2015-08-18 267 views
喺荃新天地入面既THAI巷,之前都食過下午茶,不過就食唔到"THAI漢堡三兄弟"今次就係專登去食"佢",另外再叫多個"一口燕麥西多士"THAI漢堡三兄弟,真係人如其名,有三個小兄弟,分別係"煙三文魚,芝士牛肉同埋沙律蛋"漢堡。煙三文魚漢堡就比較"削",我以為剩係食左個包"Only",塊煙三文呢???芝士牛肉就尚算可以,牛肉食落都"Juicy",而沙律蛋既感覺係最"滿滿"的配埋個薯條,下午茶黎講都真係夠哂!另外"一口燕麥西多士"食落去好似炸完放左好耐咁,似一舊"漏氣"既多士,感覺不太好,加埋呢度既服務態度,又係嗰兩個字"漏氣"。應該無下次吧!-----完-----
THAI漢堡三兄弟
今次就係專登去食"佢",另外再叫多個"一口燕麥西多士"
一口燕麥西多士
配埋個薯條,下午茶黎講都真係夠哂!

-----完-----

2015-07-19
2015-08-17 396 views
今晚我們去咗荃新天地嘅「泰巷」食晚飯!我們叫咗泰皇香葉炒飯伴淡咖喱芝士焗龍蝦、火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯、香辣咖喱海鮮焗農夫包、燒香葉烏頭、泰式露筍煙三文魚忌廉意粉、燒沙嗲串燒配沙嗲醬、Thai冬蔭海鮮湯、泰國椰青、香芒沙冰、蜂蜜千層窩夫伴雪糕同千奇百趣多士伴雪糕!泰皇香葉炒飯伴淡咖喱芝士焗龍蝦啲炒飯炒得好乾身,絕不油膩,同埋有香茅嘅香味!龍蝦亦新鮮彈牙!係本人嘅必食推介!火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯略嫌份量少咗啲,味道還可以!香辣咖喱海鮮焗農夫包嘅咖喱汁味道非常好,咖喱汁溶入晒個麵包入面,令到我們將整個麵包都食晒!燒香葉烏頭燒得好乾身,他們放咗啲香茅夾埋薑同烏頭一齊燒,令到烏頭有好濃嘅香茅味同唔會有魚腥味!蜂蜜千層窩夫伴雪糕嘅窩夫非常鬆軟,雪糕唔會太甜!千奇百趣多士伴雪糕嘅多士非常香脆,多士唔韌同唔會太甜!他們嘅甜品唔會太甜,甜度洽到好處!本人非常喜歡!
火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯、
香辣咖喱海鮮焗農夫包、
燒香葉烏頭、泰式露筍煙三文魚忌廉意粉、燒沙嗲串燒配沙嗲醬、
Thai冬蔭海鮮湯、泰國椰青、
香芒沙冰、蜂蜜千層窩夫伴雪糕同千奇百趣多士伴雪糕!
泰皇香葉炒飯伴淡咖喱芝士焗龍蝦啲炒飯炒得好乾身,
火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯略嫌份量少咗啲,
味道還可以!
令到我們將整個麵包都食晒!
燒香葉烏頭燒得好乾身,
他們放咗啲香茅夾埋薑同烏頭一齊燒,
令到烏頭有好濃嘅香茅味同唔會有魚腥味!
蜂蜜千層窩夫伴雪糕嘅窩夫非常鬆軟,雪糕唔會太甜!
千奇百趣多士伴雪糕嘅多士非常香脆,多士唔韌同唔會太甜!
他們嘅甜品唔會太甜,甜度洽到好處!本人非常喜歡!
千奇百趣多士伴雪糕
泰式露筍煙三文魚忌廉意粉
泰國椰青
香辣咖喱海鮮焗農夫包
2015-08-12 176 views
食過幾次下午茶,價錢同環境都唔錯,坐得舒服。上星期再光臨,叫了豬頸肉清湯米粉+泰式春卷,熱檸水。豬頸肉清湯米粉,豬頸肉好食易咬,清湯底亦不失色,唔會好淡,夾米粉好食。泰式春卷,咬了一口,凍冰冰的,似係雪櫃拎出黎,我非常猶疑地問侍應,春卷係熱定凍架?侍應回是炸的,然後我說但是我呢份春卷係凍嘅。侍應立即收起那份凍春卷,重上了一份熱辣辣的。原本期望吃個簡單正常下午茶,想不到一間大餐廳會犯下如此低級的錯誤。廚師到底在忙什麼呢?食物未處理好便上枱。而且當日是閒日,店內亦沒有坐滿令我很失望的一次下午茶…
食過幾次下午茶,價錢同環境都唔錯,坐得舒服。

