2015-12-23 2264 views
還有幾日就聖誕節過兩天在平安夜當日慶祝物價應該會特別貴於是精明的老公仔決定帶老婆仔提早食聖誕大早餐過聖誕!今次老公仔找來了一間美式西餐廳說是想要重温兩年前在美國的回憶。一踏進餐廳看見聖誕樹放在中央周圍是泥紅色的磚牆滿滿節日的氣氛對老婆仔而言品嚐美食從來都是七分環境三分味這裡環境實在太好太有感覺了。肚子餓得發響了一坐下馬上點單也許當時人流不多所以上菜的速度很快。先來的是老婆仔的蜜瓜沙冰馬卡龍綠的顏色最可愛不過喝下去有種很清新的蜜瓜味甜甜的是甜怪老婆仔的大愛。頭盤是芝士蕃這羅勒沙律從前在意大利時最喜歡的就是這款叫morzzella 的芝士香香軟軟的和蕃茄是最佳配搭不過價錢來說好像有點貴。再來的是土耳其式特色烤肉串這個菜式準備得很細心豬雞牛羊都包含在內照顧了不吃牛的老公仔也照顧了不吃羊的老婆仔肉串烤得很香熟度也剛好混著一起上的土耳其式辣醬一起吃一級棒!!緊接而來的是炭燒美國肉眼扒扒的熟度剛好不會太硬食下去很有口感不過一人分量來說好像有點太多了是很對得起這個價錢不過老公仔不吃牛口只有老婆仔一個吃這大大的牛扒吃不完感覺有點浪費 。老公仔點的卡邦尼意粉雖然老公仔感覺這套菜很普通跟平時吃的沒甚麼兩樣
還有幾日就聖誕節
過兩天在平安夜當日慶祝物價應該會特別貴
於是精明的老公仔決定帶老婆仔提早食聖誕大早餐過聖誕!
今次老公仔找來了一間美式西餐廳
說是想要重温兩年前在美國的回憶。
一踏進餐廳
看見聖誕樹放在中央
周圍是泥紅色的磚牆
滿滿節日的氣氛
對老婆仔而言
品嚐美食從來都是七分環境三分味
這裡環境實在太好太有感覺了。

肚子餓得發響了
一坐下馬上點單
也許當時人流不多
所以上菜的速度很快。
蜜瓜沙冰
先來的是老婆仔的蜜瓜沙冰
馬卡龍綠的顏色最可愛不過
喝下去有種很清新的蜜瓜味
甜甜的
是甜怪老婆仔的大愛。
芝士蕃茄羅勒沙律
頭盤是芝士蕃這羅勒沙律
從前在意大利時最喜歡的就是這款叫morzzella 的芝士
香香軟軟的
和蕃茄是最佳配搭
不過價錢來說好像有點貴。
土耳其式特色烤肉串
不過一人分量來說好像有點太多了
是很對得起這個價錢
不過老公仔不吃牛口
只有老婆仔一個吃這大大的牛扒
吃不完感覺有點浪費 。
卡邦尼意粉
不過缺了甜點晚餐就不完滿了所以還是努叫了侍應上甜點
這個布朗尼很特別
咬了一口發現入面還有堅果果仁
老公仔覺得口感不錯配著雪糕吃很有嚼頭
不過老婆仔還是喜歡純朱古力布朗尼多一點。

