Restaurant: Garden Cafe
Terms & Details:
2009-09-18 25 views
一路都知金鍾3寶(conrad, island shangri-la, marriot) o既buffet都唔差, 但個人主義關係我食o黎食去都係Marriot (因為已經夠好味, 唔想轉). 偶然一次公司請客, 就揀o左Conrad食lunch buffet, 好夥! 唔洗錢有得食, o岩晒我心意啦!lunch buffet食物總類唔算好多, 但貴精不貴多, 有凍龍蝦(任食, 冇人會爭食), 即開生蠔好新鮮, 呢次o既蠔比較細, 但都好新鮮, 不過我都係鍾意食肥大肉厚果隻type, parma ham, 燒牛肉, 燒羊架, 魚生, 壽司, 燒味, 蒸魚(斑).....全部都有水準, 好味!!埋單3xx一個人...以lunch buffet o黎講有dd貴, 但唔洗自己比就話之佢啦!下次去金鐘食buffet唔洗食死一間喇, Conrad都係好好o既choice!

$300 (Lunch)
2009-08-29 18 views
金融海嘯年度,工作量竟然大增,特別是今年的三四月,每晚加班兩小時,星期六日也要回公司努力,真的非常誇張,幸全年整體表現仍達標準,依照傳統得到 “allowance” ,全公司上下有一餐免費飯食。同事們把目標定於酒店自助餐,對 “all you can eat” 一向都不大熱衷,總給我「張張刀、無把利」的感覺,但這方案無疑是最方便的,勝在一收工行兩步就到,吃到即走無投訴。原定於萬豪酒店吃的,但店方收了訂金後臨時通知加價,「勾筆」之下唯有改到附近港麗酒店的咖啡園用餐。咖啡園位於酒店的大堂低座,地方不大,自助餐區更佔了一角,雖然設有戶外座位,但當日因天雨關係也關閉了,環境以酒店來說只是平平,也不覺得舒適。大部份人吃自助餐,目標都是在生蠔、龍蝦這些海鮮上,咖啡園在這方面的供應頗為齊全,龍蝦任吃,肉質新鮮不削口,但不鮮甜;海蝦也有好幾款中西製法可選擇,當中以惹味的蒜蔥大蝦最為吸引;生蠔更是以電鑽即開即吃,確保新鮮衛生,吃幾件應該足以回本,唯味道方面相對普通,欠了一點鮮味。老實說,本身對海鮮興趣不大,淺嚐即止,轉移目標到魚生壽司及熱葷區域。如跟萬豪咖啡室、港香 Café TOO比較,咖啡園的魚生區

如跟萬豪咖啡室、港香 Café TOO比較,咖啡園的魚生區頗為簡單,沒有壽司師傳即席為人客「片」刺身,確少了一份互動。刺身選擇不多,只是慣常的三文魚、吞拿魚、北寄貝、八爪魚等,壽司賣相更不見突出,只略比「明將」好一點,看來這方面並不是強項。相對來說,「燒肉」明顯是這裡最重視的一環,除有即切牛助骨外,還有羊肩及酥皮三文魚,絕對滿足食肉獸需要。當中小羊肩肉質較嫩,唯毫無騷味,實在是有點可惜;酥皮三文魚則是心思之作,內餡除有三文魚碎外,也有一些菠菜蓉,抵消了酥皮的油膩感,值得一試。如果不愛吃肉的,餐廳也設有沙律吧,食材新鮮,選擇亦齊全,應該不會失望。

由於這次是「免費」晚餐,實在沒有必要狂吃以求回本,故試了一點茄汁長通粉後便開始放慢步伐。咖啡園的甜品選擇極少,cake 類也只有最基本的 Tiramisu 及 Lemon tart 等供應,甜魔們定必失望。即製的甜品,包括梳乎里及 pancake,我試了後者,看著師傳雞手鴨腳的頓感不妥,結果其製成物形狀猶如雲吞般,極其樣衰亦核突,嘔心得令人失去胃口,味道跟 Café TOO 比更是差十萬八千里。雪榚是 Movenpick 品牌的,同事說甜了一點,因沒有我獨愛的朱古力口味,故沒有興趣試的。

