2023-10-20 336 views
今晚又約了好友在荃灣吃晚餐,再一次來到荃灣廣場附近的大壩街,選擇了日本餐廳「鮨一」。見到餐廳推出了季節限定二人套餐,$388(另有加一)可以享用11品料理晚餐,菜品擺盤精緻,大大滿足眼球和口福。先以蟹籽沙律打開序幕,蟹籽、蟹柳絲和青瓜條三者本就是無得輸組合,伴上蛋黃醬後,味道香甜清新。漬物分別是醃牛蒡、醃蘿蔔2款。味道酸溜溜的,作為前菜,食完有助開胃。 魚干烤得好香,切成條狀,方便進食。本身魚干有味淋香味,已經甚為夠味,但也可以再蘸上蛋黃醬佐送。生蠔非常新鮮,而且大隻肥美。入口質感creamy之餘,還帶有海水鮮味。今晚的11品料理之中,筆者最回味就是它。剌身分別有帶子、三文魚和油甘魚等4款。剌身賣相色澤不錯,入口鮮味濃郁。打卡度非常高的壽司杯,高腳杯內盛了米飯,再舖上海膽、魚籽和蝦剌身。海膽軟滑,入口鮮甜,有即溶感;魚籽晶瑩大粒,味道帶著海水鹹香。蕃茄以冷盤形式呈上,糖度蕃茄的甜味突出,甜酸味更有助消膩。炸雞香口,外層炸至脆身,雞肉仍保持juicy嫩滑。配上明太子醬後,更加惹味。壽司飯上舖滿櫻花蝦、吞拿魚腩蓉和蔥粒,配搭幾特別。不過進食時,櫻花蝦和蔥粒好容易跌,有點狼狽。烏冬比想像中大

見到餐廳推出了季節限定二人套餐
蟹籽沙律

,伴上蛋黃醬後,味道香甜清新。
漬物兩品

漬物分別是醃牛蒡、醃蘿蔔2款
。味道酸溜溜的,作為前菜,食完有助開胃。
味淋魚干

魚干烤得好香
時令生蠔

生蠔非常新鮮
,而且大隻肥美

剌身盛品四合

日本海膽魚籽杯

打卡度非常高的壽司
;魚籽晶瑩大粒,味道帶著海水鹹香。
和風糖度蕃茄

蕃茄以冷盤形式呈上,糖度蕃茄的甜味突出
,甜酸味更有助消膩。
唐揚炸雞配明太子醬

櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷

壽司飯上舖滿櫻花蝦、吞拿魚腩蓉和蔥粒,配搭幾特別
。不過進食時,櫻花蝦和蔥粒好容易跌,有點狼狽。
糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬

烏冬比想像中大碗。碗內有半隻糖心蛋,味噌湯底鹹香,帶著蜆肉鮮味
,烏冬選用了稻庭烏冬,麵條扁長索湯,帶少許彈牙口感。

甜品是芝士蛋糕,質感綿密,入口充滿芝士的香味。食完大滿足

2023-10-19
和風糖度蕃茄
唐揚炸雞配明太子醬
櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷
糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬
上星期去完荃灣大會堂睇表演,經過食肆臨立既大壩街,見到間日本餐廳既海膽飯性價比幾高,於是就同朋友入去試試😋餐廳環境闊落,裝潢充滿日式居酒屋風格。座位大致分兩種,一邊是可以欣賞到廚師廚藝的吧枱位置,另一邊係方便傾計既普通餐枱座。用餐時間係平日晚上七點,餐廳大約七成滿。味淋魚乾$68燒得香脆既味淋魚乾,油脂清香,口感煙韌味道香甜,佐酒必食!原條秋刀魚刺身$168餐廳時令推介秋刀魚刺身。秋天當造的秋刀魚鮮味無窮,油脂豐潤,肉質肥美,只加一點點的薑蔥同醬油,刺身既鮮味已經大大提升🤩值得一讚係師傅廚藝高超,除咗將難以處理的秋刀魚做成刺身外,還將刺身砌成葉子形狀,不單是味覺享受,視覺上都得以滿足🥰食完刺身後,店員還細心問需要將秋刀魚頭同魚骨炸香兩食,我地當然唔會浪費咁好既食材😋魚骨炸得酥脆,佐酒一流🥰活赤貝$52活赤貝光澤亮麗,口感爽脆幼嫩,鮮甜厚肉彈牙😋燒日本迷你甘薯$28外皮燒得香脆,口感軟糯,味道香甜濃郁。一口一隻,細細粒容易食😚鮨一千層海膽飯$198千層海膽飯賣相吸引,海量既海膽堆成一座小山,海膽味道鮮甜,入口甘香,旁邊仲有紫菜可以包住食或者你想一羹大大啖食亦得。而海膽上有矜貴的金箔,下有

