泰國菜一向係港人至愛🙆🏻‍♀️當然我作為一個本土香港人,對泰菜同邊爐既熱愛都係不容置疑🤣今日就為大家揾到間唔起眼但係性價比極高既泰國菜🇹🇭。今日算係食個early dinner,所以去到既時候都仲有tea set同Lunch set😍見到啲價錢真係眼都凸埋,估唔到可以咁抵👍🏼四十幾蚊落到樓,仲要唔係小食既Set👅連飯同野飲都咁抵但因為係dinner關係,我地都揀左啲我地想試既餸,而今日我就係衝住呢份香芒鱸魚沙律而黎🐟。🐒泰式生蝦刺身(8隻)💰$98🐒香芒鱸魚沙律💰$158🐒泰式鴛鴦串燒(豬&雞各二)💰$48🐒泰式薄餅(2塊)💰$42價錢黎講都係比坊間泰菜平少少,而今日主要係呢個香芒鱸魚沙律🥭記得之前係九龍城食過覺得好特別就想朋友都試下😍同時介紹俾大家認識下👯‍♀️呢個香芒鱸魚沙律其實並唔係冷盤,因為佢既鱸魚係炸過,之後再加上一啲泰式醬汁同青芒木瓜絲💦開胃之餘仲食到唔同口感。而其他菜式相信大家都唔陌生,特別係泰式生蝦刺身十分大隻,肉質都好彈牙🦐真係極高性價比🥇

🐒泰式生蝦刺身(8隻)💰$98

🐒香芒鱸魚沙律💰$158

🐒泰式鴛鴦串燒(豬&雞各二)💰$48

🐒泰式薄餅(2塊)💰$42

2023-08-09 165 views
晏晝三點令,肚仔餓🫃🏼,搵間泰菜館食個屬於炎夏嘅下午茶☀️今次就喺荃灣比我遇到佢✨一間位於楊屋道嘅金屋泰國菜館‼️簡而精就係:份量足🌜味道佳🌛價錢公道🌝👇👇👇今日食左呢啲👇👇👇👇🐔泰式海南雞飯$43👉🏻咸檸7+$10🌱蘭塔青咖哩雞飯$42👉🏻熱檸水 海南雞搭油飯,喺呢個天氣下食真係好舒服,淡淡嘅雞味,帶住油飯嘅香喺口入面碌嚟碌去,成道菜唔會好濃味,食肉又唔會覺得膩,最後呷一口個餐湯,好清好舒服☀️同樣都係雞,呢味就好唔同喇,青咖喱帶住微微嘅辣,好惹味🤤襯個白飯撈住啲咖喱,個餘香係會搞到啲口水係咁湧出嚟。啲雞肉好大舊,每啖都係肉,下午茶超滿足😋兩個人食一餐,一舊水有找,今時今日去邊搵😚平得嚟質素高,仲要份量足,性價比超高👍🏼🥇

👇👇👇今日食左呢啲👇👇👇👇

🐔泰式海南雞飯$43
👉🏻咸檸7+$10

🌱蘭塔青咖哩雞飯$42
👉🏻熱檸水

2023-08-01 116 views
甘啱朋友約佐我出荃新天地嗰頭,突然好想食泰國菜,去佐楊屋道附近間金屋,平時搭車經過都試下!※泰式拼盤 $138包括炸蝦餅、炸魚餅、春卷同雞肉串燒各2串,炸蝦餅同炸魚餅炸得金黃脆口,入口仲好彈牙,記得點埋泰式辣醬更好味😋雞肉串燒,,唔會燒到好乾柴,保持雞肉肉質鮮嫩,再點埋餐廳沙嗲醬好好食!朋友都話好惹味春卷餡料好豐富飽滿;都吾錯!食泰國嘢當然要叫支象啤啤啤佢啦🍻※泰式鐵板烙蠔仔$88鐵板烙蠔仔好香,雞蛋煎到金黃色, 蠔仔份量多,粒粒都飽滿,用鐵板上冒晒煙、蛋香味更濃郁,蠔肉肥美唔腥,煎得香脆惹味,加上大量芽菜食落不會太油膩👍※馬拉盞炒通菜 每次食泰國菜我必點嘅菜式 ,馬拉盞炒通菜係超級惹味😋份量都幾足幾大碟,好好味👍※椰汁千層糕椰汁味濃又夠煙韌又Q彈完美結束今個晚餐😋滿足