由六點吃到七點半,極速完成自助餐,跟公司高層講聲再見就即撇,半點交流也沒有,整晚「自己食自己」,享受嗎?勉強可以啦...
賣相不俗的牛助骨
酥皮焗三文魚
無騷小羊肩
惹味蒜蔥大蝦
酥皮焗三文魚
你食埋我個份喇...
2009-08-13 22 views
上個月妹妹生日,因為用白金卡七折,專登嚟慶祝,有即叫即開生蠔,但好細隻, 普通但凍龍蝦好多羔&蟹腳都勁好味, 好鮮甜!室外有燒烤嘢,啲 burger裡面塊扒都幾好味, 熱盤推介: 即切牛扒&脆皮三文魚都正,蝦天婦羅好脆好鮮甜而甜品嘅梳乎厘和班戟都幾好味,但啲蛋糕同糖水就普通啦,七折咗每人都係$335就合理,如果正價就可能唔會嚟喇~
上個月妹妹生日,因為用白金卡七折,專登嚟慶祝,
有即叫即開生蠔,但好細隻, 普通
但凍龍蝦好多羔&蟹腳都勁好味, 好鮮甜!
室外有燒烤嘢,啲 burger裡面塊扒都幾好味,
熱盤推介: 即切牛扒&脆皮三文魚都正,蝦天婦羅好脆好鮮甜
甜品嘅梳乎厘和班戟都幾好味,但啲蛋糕同糖水就普通啦,
七折咗每人都係$335就合理,如果正價就可能唔會嚟喇~
2009-07-15
$335 (Dinner)
  • 凍龍蝦
  • 蟹腳
2009-07-17 21 views
老公生日,一早已經周圍看下有咩自助餐好食見到呢度好評咁多就馬上BOOK位試了雖然係平日,但都好多人,坐既位置非常之迫給人行的路仲要左閃右避...係呢點比較唔好食物就真係唔錯選擇雖然唔太多..不過大多好食就夠冷盤龍蝦OK生蠔即開..不過非常細隻..味道一舨漢堡飽仔!!! 個賣相得意又好食!!甜品都好唔錯架!!因為有HSBC白金咭所以有7折咁既價錢...野食好食....唔錯既選擇

老公生日,一早已經周圍看下有咩自助餐好食
見到呢度好評咁多就馬上BOOK位試了
雖然係平日,但都好多人,坐既位置非常之迫
給人行的路仲要左閃右避...係呢點比較唔好
食物就真係唔錯
選擇雖然唔太多..不過大多好食就夠
冷盤龍蝦OK
生蠔即開..不過非常細隻..味道一舨
漢堡飽仔!!! 個賣相得意又好食!!
甜品都好唔錯架!!
因為有HSBC白金咭所以有7折
咁既價錢...野食好食....唔錯既選擇

冷盤龍蝦
甜品!!!
2009-07-15
$338 (Dinner)
冷盤龍蝦
甜品!!!
2009-07-06 1310 views
generally, the food is not bad. the buffet is good for someone who loves seafood. but i was quite disappointed for the oyster, they are not fresh enough even they were opened when order. it seems that oyster from yamn is better. and i found that some lobsters were not totally defrosted after refill. i hope they can improve this issue cuz the lobster is really too cold to eat.salmon sashimi are really fat and yummy. but sushi rice was too hard. hot dishes like steak, tempura, hoi nan chicken are

hot dishes like steak, tempura, hoi nan chicken are quite good 2.

finally, i have tried a few desserts and they all looked nice and tasty. and there is souffle
provided 2. most desserts are much better than intercontinental hotel.

the best part is the place is not noisy and crowded as other restaurant with buffet. it is a good place to enjoy a nice and relaxed lunch.

