Restaurant: Ginger Grill
Info:

2024-12-30 492 views
聖誕同朋友約去海洋公園入面嘅「爐炭燒食飯⭐️ 晚上6:30pm後進場無需入場費,記得喺門口同職員講進場食飯,就會有職員帶進場~ 爐炭燒喺正門左邊,好快就到!🍍熱帶激情 $78菠蘿造型嘅mocktail,打卡一流🍍🍍有紅莓汁、菠蘿汁、梳打及雪碧🍷赤海浪 $88味道甜甜哋好易入口!有紅酒、杜松子酒、生果粒及雪碧,好似sangria咁!🥗泰式柚子海鮮沙律 $158柚子分量十足,配搭大大塊魷魚圈🦑醬汁開胃愈食愈想食!💫泰式無骨鳳爪 $88超開胃嘅無骨鳳瓜,入口超彈牙🤩 帶點微辣,份量都幾多,同朋友share食就👍🏻👍🏻啦~ 🍲椰香南瓜湯 $88入口好creamy 帶有濃郁嘅椰香味,淡淡南瓜味暖笠笠嘅湯好warm🥰🥰 🔥炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬 $178大大塊北海道帶子,經過炭燒帶子香噴噴,入口鮮甜配上泰式沙醬,開胃得嚟又啖啖肉😋😋 🍖泰式酸辣豬軟骨 $238豬軟骨肉質軟腍,啲骨煮得好腍可以連骨食🤩🤩 酸辣醬汁好惹味啊!我覺得愈食愈辣🤣🍤泰式香辣青胡椒澳洲大蝦 $248澳洲大蝦炸到外脆內軟,蝦肉鮮甜彈牙🤩以青胡椒同炸蒜炒香,好惹味!🍝泰式炒牛肉河粉 $208河粉炒得夠獲氣,條條分明,入口好Q彈好似

🍍熱帶激情 $78

🍷赤海浪 $88

🥗泰式柚子海鮮沙律 $158
柚子分量十足,配搭大大塊魷魚圈🦑醬汁開胃愈食愈想食!

💫泰式無骨鳳爪 $88

🍲椰香南瓜湯 $88

🔥炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬 $178

🍖泰式酸辣豬軟骨 $238

🍤泰式香辣青胡椒澳洲大蝦 $248

🍝泰式炒牛肉河粉 $208
河粉炒得夠獲氣,條條分明,入口好Q彈好似粿條咁!配以牛肉,估唔到炒河都咁有特色👍🏻👍🏻

🍖泰式紅咖喱無骨牛肋條 $238
無骨牛肋條肉質軟腍🤩 加上紅咖喱帶有少少辣唔會太勁,裡面仲有荔枝入口超級清新!

🥬泰式青咖喱雜菜 $168
青咖哩唔辣,有多款雜菜、洋蔥🧅紅蘿蔔🥕配河粉一齊食剛剛好!

🍮本地鮮奶焦糖燉蛋 $88
採用本地新鮮奶即日製作嘅CRÈME BRÛLÉE,表面有隻辣椒仔朱古力🌶️超可愛呀!! 好滑溜而且味道唔會太甜🤩 作為飯後甜品同朋友share好滿足🥰🥰

Type of Meal
Dinner
2024-12-24 683 views
是日和小丸來到 海洋公園 有兩個目標,一是探探剛移居香港既安安佳佳,二是嚐嚐喜愛既園區餐廳 Ginger Grill 全新推出既泰式 Menu,中午入園,即跑到熊貓館,原來而家要先取預約票,於指定時間回館參觀,我倆取的16:45已經是最早了,所以大家入園後記得第一時間去取票!未夠時間就先周圍探訪其他動物,誤打誤撞遇見我倆的同類 - 樹懶,對於每日瞓15-20小時來講,可以看到其那麼活躍地爬繩,實在是非常好彩!!!回到熊貓館,安安佳佳都好活躍,胃口很好,又不停擺鋪士,看得小丸雀躍萬分,不過興奮還興奮,大家都要記得將音量收細及絕不能開閃光燈喔-餓了,是時候醫肚,約了朋友到   Ginger Grill,有新推出的泰式餐目,聽餐廳經理說因應旅客回味亦相應調節了辣度,對於不太能吃辣的我倆來講實在是一個喜訊兩款前菜,泰式柚子沙律   非常清新,柚子酸酸甜甜,還有新鮮彈牙既魷魚圈,令人胃納大開!泰式無骨鳳爪   亦同樣爽脆,酸酸辣辣的,很對胃椰香南瓜湯 湯頭非常濃稠,入口無渣,除了南瓜的鮮甜,還有陣陣椰香!炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬 選用了北海道帶子,輕燒後加上沙沙醬,清甜得來又帶點惹味,挺不錯的泰