就這樣,老公仔和老婆仔在這間滿滿節日氣氛的美式餐廳裡包嚐了一頓豐富的預祝聖誕大餐
說說笑笑
在這不太冷的冬天
好像回到冷冷的美國一樣。
2015-12-22
$350 (Dinner)
蜜瓜沙冰
芝士蕃茄羅勒沙律
土耳其式特色烤肉串
2015-12-23 1577 views
聖誕節就黎到, 開始有好多gathering, 諗食咩真係令人好煩惱, 朋友介紹番工附近有一間主打燒烤既餐廳唔錯,所以去試下, 餐廳o係emax, 人流唔多, 平日夜晚去到唔洗等位, 環境幾寬敞, 同埋有好多聖誕裝飾, 幾有氣氛 餐廳食物種類好多, 有各款扒類, 燒物, 意粉,飯都有, Vi見到dinner set menu幾抵食, 所以叫左2個set加幾款主菜同朋友share~Dinner set 既頭盤有蘑菇湯, 茄子湯, 小食墨西哥餅同bbq雞翼~蘑菇湯好濃, 裡面有粒粒蘑菇碎, 幾好飲,茄子湯幾特別, 有茄子蓉但Vi本身麻麻地茄子~2款小食中規中矩, Vi喜歡墨西哥餅裡面有好多芝士!Dinner Set仲包左芝士蕃茄沙律同特色沙律,兩碟都超大碟 岩哂多人分享,芝士蕃茄沙律落左黑醋汁酸酸地好開胃,而特色沙律賣相特別, 成個生菜上, 加左沙律醬同煙肉,以跟set黎講, 呢個份量真係好大, 加埋餐湯同小食, 未食main course已經好多野~第一個主菜揀左西冷扒, 本身以為頭盤份量咁多,main coursey就會好細, 點知都係好有份量,足8Oz, 西冷扒烤到5成熟剛剛好,
聖誕節就黎到, 開始有好多gathering,
所以去試下, 餐廳o係emax, 人流唔多,
平日夜晚去到唔洗等位, 環境幾寬敞,
同埋有好多聖誕裝飾, 幾有氣氛
餐廳食物種類好多, 有各款扒類, 燒物, 意粉,飯都有,
Vi見到dinner set menu幾抵食,
所以叫左2個set加幾款主菜同朋友share~
蘑菇湯好濃, 裡面有粒粒蘑菇碎, 幾好飲,
茄子湯幾特別, 有茄子蓉但Vi本身麻麻地茄子~
2款小食中規中矩, Vi喜歡墨西哥餅裡面有好多芝士!
芝士蕃茄沙律
Dinner Set仲包左芝士蕃茄沙律同特色沙律,
兩碟都超大碟
岩哂多人分享,
芝士蕃茄沙律落左黑醋汁酸酸地好開胃,
而特色沙律賣相特別, 成個生菜上, 加左沙律醬同煙肉,
以跟set黎講, 呢個份量真係好大,
加埋餐湯同小食, 未食main course已經好多野~
西冷扒
第一個主菜揀左西冷扒, 本身以為頭盤份量咁多,
main coursey就會好細, 點知都係好有份量,
足8Oz, 西冷扒烤到5成熟剛剛好, 肉質幾嫩幾juicy,
Vi覺得唔點汁食到牛既原味好食d~
寶雲酥羊架
另一個main course係寶雲酥羊架, 羊架用面包碎煎香,
外表脆脆地幾香口, 不過有d過熟~
Vi很喜歡伴碟既薯仔, 外皮微脆裡面軟熟,
無薯條咁熱氣但依然香口~
燒波士頓龍蝦
黎主打燒烤既餐廳當然要試下d燒海鮮,
order左一隻燒波士頓龍蝦, 龍蝦都幾大隻,
而且有好多膏, 肉質鮮甜同爽口,
同埋食到燒烤既香味, 好好味wo
carbonara
另外叫左個carbonara, 意粉質地al dente,
個汁好濃好杰身, 味道係好食但有點太漏~
最後叫左洋蔥圈同芝士薯條, 幾岩大班人share,
芝士薯條幾好食, 但芝士汁唔夠多,
而洋蔥圈上枱時唔夠熱, 但味道都係唔錯ge~

