生蠔拖羅幾抵食,下次可以試下季節限定套餐,有埋海膽三文魚子好似仲抵食🤩

2024-04-08
$400 (Dinner)
  • 日本時令魚生刺身
  • 鮨一沙律
  • 清酒煮蜆
  • 鹽燒油甘魚鮫
2024-04-08 123 views
上星期係荃灣收工時突然間好想好想去食日本野,諗起成日行過荃灣廣場既對面有間居酒屋小店~就捉左友人去試下呢間🤭-🐟特上錦繡刺身(8款各2切)/ $398每一片刺身新鮮厚切!有海膽tim~-🍣上十貫目 / $218十件壽司包括有海膽,蟹籽,油甘魚,北寄貝,帶子,蟹棒,鯛魚,三文魚等等~-🍢鹽燒活白鱔串 / $68外皮燒得香脆! 白鱔肉超厚切很彈牙又keep到好Juicy~-🐮鹽燒牛舌串 / $45不錯~但如果可以再燒得外表乾身少少會更加好味~-🍠燒日本迷你甘薯 / $28甘薯仔超級甜呀~見到menu上面有千層海膽飯都好吸引🥹可惜友人當日想食一件件壽司🥺,下次再去想試呢個海膽飯🧡

-🐟特上錦繡刺身(8款各2切)/ $398
每一片刺身新鮮厚切!有海膽tim~
特上錦繡刺身

-🍣上十貫目 / $218

-🍢鹽燒活白鱔串 / $68
鹽燒活白鱔串

-🐮鹽燒牛舌串 / $45
不錯~但如果可以再燒得外表乾身少少會更加好味~

-🍠燒日本迷你甘薯 / $28
甘薯仔超級甜呀~
燒日本迷你甘薯

2024-03-26
$417 (Dinner)
特上錦繡刺身
鹽燒活白鱔串
燒日本迷你甘薯
2024-03-30 83 views
荃灣抵食居酒居,叫左餐廳季節 二人套餐限定套餐原價 $988,現在特價每位$388!!!真係好抵食!蟹籽沙律青瓜絲沙律作為基礎,沙律醬份量剛剛好不會太多,還有勁多蟹籽,吃落淡淡蟹籽味道!漬物兩品牛蒡漬配蘿蔔,真係很有日本風味。味淋魚干魚干格價單叫比較貴,想不到也是給兩份魚干,邊學清酒,邊吃魚干,真的超抵食!時令生蠔生蠔好新鮮又大隻,吃下去有淡淡的海水鮮味!刺身盛合四品四品有劍魚、帆立貝、三文魚和油甘魚,刺身很新鮮!日本海膽魚籽杯和風糖度番茄日本海膽很鮮甜,魚籽給了超多,吃下每一啖飯都有海膽和魚籽,而且份量也不會太多,剛剛好!蕃茄很鮮甜,蕃茄愛好者一定要吃!唐揚炸雞配明太子醬雞肉外脆內滑,再配上明太子醬不會太油膩。櫻花蝦葱吞拿魚腩卷擺盤很漂亮,用薄薄的紫菜卷包了滿滿的吞拿魚腩,再配上醋飯,淡淡口感豐富同滿足感上升。糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬味噌湯烏冬再配上蜆肉,湯底非常之鮮甜而且不會太濃郁,烏冬也是用了稻庭烏冬的,非常之煙靭口感豐富!甜品是日甜品是抹茶麻糬配紅豆,口感非常豐富而且味道不會太甜!不愛吃甜品的男士也接受甜度!另外還點了李白兩人對酌(300ml)和鹽燒牛舌串!李白兩人對酌(300ml

蟹籽沙律

漬物兩品

牛蒡漬配蘿蔔,真係很有日本風味。

味淋魚干

時令生蠔

生蠔好新鮮又大隻,吃下去有淡淡的海水鮮味!

刺身盛合四品

四品有劍魚、帆立貝、三文魚和油甘魚,刺身很新鮮!

