依度嘅服務係無可挑剔,細心講解菜式、適時上菜、態度親切,整體係令人感覺舒服嘅一餐,今次揀咗食5-course dinner~鮑魚配魚子醬🍽️一望就知依度菜有豐富嘅元素,周邊係紅菜頭同香檳打成嘅泡沫,比較清新,加咗茴香嘅emulsion能夠增加酸度,鮑魚切成四片容易咀嚼,味道富層次法國白露筍配48個月西班牙黑毛豬 🐖時令嘅白露筍順滑而清爽,毫無粗糙之感,味道上黑毛豬火腿嘅鹹香為鮮甜嘅白露筍增加層次,兩者互相平衡,旁邊同樣有emulsion增加酸度海膽螯蝦意粉 🍝北海道馬糞海膽鮮甜creamy, scampi肉質有彈性,手造扁意粉雖然幼身卻非常彈牙,而個sauce極富海洋風味Mayura Beef🐂左邊嘅係tenderloin,見到中間帶粉紅,右邊方形嘅係short ribs,牛肋骨嘅肉軟腍到基本上用叉就可以分開,日本茸、蔬菜蓉減輕返肉嘅濃味Cacao Butterfly 🦋依款甜品用咗唔同濃度嘅黑朱古力整成,最大嗰塊係60%朱古力薄片,蝴蝶係70%黑朱古力嘅脆片,底下係80%嘅朱古力慕斯,三種濃度三種口感,擺盤也很有意境,至於豆蔻雪糕淡雅芳香,整個甜品完成度高最後仲有自家製朱古力,有5款可
最後仲有自家製朱古力,有5款可以選擇,揀咗咖啡同埋開心果榛子,非常完滿
2023-04-04 437 views
上次試完個午餐就對這裡念念不忘,今次晚餐再來試試個Degustation Menu。餐廳環境非常舒適,店員服務保持高水準。🌱ABALONEwith Oscietra Caviar and Champagne Foam鮑魚切成幾小片,入口意想不到的爽口彈牙。配上較少有的俄羅斯鱘魚籽,濃濃魚籽味同時不帶腥味,更有輕微的堅果般風味~旁邊仲有用紅菜頭和香檳製作的泡沫,味道清新得來又很配合~🌱WHITE ASPARAGUSWith Pata Negra Ham and Egg Emulsion時令高級的法國白蘆筍清甜多汁回甘,配上西班牙48個月黑毛豬非常突出和濃味的咸香甘香,風味互相呼應,真係絕配🌱 BEEF CHEEK AGNOLOTTI with Foie Gras and Parmesan Foam牛面頰製成的意大利雲吞內餡,軟綿細滑,入口溶化。配上油脂豐富且煎到香口的鵝肝,味濃且風味十足🌱MAYURA BEEF TENDERLOIN AND SHORT RIB with Braised Mushroom and Beef Jus今次再食個牛柳~ 同上次一樣,牛肉質感細嫩入口幼滑滿滿肉汁,

🌱ABALONE

🌱WHITE ASPARAGUS

🌱 BEEF CHEEK AGNOLOTTI

今次再食個牛柳~ 同上次一樣,牛肉質感細嫩入口幼滑滿滿肉汁,保持到高水準,真係好鍾意

🌱 APPLE TATIN
Apple, Caramel and Brown Butter Ice Cream
焦糖反烤蘋果入面全部都係蘋果蓉,甜度剛剛好,而且更食得出佢個焦糖醬有陣檸檬味,感覺非常fresh