味淋魚乾$68
燒得香脆既味淋魚乾,油脂清香,口感煙韌味道香甜,佐酒必食!

原條秋刀魚刺身$168

活赤貝$52
活赤貝光澤亮麗,口感爽脆幼嫩,鮮甜厚肉彈牙😋

燒日本迷你甘薯$28

鮨一千層海膽飯$198
千層海膽飯賣相吸引,海量既海膽堆成一座小山,海膽味道鮮甜,入口甘香,旁邊仲有紫菜可以包住食或者你想一羹大大啖食亦得。而海膽上有矜貴的金箔,下有鮮美既吞拿魚蓉,最底仲有飯可以撈埋一齊食,非常美味☺️呢個價錢有咁多海膽真抵食,係我必食推介👍🏻

牛油果軟殼蟹反卷$78
軟殼蟹炸到金黃酥脆,蟹味突出,而牛油果剛熟夠新鮮,一軟一脆口感特別美味。

麵豉湯$18
鮮甜美味嘅沙白加入熱辣辣既麵豉湯。煮出黎鮮甜好喝,口感順滑,湯汁濃郁。

我明太子雞翼$45
將明太子釀入去骨雞翼。外層金黃香脆,內面明太子餡料豐富飽滿,味道鮮味帶點微辣,相當惹味。

日本芝士蛋糕$32
蛋糕口感軟滑濕潤,極濃芝士蛋香。好食到瞬間將佢吃光😛

總結餐廳無論食物質素價錢份量,服務態度,環境評價都好高,係一間好值得推介既居酒屋👍🏻
  • 秋刀魚刺身
  • 鮨一千層海膽飯
  • 明太子雞翼
  • 牛油果軟殼蟹反卷
-今次同朋友去荃灣行完街,就食這間鮨一😋-墨西哥馬糞海膽刺身 ($58)依個係期間限定優惠🤩原價係$168, 依家只要$58就食到海膽刺身 !!!真係好抵食,必點😛海膽份量都幾多,入口即溶,味道好鮮甜,好好食😋亦可以用紫菜包住海膽食☺️-秋刀魚刺身 ($168)賣相十分吸引╰(*´︶`*)╯♡粉紅色的肉質令人垂涎欲滴🥳鮮味濃郁 , 按個人喜好配薑蔥/豉油食落不算好腥😚之後食完仲可以炸骨(*^ω^*)十分香脆!Jeng☺️-特上十貫目($318 )10件壽司包括有海膽,帶子,拖羅,池魚,三文魚籽,甜蝦等等⋯⋯由師傅發板,唔洗自己諗😗每件壽司都好新鮮,肥美😆-🐚活赤貝刺身 ($52)肉質食落帶點爽脆👍味道鮮甜口感豐富,不錯👍-明太子雞翼($45)將辣明太子沙律醬釀入拆了骨的雞翼(*´ω`*)好好食,十分juicy,啖啖肉(〃ω〃)-鹽燒白鱔串($68)肉質嫩滑juicy,加點檸檬汁更fresh☺️白鱔好厚身(๑・̑◡・̑๑)烤得剛好,食落不會好乾身(*´ー`*)-鹽燒牛舌串 ($45)牛舌好好食,口感厚身爽口,好有咬口,不錯👍-Name🏠:鮨一日本料理 (大壩街) G One Sushi Japan