2009-07-04
$260 (Lunch)
2009-06-28 20 views
朋友和我慶祝生日,去金鐘Conrad Hotel入面的Garden Cafe食dinner buffet地方相對比較細,選擇亦唔多這裡的特色:1. 龍蝦...仔比相像中韌,亦無咩味道2. 漢堡飽仔So cute!! 塊steak真係好正,即燒,還有點血水肉汁(但朋友的就過生了)也可惜落雨無左outdoor BBQ檔,否則見到佢燒

地方相對比較細,選擇亦唔多

這裡的特色:

1. 龍蝦...仔

比相像中韌,亦無咩味道

2. 漢堡飽仔

也可惜落雨無左outdoor BBQ檔,否則見到佢燒
漢堡飽仔
龍蝦仔
2009-05-23
漢堡飽仔
龍蝦仔
2009-06-25 16 views
琴晚去左食,個質素真係好好,雖然野食既款式唔係多,不過就真係好好食,不停有生蠔,重係即開既,而且味道一流呀。重有既係龍蝦,有凍又有熱,又係好好好食,我自己一個人食左好多而且個質地係好好架,好食到唔停到呀。平時唔食甜品既我,見到甜品都食左好多,但係最好食既真係CHEESE CAKE呀。
而且個質地係好好架,好食到唔停到呀。
2009-06-23
$338 (Dinner)
  • 生蠔,SMOKE三文魚
2009-06-18 24 views
之前喺Openrice見到D相,覺得這兒的自助餐不錯,立刻book位,點知要等成個week先有位,期待了十天的自助餐,終於有得食啦。我哋六點半到達,只得幾枱客,但很快就坐滿。我首先試吓龍虾、蝦、吞拿魚。龍虾多膏,肉質爽口仲有D鮮甜味,真係少有咁好味。正正正! 隻蝦就只喺爽口但完全冇味,吞拿魚是外熟內軟這種,味道又幾多喎。魚生方面有三文魚、吞拿魚、虾壽司、鰻魚壽司、加州卷等等,三文魚都幾新鮮,味道唔錯,其他就一般啦。D蠔喺即開,所以由頭到尾都不停有人排隊,我雖然不食蠔,但姊姊強力推介又話好味,所以我都食了一只,我只覺得比一般的好吃,但我都係唔欣賞。熱食方面有燒味、蒸魚、泰式炸魚、雞、菜、咖哩、炒龍虾、tempura,cut meat 有羊肩、三文魚批和牛。D乳豬好脆又唔肥,但只出了一次,炒龍虾唔夠凍龍虾咁好味,冇甜味D肉又嚡。羊肩就唔錯,Tempura有蝦、南瓜、紅蘿蔔、eggplant等,南瓜tempura最好味,又甜又脆。仲有個 grill area係outdoor,大虾爽口但冇味,lamb rack好好味、牛扒OK、我覺得個miniburger好可愛,味道都好。巳經好飽,但唔可以

。正正正!

、牛扒OK、我覺得個miniburger好可愛,味道都好

巳經好飽,但唔可以唔食甜品,嗰豆腐花有驚喜,又滑又有豆味,好耐冇食過咁好味嘅豆腐花,正!
chestnut cream cake唔甜chestnut味又濃好味
, cream brulee 都好好味
,焦糖脆燉蛋又滑又香,tiramisu也不錯。今晚真喺十分十二飽。

最後歎杯檸檬茶,慢慢消化吓先。

HSBC 白金咭有七折 (6月30日前)
$335 (Dinner)
尋日Lunch去咗金鐘港麗酒店(CONRAD)嘅Garden Cafe食Lunch Buffet,一個星期前打嚟Book位話得返Poolside位,今朝酒店打電話嚟Confirm依然係話室內無晒位,臨場去到好彩又話有室內位(可能係執死雞),如果唔係坐出面就熱死;Poolside位環境其實唔錯,不過大熱天時仲要喺中午時侯無冷氣都食得幾辛苦~~~以Lunch Buffet嚟講,食物種類算幾多:-冷盤:充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦、比較遜色嘅係長腳蟹(有啲位無剪開,要問侍應生攞較剪)生蠔:即場開嘅新鮮生蠔,味道唔錯,每人每次限取六隻刺身:三文魚、吞拿魚、北寄貝、醋漬魚、八爪魚等壽司、卷物:樣樣有啲,一般水準啦凍食及沙律吧:冷麵、凍海鮮等,無乜驚喜熱食:有西冷牛、燒羊腿、蒸魚、菜、燒味、咖喱、日式天婦羅、車仔麵、意粉,叫做樣樣都有啦湯類:今日有酸辣湯同南瓜湯,一般水準甜品:梳乎利、即製Pancake、芝士蛋糕、奶凍、布甸、朱古力噴泉,都算有幾多選擇~~~雪糕:有士多啤梨、朱古力同焦糖,口味唔錯由於係星期六,今日都幾Full,不過食物依然充足,不斷補充;侍應生好有禮貌,加水同換碟都好快~~~Lunch

