2017-05-26 785 views
第一次來這裡下午茶,朋友口中的穩蔽cafe,店內環境清淨柔和,但是座位有限,適合三/五知己談天說地。不是,不能坐太耐。食物方面,種類不多。有幾款麵包,多士(幾款果醬口味),pancake,但是本人最後選擇食cake,因為價錢合理($35連飲品),單cake$25. 之後,可以參觀嘉頓歷史同產品,都幾開心。又可以買餅同麵包回家吃。可以帶小朋友來參觀!!

2017-05-21
食左嘉頓既麵包同餅乾咁多年...都唔知原來佢係有間Cafe架!!位置就係佢位於深水埗既烘焙中心入面*v*身位麵包控麵乾控, 一定要去朝聖!!! *****v***** (太興奮!!!!)入餐廳之前有個細細地既area簡介返嘉頓既歷史.. 不過今日趕時間, 直接skip左個part入左去cafe食野 =D而餐廳入面都擺放左各式各樣嘉頓既product~~比起出面買會平少少.. 不過我見個價錢差距都唔太大, 就無特別係呢度買了~仲有出售嘉頓品牌既紀念品! 最吸引既都係佢既signature格仔紋product~~睇返食物~ 主要食物種類有鬆餅/蛋糕/餡餅/撻...而飲品就只有最基本既選擇: 咖啡, 朱古力, 奶茶, 紅茶同鮮奶而只有鮮奶係可以揀凍飲~單係睇樣已經覺得個酥餅會好正 XDD ~本來都想揀埋pancake... 但見到佢咁樣煎好晒放係度又好似唔係太吸引...相信係每個人心入面都曾經夢寐以求既旋轉蛋糕櫃*v*!!!!見到顏色鮮豔又大大件既蛋糕.. 的確令人不期然對佢抱好大期望~~~ XDD 就好似會食到夢想入面最完美既蛋糕既味道咁~haha... 旋轉蛋糕櫃既魔力實在係太大喇 *w
位置就係佢位於深水埗既烘焙中心入面*v*
而餐廳入面都擺放左各式各樣嘉頓既product~~
睇返食物~ 主要食物種類有鬆餅/蛋糕/餡餅/撻...
而只有鮮奶係可以揀凍飲~
包類及酥餅類
班戟及撻類
單係睇樣已經覺得個酥餅會好正 XDD ~
相信係每個人心入面都曾經夢寐以求既旋轉蛋糕櫃*v*!!!!
haha... 旋轉蛋糕櫃既魔力實在係太大喇 *w*
相信如果有小朋友黎到見到既話會更加開心 : )
香腸酥餅, 黑森林蛋糕 配熱朱古力
香腸酥餅, 黑森林蛋糕 配熱朱古力
香腸酥餅 單點$9 (唔知點解配餐要$30.. 貴過用蛋糕配餐*0*)
黑森林蛋糕 配熱朱古力 $35 (單點價: $25)
香腸酥餅
先試下腸仔酥~~~ 呢個好味道 !!! 雖然唔係即叫即製 而係微波爐加熱
但酥餅又鬆化又多層..即使叮熱後仍然保持軟熟!
每啖都有淡淡既牛油香~ 可以encore!
黑森林蛋糕 (配熱朱古力)
黑森林蛋糕 (配熱朱古力)
蛋糕卻令我失望... : (
黑加侖子啫喱粒既份量過多 而且雪到結左霜..
Cream都多左少少.. 食到尾都滯滯地 (係滯..但係唔飽)
估唔到賣相咁靚既蛋糕質素竟然咁一般.... 希望其他口味唔會都係咁啦...
跟餐熱朱古力
最後係熱朱古力~~ 紙杯印有signature藍白格仔紋實在太有feel!
朱古力比起自己沖既更濃更滑 唔錯~~~