今次同朋友去荃灣行完街,就食這間鮨一😋

墨西哥馬糞海膽刺身 ($58)
依個係期間限定優惠🤩
原價係$168, 依家只要$58就食到海膽刺身 !!!
真係好抵食,必點😛
海膽份量都幾多,
入口即溶,味道好鮮甜,好好食😋
亦可以用紫菜包住海膽食☺️

秋刀魚刺身 ($168)
賣相十分吸引╰(*´︶`*)╯♡
粉紅色的肉質令人垂涎欲滴🥳
鮮味濃郁 , 按個人喜好配薑蔥/豉油
食落不算好腥😚
之後食完仲可以炸骨(*^ω^*)
十分香脆!
Jeng☺️

特上十貫目($318 )
由師傅發板,唔洗自己諗😗
每件壽司都好新鮮,肥美😆

🐚活赤貝刺身 ($52)
肉質食落帶點爽脆👍味道鮮甜
口感豐富,不錯👍

明太子雞翼($45)
將辣明太子沙律醬釀入拆了骨的雞翼(*´ω`*)
好好食,十分juicy,啖啖肉(〃ω〃)

鹽燒白鱔串($68)
肉質嫩滑juicy,加點檸檬汁更fresh☺️
白鱔好厚身(๑・̑◡・̑๑)
烤得剛好,食落不會好乾身(*´ー`*)

鹽燒牛舌串 ($45)
牛舌好好食,口感厚身爽口,好有咬口,不錯👍
Name🏠:鮨一日本料理 (大壩街) G One Sushi Japanese Restaurant (Tai Pa Street)
Location📌:荃灣大壩街79號地舖(港鐵荃灣西站 D 出口, 步行約14分鐘)
價錢💰:墨西哥馬糞海膽刺身 ($58),活赤貝刺身 ($52),秋刀魚刺身 ($168),特上十貫目($318 ),明太子雞翼($45),鹽燒白鱔串($68),鹽燒牛舌串 ($45)

記得之前黎食過佢地既海膽千層杯已經覺得好好食!不過最中意係佢地有比較特別既刺身選擇 價錢又抵食✨ 我地選左兩款少見既刺身 蜜柑鯛係養殖時用左帶蜜柑既飼料 所以食落真係帶淡淡蜜柑香 🍊 好得意 如果喜歡勁魚味既可以試埋秋刀魚刺身 另外壽司方面唔洗煩揀左特上十貫目 入面已經有拖羅、海膽同深海池魚 🫶🏻⌕ 蜜柑鯛刺身(時令刺身)⌕ 活赤貝刺身 ᴴᴷᴰ⁵² ⌕ 秋刀魚刺身(時令刺身)⌕ 雞皮串⁺ 雞腎串 ⁺ 雞軟骨串 ⌕ 特上十貫目 ᴴᴷᴰ³¹⁸

⌕ 蜜柑鯛刺身(時令刺身
⌕ 活赤貝刺身 ᴴᴷᴰ⁵²
⌕ 秋刀魚刺身(時令刺身
⌕ 雞皮串⁺ 雞腎串 ⁺ 雞軟骨串
⌕ 特上十貫目 ᴴᴷᴰ³¹⁸
今日就約了個朋友,去到荃灣廣場附近的日式居酒屋🏮吃東西,木系的裝修風格,讓人的感覺置身於日式居酒屋,給人有一種溫暖及舒適的感覺。今日點的美食的不少,有由廚師發板的特上錦繡刺身,肥美的生蠔,幾款串燒及超惹味的味醂魚干🫶🏻🫶🏻❤️⭐️特上錦繡刺身(8款,各2切) $398由廚師發板的刺身,包括了牡丹蝦,海膽,大拖羅,八爪魚,深海池魚王,帶子,油甘魚及章紅,一共有8款🫶🏻每一款都有厚厚的肉🫶🏻 鮮甜又高質的刺身⭐️ 西班牙蠔 $88新鮮開殼超級肥美又多汁的西班牙蠔🦪 大大隻,海水味濃🫶🏻⭐️美國牛肉串 $38鮮嫩牛味濃的牛肉串,燒到五成熟岩岩好🐮🥩⭐️日本赤雞翼 $22燒雞翼,加上少少蜜糖的雞翼,所以吃著有少少甜蜜滋味😋⭐️雞腎串 $28雞腎帶有彈韌有嚼勁的口感,居酒屋用了少少鹽作調味😆⭐️味醂魚干 $35跟朋友聊天吹水的必備小吃-味醂魚干,甜甜的超級惹味😋👅

