2024-08-28 439 views
一直住荃灣好耐經過好多次成日想試都無試最後朋友生日話想食日本野一於試下佢❤️鮨一千層海膽飯呢個真係大推好值得食海膽料靚份量多食極都仲有包埋紫菜食好正👍❤️蜜柑鯛刺身呢個刺身好特別點左特別既豉油會有蜜柑味難怪叫蜜柑鯛❤️蟹籽沙律不過不失正正常常❤️壽司每一款壽司都新鮮當然海膽壽司最好食❤️味醂魚干燒得好夠味軟硬適中配上沙律醬送酒一流❤️秋刀魚刺身第一次試食唔慣💁‍♀️鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)👣荃灣大壩街79號地舖
一直住荃灣好耐

送酒一流

❤️秋刀魚刺身
第一次試
食唔慣

💁‍♀️鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)
👣荃灣大壩街79號地舖
2024-08-25 361 views
今日放工黎到荃灣廣場附近嘅日式餐廳食好西! 店內有多款日式料理, 種類都幾多, 如:刺身、壽司、串燒、主食、炸物等,最近唔少款式都有推廣價優惠tim! ✨🦪西非蠔 $49/隻 生蠔又大又肥美, 味道鮮甜, 仲唔會俾海水味遮蓋晒D 味道, 推!✨特上十貫目 $318有十件壽司,仲係款款唔同! 今日就有: 海膽、三文魚籽、拖羅、帶子等壽司, 食落都夠晒新鮮, 而且壽司飯又唔會好大嚿,size岩岩好! 當中嘅海膽壽司仲夠晒鮮味tim! ✨秋刀魚刺身 $138呢款刺身真係盡顯師傅功架,秋刀魚刺身肥美無骨, 擺盤仲特別精緻! 秋刀魚肉呈粉紅色,食落完全無不帶腥味, 仲幾鮮味tim! ✨深海池魚王刺身 (半份) $128池魚薄切得黎仲完全無骨, 肉質仲晶瑩剔透,味道都好鮮甜!店員仲推介我地蘸柚子醬汁再加蔥花同蘿蔔蓉食, 味道更豐富!✨鹽燒三文魚鰭 $38一客有兩件魚鰭,鹹香得黎充滿油脂香! 外層仲脆卜卜ga,味道唔錯✨鹽燒黑豚腩串 $36黑豚腩外層微焦, 肥瘦相間, 帶有陣陣油脂香, 仲幾juicy! ✨鹽燒白鱔串 $68外習燒得夠脆口,魚肉幾嫩滑, 仲啖啖肉ga!
今日放工黎到荃灣廣場附近嘅日式餐廳食好西! 店內有多款日式料理, 種類都幾多, 如:刺身壽司、串燒、主食、炸物等,最近唔少款式都有推廣價優惠tim!

✨🦪西非蠔 $49/隻

✨特上十貫目 $318

✨秋刀魚刺身 $138

✨深海池魚王刺身 (半份) $128

✨鹽燒三文魚鰭 $38

✨鹽燒黑豚腩串 $36

✨鹽燒白鱔串 $68
外習燒得夠脆口,魚肉幾嫩滑, 仲啖啖肉ga!
我地去左荃灣的鮨一,食左超正的知內蠔🦪、刺身🐟🦐、串燒和清酒煮蜆,樣樣郁咁正!性價比仲好高啊。⭐️知內蠔🦪來自北海道的高質知內蠔,非常大隻,厚肉和新鮮😍,充滿鮮味。⭐️特上錦繡刺身有大拖羅、深海池魚、油甘魚、蜜柑鯛🐟、牡丹蝦🦐、帆立貝、馬冀海膽😍 全部都好新鮮和優質!⭐️串燒叫咗牛舌🐄👅、黑豚腩🐖、白鱔、雞中翼,調味很好,燒得好香口,各款食材好好肉呀。⭐️清酒煮蜆蜆好大隻,而且幾多隻!sake 味好出呀🍶