上星期再光臨,叫了豬頸肉清湯米粉+泰式春卷,熱檸水。

侍應立即收起那份凍春卷,重上了一份熱辣辣的。

而且當日是閒日,店內亦沒有坐滿

令我很失望的一次下午茶…
2015-07-30 445 views
約咗舊同事,咁近近地係荃新天地搵嘢食啦。因為係印象之中,記得有呢一間餐廳,其實之前都有留意依家野但冇真真正正睇過佢哋個餐牌,未入去食嘢之前仲以為係食西餐嘅。點知今次坐到入去睇左個餐牌 係食泰國嘢嘅, 冇所謂啦其實只係食餐晚餐同舊同事傾下計傾下心事。 一開始睇到個餐牌,我同佢都好想時好多嘢,因為望到個餐牌啲嘢食嘅樣都幾吸引,但我地最後決定左  燒BBQ豬肋骨(原條)同火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯,飲品方面,我哋叫咗泰式凍檸茶(新鮮青檸汁)同椰青。BBQ豬肋骨(原條)份量算係咁係,唔會話太多或太少。 但味道方面真係麻麻哋啦, 所謂嘅BBQ我預期中係甜甜地嘅, 事實上係冇乜味道。而且啲肉好少,肥膏又多。 真係好小豬肋骨有咁多肥膏囉, 而且肉好黐住舊骨, 好難咬開。火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯,呢個飯同餐牌嘅樣係一樣,原個有菠蘿裝住啲海鮮飯。 海鮮飯比較硬身, 芝士亦唔多,內裏嘅海鮮包括一隻青口一隻蜆一圈魷魚,其他就係一啲青椒同紅椒,咖喱嘅味道係有打唔太重。泰式凍檸茶(新鮮青檸汁),呢杯野本身係點黎我飲嘅,因為平日我都好鍾意飲檸檬茶,但我飲完杯嘢第一啖飲落去覺得個味道好奇怪,又唔係話好酸都唔係好澀
豬肋骨
一隻青口
一隻蜆
一圈魷魚,其他就係一啲
青椒同
紅椒,咖喱嘅味道係有打唔太重。
火車頭原個菠蘿芝士焗海鮮飯
泰式凍檸茶(新鮮青檸汁),呢杯野本身係點黎我飲嘅,因為平日我都好鍾意飲檸檬茶,但我飲完杯嘢第一啖飲落去覺得個味道好奇怪,又唔係話好酸都唔係好澀,但味道就係覺得怪怪地唔知點解,個味道真係好百感交集,可能有啲青檸汁比較酸有加埋茶味加上可能有啲澀,出來嘅味道我唔係好接受到啦。 最後有人同我交換左,我飲咗椰青。
泰式凍檸檬茶
椰青,外殼都幾大但內裏嘅椰青水唔太多,味道偏甜都算幾清。飲完個椰青我有食裏面啲肉 都幾重椰子味架而且都幾滑。
椰青
2015-07-27
2015-06-01 457 views
又到荃灣搵食時間,有一次下晝lunch 同同事嚟咗呢間食嘢,覺得好得意,首先佢啲嘢食可以好fusion,坐又幾好坐,所以夜晚就同女朋友嚟試吓佢夜晚係點。相就得兩張首先佢個salad,都OK,但係分量好似有啲細。跟住就係佢個青咖哩,因為唔夠濃,所以都唔會好spicy。但最緊要都係有個餅,因為食極都唔會厭嘅組合!總結: 其實佢價錢都唔係話好平,但你可以睇吓佢其他菜式,好多都好fusion,上次去仲有雞煲tim!

相就得兩張
parma ham sald
首先佢個salad,都OK,但係分量好似有啲細。
青咖哩 + 印度餅
跟住就係佢個青咖哩,因為唔夠濃,所以都唔會好spicy。
但最緊要都係有個餅,因為食極都唔會厭嘅組合!