以Lunch Buffet嚟講,食物種類算幾多:-

冷盤:充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦
、比較遜色嘅係長腳蟹(有啲位無剪開,要問侍應生攞較剪)

生蠔:即場開嘅新鮮生蠔,味道唔錯,每人每次限取六隻

刺身:三文魚、吞拿魚、北寄貝、醋漬魚、八爪魚等

壽司、卷物:樣樣有啲,一般水準啦

凍食及沙律吧:冷麵、凍海鮮等,無乜驚喜

湯類:今日有酸辣湯同南瓜湯,一般水準

雪糕:有士多啤梨、朱古力同焦糖,口味唔錯

Lunch Buffet由十二點食到下晏二點半,悠悠閒咁嘆返吓都唔錯;今次由於有七折Coupon,兩個人加埋一埋單只係$460.8,都好OK,但由於有此優惠所以無得為Asiamile加里數
,臨走時個侍應生又送多兩張七折Coupon~~~
充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦
刺身同壽司
沙律吧
樣樣有啲嘅熱盤(1)
樣樣有啲嘅熱盤(2)
種類都算多嘅甜品(1)
種類都算多嘅甜品(2)
開餐喇
2009-05-30
$230.4 (Lunch)
充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦
刺身同壽司
沙律吧
樣樣有啲嘅熱盤(1)
樣樣有啲嘅熱盤(2)
種類都算多嘅甜品(1)
種類都算多嘅甜品(2)
開餐喇
  • 龍蝦、生蠔
2009-05-20 24 views
慶祝母親節, 更係簡阿媽鍾意食既....就係buffet喇, 仲有簡一間有龍蝦供應既...最後簡左CONARD (Garden Cafe).阿媽一見到d龍蝦就第一時間必食...膽固醇就暫時放埋一邊先...龍蝦, 蠔 (即開), 長蟹腳...同埋其他質素好高巴side dish, cheese, curry, temura 都源源不絕供應. 另外還有係泳池出面個grill area...羊,susage,Prawn,steak 仲有mini hamburger..用料非常新鮮....廚師亦都非常有經驗, 我選了羊架...要medium rare, 他隨手夾了比我...後來切開一睇, 果然係medium rare...好味是日是mother day 前兩日, $420 / head, 有中銀白金card 有80%off, 好低食!媽話一家要再去...

媽話一家要再去...