總結 其實係件黑森林蛋糕有d期望落差... 其他野都幾滿意~
而且因為係嘉頓, 一個陪伴香港人成長既品牌 感覺特別有親切感!
價錢亦都好合理.. 所以.. 如果黎開深水埗, 我相信我都會再黎幫襯既!
2017-05-06
$44 (Breakfast)
跟餐熱朱古力
2017-05-03 660 views
進餐的時候,很多時,都只為果腹,也沒有 留意食物本身的細節和歷史,其實很多食物 現在我們覺得是簡單而理所當然的,中間其實也經過很多改良及歷史變化,簡單如麵包,細心觀察,也是一樣。這裏刻意用了舊式的單據,對年紀稍長的人來說,是一份有回憶的見面禮。點了蛋糕套餐及提子鬆餅,在麵包工廠,吃著麵包感覺上就是最新鮮的,而事實上海綿蛋糕 和上面的忌廉在質感上,的確是吃得出是剛剛 做好的味道。這裏還有很多懷舊的展品,是以前的包裝和一些已經沒有推出的產品,還有很多人來這裏特意參觀,回味一番呢!

2017-01-02 1351 views
之前睇過飲食情報,話深水埗嘉頓有雞批食,經開深水埗睇電腦野,初時驚假日唔開,不過行到附近就行上去睇下啦!好彩都有開,行入去會見到所有嘉頓產品,相對係大型超市賣既平少少,行入d仲有個微型博物館,睇番以前有d產品。行完一輪,坐低食野,佢有新鮮出爐既提子玉桂卷、椰撻,呢d可以散叫,至於蛋糕同餡餅如雞批就要叫套餐先得,反正都係坐低食,叫左個雞批+咖啡,雖然唔係即製,不過佢都會即刻焗番熱,所以都要等一陣先有。有得食勒,雖然係紙碟裝住,不過有張勁classic既通花墊紙,好有細個去茶餐廳食蛋撻、雞批既回憶,真係焗到熱辣辣,隊長掂一掂個錫紙兜都真係辣手,雞批個面係甜甜地既,雖然個批唔算好脹,不過個撻皮都厚薄適中,裡面都算幾多餡,而家呢種港式雞批真係買少見少勒~咖啡我有少少surprise既,我初時以為是但比杯三合一咖啡你,原來都叫做比杯即磨咖啡你,仲要比兜奶你自己落,雖然唔係咩靚咖啡,但都尚算有d誠意。唔鍾意食咸味餡餅,可以試下蛋糕,睇住個舊式旋轉蛋糕櫃放滿蛋糕,真係好吸引,即刻諗番起細個會望住蛋糕櫃既蛋糕係甘轉,望到唔捨得走。
2016-12-29 871 views
今日去深水埗買玩具作聖誕禮物。逛完口痕痕,未到晚餐又唔想食街頭小吃。哥仔就帶我去嘉頓咖啡店Tea了。好久之前就見到這間嘉頓廠,卻不知道可以參觀和食野。有住附近的同事說有來過吃晚餐。今日哥仔說我才知道有下午Tea 。地下那層是手信店、咖啡店和展覽館。上面1/F是食正餐的餐廳。咖啡店是我們Tea的地方。窗邊梳化是Vip區,其餘在店內的3張枱是其他客人。吃Tea要有蛋糕吧。哥仔和我選了- 檸檬芝士蛋糕配咖啡 ($35)- 朱古力蛋糕配熱鮮奶 ($35)- 小紅莓撻 (加配價$5)仲買了一個新口味 - 朱古力香橙味瑞士卷($5)。檸檬芝士蛋糕配咖啡 ($35)芝士不太出,相反,有少少清新的檸檬味,吃下感覺不錯。咖啡也ok的。朱古力蛋糕配熱鮮奶 ($35)裡裡外外都有好多朱古力,不太甜,啱我口味。熱鮮奶則一般,吃貨覺得奶味可以再濃一點。小紅莓撻($5)和朱古力香橙味瑞士卷($5)都是正路的味道。嘉頓是量產食品的地方。吃貨當然不會用太離地的標準來評價。35元,有得參觀又有得食。在鬧市中安靜的嘆Tea,個人覺得未去過也值得一去。就這樣,吃貨一邊吃蛋糕一邊看哥仔表演剛買回來的明日環小魔術,hea h
今日去深水埗買玩具作聖誕禮物。