※泰式拼盤 $138
春卷餡料好豐富飽滿;都吾錯!
食泰國嘢當然要叫支象啤啤啤佢啦🍻

※泰式鐵板烙蠔仔$88

※馬拉盞炒通菜

※椰汁千層糕
椰汁味濃又夠煙韌又Q彈
完美結束今個晚餐😋滿足
2023-07-31
$190 (Dinner)
  • 泰式拼盤
  • 泰式煎蠔餅
  • 馬拉盞炒通菜
2023-07-24 134 views
突然想食泰國菜就同朋友嚟到呢間位於荃灣嘅金屋泰國菜館,餐廳係典型嘅泰國式裝潢,雖然大部分嘅員工都係泰國人,但都識得講流行嘅廣東話,感覺就係一間正宗嘅泰國餐廳👍🏻🔸碎肉生菜包 (HK$88)呢間嘅碎肉生菜包食落幾惹味,唔會太辣,配搭埋清爽嘅生菜一齊食,一啲都唔會膩👍🏻🔸泰式青咖哩雞 (HK$88)佢地嘅泰式青咖哩雞嘅醬汁係偏濃稠個隻,有勁香梛奶味,就算唔食得辣嘅朋友仔都可以食😋雞肉都唔會話好柴,送飯一流😍🔸豬頸肉撈檬 (HK$58)豬頸肉撈檬嘅份量都幾多下,以呢個價錢嚟講性價比好高。豬頸肉口感彈牙,味道酸酸辣辣好開胃🤤不過醬汁有少少偏甜🔸芒果沙冰 (HK$30)本身有啲擔心個芒果沙冰會唔會有藥水味,但完全唔會!飲落係新鮮濃郁嘅芒果味,都好大杯,消暑又解膩🥭

🔸碎肉生菜包 (HK$88)

🔸泰式青咖哩雞 (HK$88)

🔸豬頸肉撈檬 (HK$58)

🔸芒果沙冰 (HK$30)
2023-07-14 1402 views
這是一間由樓面, 茶水以至廚房有九成員工都是泰國人, 但侍應們能操到一口流利廣東話 👍🏻 所以這是一間非常正宗的泰國餐廳, 也是典型的泰國式裝潢。蟹肉芒果炒飯 $88飯並沒有十分乾身, 有少許濕度, 還是可接受的程度。除了蟹肉, 還有蛋香, 芒果非常甜, 只加少許鹽已經足夠入味 👍🏻泰式炸蝦餅 $78蝦餅切半分成八小件, 蝦肉彈牙, 蝦餅炸得金黃, 配上甜酸醬, 醬汁稍為偏甜, 個人比較喜歡配泰式辣醬 😅 蝦餅如果可以再熱一點上碟會更理想。泰式濕炒豬肉河 $78很久沒吃過濕炒河, 個人認為要煮出一個好的濕炒河並不容易, 濕度要拿捏得很準確。 這個濕炒河很好, 醬汁量剛好, 同時不會太稀也不會太濃稠 😊 配料甚多, 有豬肉片, 草菇, 蘿蔔條, 西蘭花和菜心。泰式香茅燒雞半隻 $98大概師傅在雞肉身上放了不同香料, 雞肉燒得十分香口, 很重的香料味。雞肉嫩滑, 就是肥了點, 配上燒雞醬, 微微的辣, 為雞肉再添滋味 😋芒果糯米飯 $50糯米飯分別白糯米和紫糯米, 同時享受兩種口感, 師傅又毫不吝嗇的加了大量椰漿, 另外芒果比早前炒飯的芒果更鮮甜 😍 大滿足!!!整體餐廳不錯, 食物正宗就