椰香南瓜湯
湯頭非常濃稠,入口無渣,除了南瓜的鮮甜,還有陣陣椰香!
炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬
泰式酸辣豬軟骨
原來是一道涼菜,以青咖喱伴豬軟骨,富肉香又帶辣勁
泰式香辣青胡椒澳洲大蝦
選用澳洲的大蝦入饌,香煎後再加入胡椒蒜粒等各種香料,蝦肉入口非常爽口鮮甜,又富泰式既惹味刺激,蝦殼脆得可以直吃落肚
泰式炒牛肉河粉
挺有火喉的一道,河粉沒有捆成一糰,不礙口感,而且炒得均勻,每條都非常入味,牛肉亦富肉香,加點辣醬,更富泰式風味!
泰式紅咖喱無骨牛肋條
牛肋條煮得軟腍入味,富牛肉香,配以香口惹味紅咖喱,味道層次更豐富,已去骨,啖啖肉吃得更盡興
泰式青咖喱雜菜
吃了很多肉,也來一客時蔬,繼續走泰式路線,蔬菜款式都挺多的,也很新鮮,配上青咖喱更多添一份刺激感
本地鮮奶焦糖燉蛋
全場的朋友都大讚這個燉蛋,表層燒至焦脆香甜,入面蛋香滿滿之餘,還有陣陣奶香,味不過甜,大推!
還選了多款清新飲品,用來伴惹味泰菜,實在係最佳選擇

其實,非園區遊客每晚六點後都可免費入園用餐的,就算當日不打算遊園都可約齊三五知己前來嚐味喔~
2024-10-03 1570 views
從前每逢來海洋公園,都係玩一整日,再食午餐或晚餐既。最近得知原來海洋公園內嘅「爐炭燒」推出左其他客人亦可直接係園區內食晚餐既安排,簡單黎講去到海洋公園既大門後,到指定櫃位查詢,就會有專人帶到用餐既餐廳,而「爐炭燒」正好係大門旁邊,很方便。對呢個體驗充滿期望,目測其他客人都係以園區客人為主,有種與別不同既感覺。餐廳既裝潢以木色調子為主,有種隨興輕鬆嘅感覺,無論三五知己,或是一家大細,都相當合適。夏日炎炎,先來冰凍既飲料,所點嘅都相當值得打卡,金光閃閃嘅菠蘿內,係無酒精雞尾酒(mocktail)紅莓汁、菠蘿汁、梳打及雪碧,甜甜的,又真係幾好飲,解渴! 吃泰國菜當然要飲「爐炭燒大蝦酸辣湯」開開胃,相當足料,有原隻大蝦,富輕微既辣香。來到主打炭燒嘅餐廳,當然要試吓炭燒類嘅美食,推薦「炭燒東龍鯛配泰式汁」、「三文魚扒」,上菜時已經聞到好香嘅炭燒味,兩者都烤得火喉剛好,前者魚肉雪白嫰滑而不腥;後者更令人留下好印象,以往吃既三文魚皆較為難控制火喉,呢個又真係有驚喜!麵食方面點咗「泰式大蝦炒金邊粉」,金邊粉炒得夠乾身,亦夠鑊氣,條條分明,分量亦相當足夠。甜品係椰汁千層糕、芒果西米千層糕、香芒糯米飯,甜

