Restaurant: Genki Sushi (Fanling Town Centre)
Info:

2024-04-29 102 views
好耐沒有黎元氣,味道一樣有水準!我特別鍾意呢度嘅三文魚壽司,魚肉新鮮,入口即化,搭配上啲醋飯嘅鬆軟同酸香,簡直完美。其中一樣我覺得好正嘅係章魚小丸子,外皮香脆,入面嘅章魚又鮮美多汁,食落去真係好有咬口,仲有少少甜醬淋上面,地道得嚟又帶點創新,真係正到彈起!我地仲試咗海鮮烏冬,呢個真係令我難忘。湯底鮮美得嚟唔會太油膩,烏冬滑而唔爛,每條粉都吸滿咗湯汁嘅精華,海鮮嘅鮮味亦都完美融入湯中,每一啖都饒有滋味,真係食到最後一滴湯都唔捨得浪費。最後我地點咗抹茶冰淇淋作結束。抹茶味濃郁又唔會太甜,冰淇淋滑溜溜嘅,解完魚生後嘅油膩,仲帶點清新感覺。坐得舒服,服務又貼心,呢次食飯真係一個非常愉快嘅體驗。真的可以常常來!😂👍🏻💯。
好耐沒有黎元氣,味道一樣有水準!

啱啱搞掂嗰碟辣嘅炸墨魚嘴,真係脆啲一啲! 粒粒都炸到金黃色,夠晒香口😋。而家嘅八爪魚軍艦,雖然紫菜包得有啲乸拜,但家陣滿口嘅芥辣香氣,唔單止辛辣刺激,連八爪魚嘅爽脆質感都鮮味十足。掂掂口水,先嚟個牛肋骨。雖然睇落乾巴巴,但燒香嘅牛味覺得值得一試。再黎個芝士鰻魚卷,呢個就真係贏晒,芝士同鰻魚完美撞擊,層次豐富到不得了。🧀點都少不了,試下朗朗上口嘅三文魚腩,每一啖都帶嚟柔軟嫩滑,幾乎溶喺口兜!Simple竟咁好食,與炙燒黑椒三文魚嚟個對比,發現後者嘅香氣更濃郁,嗰種輕微辛辣,簡直絕配。變節嘅炙燒黑椒蠔,味道靚但唔夾,獨立食可能佢更上鏡。😬 但辛辣三文魚腩就大大滿足左我對辣嘅需求,魚油香濃,略帶酒香嘅炙燃感覺。嚟到失望嘅時刻,炸蝦卷喺我心中跌落神壇。蝦身同外皮分離,口感失去戰線。不過,聽日又係新一日,舊的不去,新的不來,下次再揀成熟嘅選項啦! 🍣

2024-01-10 63 views
我仔仔兩歲半一個月去至少4次,見到火車好開心,每次都要同火車hello和拜拜👋🏿員工都好友善,差不多每次都有小禮物收🥰小朋友開心自然食多左野,下午茶雖然冇左薯條有點失望,今次幼稚園註冊完就獎勵下佢食少少🤏生的我,熟的仔仔🤪🤭

2024-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2023-08-17 140 views
放工唔知食咩好,最後去咗屋企附近地鐵站嗰間元氣壽司同一家人一齊食嘢,間餐廳座位本身唔算多,但係因為有限時關係,所以好快有枱。嘢食,整體都唔錯,叫左份手卷嘅紫菜有少少林,但係烏冬嗰度好出色,可以加番啲分。
  • 肥牛烏冬
2023-08-10 98 views
元氣不斷推出季節限定菜式,不少都有驚喜,例如鮮蝦蟹膏壽司,味道跟口感搭配十分完美,啖啖蝦肉塊口感彈糯,蟹膏鮮美,令人食完又想再食😋;胡麻醬蟹籽冷烏冬更是意想不到的好味,炎炎夏日食碗冷烏冬真是暑氣全消👍🏻平時不喜歡胡麻醬的我對這個搭配也是讚不絕口😆每次光顧都必點蔥香珍寶熟帆立貝,其紅洋蔥塊是精髓所在,帆立貝上撒些許鹽粒令整個壽司鮮味尤為突出🌝(如果師傅無落重手的話🌚);另一必點的是炸雞翼,簡直比四季酒店的buffalo wings好吃幾倍🤭