⭐️知內蠔🦪
來自北海道的高質知內蠔,非常大隻,厚肉和新鮮😍,充滿鮮味。

知內蠔

⭐️特上錦繡刺身

特上錦繡刺身

⭐️串燒

⭐️清酒煮蜆
蜆好大隻,而且幾多隻!sake 味好出呀🍶
清酒煮蜆

知內蠔
特上錦繡刺身
清酒煮蜆
出面門口大大個激安放送嘅牌, 手握三文魚壽司 $6/件火炙三文魚壽司 $8/件 勁吸睛😍😍😍差唔多9pm, 都仲好多食客, 好彩仲有一張二人枱🤡💫鮨一沙律 - 新鮮爽口, 非常開胃💫西非蠔 - 蠔肉鮮甜滑嫩無比, 超級好食🤤💫深海池魚王刺身 - 師傅刀功了得, 每塊都切到晶凝通透, 每啖都享受到極致嘅鮮味💫牛油果軟殼蟹飯卷 - 牛油果綿滑+軟殼蟹卜脆鮮美, 呢個配搭永無失手💫火炙三文魚壽司 💫三文魚壽司呢個最意外, 最估唔到咁正, 肥美嘅三文魚入口即溶即化, 魚油嘅甘香覆蓋住整個口腔, 正到不行, 呢個價錢, 性價比無敵高💯💯💫鹽燒活白鱔串 - 肥美彈牙, 加d檸檬汁食, 味道再提鮮, 要趁熱食, 凍左食會腥😋💫鹽燒牛舌串 - 燒得剛好, 厚切牛舌入口軟嫩💫辣酒煮蜆 - 蜆肉隻隻脹卜卜, 配以辣酒非常惹味, 唔覺唔覺我地仲飲哂添😂💫馬友一夜干 - 肉質鮮嫩, 食落有鹹香, 送酒一流
出面門口大大個激安放送嘅牌,
手握三文魚壽司 $6/件
火炙三文魚壽司 $8/件
勁吸睛😍😍😍

差唔多9pm, 都仲好多食客, 好彩仲有一張二人枱🤡

💫鮨一沙律 - 新鮮爽口, 非常開胃

💫西非蠔 - 蠔肉鮮甜滑嫩無比, 超級好食🤤

💫火炙三文魚壽司 💫三文魚壽司

💫鹽燒牛舌串 - 燒得剛好, 厚切牛舌入口軟嫩

💫馬友一夜干 - 肉質鮮嫩, 食落有鹹香, 送酒一流

2024-07-30 510 views
呢間喺荃灣屹立多年,成日經過都未有機會食,今日啱啱好經過又有位即刻入去食🥳🤤食完出嚟嘅時候已經有人等緊位😈食飯期間仲見到師傅認得出啲常客🫣所以應該經常有熟客食特上錦繡刺身(8款) $398用咗今日時令新鮮食材,所以每次都有機會試到唔同嘅剌身,今日全部食材都好新鮮,好開心有海膽食😍😍濃郁鮮甜,而且份量完全唔孤寒,特別就係蜜柑鯛刺身,第一次食,原來真係有少少蜜柑味😂😂😂味道就比較清新特上十貫目 $318師傅話壽司🍣主要用咗腩嘅部份,所以食落去油脂非常充足,由飯配埋一齊就唔會太油膩但又食得出魚嘅油🐟。特別推薦深海池魚,肉質鮮味十足,帶子壽司亦都十分之大粒厚肉知內蠔 🦪$136(2隻)係日本北海道嘅生蠔,味道比較濃郁,海水味都重🤤清酒煮蜆 $62呢個係去居酒屋或者日本餐廳必要嘅一項前菜,今次呢度蜆肉份量都好多,入口鮮甜,亦都完全吐晒沙,清酒味道亦都好出,食蜆嘅時候可以連埋湯汁一齊😍😍😍鹽燒牛舌串 $45食串燒梗係要叫牛舌🤩厚到啱啱好,燒完唔韌鹽燒白鱔串 $68外皮燒到非常之脆口,加少少鹽去燒已經好香口🥳鍾意食白鱔嘅我好想再食鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)荃灣大壩街79號地舖

特上錦繡刺身(8款) $398

特上十貫目 $318

知內蠔 🦪$136(2隻)
係日本北海道嘅生蠔,味道比較濃郁,海水味都重🤤

清酒煮蜆 $62

鹽燒牛舌串 $45
食串燒梗係要叫牛舌🤩厚到啱啱好,燒完唔韌

鹽燒白鱔串 $68

鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)
荃灣大壩街79號地舖
特上錦繡刺身(8款)

青酒煮蜆

知內蠔(2隻)