🌱 HOMEMADE PETIT FOURS
- 百香果花生醬撻:強烈的酸味配上花生醬都出奇地配合~

- Chocolate box:是餐廳自家製的朱古力,每粒都好吸引。我就選擇了咖啡味黑朱古力同埋丁香橙味朱古力作為今晚完美的總結~
2023-04-03
Type of Meal
Dinner
同閨蜜偶然都會食得精緻點,過得有儀式感,個人都開心d。前排見到呢間餐廳嘅菜式特別到好似藝術品咁,就約去食下。餐廳環境都好別緻,仲有天藍畫作點綴,感覺好舒服。因為掛住打卡,所以只係影左幾張食物相😆不過的確幾有水準🌟sourdough麵包皮脆香,入面綿香唔黏口。🌟HAMACHI TARTARE鮮甜魚刺身撈上芒果同青瓜,感覺更refreshing之餘,更能帶出魚鮮香味。🌟HOMEMADE PETIT FOURS單係擺碟都好吸引,甜品唔會偏甜,味道幾有層次感。有機會再去發掘更多充滿儀式感餐廳!

sourdough

🌟sourdough
麵包皮脆香,入面綿香唔黏口。
HAMACHI TARTARE

🌟HAMACHI TARTARE

🌟HOMEMADE PETIT FOURS
單係擺碟都好吸引,甜品唔會偏甜,味道幾有層次感。

有機會再去發掘更多充滿儀式感餐廳!
sourdough
HAMACHI TARTARE
2023-04-03 140 views
Bookmark左呢間位於銅鑼灣皇冠假日酒店的意大利餐廳好耐,今日同閨蜜行完街去試試!餐廳裝潢以歐陸色的淺灰藍白為主,瑰麗典雅,加上牆上的藝術品裝飾,非常有格調,寬敞的空間及高樓底,感覺好舒服。Giacomo的菜式由師承多間米芝蓮餐廳既大廚主理,食材的配搭和擺盤都十分用心,味道亦有水準。Lunch Menu (4 Courses $780)Bread Basket三款餐前麵包,分別有𝗴𝗿𝗶𝘀𝘀𝗶𝗻𝗶,homemade 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 和 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘀. 酸種麵包熱辣辣,外層係酥脆煙韌的麵包皮,內裡濕潤好鬆軟。香脆帶cheese 香味的芝士麵包條和芝士薄片,配上橄欖油和意大利黑醋一流! AppetizerWhite Asparagus時令白露荀配西班牙火腿,仲有egg emulsion伴碟.一片片伊比利亞黑毛豬火腿,48個月風乾的肉味特別濃郁,肉質結實,豐富的油份入口油潤甘香。PastaScampi Homemade Tagliolini (+$280)賣相已經好吸引! 表面放上龍蝦仔和海膽,龍蝦仔新鮮彈牙,海膽味道甘甜濃郁! 龍蝦醬汁香濃,意大利扁意粉將醬汁完美掛起,仲有龍蝦仔切碎

Lunch Menu (4 Courses $780)

Bread Basket

Appetizer
White Asparagus
時令白露荀配西班牙火腿,仲有egg emulsion伴碟.

Pasta
賣相已經好吸引! 表面放上龍蝦仔和海膽,龍蝦仔新鮮彈牙,海膽味道甘甜濃郁! 龍蝦醬汁香濃,意大利扁意粉將醬汁完美掛起,仲有龍蝦仔切碎增加口感!

Main
Ainame Fish
日本白魚,油脂豐富,肉質嫩滑有彈性,面層有番茄粉點綴,口感十分豐富! 底下醬汁用上新鮮蛤蜊汁和菠菜茸煮成,非常鮮味。

Dessert

Madagascar Vanilla
不僅賣相吸引 味道也十分出色!
下面係甘草做的啫喱,上面係Panna Cotta再配上味噌味的雪糕中和甜味,相當有創意,令人滿足的一道甜點!