吃Tea要有蛋糕吧。

哥仔和我選了

- 檸檬芝士蛋糕配咖啡 ($35)
- 朱古力蛋糕配熱鮮奶 ($35)
- 小紅莓撻 (加配價$5)
仲買了一個新口味 - 朱古力香橙味瑞士卷($5)。

檸檬芝士蛋糕配咖啡 ($35)

朱古力蛋糕配熱鮮奶 ($35)

就這樣,吃貨一邊吃蛋糕一邊看哥仔表演剛買回來的明日環小魔術,hea hea的又度過了午後時光。

Encore度5.5/10。
2016-12-17
$40 (Tea)
2016-10-11 1283 views
嘉頓這個名字,大家一定不會陌生;嘉頓生命麵包的藍白格,相信也是大家兒時回憶。每次坐巴士經過深水埗,總會看到嘉頓這座大廈,卻從來不知道原來這裡有餐廳和咖啡店。有一天有雜誌看到介紹,深深被那隻藍白格的杯子吸引著。今天終於來到嘉頓咖啡店,心情滿是期待。CAFÉ位置不多,一邊有3張大枱,分別有6個座位。而另一邊有SOFA,但放著只供VIP會員坐的牌。而中間就有不多不小的層列架,擺放著各式各樣嘉頓的產品供客人選購。遊覽一圈後,我們坐下來,吃件蛋糕,喝杯茶,休息一下,又可懷緬一番。咖啡店設有最低消費,每人$25,並不包括那些包裝的產品。我們揀選了一件朱古力蛋糕配熱英式紅茶,另外一件什果鮮果蛋糕配凍鮮奶,套餐$35。朱古力蛋糕因內裡有太多朱古力,所以偏甜,本身有興趣喝熱朱古力也唯有打消念頭,配熱英式紅茶可解膩,不錯之選。什果鮮果蛋糕內的什果是冰的,與平時吃的不同,反而有驚喜,而且更清新。配上凍鮮奶,由於飲品列上,只有這個是凍的,所以友人就揀選了,鮮奶以藍白格紙杯呈上,別有一番風味。深水埗這個人煙稠密的社區,很容易令人疲倦。下次來到深水埗,不妨多走幾步到嘉頓咖啡店,寧靜多了,稍作休息繼續走下一段路。而

深水埗這個人煙稠密的社區,很容易令人疲倦。下次來到深水埗,不妨多走幾步到嘉頓咖啡店,寧靜多了,稍作休息繼續走下一段路。而我那一段就是山路,原來在嘉頓旁,經美荷樓走大概十分鐘,就是嘉頓山,那裡看日落很不錯喔。
2016-10-09
  • 什果鮮果蛋糕
2016-09-18 951 views
去完D2,沿路到了深水埗,準備再上美荷樓。其實本應是去美荷樓裡的House 41,但知道嘉頓地下有一家Cafe,便來一試。Cafe裡提供的食物不多,主要是鬆餅和蛋糕。飲品方面則只有牛奶是凍熱都有,其餘則是熱咖啡,熱茶。Cafe的主題則是順便做展銷門市的嘉頓產品,既能賣物又作為Cafe主題,一箭雙鵰。在轉轉櫃櫃裡的蛋糕有好幾款:鮮果蛋糕,芝士蛋糕,黑森林。淨蛋糕$25,連飲品$35。叫了一個黑森林配凍鮮奶。黑森林分好幾層,上而下由朱古力,奶油,蛋糕,最後是黑莓。奶油味道很香,朱古力味道卻比較淡,並不突出。以$25來說是普通了一點。最可愛的還是那隻紙杯,屬於嘉頓標誌的藍白格仔。就是生命麵包原味的包裝。就連這兒的工作人員的圍裙亦是用這個pattern的。
去完D2,沿路到了深水埗,準備再上美荷樓。