甜品係椰汁千層糕、芒果西米千層糕、香芒糯米飯,甜品碟上擺有「Ginger Grill」既小牌子,可愛。三者中較為喜歡椰汁千層糕,有輕巧既椰香味道,作為一個美好既完結!
有沒有人在期待小熊貓龍鳳胎出來見大眾的那一天?話說也相當好笑,我花了好長的時間才明白香港那六隻大熊貓的關係。本來已經在海洋公園的熊貓叫盈盈樂樂;最近才收到的兩隻成年熊貓叫安安可可,已經和大眾見面;而盈盈樂樂生的龍鳳胎還未有名字,預計二月份就可以在海洋公園看到他們了。所有物種的嬰孩時期都是可愛的(包括人類)。老實說我也有點想去看小小的、嫩嫩的小熊貓, 不過到時看看人潮再說吧。現在為大家推介一家位於海洋公園內的餐廳: Ginger Grill 爐炭燒。Ginger Grill 爐炭燒位置就在大門口附近,用餐環境相當的闊落,坐得很舒服。餐廳做的是泰國菜,主要走的是香辣惹味的路線。位置不用說是極方便的,特別是當你玩得累了,想在園內休息一下、吃點爽辣刺激的熱騰騰美食時,爐炭燒可以說是不二之選。價格方面大約HK$500一人的預算也可以吃得相當飽足了。以樂園餐廳的消費來說個人覺得是很合理的。兩個前菜的味道比較相似,香辣、微酸, 混了不同的辛香蔬菜的調味,絕對可以喚醒你玩的疲憊的身軀。個人口味來說更加喜歡無骨鳳爪: 雞腳已經去骨,可以大口大口的吃下充滿彈性的雞腳,爽口冰涼,除了辣度較高之外應該無人不愛
有沒有人在期待小熊貓龍鳳胎出來見大眾的那一天?

泰式柚子海鮮沙律
泰式無骨鳳爪

兩個前菜的味道比較相似,香辣、微酸, 混了不同的辛香蔬菜的調味,絕對可以喚醒你玩的疲憊的身軀。個人口味來說更加喜歡無骨鳳爪: 雞腳已經去骨,可以大口大口的吃下充滿彈性的雞腳,爽口冰涼,除了辣度較高之外應該無人不愛。
椰香南瓜湯
現在天氣比較冷,一碗南瓜湯可以暖胃。我們沒有想到的是份量相當大,和家人同去的話可以考慮二人分吃一碗。南瓜湯的質地細滑,甜甜香香的,很也適合小朋友呢。
日本帶子配泰式莎莎醬

泰式酸辣豬軟骨
大概是敬禮泰式火山骨的菜式,不過是一個更加精緻的版本,而且辣度低很多。驚訝的是,雖然豬軟骨是熱辣的,但那個泰式酸辣是涼的! 應該也有助減低辣度吧。大愛這個酸辣很平衡的醬汁,絕對可以配搭任何不同的肉類而增色不少。
泰式青胡椒大蝦
相當奢華的海鮮菜色,大蝦的質素也是很好,夠彈牙。調味是相當重實的胡椒蒜粒,香而惹味。
泰式炒牛河
個人覺得泰式炒牛河是必食的菜式之一。他不是泰式的濕炒,而且乾身的炒河,更加岩我本人的口味。牛肉的份量也足,麵條有咬口又入味,香口。
泰式紅咖喱牛肋條
當然吃泰菜少不免要吃個咖哩。是日我們點了泰式紅咖喱牛肋條,牛肋條煮得很柔軟完全不難咬,而我特別喜愛這個咖哩的蔬菜部分又多又好吃,增加了咖哩的甜味之餘又健康。只可惜當天已經吃得很飽,實在沒有辦法點一個白飯同食。否則那個汁啊,真是配飯良品。
熱帶激情
當店最漂亮的飲品,以紅莓汁菠蘿汁調配梳打水和雪碧,酸甜爽口,飲起來很暢快。
焦糖燉蛋
吃得再飽也要吃甜點,個人也焦糖燉蛋要二人分享,因為份量真不少! 焦糖片做得很好,薄而脆而且因為碗口大的緣故非常的大片,對愛吃焦糖的我來說吃得超暢快。底下creme burlee 的部分蛋香夠,質感比較似布丁,個人是喜歡的。

最後你可能會問,如果你不打算去海洋公園玩,那豈不是吃不到位於園區內的爐炭燒嗎? 不是的。原來公園晚上6時之後就可以免費入園,只要你去到海洋公園的入口旁邊的餐廳Reception, 告知工作人員你是去用餐的,他們就會帶你去餐廳。這可是冷門的小知識呢!

