Restaurant: God Of Sushi
Info:

2022-08-26 58 views
呢排好多人移民,我身邊亦有好多親戚朋友相繼移到外國生活諗食farewell飯我就揀左omakase,我估香港既應該會好食過外國🤭🤭其實呢到有少少隱世既感覺 唔知大家黎元朗都會發現有條好大既下水道,壽司🍣之神就係附近一坐低,已有幾款漬物。豆醬蒜不嬲都係我既no.1 favorite。本身自己都鐘意食蒜,用麵豉漬嘅蒜頭真係好開胃 前菜 - 沙律同蒸水蛋都係一貫水準,用餐前浪一浪個胃🤣🤣黎多個餐前小食 滿滿既蟹肉午市有三個menu, 不外乎都係多左刺身,汁煮物,同海膽飯。我地揀左最多壽司既set, 一共13件壽司🍣我覺得整體用餐感覺良好,師傅亦都細心解釋睇到佢對食物好執着同埋有熱誠😉👏🏻👏🏻𝙽𝚒𝚌𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚎𝚡𝚙𝚎𝚛𝚒𝚎𝚗𝚌𝚎
呢排好多人移民,我身邊亦有好多親戚朋友相繼移到外國生活

前菜 - 沙律同蒸水蛋都係一貫水準,用餐前浪一浪個胃🤣🤣

黎多個餐前小食 滿滿既蟹肉

𝙽𝚒𝚌𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚎𝚡𝚙𝚎𝚛𝚒𝚎𝚗𝚌𝚎
2022-08-16 71 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑放假老闆帶我食好嘢🤩呢間可以話係香港omakase嘅始祖👨🏻‍🍳係元朗第一間廚師發辦!而好多好出名嘅師傅都係喺呢間餐廳出身,咁經得起時間考驗可想而知實力有幾雄厚🔥今日訂咗食特上omakase,有刺身4品、料理1品、壽司8貫同海膽丼,聽落都期待🤤✅前菜水雲酸爽又順滑食完好開胃🌿而黑松露蒸蛋好幼滑🥚而黑松露香得嚟又唔會搶過蛋味,平衡得好好✅刺身赤貝切到好似朵花咁綻放開嚟好別致🌺 仙鳳趾生蠔夠爽滑,表面仲加上金萡點綴✨深海池魚用上柚子胡椒調味,仲有背同腩2個部位,夠晒層次感🐟松葉蟹好鮮甜,而且仲可以配旁邊嘅紫蘇花同食用菊花一齊食🦀✅ 汁煮吞拿魚餃魚肉好軟嫩,將筷子插中間就可以將魚肉分離🐟亦好入味,帶出魚肉鮮味同時增添一種甜味✅壽司(一)根據壽司拎法我將佢分成兩部分🤣四件壽司分別係白海膽墨魚、伊佐木雞魚、腦天同中拖羅🍣比較深印象係雞魚同腦天🌟雞魚用湯霜法令魚皮變軟,而且配料例如萬能葱係放係魚肉內側,令第一口感係食到魚嘅鮮味,然後配料嘅味道再慢慢散發出嚟;而腦天係吞拿魚天靈蓋,十分罕有,師傅會用火槍燒融啲筋,所以入口即化,充滿魚香✅壽司(二)要拎上

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅前菜

刺身

✅ 汁煮吞拿魚餃

壽司(一)

壽司(二)
要拎上手就知幾有分量🤣分別係鰈魚裙邊、甜蝦、蛇腹拖羅同醬油漬帶子磯邊卷🍣
帶子係師傅由我哋入餐廳就開始做醬油漬,有充足時間俾佢入味得嚟又唔會太咸,火炙後軟熟又帶有醬油嘅甜味;蛇腹拖羅係魚鮮味最飽滿,油脂味最香濃嘅部位,見到佢粉嫩嘅色澤已經好有食慾,加入葱漬同芝麻汁後香氣撲鼻同時減低油膩感,好滿足~

✅海膽丼
師傅舀海膽同魚子起嚟真係好大方唔留手🤣個飯係完全比海膽同魚籽覆蓋住🤤而且坐喺上面灑上金箔同紫蘇花,賣相吸引又氣派✨

✅柚子檸檬果凍
特別想提吓呢款甜品,呢兩款水果整成嘅甜品酸爽又清新,而且上面再灑上用柑子皮磨成嘅粉,帶淡淡苦澀味但好好refresh味蕾同平衡油膩感,揀得好好👍🏻
2022-08-08 63 views
好耐無過元朗~下晝有時間就過黎食個晏 ~Omakase 仲認到路😎Lunch set 有幾個選擇~揀左$780/set 前菜~沙律、蒸蛋、水雲藻物刺身四品赤貝、松葉蟹、北海道真蠔、深海池魚~赤貝好鮮爽,真蠔好大隻,深海池魚夠厚切、口感滿滿~可按師傅既排序品嘗~料理一品汁煮吞拿魚魚鮫位呢個要讚~真係正!好入味、肉質夠稔又夠味、不覺油膩~壽司8貫北海道凡立貝、石恒貝、鰤魚油甘魚、蝦、野生中拖羅、大拖羅、腦天、右口魚魚邊大拖羅三層薄切,層次有致~腦天係吞拿魚嘅天靈蓋部份、油分會比較重~炙燒過嘅右口魚魚邊,充滿油香~包落脆紫菜到,宜即食~感受外脆內熱、每啖魚油香四溢既口感白海膽 魚籽 丼細碟仔攪勻一齊食~口味鮮甜、魚籽甜甜地有酒香~甜品焙茶布甸
好耐無過元朗~
下晝有時間就過黎食個晏 ~Omakase
仲認到路😎