⭐️特上錦繡刺身(8款,各2切) $398

⭐️ 西班牙蠔 $88
新鮮開殼超級肥美又多汁的西班牙蠔🦪 大大隻,海水味濃🫶🏻

⭐️美國牛肉串 $38
鮮嫩牛味濃的牛肉串,燒到五成熟岩岩好🐮🥩

⭐️日本赤雞翼 $22
燒雞翼,加上少少蜜糖的雞翼,所以吃著有少少甜蜜滋味😋

⭐️雞腎串 $28
雞腎帶有彈韌有嚼勁的口感,居酒屋用了少少鹽作調味😆

⭐️味醂魚干 $35
跟朋友聊天吹水的必備小吃-味醂魚干,甜甜的超級惹味😋👅
過開荃灣西探朋友,來到荃灣廣場對面的大霸街一帶想搵一些特色小店,大家都是刺身愛好者,所以就來到鮨一這間日本料理的居酒屋。🐟🏮🇯🇵👭1️⃣ 蟹肉牛油果凱撒沙律 ($78),凱撒沙律舖在旁邊,沙律菜很新鮮,車厘茄甜又多汁,中間的蟹肉塔高身又豐富,一絲絲的蟹肉混合了蟹膏牛油果,口感更幼滑,上層加入了約1cm高的蟹籽,每一口都感受到蟹的鮮味。🥗🥑🍅🦀2️⃣ 活赤貝刺身(1匹)($52),原隻赤貝新鮮打開,味道鮮甜,質感厚身,而且很爽口。🐚☺️3️⃣ 蜜柑鯛刺身 ($98),這款是店內黑板推介的時令刺身。蜜柑鯛因餵飼的飼料是用上蜜柑,所以鯛魚的外皮帶有蜜柑的香甜味道,這個感覺很神奇,而且一片片的刺身顏色晶瑩透亮,還有一些粉嫩的色澤,可見真的非常新鮮。建議第一至兩片都不用點任何醬汁,細味一下蜜柑鯛的清香蜜柑味道。之後點上餐廳秘製的香蔥辣醬,味道由淡味調至濃香惹味又是另一番風味。🐟🍊😋😋4️⃣ 秋刀魚刺身($168),同樣都是餐廳的時令推介,秋風起又是吃秋都魚的季節,秋都魚比我的印象都是以燒作為主要的烹調,從沒想過刺身也是其中一款食法。秋刀魚長身又扁平,以刺身食用真是很考師傅的刀功,師傅需要起中間條主骨,然後把一片片

蟹肉牛油果凱撒沙律

活赤貝刺身(1匹)

蜜柑鯛刺身

秋刀魚刺身

4️⃣ 秋刀魚刺身($168),同樣都是餐廳的時令推介,秋風起又是吃秋都魚的季節,秋都魚比我的印象都是以燒作為主要的烹調,從沒想過刺身也是其中一款食法。秋刀魚長身又扁平,以刺身食用真是很考師傅的刀功,師傅需要起中間條主骨,然後把一片片起了的秋刀魚砌成 2片大片的葉子,葉子舖排工整,刺身師傅還需要有一些藝術天份才可以把秋刀魚砌得咁吸引眼球。秋刀魚非常新鮮,肉質的色澤呈粉紅色,而且由魚頭至魚身的位置也是保持骨直挺身,秋刀魚刺身非常肥美,魚皮至魚肉中間有一層透明的油脂,甘香回味,完全不帶腥味。餐廳還準備了香蔥和薑蓉,與秋刀魚一起配食中和返油膩的感覺。這碟秋刀魚真的滿足了視覺和味覺的享受🤩😋✨
上十貫目