以上
2024-12-23
$600 (Dinner)
泰式無骨鳳爪
泰式炒牛河
我就一早入左園玩🎢,而朋友仔就後Join食晚飯🍴大家知唔知就算冇入園玩,都可以品嚐到園內餐廳🤗只要18:00後,係入口(指定櫃位)同職員講預約左餐廳食飯,佢就會帶你去相應既餐廳🍽今次同朋友仔揀左食泰國菜🇹🇭~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪泰式柚子海鮮沙律 ($158)海鮮有蝦🦐 • 帶子 • 魷魚圈🦑,大量柚子肉🍊,酸酸甜甜好開胃😝.▪泰式無骨鳳爪 ($88)無骨鳳爪🐓隻隻完整(唔會一忽忽),加左紫洋蔥 • 芹菜 • 芫荽 • 蕃茄仔🍅,食落辣味較出🌶 .▪椰香南瓜湯($88)天然香甜既南瓜中🎃帶有椰香味🥥,濃郁而不膩,SmoothSmooth🧡 .▪炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬 ($178)日本帶子輕輕炭燒左表面,配埋泰式沙沙醬,鮮甜味更出🤍. ▪泰式酸辣豬軟骨($238)感覺有少少似火山排骨,但係依個就可以連骨都可食埋。蒜味🧄 • 酸味 • 辣味都好出🐷.▪泰式香辣青胡椒澳洲大蝦 ($248)大蝦背脊開邊(去腸),連殼烹調至脆卜卜✨,食落好惹味呀🦐.▪泰式炒牛肉河粉 ($208)河粉炒到夠乾身🔥口感有少少似炒粿條 • 有咬口🤓. ▪泰式紅
我就一早入左園玩🎢,而朋友仔就後Join食晚飯🍴
大家知唔知就算冇入園玩,都可以品嚐到園內餐廳🤗
今次同朋友仔揀左食泰國菜🇹🇭
▪泰式柚子海鮮沙律 ($158)
▪泰式無骨鳳爪 ($88)
泰式無骨鳳爪 & 泰式柚子海鮮沙律
▪椰香南瓜湯($88)
椰香南瓜湯
▪炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬 ($178)
日本帶子輕輕炭燒左表面,配埋泰式沙沙醬,鮮甜味更出🤍
炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬

▪泰式酸辣豬軟骨($238)
泰式酸辣豬軟骨
▪泰式香辣青胡椒澳洲大蝦 ($248)
大蝦背脊開邊(去腸),連殼烹調至脆卜卜✨,食落好惹味呀🦐
泰式香辣青胡椒澳洲大蝦
▪泰式炒牛肉河粉 ($208)
河粉炒到夠乾身🔥口感有少少似炒粿條 • 有咬口🤓
泰式炒牛肉河粉