Lunch set 有幾個選擇~
揀左$780/set

前菜~
沙律、蒸蛋、水雲藻物

刺身四品
赤貝、松葉蟹、北海道真蠔、深海池魚~
赤貝好鮮爽,真蠔好大隻,深海池魚夠厚切、口感滿滿~
可按師傅既排序品嘗~

料理一品
汁煮吞拿魚魚鮫位
呢個要讚~真係正!好入味、肉質夠稔又夠味、不覺油膩~

壽司8貫

大拖羅三層薄切,層次有致~
腦天係吞拿魚嘅天靈蓋部份、油分會比較重~

白海膽 魚籽 丼
細碟仔攪勻一齊食~口味鮮甜、魚籽甜甜地有酒香~

焙茶布甸
2022-08-04
Type of Meal
Lunch
2022-07-23 82 views
人氣omakase真係好新鮮,好好味,擺盤都好靚,不過壽司款式較普通,都係平時食開的吞拿魚,蝦,魷魚. 本身係會期待食一d特別,小見嘅魚種。幾好係佢嘅飯已經溝左豉油👍🏻👍🏻依個價錢去體驗下omakase係幾抵。💰HKD$780
2022-07-22 69 views
元朗嘅寿司の神一直都聽身邊朋友大讚今次專程遠征去試呢間 元祖級的omakase ______________________________-前菜-水雲醋物•黑松露茶碗蒸•沙律-刺身 4款-•赤貝- 師傅特別拍打過再呈上 鮮甜爽口•北海道生蠔 - 肥美鮮甜 相當開胃 •棱子魚- 火槍輕輕燒過魚皮 令本身嘅油分更加突出 食落油脂味好香 同柚子胡椒好夾!•松葉蟹肉- 特別配上酸汁啫喱同蔥粒 令蟹肉更加鮮甜 出色♡︎-料理1品-•汁煮吞拿魚鮫-好少食吞拿魚嘅料理 但師傅整得好好煮到淋身 食落入口即化 魚肉好嫩滑又入味♡︎-壽司8貫-•北海道帆立貝- 灑上岩鹽和青檸皮岩鹽 好清新•深海池魚- 燒過後嘅油香加埋柚子胡椒好夾!•鯖魚- 特別舖上白板昆布•醬油漬赤-用上熟成野生吞拿魚 濃味淋身•大拖羅-用野生拖羅 薄切更有層次感 重油香同魚香•甜蝦- 用蝦殼精華熬汁 再加上烘乾蝦子 好香•炙燒吞拿魚腦天- 吞拿魚頭頂肉 屬於稀有部位 重油香 入口即溶 好喜歡♡︎•右口魚邊- 師傅炙燒過再用紫菜包住入口滿滿魚油香 入口即化 不得了-海膽·三文魚籽杯-呢個係不得了咁好食 全餐焦點🥹師傅特別用上兩款海膽 鮮甜濃

元朗嘅寿司の神一直都聽身邊朋友大讚

-好少食吞拿魚嘅料理 但師傅整得好好
煮到淋身 食落入口即化 魚肉好嫩滑又入味♡︎

-壽司8貫-

•北海道帆立貝- 灑上岩鹽和青檸皮岩鹽 好清新
•深海池魚- 燒過後嘅油香加埋柚子胡椒好夾!
•鯖魚- 特別舖上白板昆布

-味增湯-超多海澡同蔥🤣

-柚子啫喱甜品-清新解膩

食物•環境•成個體驗 都好好好高質
午餐但份量都絕對唔少 而且用料真係好好
呢個價格 絕對係物有所值 推介!
2022-07-20 1326 views
我嘅飯腳好鍾意食 Omakase食遍港九,今次要食到新界🤣「寿司の神」非你莫屬啦❤️大家記得Book位要預2-3個月㗎‼️我哋揀咗Lunch Omakase $780 set另外仲有$1180同$550 set⭐️前菜沙律、水雲藻物、黑松露蒸蛋。蒸蛋好香好滑⭐️刺身4品✨赤貝。師傅用拍打方式處理,令其肉質收縮,食落更爽口彈牙✨真蠔。配有酸汁,可以加強蠔嘅鮮味✨深海池魚。肉質細緻嫩滑,油脂味香濃✨鬼爪螺。肉質爽口鮮甜⭐️和食1品汁煮鰤魚鮫。係成年嘅油甘魚,脂肪較多,肉質好淋好入味⭐️壽司8貫。師傅已將壽司加入醬油同wasabi,不用額外調味👍🏻✨真鯛。屬白肉魚,味道清淡,口感彈牙✨白海膽墨魚。將墨魚略為砌碎,令口感會黏、軟熟,配埋回甘味重嘅時令嘅白海膽,食落好軟糯🤩✨燒帶子。用醬油燒過嘅帶子超入味,外面用紫菜包住,外脆內軟✨甜蝦。將甜蝦打成蝦膠,令口感黏身,配有蝦膏熬製嘅醬汁淋喺面,香濃嘅蝦味充滿口腔,最底層有脆卜卜嘅鱈魚片,真係好特別,可口🫶🏼 ✨松葉蟹。飯腳唔食蝦,師傅另安排咗松葉蟹,上面加咗紫蘇葉,令味道更香口✨野生中拖羅。魚味香甜,口感軟滑,加咗魚子醬喺面,一齊食令鮮味更突出✨霜降大拖羅。油
我嘅飯腳好鍾意食 Omakase
食遍港九,今次要食到新界🤣
「寿司の神」非你莫屬啦❤️
大家記得Book位要預2-3個月㗎‼️