5️⃣上十貫目($218),10件壽司都是由餐廳時令之選,包括了 蟹籽、海膽、蟹棒、熟蝦、帆立貝、油甘魚腩、依佐木、三文魚、炙燒左口魚和炙燒劍魚腩,壽司刺身類、熟食類和炙燒類,整盤壽司色彩鮮艷,賣相吸引,鮮甜美味。🍣😍

食過沙律、刺身壽司,最後都想點一些熱食,揀了黑板上的特色串燒,令肚子更滿足。🍢🍢🔥😌

6️⃣ 日本赤雞翼($22/串),雞翼燒至金黃色,雞肉的肉質脹卜卜,塗上了燒汁,燒得香口又好味。

7️⃣ 鹽燒活白鱔串($68/串),燒白鱔味道香濃,嫩滑多汁,質感厚身,烤得出色。

8️⃣ 鹽燒牛舌串($45/串),牛舌厚身,很爽口,帶有嚼勁,鹽燒再加上檸檬汁,令牛舌更濃味,味道更突出。
$420 (Dinner)
蟹肉牛油果凱撒沙律
活赤貝刺身(1匹)
蜜柑鯛刺身
2023-09-22 52 views
🇯🇵日本料理真係食極都唔會嫌架😍我哋兩個都好鍾意坐吧枱🪑感覺好有日本feel呀❤️餐廳地方唔算好大☺️但坐得好舒服🥳感覺唔錯呢👍🍣特上十貫目 $318 : 最鍾意食由師傅發板嘅壽司🍣唔洗左諗右諗識啲乜嘢😍師傅會睇當日最當做嘅食材去決定用料👍今晚呢十貫件件都好新鮮💯海膽鋪得滿滿✅仲有超肥美新鮮嘅拖羅、油甘魚、帶子、鯛魚❤️食到舔舔脷喔🥳🐟原條池魚刺身 $188 : 池魚刺身肉厚刺少✅唔係好多餐廳可以食到👍今晚我哋就order左一份😍池魚嘅味道好鮮甜👅魚既肉質爽滑肥美喔💯🐚活赤貝刺身 $52 : 活赤貝嘅肉質好爽脆👍顏色係明亮橙紅色又夠光澤👅入口有種獨特而又濃厚鮮甜味💯好味道呀🥳🧀燒芝士年糕 $32 : 我好鍾意食啲煙煙靭靭口感嘅嘢食👅所以我好鍾意呢個燒芝士年糕😍入口除咗🈶️煙煙靭靭❤️仲帶d軟綿綿嘅口感🥳好推介🥳🍠燒日本迷你甘薯 $28 : 細細嘅size😍好啱做串燒喔🔥幼滑嘅口感配埋佢本身焦糖嘅香甜味道👅做小食一流呀🥳🍡雞軟骨串 $18 : 雞軟骨串係居酒屋最受歡迎嘅串燒🔥即叫即燒✅惹味到極🥳🍄燒鮮冬菇 $18 : 冬菇燒完仲好多汁🔥唔會乾爭爭✅唔錯🥳🔥麵豉湯 $18 : 麵豉湯味道濃郁👅唔會好