鹽燒牛舌串及白鱔串

$565 (Dinner)
特上錦繡刺身(8款)
青酒煮蜆
知內蠔(2隻)
鹽燒牛舌串及白鱔串
🇯🇵為於荃灣廣場對面嘅小店,喜歡小店可以坐bar枱望住師傅切魚生同準備食材,好有日本嘅感覺。小店有刺身、壽司、串燒、主食,選擇種類好多🦪桃取蠔 $68/1日本直送來自三重縣桃取嘅生蠔,生蠔有手掌咁大隻,生蠔肉身厚肥,味道鮮甜,海水味比較淡。配上特製嘅酸汁,更突出鮮味🥗蟹肉牛油果凱撒沙律 $78蟹肉絲包裹住牛油果,上面有大量蟹籽,蟹肉絲份量好多,淡淡嘅蟹肉鮮甜味作為前菜好清新怡人🐟蜜柑鯛薄切 $99蜜柑鯛係鯛魚食蜜柑味嘅飼料,所以鯛魚食落會有淡淡蜜柑味。蜜柑鯛出名無腥味,餐廳配搭一款自家製酸汁,點埋醬油味道更有層次。唔點醬油就更能食出天然蜜柑味,各有特色。🍣特上十貫目 $318點題幾款特別深印象,但整體十款都新鮮高質。拖羅油脂滿滿,入口即溶。海膽超鮮甜,絕對不輸我最近去旅行食到嘅海膽質素劍魚腩入口綿軟,具豐富脂肪炙燒左口魚,經炙燒的壽司香氣特別令人記憶深🥣清酒煮蜆 $62清酒煮蜆湯加入一味粉和少少薑,入口帶一點辛口,幾特別。蜆肉鮮甜大隻。🍡燒芝士年糕 $32芝士年糕都係我去居酒屋常叫item,年糕煙韌軟糯,中間帶爆醬流心芝士,香味濃郁非常滋咪。呢到嘅芝士年糕面塗上醬油和海苔碎,個人口味都
🇯🇵為於荃灣廣場對面嘅小店,喜歡小店可以坐bar枱望住師傅切魚生同準備食材,好有日本嘅感覺。小店有刺身壽司、串燒、主食,選擇種類好多

🦪桃取蠔 $68/1
桃取蠔

🥗蟹肉牛油果凱撒沙律 $78

🐟蜜柑鯛薄切 $99

🍣特上十貫目 $318
點題幾款特別深印象,但整體十款都新鮮高質。
拖羅油脂滿滿,入口即溶。
特上十貫目

海膽超鮮甜,絕對不輸我最近去旅行食到嘅海膽質素
特上十貫目

劍魚腩入口綿軟,具豐富脂肪
炙燒左口魚,經炙燒的壽司香氣特別令人記憶深

🥣清酒煮蜆 $62

🍡燒芝士年糕 $32
芝士年糕都係我去居酒屋常叫item,年糕煙韌軟糯,中間帶爆醬流心芝士,香味濃郁非常滋咪。呢到嘅芝士年糕面塗上醬油和海苔碎,個人口味都係比較喜歡沒有醬油的。

除左壽司刺身串燒外,餐廳都有晚市定食,仲有做緊$6件三文魚壽司,豐儉由人。

桃取蠔
特上十貫目
好抵食既日本料理晚餐😋😋 放工去荃灣廣場附近買野,順便覓食, 見到門口招牌寫住激安壽司好吸睛😍😍好彩仲有一張枱,就同朋友去試下, 總結係性價比高,會再encore, 我地點咗以下菜式,全部都好滿意,特別係刺身類好新鮮,價錢仲要唔貴😍1. 特上十貫目 💰318有拖羅,海膽,三文魚籽,池魚,帆立貝,海蝦,等等。。。。 海膽好鮮無臭味,拖羅夠肥美, 其他魚我本身一般,但呢度勝在新鮮,所以我都有食😋2. 膠原鯛薄切 💰98 本身無諗住叫魚生,但店員話是日推介,價錢相宜咁就試下。果然無介紹錯,師父刀功好薄薄一片配埋佢地秘製既柚子蘿白醬油,好fresh ,份量夠大碟,最重要食咗都唔怕肥😜3. 超抵食手握三文魚壽司 💰6 /炙燒三文魚壽司 💰8無睇咗,真係6/8 蚊件🫣, 仲要係新鮮好味,希望佢唔好咁快無咗個優惠😆😆我地每人每款試一件🤩🤩4. 活赤貝刺身 💰52 相對呢個無咁抵食😆但朋友鐘意食,我食咗一片,覺得同賣相一樣夠新鮮 ,好爽👍🏻其他留晒比朋友仔品嘗😂5. 蟹肉牛油果凱撒沙律 💰78 呢個我極力推介,真心無叫錯,足料份量,蟹籽下面仲有一大舊既蟹肉mix 牛油果,同個沙律醬好match , 開
好抵食既日本料理晚餐😋😋