我哋揀咗Lunch Omakase $780 set
另外仲有$1180同$550 set
⭐️前菜
沙律、水雲藻物、黑松露蒸蛋。蒸蛋好香好滑
⭐️刺身4品
✨赤貝。師傅用拍打方式處理,令其肉質收縮,食落更爽口彈牙
✨真蠔。配有酸汁,可以加強蠔嘅鮮味
✨深海池魚。肉質細緻嫩滑,油脂味香濃
✨鬼爪螺。肉質爽口鮮甜

⭐️和食1品
汁煮鰤魚鮫。係成年嘅油甘魚,脂肪較多,肉質好淋好入味

✨真鯛。屬白肉魚,味道清淡,口感彈牙

✨燒帶子。用醬油燒過嘅帶子超入味,外面用紫菜包住,外脆內軟

✨霜降大拖羅。油脂勁香濃,口感柔滑,有入口即化嘅口感😋加有自製蔥汁,食落可中和魚脂嘅油膩感

✨腦天。吞拿魚嘅天靈蓋,係非常珍貴嘅食材,脂肪最多嘅位置,魚味極濃口感細緻,食落如絲般輕柔

✨燒右口魚邊 。比左口魚味濃,脂肪相對較多,肉質好滑溜,魚油滲透落壽司飯度,好juicy❤️

⭐️三文籽海膽丼飯。睇相都知幾咁吸引🤭海膽份量好多,配埋鮮甜三文魚籽真係無得輸,師傅留有燒完右口魚嘅醬汁,加埋入飯度食,真係滋味無窮∞

⭐️味噌湯。食飽飲返碗熱湯🤣
⭐️柚子啫喱柚子皮粉。甘甘甜甜,好清香

肚皮好滿足,心情亦好滿足🤭
服務真係一流,員工好主動不停斟熱茶
師傅又同我哋吹下水咁,呢餐飯食得好開心🫶🏼
記得以前特登入元朗食Omakase邊間咁吸引我哋專程走入去食?就係享負盛名的 「 壽司の神 」加上Omakase 真係會食極都唔厭所以就趁今日好天氣好心情就去試吓佢哋個Lunch Set由於餐廳需要預備食材因此必須事前電話預約落Booking再繳付每人$200 Deposit 去留位埋單嘅時候再扣返先講門面裝修轉了簡潔大門及牆壁唯一不變的就是遠處都見到嘅大大隻字招牌餐廳內嘅裝修全部轉以吧枱設計可以一邊睇住師傅整一邊享受美食店員及師傅工作非常有效率隨即俾咗兩杯熱焙煎茶我哋濕濕口而餐牌是中英對照分別有三個套餐選擇價錢只介乎 $420~780識食嘅你就一定要揀特上Omakase套餐可以一次過試晒唔同種類嘅刺身壽司❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎食後感 :✨❤️【 Appetizer 】先來一份沙律菜及水雲醋物水雲味道酸酸美美好開胃食Omakase必定有茶碗蒸而辣辣出爐的黑松露蒸蛋即叫即蒸除咗有黑松露 仲有冬菇、蟹柳等配上超軟滑嘅蒸蛋簡直係暖在心頭💝【 Sashimi 】刺身四品包括赤背、龜之首、松葉蟹肉及野生鰓魚師傅就建議我哋跟着以上次序由淡至濃味去食1️⃣ 師傅預先拍打赤背肉令其
記得以前特登入元朗食Omakase
邊間咁吸引我哋專程走入去食?
就係享負盛名的 「 壽司の神 」
加上Omakase 真係會食極都唔厭

先來一份沙律菜及水雲醋物
水雲味道酸酸美美好開胃
食Omakase必定有茶碗蒸
而辣辣出爐的黑松露蒸蛋即叫即蒸
除咗有黑松露 仲有冬菇、蟹柳等
配上超軟滑嘅蒸蛋
簡直係暖在心頭