整體黎講, 呢度環境坐得好舒服, 唔會趕人走,
可以同朋友慢慢坐下吹水, Vi見到仲有酒賣但Vi今次就無飲到,
而且野食幾好食, 個set dinner份量好多幾抵,
其他野食都好大份, 適合多人既Gathering
2015-12-22
$450 (Dinner)
Celebration
Christmas
寶雲酥羊架
燒波士頓龍蝦
carbonara
2015-12-15 1225 views
遠離市中心的喧鬧,在國際展貿中心四樓的烤吧,擁有舒適優雅的環境,更有寬闊的戶外平台。集西餐和燒烤一身的烤吧,供應各種西方美食佳餚,還有種類繁多的燒烤食品,即叫即燒。置於平台的燒烤炭爐,讓食客觀賞廚師的烤肉過程,還嗅著讓人垂涎三尺的香氣。三兩知己走上來,心癢癢的想吃一兩款燒物,廚師也會親自在為你效勞。我們就這樣咀嚼著烤得剛剛好,外脆內嫩的烤肉,再啜一口清新香甜果香的法國白啤酒1664 Blanc,感受戶外的涼風。比較喜歡坐在雅致的室內餐桌,也可以嘗到新鮮龍蝦炮製的燒烤拼盤,大大隻的開邊龍蝦,啖啖肉,肉汁豐富而彈牙,還有甜到入心的烤鮮菠蘿,簡直是味覺的一大享受。
先來一個生菜卡邦尼沙律,女王都話生菜好爽甜,味道真係非常之好啊。沙律醬係酸酸美味非常之好食!主菜呢就點左蜆肉意粉,蜆肉嚟自香港街市,新鮮採購返嚟嘅,非常之多,保守估計有20隻以上啦。每一粒呢都非常飽滿通透,加上帶有少少白酒,非常入味,意粉軟硬適中,必點推介!主菜另外點左烤巴必點嘅燒烤串,有雞肉豬肉同埋羊肉,都非常之好味。女王就最鍾意食羊肉,醃得非常嘢味!我自己就鍾意食牛,因為你鋪頭話係安格斯牛肉牛肉,烤得啱啱好!一啲都唔燶!雖然係有少少熱氣,唔熱氣點解要食呢?所以我覺得呢一度嘅串燒呢真係可以話係鑊氣十足。香烤大蘑菇亦都係非常之好食架,蘑菇呢仲大個手掌,而且呢烤完之後,海鮮味加上炭火嘅香味,女王食完都舉起大拇指!又到左女王最鍾意嘅甜品時間,呢佢就揀咗草莓味嘅奶凍,好香滑而且唔會太甜!佢就話食完飯能夠食一個咁好食嘅甜品,呢間餐廳真係非常之值得推介!睇戲都唔知食乜好,九龍灣星影匯睇完戲之後黎到啲一度食飯,又就腳,啲嘢又好食,邊度搵!

慶祝朋友終於搵到工,睇左Openrice覺得呢間烤吧環境吾錯就反尼左一試。可能Emax位置較僻,所以餐廳客人都吾多。不過九龍灣站搭穿梭巴去Emax都好快又吾洗等,約5分鐘就到。一埋位叫野飲,沙冰竟然有我最愛既朱古力薄荷,好開心~朱古力味香濃得尼有淡淡薄荷味,宜且幾大杯,一啖烤扒一啖沙冰,冰火交融爽到爆。但偶爾有啲冰粒,尚算頗滑單單見到塊扒已經心動,烤得均勻且印上分明格紋,當堂胃口大開~因為同友人share,佢吾食生,所以叫了8成熟。切開塊扒啲肉汁閃閃生輝,一邊咀嚼一邊感受佢既juicy同牛味係口腔飄盪質地軟滑,有檸檬清香而且好大件,抵食略嫌有小小膩特色燒烤拼盤就比較普通,不過龍蝦仔有一隻碟咁大,一開二,一啖比我鯨吞落肚。粟米粒烤完樣貌平平,但同菠蘿一樣幾甜,係食得有啲狼狽,侍應兩次主動過尼幫忙,但我地都係靠自己,最後幾經辛苦片起晒啲粟米粒慢慢享用哈哈~土耳其特式烤肉串叫了牛同羊肉串,佢地既烤肉都好吾錯,火口岩岩好,封住所有肉汁,一大塊肉剛剛好填滿咀巴,口感味道都一流。同洋蔥青椒菠蘿串埋一齊烤,肉味吸晒佢地既甜味同香氣。牛肉牛味香濃帶微羶係正既~羊肉吾會太羶,吾食羊既人都可以試下環境安靜
質地軟滑,有檸檬清香而且好大件,抵食略嫌有小小膩

