深水埗路過又咁啱肚餓,見古早就一於試下!食tea時間唔多人,一去到就有位,可能位置唔係大街所以冇咁多人!入到去間舖裝修好有懷舊台灣特色,冇得去旅行幻想下自己喺台灣都好!本身好鍾意食台灣野,見到有芋圓第一時間點左紅豆芋圓仙草涷!份量合適而且滿滿有好多芋圓好抵食,而且芋圓好香蕃薯味,唔太甜,唔錯!再叫左個起司蛋手抓捲餅,本身好鍾意食呢類酥皮feel 既餅,仲有蛋及芝士,中間夾左疏菜,趁熱上台所以好味,如果入面加火腿或肉鬆就好了!麵質如果可以煙韌d 會更好!湯汗香,牛肉嫩!家人話豬耳ok 抵食
深水埗路過又咁啱肚餓,見古早就一於試下!

紅豆芋圓仙草凍

起司蛋手抓捲餅

麵質如果可以煙韌d 會更好!湯汗香,牛肉嫩!

招牌紅燒牛肉麵

家人話豬耳ok 抵食
麻辣豬耳

2021-10-02
$76 (Tea)
紅豆芋圓仙草凍
招牌紅燒牛肉麵
  • 招牌紅燒牛肉湯麵
2021-10-04 107 views
好耐冇出過深水埗,今日同朋友出尼經過見餐牌幾吸引就入左尼食我地4個人叫左3個主食,兩個小食同每人一杯野飲紅燒牛肉肉燥乾拌麵牛肉唔會好肥,牛肉份量ok,再多少少會開心d,麵記住要撈勻先好食,如果唔係就冇味嫁喇鹽酥大雞扒肉燥便當雞扒唔會炸到好loan,入口脆卜卜,唔會好鹹酥炸大豬排牛骨湯麵湯麵望落去紅色以為係辣,但食落又唔辣豬排擺左一陣先食都仲脆的,而且肉質唔太韌牛肉香蔥手抓捲餅牛肉份量出奇多,而且味道都幾出餐廳岩岩好將個手抓餅分左4份,我地就岩岩好一人一舊,分完之後都有手掌心的size甘梅地瓜條記住要快d食,尼到果時熱辣辣,脆卜卜,內心好軟熟檸檬蘆薈紅茶叫左微糖,但飲落都幾甜,下次可以叫走糖,蘆薈都大粒,份量都多
好耐冇出過深水埗,今日同朋友出尼經過見餐牌幾吸引就入左尼食
我地4個人叫左3個主食,兩個小食同每人一杯野飲

紅燒牛肉肉燥乾拌麵

鹽酥大雞扒肉燥便當
雞扒唔會炸到好loan,入口脆卜卜,唔會好鹹

酥炸大豬排牛骨湯麵
湯麵望落去紅色以為係辣,但食落又唔辣
豬排擺左一陣先食都仲脆的,而且肉質唔太韌

牛肉香蔥手抓捲餅
牛肉份量出奇多,而且味道都幾出

甘梅地瓜條
記住要快d食,尼到果時熱辣辣,脆卜卜,內心好軟熟

檸檬蘆薈紅茶
叫左微糖,但飲落都幾甜,下次可以叫走糖,
蘆薈都大粒,份量都多
2021-10-03 97 views
招牌半筋半肉米粉,價錢64元,呢碗米粉牛腩有5件,牛腩煮得比較淋身,另外會有五件牛筋,配菜方面會有生菜同埋蘿蔔,而米粉係屬於幼身嗰隻米粉。呢個菜脯係辣辣地甜甜地的,每枱都會有一兜,可以任意加係碗米粉度食。巧克力珍珠奶茶,杯奶茶我另外加咗仙草落去,有珍珠加仙草,呢杯嘢飲會變得口感豐富啲。同埋我叫咗去冰,因為我唔想啲冰溶咗會影響嗰杯朱古力嘅味道。呢杯巧克力珍珠奶茶係25蚊,咁另外我加咗仙草要加4元。餐廳嘅裝修風格,用咗台灣懷舊嘅裝修風格。