🔥麵豉湯 $18 : 麵豉湯味道濃郁👅唔會好鹹🥳
2023-09-22 31 views
係荃灣西站附近嘅大壩街一向多選擇,等朋友放工就搵左間居酒屋食下串燒同刺身。🔹特選錦繡刺身(8款,各2切) $398大大盤新鮮嘅特選刺身包括牡丹蝦、海膽、大拖羅、八爪魚、深海池魚、帶子、油甘魚同章紅魚。每款刺身都好新鮮🔹西班牙生蠔🦪 $88生蠔超級肥美,仲好大隻,一入口就食到淡淡海水味🔹味醂魚干 $35燒到好香脆嘅味醂魚干,配上沙律醬,味道更佳。🔹日本赤雞翼 $22燒到金黃嘅雞翼串燒食落淡淡鹽味同蜜糖味🔹美國牛肉串 $38牛肉串好香濃嘅牛肉味,唔會俾配料掩蓋左佢嘅肉味🔹雞腎串 $28每次食串燒都會必食嘅雞腎串, 食落好香

🔹特選錦繡刺身(8款,各2切) $398

🔹西班牙生蠔🦪 $88
生蠔超級肥美,仲好大隻,一入口就食到淡淡海水味

🔹味醂魚干 $35
燒到好香脆嘅味醂魚干,配上沙律醬,味道更佳。

🔹日本赤雞翼 $22
燒到金黃嘅雞翼串燒食落淡淡鹽味同蜜糖味

🔹美國牛肉串 $38
牛肉串好香濃嘅牛肉味,唔會俾配料掩蓋左佢嘅肉味

🔹雞腎串 $28
每次食串燒都會必食嘅雞腎串, 食落好香
2023-09-22 30 views
呢間之前係尖沙咀食過佢地嘅特上三色丼已經覺得好高質好抵食!今次黎荃灣encore🤣特上三色丼有海膽,拖羅蓉同三文魚籽!海膽好鮮甜唔腥,三文魚籽唔會太咸,拖羅蓉就好肥美撈飯一流!正!秋刀魚刺身係季節魚勁肥美勁好食🥹魚味又勁重,好愛🥹食完仲可以拎骨去炸,好香好酥脆又唔會好油!好高質必食!油甘魚刺身同三文魚刺身都好新鮮好肥美~長野縣高糖度蕃茄沙律啲蕃茄好鮮甜好開胃!沙律菜都好新鮮~清洒煮蜆清洒味唔會太重,啲蜆好飽滿好新鮮唔會腥!呢間真心高質又抵食!食完好滿足😝

長野縣高糖度蕃茄沙律啲蕃茄好鮮甜好開胃!沙律菜都好新鮮~

清洒煮蜆
清洒味唔會太重,啲蜆好飽滿好新鮮唔會腥!

呢間真心高質又抵食!食完好滿足😝
2023-09-12 320 views
又去荃灣覓食,想食日本野,記得行過大壩街有間小店,裝修都幾有居酒屋feel,今次就去睇下正唔正先~✨上十貫目 - 有10款唔同嘅壽司,擺盤都幾有心思☺同朋友share左每人5件,魚生都好新鮮,而我自己最鍾意燒左口魚裙邊同帆立貝😚✨西班牙蠔 - 望落已經好肥美,質感滑嫩,而且好juicy好鮮甜🦪✨活赤貝刺身 - 擺碟好靚,口感好爽滑,鮮得嚟唔會腥👍✨秋刀魚刺身 - 呢個係時令刺身,勁特別啊,原條切好左咁上枱,而且切得好靚!食落幾爽口,仲食到魚肉嘅彈性😋✨日本赤雞翼 - 原隻大大隻雞翼燒得幾入味,火喉啱啱好😻✨免治雞肉棒 - 又係居酒屋必叫的,撈埋個生雞蛋食,食到蛋香同燒雞肉棒香味融合左,亦食到少許雞軟骨粒,口感唔錯~✨燒鮮冬菇 - 個冬菇好多汁,食完肉肉同海鮮食返d菇感覺好似健康dd😂✨甲羅燒 - 好吸睛呀,勁耐冇食甲羅燒,將d蟹膏撈埋個蛋,再塗上烘過嘅麵包上一齊食,真係幾夾🤤✨壽喜燒牛肉烏冬 - 牛肉夠薄切好易入口,稻庭烏冬煙韌嫩滑,而且份量幾足😁P.S.上網搵完原來大埔同尖沙咀都有分店,下次近近地去下尖沙咀先😝