💝【 Sashimi 】
刺身四品包括赤背、龜之首、松葉蟹肉及野生鰓魚
師傅就建議我哋跟着以上次序由淡至濃味去食

亦都能夠保持水準
味道好新鮮好美味
超滿足超大愛😍
💁🏻‍♀️難怪我哋追住encore食完又食👏🏻
$858 (Lunch)
2022-07-16 66 views
Got the lunch omakase : 13 piece sushi. Came with salad and steamed egg, miso soup and dessert. First time here after they renovated, sushi maintained high quality, and was quite full at the end of it. The only piece I found to be subpar was the uni, it tasted a bit bitter. The yuzu jello dessert was also not to my liking, way too sour. But overall i think it is well worth the price. Would appreciate if the seats were not so close to each other though

✨值得回訪 元朗元祖級Omakase ✨.要講到元朗開得最耐嘅Omakase, 應該就非壽司之神莫屬,開業以黎一直極具人氣❤️‍🔥佢分咗2段入座時段,分別係12:00 及 13:30,而且店內只容納到約10位客人,所以大家最好提早book位以免摸門釘🫶🏻.當日我食lunch,可選擇嘅lunch set共有三款,分別係$550、$780及$1180;我就揀咗$780特上,除咗包括刺身4品、料理1品、寿司 8貫及SeaUrchin外,仲有湯,漬物,及甜品,整體高質,仲食得好滿足٩(ˊωˋ*)و.✧依上菜嘅次序介紹✧.◼️漬物:木耳麵豉蒜頭、牛蒡、薑,全部都係隨時可食.◼️前菜:沙律、海澡,黑松露蒸蛋,特別想提及個蒸蛋,除咗黑松露,仲有啲元貝粒同冬菇,而且啱啱蒸熟滑不溜口好好食🫶🏻.◼️刺身4品:師傅建議順次序食,先食 #赤貝 ,經師傅拍下過更為較爽口有嚼勁❤️;接住係 #北海道真蠔 ,蠔味較重,有蔥係面作點綴,睇圖都見到作脹卜卜,食落仲好鮮甜🦪 ;然後到 #龜之手,其實就係類似鬼抓螺嘅刺物,屬於日本海邊常見小菜,食落相對比淡味且解甜😋;最後係 #深海池魚 ,師傅仲用火槍燒池魚表皮,令皮下脂肪逼晒出黎
✨值得回訪 元朗元祖級Omakase ✨
✧依上菜嘅次序介紹✧
◼️漬物:木耳麵豉蒜頭、牛蒡、薑,全部都係隨時可食
◼️前菜:
◼️刺身4品:

師傅建議順次序食,先食 #赤貝 ,經師傅拍下過更為較爽口有嚼勁❤️;接住係 #北海道真蠔 ,蠔味較重,有蔥係面作點綴,睇圖都見到作脹卜卜,食落仲好鮮甜🦪 ;然後到 #龜之手,其實就係類似鬼抓螺嘅刺物,屬於日本海邊常見小菜,食落相對比淡味且解甜😋;最後係 #深海池魚 ,師傅仲用火槍燒池魚表皮,令皮下脂肪逼晒出黎,令食落個陣更有油脂味好正😻
◼️料理一品:
汁煮吞拿魚鮫,呢個好好食!油脂比較多,但師傅將佢煮到淋身所以食落冇咁膩😋
◼️寿司 8貫