Petit Four
一碗以朱古力粒盛載著的是榛子花生曲奇,中間係咖啡和橙味夾心軟餡,鬆脆不太甜,食埋大滿足!
最近去咗位於五星級既香港銅鑼灣皇冠假日酒店入面既意大利餐廳Giacomo Ristorante,餐廳由師承多間米芝蓮餐廳既大廚主理。裝修雅致,係歐陸風格,以淺灰藍白為主,樓底高,俾人感覺高貴典雅😍 好適合慶祝生日/週年紀念🤍🔸Lunch: 4 courses $680🤍White Asparagus with Pata Negra Ham and Egg Emulsion呢個禮拜新鮮送到既法國時令白露筍,特別爽脆多汁,火腿唔會太鹹,再加埋旁邊唧得好精緻既蛋醬,配搭獨特,好開胃,係一道令人好滿足既starter🥰🍝Tagliolini 呢個pasta真係出色之作🥹 意粉係手打,比扁意粉再幼身少少,唔會太硬又唔會太淋,用日本北海道海膽整個juice,好稠厚,香濃既海膽味,意粉好掛汁,上面加埋小龍蝦同海膽,非常惹味🤤🐟Toothfish魚既肉質非常滑嫩,鮮味十足,個sauce係用vegetable整,魚上面再加tomato powder,加強鮮味💖🦋Cacao Butterfly with Chocolate, Pecans and Cardamom Ice-Cream呢個甜品就好似一件藝術

🔸
Lunch: 4 courses $680

🍝Tagliolini

🐟Toothfish

呢個甜品就好似一件藝術品咁,每個細節位都做得好好🥹 用咗3款唔同percentage既dark chocolate,三角形係60% dark chocolate,蝴蝶係70% dark chocolate,mousse係80% dark chocolate,好有層次,再配搭埋濃濃既豆蔻雪糕😋

🍪 Homemade Petit Fours
擺盤好精緻,細細粒,賣相好似macaroons,其實係hazelnut cookies,中間係咖啡味,再帶有少少橙味,表面仲有啲nuts,充滿豐富既口感😆

2023-03-30 60 views
今次去咗位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店嘅餐廳, GIACOMO✨酒店出品應該唔會差得去邊🤣 點知又真係好驚喜喎!🤩🤩 餐廳嘅裝修好Grand🙆🏻‍♀️.RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA 🦐🍝作為佢哋嘅Signature dish, 當然要試下啦!!😆 一嚟到, 賣相已經好吸睛, 好大隻紅蝦放咗係上面🦐 蝦味勁濃, 而且肉質仲好鮮嫩彈牙, 意粉好煙靭, 好掛汁👍🏻.HAMACHI TARTARE 🐟話明係Hamachi, 當然就係講緊嚟自北海道嘅油甘魚啦🐟 面層放咗沙律菜, 仲食到有牛油果醬同柑橘醬, 中間仲放左魚籽, 食落好fresh😍 .WILLIAM PEAR呢個甜品present得好好, 同個名係一模一樣, 真係名副其實係一個梨咁嘅形狀🤓 又有啤梨又有白朱古力, 兩者嘅甜味又唔會話邊個重啲 ,一齊都恰到好處, 好balance🥳.📍Giacomo Ristorante銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
HAMACHI TARTARE 🐟
WILLIAM PEAR
📍Giacomo Ristorante
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
  • Red prawn Spaghetti Chitarra
  • Hamachi Tartare
2023-03-29 45 views
為咗慶祝朋友升職之喜,我特登搵左間餐廳fine dining 同朋友慶祝下,餐廳係銅鑼灣勁方便,啱哂朋友放工就嚟到食!我地被安排坐左一個近窗口嘅位置,座位都幾舒服,枱面仲有玫瑰花同蠟燭做裝飾,成個氣氛都好柔和,俾人一個好舒服嘅感覺,今晚呢餐飯一定係可以慢慢食,慢慢傾!餐廳令我印象最深刻嘅菜式分別係自家製嘅朱古力,Mayura Beef Tenderloin, roasted scallop! 佢嘅朱古力同出面食落嘅好唔同,食落唔太甜同埋個陣after taste都留左係口腔好耐唔散,好好味!另外Mayura Beef Tenderloin嘅牛,聽侍應講呢個菜式嘅和牛係食朱古力大,所以佢嘅味道都係比較濃郁,而牛嘅肉質都好粉嫩,超juicy! 大力推薦!而佢嘅roasted scallop夠哂厚肉,配埋魚子醬食好特甜,佢嘅帶子好鮮甜,亦都有燒嘅香味❤食嘅時候因為臨近聖誕節,餐廳仲有Christmas Hamper 可以買,入面有好多款嘅朱古力,感覺都好吸引!啱哂買黎送俾朋友