2015-05-23
Type of Meal
Dinner
  • 印度餅
2015-04-26 617 views
 去到這家餐廳時,正好還是下午茶時間.於是選了一個下午茶餐- B6 - 豬頸肉清湯河粉配泰棒春卷,還有一杯奶茶.份量不多,所以不用擔心會吃得太飽.豬頸肉清湯河的豬頸肉做得算不錯,不過湯底就比較咸.不算是清湯/.\然後那個泰棒春卷也不過不失.都值得一試.裡面全都是素菜.沒有肉.值得一提的是.這餐廳的環境不錯,而且還不停播放不同的泰國歌曲.真的令人感覺到泰國風情,哈哈

去到這家餐廳時,正好還是下午茶時間.
份量不多,所以不用擔心會吃得太飽.
豬頸肉清湯河的豬頸肉做得算不錯,不過湯底就比較咸.
不算是清湯/.\
然後那個泰棒春卷也不過不失.都值得一試.
裡面全都是素菜.沒有肉.
真的令人感覺到泰國風情,哈哈
2015-04-24
$38 (Tea)
2015-04-16 506 views
平時成日行過見到都想試下,難得今日放假又經過呢到就決定試試,睇menu個陣已經覺得d菜式有d似greyhound,但佢呢到價錢就親民好多~今次就叫左3樣野食😋呢個生菜包一黎到第一個反應就係'咁細碟既'菜得四塊,肉碎一個飯碗既size,啱啱好包哂😓仲要原來係凍食既,佢連碟連棵菜都係凍冰冰,好明顯係啱啱成碟拎出黎,雖然都幾好食,但因為出面食肉碎生菜包係熱食嫁嘛,無諗過呢間會咁特別,所以侍應下次可以係客人order個陣講番聲鹵水豬手個size就正常番d啦,同埋幾入味,但豬皮同肉既份量可以平均番d,因為成碟好多都係得d瘦肉,呢個送飯一流,但食到最尾有少少咸  , 因為底仲墊左d咸菜呢個就幾抵$78大大份,薄批黎,好脆 , 就係d巴馬火腿一d味都無,除左呢樣之外成個批都好食!上面仲有好足夠既沙津醬,蕃茄,沙津菜同蘑菇,好彩d沙津醬都幾多,所以令到個pizza加番唔少分~埋單連埋加一$213,正常晚餐價錢,食物都唔錯,但就唔係太飽肚,我仲見到佢d甜品幾吸引,例如心太軟配椰子雪糕,原個椰皇雪芭,仲有d奶凍,所以都吸引到我下次再黎既!

2015-04-11 609 views
我係yahoo團購ge, 原本團購都唔會期望佢有點好食, 但係冇諗過難食到咁。一入座已經俾咗張團購佢哋,個侍應都冇問我哋要揀食乜, 只係話團購要等一等, 咁就一直等等咗半個鐘都冇人理過我哋,於是就去問佢哋仲要等幾耐, 問完佢哋兩分鐘後, 終於俾張A4紙好明顯就咁用word打出嚟ge所謂menu問我哋要食d乜。
泰式凍檸檬茶
蟹肉南瓜濃湯
泰瘋薄餅
泰皇香葉炒飯伴淡咖喱芝士焗龍蝦
Other Info. : 真係未試過食餐飯食到一半就頂唔順要埋單走人, 仲要去第二間餐廳到食第二餐, 呢個真係第一次
2015-04-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Group-buy
2015-04-05 440 views
芝士牛肉漢堡,成個包同肉係凍嘅, 薯條係油浸的。意式全餐(All day breakfast), 麵包,腸仔,煙肉,火腿,茄汁豆,蕃茄,全部凍的。唯一暖的係油浸薯餅,見到都唔開胃。刀叉好唔乾淨,服務也唔好。唯一咖啡飲得落口。想食油浸同凍野就黎啦。八十蚊一個餐。
芝士牛肉漢堡,成個包同肉係凍嘅, 薯條係油浸的。

刀叉好唔乾淨,服務也唔好。唯一咖啡飲得落口。

想食油浸同凍野就黎啦。八十蚊一個餐。
意式全餐
2015-04-05
2015-03-07 629 views
平時成日行過見到都想試下,難得今日放假又經過呢到就決定試試,睇menu個陣已經覺得d菜式有d似greyhound,但佢呢到價錢就親民好多~今次就叫左3樣野食😋呢個生菜包一黎到第一個反應就係'咁細碟既'菜得四塊,肉碎一個飯碗既size,啱啱好包哂😓仲要原來係凍食既,因為佢d肉碎係擺明係雪櫃到拎出黎,雖然都幾好食,但因為出面食肉碎生菜包係熱食嫁嘛,無諗過呢間會咁特別,所以侍應下次可以係客人order個陣講番聲鹵水豬手個size就正常番d啦,同埋幾入味,但豬皮同肉既份量可以平均番d,因為成碟好多都係得d瘦肉,呢個送飯一流,但食到最尾有少少咸呢個就幾抵$78大大份,薄批黎,就係d巴馬火腿一d味都無,除左呢樣之外成個批都好食!埋單連埋加一$213,正常晚餐價錢,食物都唔錯,但就唔係太飽肚,我仲見到佢d甜品幾吸引,例如心太軟配椰子雪糕,原個椰皇雪芭,仲有d奶凍,所以都吸引到我下次再黎既!
肉碎生菜包$48