*所有都不用再沾豉油及wasabi
▫️帶子:
灑上岩鹽同柚子皮,食落清甜,以呢舊作第一件登場嘅壽司冇得彈
▫️真鯛:肉質細緻柔軟得黎少少黏,入邊仲有日本嘅萬蘭蔥,食落冇咁青同比較甜💕
▫️白蝦:呢到已經有十幾隻富山灣蝦,再以竹炭鹽帶出蝦鮮味出,好creamy以及有一點點嘅甘澀
▫️鰤魚:魚味更濃,油脂味亦幾重,有啲芝麻係面頭令食落更香
▫️甜蝦:
上邊個醬係蝦精華🦐個獨門蝦醬係壽司之神用咗幾百隻蝦頭蝦學熬製咗足足2日而成,蝦味非常濃,口感亦好creamy
▫️大拖羅:
蛇腹位置嘅刺身,於吞拿魚腹部底端,這個部位雖有筋肉,但係魚鮮味最飽滿及油脂味最香濃嘅部位😻油份重所以師傅放上京蔥醉,令食落清爽咗
▫️腦天:吞拿魚魚頭肉,屬稀有部位,油份重及好鬆軟,加上火炙過好香,食完真係齒口留香,令人回味無窮💓呢件係我最愛嘅一件
▫️左口魚:
最後一件要用手接住,外層用脆卜卜嘅紫菜包住入邊嘅左口魚,魚質滑而結實,8件入邊最重味及相對油,亦因為燒過所以逼晒油份出黎,入口濃郁甘香
◼️SeaUrchin:
賣相奢華嘅金箔海膽三文魚籽杯,用上壽司之神自家漬嘅三文魚籽,食落甘甜可口;至於海膽份量更絕不欺場,食落鮮甜濃郁,口感奶滑❣️
◼️味增湯:好多海澡同蔥
◼️甜品
柚子啫喱,酸酸地帶點甘甜可清一清膩,食落更入口即化
❥…成餐都好高質,份量不多不少食得好滿足❤️而且師傅同所有職員都態度有禮,師傅更親切地不厭其煩向我詳細講解食材,以呢個價格食到呢餐,絕對係物有所值!
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我 @fibee3b
$850 (Lunch)
2022-06-27 108 views
お任せOmakase 字面上是隨意在食客眼中是期待驚喜至於對厨師這位靈魂人物而言似是隨意發揮實情是經驗與品味之談對元朗這土地不陌生當然也聽過 #寿司の神 這大名多年前來吃過一前Omakase相隔數年後上個月 #二訪質素仍能保持,難得午市廚師發辦價位經驗十九道菜,對細胃的朋友而言大概能飽足一整日刺身四品,選材時令而稀有赤貝、仙鳳趾生蠔、深海池魚、螢光魷魚由淡到濃,螢光魷魚的天然鮮咸記憶點最深料理的汁煮吞拿魚魚鮫脂肪度高入口滑膩,魚香與油脂度濃郁來到八貫寿司配赤醋飯最愛的有吞拿魚腦天 與 粒粒墨魚配馬糞海膽 另外蛇腹拖羅,極級肥美,入口油潤鮮甜還有突如其來薄脆口感的甜蝦膠佐火灸鱈魚片而右口魚邊同樣十分珍貴至最米飯雲丹盛即海膽三文魚子赤海膽加上餐廳自家醃製的三文魚子入口粒粒晶瑩爽彈,仿佛在舌尖中耍樂結尾的味噌湯與甜品柚子啫喱後者精緻有心思綴以柚子皮,風味絕佳· ‑ ‒ – — ‒ – ·午市特上Omakase ⁷ ⁸ ⁰⋄ 前 / 茶碗蒸、沙律、水雲醋⋄ 刺身 / 四品⋄ 料理 / 一品⋄ 壽司/ 八貫⋄ 米 / 雲丹盛⋄ 湯 / 味噌湯⋄ 甜品 /

お任せOmakase 字面上是隨意

多年前來吃過一前Omakase
相隔數年後上個月 #二訪
質素仍能保持,難得

午市廚師發辦價位經驗
十九道菜,對細胃的朋友而言大概能飽足一整日

刺身四品,選材時令而稀有
赤貝、仙鳳趾生蠔、深海池魚、螢光魷魚
由淡到濃,螢光魷魚的天然鮮咸記憶點最深

料理的汁煮吞拿魚魚鮫
脂肪度高入口滑膩,魚香與油脂度濃郁

來到八貫寿司配赤醋飯
最愛的有吞拿魚腦天 與 粒粒墨魚配馬糞海膽
另外蛇腹拖羅,極級肥美,入口油潤鮮甜
還有突如其來薄脆口感的甜蝦膠佐火灸鱈魚片
而右口魚邊同樣十分珍貴

至最米飯雲丹盛即海膽三文魚子
赤海膽加上餐廳自家醃製的三文魚子
入口粒粒晶瑩爽彈,仿佛在舌尖中耍樂
結尾的味噌湯與甜品柚子啫喱
後者精緻有心思
綴以柚子皮,風味絕佳

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

午市特上Omakase ⁷ ⁸ ⁰
⋄ 前 / 茶碗蒸、沙律、水雲醋
刺身 / 四品
⋄ 料理 / 一品
壽司/ 八貫
⋄ 米 / 雲丹盛
⋄ 湯 / 味噌湯
甜品 /
😎寿司の神長期躋身元朗必食Omakase,👨🏻‍🍳所以今次就黎朝朝聖,食個午餐廚師發辦先!🚪店舖門口用左隱藏式木趟門,為餐廳增添一份神秘感🪑⏳佢Lunch分左兩節入座,分別係12:00-13:30同13:30-15:00,每次大約可容納10個人。🗓平日黎見兩輪都爆滿,所以想食記得要預早訂位啦!💰餐牌一共有三個set,分別係$420、$550同$780,今次就揀左$780特上,🪧有包刺身4品、料理1品、壽司8貫、雲丼盛、前菜、味增湯同甜品😛🌱前菜🌱🫴🏻黑松露茶碗蒸:蒸蛋滑不溜口,加上松露、菇、帶子粒等,十分足料🥚🫴🏻水雲醋物:微酸微酸,食落清新醒胃🤩🫴🏻沙律:蔬菜新鮮爽脆🥗🎣刺身4品🎣🫴🏻赤貝:質感非常爽口,沾上檸檬汁特別清香🍋🫴🏻北海道真蠔:肉質肥美滑溜,蠔味突出🦪🫴🏻松葉蟹肉:蟹肉已細心拆好,每啖都充滿蟹肉鮮味🦀🫴🏻深海池魚:兩片厚身既池魚咬落彈牙,好有滿足感🐠🐟料理1品🐟🫴🏻汁煮吞拿魚鮫:用筷子輕輕一夾已經鬆開,可見魚肉相當腍身,配上大蔥同辣條絲食,滋味無窮🤪🍣壽司8貫🍣🫴🏻北海道帆立貝:選用日本夏天至有既青柚子皮調味,只係批少少嚮面已能突顯出帆立貝既甘甜😊🫴🏻真鯛:肉質黏黏兼帶點

