2024-05-01 46 views
是不是經常為了聚餐安排在哪裡而燒腦? 除了餐點美味外,也要適合可以聊天的場所,銀座炎蔵燒肉充滿日式氛圍,彷彿置身日本當中,大家都可以在這裡盡情享受燒肉的樂趣。點好餐之後,店員送上燒肉沾醬、漬物、沙律、湯、日本米飯,燒肉沾醬包括燒肉汁和岩鹽,愛吃甜的可沾燒肉汁,愛嚐天然的鹹味可醮岩鹽,醬汁喜歡怎麼用就怎麼用。沙律給得實在,放滿滿的,柚子醋拌爽脆的沙律菜、生菜、車厘茄,使人食慾大增。吃燒肉一定要配白飯,銀座炎蔵燒肉選用日本米飯,粒粒分明富飯香,日本米飯是燒肉的好朋友,一口日本米飯、一口燒肉,多幸福。漬物是泡菜,泡菜酸香開胃,與燒肉非常合拍,相當美味,不得不比大拇指,朋友笑說搭配泡菜吃也能吃光一碗日本米飯。熱呼呼的海帶湯淡淡的海味暖心又暖胃,飽足時喝亦可解飽膩。喜歡吃牛舌的我不嚐上等牛舌也對不起自己,上等牛舌下烤網燒烤,看到逐漸上色的上等牛舌,口腔裡也不停地在分泌口水,多想趕快吃。烤熟的牛舌隨著熱力而捲曲,明顯吃到上等牛舌嫩中帶脆的口感,真的很好吃。北海道夢之大地豚肉盛合定食其北海道豚肉肉質甘甜而不膩,瘦肉不乾,嫩中帶有嚼勁,隨便烤都味美。夢之大地豚肋肉有著豐盛豚脂,嚼上來卻不膩味,夢之大地

北海道夢之大地豚肉盛合定食其北海道豚肉肉質甘甜而不膩,瘦肉不乾,嫩中帶有嚼勁,隨便烤都味美。夢之大地豚肋肉有著豐盛豚脂,嚼上來卻不膩味,夢之大地豚肋肉咬感鮮脆,頗有彈性,以豚肉來說,夢之大地豚肋肉屬數一數二。

炎蔵和牛霜赤燒肉定食的和牛芯芯真的入口即化,牛油馥郁芬芳,無需費力去咬,和牛芯芯不用烤太熟,外觀看上來是焦色即可,大概五分熟最好,不失嫩柔,越嚼越香。

和牛笹身油脂會更多一些,放進嘴裡會有那種脆脆的感覺,然後就融化了,真是完全不沾燒肉汁都沒問題,若想提升和牛笹身的肉甜味,可醮點岩鹽,整個味道更鮮。

葡萄紫的巨峰提子乳酸梳打挺美的,喝過巨峰提子乳酸梳打馬上會被圈粉,酸美的乳酸突顯巨峰提子甜香,充足的梳打泡泡讓人為之一亮,瞬間暑氣全消,愛喝梳打的都推薦。

白桃乳酸梳打消暑感十分適合炎炎夏日,白桃混合乳酸、梳打別有一番滋味,喝起來酸酸甜甜,有著白桃的甜蜜果香,梳打激爽的小氣泡,白桃乳酸梳打好喝又沁爽。

黑毛和牛嚴選定食包含和牛龜之甲、和牛羽下及和牛內腿肉,和牛內腿肉切得蠻厚的,一上烤爐滋滋作響,油花一直冒出多誘人,牛汁在舌尖放射式綻開,和牛內腿肉香嫩柔滑,咬嚼後露出幸福的笑容。
和牛羽下玫瑰肉色與雪白脂肪完美交織,簡直賞心悅目,和牛羽下微微熱烤就能品味,火中揮舞的和牛羽下油潤光澤逼人,細嫩不膩,濃郁肉味於味蕾迴旋。