餐廳嘅裝修風格,用咗台灣懷舊嘅裝修風格。

2021-10-02 77 views
今日要黎深水埗買電腦用品,假期既關係真係好多人呀,天氣又熱,我地行到8 點幾想食少少野做晚餐,見到有牛肉麵既招牌就吸左我地入黎啦,我地唔想夜晚食咁多澱粉質,所以點左一個湯麵一個小食share減低罪惡感,哈哈,呢度既裝修好有台灣夜市既感覺!-招牌半筋半肉湯麵$64餐牌有好多唔同嘅選擇,有牛骨湯麵、牛骨湯米粉、肉燥乾拌麵或者麻辣乾拌麵,我哋揀咗湯麵,牛肉分量足夠,味道唔錯,有牛筋,有半筋腩,但係個湯比較鹹,而且面質煮得太耐,有D林,蘿蔔好入味,但整體都正常水平!最後我地加埋台面樽辣菜甫,唔錯好爽口,但好辣!-牛肉香蔥手抓捲餅$36卷餅包得好夠實,裏面牛肉分量十足,牛肉多汁,唔會好乾,而且唔使點醬,裏面嘅菜好爽口,外面嘅手抓餅煎得好脆口,幾好食!

-招牌半筋半肉湯麵$64

-牛肉香蔥手抓捲餅$36
2021-09-30 86 views
深水埗有好多嘢食 最近同朋友嚟咗呢近寶島古早味牛肉麵食台灣菜 懷念下台灣嘅滋味😋店裡面裝修別有用心 有唔少懷舊嘅裝飾點餐紙好環保 過咗膠 點完可以循環再用 小食叫咗甘梅地瓜條 $25 地瓜條炸得香脆 甘梅粉好惹味 食落好飽足幾唔錯😋另一個小食係牛肉香蔥手抓捲餅 $36手抓捲餅嘅份量大大份 入面嘅配菜數量一啲都唔吝嗇 牛肉軟硬度適中 配埋辣醬同香脆嘅手抓餅食 幾特別主食係鹽酥大雞扒肉燥便當 $58鹽酥雞扒嘅份量好足夠 炸得幾香口 亦唔會令雞肉味流失 肉燥嘅份量都好多 夠哂嚟撈飯 招牌紅燒牛肉肉燥乾拌麵 $60賣相整齊 紅燒牛肉幾腍 乾拌麵配青瓜食幾青新酥炸大豬扒牛骨湯麵 $58牛骨湯麵幾濃郁 而麵質則偏腍身 岩哂麵條鐘意食腍身啲嘅朋友之後仲叫埋台式飲品 跟餐配飲品可以減$10都幾抵😛胚芽奶茶 原價$25輕芝士岩鹽奶蓋烏龍茶原價$27

店裡面裝修別有用心 有唔少懷舊嘅裝飾

之後仲叫埋台式飲品 跟餐配飲品可以減$10都幾抵😛

胚芽奶茶 原價$25

輕芝士岩鹽奶蓋烏龍茶原價$27
2021-09-30 67 views
今日同朋友去左食喺深水埗嘅古早牛肉麵。餐廳好多有台灣嘅特色佈置,海報等等。位置都安排得唔錯,有足夠空間走動,都算舒適。餐廳自行劃落餐牌落單,可以循環再用幾環保。食物方面就叫左幾樣主食,小食一齊share.先叫左紅燒牛肉肉燥乾拌麵,鹽酥大雞扒肉燥便當,酥炸大豬扒湯麵,甘梅地瓜條,牛肉香蔥手抓捲餅。紅燒牛肉肉燥乾拌麵,牛肉有幾件,炆得夠諗,拌麵麵質都有咬口,亦唔會痴住,可以撈勻。整體黎講唔算好重味。鹽酥大雞扒肉燥便當,雞扒香脆,炸粉唔會感覺太厚,炸起好夠脆,雞肉都算滑,飯粒分明配上肉燥,好快食食下就大啖食完。至於酥炸大豬扒湯麵,湯麵有大大嚿白蘿蔔,吸哂個湯底,咬落多湯汁,幾好味,麵底份量正常,都有咬口。豬扒都幾香,同薄脆。甘梅地瓜條好好食,外脆內軟,好有薯香,配埋酸甜嘅甘梅粉,仲食多幾條都唔覺膩。牛肉香蔥手抓捲餅,食落唔太油,牛肉有好微微嘅辣味,所以食落好惹味!飲品我就叫左奶蓋烏龍茶加珍珠,去冰去糖。奶蓋唔算好濃,所以飲落比較輕盈,唔會飽哂食唔到野,烏龍茶都有茶香,珍珠有咬口,整體都幾好飲。
餐廳自行劃落餐牌落單,可以循環再用幾環保。

食物方面就叫左幾樣主食,小食一齊share.