▪泰式紅咖喱無骨牛肋條 ($238)
牛肋條🐃啖啖肉炆得入味又夠淋,紅咖喱汁加左青提🍇,用天然甜中和辣度❤️
泰式紅咖喱無骨牛肋條
▪泰式青咖喱雜菜 ($168)
多款唔同雜菜(粟米筍🌽 • 菜🥬 • 甘筍🥕 • 茄子🍆…)青咖喱加左椰奶,食落更順滑又可減低辣度💚
泰式青咖喱雜菜
▪本地鮮奶焦糖燉蛋($88)
CREME BRULEE最緊要表面既脆糖層呀💥,燉蛋層滑滑😚 • 奶味突出🥛 • 甜度適中。表面有生果外,仲有隻辣椒仔造型朱古力裝飾🌶🍫
▪DRINKS
▫️熱帶激情 Mocktail ($78)
BlingBling閃菠蘿造型杯🍍,杯蓋仲可以做番底座🤲🏻
(紅莓汁 • 菠蘿汁 • 梳打 • 雪碧)飲落甜甜 • 冰凍岩解辣🍹
▫️赤海浪 ($88)
(紅酒 • GIN • 生果粒 • 雪碧)
睇落似西班牙🇪🇸傳統野飲Sangria,但飲落酒味冇咁重。倒出黎都有2杯份量🍷
▫️熱 • 香茅及生薑茶 ($44)
香茅味道清新 • 生薑微辣,飲完暖笠笠❤️‍🔥
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2024-12-27 161 views
“熊貓經濟圈”真的勢不可擋,今日諗住平日,又非正式假期,應該人流較少,誰不知遊客竟然比上次來多了不少。園內熊貓踪影處處,先後有兩個場館睇熊貓,但其中一個收下午三點,大家可要注意。原先想食完焗豬扒飯再逛,點知未到兩點已沽清,相信$66一個焗飯係主題樂園中是便宜得難以置信。不過山下幾間餐廳收費都合理,7月生日免費入場時,一家人就去了“爐炭燒”食泰國菜,食物又有水準,晚餐不作二想。因為山下園區6點後是免費入場,今日同幾位朋友食泰國菜。APPETIZER泰式柚子海鮮沙律($158)THAI STYLE POMELO SALAD WITH SEAFOOD材料好豐富,有鮮魷、帶子、海蝦及柚子肉,口感清爽,令人很開胃。泰式無骨鳳爪($88)THAI STYLE SPICY AND SOUR BONELESS CHICKEN FEET說到泰國菜的小食,無骨鳳爪是跑不掉的。以魚露及辣汁拌和了洋蔥、唐芹及車厘茄,既有酸度,亦有辣度,鳳爪質感爽彈,越食越想食。SOUP椰香南瓜湯($88)PUMPKIN SOUP WITH COCONUT MILK南瓜打得好細滑,更何況加入了椰奶,質感更佳之餘,更傳來陣陣椰香

因為山下園區6點後是免費入場,今日同幾位朋友食泰國菜。

APPETIZER

泰式柚子海鮮沙律($158

泰式無骨鳳爪($88)

說到泰國菜的小食,無骨鳳爪是跑不掉的。

SOUP

椰香南瓜湯($88)
南瓜打得好細滑,更何況加入了椰奶,質感更佳之餘,更傳來陣陣椰香。

CHARCOAL GRILLED STATION

炭燒日本帶子伴泰式沙沙醬($178)

CHARCOAL GRILLED JAPANESE SEA SCALLOP WITH THAI SPECIAL SALSA

日本帶子稍微用炭火烘焙過,仍保留嫩滑的質感,放上了紅椒絲及芒果茸,帶來絲絲甜美口感,個人幾鍾意,亦想試下係屋企整。

MAIN DISH

泰式酸辣豬軟骨($238)

THAI STYLE STEWED PORK CARTILAGE WITH IN CHILI AND SOUR SAUCE
望落平平無奇,不過一口咬落,完全近乎無牙都可以食用的質感,就連軟骨位都可以用刀叉切開享用,原以為會好肥膩,但酸酸辣辣又起了平衡的作用。
泰式香辣青胡椒澳洲大蝦($248)

THAI STYLE STIR-FRIED AUSTRALIAN KING PRAWN WITH GREEN PEPPER AND SPICY HERB

吃得出的新鮮,很喜歡大廚把蝦背剪開,炸得通透,就連蝦殼脆得可以食埋,略嫌辣度稍淡,如果再澎湃些更啱我。
泰式炒牛肉河粉($208)

THAI STYLE FRIED RICE NOODLE WITH BEEF

河粉炒得好乾身,沒有多餘的油份,醬油亦上得均勻,牛肉不覺有化學成份,所以有少許結實,但問題不大,反而有嚼口的感覺。

CURRY

泰式紅咖喱無骨牛肋條($238)

THAI STYLE RED CURRY WITH BONELESS SHORT RIBS

泰國菜中,紅咖喱是自己經常點的菜色,尤其是配上豬頸肉的確百吃不厭,今次換上了牛肋條,炆得好腍,掛上咖喱汁更是人間美味。
泰式青咖喱雜菜 ($168)