蟹肉芒果炒飯 $88

泰式香茅燒雞半隻 $98
泰式香茅燒雞半隻

芒果糯米飯 $50
芒果糯米飯

整體餐廳不錯, 食物正宗就當然, 服務質素好, 態度非常有禮貌, 同時會給予客人適當建議。
2023-07-11
$215 (Dinner)
蟹肉芒果炒飯
泰式炸蝦餅
泰式香茅燒雞半隻
芒果糯米飯
荃灣有唔少泰菜小店,今次試左間評分幾高、價錢經濟、服務唔錯嘅小店。唔知係咪因為行左三個鐘山,個個都好餓,所以覺得呢度D野幾好味😆星期六下午未夠4點嚟到,餐廳有午市同下午茶供應,價錢相當親民~😍(午餐)曼谷鮮蝦炒金邊粉$52配料有蛋碎、豆乾粒、芽菜、韭菜;炒粉味道唔酸、唔辣、無魚露香,較濃茄醬味,同埋偏甜;鮮蝦雖爽但得2隻😂 由於本身麻麻地茄醬味嘅野,所以覺得呢個炒粉一般😅。(午餐)金屋乾炒牛河$52炒河上枱果陣已經聞到好香,食落好有鑊氣!! 😋牛肉大大塊,不過韌D🙈 河粉唔會炒到碎濕濕,調味好夠鹹香,一致認為呢個全餐最好味!🤤(下午茶)泰式海南雞飯$43雖然午餐同下午茶都有雞飯,但價錢不同,雞量亦有所不同。我地點嘅係下午茶,所以雞量無餐牌咁多。雞無雪味,而且有雞味,算唔錯。招牌炸蝦餅$48食得出即炸出嚟,個心好熱;蝦滑幾彈牙,口感唔錯。青木瓜沙律$45出面閒閒地都$6X-$7X,呢度算抵食,份量亦唔算少;夏日炎炎,最啱食呢D酸酸地嘅野😏 唯一缺點係面頭D花生粒,唔脆亦唔香。泰式鴛鴦串燒$48/豬雞各2呢個正正常常,都係果D又乾又硬嘅口味,旨在過下口癮🤣四個人連加一埋單$317,午餐份量

(午餐)曼谷鮮蝦炒金邊粉$52
曼谷鮮蝦炒金邊粉

(午餐)金屋乾炒牛河$52
金屋乾炒牛河

(下午茶)泰式海南雞飯$43

招牌炸蝦餅$48
招牌炸蝦餅

食得出即炸出嚟,個心好熱;蝦滑幾彈牙,口感唔錯。

青木瓜沙律$45
青木瓜沙律

泰式鴛鴦串燒$48/豬雞各2
泰式鴛鴦串燒

呢個正正常常,都係果D又乾又硬嘅口味,旨在過下口癮🤣

四個人連加一埋單$317,午餐份量較多,較為抵食,炒粉即炒出嚟,最推介炒河😍。
餐廳滿$200定$300可以信用卡付款。
2023-07-08
$80 (Tea)
金屋乾炒牛河
招牌炸蝦餅
青木瓜沙律
優質泰國菜|📍荃灣金屋泰國菜館路過見到呢一間餐廳都幾多人幫襯,於是就入去試一試🫶🏻發現有啲店員係泰國人🧏🏻‍♀️即刻覺得成間餐廳好正宗😂溝通方面佢哋都可以講到流暢嘅廣東話💕而且店員嘅服務態度都好好🫶🏻相當加分🥰♡泰式青咖喱雞♡|💰$88呢個上菜嘅時候超級熱辣辣,店員會好貼心咁幫客人揭開蓋,一開就索到勁香梛奶味😍咖喱食落都唔會好辣但好香😆就算唔食得辣嘅朋友仔都可以食☺️入面嘅雞肉量都比想像中多🫶🏻幾有驚喜💓而家打緊食評都好後悔無嗌多碗白飯$12撈咖喱汁🥺♡豬頸肉撈檬♡|💰$68豬頸肉切得薄身份量都幾多食落嘅口感係偏向爽口😆肉質唔會柴而且邊邊位燒到焦香微脆🥰檬粉方面份量都好夠食,配埋佢嘅碗先甜後酸嘅撈檬汁好開胃😆撈檬汁嚟講都相當出色🥰♡泰式薄餅(2件)♡|💰$38😆食咖喱點都一定要配薄餅!薄餅每一件望落都係靚爆鏡嘅金黃色😍質感偏向薄身同時做到有酥脆感+保留到少少韌度😆就算唔配咖喱就咁食都好香🥹就算無咖喱都可以輕鬆食哂💛淨係嗌一碟一定唔夠喉😂♡芒果沙冰♡|💰$30😳上到枱真係o咗嘴😂成杯沙冰真係超足料💓講緊喺街求其買杯沙冰都近$4x嘅情況下,佢$30就已經有大大杯俾客人堂食果陣飲❤️‍🔥仲要真係滿
優質泰國菜|📍荃灣金屋泰國菜館

