2023-03-07 1531 views
🔮華麗水晶燈icon吸引咗Caca黎呢間餐廳,位於中環嘅Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria,樓底高,大大水晶燈,格調好有高級感,入門口見到嘅靚靚cake,已好想試吓,原來仲可以外賣,好吸引呀😍👧🏻Caca今次食乜嘢?▫️Crispy Potato Fries W/Black Truffle Mayonnaise $88 - 粗薯配上黑松露醬,你懂的,就是香口好食!▫️Pan-fried Jumbo Scallops & Asparagus Risotto w/ Cream Sauce $308 - 珍寶帶子鮮甜彈牙,濃郁魚子醬帶出帶子鮮味與意大利飯香滑。▫️US 1855 Black Angus RibEye Steak(Medium)$588 - 安格斯7成熟恰到好處,肉質軟嫩,配菜炸蒜都唔可以錯過呀!Mini Tart (12pcs) $150 蛋糕 -完全被 12小tart迷住左,包括蛋白檸檬撻、開心果撻、朱古力撻、迷你鮮果撻、士多啤梨撻、榛子撻、紅桑子撻、忌廉泡芙、咖啡慕絲朱古力杯、沙芭翁泡芙、迷你意式薩赫蛋糕、迷你吉士忌廉筒,每件

👧🏻Caca今次食乜嘢?
Mini Tart (12pcs) $150 蛋糕 -完全被 12小tart迷住左,包括蛋白檸檬撻、開心果撻、朱古力撻、迷你鮮果撻、士多啤梨撻、榛子撻、紅桑子撻、忌廉泡芙、咖啡慕絲朱古力杯、沙芭翁泡芙、迷你意式薩赫蛋糕、迷你吉士忌廉筒,每件都精美吸引,其中最欣賞咖啡慕絲朱古力杯朱古力軟心味濃郁突出。
▫️Mini Tart (12pcs) $150 蛋糕可以外賣 -完全被 12小tart迷住左,每件都精美吸引,其中最欣賞開心果cream tart,開心果味濃郁突出。
▫️Pistachio & Coffee Gelato $78

2023-02-23
$670 (Dinner)
  • Gelato
2023-03-04 334 views
家人安排假期節目,首先在「Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria」享用精緻意大利午餐。走進餐廳大堂前,會經過琳瑯滿目的的雪菲蛋糕,這都是曾獲得多項國際糕點獎金牌和「甜點大師」榮譽稱號之意大利烘焙界殿堂級大師精心之作,非常吸引的甜品蛋糕我不會感到陌生,因為我在其他分店曾經堂食和外賣回家與家人共享。今天首次來到旗艦店午餐,踏入美侖美奐裝潢的宴會廳,右邊是開放式廚房,高聳樓底下的閃耀水晶吊燈盡顯非凡氣派,配合紫色絲絨椅子,高貴得體。先嘗軟熟可口的餐包與麵包條~我們點選兩款開胃小食:意式慢煮八爪魚拌青蘋果紅菜頭沙律煙燻甜椒醬~慢煮八爪魚保留著八爪魚肉的軟滑與鮮甜,再蘸少許煙燻甜椒醬,味道層次又另有一番滋味,青蘋果的甜酸果味及爽脆口感融合,吃起來平衡了較清淡的紅菜頭,由精心打造的美味帶動起我們吃的樂趣!香酥魷魚圈配他他醬~又是一款我們至愛的小食,外脆內軟,肉鮮味美!兩份主食:烤伊比利亞豬鞍配黑椒汁~伊比利亞豬是原產於伊比利半島的傳統品種,黑毛豬從小野外放養,吃橡果長大,因此肉質有著幽幽的橡果香味,我們這份烤伊比利亞豬鞍味道鮮嫩濃郁,肉質鬆軟中帶爽口

先嘗軟熟可口的餐包與麵包條~

我們點選兩款開胃小食:
意式慢煮八爪魚&香酥魷魚圈

意式慢煮八爪魚拌青蘋果紅菜頭沙律煙燻甜椒醬~

意式慢煮八爪魚拌青蘋果紅菜頭沙律煙燻甜椒醬

香酥魷魚圈配他他醬~
又是一款我們至愛的小食,外脆內軟,肉鮮味美!