和牛龜之甲上頭的白雪紋路挺綿滑,只要放在烤網翻面烤個幾秒表示可以開吃,此時入口最能嚐出肉之鮮,和牛龜之甲無比滑口,保留肉的甘甜,口齒留香。
2024-04-28 2285 views
平時鍾意行D2 Place ,因為除咗有文青野睇,仲十分之Pet friendly,順便幫小狗一下零食、飾物,行到咁上下餐廳選擇又多!今次就揀咗間日本燒肉食,紓解一下我思鄉之🤣入到去抽風系統好好,完全同普通餐廳冇分別,一啲煙都冇👍🏻而且非常之寬敞,坐得舒服,仲可以擺到戰利品。🐂和牛極致四點拼盤-鞍下、亀之甲、羽下、肩三角,每個部位都富有牛肉既油脂,口感各有不同,鞍下薄片,係肉味同油脂晒均勻。羽下厚片多雪花油香出眾。肩三角則肉味最重。🐃🦐海鮮三味-兩隻大蝦、全隻魷魚、帶子:性價比高,超推薦。先講魷魚大大隻,而且厚身,燒都差唔多熟,彈牙唔韌。另外兩隻大蝦好新鮮,肉質爽彈,開左邊但重有少少蝦膏。帶子就調好味,啱啱好。🦑日本產豬豚肉-肥瘦一半一半,燒起帶油香,覺得太油膩可以放係瓜菜上一齊燒。🐖蔬菜拼盤:有粟米、鮮冬菇、翠玉瓜、大蔥、同蒸熟左既南瓜。呢個蒸熟既南瓜好貼心,避免咗燒到燶但入面都未腍🎃紫菜飯:食燒肉當然配白飯,加埋麻油香嘅紫菜,絕配!🍚白土乳酸梳打 - 飲到有粒粒白桃肉🍑3.5牛奶軟雪糕 - 上面仲有啲脆脆Topping,有少少似雪葩,唔會好🍦日本柚子雪糕 - 相對牛奶軟雪糕比較甜。

和牛極致四點拼盤

海鮮三味

紫菜飯:食燒肉當然配白飯,加埋麻油香嘅紫菜,絕配!🍚

白土乳酸梳打 - 飲到有粒粒白桃肉🍑

日本柚子雪糕 - 相對牛奶軟雪糕比較甜。🍨
Type of Meal
Dinner
和牛極致四點拼盤
  • 和牛「極致」4點拼盤
2024-04-23 77 views
位於D2 Place既日式燒肉餐廳,環境裝潢充滿日式嘅感覺🇯🇵座位亦都寬闊,空間感十足,坐得好舒服💁🏻‍♀️午市定食價錢由$98-$298不等,燒肉定食更包含沙律🥗湯、漬物同飯🍚🍴和牛極致定食($248)一共有三個唔同部位既和牛,包括:羽下、龜之甲同友三角。龜之甲切薄片,帶少許油脂,肉質軟腍,肉味較為濃郁👄羽下油脂比龜之甲重,肉質有嚼勁👐🏻友三角係較為稀有的部位,三款肉裏面油脂最重,霜降紋好靚😍有入口即溶既感覺👅🍴和牛西冷大判燒&赤身定食($298)和牛西冷薄切大大塊,油脂分布均勻,燒完沾蛋汁一齊食🥚口感好滑,有肉汁💦充滿油脂香,配白飯食非常滿足😋😋😋

🍴和牛極致定食($248)

🍴和牛西冷大判燒&赤身定食($298)

2024-04-22 77 views
同老公行D2嘅時候發現這間燒肉店,門面同定食餐都好吸引,就試試佢啦餐廳環境都幾舒適,好闊落坐得好舒服還沒有開始吃,我就已經對冰箱裡的優質日本和牛充滿期待🤤😍每l點餐方面係用QR code 點餐午市定食有泡菜、湯、飯、沙律菜二人共叫了兩份🥩和牛午市定食:🔆L1🔆和牛極致定食(3種)$248可以一次過試齊三款黑毛和牛的稀有部分,和🥩牛芯芯🥩和牛羽下🥩和牛肋肉。👉和牛芯芯肉質非常好,細膩柔軟,入口即溶👉和牛羽下入口有彈性嚼勁,口感軟嫩,油脂飽油👉和牛肋肉肉質軟嫩帶點Q彈,油花均勻,濃郁牛肉香味將和牛肉沾上蛋液,配上美味的日本米飯,粒粒均勻入口香軟,老公大讚好食🔆L6🔆和牛西冷薄切大判燒&赤身定食 $298🥩牛西冷薄切大判燒是餐廳招牌和牛,最令人驚艷的肉款,油花纖細且均勻分佈有如羽毛般的細緻,油脂甘甜,入口即化,沾上蛋液後口感一絕🥩牛友三角赤身,肉質較厚,油脂豐富,入口軟滑和牛配上色澤均勻的日本米飯,愈食愈滋味,值得推介!🔆兩杯飲品分別係巨峰提子乳酸梳打&凍檸檬茶🍋🍹大杯又濃郁整體都非常滿意💯誠意推介❤️