2021-09-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2021-09-21 117 views
今日約咗個好耐冇見嘅朋友喺深水埗黃金商場買電腦用品,行完之後朋友話好耐冇去台灣,咁我哋就異口同聲話不如食台灣嘢😏,我最掛住台灣嘅牛肉麵,每次去親台灣都會食❤️Menu既設計簡單🗒,嘢食嘢飲選擇種類都算多,你諗到嘅台灣嘢食呢度都有😋,而且價錢適中一行2個人order左以下幾款👉💁‍♀️招牌紅燒牛肉牛骨湯米粉hk$60💁‍♀️小碗滷肉飯hk$32💁‍♀️招牌珍珠奶茶hk$25💁‍♀️芋香珍珠奶茶hk$25(跟餐減hk$10)💁‍♀️皮蛋豆腐hk$28💁‍♀️牛肉香蔥手抓捲餅hk$36紅燒牛肉牛骨湯米粉,個湯味道好濃,牛肉入味而且好淋🥰滷肉飯係細碗份量,但係滷肉份量亦唔少,而且可以食得飽😄珍珠奶茶同芋香珍珠奶茶味道適中,唔會太甜👍👍皮蛋豆腐夠晒凍,好好食🤩牛肉手抓捲餅份量好大,好抵食🤗而且上菜嘅速度都算快,唔使等好耐已經有得食😍店舖座位算多,基本上都坐滿客人😆一入門口店面環境已經好有台灣feel,好似去咗台灣咁,而且食物性價比高❤️,👨👩Staff好nice好有禮貌👍👍,仲有好多其他嘢食想試,一定會再幫襯😌

一行2個人order左以下幾款👉
💁‍♀️招牌紅燒牛肉牛骨湯米粉hk$60
💁‍♀️小碗滷肉飯hk$32
💁‍♀️招牌珍珠奶茶hk$25
💁‍♀️芋香珍珠奶茶hk$25(跟餐減hk$10)
💁‍♀️皮蛋豆腐hk$28
💁‍♀️牛肉香蔥手抓捲餅hk$36

紅燒牛肉牛骨湯米粉,個湯味道好濃,牛肉入味而且好淋🥰
滷肉飯係細碗份量,但係滷肉份量亦唔少,而且可以食得飽😄
珍珠奶茶同芋香珍珠奶茶味道適中,唔會太甜👍👍
皮蛋豆腐夠晒凍,好好食🤩
牛肉手抓捲餅份量好大,好抵食🤗
而且上菜嘅速度都算快,唔使等好耐已經有得食😍

店舖座位算多,基本上都坐滿客人😆

2021-09-21
  • 招牌紅燒牛肉湯麵
  • 芋香珍珠奶茶
  • 招牌珍珠奶茶
  • 牛肉香蔥手抓捲餅
2021-09-16 120 views
深水埗多嘢食到數唔曬,要搵間裝修靚又坐得舒服嘅都未必咁易。見到有朋友嚟過打卡,黎開呢頭,就黎試下。近九點黎到,唔洗等位就入得。環境方面,完全台灣夜市feel,燈牌路牌都台味十足,打卡都全無破綻,飛唔到,都可以黎過下癮。加埋d掛牆漫畫,不得不讚讚裝修設計既認真。食物選擇都算係咁,common既台灣飲品、小吃、主食都有,仲有得自由揀飯麵或湯定撈,選擇困難症又出黎了!食物好快到啦~《滷水大腸麻辣拌麵》比想像中大份同多大腸,青瓜、紅姜同醃蘿蔔配菜,顏色幾sharp醒。但麻辣醬相對淡口,芝麻味重,但辣味不足,好彩枱上有醃炸菜,加埋一齊惹味不少。《綜合肉圓湯》估佢唔到,原來隻湯甜甜地,幾開胃。花枝丸幾足料,唔錯~《朱古力珍珠奶茶》主食加配飲品可以減10蚊,就試下個朱古力加奶茶既combination,味道唔係特別突出,兩隻味未算好夾,但勝在夠大杯,食辣麵都可以解解辣。最後食到好飽飽,埋單200唔洗。食物質素未算好傑出,但台風設計絕對誠意十足,值得一去!

食物好快到啦~
《滷水大腸麻辣拌麵》

《綜合肉圓湯》
估佢唔到,原來隻湯甜甜地,幾開胃。花枝丸幾足料,唔錯~

《朱古力珍珠奶茶》

2021-09-09 126 views
今日同朋友行完電腦場,就係附近搵嘢食。「古早牛肉麵」位於福榮街黃金商場對面,餐廳坐位以2-4人座位,店舖以水泥工業風裝修,牆邊以富有台灣色彩裝飾、掛畫點綴。 呢度主麵食有牛肉麵、鹽酥雞扒、酥炸豬扒,小食有手抓餅、蚵仔煎、滷大腸……等,台灣美食。蚵仔煎台式蚵仔煎以蚵仔、蛋、菜絲、加入木薯粉粉漿,煎至透明,再淋上台式甜醬蚵仔數量唔算多,但隻隻都飽滿肥嘟嘟,餅皮煎至通透,入口微微焦香、軟腍。 起司蛋手抓餅餅皮似葱油餅味道,饀料有芝士、蛋、菜絲,餅皮口感香脆,咸咸香葱,再配以菜絲、芝士,清爽唔油膩。 鳳梨洛神花茶(凍)鳳梨加上洛神花,入口香甜,解渴。