日本海膽魚籽杯和風糖度番茄

唐揚炸雞配明太子醬

雞肉外脆內滑,再配上明太子醬不會太油膩。

櫻花蝦葱吞拿魚腩卷

糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬

甜品

另外還點了李白兩人對酌(300ml)和鹽燒牛舌串!

李白兩人對酌(300ml)
清酒酒味比較淡味,很適合女士們飲用,淡而不甜!

鹽燒牛舌串
牛舌又淋又重牛味!

總括來說,二人套餐真的超級抵食,而且會吃到很飽,對男士也很滿足的!
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗同朋友食生日飯,搵咗呢間響荃灣,網上評價唔錯嘅日式料理小店試吓!🍴鮟鱇魚肝($128)我從來都冇食過有 "海中鵝肝" 美稱嘅鮟鱇魚肝,就叫嚟試吓!魚肝係厚切,放入口時質感真係好似鵝肝,口感綿密細滑,入口即化,油脂柔嫩香醇,好肥美,加埋酸酸哋嘅醬汁,好味!🍴西班牙蠔($49)大大隻嘅蠔,肉質非常肥厚,質地係好軟滑 creamy,海水味比較淡,配埋燒汁同蔥花一齊食,正!$49一隻好抵食!🍴蜜柑鯛薄切($98)一碟有8片,師傅刀功唔錯,上碟後係可以透出碟嘅花紋,魚肉晶瑩剔透。上網睇吓,原來蜜柑鯛嘅飼料入面,係加入咗蜜柑皮,唔怪得咬落去會有淡淡嘅 citrus 味,我仲以為叫蜜柑鯛係佢本身已帶有呢種味😅~加咗帶酸味嘅醬汁食鮮味更出,我個人建議先試唔加醬汁,之後再加,就兩種味道都試到!🍴上十貫目($218)最吸引我眼球嘅梗係海膽軍艦,海膽份量冇留手,鮮甜好味!密柑鯛壽司可以試到另一種口感,魚肉原來係好清爽帶少少咬口,同薄切時嘅口感好唔一樣!油甘魚有淡淡甘甜,魚油味好香。劍魚腩口感柔軟,脂肪相對多,好鮮甜。帶子、三文魚、北寄貝、甜蝦都好新鮮㗎~🍴燒
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴鮟鱇魚肝($128)
鮟鱇魚肝
🍴西班牙蠔($49)
西班牙蠔
🍴蜜柑鯛薄切($98)
蜜柑鯛薄切
🍴上十貫目($218)
上十貫目
🍴燒鱈魚干($35)
去居酒屋成日會叫雞泡魚干食,鱈魚干就真係未食過~原來係一片片頗大片嘅,咬落去係勁脆(差D 想錄音俾大家聽😂),會有微量魚油滲出,魚油味好香,就咁食已經好好味,加埋蛋黃醬食就會再惹味D!
燒鱈魚干
🍴鹽燒牛舌串($45)
牛舌厚切,好爽口,唔會燒到好乾,好味~