$350 (Other)
2009-05-08 16 views
太公的組員最近做了個大獨家;老闆為了慰勞我們,身為conrad vip的她,也就請我們到conrad來個大茶飯。猶記得大半年前她也請過我們來conrad, 當時沙律吧的生蘑菇片、凍蝦和即開生蠔都有驚為天人感,自然想食過翻尋味;甫出場便尋覓它們,卻發現生蘑菇片已不復見,真可惜!好在還有凍蝦和即開生蠔,不過... 凍蝦雖仍舊爽脆,可惜不復以往的那種鮮甜,這次幾乎可說是無味可言,真可惜。 猶幸即開生蠔水準依舊,鮮甜之餘帶淡淡的海水味,真不俗;這次還遇上細心的廚子,開了蠔殼後,仔細地用檸檬水把蠔刷了一遍,吃時完全沒有沙石或殼碎,果是是五星酒店的水準!當然也要試其他頭盤: 沙律菜夠新鮮,爽脆多汁;而沙律醬汁除了蛋黃醬和千島汁,也有油醋汁和意大利黑醋可選;我選的意大利黑醋相當不俗。而沙律吧也有pasta salad, 蕃茄片、青瓜片、拌茄子等選擇,不過終究偏向大路,驚喜欠奉;不如上次光顧時有生蘑菇和圓身車厘茄等大路之選。 煙生三文魚夠香也夠鮮,不錯 conrad 也有芝士吧,但選擇沒有portal的多,只有三款,而且沒有標名,太公對芝士之認識仍未到可以從外觀鑒定的地步,唯有耍盲雞;選了類近came
好在還有凍蝦和即開生蠔,不過...
當然也要試其他頭盤:
煙生三文魚夠香也夠鮮,不錯
conrad 也有芝士吧,但選擇沒有portal的多,只有三款,而且沒有標名,太公對芝士之認識仍未到可以從外觀鑒定的地步,唯有耍盲雞;選了類近camembert的款式來吃,很軟滑,奶味很重,配上香脆的香草餅吃不俗。順帶一題,這裏配芝士的另外選擇竟是梳打餅,而不見cracker的踪影!以一家五星酒店來說,這不太令人接受。
橄欖用了便宜貨,過咸,橄欖油香欠奉,不吃也罷
conrad 的魚生選擇不算豐富,但至少基本的都有:三文魚、吞拿魚、醋漬魚、八爪魚、北寄貝;而壽司,則以卷物較多,魚生蓋面的雖也有,但眼見飯團有點偏大,也沒有胃口多試,只試了一件不知名的魚,水準一般;壽司米是沒有用錯,但醋味偏弱;是以,那件蟹子三文魚卷,雖基本功不錯,蟹子有咬口,但終究不夠完美。反倒是魚生較出色,是日的吞拿魚是上選,非常鮮甜可口;三文魚則是中上水準;北寄貝也相當新鮮清甜;反而這裏的醋漬魚比較平平無奇。
湯一般有一中一西選擇,西式是南瓜湯,看似稠濃,同事說只屬中上選,太公也就沒有試了。

吃罷頭盤,就吃熱盤;上次光顧conrad時太公是直接由頭盤跳往甜品的,不過今次見有最愛的咖喱,當然要一試:
咖喱有兩款配料,分別是鮮蝦和雞 - 其實明明用在鮮蝦和雞裏的咖喱款式不同,咖喱雞的較像masala, 較濃較辣,而鮮蝦則較淡味 (名字說不出來了,總之與masala差天共地!);好夕也是一家五星級酒店,多寫咖喱的資料,讓客人多了解一下自己在吃啥,也很應份。
咖喱蝦的咖喱較淡之餘,蝦也鮮味欠奉,建議不吃;反倒是咖喱雞的咖喱夠濃,也夠辣,雞也煮得淋,不俗。他們的印度飯煮得夠乾身,尚算合格,如果下點香料同煮會更精彩! (香料飯在蘇格蘭唸書時常吃到,也許是英式印菜的作法罷?)
烤青班:魚味夠鮮,只嫌烤得偏乾了點;不過,與那肉質鞋口的蒸魚相比,這青班已是較出色! (青班需於烤肉桌上由廚子切給閣下,同場還有燒牛和燒羊,不過紅肉終究非太公所好,還是將quota留給其他東西好了)
蕃茄批:舖上一層蛋而烤出來的批,老實說,蕃茄味薄弱,不過蛋夠香,而用作吊味的紅椒味道也相當突出,以一件「蛋批」來說,水準不俗,可以一試。
蝦餃的功夫不錯,餃皮韌度夠,不易破爛,但也沒有過厚;可惜是蝦較爽脆而不夠鮮,應是和凍蝦和咖喱蝦用了同一批蝦,失策!
海南雞:conrad的雞不知怎的,做得都不錯,海南雞又鮮又嫩,味道很好,而且還有稠濃鼓油供應,真好!可惜胃納不夠去吃他們的雞油飯...