🌱前菜🌱
🫴🏻水雲醋物:微酸微酸,食落清新醒胃🤩
🫴🏻沙律:蔬菜新鮮爽脆🥗

🎣刺身4品🎣
🫴🏻赤貝:質感非常爽口,沾上檸檬汁特別清香🍋
🫴🏻北海道真蠔:肉質肥美滑溜,蠔味突出🦪
🫴🏻松葉蟹肉:蟹肉已細心拆好,每啖都充滿蟹肉鮮味🦀
🫴🏻深海池魚:兩片厚身既池魚咬落彈牙,好有滿足感🐠

🐟料理1品🐟

🍣壽司8貫🍣
🫴🏻真鯛:肉質黏黏兼帶點煙韌,越嚼越過癮😬
🫴🏻燒銀雪魚:師傅表示只有新鮮既銀雪魚先可以做到燒一燒表皮就食得,佢既肉質柔軟又香口,一試難忘🔥
🫴🏻甜蝦:表面醬汁用蝦頭同蝦膏熬出,帶有丁丁龍蝦湯味,食落清爽而不膩🦐
🫴🏻野生中拖羅:油分較少既野生中拖,咬上去清爽味濃🎏
🫴🏻大拖羅:望個樣都知夠曬肥美,加上用左蔥去提味,確實係齒頰留香🤤
🫴🏻腦天:吞拿魚頭頂既肉經過輕輕一燒,口感軟滑無筋,好唔捨得吞🧠
🫴🏻燒右口魚邊:個人好鍾意食炙燒既壽司,師傅用火槍逼出魚油,右口魚邊一入口即溶☄️

🍚雲丼盛🍚
🫴🏻馬糞海膽三文魚籽丼:望落好豐盛,三文魚籽係師傅自己醃製,帶有鹹香,海膽亦夠奶滑🤭

🥣味增湯🥣
🫴🏻飲完好舒服,可以暖暖胃、解解膩🌤
🍬甜品🍬
🫴🏻柚子啫喱:柚子味濃郁,味道清新怡人,為呢餐帶黎完美既結尾🥄

😙總括黎講,寿司の神既食物有水準,服務亦好好,🗣師傅會詳細講解食材來源同處理方法,呢個半鐘既體驗的確係享受既😉

😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2022-06-23 933 views
終於去左元朗知名omakase ❤️😋直頭係元組級別,元朗第一間~值得一讚係之前食過其他omakase ,呢度嘅師傅係最細心介紹每一款食材,而且唔介意我多口問長問短❤️Lunch omakase $780❁ 前菜沙律🥗: 新鮮沙律菜,加左胡麻醬水雲醋物: 酸酸甜甜,海藻爽口黑松露茶碗蒸: 黑松露濃郁🤤蒸蛋極細滑,入面仲有元貝粒、蟹柳、鳴門卷,材料豐富❁ 刺身四品赤貝:師傅拍打過後肉質極爽口,加埋檸檬汁味道更鮮甜🐚北海道仙鳳趾真蠔:肥美飽滿好鮮甜,醬汁酸甜開胃🦪富山灣白蝦: 日本富山灣的特產,需要生長在天然環境,價錢較貴。一小撮已是由數十隻白蝦組成,非常鮮甜、口感既彈牙又細綿黏口,竹碳鹽已能提升甘甜味😋🦐深海池魚:肉質魚油甘香,加上時令柚子調味,更能帶出魚肉鮮味。❁ 料理一品吞拿魚魚鮫,配以香甜醬汁。第一次食,肉質嫩滑,面頭加上辣椒絲,除咗裝飾之外,亦帶少許甜味。❁壽司八貫•••北海道帆立貝•••新鮮北海道帆立貝,配上岩鹽青柚子調味,肉身厚而鮮味。師傅仲好細心叫我快啲食~帆立貝加咗鹽要盡快食用,擺耐左會冇咁好食😋•••鯖魚•••同平時食嘅好唔同,配上子薑紫蘇葉,突出香濃既味道,令魚味更出。師