1. 特上十貫目 💰318

2. 膠原鯛薄切 💰98

3. 超抵食手握三文魚壽司 💰6 /炙燒三文魚壽司 💰8

4. 活赤貝刺身 💰52

5. 蟹肉牛油果凱撒沙律 💰78
呢個我極力推介,真心無叫錯,足料份量,蟹籽下面仲有一大舊既蟹肉mix 牛油果,同個沙律醬好match , 開胃前菜必點之選👍🏻👍🏻

6.爐端燒物:
鹽燒三文魚鮫 💰48
燒日本迷利甘薯 💰28
燒芝士年糕 💰32
鹽燒牛舌串 💰45
雞軟骨串💰18

燒物都ok, 特別推介芝士年糕, 外面焦焦地,裡面好QQ

晚餐叫咗咁多野,人均消費都係$400, 約下朋友黎飲下酒食助酒菜都係一個好選擇👍🏻

#荃灣美食 #日本料理
牛舌/雞軟骨串
燒芝士年糕
燒日本迷利甘薯
2024-06-23 308 views
餐廳小店型式,大約二十幾個位,有Bar枱位。牆上有唔同既時令推介,不時不吃,記得揀番一兩款🤭⭐️蟹肉牛油果凱撒沙律 $78沙律菜新鮮,配料有🌽🍅🍞、蟹籽、牛油果、蟹肉、撈勻食口感豐富,醬汁酸酸地幾開胃。⭐️日本兵庫縣相生波紋蠔🦪 $68生蠔肥美飽滿,入口先係淡淡海水味,然後湧上濃郁蠔味同鮮甜味,充斥口腔,好食🤤⭐️膠原鯛薄切 $98呢款鯛魚既飼料含有骨膠原同維他命,所以得到呢個稱號,魚肉口感軟嫩,比一般鯛魚濃味,咬到尾都仲有味。點埋酸汁更提鮮。⭐️特上十貫 $318✿中拖羅 ✿池魚 ✿劍魚腩 ✿油甘魚腩 ✿海膽 ✿三文魚籽 ✿帆立貝 ✿深海池魚腩 ✿甜蝦 ✿炙燒左口魚邊壽司食材整體新鮮,當中三文魚籽有驚喜,咬落鮮甜唔太咸 。估唔到仲有深海池魚腩,比較少見,魚油會更豐富。⭐️清酒煮蜆 $62湯汁清酒味幾出🍶沙白鮮甜大粒,白蘿蔔索晒湯汁好入味。⭐️燒芝士年糕 $32口感煙韌軟糯,咬開係軟軟既芝士,就算放耐左芝士都唔會硬晒。💬店員Ada親切,當晚師傅都有同我地傾計交流下。