2K
👨🏻‍🍳浪漫意大利fine dine👨🏻‍🍳-又到咗weekend要寵自己嘅時間 所以㨂咗呢間位於銅鑼灣嘅靚靚意大利餐廳🇮🇹 可以獎勵自己之餘 又可以嘆返個好chill嘅weekend😚-🥖自家製bread basket餐前麵包有三款 我鍾意嘅就係佢哋嘅自家製sour dough同pretzel stick❤️ 包包上碟嘅時候係熱嘅 所以做到外皮香脆 入面鬆軟 好有心思😗-🥗鮑魚紅菜頭沙律配魚子醬香檳泡泡慢煮鮑魚口感彈牙好入味 再加上魚子醬 層次感滿滿😋 加上紅菜頭同香檳泡泡 所以有少少甜味 好fresh😛-🍖西班牙火腿配白蘆筍火腿油香味充足 鹹香味好正😆 配上新鮮嘅白蘆筍就啱啱好 白蘆筍夠fresh同爽口 唔會太淋或太硬 擺盤仲有蛋黃整嘅忌廉 令成個combination更加creamy😚-🐮牛面頰意大利雲吞配巴馬臣芝士忌廉意大利雲吞包住咗牛面頰肉 肉質都幾軟滑 而且都幾Juicy 而且面皮仲做到al Dante😚 最特別係佢有配上燒肉 油脂香味同煙熏味都好足 口感仲有啲似乳豬皮 好有特色🥳 加上濃香嘅巴馬臣芝士忌廉 好有層次😁-🐟貝汁煎金目鯛配日本魷魚及蜜豆金目鯛外皮煎到好香脆 但肉
👨🏻‍🍳浪漫意大利fine dine👨🏻‍🍳
🥖自家製bread basket

🥗鮑魚紅菜頭沙律配魚子醬香檳泡泡

🍖西班牙火腿配白蘆筍

🐮牛面頰意大利雲吞配巴馬臣芝士忌廉

🐟貝汁煎金目鯛配日本魷魚及蜜豆
金目鯛外皮煎到好香脆 但肉質仍然保持嫩滑 大廚手勢抵讚😉 配上用帶子煮嘅貝汁 海鮮味提升左另一個層次🤩 另外配菜揀選左日本魷魚同蜜豆 口感卜卜吓 令到菜式又多咗口感上嘅變化 抵讚😋

🍎蘋果撻配自製雪糕
佢嘅甜品同樣出色 蘋果撻用咗原個蘋果 再熬煮到caramelised 所以唔會有酸味 反而甜味同果味會好出😚 配上薄脆餅乾同焦糖漿 加上海鹽口味嘅自製雪糕 更加突出左甜品本身嘅甜味🤩

🥭熱情果花生醬撻
佢嘅petite fours都好精緻 撻入面嘅熱情果吉士醬好fresh唔會過甜 估唔到配上花生醬會咁夾😚

🍪榛子咖啡忌廉曲奇
榛子味好突出 加上曲奇都係行脆脆路線 同中間嘅咖啡忌廉好match😍
📍#Giacomo Ristorante
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖

• 牛面頰意大利雲吞配巴馬臣芝士忌廉
2023-03-20 59 views
最近去過意大利後對意大利菜念念不忘,除了pizza和意粉外,意大利也是個美食之都。這次來到位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店內的餐廳,餐廳擁有超大的落地玻璃,位置闊落。午餐相當實惠,$680有四道菜,當中不得不提紅蝦意粉,因為這道菜是餐廳的signature名菜。紅蝦十分大隻,肉質彈牙,以為自己正在食龍蝦般。整個蝦頭充滿膏蝦膏,配上意粉,一啖又一啖。另外要提提石Mebaru Rockfish,石斑魚肉好結實,但食起來魚肉又會好嫩滑,魚肉上還放上了滿滿的椰菜花,魚肉配椰菜花十分清新,和魚肉相當夾。餐廳服務好好,紅蝦意簡直是必食,價錢又十分相宜CP值高,值得一試。

2023-03-16 48 views
朋友仔升職加人工,點都要比啲貢獻,我特登搵左呢間fine dining 配合番佢身份,有老闆請食飯真開心!除左four courses,都可以叫 a la carteHomemade Fettuccine, 呢個西班牙黑毛豬火腿,見到色澤酒紅色,而且好芳香,有油香味。Mayura Beef Tenderloin,澳洲朱古力和牛,咬落鮮肉充滿肉汁,絲質幼滑口感,配埋煮牛後既肉汁灌番上去,真係最佳牛肉。Homemade Petit Fours,人手自家製朱古力,手造既朱古力特別純厚,朱古力果特岀鮮明。

2023-03-16 50 views
Giacomo Ristorante 💃🏻💃🏻近聖誕節梗係要同男友慶祝下佢請左我食呢間酒店入邊嘅意大利餐廳由有20幾年意大利菜經驗嘅資深主廚主理前菜 Appetizer油甘魚他他 Hamachi Tartare 油甘魚配牛油果、柑橘同魚子醬呢個組合幾新鮮 搞到我都好想試油甘魚好新鮮雖然切碎左 但一入口個魚油味依然咁香而牛油果、柑橘同魚子醬嘅味道互相平衡估唔到佢哋嘅味道同油甘魚係咁夾㗎主菜 Main Course 和牛西冷 Wagyu Sirloin食肉獸必叫既和牛西冷最鍾意睇到呢一種外面煎香入邊仲係粉嫩紅色嘅和牛煎得岩岩好 🤤好香濃既牛味油脂感相對較低但肉質腍得黎仲好Juicy甜品 Dessert 本身已經好鍾意食Citrus類既甜品呢個柑橘類小蛋白撻完全啱我口味好食之類仲好適合打卡添整體偏酸 表面有柚子等等柑橘類水果係到食落好清新個侍應哥哥仲要即場刨左啲佛手柑皮落去令用餐體驗更特別添
Giacomo Ristorante 💃🏻💃🏻

近聖誕節梗係要同男友慶祝下
佢請左我食呢間酒店入邊嘅意大利餐廳
由有20幾年意大利菜經驗嘅資深主廚主理

前菜 Appetizer
油甘魚他他 Hamachi Tartare
油甘魚配牛油果、柑橘同魚子醬
呢個組合幾新鮮 搞到我都好想試
油甘魚好新鮮
雖然切碎左 但一入口個魚油味依然咁香
而牛油果、柑橘同魚子醬嘅味道互相平衡
估唔到佢哋嘅味道同油甘魚係咁夾㗎

食落好清新
侍應哥哥仲要即場刨左啲佛手柑皮落去
令用餐體驗更特別添
2023-03-16 49 views
麵包條一條條既麵包條 方便進食 唔會整到周圍都係麵包屑 食落都好香脆~ 好似餅乾咁🙈RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA $680隻蝦好大隻 蝦既鮮味濃郁 好新鮮~重蝦味 口感係彈牙嘅質感 食得出肉質係鮮嫩既 爽甜彈牙👍🏻意粉都索曬蝦既鮮甜味 意粉好掛汁 因為廚師會將啲蝦膏擠出嚟然後撈落個麵度,所以連麵都鮮味倍增 出色既意粉!😍HOMEMADE PETIT FOURS 最後既甜品有HOMEMADE PETIT FOURS 賣相好似macaroon 但其實係榛子曲奇 中間個個係咖啡味仲帶左小小橙味 可以中和返咖啡苦味同榛子甜味 令呢個甜品有更多既質次~
麵包條