Lunch omakase $780

❁ 前菜
沙律🥗: 新鮮沙律菜,加左胡麻醬
水雲醋物: 酸酸甜甜,海藻爽口

刺身四品
赤貝:師傅拍打過後肉質極爽口,加埋檸檬汁味道更鮮甜🐚
北海道仙鳳趾真蠔:肥美飽滿好鮮甜,醬汁酸甜開胃🦪

❁ 料理一品

壽司八貫
•••北海道帆立貝•••

•••鯖魚•••
同平時食嘅好唔同,配上子薑紫蘇葉,突出香濃既味道,令魚味更出。師傅話紫蘇葉份量要控制好,太多會搶咗魚味。

•••北海道銀雪魚•••
油份重所以食落超級香🐟相對滑身。師傅話因為呢種魚好肥,所以比較少直接刺身食用,通常會火炙~燒一燒更加能夠帶出魚香。

•••甜蝦 •••
甜蝦上面啡色嘅醬汁,係由幾百隻蝦頭、蝦膏熬製而成嘅醬汁,極香甜鮮蝦味😋雙重享受。

•••中拖羅•••
中拖羅脂肪比例高,魚香持久,恰到好處的魚油脂非常甘香,魚味較香。

•••大拖羅•••
大拖羅呈雪花狀態,油脂豐富。師傅話今次做咗3片薄切切法🔪因為大拖羅呢個位置比較多根,會難咬少少。呢個切法會更加容易咬,方便進食,好細心呀🤭

•••腦天•••
推介✨✨✨呑拿魚天靈蓋位置,一條吞拿魚只得兩片,所以好矜貴㗎,稀有過拖羅❤️口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃。加埋蔥,好香口。

•••右口魚•••
火炙右口魚😋用紫菜包住直接用手拎住食。平時成日聽左口魚,今次係右口魚,最大嘅分別就係後者比較懶,好少郁動,所以肉質比較肥美多脂肪(師傅話呢個問題真係好多人問🫣) 配上特製燒汁,個人感覺好食過拖羅🤤勁高質

❤️❤️❤️•••雲丹盛•••❤️❤️❤️
是日焦點✨雲丹嘅意思即係海膽,師傅好大方咁將啲海膽放落去碗入面,海膽、三文魚子配上金箔✨😋係視覺同味覺雙重享受。今次用上左白海膽,色澤偏向淺,肉質嫩滑而水分重。三文魚子每一粒都晶瑩剔透、飽滿,咬落去脆口!

甜品
柚子啫喱,味道清甜,啱啱食完咁肥膩用嚟清一清喉嚨😁啫喱底部仲有少少柚子蓉!

📍 寿司の神 (元朗)
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖

#元朗美食 #omakase #廚師發板 #壽司之神
  • 大拖羅
  • 腦天
2022-06-21 88 views
Appetisers 前菜Omakase 嘅前菜有日本海草🪸、沙律🥗、黑松露茶碗蒸🍳,日本海草幼細、酸酸地好開胃,而茶碗蒸除咗充滿黑松露香🥚,入面仲有帶子、蜆肉等嘅海鮮,幾有誠意Sashimi 4 kinds 刺身4品刺身4品有特大赤背、脹卜卜海水味好重嘅生蠔🌊🦪、肥美嘅油甘魚、一疏疏嘅松葉蟹肉🦀,師傅介紹按呢個由淡味去到濃味嘅次序咁食,全部都好鮮甜同高質🫶🏻Simmered fish 料理1品 🎣料理1品係燒吞拿魚,魚味非常鮮甜,免頭有一絲絲嘅紅姜同洋蔥🧅可以連埋吞拿魚一齊食,而近魚骨嘅部份食落特別滑口,可以食到唔同部份嘅口感Lemon scallop 青檸帆立貝 🍋用來自北海道嘅青檸同埋少少海鹽灑上帆立貝面,已經突顯到帆立貝嘅鮮味Mackerel 鯖魚 🐟鯖魚刺身上面有一小塊紫蘇葉疊住一小片紫薑🌿,口感層次豐富Hokkaido cod fish 北海道燒銀鱈魚 🐠睇住師傅燒銀鱈魚已經聞到陣陣香味好吸引,而魚嘅肉質嫩滑,肥瘦均勻Prawn 甜蝦 🦐甜蝦好鮮甜同大隻,塗喺上面嘅蝦膏係由幾百隻蝦熬製左幾日而成嘅醬汁,好有誠意👍🏻Soy sauce maguro 醬油赤身鮮紅色嘅赤身係新鮮
Appetisers 前菜