🍴鹽燒黑豚腩串($36)
黑豚肉彈牙爽口,油脂夾層不得了,勁香~

另外再叫咗🍴雞腎串($28)🍴燒玉子($28)🍴雞軟骨串($18)
正常發揮。
燒玉子
整體上食物質素唔錯,魚生夠新鮮,我自己覺得唔可以錯過鮟鱇魚肝同埋西班牙蠔,係值得一試嘅小店。
Dinner
鮟鱇魚肝
西班牙蠔
蜜柑鯛薄切
2024-03-22 68 views
上年已經bookmark左呢間「鮨一日本料理」好耐,見到朋友食嘅野相當高質難得今日可以唔洗湊女,即刻叫埋爸爸lunch time係荃灣會合先店面裝修走溫馨居酒屋小店嘅路線,裝潢木系和風,感覺似到左日本嘅氣氛見到有套餐就叫左個《季節限定 二人套餐》每位$388✅蟹🦀️籽沙律材料十足💯蟹籽份量好多,夾埋青瓜同蟹柳絲,食落嘅口感正👍🏻✅漬物兩品漬物兩品酸蕎頭同牛蒡,呢個前菜好開胃味道又清新✅味淋魚干甜甜地嘅魚干燒得好淋,夾埋沙律醬食係絕配時令生蠔🦪(西班牙蠔)呢隻生蠔真係非常之肥美又大隻鮮甜✅刺身盛合四品店鋪因應返時令提供返刺身品種每款都是厚切,魚香新鮮度極高,魚油好豐富,帶子好鮮甜✅日本海膽魚籽杯嚟到重頭戲😍海膽杯係我地最期待既一道菜式。鋪滿海膽同三文魚籽既壽司杯海膽入口溶化後個種甜美,加埋脆卜卜既魚籽配上珍珠米,呢款係我地全日之冠💯✅和風糖度番茄食到中段時候食呢個番茄,酸酸地既醬汁有助開胃消滯✅唐揚炸雞配明太子醬炸雞好juicy唔會好乾身,香脆度岩岩好✅櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷份量好多,並不是普通壽司size櫻花蝦同蔥吞拿魚係好夾嘅組合✅糖心蛋蜆肉味噌湯鳥冬鮮甜嘅蜆肉夾埋糖心蛋加烏冬,實在大滿足

見到有套餐就叫左個
《季節限定 二人套餐》
每位$388

✅蟹🦀️籽沙律
材料十足💯蟹籽份量好多,夾埋青瓜同蟹柳絲,食落嘅口感正👍🏻

✅漬物兩品
漬物兩品酸蕎頭同牛蒡,呢個前菜好開胃味道又清新

✅味淋魚干
甜甜地嘅魚干燒得好淋,夾埋沙律醬食係絕配
時令生蠔🦪(西班牙蠔)
呢隻生蠔真係非常之肥美又大隻鮮甜

店鋪因應返時令提供返刺身品種
每款都是厚切,魚香新鮮度極高,魚油好豐富,帶子好鮮甜

✅日本海膽魚籽杯

✅和風糖度番茄
食到中段時候食呢個番茄,酸酸地既醬汁有助開胃消滯

✅唐揚炸雞配明太子醬
炸雞好juicy唔會好乾身,香脆度岩岩好

✅櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷
份量好多,並不是普通壽司size
櫻花蝦同蔥吞拿魚係好夾嘅組合

✅糖心蛋蜆肉味噌湯鳥冬
鮮甜嘅蜆肉夾埋糖心蛋加烏冬,實在大滿足

✅最後仲食咗一份好軟糯嘅綠茶蕨餅為呢一餐畫上完美嘅句號

總括嚟講,呢一間性價比真心幾高,一個較經濟嘅價錢可以食到咁多款海鮮

當日坐吧枱位置,店面位置唔算話好多,可以提早打電話訂座
Lunch
  • 日本海膽魚籽杯
2024-03-17 90 views
好掛住日本🇯🇵呀😚 出街食飯都要簡返日式餐廳😚近近地就去左荃灣廣場對面街既「鮨一」餐廳環境都比較似居酒屋咁🏮除左4人枱 仲有吧枱選擇😌我哋就叫左幾樣比較小見既野食(可能我哋見識少🤣🐟安康魚肝 - 豐富油脂含量 口感非常之順滑🐠密柑鱘 - 係清新既味道🍊 肉質鮮美口感嫩滑 入口即溶🧀燒芝士年糕 - 外脆內軟😚 口感煙靭🍣特上十貫目 - 個人幾鐘意叫呢啲set~ 樣樣都有😚🍣香蔥拖羅反卷 - 好鮮甜配搭埋香蔥既香味🤤🍢美國牛肉串 & 免治雞肉串 - 完全意想不到既好味🤩想walk in去食晚市既要早少少去排隊啦!! 🤭 鮨一日本料理 (大壩街) 📍地址: 荃灣大壩街79號地舖#日本料理 #日式餐飯 #密柑鱘 #荃灣美食 #荃灣 #食在荃灣#荃灣餐廳 #TsuenWan #魚肝
好掛住日本🇯🇵呀😚
出街食飯都要簡返日式餐廳😚
近近地就去左荃灣廣場對面街既「鮨一」