蚵仔煎

起司蛋手抓餅

鳳梨洛神花茶(凍)
鳳梨加上洛神花,入口香甜,解渴。

2021-09-07 208 views
外賣自取從來都係多伏,其實幫襯過好多次,伏都番轉頭幫襯主要係因為啲牛肉真係幾好食,可惜久不久就有不同伏會中,鬼咁遠拎到番屋企先知中伏真係會嬲,所以今次應該係最後一次今次叫左個紅燒牛肉麻辣醬乾拌麵,抱歉食到半路先影相,因為真係越食越嬲基本上就係紅燒牛肉辣油撈麵,連啲醬都冇落,淡到想哭泣只有少少辣味其實之前都有試過呢間鋪其他伏,例如要辣嘅就變唔辣,要撈麵就變湯麵咁,今次都算經典麻辣醬走醬,$62一碗麵可能唔係貴但咁冇誠意真係要講再見,byebye另外叫左杯珍珠奶茶就正常味,冇乜投訴。

另外叫左杯珍珠奶茶就正常味,冇乜投訴。
TakeAway
陪老公去黃金買電腦配件,就去試埋朋友介紹的古早牛肉麵,門口望入已很有特色,完全有地道台灣菜的風味。menu簡單但都多選擇,而且價錢非常 實惠,現在仲做緊限定優惠小食。我叫了半筋半肉麵,個湯底是牛骨湯底,很有誠意,連蘿蔔都很入味。但我卻略嫌麵較硬,可能煮多半分鐘效果更佳。但牛肉及牛筋真是無得頂,彈牙的牛筋脆口彈牙,軟綿的牛腩入口即溶,完勝。老公叫了個香脆炸豬扒便當,明顯賣相遜色多,但份量搭夠,件外脆內冧的炸豬扒簡直是食吾晒。叫了三種小, 這個酥炸大腸面頭抌上些淮鹽,令口感更有特色。 而話梅豬手可以多點話梅味,味道合格。 最後的麻辣豬耳真是不得了,麻辣到直上大腦,豬耳爽脆,我吃不得太辣,要用水沖一沖,但都令我食唔停。其實當中仍有很多款食物想食,下次一定要再來。不過他們的服務就真的有待改善,短短一餐飯就漏單,錯單,計錯錢全部發生🤪

2021-09-02 87 views
估唔到深水埗都有間隱世台灣小店!上網睇裝修都好有台灣feel,於是入黎試下~同女朋友嗌左兩碗麵,兩個小食,兩杯野飲!嗌左個半筋半肉牛肉湯麵!啲麵質幾彈牙幾有𡁻口~啲牛肉亦都好冧好有牛肉味~唔會食落去好鞋恰恰~而牛筋亦都入口即融!個湯底亦都好濃牛肉湯味!而女朋友嗌左個綜合米線(大腸,蠔仔),啲蠔size 岩岩好~啲大腸亦都清理得好乾淨!份量黎講,女仔真係岩岩好!小食方面,嗌左花枝丸!咬落去好彈牙!亦都食到好多一粒粒嘅花枝味!最欣賞係呢碟小食!而個芝士手抓餅,份量亦都好大份!芝士亦都有拉絲嘅感覺!最特別嘅係有椰菜絲係入面!食落去好新奇好fresh!! 個種爽脆嘅感覺好有層次感!食落去唔會覺得好漏!飲品嗌左胚芽奶茶,勁多胚芽!飲落去啖啖胚芽好豐富!而個茶底亦都好香!不過唔知係咩茶葉呢~女朋友杯岩鹽芝士奶蓋亦都好重奶蓋味!厚度亦都有兩隻手指咁厚!飲落去一啖奶一啖茶!真係好match! 估唔到深水埗都有間台灣小店咁好食又抵食!
同女朋友嗌左兩碗麵,兩個小食,兩杯野飲!
2021-09-02
$200 (Dinner)
2021-08-19 195 views
前排去左深水埗睇電腦,朋友介紹有間台灣牛肉麵唔錯,不過上次冇食到,今日專登黎試下,實在太掛住台灣!星期五既晚上七點幾到,咁岩仲有最後一張枱,唔駛等位,太好了!呢度既裝修幾特別,懷舊風格,好有去左台灣既感覺!望下餐牌,我地一人揀左一個主食,再揀左一個小食,嗌左主食配飲品可以減十蚊~招牌紅燒牛肉 配牛骨湯麵個牛骨湯底幾濃,店員話係用牛骨再加左菜同藥材煲左幾十個鐘既,個麵都幾彈牙,大概有五舊牛,都算厚身,唔會太硬太淋,仲有一舊蘿白,幾清甜。特盛台灣牛肉 配牛骨湯麵特盛真係好豐富,除左牛腱,仲有豬軟骨、花枝丸、貢丸,個豬軟骨都幾淋同入味,丸類就比較普通。起司蛋手抓捲餅手抓餅好香脆,入面有好多菜,好有咬口,配埋芝士同蛋真係好夾,必食!芋香珍珠奶茶我地叫左少甜少冰,芋香味都幾香~下次黎多次試下其他野先~~~