餐廳環境都幾舒適,好闊落坐得好舒服

點餐方面係用QR code 點餐

午市定食有泡菜、湯、飯、沙律菜

二人共叫了兩份🥩和牛午市定食:

🔆L1🔆和牛極致定食(3種)$248

👉和牛芯芯肉質非常好,細膩柔軟,入口即溶

👉和牛羽下入口有彈性嚼勁,口感軟嫩,油脂飽油

👉和牛肋肉肉質軟嫩帶點Q彈,油花均勻,濃郁牛肉香味

🔆L6🔆和牛西冷薄切大判燒&赤身定食 $298

🥩牛友三角赤身,肉質較厚,油脂豐富,入口軟滑

和牛配上色澤均勻的日本米飯,愈食愈滋味,值得推介!

🔆兩杯飲品分別係巨峰提子乳酸梳打&凍檸檬茶🍋🍹大杯又濃郁

整體都非常滿意💯誠意推介❤️

2024-04-22 35 views
荔枝角有很多工業大廈,餐廳也有很多選擇,銀座炎蔵燒肉是在這個區吃燒肉的不二之選!和牛肋肉、和牛世身、和牛內腿肉這三種肉帶有美妙的脂肪紋理,極為優質和豪華,令人讚歎!我們迫不及待地將肉放在烤網上,油脂滴落在炭火上,隨著滋滋的燒烤聲,肉香味在空氣中弥漫开来。蘸上自己喜欢的蘸料,肉鲜嫩滑順,帶有微妙的嚼勁彈牙感,肉汁迸發出來滿口的風味!燒味琳魚乾薄薄脆脆的金黃色,咬下一口時,琳魚乾的鮮味會迅速在口腔中散開。它的質地韌性十足,但卻不會太硬,可以輕鬆咀嚼,跟住再飲酸甜刺激的菠蘿乳酸梳打,真是令人回味無窮!

和牛肋肉、和牛世身、和牛內腿肉

燒味琳魚乾
2024-04-22 89 views
荔枝角都有間好味高質嘅燒肉。當中雅特盛(2-3人前)絕對係一餐令人滿足嘅饗宴。包括:沙律前菜、和牛4點拼盤、夢之大地豚三昧、日本產雞肉三昧、和牛西冷薄切大判燒首先沙律、前菜,佢嘅新鮮蔬菜包括脆生菜、甜脆的胡蘿蔔絲同埋清爽的番茄。配上特色醬汁,味道鮮美且爽口,為整餐增添了一份清新感。然後,就係和牛4點拼盤。拼盤中的和牛肉質細嫩、口感豐富。夢之大地豚三昧是一款使用優質豬肉經過特殊處理的美味佳餚,豚肉的鮮嫩又滑滿肉汁。日本產雞肉三昧則是選用日本頂級雞肉製成的,肉質嫩滑。最後,和牛西冷薄切大判燒每一口都有嚼勁和濃郁的牛肉味道,絕對是肉食愛好者的最愛。這個雅特盛套餐可以一次試好多肉款,帶來了一個滿足的味覺體驗。不論是和牛、豚肉還是雞肉,每一款都有獨特的風味和質感。

包括:

然後,就係和牛4點拼盤。拼盤中的和牛肉質細嫩、口感豐富。

2024-04-21 81 views
約咗好姊妹食Lunch ,去了荔枝角D2 Place 食日式燒肉,呢間佢Bookmark左一直想試所以就一齊去食。午市定食 包了漬物、沙律、湯、日本米飯🍚,我哋叫了2 份定食Share。🔶和牛極致定食(3種)🔶3 種肉分別是和牛肋肉、和牛內腿肉、和牛鞍下肉,一上枱已經見到啲肉油花分布好靚😍 和牛肋肉脂肪含量高,油花分佈平均,燒完的肉入口即溶感食落油香而不膩,好喜歡這部位所以追加了一份;和牛內腿肉肉質較細膩,口感會較紮實同埋牛味濃啲。🔶和牛里肌肉定食🔶牛里肌肉算係牛其一個較柔軟、最嫩的部位,肉質鮮嫩有彈性,只需要輕輕燒一燒,可以保持肉嫩和肉汁,吃這個燒肉配米飯真係一流。 追加:🔶和牛肋肉🔶🔹菠蘿乳酸梳打🔹巨峰提子乳酸梳打加錢叫的特飲幾好飲,乳酸梳打酸酸地幾開胃。

午市定食 包了漬物、沙律、湯、日本米飯🍚,
我哋叫了2 份定食Share。

🔶和牛極致定食(3種)🔶

🔶和牛里肌肉定食🔶
和牛里肌肉定食

追加:🔶和牛肋肉🔶

🔹菠蘿乳酸梳打
🔹巨峰提子乳酸梳打
加錢叫的特飲幾好飲,乳酸梳打酸酸地幾開胃。

2024-04-18
Type of Meal
Lunch
和牛里肌肉定食
路過D2 Place俾商場樓下「銀座炎藏」宣傳牌吸引就試吓佢午餐啦. 呢間餐廳主打日本產A4黑毛和牛燒肉,價錢由$98到$298都有,豐儉由人,原來呢間係正宗日本過江龍,源自東京銀座在當地得到不少好評,二二年底在港開業至今不足兩年. 餐廳裝修帶日本江戶町屋時代懷舊風味. 空間感十足,座位寬敞,空氣流通,食完冇油煙味. 定食有新鮮沙律前菜仲有泡菜同湯,增加豐富感. 店員加茶幾勤快態度友善. 套餐加錢有不少飲品飲選擇,點咗個菠蘿乳酸梳打酸酸甜甜口感清新好開胃,令人增添食慾. 今次叫咗兩個不同定食. 一場去到梗係要試個最貴嘅$298「和牛西冷薄切大判燒&赤身定食」. 個和牛西冷薄切肥瘦油脂分佈好均勻,咬落肥美爆汁,食落口感係最滑入口即溶,質感細膩,幸福感滿滿. 「和牛極致定食」 $248 有三款不同部位,分別係和牛肋肉、龜之甲同埋羽下. 一次過有三款不同口味性價比極高. 羽下肉味最濃郁,脂肪比例少,相對較有彈性好嚼勁. 和牛肋肉, 相對肥美,脂肪比例會多一啲,但肥瘦分明。和牛龜之甲,脂肪比例會少啲,薄切之後,口感啱啱好. 全部肉各有不同特質不同風味,原汁原味已經好好味,或者可以配上特製醬汁及

「和牛極致定食」 $248 有三款不同部位,分別係和牛肋肉、龜之甲同埋羽下. 一次過有三款不同口味性價比極高. 羽下肉味最濃郁,脂肪比例少,相對較有彈性好嚼勁. 和牛肋肉, 相對肥美,脂肪比例會多一啲,但肥瘦分明。和牛龜之甲,脂肪比例會少啲,薄切之後,口感啱啱好. 全部肉各有不同特質不同風味,原汁原味已經好好味,或者可以配上特製醬汁及鹽更加提升食物味道. 大滿足!

雖然通關之後方便咗大家返家鄉,不過有時好想食高質日本燒肉都有啲頭痕,呢間咁高質,咁就要抄定袋落袋隨時想食都可以去. 誠意推薦比大胃王牛魔王去試吓.

$320 (Lunch)
  • 和牛極致定食
  • 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
2024-04-19 22 views