兩份主食:

烤伊比利亞豬鞍配黑椒汁~
伊比利亞豬是原產於伊比利半島的傳統品種,黑毛豬從小野外放養,吃橡果長大,因此肉質有著幽幽的橡果香味,我們這份烤伊比利亞豬鞍味道鮮嫩濃郁,肉質鬆軟中帶爽口,伴碟的露筍鮮甜爽脆,還有灑上芝士粉的薯塊,共融多個美味。

烤伊比利亞豬鞍配黑椒汁

牛肝菌手工意大利闊絲帶麵伴香煎鹿兒島A4和牛西冷~
我慢慢細味著A4和牛細嫩的肉質,感受著濃郁的鮮味,牛肝菌營養豐富,味道香濃,一向少吃手工意大利闊絲帶麵的我,闊絲帶般的麵條掛滿醬汁且帶有少許煙靭口感,味道不賴。

牛肝菌手工意大利闊絲帶麵伴香煎鹿兒島A4和牛西冷

我們的飲品~玫瑰風味拿鐵咖啡、西瓜汁。
玫瑰風味拿鐵咖啡

西瓜汁

享用過心滿意足的意大利午餐,優質的用餐服務,舒適的用餐環境,我們帶著愉快的心情繼續接着的節目!
2023-03-03
$675 (Lunch)
意式慢煮八爪魚&香酥魷魚圈
玫瑰風味拿鐵咖啡
西瓜汁
2023-03-03 208 views
《Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria》 今天和媽媽來到中環,看見這家裝修高貴優雅的Giovanni ,二話不說就進去試試。 之前試過荃灣的分店,中環這家的餐廳裝飾精美,讓你更加感受到奢華的氛圍。 餐廳的菜單採用了傳統的意大利料理和現代創新菜式,每一道菜都是精心製作而成。頭盤點了意式龍蝦湯 - 濃郁的湯底中夾雜著龍蝦肉,吃起來豐富而美味。 經典拿玻里羅馬厚薄餅 - 是必點的菜品,餅皮脆軟可口,搭配上香濃的蕃茄醬和芝士和鮮味的鯷魚,讓人食指大動。 牛肝菌手工意大利闊絲帶麵伴香煎鹿兒島A4 和牛西冷 - 一道非常精緻的菜品,寬麵條軟嫩可口,與牛肉和牛肝菌相互襯托,讓人食欲大開。 炭燒澳洲安格斯牛柳 - 肉質鮮嫩多汁,味道極為香濃,旁邊的蒜頭也是亮點之一。 Giovanni 餐廳的甜品也不容錯過,沙芭翁雪菲蛋糕 - 是半冷/半冰凍的甜品,像是雪糕一樣的蛋糕,口感滑嫩,冧酒味道濃郁而不膩。 最後甜品櫃的所有甜品都很吸引,下次要專程來品嚐甜品呢! Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria🏠 中環德輔道
最後甜品櫃的所有甜品都很吸引,下次要專程來品嚐甜品呢!
🏠 中環德輔道中135號華懋廣場二期地鋪
☎️ 27551088
2023-03-03 177 views
朋友喺中環返工,放咗工之後同佢附近搵嘢食,比呢間意大利餐廳嘅裝修吸引咗,於是一於入去試吓裝修風格非常有氣派,中間有盞大大嘅水晶燈,影相打卡一流,但餐廳嘅食物價錢大眾化,絕對值得一試今日我哋叫咗兩個4 course set dinner $608首先送上麵包,麵包非常軟熟,配埋黑醋橄欖油一齊食好滋味✨蟹肉牛油果芒果沙律🥗蟹肉非常足料,鮮味十足,好濃嘅海水味,牛油果生熟程度剛剛好,芒果好清甜,作為頭盤非常開胃✨香煎鵝肝伴鮮無花果鵝肝口感較紮實且綿密外,入口即化,香氣幽微細緻,配上無花果好有驚喜,無花果可以中和鵝肝嘅油膩感,簡直係絕配✨炭燒美國特級平鐵牛扒配波特甜酒汁我哋叫咗五成熟,生熟程度剛剛好,肉質好嫩滑同Juicy,牛味濃,配上甜酒汁一齊食,令牛扒味道再提升,旁邊嘅配料亦都非常好味,薯蓉非常香黑松露味,蘆筍亦都好爽脆✨烤海鱸魚柳珍寶帶子巴馬火腿卷配香檸牛油汁帶子大大粒,鮮甜爽口,巴馬火腿鹹香味突出,同帶子一齊食又唔同風味,海鱸魚皮烤到好香脆,魚肉嫩滑,配菜嘅青豆好新鮮翠綠✨開心果吉士千葉酥每個套餐,甜品可以任選一款手工蛋糕🍰,依間餐廳嘅甜品非常出名,千人酥酥脆又爽口的多層次口感,每一口