⭐️蟹肉牛油果凱撒沙律 $78

⭐️日本兵庫縣相生波紋蠔🦪 $68

⭐️膠原鯛薄切 $98

⭐️特上十貫 $318

⭐️清酒煮蜆 $62
湯汁清酒味幾出🍶沙白鮮甜大粒,白蘿蔔索晒湯汁好入味。

⭐️燒芝士年糕 $32
口感煙韌軟糯,咬開係軟軟既芝士,就算放耐左芝士都唔會硬晒。

💬店員Ada親切,當晚師傅都有同我地傾計交流下。
2024-06-05 301 views
兩個人去到餐廳諗唔到食咩,最簡單一定係叫二人餐😂✌🏻二人餐每位 388,另外加一 成個餐總共有 10 款食物+ 1 款甜品 🦖 前菜部分有:蟹籽沙律、漬物兩品普普通通無咩特別既蟹籽沙律,正正常常👌🏻漬物兩品有漬牛膀同埋蕎頭,蕎頭好酸好開胃~//🦖 味淋魚干可能平時食開都係偏乾身既味淋魚干呢間餐廳相比算係燒得唔夠乾,有少少偏濕同埋痴牙👌🏻// 🦖 時令生蠔跟餐有既生蠔本身預佢會係細細隻點知上到枱見到都幾肥美😱 肉質豐滿👍🏻//🦖 刺身盛合四品三文魚、油甘魚、鯛魚、帶子 // 🦖 日本海膽魚籽杯揀呢個二人餐既時候最期待就係呢個海膽魚籽杯海膽 + 魚籽 + 蝦 一定係 perfect match !!//🦖 和風糖度番茄食到中間食食番少少番茄成個人 refresh 曬 ~//🦖 唐揚炸雞配明太子醬成日食炸雞都覺得已經好夠味,呢款菜仲要加明太子 (明太子通常都比較咸.....)心諗.... 一定咸到 hihi 🙄🙄點知原來係釀係雞翼入面!! waa, 好食, 咸香咸香咁, 如果拎嚟配啤酒,應該超正!🍺//🦖 櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷人地成日話食大/中吞拿魚,講到入口溶係口既魚脂好正我就比較鐘意肉質綿
兩個人去到餐廳諗唔到食咩,最簡單一定係叫二人餐😂✌🏻
二人餐每位 388,另外加一
成個餐總共有 10 款食物+ 1 款甜品

🦖 前菜部分有:蟹籽沙律、漬物兩品
普普通通無咩特別既蟹籽沙律,正正常常👌🏻
漬物兩品有漬牛膀同埋蕎頭,蕎頭好酸好開胃~
🦖 味淋魚干
可能平時食開都係偏乾身既味淋魚干
呢間餐廳相比算係燒得唔夠乾,有少少偏濕同埋痴牙👌🏻
🦖 時令生蠔
跟餐有既生蠔本身預佢會係細細隻
點知上到枱見到都幾肥美😱 肉質豐滿👍🏻
🦖 刺身盛合四品
三文魚、油甘魚、鯛魚、帶子
🦖 日本海膽魚籽杯
揀呢個二人餐既時候最期待就係呢個海膽魚籽杯
🦖 和風糖度番茄
食到中間食食番少少番茄成個人 refresh 曬 ~
🦖 唐揚炸雞配明太子醬
心諗.... 一定咸到 hihi 🙄🙄
🦖 櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷
人地成日話食大/中吞拿魚,講到入口溶係口既魚脂好正
我就比較鐘意肉質綿綿既口感🙈
🦖 糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬
唉...... 呢餐飯既敗筆一定係呢碗烏冬🙄🙄
好彩前面已經食飽飽.... 如果唔係一定會破壞成餐飯既心情😂
🦖 甜品
最後用綠茶麻糬配甜紅豆結尾,無咩特別
綠茶麻糬唔夠重綠茶味,甜紅豆好明顯係平時個隻紅豆罐頭
不過綠茶麻糬夠軟淋淋,OK 啦👌🏻👌🏻
2024-01-26
$400 (Dinner)
2024-05-29 228 views
今日係荃灣做完野 同老公食日本嘢撐枱腳打開Google Maps搵最近嘅日式餐廳就搵到呢間 上網見到食評都唔錯 一於入去試吓老公必叫海膽飯 佢有兩個份量 分兩個價錢我哋要咗大size 另外嗌咗個拖羅飯同埋清酒煮蜆 海膽真係好鮮甜 又好重海水味解凍解得剛剛好😋入口夠凍冰冰 咬落都冇冰粒每一啖都係享受😚😚😚大滿足拖羅飯就比較平庸一啲喇 首先份量比較少大拖夠肥美但係淡而無味反而赤身就算中上 咬落質感棉滑帶絲絲甜味飯底亦做得唔錯 夠黏口唔會太多醋唔會搶咗魚生嘅風頭清酒煮蜆都算好味,係大蜆 !不過份量都係比較少總括嚟講,如果嚟食海膽我都幾推薦
今日係荃灣做完野 同老公食日本嘢撐枱腳
大拖夠肥美但係淡而無味
反而赤身就算中上 咬落質感棉滑帶絲絲甜味
飯底亦做得唔錯 夠黏口唔會太多醋
唔會搶咗魚生嘅風頭
清酒煮蜆都算好味,係大蜆 !不過份量都係比較少
總括嚟講,如果嚟食海膽我都幾推薦
2024-05-08 225 views
終究還是黎試下貴價又食唔飽既海膽飯,海膽新鮮,口感濃鬱順滑,加埋托羅蓉增加左一個層次,但係米飯跟唔上,拖左後腿,用配送既紫菜一起食會好d;時令魚生刺身,帆立貝、牡丹蝦、時令魚,肉質好新鮮,彈牙,肥美,好貴好貴好貴!!
2024-05-07 200 views
🍽️長野縣高糖度蕃茄沙律呢個沙律裏面有粟米、蕃茄、蟹籽同沙律菜,食落去感覺好清新且鮮甜!而且每食一啖都好有口感,配埋特調嘅醬汁,食完覺得好開胃😆🍽️特上十貫目呢個特上十貫目有十款唔同種類嘅壽司,如海膽、蟹籽、帶子、三文魚、甜蝦同拖羅等⋯食壽司點可以唔將Wasabi加豉油一齊食呀,正呀😜🍽️深海池魚王刺身我哋叫咗半份刺身,總共有八片。見到碟刺身就知師傅刀工有幾出色,刺身上碟後仍然可以透出碟嘅花紋,池魚嘅魚肉晶瑩通透,食落仲好鮮甜!佢仲會有啲帶有酸味嘅醬汁,我建議大家可以先唔沾醬汁,之後再沾醬汁食,咁就有2種唔同嘅口感同味道😎🍽️鹽燒油甘魚鮫呢個油甘魚鮫都幾大舊,而且食落啖啖肉,因為用咗鹽燒嘅煮法,令到啲皮脆卜卜,肉質都幾滑,食落都唔錯😝🍽️赤血引亦血印食落好新鮮,不過唔知係咪心理因素影響,覺得味道有啲似吞拿魚,但血味更濃郁,所以餐廳特別放咗檸檬係赤血印旁邊,可以俾唔同嘅客人調整返自己中意嘅口味,都係一個幾有趣嘅新嘗試😌🍽️鹽燒黑豚腩串黑豚腩係「燒」嘅過程當中,「燒」呢個煮法會令到腩肉表面嘅油脂會稍微溶化,將豐富油脂鎖實,而黑豚腩肉質鮮嫩,肥而又唔會好油膩,食落非常多汁添🤪🍽️燒豆腐串當豆腐經過燒嘅過程
🍽️長野縣高糖度蕃茄沙律