和牛肋肉、和牛世身、和牛內腿肉

燒味琳魚乾
2024-04-19 31 views
估唔到阿仔學校🏫附近都有間咁高質嘅燒肉🥩店真係要嚟多🤭嗰日我哋兩個慢慢嘆🍽️咗個又抵又高質既午餐🤑媽媽仲嘆咗杯優惠價$48嘅生啤🍺響熱辣辣🔥嘅天氣隊返杯真係一流🫶和牛極致定食(3種)這道和牛極致定食真是三種肉的完美組合啊!🤩🥩三種肉分別是和牛肋肉、和牛內腿肉和和牛鞍下肉。每一塊肉都有著卓越的質地和口感。和牛肋肉有豐富的油花,入口即化的嫩滑口感真是讓人陶醉。而和牛內腿肉則更有嚼勁,口感緊實,肉汁充滿口腔,真是讓人垂涎欲滴!最後,和牛鞍下肉以其濃郁的肉味和柔軟的質地脫穎而出,每一口都能品嚐到和牛的純正風味,真是美味到爆表啊!😋👌厚切牛舌👅的厚度保留了豐富的肉汁和口感。牛舌的質地柔軟而有彈性,入口即化,讓人驚艷不已😍。而且經過燒烤後,還有一絲微焦的香氣,增添了層次感和誘人度,真是讓人欲罷不能啊!😋🔥
估唔到阿仔學校🏫附近都有間咁高質嘅燒肉🥩店真係要嚟多🤭
嗰日我哋兩個慢慢嘆🍽️咗個又抵又高質既午餐🤑

媽媽仲嘆咗杯優惠價$48嘅生啤🍺
響熱辣辣🔥嘅天氣隊返杯真係一流🫶

厚切牛舌

2024-04-19 23 views
來到荔枝角工業大廈這頭,朋友非要和我去銀座炎蔵燒肉吃海鮮燒烤,吃完之後覺得確實是很值得!海鮮三味有好大隻的蝦、大條滑順的魷魚和大粒粒好有光澤的扇貝。大蝦在高温燒烤下逐渐变熟,表面泛起诱人的金黄色,散发着诱人的香气。大蝦鲜美,魷魚弹牙,扇貝柔軟,每一樣都既有燒烤的香氣又保留了食材本身的鲜味,令人食慾大開!牛肉海帶湯海柔軟順滑,散發出淡淡的海味,為湯增添了一絲清新的風味,湯又有牛肉的香味!泡菜三味有泡蘿蔔、泡黃瓜和泡白菜,这三种泡菜酸辣香甜,各有特色,搭配在一起,相得益彰,酸辣爽口,开胃解腻!
牛肉海帶湯
泡菜三味
2024-04-15 55 views
好耐無黎過荔枝角搵食啦以前喺呢頭返工,放工都會約朋友喺度食飯今日就同朋友去D2 place食燒肉裝修環境各樣野都好日式燒肉種類都好多,牛,豬、雞、海鮮都有而且食物質素仲唔錯添☺️☺️☺️🧡炎蔵和牛「極致」6點拼盤好多款式都好吸引最後揀左拼盤,咁就可以食多啲啦有和牛友三角、和牛芯芯、龜之甲、和牛貝身、和牛內腿肉、和牛上等肋肉就咁睇好似唔知咩部位Menu好細心介紹得好詳細有講到唔同部位係咩口感黎自牛邊部分呢6款真係唔同質感,味道亦好重牛味和牛燒完亦好juicy🧡厚切上等牛舌芯真正的厚切牛舌芯,有三大塊有界到啲紋,燒完唔會好韌🧡和牛炒飯炒飯粒粒分明,好有鑊氣有和牛粒,雞蛋,雜菜粒食完唔會覺得好油膩🧡朝日生啤酒、朝日黑生啤酒星期一至四5:30-9:30有啤酒買一送一食燒肉飲啤酒,絕配呀
好耐無黎過荔枝角搵食啦
以前喺呢頭返工,放工都會約朋友喺度食飯
今日就同朋友去D2 place食燒肉
裝修環境各樣野都好日式
燒肉種類都好多,牛,豬、雞、海鮮都有
而且食物質素仲唔錯添☺️☺️☺️

🧡炎蔵和牛「極致」6點拼盤
好多款式都好吸引
最後揀左拼盤,咁就可以食多啲啦
就咁睇好似唔知咩部位
Menu好細心介紹得好詳細
有講到唔同部位係咩口感黎自牛邊部分
呢6款真係唔同質感,味道亦好重牛味
和牛燒完亦好juicy