THAI STYLE GREEN CURRY WITH ASSORTED VEGETABLES

近年食得最多反而係菜蔬,可能年紀大了,想追求健康的生活,材料又豐富有茄子、粟米芯、甘筍片及芥蘭,煮得好腍及入味,其實個汁真係可以用來拌飯。

DESSERT

本地鮮奶焦糖燉蛋 ($88)

LOCAL MILK CRÈME BRÛLÉE

食到尾聲都已經好飽,以本地食材炮製的甜品,點都要支持一下。
表面的一層焦糖都算幾薄,下面的燉蛋好香奶味,挑剔一點,質感能滑些小會更好。

2024-11-18 686 views
環境非常舒適,好乾淨坐得好舒服食物質素非常好份量ok,但白飯就少左D,得半碗,唔好諗社會畢到有一坐山或滿碗,如果男人點要點2碗先夠炭燒豬頸肉$128燒得唔差,呢個每次入OP都會叫白飯$20因為有小朋友,所以會叫串燒肉加碗飯比小朋友泰國船粉$138 (可選金邊粉或河粉)呢個老公話好食,又係十次有8次都會叫佢雜薯拼盤$108呢個應該係新野嚟,之前唔覺有,都係諗住試下炸得唔錯,唔會淋,好脆口,芝士醬整得幾好,芝士味濃仲有D脆嘅碎煙肉,佢係有3款唔同嘅薯,係哈迪斯,M記同KFC嘅組合😂薯圈薯條同薯格,當然爐炭燒好食好多啦,佢嘅薯條唔係M記果款嘅幼薯條嚟,份量都多,都值得叫嚟食嘅全年票有85折再用埋30蚊卷$338埋單,抵食
環境非常舒適,好乾淨坐得好舒服
食物質素非常好
如果男人點要點2碗先夠

炭燒豬頸肉$128
燒得唔差,呢個每次入OP都會叫

白飯$20
因為有小朋友,所以會叫串燒肉加碗飯比小朋友

泰國船粉$138 (可選金邊粉或河粉)
呢個老公話好食,又係十次有8次都會叫佢

雜薯拼盤$108
呢個應該係新野嚟,之前唔覺有,
都係諗住試下
炸得唔錯,唔會淋,好脆口,

全年票有85折再用埋30蚊卷$338埋單,抵食
2024-11-08 722 views
海洋公園入面一間性價比高嘅餐廳,環境很好,對比園區入面其他餐廳比較,我覺得價錢ok,食物ok,坐得好舒服嘅一間。價錢唔會太貴,每次帶小朋友入黎都會食呢一。間同會叫佢嘅炭燒豬頸肉食,因為即叫即燒,肉嘅質素唔會好差,呢個係喺餐牌嘅燒烤類入面會搵到

2024-10-07 799 views
就快又到萬聖節,相信大家都同意海洋公園的萬聖節活動是最貼題同好玩,真係夠癲同嚇餐死,但又令人欲罷不能。早前生日入過去一次(因為免費嘛),見已經初具規模。近日同朋友再走了一轉,有部分大型場景已佈置好。在園中已經有“黑白無常”在園中穿梭往來,跟園遊客互動。又有小型攤位遊戲,送上貼紙、糖果及園中優惠券,而幾大場景區亦已經蠢蠢欲動,氣氛滿滿。晚上就選來了Ginger Grill食泰國菜。說到底,餐廳價格以主題公園而言是合理的。餐前先來一杯甜美芳香的“翻天覆地”,賣相又幾攪鬼。其實泰式沙律真係好啱心意,尤其是加入了新鮮柚子肉,令口感不會太乾身,這個泰式柚子沙律($108)仲要加上了車厘茄,不錯。泰國菜當然有串燒,雞與豬各三串($138),烤得啱啱好,邊位沒太多焦香,肉質亦不覺乾及嚡口,沙嗲醬亦顧及大眾口味,沒有辣度,但個人覺得有少少辣會更加刺激味蕾。至於香煎三文魚扒($248)真係好大塊,而且明刀明槍,毫無花巧,兩邊煎至微微焦香,但中間肉質呈艷麗色彩,質地粉嫩,好有slow cook的感覺。泰菜中有好多款湯都啱我,這個炭燒大蝦酸辣湯($138),有兩隻偌大的虎蝦,最欣賞是背位預先割開,並把蝦腸取