環境安靜寬敞,燈光昏黃溫暖,服務都吾錯,侍應好細心主動幫忙又不停幫我地換乾淨既餐具同碟。以後朋友生日又多個地方可以揀,下次一定要試下酥羊架!
2015-11-16
$400 (Dinner)
2015-11-19 1432 views
朋友在EMAX隔離返工,她話EMAX有好多室內設計店舖,經常想找找新意思的我就提議星期五下班後去逛逛。本來都無打算在這邊食晚餐,但竟然讓我們發現了新大陸:Griller Spot,既然如此,不妨一試。吸引我們來此處晚餐的不是別的,正是其裝潢!淡黃的燈光映襯著木磚,耳邊傳來外語流行曲,一星期的工作疲憊一掃而走。我和朋友都是薯條愛好者,對伴有特別醬料的薯條更不能自拔!這裡的薯條雖然未夠香脆,但實在很喜歡其類似蛋黃醬的味道,比蛋黃醬更稠,和薯條的配搭剛好。蕃茄配水牛芝士,如大家所見,水牛芝士的大小絕不欺場!蕃茄的鮮味中和了水牛芝士的濃香!但亦因如此,我和朋友兩位小女子在食完此前菜後已開始感到飽足。經理說他們最特色的就是烤物,於是我們點了烤肉串,牛肉燒到剛剛好,咬下時鬆軟無比,而且還保留肉汁。特別一提的就是一定要熱吃,因本人試過心思思吃了其他食物再吃牛肉粒,感覺完全不同。沒錯,我和朋友的確很喜歡蕃茄,此道茄蓉雜菌意粉味道著實不俗。喜歡蔬菜類的朋友可以一試!臨走時侍應姐姐說可出露天區看一看,是他們的招牌特色。推門一出,東九龍的繁華映入眼廉,深呼吸一下,啊,就是這種感覺!在假日與家人好友相聚此處,

臨走時侍應姐姐說可出露天區看一看,是他們的招牌特色。推門一出,東九龍的繁華映入眼廉,深呼吸一下,啊,就是這種感覺!在假日與家人好友相聚此處,呷下啤酒,食著串燒,閒聊近況。想不到在市區都有這種地方!
侍應姐姐還介紹了特別服務:每逢周六,周日只要單點此餐牌上的食物就會有師傅即埸燒烤!!聽得我心馳神往,我和朋友都決意要重來!
在市區仍有此等地方實令人意外!果然:願意走出去就一定會有新發現!
$150 (Dinner)
平日甚少去Emax, 除了睇演唱會或電影. 上星期朋友話入去睇戲, 所以便食埋飯. 最後, 我地揀了一間叫Griller Spot烤吧食飯.這間餐廳都幾大, 店內的設計都幾別緻.天氣再涼一點的時候, 可以選擇係戶外食飯.我地點了特色沙律.椰菜直接切開上枱, 再在菜面上放上芝士碎, 蕃茄粒. 由於朋友不食煙肉, 所以另上, 我自己放上面.椰菜好新鮮, 入口好爽脆, 自己用刀切開食, 感覺幾不同. 當中加入芝碎, 蕃茄粒等, 多重口感.小食點了芝士醬薯條.薯條面放滿了芝士醬, 上枱已聞到淡淡的香味.熱辣辣的薯條, 混入溶溶地的芝士, 口感一流. 我自己鍾意食粗薯條, 這個也算是, 所以入口時薯味較濃.來到這裡, 當然要點燒烤菜式.我地點了特式燒烤拼盤和土耳其特式烤肉串.特式燒烤拼盤是自選食品, 我地點了龍蝦, 燒烤菇, 菠蘿和粟米.拼盤上枱時已好吸引.龍蝦好大隻呀~第一時間就食龍蝦先. 龍蝦肉肉質好爽好彈牙, 因為夠鮮味, 不用點任何醬汁, 已經非常好味.龍蝦蚶已扑開, 所以容易食.燒過的大菇尚算厚身, 入口時多汁, 完全不乾身, 菇味也算濃郁.食完龍蝦和菇, 就食菠蘿中和一下. 菠蘿相當