2023-07-01 152 views
#牛油味噌燒極品厚切三文魚:以日本味噌醬同人氣蒜牛油調味再炙燒,入口滿口豐腴油脂香,上面再灑上自家製七味米紙脆脆作為點綴,香脆口感同軟嫩魚肉交融,好好吃喔!.#洋風極品厚切三文魚:日式與洋風結合!軟嫩肥美三文魚 on top放上紫洋蔥、牛油果同鹹香芝士,入口綿密又清爽!.#極品三文魚生春卷: 迎接夏日嘅清新選擇! 米紙包裹日本水菜、黃椒、牛油果、三文魚刺身、日向夏沙律汁,清新爽脆,酸甜開胃的.#洋風極品三文魚刺身 (香蒜蕃茄風味):又一日式與洋風結合嘅fusion 之作!三文魚刺身搭配香蒜蕃茄,配上蔬菜和特選醬汁,超清爽!.#極品三文魚芝士油揚天婦羅:油揚包裹極品三文魚、大葉、忌廉芝士,香入口滿口芝士奶香同三文魚油脂,再點上酸甜醬汁,好開胃!

#牛油味噌燒極品厚切三文魚:
2023-05-08 140 views
第一次約朋友食元氣壽司 話說個日係粉嶺行完山 本來想去食爭鮮壽司 點知裝修緊 咁無計 粉嶺又無壽司郎 不如試下元氣既火車壽司 我見d小朋友好似好中意 講番d壽司 個人覺得元氣既款式比較多 熟食也較有水準 但魚生略嫌不夠新鮮 以呢個價錢 應該會番食 火車送壽司也比較特別 起碼d壽司唔使轉幾百圈先到你張台
今日自己一個到元氣壽司食晚餐,搭巴士19:00仲係粉嶺公路嘅時候已經用apps攞定飛,最後都係要等45分鐘左右入座。無對比就無傷害,壽司來講質素就一般,但相比起上水彩園村嗰間就好好多!要求吾高,夾起壽司吾散就非常好。厚切鰻魚壽司,一般,無圖咁厚燒柚胡左口邊,元氣新品,口感好得意,厚得嚟又爽口!絕對要試下厚切長吞腩,都算新鮮易入口油甘魚蓉,魚蓉面加咗七味粉有啲怪怪地芝麻雞翼(2隻),好鬆脆,值得一試燒醬油三文腩,冇咩特別芝士蟹柳奄列,公仔花咗好吾開心,雖然味道吾錯但係冷盤就差啲

厚切鰻魚壽司,一般,無圖咁厚
燒柚胡左口邊

厚切長吞腩,都算新鮮易入口
油甘魚蓉

油甘魚蓉,魚蓉面加咗七味粉有啲怪怪地
芝麻雞翼

芝麻雞翼(2隻),好鬆脆,值得一試
燒醬油三文腩,冇咩特別
芝士蟹柳奄列

芝士蟹柳奄列,公仔花咗好吾開心,雖然味道吾錯但係冷盤就差啲

燒柚胡左口邊
油甘魚蓉
芝麻雞翼
芝士蟹柳奄列
2022-08-14 350 views
今日一齊開心睇完劇,去食元氣時,正值人潮,要等一等,大約40分鐘,才能入座。朋友開開心心,笑嘻嘻咁吹水講劇…… 人多就開心除心叫,大家極上塩蔥花拖羅手卷:超好味,有蔥香拖羅味濃竹輪卷烏冬:飽肚彈牙亦好味炙燒大切三文魚腩/花の戀:三文魚肉厚又,多油🥰 吞拿魚三點 (本鮪中拖羅/ 赤身/長鰭吞拿魚)/辛辣吞拿魚蓉軍艦:每次都叫,好味蒲燒鰻魚:正常表現紅鱈蟹忌廉餅:內有芝士及沙律醬再加脆皮,好日本芝士蛋糕:好味,朋友仲叫我加綠茶粉,正。麻糬今川燒 (吉士味):下次不用叫