♡泰式青咖喱雞♡|💰$88

♡豬頸肉撈檬♡|💰$68

♡泰式薄餅(2件)♡|💰$38

♡芒果沙冰♡|💰$30
😳上到枱真係o咗嘴😂成杯沙冰真係超足料💓講緊喺街求其買杯沙冰都近$4x嘅情況下,佢$30就已經有大大杯俾客人堂食果陣飲❤️‍🔥仲要真係滿到瀉嘅份量嚟😂搞到連張枱都有芒果沙冰😂飲落超級消暑😆💯味道天然無化學味💓啱哂我呢啲鐘意芒果嘅人🫶🏻

♡鮮梛青♡|💰$33
平時好少飲,因為驚自己開得唔靚又驚唔夠多水🥹果然呢啲嘢都係要交返俾專業嘅嚟🫡😂梛青大大粒又多水,飲落冰涼清甜🫶🏻仲有匙羹俾客人方便撬啲梛肉嚟食🫶🏻都係消暑之選❤️‍🔥

♡芒果糯米飯拼盤(4件糕點)♡|💰$65

食到好飽見到佢嘅芒果糯米飯拼盤可以揀配四款糕點或者八款糕點❤️‍🔥如果係八款糕點嘅話打卡一定超吸睛😂但可惜已經食得好飽,所以就淨係揀四件糕點拼盤🧏🏻‍♀️芒果粒香甜糯米飯暖身配埋梛汁食絕配💛
糕點方面就揀咗以下四款:
❶梛汁千層糕→泰式糕點嘅基本款💚口感煙韌每咬一啖都會有淡淡梛香🫶🏻
❷梛汁西米糕→呢款嘅梛汁味好濃💓入面嘅西米粒都好多💛
❸梛汁珍多糕→呢款嘅味道同珍多冰入面嘅粉條好似😂咬落係爽口質感🫶🏻口感幾得意
❹梛汁芋頭糕→呢款嘅口感都係偏爽口,芋香味適中唔會太甜
🧏🏻‍♀️個人喜好係梛汁千層糕>梛汁西米糕>梛汁芋頭糕>梛汁珍多糕
睇返餐廳嘅糕點都係$5就有1件其實都好抵買,如果再有機會食一定要食其他款嘅糕點❤️‍🔥
2023-07-01 196 views
呢間泰國菜好正宗,見到好似係泰國人開。我叫咗以下食物:👉🏽香芒軟殼蟹米紙卷$82啲芒果肉香甜多汁,應該係新鮮嘅芒果🤤🤤🤤軟殼蟹炸得好成功,口感酥脆,唔會太油,米紙又脆又香,青瓜絲紅蘿蔔絲粉絲好清新,配埋啲醬汁香辣好開胃。👉🏽泰式煎蠔餅$88嚟到泰國餐廳,一定要試吓個蠔餅啦。味道真係唔錯嘅。佢嘅外觀同普通蠔餅相比,略為厚實,但炸到香脆,一口咬落嘅口感好正。裡面嘅蚵肉鮮甜多汁,同埋加咗泰式嘅香料同辣椒,令味道更加豐富。青檸梳打$30椰汁珍多冰$30
呢間泰國菜好正宗,見到好似係泰國人開。
我叫咗以下食物:
👉🏽香芒軟殼蟹米紙卷$82