在轉轉櫃櫃裡的蛋糕有好幾款:鮮果蛋糕,芝士蛋糕,黑森林。
淨蛋糕$25,連飲品$35。

叫了一個黑森林配凍鮮奶。
黑森森蛋糕
黑森林分好幾層,上而下由朱古力,奶油,蛋糕,最後是黑莓。

2016-09-18
黑森森蛋糕
2016-08-23 892 views
食嘉頓面包就食得多,冇諗過原來佢出左CAFÉ。今次食左個檸檬芝士蛋糕同水果蛋糕(當然係同朋友SHARE啦XD)再加杯奶。檸檬芝士蛋糕好清新,有淡淡既檸檬味,不過芝士味就唔太夠。食食下已經覺得有D膩,唯有轉戰朋友既水果蛋糕。水果蛋糕既水果好足夠,入面既水果好冰凍(仲比冰冰住),而出面既Cream就唔太夠凍,雖然感覺好新奇,但我都未太接受到xdd
2016-06-11 3334 views
今日先知嘉頓有cafe.嘉頓麵包廠位於深水埗,地下個層有個館,介紹下嘉頓既產品。好空曠館既另一邊有幾張台,可以坐底買下麵包/蛋糕同野飲我地今日就上左一樓既餐廳食下午茶內在環境乾淨簡潔,好少餐廳用木地板!下午茶選擇都多,價錢都相宜,我地叫左個二人set! 款底好多,兩個人都食唔哂成個tea!-蘋果tart, 好鬆,咬落去即溶,入面既蘋果唔會太甜,唔錯-朱古力muffin: 好鬆軟-春卷:有d油,似係番炸,但味道唔錯-芝士三文治:略嫌白麵包既邊有少少硬,鬆軟d會更好-蝦多士: 有點太硬,可能炸粉有點多- 雞批: 好好味,皮好鬆好正!所有點心都係熱lak lak 上台最後配上兩杯野飲兩人買單135,唔需要加一有機會可以一試,食物質素算okay! 重點係唔需要同人爭位,環境又舒服~ 感覺完全唔覺得自己係深水埗
今日先知嘉頓有cafe.
館既另一邊有幾張台,可以坐底買下麵包/蛋糕同野飲

我地今日就上左一樓既餐廳食下午茶
內在環境乾淨簡潔,好少餐廳用木地板!

下午茶選擇都多,價錢都相宜,我地叫左個二人set!
款底好多,兩個人都食唔哂成個tea!

-朱古力muffin: 好鬆軟
-春卷:有d油,似係番炸,但味道唔錯
-芝士三文治:略嫌白麵包既邊有少少硬,鬆軟d會更好
-蝦多士: 有點太硬,可能炸粉有點多
- 雞批: 好好味,皮好鬆好正!

所有點心都係熱lak lak 上台
最後配上兩杯野飲

兩人買單135,唔需要加一

感覺完全唔覺得自己係深水埗
2016-06-09
$65 (Tea)
2016-06-11 2415 views
先評環境... 其實是產品售賣店,在落地玻璃放了3張茶几,地方寛敞,沙發大又舒服。三两朋友聊聊天非常不錯 當天三人點了三個套餐 (每套一件餅食+飲品 $30),另點了每日出爐麵包 (菠蘿包 $7個)。 黑森林蛋糕有成4"高,睇得又食得,裡面車厘子好味; 朱古力蛋糕都可以。總的來說,两種蛋糕稍稍唔係太鬆軟,但都可以 粟米吞拿魚酥餅有驚喜 (難怪餐紙上以紅色突顯),酥餅唔"漏" ,餡蓉調味濃淡適中,令人返尋味菠蘿包皮夠脆,麵包鬆軟合宜,可口飲料點了熱鮮奶,熱咖啡,熱朱古力; 奶較重,喜歡鮮奶朋友便會十分加 Like。全部共銀HK$97。 (自購自取,没有服务员)還有其他蛋糕可選,樣子不俗,下次再試後話:當日被選中試食新產品"辣味薄餅"一片,味道一般,但有回甘feel (食到最後辣味湧出來,幾過癮)