鹵水豬手$68

pizza$78

2015-03-04 615 views
雖然工作忙碌,但與舊同事/朋友相聚,說說笑笑倒能令心情轉換一下,將工作上的不如意暫且放下,又或把當中的怨氣發洩一下,會是不錯的選擇!好好平衡一下身心! 早排天氣有點冷,雖然 BeautySearch 不是吃得辣之人,但也找來一家吃泰國菜的店子食晚餐,因為見這兒地方尚算寬敞,而且,不用等位。
小吃併盤
泰棒清邁馬拉盞鴨肉炒飯
泰式香葉烤烏頭
龍眼冰
香芒層層叠窩夫伴芒果雪糕
牛乳奶凍伴雪糕
2015-03-02
2015-02-13 802 views
剛新開時, 經過見到店舖裝潢幾別緻, 滿懷興奮入去一試, 打開餐牌發現款式種類都幾多, 最後點了三款食物...分別是三文魚刺身, 雞翼麵, 串燒~首先三文魚口感一般, 而且鮮味比配料汁蓋過晒, 冇咩特別, 而雞翼麵...湯底應該係冬陰公味, 但食唔出冬陰公味, 好淡, 雞翼都係普普通通....最後就到串燒, 唔點汁會較好, 啲汁味道怪怪哋, 食唔出係咩味...但串燒味都係普通...三款食物味道都大失所望, 難得環境這麼別緻, 奈何食物味道不夠吸引, 有點可惜...
分別是三文魚刺身, 雞翼麵, 串燒~
2015-01-09
$100 (Dinner)
2015-01-11 508 views
放假起身道啱啱好可以食tea,今次揀咗CityWalk嘅泰巷!去到無咩人,即時可以入得!同朋友一人叫咗一個Tea set,分別喺無骨豬手湯金邊粉同泰式雞翼米粉,湯粉類可以選擇清湯,咖喱湯同冬蔭公湯,嚟得食泰式嘢當然要試吓冬蔭公湯底啦!題外話,等嘢食嘅時候,見到好多人都order咗意粉,其實賣相唔錯,早知就叫一個試吓啦,唔駛同朋友一齊中伏嘛!講番個主角先,呢個就喺我嘅泰式雞翼米粉,雞翼喺另上嘅!餐廳好有心思噤將雞翼另上,仲用咗一個煎pan做碟!但所有碗同碟都好多油黏住,感覺好唔乾淨,未食就扣咗好多分。呢個米粉份量OK,但味道就好淡,一啲冬蔭公味都無,同清湯其實無咩分別,好失望! 食完仲好口渴,唔知喺咪落咗好多味精呢加推埋朋友嘅無骨豬手湯金邊粉!呢個睇落先似冬蔭公湯嫁嘛!豬手味道ok,無骨仲方便食!但份量太小,加上金邊粉都唔多,朋友話食完都唔夠飽!湯底味道濃得多,但同冬蔭公湯都喺有少少距離!呢兩碗唔講都唔知一樣喺冬蔭公湯底,因為色水同味差太多!其實開咗一段時間,真喺唔expect同一張單嘅食物品質都差噤遠。。。想翻炒?真喺卻步!
講番個主角先,呢個就喺我嘅泰式雞翼米粉,雞翼喺另上嘅!