首先送上麵包,麵包非常軟熟,配埋黑醋橄欖油一齊食好滋味

✨蟹肉牛油果芒果沙律🥗

✨香煎鵝肝伴鮮無花果

✨炭燒美國特級平鐵牛扒配波特甜酒汁

✨烤海鱸魚柳珍寶帶子巴馬火腿卷配香檸牛油汁

✨開心果吉士千葉酥
每個套餐,甜品可以任選一款手工蛋糕🍰,依間餐廳嘅甜品非常出名,千人酥酥脆又爽口的多層次口感,每一口咬下都有不同驚喜,令人無法抗拒,開心果味濃郁,吉士餡料香滑creamy,依款甜品果然一試難忘

✨雜莓雪菲蛋糕
蛋糕口感,介乎慕絲同埋雪糕之間,口感柔軟香滑,雪菲蛋糕屬意大利國民級美食,唔係其他甜品舖可以食到,絕對值得一試

✨ 米蘭咖啡或茶
最後一叫埋呢間餐廳嘅招牌咖啡☕️,完美地結束呢一次的美食之旅
3K
2023-03-02 165 views
今日午餐約了久違嘅朋友聚會,還有環境和食物配合,十分開心。頭盤係北海道珍寶帶子carpaccio,薄薄的一片片,鮮嫩無比,配上魚子醬,味道顯得高雅。南瓜意大利飯本應不太特別,配搭了馬蹄,口感隨即起了變化。馬蹄嘅清甜清爽口感可中和意大利飯少少膩感,好吃。香氣樸鼻而來,正正是黑松露pizza。Pizza面舖滿芝士和黑松露醬,互相融為一體,那濃濃味道,滋味無窮。還有松露片增添口感。最後當然要食甜品啦⋯⋯選擇多多。栗子蛋糕,綿滑入口,不太甜膩,配意大利咖啡,一流。
今日午餐約了久違嘅朋友聚會,還有環境和食物配合,十分開心。

香氣樸鼻而來,正正是黑松露pizza。
Pizza面舖滿芝士和黑松露醬,互相融為一體,
那濃濃味道,滋味無窮。還有松露片增添口感。

最後當然要食甜品啦⋯⋯選擇多多。
栗子蛋糕,綿滑入口,不太甜膩,配意大利咖啡,一流。
2023-02-27
$500 (Lunch)
2023-03-01 191 views
來到中環食個lunch, Pasticcera Giovanni Pina 好值得推介。中午有套餐可選擇.先上前菜 是周打蜆湯同蘋果鮮蔬藜麥沙律,蜆湯大分濃味,奶味十足又順口。沙律菜十分新鮮,卜卜脆的,加上蘋果好開胃。主菜是意大利火腿雜菌羅馬包厚薄餅,相對特別是用上壁爐去烤焗的,薄餅皮香脆,有焦香感。意大利火腿好厚身,肉味香濃,配上芝士,口感豐富。貼心的已切好6塊,方便女士share。另外叫了炭燒美國安格斯牛肉眼,份量十足,7成熟也是剛好,肉汁鮮嫩。配上焗薯雜菜等,配搭用心,燒烤汁是另上的,方便調教份量。甜品可以自選餐牌的蛋糕,店員推介了幾款,心大心細決定了多叫一點外賣回家食。開心果雪菲蛋糕十分滿意,質地是蛋糕同雪糕中間,入口冰涼即溶,不會甜。鮮果吉士千層也是加分,莓果甜甜酸酸好開胃,吉士也是creamy,pastry 好鬆脆好食。另外仲外賣了pasticceria mignon 走,入面有12款小蛋糕,細細件,一口一件!家人都讚不絕口,最好食是lemon tart ,酸酸甜甜的好!

