2018-09-18 2973 views
飯聚求什麼?來得容易,食得過癮,坐得舒服!講明飯聚,著重的是「同人的時光」,不是來歎世界級美食,是同朋友談天地,所以環境同食物都不容小覷,當然易去對於各大放工朋友來說,亦是重點。飯聚地,商場就是最好。一定唔難去,餐廳環境有相當質素,坐得耐,同埋野食多野揀又唔算太離地。如果問我邊間好飯聚,當冇人揀到想食乜,毫無頭緒下,我就會去呢間東南亞Fusion菜館。呢度似混合了泰、印、西、馬來的特色。大多數菜式都是西式的概念同擺盤,東南亞的風味。好似呢碟香草三文魚,味道靈感取至泰式生蝦刺身,泰式香草酸汁加生蒜片,肥美軟滑的三文魚片搭上清新惹味的醬汁!沙嗲雞肉串燒,飯聚好選擇,一串串惹味雞肉,沾上惹味沙嗲汁,慢慢傾慢慢吃,旁邊的烤時蔬剛好減低膩感,喜歡惹味醬汁的,又可以用附送的脆脆厚多士沾醬,滋味無窮食完鹹野,係時候到甜野!呢度招牌的甜品是千層蛋糕。今次我們揀的是泰式奶茶口味,奶滑的忌廉層夾帶濃郁的泰式香料奶茶味道,雖然蛋糕層不算太薄,但層次豐富,同朋友分享非常滿足!驚太膩,可以揀個雪糕清清地,呢度的金寶會搭配上雜莓同雪糕,絕對是飯聚後的清新小泉,咁樣你就明白點解我會揀佢為我的便利飯聚地

,咁樣你就明白點解我會揀佢為我的便利飯聚地
2018-09-17 259 views
夜晚係新城市行完街餓餓地就落最底果層搵下野食。經過greyhound門口就比佢既裝修吸引到,於是就問下係食咩菜式。一問之下,發現原來係一間泰國fusion菜,意粉、burger、金邊粉都有,款式種類都算多。可能今日係星期五,都要等一陣先有位,大概15分鐘左右,職員就安排我地入座。我同男朋友叫左三樣野食,鮮蝦金邊粉、豬頸肉配糯米飯同埋鮮蝦帶子墨汁意粉。味道一流可惜份量太少食完都好似未夠飽另外,墨汁意粉真係太鹹。。所以同經理反映,經理知道後即刻幫我地換過一碟。有服務有禮貌王經理見我地食完之後仲主動問返我地點,可見會跟進同著重每一位客人既感受,十分之好。總括黎講,員工手腳快又不失良好服務,但如果所有食物份量大d會更好!
夜晚係新城市行完街餓餓地就落最底果層搵下野食。
味道一流
可惜份量太少
食完都好似未夠飽
2018-09-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2018-09-06 1620 views
同FD 食完LUNCH, 再想搵地方坐低食下CAKE吹下水咁..兜黎兜去就黎到呢度~呢間都幾多分店, 不過就未試過去~見到有CAKE 食, 岩哂. 即衝入去~一坐低就睇下有乜CAKE 食先!睇黎呢度主打CREPE CAKE~喇.佢只係叫CREPE CAKE 而冇打到中文名出黎家..冇叫自己做千層蛋糕家~CAKE SET$68連飲品~見到有椰子味..又真係未見過~不過我就驚伏. 我驚佢係硬實實椰絲~朋友就好勇咁試~而我就叫左. CHOCOLATE BANANA CREPE CAKE + 凍檸茶 $68朱古力只係叫完係外加D 糖漿上去, 唔好諗住個CAKE 係黑色~整香蕉甜品黎講,  真係要熟哂先好味...尤其呢間係泰式餐廳, 自然會聯想到泰國特色小食---香蕉煎餅~呢個CAKE 都冇失望!!登登!!!! 朋友叫既COCONUT CREPE CAKE.係椰皇肉呀!!!!! 係淋家~~~好味呀!!!! 我偷左一啖食.XDDD 係正既~可以一試~呀!同埋佢杯凍檸茶, 舊冰都係茶底黎..唔會一邊溶一邊溝稀哂~~不過呢... 呢度有個STAFF好似不在狀態, 落ORDER, 唔寫低, 轉頭唔記得再
呢間都幾多分店, 不過就未試過去~
見到有CAKE 食, 岩哂. 即衝入去~

一坐低就睇下有乜CAKE 食先!
 而冇打到中文名出黎家..冇叫自己做千層蛋糕家~

CAKE SET$68連飲品~

整香蕉甜品黎講,  真係要熟哂先好味...
呢個CAKE 都冇失望!!