最後, 我地揀了一間叫Griller Spot烤吧食飯.
這間餐廳都幾大, 店內的設計都幾別緻.
天氣再涼一點的時候, 可以選擇係戶外食飯.
我地點了特色沙律.
特色沙律

椰菜好新鮮, 入口好爽脆, 自己用刀切開食, 感覺幾不同.

當中加入芝碎, 蕃茄粒等, 多重口感.
小食點了芝士醬薯條.
薯條面放滿了芝士醬, 上枱已聞到淡淡的香味.

熱辣辣的薯條, 混入溶溶地的芝士, 口感一流.

我自己鍾意食粗薯條, 這個也算是, 所以入口時薯味較濃.
來到這裡, 當然要點燒烤菜式.

我地點了特式燒烤拼盤和土耳其特式烤肉串.

特式燒烤拼盤
拼盤上枱時已好吸引.

龍蝦好大隻呀~
第一時間就食龍蝦先.

龍蝦蚶已扑開, 所以容易食.

食完龍蝦和菇, 就食菠蘿中和一下.
菠蘿相當清甜, 用來清清口喉是不錯.

接着就是土耳其特式烤肉串.
土耳其特式烤肉串
我地選了牛和雞串.

每串份量也好大, 而且當中加入了三色椒, 蘑菇和洋蒽.
雞肉肉質也算不錯, 不會過硬.

而我自己較鍾意食牛, 牛味幾濃, 肉質也夠腍身.
最後, 就是甜品.

我地點了Brownie.
這個是配上雪糕, 真係好豐富.

這裡的Brownie的質感和我平日食的有點不同, 佢是較為軟身一點.

入口時, 朱古力夠香濃, 就咁食對於某一些人來講可能略為甜了一點, 但混入雪糕一齊食, 就可以中和一下, 仲有雙重口感.