食完仲好口渴,唔知喺咪落咗好多味精呢

加推埋朋友嘅無骨豬手湯金邊粉!
2014-12-27
$40 (Tea)
2014-12-31 395 views
馬拉盞通菜好咸,可能落得太多馬拉盞炒,同時都好油,通菜太老纖維好粗。魚餅都係油,有檸檬葉味,都有啲彈牙既。串燒太干冇咩肉汁。意粉唔會好硬好淋身,同材料都夾既,中規中矩,但唔建議。椰皇沙冰,沙冰椰汁味,沙冰之下原來有聊青水整既啫喱,非常清新唔會過甜 ,但椰肉比較硬。
魚餅都係油,有檸檬葉味,都有啲彈牙既。
串燒太干冇咩肉汁。
意粉唔會好硬好淋身,同材料都夾既,中規中矩,但唔建議。
,但椰肉比較硬。
Other Info. : 成日送錯野
2014-12-18 868 views
是日一心想逛街跌錢, 卻苦無收穫 , 想起有時侯沒刻意要買, 偏又碰到心水, 實在難解釋啊! 目標達不成, 還是要善待肚子的, 初時打算逛過荃灣後再入屯門一趟, 四個多小時都足夠吧? 也許高估了自己的速度, 身子放軟得要命, 只好打消念頭, 在就近著手。心血來潮想起了泰巷, 開業已好一陣子, 身邊的食為朋友先後都嚐過了, 只是我手腳太慢 , 時機終於成熟, 雖則有點晚…唯好感依舊, 未吃同樣先興奮。位處荃新天地的底層, 跟上海菜、快餐等成一角, 挺熱鬧的。 看一下時間, 原已接近九時, 門前仍有數人在等侯 , 吸引力果然不容忽視。 即快步上前拿號碼牌, 幸只需稍等數分鐘, 已可安排入座。格局上顯然走新派的路線, 打破慣常的金黃色調, 昏黃燈光, 放眼過去一片灰灰黑黑, 泥水磗頭舖成的牆身, 夠震撼 。陳設簡約, 仿皮梳化椅, 滲出幾分酷味, 天花沒修飾過份, 裝上多盞射燈, 照出些白光, 營造出陰沉、原始味道, 絕對可用型格來形容。相較細小的方檯, 雙眼早盯著近圍欄三張小圓桌 , 擁較充足的私密空間, 不用被迫夾在中間, 說起話來總不太自在似的。 裝潢既見破格, 意味著菜系
是日一心想逛街跌錢, 卻苦無收穫

相較細小的方檯, 雙眼早盯著近圍欄三張小圓桌

裝潢既見破格, 意味著菜系都相對富變化, 不拘泥於傳統。 時候不早了, 不忍心將媽媽餓壤, 遂速速研究餐牌
, 報紙似的設計別出心裁, 翻動的感覺真棒。 個別熱門菜式還附有實物圖供參照, 似是歡迎大家以貌取物。
分類清晰, 涉及的範圍挺廣, 從湯品、沙律、薄餅、飯麵、湯粉以至甜品都兼備
, 不盡是大路之選, 愛玩crossover, 結合西式風情, 喜見數個陌生面孔, 如三文魚伴青檸蒜蓉汁、椰香冬蔭煮青口等, 雀躍的心情實在難掩。
早於門外已留意到價格$268的二人餐, 陣容強勁, 包括小食拼盤、炒飯、雞煲或烤魚, 還有飲品, 加上每個類別可自由組合, 不至於沒選擇的空間, 有回點靈活性
, 懶得傷腦筋的人應該會喜歡。

媽媽正是此類人, 不斷出口術
, 拋出很划算抵吃, 不用散點頭痛等說話, 我當然不會輕易動搖, 只因我想吃的都不在裡頭啊!
眼見我心思思, 指東又指西, 什麼都想點, 她都習慣沒好氣了。 人少少, 始終都要忍痛選取, 先試三款頭盤主食, 這樣是為了留更多配額給甜胃。
見拼盤集合生菜包、雞翼、扎肉、魚餅、串燒於一身, 差點兒又動心了, 但最後還是取了較的骰的
泰式香辣青檸炸魚餅($45)。

成品有著精緻的賣相
, 用上三角形的竹籃子所盛, 極富立體感, 雖然只四小塊, 還要不是厚切, 咬感未算太豐富, 偏扁平, 肉質粉腍, 彈牙度普通。

外層輕炸後成焦黃, 帶點香口, 煙煙韌韌
, 夾雜青葱和紅椒, 好看更添惹味, 魚香跟香茅跟為匹配, 蘸少許甜酸醬更能襯托出鮮香。
多口問侍者要兩隻分享碗, 誰知拿來的是迷你平底鍋, 這模樣的「碟子」超級可愛啊!

本嚷著要吃飯的我, 看到湯粉一欄時, 又改變主意了。 九款配料各有各迷人之處
, 肉丸、香茅豬扒、豬頸肉夠熱門, 但這次想吃些不一樣的東西,
滷水無骨豬手湯河粉($38)對胃口啦!
鎖定好目標, 就要從湯底入手, 清湯、酸咖喱和冬蔭公不約而同向我招手
, 怎辦好呢? 湯底色澤沒太火紅般搶眼, 稍將鼻子移近, 感覺有陣南薑等香料的氣味, 禁不住在猛吞口水呢!