人多就開心除心叫,大家

極上塩蔥花拖羅手卷:超好味,有蔥香拖羅味濃

竹輪卷烏冬:飽肚彈牙亦好味
炙燒大切三文魚腩/花の戀:三文魚肉厚又,多油🥰

蒲燒鰻魚:正常表現

紅鱈蟹忌廉餅:內有芝士及沙律醬再加脆皮,好

日本芝士蛋糕:好味,朋友仲叫我加綠茶粉,正。

麻糬今川燒 (吉士味):下次不用叫
2022-04-30 243 views
今日放假 一家人夜晚嚟到粉嶺名都呢度有一間 乾淨企理嘅 元氣壽司環境光猛 好適合一家大細 同小朋友一齊嚟我哋叫咗避風塘吞拿魚鮮美濃郁 口感一流另一個推介選擇係蔥香油甘魚鮮洋蔥 加強 油甘魚嘅香味 一定要試下
今日放假 一家人夜晚嚟到

蔥香油甘魚

鮮洋蔥 加強 油甘魚嘅香味 一定要試下

2022-04-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-01-26 215 views
好耐冇食壽司想食下壽司,就諗起好耐冇食元氣,行到店舖外面,發覺內裡還很多座位,想可以直入不用等,點知…… 入內後完全沒有人理會看見幾數人排隊結賬,一名店員在收錢,就看不到人又唔係咩繁忙時間囉真的不知等什麼,這樣真的很差。五件中三件夾起飯都是散開的還可以聽到店員粗言穢語服務性行業,可以表現有禮一點,別在舖面有客人地方粗口啦

看見幾數人排隊結賬,一名店員在收錢,
就看不到人
又唔係咩繁忙時間囉
真的不知等什麼,這樣真的很差。

五件中三件夾起飯都是散開的
還可以聽到店員粗言穢語
服務性行業,可以表現有禮一點,
別在舖面有客人地方粗口啦
2021-09-20 227 views
今晚難得唔使返工, 我同媽咪去咗粉嶺名都商場既元氣壽司食壽司。 其實佢都開咗好耐 , 只不過我平時只係食爭鮮, 難得今日同媽咪出嚟食飯就食好啲。 我哋去到餐廳已經係晚上八點鐘左右, 已經過咗最高峰嘅食飯時間 , 所以我哋唔係等咗好耐就有位。 唔知幾時開始 , 呢間元氣壽司都變埋有高速線, 媽咪感到非常新鮮。 由於媽咪唔喜歡食生嘢, 佢食嘅壽司大部分都係熟嘅壽司, 而我就照食生嘅壽司。 另外我哋都嗌咗啲小食, 無論生熟壽司嘅質素都唔錯。魚味非常新鮮, 又有口感。 買單最後二百幾蚊, 媽咪表示好滿意, 之後應該會再來。
今晚難得唔使返工, 我同媽咪去咗粉嶺名都商場既元氣壽司壽司。 其實佢都開咗好耐 , 只不過我平時只係食爭鮮, 難得今日同媽咪出嚟食飯就食好啲。 我哋去到餐廳已經係晚上八點鐘左右, 已經過咗最高峰嘅食飯時間 , 所以我哋唔係等咗好耐就有位。 唔知幾時開始 , 呢間元氣壽司都變埋有高速線, 媽咪感到非常新鮮。 由於媽咪唔喜歡食生嘢, 佢食嘅壽司大部分都係熟嘅壽司, 而我就照食生嘅壽司。 另外我哋都嗌咗啲小食, 無論生熟壽司嘅質素都唔錯。魚味非常新鮮, 又有口感。 買單最後二百幾蚊, 媽咪表示好滿意, 之後應該會再來。

2021-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-08-13 180 views
終於等到裝修後重開,變成高速線新裝修,客人不少,6時多到,等約20個籌號,約7:30PM有位,安排了較入的二人位置,坐位尚算寬敞舒適。用上包裝日本芥辣,綠茶粉罐轉了新裝,更衛生。疫情下,每位客人送上一個一次性紙的口罩袋,貼心,桌子上也有搓手液,防疫措施不錯。QR Code點餐,點了:  價值之選: ~特價$12/件~珍寶赤海蝦,蝦肉爽脆,甘甜味美炙燒珍寶皇帝蟹柳: ~$10~蟹柳有淡淡的甜味,口感緊實,飽滿滑嫩,炙燒後更香蟹籽沙律軍艋: ~$12~沙律新鮮,蟹子、紫菜脆卜卜甜蝦蟹膏軍艦: ~$19~ 甜蝦鮮甜,配上香濃蟹膏,個人每次必點再追加珍寶赤海蝦壽司: ~$12~ 第二次蝦無第一次咁大隻,但依然爽甜鮮味玉子壽司: ~ $12 ~ 正正常常炸蝦天婦羅壽司: ~$10~熱騰騰上枱,外脆,蝦肉鮮甜飽滿芥辣八爪魚軍艦紫菜仍脆,八爪魚過咸裝修後變成高速線,高速線送餐,小朋友會感到格外有趣,壽司新鮮度提高了,值得一試。店員年青有活力,服務高效有禮,值得一讚。埋單約$150
終於等到裝修後重開,變成高速線