2023-03-01 120 views
2023年2月15日 星期三繼續慶祝情人節系列,黎到情人節既第二日,我一早預約左中環呢一間餐廳食飯一入到門口就已經見到各式各樣嘅甜品擺放晒出嚟,老婆即時心心眼,的確賣相係好吸引,我哋已經諗住食完飯再買甜品外賣返屋企食坐低咗再慢慢睇返餐牌,除咗單點菜式之外,仲可以要4 courses set dinner,有齊餐湯、前菜、主菜同甜品,唔使專登考慮食乜,啱晒有選擇困難嘅我哋,於是每人叫左一set一點完餐,店員就送上餐包,全部都熱辣辣,而且好鬆軟,特別係有麵包條,一咬落去脆卜卜,點埋橄欖油同醋一齊食,味道更加好之後有沙律同餐湯,我要既係蟹肉牛油果芒果沙律,賣相好靚,堆到成個圓柱體,每一啖都食到蟹肉、牛油果同芒果,味道幾夾,而且芒果酸酸地食完幾開胃老婆就點左餐湯,係蘑菇湯,湯底煮得好濃郁,每一啖都食到蘑菇蓉之後有香煎鵝肝伴新鮮無花果,鵝肝煎得好香,配埋無花果真係啱啱好,因為同無花果一齊食感覺會冇咁油膩,而且無花果帶出嘅甜味同鵝肝都好夾,冇諗過可以有呢個組合到左主菜,我要左炭燒美國特級平鐵牛扒配波特甜酒汁,雖然睇落去份量唔算太多,不過牛扒幾厚身,我要咗五成熟,生熟度啱啱好,有咬口,但係唔太硬,醬
2023年2月15日 星期三

到左主菜,我要左炭燒美國特級平鐵牛扒配波特甜酒汁,雖然睇落去份量唔算太多,不過牛扒幾厚身,我要咗五成熟,生熟度啱啱好,有咬口,但係唔太硬,醬汁甜甜地幾特別,一別於一般配燒汁
老婆要既係烤海鱸魚柳配珍寶帶子巴馬火腿卷伴香檸牛油汁,魚柳嘅肉質好幼嫩,唔會烤到好硬身,老婆仲話帶子用巴馬火腿包住一齊食味道好配合,因為帶子本身味道唔重,配帶鹹香嘅巴馬火腿就啱晒

食完主菜,店員為我哋遞上甜品餐牌,可以喺上面任揀一件蛋糕,款式真係有好多,花多眼亂,全部都好吸引

最後我哋揀咗呢兩件,分別係伯爵朱古力慕絲同熱情果乳酪慕絲,個伯爵朱古力慕絲一食落去就好重伯爵茶味,同朱古力嘅微苦幾夾,啱晒鍾意伯爵茶嘅我,而且慕絲整得好幼滑
至於熱情果乳酪慕絲,味道就好清新,酸酸甜甜咁,老婆就話啱晒食完主菜之後可以清一清味蕾,而且感覺冇咁滯

最後我哋一樣要左杯熱朱古力作結,有好濃嘅朱古力香味,因為上面再加上碎朱古力,令人難以抗拒,成餐飯由頭甜到落尾,希望老婆食得滿足
2023-02-15
$668 (Dinner)
2023-03-01 96 views
食完午餐 意猶未盡,買咗兩個牛角包回家下午茶,開心果和朱古力味。切開一半放入焗爐焗熱,包內嘅開心果蓉,朱古力蓉似溶啱流出,有效果。牛角包質感軟熟,可見一絲絲有層次。餡料不會太過甜,啱啱好。芝士脆條是我最愛吃,芝士味濃厚,脆脆有口感,越食越想食,停不了。蝴蝶酥鬆化程度一般,相對芝士脆條有少少失色。
牛角包質感軟熟,可見一絲絲有層次。
餡料不會太過甜,啱啱好。
蝴蝶酥鬆化程度一般,相對芝士脆條有少少失色。

2023-02-28
2023-02-28 98 views
呢間有幾間分店,今次去咗中環,餐廳幾闊落,坐得舒服🥖一開始有歐式麵包配黑醋橄欖油,麵包有韌度🦞意式龍蝦湯💰$138足料好飲,味道剛好🉐🍴蒜香牛油西蘭花💰$98有牛油蒜香,加少少鹽調味都好足夠🐮炭燒紐西蘭A級牛柳及龍蝦尾💰$568先講龍蝦尾,啖啖肉好爽甜,牛柳要咗medium,口感都係有咬口有質感有牛味🍴配香煎鵝肝💰$9850g兩份食啱啱好,豐富油脂,香得嚟係有啲邪惡,但好好食🉐🥄特級海鮮墨汁意大利飯💰$328呢個好好食!調味啱啱好,好多汁漿住每一粒意大利飯,帶子煎到啱啱熟好軟滑好鮮甜,龍蝦肉依然爽甜,八爪魚煙韌,仲有青口,好多海鮮,非常豐富🉐💰$1353/2ppl🚩Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria (華懋廣場二期) (中環) @giovannipinahk 📍中環德輔道中135號華懋廣場二期地舖
呢間有幾間分店,今次去咗中環,餐廳幾闊落,坐得舒服