西班牙蠔

✨活赤貝刺身 - 擺碟好靚,口感好爽滑,鮮得嚟唔會腥👍

秋刀魚刺身

✨日本赤雞翼 - 原隻大大隻雞翼燒得幾入味,火喉啱啱好😻

壽喜燒牛肉烏冬

西班牙蠔
壽喜燒牛肉烏冬
2023-09-12 69 views
「鮨一」位於荃灣西食街裡面,地理位置好方便,地鐵站行過去好近。入到餐廳,店員安排我地坐bar枱,可以睇住師傅製作美食。餐廳食品種類多元化,其中有刺身、壽司、爐端燒同一品料理等,店員都推介左招牌菜式比我地,態度好友善❤️鮨一千層海膽飯 (小) $198必食推介!呢個份量十足嘅千層海膽飯送上枱時已經相當驚喜!海膽堆成一座小山,海膽好肥美,口感細膩綿軟,味道鮮甜,底下仲鋪左一吞拿魚蓉,口感綿綿,啖啖飯都食到海膽同吞拿魚蓉!季節白身魚薄造 $98今日嘅時令白身魚刺身係剝皮魚😊剝皮魚肉質比較煙韌彈牙,片成薄片後魚肉呈奶白色;由於味道較為淡雅,清甜中帶魚香,蘸一蘸柚子鼓油,多了一重清新的柚子香味,口感清爽但又帶豐腴潤澤口感。真鯛刺身 $68刺身厚身,真鯛味道清淡優雅,肉質鮮甜富有彈性,愈嚼愈釋放出油脂甘甜。上十貫目 $218有10款用料新鮮嘅壽司😊例如海膽、帶子、三文魚同油甘魚都新鮮肥美,魚類壽司充滿魚油香,其餘都鮮甜美味。甲羅燒 $98裝滿蟹膏的蟹蓋上面放左一隻生蛋黃,混和蟹肉、蟹膏同蛋黃再塗上多士到,食落同時有蟹鮮味同脆口既口感,食落滑溜,蟹味濃郁,滋味非常!清酒煮蜆 $62蜆肉用上白蜆,味道清

餐廳食品種類多元化,其中有刺身壽司、爐端燒同一品料理等,店員都推介左招牌菜式比我地,態度好友善❤️

鮨一千層海膽飯 (小) $198
鮨一千層海膽飯 (小)

季節白身魚薄造 $98
季節白身魚薄造。剝皮魚

真鯛刺身 $68
真鯛刺身

上十貫目 $218

甲羅燒 $98

清酒煮蜆 $62
蜆肉用上白蜆,味道清甜無沙,蜆肉脹卜卜,而清湯亦滲出微微清酒味道,清酒加上蜆的鮮味,味道香濃美味。
清酒煮蜆

2023-09-05
$450 (Dinner)
鮨一千層海膽飯 (小)
季節白身魚薄造。剝皮魚
真鯛刺身
清酒煮蜆
  • 鮨一千層海膽飯(小)
  • 季節白身魚薄造
之前其實同朋友都曾經到訪呢間居酒屋,不過係午市定食,今日同朋友過嚟食佢哋晚市,去到8點嘅時候全場爆滿💁🏻‍♀️ 呢到由前菜已經令我好surprised,因為估唔到咁大隻嘅西班牙蠔($44/1)會咁平,直情有半個手掌咁大🤑 食落去口感偏爽,而且都幾新鮮,真心係必嗌🥰 活赤貝刺身($52) 都幾爽口🤤 鮨一千層海膽飯($198/小) 一上枱個時望到成座山咁嘅海膽已經勁開心🥹 海膽色澤鮮黃,食落唔會好腥,仲可以撈埋下面嘅拖羅蓉同飯嚟食,講真呢個價錢有咁多海膽都幾抵食😆上錦繡刺身拼盤 ($268) 8款刺身都好新鮮,而且好厚切,所以食落去夠晒滿足😌最驚喜嘅係牡丹蝦、帶子同埋油甘魚,味道鮮甜,海膽當然同樣高質🤪除咗刺身,呢到仲有唔少串燒選擇,可以睇當日嘅店家菜單,今次食嘅燒冬菇($18) 都唔會好乾,加埋上面大量嘅木魚碎好正🤤 雞皮($28)燒到外面微微焦脆,口感彈牙,雞軟骨($18)好有咬口🤍 呢到仲有好多居酒屋嘅熟食,明太子雞翼入面已經去骨,再填滿大量明太子,食落好有鹹香💗 燒芝士年糕 ($32)一切開就見到留心嘅芝士超邪惡😈最後仲食咗一份好軟糯嘅綠茶蕨餅 ($28),為呢一餐畫上完美嘅句號🫶