Sashimi 4 kinds 刺身4品

Simmered fish 料理1品 🎣

Lemon scallop 青檸帆立貝 🍋

Mackerel 鯖魚 🐟
鯖魚刺身上面有一小塊紫蘇葉疊住一小片紫薑🌿,口感層次豐富

Hokkaido cod fish 北海道燒銀鱈魚 🐠

Prawn 甜蝦 🦐

Soy sauce maguro 醬油赤身
鮮紅色嘅赤身係新鮮藍鯨吞拿魚嘅背脊上半部份,特別肥美,唔需要點任何醬汁已經好正🤤

Toro 大拖羅
同赤身相比,大拖羅顏色更加錢同埋脂肪相對多,充滿魚天然油脂嘅甘香,入口即溶,係成條魚最肥美嘅部份💗

Noten 腦天
腦天係魚頭頂天靈蓋嘅部份🧠,一條魚只有兩片非常稀有,油脂比例,個口感好軟滑😋

Grilled hamachi 燒油金魚
最後嘅燒油金魚都係脂肪含量適中嘅魚類,魚肉識落有彈性,用紫菜、蔥包住一齊食好有風味

Sea urchin don 海膽丼 🍱
海膽三文魚籽丼充滿酒香🍶,海膽份量好多,每一啖都充滿海膽味,免頭中灑上矜貴嘅金箔⚱️

Hojicha pudding 焙茶布甸 🍵🍮
焙茶布甸免頭有少少紅豆🫘,加埋花奶🥛口感順滑同埋更突顯濃郁嘅焙茶香,最底層係有驚喜綠茶布甸,味道好夾又滑脫脫
間歇性情緒低落 請假食好西來犒賞自己新界牛不用走太遠 元朗就很多高質餐廳預約了廚師發辦元祖級老字號 寿司の神雅緻企理的小店十來個吧檯位 坐無虛席負責我跟旁邊情侶是啊寶師傅 有禮帥氣貼心地建議進食順序 亦會解釋食材配搭自問很喜歡新奇料理 頗欣賞師傅的創意除了漁獲鮮度 處理及調味靠經驗及品味運氣不錯款式都好喜歡 滿足的一個午後像拆禮物愈食愈驚喜 是廚師發辦的魔力-◆ 特上お 任せ膳 (𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞) ◆ $780-⧫ 前菜 ⧫ - 沙律·水雲·黑松露茶碗蒸·漬物野菜沙律以菜及粟米伴入麻醬 簡單清新水雲醋物略帶點酸味 口感柔滑正好開胃熱焫焫的茶碗蒸裡有小柱帶子 相當嫩滑松露香氣不會過濃 與菇及上湯味道頗夾漬物是牛蒡及柴魚味噌大蒜 吃完可再添大蒜臭味被醃漬除去 惹味之餘口感清脆-⧫ 刺身 𝟒 品 ⧫··北海道仙鳳趾真蠔··厚岸灣仙鳳趾以蠔聞名 有海中牛奶美譽蠔身肥美口感豐厚腍滑 佐酸汁鮮甜順口-··深海池魚··日本人夏天鍾情白身魚 清爽兼當時得令池魚因質感爽嫩 魚油甘香獨特被稱為王-··鰤魚··師傅說是成年油甘魚 比一般吃的更肥美輕輕炙燒了一下迫出油香 更顯馥郁豐盈-··赤貝··
間歇性情緒低落 請假食好西來犒賞自己

微微酸甜且清爽的果香 為這餐劃上句點
接近十年的老牌 仍屹立不倒果然有原因
謝謝寶師傅 今天也是被美食療癒的一天
2022-06-10
提早一個月book左元朗既寿司の神,已經bookmark左好耐😍lunch Omakase 有3個價位,$780、$550、$420。我地揀左最貴既$780 極上Omakase,有前菜、刺身4款、和食一客、壽司8貫、海膽丼、甜品,超級滿足🥰Lunch真係好抵食😍 寿司の神果然名不虛傳💯前菜有水雲醋物、黑松露茶碗蒸、沙律🥗刺身4款🔸赤貝 - 師傅拍打過,好爽口🔸北海道生蠔 - 好肥美,落左酸汁,相當開胃!🔸深海池魚 - 油份比較重,師傅用火槍輕輕燒過,面頭有少少柚子胡椒,平衝返油膩感。🔸松葉蟹 - 咩都唔需要落,好鮮甜!和食🐟🔸汁煮呑拿魚鮫 - 魚肉好嫩滑好入味😋壽司8貫🍣🍣北海道帆立貝,灑上鹽和青檸皮,味道更清新!🍣鯖魚味道濃郁,舖上白板昆布、紫蘇花,口感豐富。🍣北海道銀雪魚,開始食油份較重的魚🤤🍣甜蝦,面頭的醬係用蝦殻精華熬製,好重膠質。🍣醬油漬赤身,比較滑身啲。🍣大拖羅,鋪上京葱碎,清爽啲,魚味濃郁👍🏻🍣炙燒呑拿魚腦天,即係吞拿魚頭頂既肉,稀有部位,濃味口感鬆軟。🍣右口魚邊,師傅炙燒過,迫左啲油份出黎,要用手接住食😆入口即溶🥰之後飲返碗熱湯,暖暖胃!🔸海膽丼配三文魚籽,三文魚籽漬過

前菜有水雲醋物、黑松露茶碗蒸、沙律🥗

刺身4款
🔸赤貝 - 師傅拍打過,好爽口
🔸北海道生蠔 - 好肥美,落左酸汁,相當開胃!
🔸松葉蟹 - 咩都唔需要落,好鮮甜!

和食🐟
🔸汁煮呑拿魚鮫 - 魚肉好嫩滑好入味😋

壽司8貫🍣
🍣北海道帆立貝,灑上鹽和青檸皮,味道更清新!
🍣鯖魚味道濃郁,舖上白板昆布、紫蘇花,口感豐富。
🍣北海道銀雪魚,開始食油份較重的魚🤤
🍣甜蝦,面頭的醬係用蝦殻精華熬製,好重膠質。
🍣醬油漬赤身,比較滑身啲。
🍣大拖羅,鋪上京葱碎,清爽啲,魚味濃郁👍🏻
之後飲返碗熱湯,暖暖胃!

🔸海膽丼配三文魚籽,三文魚籽漬過,鮮甜有酒香,呢個配搭無得輸🥰

🔸焙茶布甸🍮落左淡奶、紅豆蓉🫘

📍#寿司の神 (#元朗美食)
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