吃了一盤熱盤,就心思思吃甜品了;可惜,由於昨晚在union吃得太愉快,胃納量未恢復,未能一掃光;另,有部份的甜品介紹牌不見踪影,又試唯有耍盲雞:
疑似choc brownie: 不夠香也偏乾,不吃也罷
疑似綠茶布丁加紅豆:綠茶布丁味道很淡,不好吃;反倒是蓋頂的紅豆又腍又香甜,不錯。
法式燉蛋:拿上手已覺不妙,怎地表面的焦糖還未結成片,糖漿還會四處遊移呢?的確,只有表面積的約十分一是結成脆片,敲下去當然不能指望有清脆感;猶幸下面的燉蛋還富蛋香也夠滑,補回一點分數。
bread pudding - 雖然沒有很甜,但表面的麵包層烤得很香,下層的布甸也很滑,算有中上水準。
chocolate pudding - 全場最精采的甜品!朱古力味道香濃得不得了,表面烤得軟脆,中間部份的卻是濕潤得很,一軟一硬的口感,加上濃厚的朱古力,只可以一個字形容:精采!
後來飽到上心口時,見鄰座同事拿了咖啡雪糕回來,忍不住吃了兩大口 - 嗯!香滑的雲呢拿雪糕滲進絲絲的咖啡,再加了點黑朱古力碎製成,吃進咀巴裏,頗濃的牛奶味,加上咖啡和黑朱古力碎帶來的點點苦澀,而且朱古力碎能豐富口感,相當有驚喜;只有過甜了點,吃第二大口後已覺得有點過漏,還是打消再另取一客的念頭。
水果只有西瓜,蜜瓜和哈蜜瓜可選 (當然,再計埋朱古力噴泉那邊的士多啤梨和提子,都叫做有五樣既...) 西瓜和哈蜜瓜無味,只有蜜瓜夠香甜,可能是因為前兩者未當造。

整體而言,conrad buffet 的豐富度一般,食物水準平均也僅屬一般,不能算五星水準;最重要的,比大半年前光顧,整體水準差了一截....難不成是,一場金融海嘯把這五星吹跌了一粒半粒嗎?尚可叫作五星的,只餘服務和環境了....
這裏的lunch buffet, 平日是$278, 七折後是四星價,連加一才$223,以如此環境和服務計,尚算抵食。不過,要是假日lunch buffet 索價$378, 如此質素......嗯,我會揀第二間!
重點:新鮮即開生蠔
重點:吞拿魚刺身
重點:蕃茄批相當特別
焦糖不脆但燉蛋尚滑的Brulee
沒有食味的綠茶布丁
$223 (Lunch)
重點:新鮮即開生蠔
重點:吞拿魚刺身
  • 即開生蠔
2009-04-29 12 views
見有幾百蚊coupons,中午開完例會就去試吓。到達餐廳,雖然感覺冷清,但發覺多數人都係食佢嘅自助午餐,今次我地對自助餐唔特別感興趣,試吓佢地a la carte先。1. Assorted Bread - 酒店嘅麵包,絶對有酒店級水準。2. 凱撤沙律配扒大蝦 - 啲蝦已經少,仲要係過份grilled,又老又乾。啲羅馬生菜只係落莖嘅部份,葉就冇落,好似好勁咁,但係需要知道菜葉都有佢好食嘅地方,因為莖比較偏重於水份多,而且佢嘅dressing落得唔夠多而且稀,芝士直頭失去蹤影添,導致食落味道好淡。3. 扒超級三文治 Megamelt - 有燒牛肉、煙火雞肉、火腿、芝士、蕃茄,類似茶餐聽嘅飛碟。薯條用上幼身裝,沒有了外國食開粗薯條嘅口感,而本人又覺得質素不及麥當當嘅好食。材料相當豐富,但價錢貴貴,份量太少了,肚仔點頂呀,好心佢收得$180一客嘅菜式,點解份量可以少得如此可憐呢,好在係用coupon去幫襯佢,唔係就唔抵了。4. Coffee - 泡沫打得好高,完全唔會下塌。Comments: 有得選擇嘅話,我情願幫襯隔嚟,唔怪得知隔嚟冇優惠提供啦。