餐廳環境都比較似居酒屋咁🏮

🍣特上十貫目 - 個人幾鐘意叫呢啲set~ 樣樣都有😚
🍣香蔥拖羅反卷 - 好鮮甜配搭埋香蔥既香味🤤
🍢美國牛肉串 & 免治雞肉串 - 完全意想不到既好味🤩

想walk in去食晚市既要早少少去排隊啦!! 🤭

鮨一日本料理 (大壩街)
📍地址: 荃灣大壩街79號地舖

#荃灣餐廳 #TsuenWan #魚肝
2024-03-12
$400 (Dinner)
  • 季節白身魚薄切
  • 特上十貫目
2024-03-13 52 views
一直都想黎呢間開業多年,一直好受歡迎嘅木系簡約居酒屋「鮨一」,出名食材新鮮,除左刺身最有名氣嘅海膽飯之外,仲有壽司、串燒、煮物等水準都屬高上!🎏特上錦繡刺身包括牡丹蝦、八爪魚、白玉豚、海膽、劍魚、油甘魚、帶子等8款,擺盤好靚加上肉質肥美,$348好合理!🎏螢光魷魚海水味重加上口感爽脆,配上清新爽脆嘅青瓜絲簡直絕配👍🏻🎏蟹籽沙律以青瓜絲墊底,配上大量蟹柳和蟹籽,作為前菜完全有種飽肚感😛🎏香蔥拖羅反卷拖羅蓉同飯卷比例完全係1:1,仲要一碟有4件超誇張!拖羅夠鮮甜配埋蔥花不得了💯🎏壽喜燒牛肉烏冬味道偏向濃味,正常發揮🎏芝士蛋糕

🎏特上錦繡刺身

🎏螢光魷魚
海水味重加上口感爽脆,配上清新爽脆嘅青瓜絲簡直絕配👍🏻

🎏蟹籽沙律
以青瓜絲墊底,配上大量蟹柳和蟹籽,作為前菜完全有種飽肚感😛

🎏香蔥拖羅反卷

🎏壽喜燒牛肉烏冬
味道偏向濃味,正常發揮

🎏芝士蛋糕
  • 鮨一沙律
  • 上錦繡刺身
2024-03-04 32 views
甲羅燒 $98蟹膏都幾多,加埋蛋黃係唔錯,不過略嫌多士唔夠脆,冇咗好feel。特上錦繡壽司$398牧丹蝦、吞拿魚腩、帶子、海膽、油甘魚等。整體都幾鮮,同埋都係厚切嚟,呢個價錢有16件都ok。象拔蚌刺身少許失望嘅一道,食落爽口但唔算鮮,冇乜味。日本真蠔 $68/隻海水味重都ok,不過呢款蠔唔大隻另外仲叫咗兩款串燒,係燒白膳同牛舌但就普通。

甲羅燒 $98

特上錦繡壽司$398

象拔蚌刺身
少許失望嘅一道,食落爽口但唔算鮮,冇乜味。

日本真蠔 $68/隻
海水味重都ok,不過呢款蠔唔大隻

另外仲叫咗兩款串燒,係燒白膳同牛舌但就普通。
2024-02-14
Dinner
Valentine's Day
2024-03-02 75 views
- 荃灣|鮨一 -▪️鮨一沙律🥗放滿角切魚生、三文魚籽同蟹籽,配埋沙律菜同蕃茄一齊食,口感豐富▪️蜜柑鯛 薄切🐟蜜柑鯛切得晶瑩剔透,食落帶有淡淡嘅蜜柑香,冇魚腥味。另外醬汁帶少少酸,可以提味▪️活赤貝刺身赤貝外層爽脆,入面柔嫩,而且鮮味十足▪️香蔥拖羅反卷🍣面頭有滿滿嘅拖羅蓉,好足料▪️上十貫目🍣壽司即叫即握,有10款,例如海膽、蟹籽、北寄貝、帆立貝、三文魚、深海池魚等,全部都好新鮮,有質素▪️鹽燒牛舌串🐮👅牛舌燒得啱啱好,食落軟腍,肉味香濃,簡單用鹽調味已經足夠▪️免治雞肉串🐔食到一粒粒雞軟骨,好爽脆,配埋生蛋黃,增添蛋香▪️燒鱈魚干🐟鱈魚干超級脆卜卜,有驚喜,再點啲沙律醬,好夾鮨一📍荃灣大壩街79號地舖📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓📍大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖
- 荃灣|鮨一 -