🍽️特上十貫目

🍽️深海池魚王刺身

🍽️鹽燒油甘魚鮫

🍽️赤血引

🍽️鹽燒黑豚腩串

🍽️燒豆腐串
當豆腐經過燒嘅過程中,燒完嘅豆腐食落表面係脆而內裏係滑溜,加埋師傅用咗特調嘅醬汁搽落豆腐一齊燒,所以食個陣唔會覺得豆腐好淡😛
🫶🏻今日同朋友荃灣廣場行完街,過馬路去大壩街見到好多野食,馬路對面就有間日本野,仲要係我之前食過其中一間日本野既分店,即刻入出去chill下,可以選坐大枱/bar枱。仲叫左個300ml既清酒🍶配搭刺身嘆下~蜜柑鯛薄切&赤血引 (4切)刺身超清鮮!薄切都好考刀功特上十貫目🍱(其中特色既有:加拿大海膽、鰈魚邊、大拖羅及深海池魚王)賣相精緻,每款有一件,可以依到十款不同口味既壽司好幸福~ 壽司一定要用新鮮魚生,而魚生一直放係廚師既壽司製作桌上的凍櫃,見住佢慢慢拎D魚生出來切,即刻胃口大增。加拿大海膽鋪左幾層,賣相豐滿食落入口即化,而侍應表示大拖羅一定要最後先食,因為好香濃🤤🥢清酒煮蜆採用大蜆,乾淨無沙,大隻D口感更佳; 連埋清酒一起食,會食到好鮮甜既味道👅。抵食串燒:豆腐串、小甜薯、豬腩肉串

蜜柑鯛薄切&赤血引 (4切)
刺身超清鮮!薄切都好考刀功

特上十貫目🍱
(其中特色既有:加拿大海膽、鰈魚邊、大拖羅及深海池魚王)
賣相精緻,每款有一件,可以依到十款不同口味既壽司好幸福~ 壽司一定要用新鮮魚生,而魚生一直放係廚師壽司製作桌上的凍櫃,見住佢慢慢拎D魚生出來切,即刻胃口大增。加拿大海膽鋪左幾層,賣相豐滿食落入口即化,而侍應表示大拖羅一定要最後先食,因為好香濃🤤