Type of Meal
Dinner
2023-03-14 45 views
這次午餐來到頗有水平的意大利菜,餐廳位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店內,主打近代意大利菜,雖然只係試了幾款,但整體來講,服務和食物水準都算中上☺️🍴薄脆點餐完畢,待應會親自送上餐廳自家製的薄脆當作為麵包。薄脆份量都算多,上枱時都仲係夠熱夠脆~ 簡簡單單咁配上餐廳的橄欖油和黑醋,好味又開胃🍴Mebaru RockFish 食得出魚肉夠鮮,所以口感嫩滑,上面再放了很多脆口的椰菜花莖,增加了不少口感層次。而底下就配了濃味的龍蝦湯,非常鍾意❤️🍴Homemade Petit Fours當中最愛兩款:酸甜紅桑子再加上紅桑子醬入心的蛋糕,口感fresh。另外一個就是以 Macaron形狀的mocha脆餅,內餡就是咖啡和橙而成,感覺也是非常清新

🍴薄脆

2023-03-07
Homemade Petit Fours
薄脆
Mebaru RockFish
銅鑼灣一向好多好嘢食,今次朋友帶路就黎左位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店既意大利餐廳Giacomo 食飯,聽聞餐廳由擁有逾20年意大利菜廚藝經驗既大廚主理,入到黎環境好舒服,值得一讚店員既service都好好,整個用餐體驗良好 麵包條未食主菜之前要試下佢地既麵包條,大大條入口香脆,帶麵包香! 另外佢仲有多款Starter選擇 RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA $680作為鎮店招牌菜之一西班牙紅蝦大大隻蝦味濃郁!肉質軟彈鮮嫩,食落都好彈牙,建議先將蝦頭拆開將蝦膏擠出黎撈入意粉一齊食,鮮味Level Up! 自家製意大利粉煮得剛剛好味道鮮濃配上意大利西西里datterino tomato酸酸甜甜不易膩,值得一試 🍋 Citrus賣相幾靚打卡一流! 加入Mascarpone Cheese入口帶濃郁奶香,配上柑橘冰糕酸酸甜甜好開胃,另外面頭仲加左佛手柑嘅皮, 層次感更加豐富

麵包條

🍋 Citrus
2023-03-14 26 views
呢日係一個特別嘅日子,所以都想慶祝一下,黎到香港銅鑼灣皇冠假日酒店食好野一入到黎已經覺得好舒服,環境好闊落,枱與枱之間有返咁上下嘅距離,唔會話同隔離好近,傾計都傾得開懷啲我叫左佢地嘅degustation menu,每位$1580加一,如果想有wine pairing都可以,就再加$780, 不過我地因為要揸車所以都冇加到,下次黎真係要試下個wine pairing, 我見同場都有食客加左,都幾多款同幾吸引!佢嘅degustation menu 都好多野食,前菜係皇帝蟹配魚子醬,菜式嘅賣相超吸引,我都唔捨得食,皇帝蟹嘅蟹肉拆好哂,上面仲有兩排魚子醬,真係超吸引,食落去啖啖肉,皇帝蟹嘅香味齒頰留香,仲要加上魚子醬同佢嘅特調醬汁,成件事好夾,亦到食到蟹嘅鮮味另外佢嘅餐都包左有面包,面包嘅份量都唔少,熱辣辣又脆卜卜!最後以佢嘅home made petit four作結,有唔同款嘅朱古力可以揀,真係好滿足☺