燒芝士年糕 ($32)一切開就見到留心嘅芝士超邪惡😈
最後仲食咗一份好軟糯嘅綠茶蕨餅 ($28),為呢一餐畫上完美嘅句號🫶🏻

總括嚟講,呢一間性價比真心幾高,如果想用一個較平嘅價錢食到咁多款海鮮可以一戰呢間🫡 店面裝修走溫馨居酒屋小店嘅路線,當日同朋友坐吧枱位置,店面位置唔多,如果想到訪都建議可以預先訂枱~
  • 鮨一千層海膽飯
  • 千層海膽飯
2023-09-02 37 views
今日約咗亞女放工嚟食日本嘢,呢間餐廳平時經過都會見到一於試吓佢好唔好食先,餐廳裝修好日系小店嘅風格,員工態度都好好,會主動fill水先上嘅係西班牙生蠔,蠔肉飽滿鮮甜,處理得好乾淨一啲沙都冇之後刺身就叫咗象拔蚌,蚌肉咬落chokchok聲,非常爽脆,份量都幾大呀另外沙律都非常之足料,食材用嘅都好新鮮,魚生用嘅唔係邊角位壽司來講特別推薦海膽,海膽鋪咗幾層厚,非常鮮味最後嘅牛小排串都好好食,油脂分布相當均勻
先上嘅係西班牙生蠔,蠔肉飽滿鮮甜,處理得好乾淨一啲沙都冇

另外沙律都非常之足料,食材用嘅都好新鮮,魚生用嘅唔係邊角位

壽司來講特別推薦海膽,海膽鋪咗幾層厚,非常鮮味

最後嘅牛小排串都好好食,油脂分布相當均勻
2023-09-01 28 views
荃灣西地鐵站附近日式餐厅。食材新鲜。造型美观。價錢大衆化。海膽飯有很多海膽。金黃色很養眼。啖啖海膽肉。各種刺身。生𧐢。象拔蚌刺身非常之好味新鮮。仲有多款壽司選擇。
荃灣西地鐵站附近日式餐厅。食材新鲜。造型美观。價錢大衆化。
海膽飯有很多海膽。金黃色很養眼。啖啖海膽肉。
各種刺身。生𧐢。象拔蚌刺身非常之好味新鮮。
仲有多款壽司選擇。
2023-07-27
鮨一海膽千層飯 被吸引來吃果然不負所望(´▽`)🤤還升級了日本海膽 味道特別香濃(跟火灸魚生丼上的加拿大海膽有很大的分別喔(=゚ω゚)ノ本來不是特別喜歡魚刺身但要介紹這個白身魚薄切 很surprise🤩魚身非常爽口 薄切的口感剛好不會太肥膩 念念不忘🤍牛舌一定要即食喔 我不小心遲了吃攤凍左🥹近排都冇特別食到令人回味的牛舌了帶子海膽反卷 火炙魚生卉普普通通吧辣酒煮蜆有啲鹹 但還算新鮮最後⋯餐廳冷氣超凍🥶以上。
鮨一海膽千層飯 被吸引來吃
果然不負所望(´▽`)
🤤
還升級了日本海膽 味道特別香濃