Type of Meal
Dinner
特式燒烤拼盤
土耳其特式烤肉串
「真的不用說再見,一句再見,就結束這一切。我和你之間,兩個世界,再也沒有交接。反正願望不一定會實現, 反正承諾不一定要兌現。」沒想到 九龍灣餐廳,工業區,有簡樸又帶點粗豪的裝修。周末要找一處寧靜休閑的餐廳聊天,的確不容易。要知道香港地少人多,寸金尺土很多餐廳都有限時甚或至人頭湧湧。聊天也不容易。烤吧,座位的確超級多!特別是露天的位置能夠遠眺觀塘海濱的風光,加上四周圍沒有高樓大廈的包圍,整個感覺,彷彿置身於愉景灣,只不過是欠缺了一點海浪聲音。新鮮燒烤的波士頓龍蝦,足足有一隻手臂咁長。而且龍蝦啖啖肉 ,烤功不俗。燒烤菠蘿和燒烤粟米非常鮮嫩多汁,完全沒有因為燒烤蒸發水份,咬下去,充滿鮮果香味, 尤其是燒烤粟米,每一粒也是晶瑩剔透,飽滿的,粟米香甜無比。裝修,還有黑板,畫得非常仔細。不論是餐牌,還是燈飾,擺設,都恍如置身于美國德州的小餐館,加上背景音樂,亦都有精心挑選。餐廳座位的間隔也是超級有私人空間,絕對不會感到太侷促,每一台客人都能夠好好享受一頓私人的晚餐。聊天的時間過得特別快,馬上便挑選了哈密瓜沙冰。你看這裏的戶外,能夠看見窗外藍天白雲,幸運的,還可以看見星星。既然是主打燒烤,當然少不了
沒想到 九龍灣餐廳,工業區,有簡樸又帶點粗豪的裝修。
周末要找一處寧靜休閑的餐廳聊天,的確不容易。
聊天也不容易。
烤吧,座位的確超級多!
新鮮燒烤的波士頓龍蝦,足足有一隻手臂咁長。
而且龍蝦啖啖肉 ,烤功不俗。
裝修,還有黑板,畫得非常仔細。
聊天的時間過得特別快,馬上便挑選了哈密瓜沙冰。
既然是主打燒烤,當然少不了最傳統的肉串。
色彩繽紛,有燒烤菇,燒烤青椒,燒烤紅椒,燒烤洋蔥,燒烤羊肉,雞肉,牛肉,每種顏色的食材,都非常新鮮。
傳統的燒烤串,的確令人感到興奮,因為顏色配搭方面,梅花間竹,煞是好看。
最欣賞裝修,是曼哈頓夜景的牆紙,加上少許假的拱門,很浪漫!
這間餐廳在裝修方面,的確下了不少苦工,下次駕車來,再好好品嚐。
難得九龍灣展貿中心有四小時免費泊車,
免費接駁巴士到九龍灣地鐵站也不過是五分鐘的路程。

2015-11-05 774 views
過開來九展睇戲,唸住順便食埋飯,一時之間都唔知食咩好,剛好見到有張poster,相片都幾吸引,就去碰碰運氣~真是一間非常大的店子,除了室內有好廣濶的空間之外,室外亦有一片天地。火熱的紅作為了整間餐廳之主題,予人有熱烈情感之feel~沙律很有特色,最有特色是一棵菜切開兩半放上芝士,蛋黃醬,小蕃茄,特色之處是菜沒切開,整棵食的感覺好像特別生特別fresh呢!炸得外剛內柔的粗薯條就最好食了!這薯條更好食的地方是鋪滿了cream cheese,但最funny的是加了蔥花,莫非是想色澤靚啲,才會將格格不入的蔥花也加進內?mocha味道頗香濃,加了好多的實忌廉令口感更圓潤,忌廉本身有甜度,而mocha本身又帶甜,所以不需落糖都已經ok~串燒方面很有巴西feel,像極沙灘露天巴別橋有草裙女朗跳森巴那種情懷。肉質雖然稱不上嫩滑,也尚可,味道很香而不膩,夾了大量三色椒令肉類和蔬菜比例很平衡。三色椒亦提升了肉的香氣,吃落倍感惹味!烤肉拼盤是必食推介,有一隻大型龍蝦,兩塊大傘菇,一條燒菠蘿和一支燒粟米。蝦肉新鮮達爽脆的程度,肉質鮮甜啖啖肉,口感特佳!蝦頭深色部分是蝦膏, 軟綿綿的質感, 一吃樂口立刻爆出無窮

火熱的紅作為了整間餐廳之主題,予人有熱烈情感之feel~

串燒

烤肉拼盤

蝦肉新鮮達爽脆的程度,肉質鮮甜啖啖肉,口感特佳!蝦頭深色部分是蝦膏, 軟綿綿的質感, 一吃樂口立刻爆出無窮鮮味, 吃龍蝦還是要有蝦膏感覺才完滿呢!

大傘菇肉質肥美多汁, 每一口都食到濃濃的菇味,還隱隱透出松露的芳香,超正!

大蜆意粉亦是飽肚好食之選、肉身脹卜卜的蜆肉,配煙韌度十足的意粉,加香濃芝士味的白汁,幾時都無得輸啦!