係椰皇肉呀!!!!! 係淋家~~~好味呀!!!!
我偷左一啖食.XDDD 係正既~
可以一試~

不過呢... 呢度有個STAFF好似不在狀態,
落ORDER, 唔寫低, 轉頭唔記得再問.
過黎收走餐具又收錯哂, 要另一個STAFF 黎執手尾~
下午茶時間, 餐廳都係得4-5台人..
如果LUNCH 個轉太攰既話,
真係同同事單聲頂一頂, 呢D 小野冇大影響,
做錯大野就奶鑊~
$80 (Tea)
2018-09-03 391 views
好耐冇黎喇!今日忽然掛住佢個椰子蛋糕。燒魷魚Ok嘅,不過燒得有啲乾牛油果蝦沙律無蝦架啵,唔知點解叫蝦沙律呢?炒金邊河超級重口味,啲蝦乾渣炸得過燶炸豬手配糯米飯炸得非常香,糯米飯熱辣辣班蘭蛋糕甜品始終係最出色椰子蛋糕比平時差左失望其實每次光顧,主菜都係麻麻,下次你食甜品算
好耐冇黎喇!今日忽然掛住佢個椰子蛋糕。

燒魷魚
Ok嘅,不過燒得有啲乾

牛油果蝦沙律
無蝦架啵,唔知點解叫蝦沙律呢?

炒金邊河
超級重口味,啲蝦乾渣炸得過燶

炸豬手配糯米飯
炸得非常香,糯米飯熱辣辣

班蘭蛋糕
甜品始終係最出色

椰子蛋糕
比平時差左
失望

其實每次光顧,主菜都係麻麻,下次你食甜品

2018-08-31
$450 (Dinner)
2018-08-17 610 views
平日下午路過、見裝修可以、便走入去吃飯、和朋友點了一個有蛤clams 的意粉、極多砂、意粉極少, 但是又唔好食、冇落鹽!成碟冇味一個檬粉、完全沒有味道的福字米粉、俾D酸汁都得掛一客䳘肝多士、完全就是一塊超市的䳘肝加多士、牛油果醬之類也沒有、完全沒有誠意一個長通粉、分量少、質素真的和大家樂一樣、但是價錢差太多這個價格、真的要有良心一點、其實在沙田呢個位、街坊生意、回頭客真的好緊要!這種質素。。。。太誇張了吧。。。
平日下午路過、見裝修可以、便走入去吃飯、和朋友
一個檬粉、完全沒有味道的福字米粉、俾D酸汁都得掛
一個長通粉、分量少、質素真的和大家樂一樣、但是價錢差太多

太誇張了吧。。。
2018-08-16
$120 (Dinner)
2018-08-09 728 views
今次是第二次去greyhound, 食物保持水準,難忘服務員的熱誠服務。經理介紹的熱茶,遇水變色,又新奇又趣怪,值得一讚的介紹,可惜我忘記了名稱,甜品是至愛,價錢超值
2018-08-03 621 views
食物味道及賣相也不錯,最愛那迷你漢堡及泰茶千層蛋糕,價錢亦很合理,環境舒適,不會太迫,位置市中心,行街搭車亦很方便,經理及侍應態度有禮,悉心服務,滿意的一次用餐。
Type of Meal
Dinner
first time to visit this greyhound. tried the tsim sha tsui and mongkok before. found that this shop standard seems not very constant with other greyhound. the single bone chicken wing is good. as usual scripy. good favour. when having the soft crab salad, found that... that is still raw, when we reported to the staff they are quite normal...... leave us the vegetable, surprised that, we got another cooked soft crab only. that's a bit disappointed. fried crab meat rice is my favorite, would sugg

fried crab meat rice is my favorite, would suggest not to order at this shop, the crab seems not very fresh.