河粉透白, 有一定厚度, 入口柔韌
, 不會一夾即散, 幼滑卻不失咬口, 寬橫的表層將湯吸飽, 酸速味頓時在交錯, 酸咪咪的十分醒胃, 辣度不低, 味蕾受著刺激, 牙縫間隱約有些魚茸似的, 濃郁不口乾。
豬手藏著豐富的膠質
, 豬皮爽且滑, 滷水味突出, 鹹味來得不單一, 富層次感
, 瘦肉部份出奇地不乾不鞋口, 美味當前, 二人趁最熱烘烘的夾過不停, 幾乎將湯都喝盡。 想不到下午跟朋友仔提及很久沒吃辣,晚上不經意的將辣癮止了, 哈哈!
泰式金柚蟹肉沙律
($56)份量有點袖珍, 藏在彎彎的盤子裡, 會是我所期待的味道嗎? 一梳梳的柚子肉細嫩飽滿
, 沒連著粗硬的衣, 不覺苦澀, 甜得自然, 伴上海水味濃的蟹肉, 惜過於零碎, 鮮味不強, 風頭易被酸辣的汁料搶過。
久浸於汁料裡頭, 精華早滲進內層去, 輕咬下去, 甫爆出豐盈的果汁, 鹹甜酸辣四味交織出美妙的樂章, 辣味是意想不到的高, 卻有層次, 刺激度逐步提升
, 比預期中激辛, 喉嚨還微微有火灼感, 是過癮多於難受啦!

只嫌魚露下得略狠, 鹹味明顯跑出, 不得不連著果肉稍將鹹味取過平衡, 火辣令胃口大開, 要清掉當然沒難度, 辣後更想吃甜呢!
明明主打泰國菜, 偏偏甜品一項滿有西式的影子, 牛乳奶凍、層層疊窩夫、心太軟皆經過悉心打扮, 加上有朋友試過, 大讚水準是不俗, 信心就更大。
手多多翻動桌面的座檯餐牌, 逐頁去揭, 竟有意想不到的發現, 原來有幾樣東西在做特價, 最吸晴的絕對是
椰皇沙冰($28)。

其實每次喝椰皇都會有種寫意他條的感覺, 近這幾年, 不知怎的身價可幾級跳, 十多元才買到一個, 間中重溫倒不俗的。
很心急待它出場, 整隻連椰殼端上
, 那片嫩綠的薄荷葉子是娘親的傑作, 嬌俏得很。 雪白的沙冰入口軟綿綿, 沒夾雜粗硬的顆粒, 綿密清甜, 椰味表現較內斂。
再往下撥, 原來內有乾坤
, 細滑的冰下藏著剔透的椰青水啫喱, 輕搖還會在晃動, 彈彈的, 口中充斥著椰香, 再細刮殼內的椰肉, 甜味無添加, 軟綿爽三重質感同在, 層次醉人。
看來都是沒法抗拒
朱古力心太軟伴椰子雪糕($38)的誘惑, 耐心等待, 成品終告現身, 愈來愈近, 卻驚蛋糕怎麼破掉的呢? 嚇得二人同呆著
, 眼定定的, 難得侍應姐姐還懂開玩笑, 說要改名為心太傷, 因為裂開了...

但細看又好像裂得「完整」, 或許是廚子做了點手腳吧! 論流心程度是澎湃的, 黏稠的質感跟合心意, 但欠了自己動手開刀的機會, 總覺有所欠缺似的。

沒意思要退貨, 因整個飾面都費了心思舖排, 圍邊用上多種鮮果粒
, 襯過色, 看來繽紛亮麗。 急不及待要將蛋糕送入口, 外層酥脆薄身, 鬆化感不遜, 綿密軟熟, 很是水潤, 朱古力味不造作, 甘醇沒死甜。
再向內挖深入一點, 深褐色的岩漿又流出
, 厚身沒流走過急, 入口微暖, 伴上冰凍的雪糕球, 冰火相融之對比還算巧妙, 奶香飄飄, 還多了粒粒椰肉, 跟朱古力的甘苦擦出不少火花。

自問對吃的觸覺愈趨敏銳, 為食起來絕對非少惹
, 滿腦子揾食大計, 一有空便愛緊貼最新的飲食資訊, 碰到心儀的馬上會向身邊有關人士發功報料, 所以說這網名是沒改錯的呢!
2014-12-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$127 (Dinner)