QR Code點餐,點了:
蟹籽沙律軍艋: ~$12~沙律新鮮,蟹子、紫菜脆卜卜

再追加
玉子壽司: ~ $12 ~ 正正常常

炸蝦天婦羅壽司: ~$10~
熱騰騰上枱,外脆,蝦肉鮮甜飽滿

芥辣八爪魚軍艦
紫菜仍脆,八爪魚過咸

店員年青有活力,服務高效有禮,值得一讚。

埋單約$150
2021-08-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
  • 甜蝦蟹膏軍艦
2021-08-03 114 views
都已經好耐冇去過元氣壽司了,見到啱啱裝修完轉左高速線,中午時段咁啱又冇乜人等位,走咗入去試吓。見到餐牌常熱食款式都多咗,就叫左幾樣試吓,點知味道又唔錯喎。紅鱈蟹忌廉餅 $14我食唔出係蟹,忌廉太過搶了,只係食到係一個炸嘅忌廉餅,味道係好味嘅,你當普通炸忌廉餅咁食就得芝士龍蝦濃湯茶碗蒸 $23係食到有龍蝦湯味,都ok嘅,茶碗蒸最底士先至係精華,好多芝士喺底,係可以拉絲,比海鮮茶碗蒸貴幾蚊都ok嘅。大阪章魚燒 $26呢個就麻麻哋,粉多啲,醬汁又唔夠多。胡麻醬冷烏冬 $22夏天唔想食熱野,食呢個冷烏冬就啱喇。芝士白汁焗帆立貝通粉 $22呢個幾好食,不過通粉嘅份量就好少囉。溫泉玉子 $12溫泉蛋一定要加埋個汁一齊食先好食。雙重鰻魚流心芝士壽司 $14 (一件)呢個一啖擺落個口度食,好有滿足感。有個唔知咩貝類(三件) $1x呢個覺得幾抵食

見到餐牌常熱食款式都多咗,
就叫左幾樣試吓,點知味道又唔錯喎。

紅鱈蟹忌廉餅 $14

芝士龍蝦濃湯茶碗蒸 $23

大阪章魚燒 $26
呢個就麻麻哋,粉多啲,醬汁又唔夠多。

胡麻醬冷烏冬 $22
夏天唔想食熱野,食呢個冷烏冬就啱喇。

芝士白汁焗帆立貝通粉 $22
呢個幾好食,不過通粉嘅份量就好少囉。

溫泉玉子 $12
溫泉蛋一定要加埋個汁一齊食先好食。
溫泉玉子

雙重鰻魚流心芝士壽司 $14 (一件)
呢個一啖擺落個口度食,好有滿足感。

有個唔知咩貝類(三件) $1x
呢個覺得幾抵食

溫泉玉子
2021-03-18 312 views
開party首選當然係壽司Pizza啦而我每次開party都會叫元氣食😋😋😋因為好近我屋企 而且個個都好啱食有時撞正有優惠真係好平我次次都係會選擇粉嶺名都嘅元氣我覺得新鮮之餘而且好方便我去拎我每次都唔會揀一盒盒set好次次都會散叫每次都一定會叫三文魚壽司 炸蝦卷壽司都係必叫三文魚呢個價錢來講係好新鮮炸蝦卷亦都係即叫即炸雖然返到去冇咁熱但起碼都有個餘溫喺度有時夜晚諗唔到食乜我都會嗌過元氣返去食自己在開支啤酒 🍻好似去咗日本居酒屋咁😂😂😂
開party首選當然係壽司Pizza啦
有時夜晚諗唔到食乜我都會嗌過元氣返去食
自己在開支啤酒 🍻好似去咗日本居酒屋咁😂😂😂
2020-01-02
Delivery
$120 (Dinner)