奶凍質感相當滑,而且有 特濃北海道牛乳的味道,個人認為挺不錯的!
2015-11-03
$400 (Dinner)
串燒
  • 芝士薯條
2015-10-02 825 views
跟同事出外開會,一般都是在附近隨便找間餐廳用膳,這回也不例外。這處位於商場4樓,左右都被其他商舖包圍,令這間餐廳不甚起眼,同事不知在那裡知道這餐廳,便到那處吃飯吧。餐廳頗大,內裡的座位不少,可以在午飯時間不用等位。侍應很快便安排座位,和給我們餐牌。午餐有不少選擇。我們點了烤餅和豬排飯。同事話豬排飯味道一般,不算太差,但是88元就有點兒貴了。我倒覺得烤餅的味道很好,質地,口感均不錯。烤餅內夾有碎牛肉,不鹹不膩,作為輕食午餐都不錯。甜品是跟餐免費的,可惜太甜喇。雖然甜品應該是甜,但是這個焦糖布丁實在甜得有點過份,幸好是免費的。
美國炭烤豬排配鮮茄香草飯
羅賓意大利夾餅
焦糖燉蛋
2015-09-21
$75 (Lunch)
羅賓意大利夾餅
2015-09-06 926 views
上次到九展為新居揀設計公司,未揀到已經肚仔餓,行過烤吧,俾佢美式裝修吸引到,咁就入去醫吓肚啦。講真,鋪頭位置唔算搶眼,但我幾鐘意佢個裝修同空間感,唔會迫,好適合一家大細,特別有小朋友嘅家庭,依家已經好少有㗎喇。講返食物質素先,總括嚟講我覺得值得點評有以下嘅菜式:忌廉蘑菇湯 - 超重菇味,合我何車加州彩虹沙律 - 好鐘意有層次嘅配搭,上面有脆脆,再加埋下面嘅雜菜青瓜及雞絲,內裡嘅醬汁有尐酸甜味,混合起嚟好爽脆醒胃香煎三文魚 - 三文魚烤得到位,蕃薯泥更搶鏡,很甜美可口烤物 - 菠蘿、粟米、香菇 保持住蜜糖香,簡潔,不失烤功甜品Panna Cotta 意大利雲尼嗱奶凍 - 超強奶味,成個隊哂,飽得很完美仲有佢哋個 Lemonade好到位,好難搵到酸得剛剛好,味道啱㗎喇!喺本少爺嘅openrice出現得嘅一係好得,要讚,一係好唔得,要彈。今次係讚嘅!

講返食物質素先,總括嚟講我覺得值得點評有以下嘅菜式:

忌廉蘑菇湯 - 超重菇味,合我何車
香煎三文魚 - 三文魚烤得到位,蕃薯泥更搶鏡,很甜美可口
烤物 - 菠蘿、粟米、香菇 保持住蜜糖香,簡潔,不失烤功

Other Info. : 順帶一提,佢哋外面有個露天位置,超大,啱哂搞function喎,秋季bbq
2015-08-29
$300 (Dinner)
2015-08-28 808 views
從Facebook裡得知這間新開的餐廳,於是中午便去試試。大門旁邊以耀眼的燈飾寫着餐廳的名字,很遠都可以看到。餐廳內很寬敞。午餐點了個匈牙利烤雞胸($88)和咖哩雞肉長通粉($78)。因為新開期內,免費餐湯/沙律/甜品贈送。我們選擇了沙律和甜品。本身都很喜歡食沙律,這裡的沙律菜本身質地不錯,口感都清甜爽脆,但是可惜沙律醬汁太多,要扣分。咖哩雞肉長通粉,通粉煮成的時間掌握得很好,很QQ, 咖哩汁味道很香,不會太辣,只可惜都是醬汁太多,以致底部的通粉,好似被醬汁浸着。匈牙利烤雞胸,旁邊伴着薯蓉。雞胸經烤燒後,表面有些硬,但是內裡的雞肉卻很嫩,而且味道不會太濃。薯蓉不似加入太多牛奶,唔會有溜嘅感覺。這是個唔錯的午餐選擇。甜品是牛奶凍,味道稍為甜咗小小。整體食物味道不錯,只是醬汁略為多。值得一提,是店員的態度,很專業。他們全部都很有禮貌,而且帶有笑容,令食客用餐時感覺很好。
餐廳內很寬敞。
沙律
咖哩雞肉長通粉
匈牙利烤雞胸
甜品是牛奶凍,味道稍為甜咗小小。
牛奶凍
整體食物味道不錯,只是醬汁略為多。