would said that's just so so.
I believed that may be occasional case only. will visit another branch next time.
飯局呢樣野,有時真係即興先約齊人😈為左呢個飯局成功組成,約了在沙田食晚餐!至於沙田呢。。。出左名啦~迫❗迫❗迫❗正因為新城市廣場1樓有好多好多餐廳,就選定這裡了。原以為有這麼多選擇,絕不難找到合適的餐廳,但可惜差不多每一間想試的餐廳也有此項規定: 用膳時間限90分鐘😥我約了朋友8時半,早了半小時到。如果入坐,又會開始計時間;不入座,又怕8點半時沒有容身之餐廳,好難做到決定😥😥😥😥好彩竟然找到一間沒有時限要求的!Greyhound ,我只知道是汽車牌子😅我向職員申明朋友半小時後才到,可否先留位。他竟然讓我先進餐廳等位,我有點不好意思,但他說為免一會兒有誤會,現在讓我入座較好。太好啦😁餐廳有個好有趣的牆畫,與餐碟相映成趣!另外,它們的餐牌設計也很有心思。將食物及飲品分為十幾項大類,看到餐牌才知有提供這麽多種類的食品及飲品。有選擇困難症的朋友要花上好長時間選擇!奶奶的又有果汁味, 質地唔太似奶昔。飲後感到好清新!炸粉有點厚 ,不少雞粒都有頗厚的脂肪層,雞肉比例較低。所以不太建議選擇這個。魷魚燻得很香😘好彈牙,不會太硬太難咬斷!配上香辣泰式醬,好幸福呀~漢堡包的顏色看來很特別,但味道跟普通的漢
飯局呢樣野,有時真係即興先約齊人😈
為左呢個飯局成功組成,約了在沙田食晚餐!
至於沙田呢。。。出左名啦~迫❗迫❗迫❗

餐廳有個好有趣的牆畫,與餐碟相映成趣!
另外,它們的餐牌設計也很有心思。

奶奶的又有果汁味, 質地唔太似奶昔。飲後感到好清新!
Fruity Shaky Yogurt

Thai Pop

魷魚燻得很香😘好彈牙,不會太硬太難咬斷!
配上香辣泰式醬,好幸福呀~
泰式香燒原隻魷魚筒

漢堡包的顏色看來很特別,但味道跟普通的漢堡包沒兩樣😅 漢堡扒比預期薄,薯條上枱時熱騰騰的,薯條明顯比漢堡包受歡迎。
Buffalo Burger

原隻軟殼蟹 ,黑色墨魚汁麵煮得剛剛好,我最怕煮得很死硬或太軟腍的感覺! 墨魚汁麵好有彈性,煙韌爽口! 整碟麵味道很香口,吃到底就會明白為什麼! 因為有大量蒜蓉粒呢!
軟殼蟹墨魚汁麵

2018-07-10
$180 (Dinner)
Fruity Shaky Yogurt
  • FruityShakyYogurt
  • ThaiPop
  • FruityShakyYogurt
2018-07-12 865 views
1. 食物質素 good,好味有驚喜,但部份定價過高。鮮蝦炒金邊粉$128 :呢個價錢份量太少了,得四隻蝦,少少粉,再多三份之一就差不多。味道正常,略嫌唔夠熱。泰式香燒原隻魷魚筒$98 :好味新鮮又大隻,燒得夠香,又唔會韌,外皮乾身,內裡 juicy , 點埋辣汁仲正,必食之選。泰式燒牛肉沙律$158 : 價格有點搶錢,無奈又好想食,有錢就是任性。好彩味道係唔錯的,牛肉唔會鞋颯颯,沙律新鮮好味。而且牛肉多過沙律,都值回少少票價。2. 服務冇乜,好難先揾到人俾 menu / 落單 / 加水,每次都需要沿途攔截。隔離枱走左好耐都冇人清理,都啱嘅,橫掂做唔切最好做少幾個客。見到人手係唔夠的,個個侍應都已經快手快腳。雖深表同情,但無奈侍應小姐會對客會黑面,亦只好俾低分,希望餐廳可以改善。3. 上菜次序完全亂晒,先上炒金邊粉,再隔一陣就魷魚,最後先係燒牛肉沙律.........4. 本來想食埋甜品加飲野,但見個雪櫃啲蛋糕好似擺咗好耐咁,加上侍應又咁忙,都係轉場算了。
1. 食物質素 good,好味有驚喜,但部份定價過高。