▪️鮨一沙律🥗
鮨一沙律

▪️蜜柑鯛 薄切🐟
蜜柑鯛 薄切

▪️活赤貝刺身
赤貝外層爽脆,入面柔嫩,而且鮮味十足
活赤貝刺身

▪️香蔥拖羅反卷🍣
面頭有滿滿嘅拖羅蓉,好足料
香蔥拖羅反卷

▪️上十貫目🍣

▪️鹽燒牛舌串🐮👅
牛舌燒得啱啱好,食落軟腍,肉味香濃,簡單用鹽調味已經足夠
鹽燒牛舌串、免治雞肉串

▪️免治雞肉串🐔
食到一粒粒雞軟骨,好爽脆,配埋生蛋黃,增添蛋香
免治雞肉串

▪️燒鱈魚干🐟
鱈魚干超級脆卜卜,有驚喜,再點啲沙律醬,好夾

鮨一
📍荃灣大壩街79號地舖
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓
📍大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖
  • 蜜柑鯛 薄切
2024-03-02 37 views
天氣回暖左唔想食啲太熱嘅野去荃灣廣場行完街就搵間日本野食下呢間餐廳有Bar枱可以睇住師傅整嘢食食物種類都幾多,坐得幾舒服下次想食下佢個海膽杯🤭🤭🤭🩵鮨一沙律好大碟沙律,仲有八爪魚粒三文魚粒帶子粒中間個蕃茄仲非常鮮甜好好味🩵西非蠔超正嘅蠔,非常Juicy同新鮮好大隻啖啖肉,推介推介🩵活赤貝刺身(1匹)刺身好新鮮好爽口食完仲想食多件🩵密柑鯛 薄切薄切嘅鯛魚,口感細滑點埋佢自家製嘅醬非常夾🩵甲羅燒甲羅燒有好多蟹膏,仲有隻日本蛋有好多塊烘左嘅麵包可以點埋一齊食🩵清酒煮蜆好有心機將啲蜆疊高,份量都幾多側邊仲有啲白蘿蔔店員又俾埋碗可以飲啲清酒湯🩵上十貫目有海膽、熟蝦、油甘魚、帶子三文魚腩等等10款都唔同味,梗有一款啱你食🩵清酒好得意,係用玻璃茶壺嚟裝清酒味道好易入口,好啱女仔飲
天氣回暖左唔想食啲太熱嘅野
去荃灣廣場行完街就搵間日本野食下
呢間餐廳有Bar枱可以睇住師傅整嘢食
食物種類都幾多,坐得幾舒服
下次想食下佢個海膽杯🤭🤭🤭