🧡厚切上等牛舌芯
真正的厚切牛舌芯,有三大塊
有界到啲紋,燒完唔會好韌

🧡和牛炒飯
炒飯粒粒分明,好有鑊氣
有和牛粒,雞蛋,雜菜粒
食完唔會覺得好油膩

🧡朝日生啤酒、朝日黑生啤酒
星期一至四5:30-9:30有啤酒買一送一
食燒肉飲啤酒,絕配呀
  • 炎蔵和牛[極致]6點拼盤
2024-04-14 78 views
去D2行完市集搵食😚見到呢間日式燒肉好似幾吸引一於試一試入到去環境幾舒服啲枱夠大張 座位夠闊我哋揀咗個二人餐前菜有一碟泡菜一碟沙律新鮮沙律菜上面加咗小銀魚仔加上少少醋汁好開胃燒物包咗炎藏和牛四點盛、牛舌同埋虎蝦四點盛包括有和牛鞍下、和牛肩三角、和牛肋肉、和牛羽下前兩者油脂分布較為平均肉味香濃、肉質柔軟後兩者較為肥美最推介係和牛羽下!油香滿滿多肉汁😍牛舌同樣出色 肉味濃郁虎蝦大大隻啖啖肉另外二人餐仲有一個和牛咖喱飯日式咖喱加咗和牛粒都唔錯飲品亦不過不失不錯既日式燒肉👍🏻
去D2行完市集搵食😚

我哋揀咗個二人餐
前菜有一碟泡菜一碟沙律

新鮮沙律菜上面加咗小銀魚仔
加上少少醋汁好開胃

燒物包咗炎藏和牛四點盛、牛舌同埋虎蝦
四點盛包括有和牛鞍下、和牛肩三角、和牛肋肉、和牛羽下

前兩者油脂分布較為平均
肉味香濃、肉質柔軟

後兩者較為肥美
最推介係和牛羽下!
油香滿滿多肉汁😍

牛舌同樣出色 肉味濃郁
虎蝦大大隻啖啖肉

另外二人餐仲有一個和牛咖喱飯

日式咖喱加咗和牛粒都唔錯
飲品亦不過不失
不錯既日式燒肉👍🏻

2024-04-13 59 views
銀座炎蔵燒肉真係一間氣派非凡嘅餐廳啊!今次我試咗佢哋嘅和牛西冷薄切同埋黑毛和牛嚴選定食。話你知,呢度嘅食物真係令人讚不絕口!首先要講番餐廳環境。入到去,你就會感受到一種高貴典雅嘅氛圍,令你有種置身日本嘅感覺。服務員待人有禮,細心周到,真係令人印象深刻!牛肉品質就更加唔使講啦!和牛西冷薄切,每一片肉都鮮嫩多汁,口感極佳!質感細緻,肉汁四溢,真係讓人回味無窮!黑毛和牛嚴選定食亦無可挑剔!肉質鮮嫩,層次豐富,口感細膩!配上精心調製嘅醬汁,絕對是一大享受!總括來說,銀座炎蔵燒肉絕對是一家值得一試的餐廳!氣派非凡嘅環境,優質的牛肉品質,絕對會讓你讚不絕口!

2024-04-10
$300 (Lunch)
2024-04-02 99 views
這間位於荔枝角D2 Place的【銀座炎蔵燒肉】,主打多款部位的日本和牛燒肉,另外還有豚肉及雞肉等,價錢豐儉由人。番茄沙律淋上了芝麻醬的沙律清新開胃,加上酸甜的番茄,更能減輕油膩感。炎蔵和牛極致六點拼盤一次過可以品嚐到六款和牛部位,每款有三件,適合二至三人分享。赤身有內腿肉及龜之甲,內腿肉較有咬口,龜之甲則帶少許油脂,十分嫩腍及肉味較濃郁。比較平均的是和牛鞍下及芯芯,兩者都有少許的雪花紋,嫩滑之餘又有牛油脂香,不太油膩又有肉香。霜降有友三角及羽下,油脂紋理清晰,入口即溶,尤其是友三角,充滿牛油脂香。夢之大地豚肋肉&日本產雞胸肉半肥瘦豚肉,燒至油脂滲出,肉味濃郁且嫩腍。雞胸肉結實,肉味感較重。和牛咖喱烏冬烏冬淋上咖喱湯汁,十分爽滑。

番茄沙律

炎蔵和牛極致六點拼盤

夢之大地豚肋肉&日本產雞胸肉

和牛咖喱烏冬
烏冬淋上咖喱湯汁,十分爽滑。