🥖一開始有歐式麵包配黑醋橄欖油,麵包有韌度

🦞意式龍蝦湯💰$138
足料好飲,味道剛好🉐

🍴蒜香牛油西蘭花💰$98
有牛油蒜香,加少少鹽調味都好足夠

🐮炭燒紐西蘭A級牛柳及龍蝦尾💰$568

🍴配香煎鵝肝💰$98
50g兩份食啱啱好,豐富油脂,香得嚟係有啲邪惡,但好好食🉐

🥄特級海鮮墨汁意大利飯💰$328

💰$1353/2ppl
📍中環德輔道中135號華懋廣場二期地舖
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$650 (Dinner)
皆因傳統主打意大利菜風格、口感温度集於一身著華麗邂逅古典裝潢設計,餐廳平日或周末時段光顧時段,外賣或堂食不僅食物賣相或對製作食材過程有質素外,來個豐富的「手工流心水牛芝士伴鮮蕃茄」沙律主菜或手工甜品不妨是一個最佳選擇!「牛肝菌手工意大利闊絲帶麵伴香煎鹿兒島A4和牛西冷」口感富彈性、入口軟硬度適中煙韌既麵條伴著牛西冷香噴噴之餘沾滿汁醬份外吸引「特級海鮮墨魚汁意大利飯」惹味慢煮而成海鮮味出質素不鞋口份外軟腍,鹹香半熟狀態下帶出肉質精髓鮮嫩分明「意大利辣肉腸手工薄餅」餅邊包身鬆軟綿密、薄皮佈滿辣肉腸在面上惹味又咸脆百吃不厭口感濃郁,最後食埋「開心果吉士千葉酥」蛋糕升華十足

皆因傳統主打意大利菜風格、口感温度集於一身

「意大利辣肉腸手工薄餅」

2023-02-20
$807 (Dinner)
從熙來攘往的德輔道中街道,走入華麗的古堡宴會廳,不禁驚嘆🤩 意大利百年甜品品牌,除了提供超多款甜品,亦有手工意粉、精緻菜式等意式慢煮八爪魚配煙燻甜椒醬八爪魚好大件,入口彈牙,仲有陣陣炭香,配醬汁加惹味香草欖油鮮海蜆手工意大利扁意麵主打嘅手工意粉做到Al Dente,口感豐富,海蜆好大隻,漲卜卜帶海水味馬沙拉香料蘑菇汁燉小牛膝慢煮小牛膝,厚身肥美,肉質非常軟嫩。蘑菇汁香濃帶微酸,中和牛嘅油膩感熱情香芒雪菲蛋糕重頭戲唔少得甜品~ 先來一個雪菲蛋糕,咬落好有驚喜😍,半冷凍的,香滑柔軟,加上熱情果芒果的酸酸甜甜,份外清新伯爵朱古力慕絲蛋糕外層加咗朱古力脆皮,食落朱古力味濃郁而帶有伯爵茶香開心果櫻桃慕絲蛋糕