菠蘿包皮夠脆,麵包鬆軟合宜,可口

全部共銀HK$97。 (自購自取,没有服务员)

還有其他蛋糕可選,樣子不俗,下次再試
2016-06-10
$33 (Tea)
2015-04-23 2707 views
深水埗趴趴走第一站,乃去青山道參觀嘉頓餅廠地舖的展覽推廣廳,兼嘉頓屬下唯一的咖啡店。小店以湖水綠為裝潢主調,在光線較昏暗的店內,予人一分柔和舒適感。 大門入口乃放滿了不少嘉頓出品的麵包、餅乾和糖果,林林總總的,教人目不暇給。原本,大家打算買點回家做手信。不過,對價錢極其敏銳的友人Cc,卻指出售價彷彿一點也沒有平宜。因此,我們打消了念頭,只繞場一周,兼到店後的展覽推廣廳參觀。坦白講,展覽推廣廳以圖片主,吸力力並不太大,且不免予人空洞洞之感,大感失望﹗建議嘉頓周未或公眾假期可舉辦一些烘焙班,與眾同樂。幸而,咖啡店內,有一透明玻璃蛋糕櫃,放有三款賣相極其誘人的蛋糕 – 蘋果撻、紐約芝士$15/件和士多啤梨蛋糕$20/件。士多啤梨蛋糕茶餐$30/份,可選配咖啡、茶或朱古力,小妹選了朱古力。茶餐和熱飲放在一個鮮艷奪目的橙黃花形托盤上,教人賞心悅目。甫見士多啤梨蛋糕賣相,已知其新鮮無比了﹗店員姐姐表示,蛋糕乃每日由樓上餅房師傅新鮮即製。新鮮,就是好味道。蛋糕層次極為分明,共有七層 – 由最底的鬆軟具彈性的海棉蛋糕、酸甜有致且含有果籽的鮮士多啤梨醬、海棉蛋糕、幼滑味美的忌廉、士多啤梨醬、海棉蛋糕和忌
士多啤梨蛋糕茶餐$30/份可選配咖啡、茶或朱古力,小妹選了朱古力。茶餐和熱飲放在一個鮮艷奪目的橙黃花形托盤上,教人賞心悅目。
甫見士多啤梨蛋糕賣相,已知其新鮮無比了﹗店員姐姐表示,蛋糕乃每日由樓上餅房師傅新鮮即製。新鮮,就是好味道。蛋糕層次極為分明,共有七層 – 由最底的鬆軟具彈性的海棉蛋糕酸甜有致且含有果籽的鮮士多啤梨醬、海棉蛋糕、幼滑味美的忌廉、士多啤梨醬、海棉蛋糕和忌廉,最上層以一粒嬌艷欲滴的鮮士多啤梨作點綴,再灑上幼白糖霜,加添一份繞富詩情畫意的美感。
盛載熱朱古力的紙杯印有嘉頓生命麵包的經典商標圖案,蠻傳統的。朱古力乃粉末沖調而成的,入口香甜且滑,稍嫌朱古力粉太多,入口較為甜膩。
2015-04-18
$30 (Tea)
2014-07-22 1244 views
這裏有雞批、蛋撻、約6 款凍餅等選擇。選了茶餐Cornish(約中型手掌大),應該是急凍貨,買時即時叮熱。外皮充實不太鬆化的麵糰,頗厚,沒有甚麼味道,約中型手掌長,饀料有薯仔粒,免治牛肉和香草,雖然牛肉份量少,但一咬已感牛肉羶味,有點嚡,味道一般。㚫茶是沒有茶味。在等待叮熱時,可看嘉頓還賣甚麼產品,有olive oil、 自己品牌的雪藏產品(一般超市都沒有賣)及糖果餅乾等。注意它是六時三十分關門及星期日休息。