值得一提,是店員的態度,很專業
。他們全部都很有禮貌,而且帶有笑容,令食客用餐時感覺很好。
2015-08-28
$75 (Lunch)
2015-08-13 1046 views
下著雨的中午,不想出去吃飯,同事心情不好,表示想試試四樓新開的Griller Spot。位置不算難找。午飯時間的顧客還真不少。這裡的午餐相對在九展其他食肆,其實不算便宜,由五十多元至百多元都有,可另加$30追加沙律、餐飲及甜品。我選了雞肉長通粉,同事選了雜菌螺絲粉。店內裝修不錯,也設有戶外座位,不過當然景觀絕對不及十三樓的煌府或者mega box一帶食肆。侍應年輕,態度熱誠有禮。先上的是沙律。份量頗大,一大盤沙律菜配上煙肉碎及醋汁,味道清爽,但醬汁太多令沙律菜失去爽脆口感。至於芝士雞肉長通粉,雞肉份量相對長通粉而言實在少的可憐,濃淍的芝士汁讓人越吃越「漏」。同事的雜菌螺絲粉都有同一問題。餐飲水準一般。甜品是脆餅加鮮忌廉打底。上桌的玻璃樽很漂亮,但脆餅偏淡,忌廉跟意粉一樣給我一種很「漏」的感覺。這頓午餐連加一每人一百元,實在有點貴,性價比不高。就當是我轉部門前曾「到此一遊」吧。

位置不算難找。

午飯時間的顧客還真不少。

我選了雞肉長通粉,同事選了雜菌螺絲粉。

侍應年輕,態度熱誠有禮。

先上的是沙律。

這頓午餐連加一每人一百元,實在有點貴,性價比不高。

就當是我轉部門前曾「到此一遊」吧。
2015-08-13
$100 (Lunch)
2015-08-13 761 views
琴晚揸車去九展睇Minions, 試下呢間新開既餐廳!幾正!頭盤食洋葱圈同串燒,香口肉嫩。主菜嗌西冷扒,燒烤過先上碟,感覺與別不同!最後甜品點雪糕Brownie,雪糕係Movenpick,物超所值!地方坐得舒服,下次會再幫襯!
Ice-Cream Brownies
炭燒美國肉眼扒

頭盤食洋葱圈同串燒,香口肉嫩。
主菜嗌西冷扒,燒烤過先上碟,感覺與別不同!
地方坐得舒服,下次會再幫襯!
2015-08-02
$350 (Dinner)
Ice-Cream Brownies
2015-08-08 799 views
同老婆行完九展商場,筋皮力盡,要食番d 蛋白質黎補充體力。頭先喺九展門口拎左張傳單,GrillerSpot新開張有九折,好,就試下!叫得做GrillerSpot緊係要試下d Grill 物,龍蝦、大蝦、菠蘿,加多兩串串燒。龍蝦燒得岩岩好唔會Un,d 蝦膏芳香撲鼻,叫一隻兩份食真係唔夠,烧大蝦又野味,烧菠蘿又香又甜…正!連老婆比時咁注重健康都獨食半隻。其他唔駛講,無得輸!估唔到喺九展居然可以食到ICC先有既餐廳水準!值得推介~(另一值得讚既地方係有outdoor area, 方便我地煙民邊食邊呼吸…hehe)
估唔到喺九展居然可以食到ICC先有既餐廳水準!值得推介~
$250 (Dinner)
Dining Offer
Coupon