🩵鮨一沙律
好大碟沙律,仲有八爪魚粒三文魚粒帶子粒
中間個蕃茄仲非常鮮甜好好味

🩵西非蠔
超正嘅蠔,非常Juicy同新鮮
好大隻啖啖肉,推介推介

🩵活赤貝刺身(1匹)
刺身好新鮮好爽口
食完仲想食多件

🩵密柑鯛 薄切
薄切嘅鯛魚,口感細滑
點埋佢自家製嘅醬非常夾

🩵甲羅燒
甲羅燒有好多蟹膏,仲有隻日本蛋
有好多塊烘左嘅麵包可以點埋一齊食

🩵清酒煮蜆
好有心機將啲蜆疊高,份量都幾多
側邊仲有啲白蘿蔔
店員又俾埋碗可以飲啲清酒湯

🩵上十貫目
有海膽、熟蝦、油甘魚、帶子三文魚腩等等
10款都唔同味,梗有一款啱你食

🩵清酒
好得意,係用玻璃茶壺嚟裝清酒
味道好易入口,好啱女仔飲
2024-02-27 48 views
想食呢間餐廳好耐,趁情人節先捨得來食整餐下來除了串燒比較失手其他的食物都讓我驚豔🤤而且服務態度超友善,幾推薦來過大日子!𓂅 鮨一千層海膽飯 / 小 + 日本海膽 ᴴᴷᴰ 248 ✨極推薦!節日關係只能選擇的日本海膽勁鮮甜紫菜片分開上,保持到脆口而壽司飯也酸度恰到好處 ( 愛酸派🙋🏻‍♀️ )包裹海膽、吞拿魚蓉來吃實在是上乘之作😚𓂅 特上十貫目 ᴴᴷᴰ 318 ✨特上十貫目算抵食,有拖羅、海膽、深海池魚王等不少都好食,但三文魚籽最令我驚喜𓂅 針魚刺身 ᴴᴷᴰ 168 我估我地係想叫池魚,但呢個針魚比較別緻味道不太搶,但針魚細細條更考師傅刀功👏🏻𓂅 辣酒煮蜆 ᴴᴷᴰ 65 ✨辣酒煮蜆也蜆得可以,男朋友把整個湯都喝清!𓂅 鹽燒牛舌串 ᴴᴷᴰ 45𓂅 美國牛肉串 ᴴᴷᴰ 38𓂅 免治雞肉串 ᴴᴷᴰ 32三款串燒都稍為失色,肉質偏老少韌而且調味重色了,整體很鹹,有進步空間~
想食呢間餐廳好耐,趁情人節先捨得來食
整餐下來除了串燒比較失手
其他的食物都讓我驚豔🤤
而且服務態度超友善,幾推薦來過大日子!

極推薦!節日關係只能選擇的日本海膽勁鮮甜
紫菜片分開上,保持到脆口
壽司飯也酸度恰到好處 ( 愛酸派🙋🏻‍♀️ )
包裹海膽、吞拿魚蓉來吃實在是上乘之作😚

𓂅 特上十貫目 ᴴᴷᴰ 318 ✨
特上十貫目算抵食,有拖羅、海膽、深海池魚王等
不少都好食,但三文魚籽最令我驚喜

𓂅 針魚刺身 ᴴᴷᴰ 168
我估我地係想叫池魚,但呢個針魚比較別緻
味道不太搶,但針魚細細條更考師傅刀功👏🏻

𓂅 辣酒煮蜆 ᴴᴷᴰ 65 ✨
辣酒煮蜆也蜆得可以,男朋友把整個湯都喝清!

𓂅 鹽燒牛舌串 ᴴᴷᴰ 45
𓂅 美國牛肉串 ᴴᴷᴰ 38
𓂅 免治雞肉串 ᴴᴷᴰ 32
三款串燒都稍為失色,肉質偏老少韌
而且調味重色了,整體很鹹,有進步空間~
2024-02-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Valentine's Day
  • 鮨一千層海膽飯
2024-02-10 55 views
每逄放工,都定必經過食肆林立的荃灣街道,芸芸食店中,意外地留意到一間走日式簡約路線的日本居酒屋,地點方便,簡撲而帶有濃濃人情味。居酒屋在大埔區也設有分店,刺身和料理質素定必有保證,果然一試沒有讓人失望,品嘗完日式美味料理當然今次也不忘與大家分享=)油甘魚刺身 $98💕魚肉幼滑細緻,膠質豐富,油花散佈均衡,入口即融🤤
味道甘甜鮮美鹽燒油甘魚鮫$98💯魚鰭周邊肉質較結實,油脂及膠質都重,喜歡吃魚的人就一定喜歡魚鲛部位牛油果鰻魚反卷$68牛油果同蒲燒鰻魚嘅魚脂香相輔相成,味道濃郁、口感醇厚三文魚腩刺身$65魚油分佈均勻,口感新鮮彈牙,肥嫩香潤,肥美而不膩清酒煮蜆$62清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。是一個味道清淡純的海鮮食譜吉列炸蝦卷$58金黃鬆脆的外層鮮味蝦肉令人垂涎欲滴,配合千島或沙律醬食用更佳吉列炸蠔茶漬飯$58如喜歡溫和口味的話,呢款茶漬飯會好適合,用鮮蠔炸出香酥的口感,配以飯上的特製茶湯,味道清新螢光魷魚$48飽滿多汁,口感爽脆,鮮甜且有海水味,味道帶點咸香,佐酒或配飯一流明太子雞翼$45雞翼部分去骨,釀入少少辣嘅鱈魚子, 魚鮮及雞肉香入口嫩滑、少少辣,刺激味覺