意式慢煮八爪魚配煙燻甜椒醬
八爪魚好大件,入口彈牙,仲有陣陣炭香,配醬汁加惹味

香草欖油鮮海蜆手工意大利扁意麵

馬沙拉香料蘑菇汁燉小牛膝

熱情香芒雪菲蛋糕

伯爵朱古力慕絲蛋糕
外層加咗朱古力脆皮,食落朱古力味濃郁而帶有伯爵茶香

開心果櫻桃慕絲蛋糕

• 馬沙拉香料蘑菇汁燉小牛膝
  • 香草欖油鮮海蜆手工意大利扁意麵
  • 熱情香芒雪菲蛋糕
  • 伯爵朱古力慕絲蛋糕
  • 開心果櫻桃慕絲蛋糕
2023-02-24 119 views
上網看到餐廳環境很美,主要是為打卡而來~來到看到餐廳裝修的確不錯,座位也很寬敞。前盤的麵包是凍冷冷..試了一啖就放棄了,只有脆條比較可入口。蘑菇湯,富有松露味道,尚算不錯👍🏻另一蜆湯味道一樣濃郁,鮮甜,唯獨只找到兩粒很迷李的小蜆。頭盤的蒜蝦,很失望 ,蝦肉味很淡不入味,辣椒的味道蓋過蝦味,要將蒜片同時食才可。薯蓉樣貌和味道一樣,很一般..完全沒特別,可以不叫。無花果鵝肝,很淋..口感不好,餓肝也沒有煎出令人驚喜的香味。平日很喜歡吃鵝肝所以有點失望😕。牛扒店員建議五成熟 ,牛味不算重 ,配的醬汁甜甜地還可接受。和牛手工意粉,意粉口感特別,牛肉味也比較濃,而且蘑菇份量很多,這個意粉還不錯。最後期待的甜品,吉士千蘇酥,用叉一吉,心有不妙…個皮..唔脆淋淋地😮‍💨食落果然是淋的,味道好食但酥皮不行。值得一讚是服務: 換碟過程很快,手法溫柔,不會打擾到客人。

蘑菇湯,富有松露味道,尚算不錯👍🏻

另一蜆湯味道一樣濃郁,鮮甜,唯獨只找到兩粒很迷李的小蜆。

薯蓉樣貌和味道一樣,很一般..完全沒特別,可以不叫。

值得一讚是服務: 換碟過程很快,手法溫柔,不會打擾到客人。
2023-02-23
$715 (Dinner)
2023-02-24 419 views
來過不只數次,可知我有幾鍾意!Pina Giovanni 有四間店,中環的最有氣派,樓底高,巨型水晶燈下歐式風格。 這晚的組合,刻意品嚐明火烤爐的功力,吃完薄餅在吃扒。這晚的驚喜是令我重新愛上了雪菲蛋糕,滿嘴開心果! 四式芝士手工薄餅 $198藍芝士、水牛芝士、巴馬臣芝士、羊奶芝士配蜜糖芝士控該會非常喜歡,因為重口味的藍芝士及羊奶芝士並存。 因為芝士豐富,薄餅四周的香脆與半溶芝士的柔軟油潤成強烈對比,口感一流。 我把薄餅卷起來吃,豐富至有流質的油如欲滴出,蘸點蜜糖吃,更是靈魂的所在,非常美味,令我一試難忘! 炭燒澳洲安格斯M5 T-骨牛扒 $888澳洲 M5 和牛,烤至半熟 medium 是最理想。 好看的烤紋很誘惑,肉香撲鼻,果然軟嫩,食材好,水準得! 蜜糖果仁雪菲蛋糕 $58開心果雪菲蛋糕 $58這晚令我重新愛上的足這兩款雪菲蛋糕,本來介乎於雪糕與蛋糕之間質感的雪菲蛋糕,原來內藏果仁會令口感昇華,變成我的新寵。 真材實料,開心果雪菲蛋糕完全是開心果的香味,啖啖果仁。 請留意,雪菲蛋糕只在中環店供應。
四式芝士手工薄餅 $198

藍芝士、水牛芝士、巴馬臣芝士、羊奶芝士配蜜糖
四式芝士手工薄餅
芝士控該會非常喜歡,因為重口味的藍芝士及羊奶芝士並存。
炭燒澳洲安格斯M5 T-骨牛扒 $888
炭燒澳洲安格斯M5 T-骨牛扒
澳洲 M5 和牛,烤至半熟 medium 是最理想。
炭燒澳洲安格斯M5 T-骨牛扒
好看的烤紋很誘惑,肉香撲鼻,果然軟嫩,食材好,水準得!
蜜糖果仁雪菲蛋糕 $58
蜜糖果仁雪菲蛋糕