👉🏽泰式煎蠔餅$88
嚟到泰國餐廳,一定要試吓個蠔餅啦。

青檸梳打$30
椰汁珍多冰$30

2023-06-30 170 views
啱啱去咗金屋泰國菜館食飯,啲野食好正💕泰國金柚子鮮蝦沙律$88啲蝦好鮮甜有彈牙,加埋啲金柚子肉同腰果,味道非常清新,唔會太甜,啱晒而家咁熱天氣食!💕鮮菠蘿海鮮炒飯$98鮮菠蘿海鮮炒飯啲飯粒香糯唔黐牙,海鮮份量都唔少!有蝦、青口、魷魚、蜆、帶子、肉鬆、提子粒加埋菠蘿令到味道好豐富。💕泰式煎蠔餅$88蠔肉份量都唔少,配埋啲醬汁好開胃,啲香草同埋辣椒令到味道更加豐富。如果煎得薄少少就更好了。總括嚟講,呢間泰國餐廳嘅菜式真係好正,食材新鮮,味道豐富,價錢亦都幾抵!呢幾日咁熱,食完呢幾樣菜之後真係覺得好正😆
啱啱去咗金屋泰國菜館食飯,啲野食好正

💕泰國金柚子鮮蝦沙律$88

💕鮮菠蘿海鮮炒飯$98

💕泰式煎蠔餅$88
2023-06-27 205 views
🛍️收工去荃灣行街🦵見家廚行到鐵腿 😫見佢咁可憐就拿拿聲搵野食醫下佢弱小心靈😂👨‍👩‍👧呢到好岩一家大細 👯‍♀️👯收工朋友聚會🛋️座位闊落泰式拼盤🐟魚餅🦐蝦餅🐓春卷雞肉串燒😋熱辣辣 💥每樣都好足料春卷好滿好香口 👅差啲辣到嘴🍗雞肉串燒加左沙嗲汁好惹味每樣野都想點😂😂🥭香芒軟殼蟹米紙卷🦀📝米紙卷好滑唔鞋口🤤軟殼蟹炸到脆身啱啱好🎁俾米紙包住🥜加埋啲花生碎🍜加埋啲檬粉🥴一啖咬落口🫔有唔同層次嘅口感🍋加埋個酸汁💙巨好食🥥椰汁雞湯🐔我鍾意佢多過冬陰功酸酸地又有椰香好開胃🥣啖啖雞肉吸晒個湯好惹味🍖泰式香茅燒雞🍗食完咁多碟都已經好飽隻雞個份量係打大佬💪🏻要增肌既朋友好岩食🥳燒雞好香 唔油又唔會燒到好乾身🤩咬落去啖啖肉有汁🍴家廚秒殺🍺生啤買一送一食泰菜點少得啤酒呢到生啤係藍妹🍻樽裝飲得多 🔵藍妹生啤我就真係未飲過超冰凍 正丫回頭: 🉐🉐🉐🉐🉐🉐🉐🉐(8/10)會推薦家庭/朋友聚會
🛍️收工去荃灣行街

椰汁雞湯
泰式香茅燒雞
生啤買一送一
2023-06-06 393 views
聽朋友講呢間餐廳係真正由泰國人主理嘅正宗泰國菜,就即管來一試啦😋!🌟泰式拼盤 $138有四款小食,分別係春卷、炸蝦餅、炸魚餅、雞肉串燒😋個人最鍾意係雞肉串燒,雞肉肉質好鮮嫩,唔會好「鞋」,再配上餐廳自家制沙嗲醬🥹好好食!其次,春卷都好好食,因為春卷嘅餡料好豐富,令口感好豐富,好好食!🌟咸魚雞粒炒飯 $78呢款泰式咸魚雞粒炒飯同中式有所不同,多咗啲香料味,咸香味好重,而且雞粒都多,食落淡淡有肉,亦有少少咸魚肉,好開胃,不錯不錯😆!🌟椰汁紅豆冰 $30好多紅豆!飲落淡淡口感好豐富🤣!🌟椰青 $33一般椰青,好新鮮🤣!餐廳基本上所有職員都係泰國人,但操得一口流利廣東話😆笑容又好!感覺好似去左泰國咁🥹正!