注意它是六時三十分關門及星期日休息。
2014-06-28
$25 (Tea)
2013-06-15 1049 views
嘉頓烘焙中心的地下的大堂,有一個像展覽廳的空間,原來這一個叫做嘉頓會,是一個小小的 club house,也是一個小小的展覽館,更好的是,可以讓遊人隨便參觀,表明來意後,永遠都非常緊張的保安員會指示您推門直進,而第一個 area 就是一個小小的產品展示廳。通過了弧形的一個展廳,就是這 club house 的 part 2,而這一個弧形展廳就展示了不同的麵包製成品。Club house 的 part 2,就的確是一個可以讓人消遣的地方,當中也有一個嘉頓咖啡廳,說是一定要入會才能享用。這一天來,辦了會員證,隔一週來,享用這一個 club house 的食物出品。這是一個位於展廳中的 cafe,人流不多,能在繁囂的深水埗找到這一個寧靜的地方,可真是一個城市中的綠州。面對著車水馬龍的大埔道/青山道/欽州街/元州街交匯處,看得見車而聽不到聲音,這一種都市閒情,不容易找到。窗邊有雅座,有沙發有茶几有大玻璃,坐在這一角嘆咖啡,會有一種說不出的悠閒感。可是,我選擇了坐在內堂,因為我覺得吃東西要是直立的坐著才舒服。桌旁邊的一個大燈箱,原來是一個笑臉吃下一片蔥油餅。這一個蔥油餅,馳名海外,連英國的大型超

可是,我選擇了坐在內堂,因為我覺得吃東西要是直立的坐著才舒服。桌旁邊的一個大燈箱,原來是一個笑臉吃下一片蔥油餅。這一個蔥油餅,馳名海外,連英國的大型超市如 Tesco,ASDA 等都有售。原來嘉頓的影響力,已經不只是地區性。
小小的一個 counter,就是售賣飲品、食品的小食亭。她們是店員也是導賞員,有一些是舉家來參觀的,她們也很認真的為訪客講解,也叮囑小朋友不要亂走。
小食亭,也是收銀處,亦是登記做會員的地方。在這一個小小的 Kiosk 旁邊,有一個玻璃窗,這玻璃窗背後,就是嘉頓的烘焙展示廚房,而我是日食用的迷你 Pasty,也就由員工入去廚房取批後再焗熱而成,也就是證明這是十足十的自家製 Pasty。
一個是甜的迷你藍莓丹麥酥 (圖左),一個是咸的迷你蘑菇雞酥 (圖右)。皮果然有點甜,有點牛油香,甜上加甜的藍莓,酥香的一層後是甜甜的果容,這些一口酥,熱熱地食,更是香口。

肉葷的迷你蘑菇雞酥,也是以酥香的皮來吸引大家,焗過的蘑菇,散發出一種特別的香味,配合了帶有牛油香的酥皮更令此香味升華,蘑菇同雞肉也是一個絕對的組合,兩者融合在一起,有咸味的酥香而味不濃,就是這一個味道。
這兒提供的是意式的咖啡。用意式的咖啡機打到起泡,味道比較濃。可是,同樓上餐廳一樣,味道未夠細緻,也就是普通的一杯咖啡。
這一個嘉頓烘焙中心,富有歷史性的,在美食的帶動下,了解一下嘉頓公司的歷史,了解一下陪著我們成長的產品。也可以給小朋友看看,了解一下麵包同餅乾的故事。聽麵包說故事,就是嘉頓烘焙中心帶給我們的訊息。

$25 (Tea)