🥢清酒煮蜆

抵食串燒:
豆腐串、小甜薯、豬腩肉串
  • 清酒煮蜆
  • 特上十貫目
  • 赤血引
前幾日行荃灣廣場嘅時候試咗對面間日式居酒屋「鮨一」,餐廳行木系和風裝修,環境闊落,但可能因為係兩三點呢啲非繁忙時間去,所以餐廳都比較少人🙈而餐廳都有吧枱位設計,可以直接睇到師傅製作美食🤤👍🏻🅵🅾🅾🅳西非蠔肉質豐滿而彈牙,並且有一定的嚼勁😋完全食到蠔肉的鮮嫩滋味!蜜柑鯛魚鯛魚肉質鮮嫩細緻,入口即溶,並且帶有淡淡的甘甜味道,而面頭嘅蜜柑碎就帶有清爽的口感和微酸的風味,口感輕盈❤️❤️日本海膽拖羅飯(細)呢道菜式嘅外觀豪華精緻,拖羅飯上面鋪滿了鮮美的海膽同金箔,睇落就已經覺得好正😍 而重頭戲海膽有獨特的滑膩口感,入口即化,散發出濃郁的海洋風味🥰🥰鹽燒牛舌串牛舌表面的一層薄薄的鹽燒外皮增添了一種香脆的口感,烤得均勻且表面微微焦脆,食落口感煙靭燒黑豚腩串 黑豚腩肥而不膩,肉質鮮嫩,燒過嘅腩肉表面的油脂部分會稍微融化,充滿了豐富的油脂,所以吃起來非常多汁😆燒雞翼串餐廳用咗自家製日本雞汁去醃製雞翼🐔,雞翼表皮十分酥脆,肉質嫩滑多汁,增添了食物的質感🤤

🅵🅾🅾🅳

西非蠔
肉質豐滿而彈牙,並且有一定的嚼勁😋完全食到蠔肉的鮮嫩滋味!

蜜柑鯛魚

日本海膽拖羅飯(細)

鹽燒牛舌串

燒黑豚腩串

燒雞翼串
1K
2024-04-25 1398 views
荃灣, 一個我常常會去的地方! 有一家日式小店, 幾乎每次到荃灣也會經過, 今天終於相約媽媽一起去試試!簡簡單單來個季節二人套餐, 甚麼也能試試! 蟹籽沙律 ~ 蟹籽份量超級多, 青瓜絲爽脆, 喜愛沙律醬不會太多!漬物兩品 ~ 我愛漬牛膀, 媽媽愛蕎頭!味淋魚干 ~ 很精彩! 第一次食到這麼水潤的魚干, 超讚! 時令生蠔 ~ 西非蠔, 海水味不會很濃, 蠔身白雪雪的, 質感 Creamy 幼滑, 很鮮甜!刺身盛合四品 ~ 帶子、白身魚、三文魚、鯛魚, 鮮甜爽口! 日本海膽魚籽杯 ~ 馬糞海贍很幼滑, 味道甘甜濃郁, 配上咸香三文魚子及甜蝦刺身, 滋味層次豐富!和風糖漬蕃茄 ~ 很清甜, 新鮮爽脆, 醬汁酸酸甜甜, 很開胃! 唐揚炸雞配明太子醬 ~ 新鮮炸的, 外脆內軟, 肉汁滿滿的! 配上咸咸的明太子醬, 濃口之作!櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷 ~ 吞拿魚不會太油, 幼滑順喉, 初試搭配櫻花蝦, 層次感滿滿, 想不到有驚喜!糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬 ~ 蜆肉超厚肉, 味道超鮮甜, 烏冬QQ的, 飽了!甜品 ~ 綠茶麻糬配香甜紅豆, 完美!

漬物兩品 ~ 我愛漬牛膀, 媽媽愛蕎頭!
味淋魚干 ~ 很精彩! 第一次食到這麼水潤的魚干, 超讚!
刺身盛合四品 ~ 帶子、白身魚、三文魚、鯛魚, 鮮甜爽口!
甜品 ~ 綠茶麻糬配香甜紅豆, 完美!
Type of Meal
Dinner