🌟泰式拼盤 $138

🌟咸魚雞粒炒飯 $78

🌟椰汁紅豆冰 $30
好多紅豆!飲落淡淡口感好豐富🤣!

🌟椰青 $33
一般椰青,好新鮮🤣!

2023-05-30 318 views
食泰國野通常都係諗起九龍城,但有個朋友介紹有間係荃灣既泰國野都好好食,係泰國人主理既,呢日黎到荃灣行街一於去試下🐷泰式炒通菜 $72呢個餸基本上我食親泰國野都會叫,中意食泰式辣辣地既煮法;通菜黎到份量好多,呢個菜好惹味,微微既辣味好開胃,而通菜食落口入味得黎都仲係好嫩🐷金不換辣椒膏炒蜆 $88 (咖喱炒 +$20)特登加錢要左咖喱去炒蜆,咖喱唔辣係多椰奶果種,甜甜地好好撈飯,配料好似洋蔥青椒等等都好入味,至於蜆既份量好多,好新鮮唔會話煮完甩晒殼,而且食落口只係零星一兩隻有沙👍🏻👍🏻🐷泰式香茅燒雞(半隻) $98燒雞等既時間較耐,但雞黎到聞到好香就覺得好值得等;燒雞配有燒雞汁,唔點汁都好夠味;點左燒雞汁酸酸地又係另一種風味;雞肉好嫩有肉汁,唔會燒到乾晒,連雞皮都好好食;而且半隻雞都唔係用好細隻既雞,半隻份量都好多👍🏻👍🏻👍🏻🐷菠蘿沙冰 $30呢杯份量好足,飲落去好香菠蘿味但唔算好甜,呢個沙杯岩晒夏天飲,超級清暑解渴🐷椰汁三色冰 $30椰汁三色冰入面既粒粒好爽有咬口,椰汁好香椰味但又唔會話好甜

🐷泰式炒通菜 $72

🐷金不換辣椒膏炒蜆 $88 (咖喱炒 +$20)

🐷泰式香茅燒雞(半隻) $98

🐷菠蘿沙冰 $30

🐷椰汁三色冰 $30
椰汁三色冰入面既粒粒好爽有咬口,椰汁好香椰味但又唔會話好甜
2023-05-29
$200 (Dinner)
2023-05-10 360 views
今日去咗荃灣一間泰國人主理嘅正宗泰國菜餐廳,食咗個豐富又滿足嘅下午茶😋🐓 秘製酸辣鳳爪內有洋蔥、紅蘿蔔、蔥先黎個開胃小食🤤size正常份量多,冰冰涼涼加上酸辣味道配搭剛好又唔會太咸,鳳爪唔油膩,配上酸酸爽脆配料清爽又有層次👍🏻🥬 泰式炒通菜內有黃豆、紅辣椒通菜好好食😍口感嫩莖部爽脆無草青味,咸淡道剛好仲有少少甜甜地,食到最底都唔會覺得咸,本人推薦‼️🦐 冬陰功海鮮湯檬內有魷魚、蝦、蜆肉、草菇係泰國餐廳必叫冬陰功菜式🫣湯底鮮甜味道濃厚,唔太咸酸味足但如果再辣少少就更正🥰而且唔覺有味精飲多幾啖都唔怕,檬粉彈牙爽口吸哂啲湯汁夠惹味,所有配料都好入味新鮮🧡🐷 豬頸肉撈檬靈魂甜酸汁味道剛好,撈埋涼涼彈牙檬粉好開胃,加上青瓜、紅蘿蔔等配菜清爽有層次😋豬頸肉雖唔太厚但大塊,香甜炭燒蜜糖味肉質嫩又juice,口感唔柴皮👍🏻💚 椰汁千層糕班蘭香味加上淡淡椰汁甜味真係好夾,QQ彈彈又軟糯,味道清甜每人2舊都唔覺漏好滿足🤤🤤🥥 椰青 (正價,跟餐無平)天氣悶熱飲冰涼椰青夠哂消暑⛱️大舊又重手,椰青汁清香甘甜濃濃椰香味,椰肉嫩滑香甜奶香味重,食埋唔好嘥‼️🤍🧋泰式奶茶 (凍 / 少冰)出名甜就一定架啦🤣但甜而不膩,