泰菜中有好多款湯都啱我,這個炭燒大蝦酸辣湯($138),有兩隻偌大的虎蝦,最欣賞是背位預先割開,並把蝦腸取出,蝦味可以滲入湯裡,講真,個湯似乎仲吸引。
炭燒東龍鯛配泰式汁($248)是近日大熱菜色,原條環保海鮮烤至魚皮焦香,食之前澆上新鮮檸檬汁,配以羅望子汁及薄荷汁,滋味滿分。
單尾是泰式大蝦炒金邊粉($208),放上兩隻大虎蝦,更加霸氣,粉條炒得均勻,好有泰式風味。
壓軸的甜品分別是椰汁千層糕($68)、芒果西米千層糕($68)以及香芒糯米飯($98)

前兩者口感Q彈,甜度比預期中輕盈,真的不錯。

其實餐廳又不算貴,六點後入場仲有免費泊車,如果係市區,等位都有排,一陣想偷雞泊,隨時食牛肉乾,仲得不償失,就算搭地鐵入去,係金鐘都係一個站,仲快過出旺角

2024-05-30 1061 views
帶住bb想搵間餐廳坐下食d野就近見到呢間有bb highchair就入去職員態度超級友善今時今日好難有咁好既餐廳職員好感謝佢地想email讚揚餐廳職員可惜搵唔到佢既facebk page希望公司會喺到睇到啦
帶住bb想搵間餐廳坐下食d野
就近見到呢間有bb highchair就入去
職員態度超級友善
今時今日好難有咁好既餐廳職員
好感謝佢地

希望公司會喺到睇到啦
2024-05-17 1395 views
一家太細去海洋公園, 諗住食餐好既再去玩。入黎食野就預左貴,但無諗過質素同價錢唔成正比!三文魚腥既, 燒雞無味肉又un, 菠蘿炒飯太濕,食落d米係cheap 野.炸蝦餅仲勁,翻叮的, 炸皮都咬唔開…小朋友全部都咬唔到。咁standard 既炸物都處理得咁差…真係有d 過份.唯一好d 既係醬汁, 三文魚既介辣汁同豬頸肉既汁都唔錯!最離譜係跟餐加左個白飯… 所有餸都上哂但白飯都唔黎! 要追兩次先有…我肯比錢但你都要比返d 質素我架…埋單$1133
一家太細去海洋公園, 諗住食餐好既再去玩。
入黎食野就預左貴,但無諗過質素同價錢唔成正比!
唯一好d 既係醬汁, 三文魚既介辣汁同豬頸肉既汁都唔錯!
我肯比錢但你都要比返d 質素我架…
埋單$1133
燒雞
炸蝦飯
2024-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
雞肉串燒
燒豬頸肉
2024-05-06 1265 views
5月的天氣已經開始好熱🥵由開園玩到下午已經好鬼攰正想離開海洋公園之際見到餐廳呢個下午茶餐牌真係要嘩嘩聲🤪🤪🤪16:00-18:00 $48 泰式輕食小食拼盤 包一杯飲品,嘩….. 見到咁鬼抵,無理由唔試,即刻入去坐抵嘆冷氣4款小食除咗沙律無乜味,其他都好掂👍🏻特別係蝦餅,好彈牙😍😍飲品可以選奶茶、檸茶、汽水或果汁出面小食亭是但一款小食都唔止$48,仲要無冷氣🥵🥵所以真心覺得餐廳好佛心🤣🤣🤣
5月的天氣已經開始好熱🥵
由開園玩到下午已經好鬼攰