開心果雪菲蛋糕
真材實料,開心果雪菲蛋糕完全是開心果的香味,啖啖果仁。

雪菲蛋糕
請留意,雪菲蛋糕只在中環店供應。

2023-02-22
$612 (Dinner)
蜜糖果仁雪菲蛋糕
2023-02-22 1238 views
💁‍♀️💁‍♂️14/2/2023(Tue) 情人節, Dinner🍽情人節既晚上,A先生選擇咗中環呢間意大利🇮🇹餐廳 @giovannipinahk 同為食妙妙去慶祝。A先生每日lunch或者放工經過,都覺得餐廳環境好吸引,今次趁情人節就一於訂定枱同為食妙妙去食返餐。而今晚我地order咗:Valentine’s Day Set Dinner for Two($1208 for two )🔆 Starter - 北海道帝王帶子牛油果🥑魚子醬沙律🥗帶子都幾大隻,外邊略略煎過帶金黃色,入面仍然有點生,最上面女既魚子醬帶出咗帶子既鮮味。下面既牛油果🥑應該混合咗少少芒果🥭,所以食起嚟帶點芒果既香甜味。🔆 Starter - 南瓜🎃帝王蟹肉🦀忌廉湯南瓜🎃味道清甜,南瓜蓉都多,唔算好creamy,入面都有少少既帝王蟹🦀肉,肉質帶點海水味。🔆 Main - 炭烤美國頂級平鐵牛扒🥩配波特酒汁牛扒我地要咗medium,上枱時已經係切好兩件,伴碟有菇同埋黑松露薯蓉。牛扒都算有牛味,入口尚算嫩滑。只係略嫌凍咗少少,可能情人節關係,食客比較多所以喺菜式上枱時間差咗少少。🔆 Main - 利古里亞海鮮濃湯燴龍蝦🦞

而今晚我地order咗:

🔆 Starter - 北海道帝王帶子牛油果🥑魚子醬沙律🥗

🔆 Starter - 南瓜🎃帝王蟹肉🦀忌廉湯

🔆 Main - 炭烤美國頂級平鐵牛扒🥩配波特酒汁

🔆 Main - 利古里亞海鮮濃湯燴龍蝦🦞

有半隻龍蝦🦞、青口、蜆同一件魚肉,海鮮湯味道濃郁,但又唔會蓋過海鮮既鮮味。青口同蜆都煮得剛好,入口仍然肉質鮮嫩。龍蝦係有膏既,入口味道甘香,而鉗亦已經起肉,所以食得好方便。

🔆 Dessert - 情人節限定手工玫瑰🌹蛋糕

蛋糕立體既玫瑰🌹賣相精緻,配合白朱古力慕絲內層,入口唔會太甜,內裡仲有少少紅莓果醬,酸酸甜甜咁幾好食。伴碟仲有蛋白餅同兩件手工迷你撻,為呢一餐情人節晚飯畫上完美的句號。

🔆 Caffe Latte

拉花好靚,有❤️❤️又有🌹,略嫌咖啡本身少少過熱。

🔆 Vermentino Belvento I.G.T. 2018

易入口而帶甜既白酒,清新好喝。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
👉🏻 餐廳樓底夠高,中央有一盞大既水晶燈,十分有氣派
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-02-14
$700 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2023-02-21 102 views
近來聽到不少朋友講起這間餐廳,一路都不知道這間餐廳怎樣讀法。這一間是位於中環分店非常之大間,門口就有很多美味的甜點,可供外賣!餐廳內部裝修非常高貴及闊落。Menu 裏面亦有不少的選擇餐廳廚房內見到一個焗pizza的大爐,所以好想食pizza. 叫了黑松露手工薄餅,裏面有黑松露片黑松露醬,黑松露欖油及水牛芝士$228 黑松露味濃郁,皮薄而且煙靭。pizza邊脆!松露跟芝士,非常之配合,口里仍然是黑松露的回香味!龍蝦湯龍蝦味濃郁又不太感覺那種只得杰撻撻。而是完全品嚐到龍蝦的鮮味。另一個前菜就是焗生蠔,這個非常有驚喜,因為好肥嘟嘟,而且非常之鮮海水味。平常焗完的蠔,是非常靭身,而這個仍然能夠保持Juicy太平洋藍金䱽魚韃靼特級初榨橙香香草橄油非常新鮮美味。最估唔到就是他配合旁邊的是……油炸鬼。一定要試吓它的甜點就是蛋糕今日選擇了兩款蛋糕一個是芒果拿破崙,另外一款就是伯爵朱古力。兩款味道各有不同!拿破崙餅底做得非常出色,芒果是甜甜的⋯⋯而那個朱古力外型脆脆,做得非常之脆身朱古力味濃郁。再配一杯拉花非常精美的Flat white and cappuccino! 好滿足呀!

Menu 裏面亦有不少的選擇

太平洋藍金䱽魚韃靼
特級初榨橙香香草橄油
非常新鮮美味。最估唔到就是他配合旁邊的是……油炸鬼。

一定要試吓它的甜點就是蛋糕