🐓 秘製酸辣鳳爪
內有洋蔥、紅蘿蔔、蔥

🥬 泰式炒通菜
內有黃豆、紅辣椒

🦐 冬陰功海鮮湯檬
內有魷魚、蝦、蜆肉、草菇
係泰國餐廳必叫冬陰功菜式🫣

🐷 豬頸肉撈檬

💚 椰汁千層糕

🥥 椰青 (正價,跟餐無平)

🧋泰式奶茶 (凍 / 少冰)
出名甜就一定架啦🤣但甜而不膩,茶味好香又濃郁唔苦反而帶點甘香,冰溶後茶香濃味不減亦無咁甜👍🏻

——————

💁🏻‍♀️總結
下午茶時間人都算多,都有5、6枱客,見除咗本地人都有泰國人幫襯🤗
ps 老闆娘係識講泰文

🥢食物/性價比
下午茶份量算大,出菜快又夠熱,整體有質素又無味精,2個人均約$130-性價比👌🏻

🔔服務
員工態度有禮友善,工作效率都幾快,本身叫午餐但員工建議下午茶餐平啲🤣

🌿環境
店內以橙色為主幾有泰國feel🧡,店舖唔太細位置ok多又闊落,而且門外有個泰國人像公仔🙏🏻
2023-05-04 404 views
平時經常在此店外等巴士, 看過menu 都好像不錯, 今日在對面睇完戲就過去食。我們4人, 安排了坐卡位, 看得出餐廳有點歷史痕跡, menu都有一點粘粘的, 食物種類都多樣化, 有前菜小食, 串燒, 咖哩, 海鮮, 炒粉麵飯, 湯粉, 甜品, 飲品。▶️泰式小食併盤蝦餅, 魚餅, 雞肉串燒, 春卷, 各款兩件, 剪開了即是有4件剛好每人都試到每款。蝦餅是外脆內涵都有蝦味, 魚餅微微辣正常發揮, 春卷有布素菜料及粉絲, 串燒肉量都合理味道都不錯, 配合隨伴的沙爹醬, 不錯。▶️馬拉盞通菜比較辣, 辣度如米線的5小辣左右, 是幼身的通菜, 幼嫩無渣, 整體份量合理。▶️菠蘿炒飯原個菠蘿上碟, 炒飯乾身不會太濕, 夠鑊氣, 配料有提子乾(本人不吃特別記得), 雜豆, 菠蘿,有蝦, 青口, 是一個足料的炒飯。▶️海鮮冬陰公湯河冬陰公湯底接近沒有辣味, 不過都有椰香及香料味道, 海鮮料方面有蝦, 青口, 魷魚, 河粉都是滑口是長長中式那種。▶️甜品糕點 每件$5我們比較喜歡吃椰汁糕, 所以先點了3件, 再點了芒果糯米飯併4件糕點, 但最後通知芒果糯米飯售罄, 只吃了糕點, 吃了椰汁西米糕, 椰汁馬豆糕,