4款小食除咗沙律無乜味,其他都好掂👍🏻
特別係蝦餅,好彈牙😍😍

飲品可以選奶茶、檸茶、汽水或果汁

出面小食亭是但一款小食都唔止$48,仲要無冷氣🥵🥵
所以真心覺得餐廳好佛心🤣🤣🤣

2024-05-06
$50 (Tea)
2024-03-10 1278 views
這是我第一次生日免費遊樂園其實之前進公園園區一直讓我很困擾的是餐飲的問題園區內99%的餐廳我都食過了全部都是比外面的大X樂、大快X還要差只有M記沒差其實在上回離開園區的時候我已經發現「爐炭燒」這家餐廳如果有機會再來要來試吓所以今次我特意來這裡午餐看完餐牌我決定要午市套餐價格比較合理餐廳環境優美我被安排到靠窗位置可以一邊用餐一邊看到園景餐廳服務態度好我叫的套餐有⋯冷盤:泰式青木瓜沙律評論:醬汁很差、而且是辣的又沒有標示出來餐湯:香茅蕃茄湯評論:湯沒有湯渣 感覺似即冲出來的主食:炭燒美國西冷扒(8安士)評論:好食的、肉的質素好、唯一可惜的是原來我要求五成熟上來的是十成熟甜品:椰汁千層糕評論:普通正常總結 :這價格在園區吃過牛扒也是園區內比較好的選擇
這是我第一次生日免費遊樂園
其實之前進公園園區一直讓我很困擾的是餐飲的問題
園區內99%的餐廳我都食過了
全部都是比外面的大X樂、大快X還要差
只有M記沒差

可以一邊用餐一邊看到園景
餐廳服務態度好
我叫的套餐有⋯
冷盤:泰式青木瓜沙律
評論:醬汁很差、而且是辣的又沒有標示出來

餐湯:香茅蕃茄湯
評論:湯沒有湯渣 感覺似即冲出來的
主食:炭燒美國西冷扒(8安士)
評論:好食的、肉的質素好、唯一可惜的是原來我要求五成熟
上來的是十成熟

甜品:椰汁千層糕
評論:普通正常

總結 :這價格在園區吃過牛扒也是園區內比較好的選擇
午市套餐:炭燒美國西冷扒(8安士)
2024-03-04
$278 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-01-12 1031 views
與小王子漫游星空後,可到爐炭燒寫意享受「小王子星空游歷之旅」拼盤,體驗不一樣的傳統泰式風味,精選推介鹹點有焗素蟹餅伴日式芥末醬、迷你洋蔥煙肉撻、燒豬頸肉串、柚子沙律伴烤雞粒;而精美甜點有椰青麻糬波及芒果糯米飯,是你的必吃之選!價錢$188加一。總價$206.8。個人最喜愛系芒果糯米飯。入口清新。美味。
Other Info. : 個人最喜愛系芒果糯米飯。入口清新。美味。
2023-12-28
$206 (Lunch)
小王子星空游歷之旅
講到食物,我個腦海裡就浮起“來份炭燒啖啖肉”的畫面啦!今次來到海洋公園內的Ginger Grill爐炭燒,我嘅味蕾絕對係有一個暢遊嘅。首先,炭燒海鮮真係做得掂👍,個三文魚扒外皮燒得啱啱好,啖啖都新鮮肥美,炭火嗆香咁鎖住咗晒個汁水!夠哂滋味!講到串燒,泰式沙嗲🍢真係啖啖肉,嗰個豬頸肉配上辣椒汁更加係香辣得嚟唔會蓋過肉香,真係好夾🔥!點餐時又有啲驚喜,個柚子沙律同埋泰式小食嘅香脆炸物都好夠味,酥脆得嚟唔油膩。湯方面,大蝦酸辣湯那種恰到好處的酸辣平衡得宜,喺這炭火氣息下更顯提神。飲完湯,啲青咖喱雞又係另一番滋味,咖喱香濃得嚟唔死辣,啱晒唔太能夠食辣嘅朋友。至於泰式船麵,嗰個湯底濃郁,配上值得一讚嘅脆皮🥩,真係一絕!最後,個酥皮焗香芒糯米飯真係正中下懷😋,糯米飯Q彈,香芒甜美,環境又舒服,真係食得開心又滿足。呢度絕對係我會再推薦俾朋友嚟探秘嘅一站!