2018-06-19 859 views
本想跟同事食另一間的,可是12點才開門營業,到步時已全場爆滿,唯有揀過第二間「唔使等位嘅」⋯⋯門口望入去又未至於無客,但有位,安排一行7人入座坐近門口處,裡面的檯係無客嘅,感到中伏。單看餐牌我地至少用左5分鐘都諗唔到,因為$98一欄嘅餐點只有三文治或泰式粉麵,還要加一,價錢太唔合理了,最後揀無可揀,唯有食泰式香辣雞肉碎飯配濃蝦湯總好過配沙律,覺得抵啲。先講點餐方面,六人最後只得兩款$118的午餐勉強可點,沒選擇下只是覺得有飯或意粉,感覺值一點,其間真係想奪門而走去另一間餐廳的衝動。蝦湯唔夠濃厚,算有一點點蝦味嘅。飯又跟一小碗湯,鹹酸菜肉丸湯,味道配搭比較古怪,雞肉碎飯加些魚露算唔錯,但選擇同價錢就令所有同事都說「無下次」可點餐飲或甜品,我點了甜品~朱古力蛋糕最為出色,口感屬蛋糕與布朗尼的中間點,朱古力味道濃但又不會太甜,是唯一的可取。
蝦湯唔夠濃厚,算有一點點蝦味嘅。
2018-06-15
$130 (Lunch)
2018-06-18 660 views
Greyhound Cafe 環境唔錯,食物唔錯,頗適合同朋友睌飯聚會或者飲野,只可惜服務就真係非常一般,侍應們笑容欠奉,態度也不見得友善⋯作為一間中價連所餐廳,服務理應不止如此吧!講番餐廳食物,首推「單骨鷄翼」,味道確實相當不錯!!係必點小食!其此「豬手糯米飯」也不錯,豬手皮脆肉嫩!「墨汁鮮蝦帶子意粉」,原來是辣的,辣味蓋過了墨汁味道,蝦同帶子欠缺鮮味。「泰式蒜蓉虎蝦配白飯」,一試無坊。之前已經試過芒果糯米飯同椰子蛋糕,所以今次想試一試有雪糕既甜品,可惜今晚沒有雪榚,唯有下次吧!
其此「豬手糯米飯」也不錯,豬手皮脆肉嫩!
「泰式蒜蓉虎蝦配白飯」,一試無坊。
2018-06-18
2018-06-16 522 views
今日行過見出面有新野,入去試下先!一坐底叫左杯泰式奶茶,好香茶味同練奶味,同係泰國飲到既真係不相伯仲(不過之前飲過另一分店既,覺得茶有燶味,又唔夠甜),所以質素都vary得好勁,只好睇彩數🙈 黎啦黎啦,呢個就係佢地新產品!隻魷魚真係好大,但燒到岩岩好唔會un,仲有陣陣炭燒味。配個汁真係好惹味,酸酸辣辣,非常開胃,食到停唔到口!呢個咖哩份量好少,味道同茶記個d冇咩分別。兩隻薄餅比較,個人中意上面偏白個隻多d,有咬口又唔會好油。下面個個就似台式手抓餅,偏油!
今日行過見出面有新野,入去試下先!

泰式奶茶

原隻燒魷魚

咖哩配兩式薄餅

泰式奶茶
原隻燒魷魚
2018-05-31 623 views
個個侍應喪屍樣,只望地下,枱面,不望人,冇禮貌。食物点好都冇用,唔怪得lunch時間也大把位。唔該管理層正視下,長此下去會執笠。D冷氣開到好似雪房,食物好快凍。有客話轉枱又唔俾,趕人走。蝦湯咸到冇蝦味。咁嘅服務值一個set lunch 百五元嗎?
2018-05-21 723 views
呢間greyhound 位於新城市廣場入面最底果層,如果大家有download 新城市個APP 就可以拎飛..到咁上下時間行過去就得架啦~非常方便~唔駛淨系系餐廳外面等。Greyhound 系一間Thai fusion restaurant,例如呢個冬陰公湯就加左意大利雲吞,食落好match ,個湯又保留住傳統泰國風味。另外我地仲叫左個鴨腿湯河,鴨腿寫得好淋~好入味~河粉口感岩岩好,個湯清清地都幾好食。仲有呢個燒雞串~甜甜地幾好食。但佢個蔬果串如果可以grill 一grill 就好d。個麵包點個咖喱汁~吸哂d汁好好食😋🍞。今餐飯最最推介就系呢個豬頸肉配糯米飯。賣相吸引就唔在講,佢個豬頸肉真系整得好好味架~一定要連埋個糯米飯一齊食!超級match!! 最後仲有個燒魷魚,配佢個特製汁再加d青檸汁,又系好正!真心推介大家去試下呢間Thai fusion 菜

最後仲有個燒魷魚,配佢個特製汁再加d青檸汁,又系好正

真心推介大家去試下呢間Thai fusion 菜