▶️泰式小食併盤

▶️馬拉盞通菜

▶️菠蘿炒飯

▶️海鮮冬陰公湯河

▶️甜品糕點 每件$5
我們比較喜歡吃椰汁糕, 所以先點了3件, 再點了芒果糯米飯併4件糕點, 但最後通知芒果糯米飯售罄, 只吃了糕點, 吃了椰汁西米糕, 椰汁馬豆糕, 千層糕, 桂花糕。
▶️椰汁西米糕都是最愛 (可能是個人關係)面層香椰汁糕味好香,下層布滿西米。
▶️椰汁大菜糕, 比較散, 味道不夠濃。
▶️千層糕是翠綠色及白色, 但比較淋鴻, 不夠韌。
▶️桂花糕, 都有桂花香味, 但不算好濃。

整體來說, 各款菜式味道是不錯, 可以再回頭試其他菜式。
🔸泰式海南雞飯(轉雞髀+$10)$43配上一個牛骨清湯海南雞配上酸辣醬份量都好足夠雞髀好滑,偏肥🤪雞肉有少少雞味,食落都幾軟滑雞皮有彈性,入口啖啖肉配上雞油香飯,幾夾味道:7/10性價比:8/10🔸黃咖喱牛腩飯 $42黃咖喱煮得好濃稠唔係好辣,辣度似BB辣牛腩份量唔少牛腩腩肉嫩滑,偏向肥🤪飯嘅份量雖然唔多,但對於細食嘅女仔都好足夠 味道:8/10性價比:9/10🔸蘭塔青咖喱雞飯 $42青咖喱明顯比黃咖喱辣 辣度似小辣,唔食得辣真係食唔到椰汁味好明顯,但食完唔會漏椰汁味同青咖喱嘅辣加埋一齊好夾,好過癮👍🏻鍾意食辣嘅人,絕對推介!😍味道:9/10性價比:9/10🔸泰式炒通菜 $38唔算辣,唔食得辣都食到食得出落咗普寧豆醬炒😜上枱熱辣辣香噴噴呢個價錢嚟講真係冇得輸 味道:7/10性價比:9/10🔸香茅炸雞翼 $40 / 4隻大大隻,即叫即炸不過略嫌雞肉唔算入味味道:7/10性價比:6/10🔸雜錦湯河 $43配料有:扎肉、肉丸、魚片、白蘿蔔 同飯類比就比較普通 算係正常發揮味道:7/10性價比:7/10▪️椰汁三色冰▪️珍多冰(套餐 +$8)🔹環境:座位多,卡位好闊落餐廳裝修亦都好有泰國feel🤪
🔸泰式海南雞飯(轉雞髀+$10)$43
配上一個牛骨清湯
海南雞配上酸辣醬
份量都好足夠
雞髀好滑,偏肥🤪
雞肉有少少雞味,食落都幾軟滑
雞皮有彈性,入口啖啖肉
配上雞油香飯,幾夾
性價比:8/10

🔸黃咖喱牛腩飯 $42
黃咖喱煮得好濃稠
唔係好辣,辣度似BB辣
牛腩份量唔少
牛腩腩肉嫩滑,偏向肥🤪
飯嘅份量雖然唔多,但對於細食嘅女仔都好足夠
味道:8/10

🔸蘭塔青咖喱雞飯 $42
青咖喱明顯比黃咖喱辣
辣度似小辣,唔食得辣真係食唔到
椰汁味好明顯,但食完唔會漏
椰汁味同青咖喱嘅辣加埋一齊好夾,好過癮👍🏻
鍾意食辣嘅人,絕對推介!😍
味道:9/10

🔸泰式炒通菜 $38
唔算辣,唔食得辣都食到
食得出落咗普寧豆醬炒😜
上枱熱辣辣香噴噴
呢個價錢嚟講真係冇得輸

🔸香茅炸雞翼 $40 / 4隻
大大隻,即叫即炸
不過略嫌雞肉唔算入味
性價比:6/10

🔸雜錦湯河 $43
配料有:扎肉、肉丸、魚片、白蘿蔔
同飯類比就比較普通
算係正常發揮
性價比:7/10

▪️椰汁三色冰
▪️珍多冰
(套餐 +$8)

🔹環境:
座位多,卡位好闊落