油甘魚刺身 $98
💕魚肉幼滑細緻,膠質豐富,油花散佈均衡,入口即融🤤
味道甘甜鮮美

鹽燒油甘魚鮫$98
牛油果鰻魚反卷$68
牛油果同蒲燒鰻魚嘅魚脂香相輔相成,味道濃郁、口感醇厚

三文魚腩刺身$65
魚油分佈均勻,口感新鮮彈牙,肥嫩香潤,肥美而不膩

清酒煮蜆$62
清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。
是一個味道清淡純的海鮮食譜

吉列炸蝦卷$58

吉列炸蠔茶漬飯$58

螢光魷魚$48

明太子雞翼$45

燒日本迷你甘薯$28
燒甘薯表面掃上蜜糖,幼滑既口感配上焦糖香甜味,就好似食蕃薯雪糕一樣

綠茶蕨餅$28
充滿嚼勁的口感,卻又自然而然地融化於口,當抹茶味道遇上紅豆,簡單的配搭創造出多層次的豐富口感
  • 清酒煮蜆
2024-02-09 41 views
今晚同太太去到荃灣行GU,買衫買褲過年😬行到咁上下又開始肚餓啦😂之前就已經bookmark左呢間「鮨一日本料理」好耐啦😊見餐廳嘅嘢食性價比相當高!咁就帶埋老婆試一試先😋季節限定 二人套餐$388/位蟹籽沙律🥗材料十足!而且有別於平時嘅蟹籽沙律,因為啲青瓜絲🥒 同 蟹柳絲切得十分之一致,令食落嘅口感相當唔錯😋漬物兩品漬物兩品包括係青瓜 同 牛蒡,做前菜十分之適合!味道又清新食落又開胃😋味淋魚干魚干燒得好腍身,點埋沙律醬一齊食相當之夾🤤時令生蠔呢隻生蠔真係唔講得笑😂非常之肥美之餘仲十分之鮮甜!大滿足呀😍刺身盛合四品有三文魚、帆立貝、油甘魚等四款嘅刺身,相當之厚切,鮮味十足!食落口感亦相當之豐富😋日本海膽魚籽杯小編覺得今晚嘅重頭戲黎啦😋係個面鋪上金萡嘅鮮甜海膽配上三文魚籽,仲有好彈牙嘅生蝦,真係食一杯都唔係好夠喉!好想食多兩杯😆和風糖度番茄🍅本身好甜 好熟成嘅番茄!食落當然都係唔錯啦😊唐揚炸雞配明太子醬熱辣辣脆卜卜嘅炸雞配上明太子醬都幾夾喎!正😋櫻花蝦葱吞拿魚腩卷吞拿魚腩配上櫻花蝦都係唔可以錯過!亦係相當之好味😋糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬到最後食返一碗暖笠笠嘅味噌湯烏冬!真係相當滿足🤤而且仲有鮮甜

季節限定 二人套餐$388/位

蟹籽沙律🥗

漬物兩品

味淋魚干

魚干燒得好腍身,點埋沙律醬一齊食相當之夾🤤

時令生蠔

熱辣辣脆卜卜嘅炸雞配上明太子醬都幾夾喎!正😋

櫻花蝦葱吞拿魚腩卷

吞拿魚腩配上櫻花蝦都係唔可以錯過!亦係相當之好味😋

糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬

到最後食返一碗暖笠笠嘅味噌湯烏冬!真係相當滿足🤤而且仲有鮮甜嘅蜆肉 同埋 滑捋捋嘅糖心蛋,實在太正啦👍

甜品

甜品有抹茶蕨餅,煙煙韌韌岩哂我口味😋