招牌紅燒牛肉 配牛骨湯麵

特盛台灣牛肉 配牛骨湯麵

芋香珍珠奶茶
我地叫左少甜少冰,芋香味都幾香~

下次黎多次試下其他野先~~~

2021-08-13
2021-08-13 208 views
餐廳裝修懷舊行簡約工業風,有種返咗台灣嘅感覺,餐牌都有好多唔同嘅選擇,有招牌牛肉湯麵、台式便當、乾拌麵、地道小食、湯品、麵線、甜點同埋各式各樣既台式飲品,我哋揀咗招牌半筋半肉湯麵同埋起司蛋手抓捲餅,飲品就揀咗百香果蜂蜜綠茶微糖~招牌半筋半肉湯麵 $64香味十足嘅一碗湯麵,湯底夠熱味道香濃,面嘅軟硬度適中,索晒牛肉湯嘅精華,牛筋好軟腍好似溶化喺口腔入面咁,啱晒我口味,牛輾都好好食有好香嘅牛肉味,牛肉麵又點少得蘿蔔,大大條嘅蘿蔔清甜冇咩渣,同牛肉湯底都非常之夾👍起司蛋手抓捲餅 $36餅底表面煎到金黃色,食落好酥脆,有濃濃嘅香蔥味,同半溶嘅芝士搭配埋一齊幾好食,入面仲有好多椰菜絲,減膩又健康,食多幾舊都冇問題😚百香果蜂蜜綠茶 $17 (跟餐減10蚊)食完d濃味嘅野梗係要飲返杯嘢飲解下渴,百香果蜂蜜綠茶味道清新解膩,酸度同甜度都啱啱好

招牌半筋半肉湯麵 $64

起司蛋手抓捲餅 $36

百香果蜂蜜綠茶 $17 (跟餐減10蚊)
2021-08-11
  • 招牌半筋半肉牛肉麵
2021-08-12 149 views
深水埗呢條街勁多嘢食,但係實在太鍾意食台灣野,又見到好多人有介紹🤣就好自然行咗入去食啦!一行到入去就好似去咗台灣嘅地道小舖咁!啲裝修好有台灣懷舊風味仲要播台灣歌,好似去咗台灣咁🤣冇得去就唯有當自己去咗啦!坐底見到佢嘅餐牌都唔算貴worrr睇下好無食先!野食種類都幾多,又有好多小食揀!最緊要係,野飲有得減10蚊野!一定要叫啦😙招牌半筋半肉麵 $64我叫咗牛骨湯麵,正!佢啲麵唔係普通麵質黎,有誠意!而且牛筋好多,好淋,好食!!肉就相對黎講失色咗小小lu!!不過再配有羅白同生菜,感覺上平衡好多👍🏼健康!係超大舊牛筋!!!鹽酥大雞扒 $36勁大塊!!食得出係新鮮炸起,唔會好鞋,而且有海苔配,一絕👍🏼👍🏼性價比超高!!!值得一試最後當然唔少得有珍珠奶茶喇!!台灣菜必備!!!珍珠高質,唔會一pat粉,而係煙煙銀銀,好好咬!!奶茶亦十分出色,茶底係港女至愛嘅earl grey,所以味道好出!略略覺得甜咗小小咗!!朋友覺得7分糖最正!
一行到入去就好似去咗台灣嘅地道小舖咁!

招牌半筋半肉麵 $64

係超大舊牛筋!!!
鹽酥大雞扒 $36

• 招牌珍珠奶茶