4. Coffee - 泡沫打得好高,完全唔會下塌。

Assorted Bread
凱撤沙律配扒大蝦
扒超級三文治 Megamelt
2008-12-13
$220 (Lunch)
Assorted Bread
2009-04-11 9 views
刺身: 一般, 唔好有大期望龍蝦: 唔駛爭, 長攞長有. 新鮮抵食, 但蝦味一般長腳蟹: 正, 都係長攞長有, 好甜好味生蠔: 即叫即開, 新鮮甜品: 雪糕正, 有奶味, 士多啤梨雪糕有士多啤梨, 好快無晒. 焦糖雪糕好妹. 差不多所有甜品蛋糕都好味, 落足料!竟然有大條紅色東星班, 但好似唔識整咁, 好o鞋,可惜. 凍檸茶唔得, 茶味好怪. 服務好好, Staff好有禮
刺身: 一般, 唔好有大期望
龍蝦: 唔駛爭, 長攞長有. 新鮮抵食, 但蝦味一般
長腳蟹: 正, 都係長攞長有, 好甜好味
生蠔: 即叫即開, 新鮮
竟然有大條紅色東星班, 但好似唔識整咁, 好o鞋,可惜.
凍檸茶唔得, 茶味好怪.
服務好好, Staff好有禮
good replenishment, pic taken at 2.30pm
即開即食, 正!
2009-04-11
$295.2 (Lunch)
即開即食, 正!
  • 長腳蟹
  • 甜品
2009-03-31 30 views
3美+1茶聚結束後,先往尖咀完成換購任務,然後就獨個兒來到港麗酒店的Garden Cafe,點了一份甜品給自己,邊聽歌邊看書,邊等龍放工。 時值傍晚時分,下午茶自助餐的食客已經散去,晚市的食客又尚未到達,池畔是的難得的悠靜無比,靜下心來,還可以聽到小鳥在吱吱叫。生活忙碌,良久沒享受過這等鳥語花香,那份感覺既似到了寫意悠閒的歐洲,又似當上少奶,哈!  點的甜品是經理推介的homemade apple pie配whisky ice-cream,由於焗製需時,龍後來收工來到,甜品還未上檯。時值happy hour,侍者介紹紅白酒類可享下買一送一優惠,等待之際我們決定來一杯Merlot、一杯Chardonny,舉杯分享浪漫時光。對於酒我真的毫無心得,還是講講姍姍來遲的apple pie吧:焗至金黃上檯的蘋果批,有著厚薄適中又香脆的外層,果肉果醬佈餡豐富和諧,滋味輕柔甜美,成品的確頗討好;而襯托熱暖蘋果批的,不再是雲尼拿雪糕,而是酒味濃烈的威士忌雪糕,口味對比衝擊強烈,是個有趣的反傳統組合。整體感覺滿意。  吃畢甜品,侍者會主動送上陪酒香脆小吃,服務貼心。天色漸漸變暗,繁華燈光映照的香港夜景十分

點的甜品是經理推介的

吃畢甜品,侍者會主動送上陪酒香脆小吃,服務貼心。天色漸漸變暗,繁華燈光映照的香港夜景十分迷人,但剛開始自助晚餐的食客大都無暇欣賞,只得二人徐徐碰杯對飲,細細體味這份悠閒這份美,一週的疲累也慢慢洗滌淨盡。

這一坐就是差不多兩個小時,七時許我們才離開。扣除$100酒店禮劵,這頓HH埋單價只是一百,來享受實在不一定要吃buffet呢。又想講香港的美景美食還真不少,咫尺天堂,再惡劣的環境也可找到休憩處的!
一個人的寫意時光
優美池畔景致
Chardonny + Merlot
蘋果批配酒味雪糕
陪酒小吃
迷人夜景
$100 (Tea)
一個人的寫意時光
蘋果批配酒味雪糕
迷人夜景
  • homemade apple pie with whisky ice-cream
2009-01-04 222 views
做冬一家4口19:00去左食buffet, 水準一流, 款式冇隔離香記咁多, 不過lee到海鮮補給充足, d龍蝦, 大蝦, 蒸班, 真係食到尾都見佢重有, 我地都食左成2.5 hours甜品都ok 架.出面outdoor都好好view, 有個swimming pool. 食完出左去影下相,都幾浪漫架, 出面有個呀差bbq, 佢燒d羊扒,大蝦, 漢堡包同雞翼都好好食

• buffet