Copy 左台灣地道嘅味道 - 招牌古早味腩肉🐷好有誠意嘅小刈包🥯佢既餡料非常之豐富🥙有花生碎葉制蘿蔔辣菜寶芫荽... ... ... 當然唔少得就係塊 又肥美 又香噴噴嘅秘製腩肉就咁望個層次都已經好豐富☝️ 招牌古早味腩肉:😍😍😍😍😍/5回購指數:😍😍😍😍/5惹味指數:😍😍😍😍😍/5性價比:😍😍😍😍😍/5呢間都算係穩世地道台灣美食! 因為佢開喺3樓嘅「為食街」入邊唔係個個人都識得行入去㗎☺️
Copy 左台灣地道嘅味道 - 招牌古早味腩肉🐷

好有誠意嘅小刈包🥯
佢既餡料非常之豐富🥙

有花生碎
葉制蘿蔔
辣菜寶
芫荽... ... ...
當然唔少得就係塊 又肥美 又香噴噴嘅秘製腩肉
就咁望個層次都已經好豐富

☝️

招牌古早味腩肉:😍😍😍😍😍/5
回購指數:😍😍😍😍/5
惹味指數:😍😍😍😍😍/5
性價比:😍😍😍😍😍/5

呢間都算係穩世地道台灣美食!
因為佢開喺3樓嘅「為食街」入邊

唔係個個人都識得行入去㗎☺️
招牌古早味腩肉
招牌古早味腩肉
  • 古早味腩肉刈包
今日行葵廣,行到上黎三樓Top美食街見到呢間台式小食店非常吸引在台灣都沒怎麼吃過刈包但見佢地好多唔同口味同埋有地瓜球實在太耐冇食過喇所以決定要試下😍❤️刈包 $2️⃣0️⃣叫左個腩肉既刈包,咸咸地,但因為入面放左好多野,多重口感❤️香芋地瓜球拼杏鮑菇 $3️⃣2️⃣左邊甜甜 右邊咸咸地但佢地都好脆卜卜睇Menu見到係有甜過初戀既香芋地瓜球不過食落又冇想像中咁甜❤️冬瓜茶 $2️⃣0️⃣呢杯冬瓜茶有加檸檬🍋所以佢係檸檬冬瓜茶最特別係真係有果肉因為自己都住左係台灣好多年都未飲過一杯咁用心既冬瓜茶老闆佢話希望客人可以有啲咬口所以佢地自己煮既冬瓜茶入面會加埋冬瓜肉P.S.老闆同老闆娘好健談又好禮貌 ,大推
今日行葵廣,行到上黎三樓Top美食街
見到呢間台式小食店非常吸引
在台灣都沒怎麼吃過刈包
但見佢地好多唔同口味
同埋有地瓜球
實在太耐冇食過喇所以決定要試下😍

❤️刈包 $2️⃣0️⃣
叫左個腩肉既刈包,咸咸地,但因為入面放左好多野,多重口感

❤️香芋地瓜球拼杏鮑菇 $3️⃣2️⃣

因為自己都住左係台灣好多年
都未飲過一杯咁用心既冬瓜茶
老闆佢話希望客人可以有啲咬口
所以佢地自己煮既冬瓜茶入面會加埋冬瓜肉

P.S.老闆同老闆娘好健談又好禮貌 ,大推
2020-01-08
  • 冬瓜茶
1K
2020-01-12 20 views
古早味腩肉刈包一塊厚腩肉有少少肥膏,可以接受,腩肉煮得夠入味,而且易咬開,再配酸菜和醃白蘿蔔,很夾,不會感到油膩!刈包鬆軟,份量是女士的話就剛好!麻辣雞刈包炸雞肉配惹味麻辣醬,配少量生菜,不錯!鹽酥雞配香芋地瓜球鹽酥雞炸得外脆內嫩,而且外面有少少七味粉,很香脆好味,吃不停!地瓜球更好吃,外脆內熱辣辣的芋泥,正!香酥牙簽仔其實是炸金菇,不過這小食就味道一般,雖然炸粉不厚,但金菇的質感太輕了,感受不到!再配一杯飲料就很好,不過這間店沒有飲料賣!

麻辣雞刈包

炸雞肉配惹味麻辣醬,配少量生菜,不錯!

鹽酥雞配香芋地瓜球

香酥牙簽仔

再配一杯飲料就很好,不過這間店沒有飲料賣!

2020-01-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 香芋地瓜球
[葵芳]刈Bao台式創意小食.綜合5號(鹽酥雞配香芋地瓜球)食剩指數 0/100佢地鹽酥雞炸得好香脆食落又唔會好油膩仲有我最愛既孜然粉😍.本身我都鍾意台灣既地瓜球估唔到加左香芋餡又幾好甜度剛剛好外脆內軟香既感覺而且香芋同地瓜既味道出奇的夾算係好驚喜.一兜薯花(辣茄芝士)食剩指數 : 0/100外表好靚😍炸到成朵花咁表面微脆入面好滑加左芝士都唔會膩辣茄味唔會好辣食唔到辣都無問題.【虎咬豬】刈包古早味腩肉 / 黑松露雞食剩指數 : 0/100古早味腩肉既醬汁有黑醋既感覺所以一啖咬落塊肥豬肉都唔會滯!入面既花生粉同香菜食落又幾似台灣食既不過佢比起傳統既無咁油~刈包味道甜甜的口感軟熟.至於黑松露雞感覺係比較新式既配搭黑松露味好香雞肉配沙律醬個味都好夾個人係覺得比較似食緊漢堡包😂無諗過有咁新奇既刈包.檸檬冬瓜茶食剩指數 5/100覺得檸檬味搶左啲~冬瓜茶既味道掩沒左(平時飲慣好甜既冬瓜茶)不過係食完咁多炸野既情況下覺得幾解膩
[葵芳]刈Bao台式創意小食
綜合5號(鹽酥雞配香芋地瓜球)
食剩指數 0/100
甜度剛剛好
外脆內軟香既感覺
而且香芋同地瓜既味道出奇的夾
算係好驚喜
一兜薯花(辣茄芝士)
食剩指數 : 0/100
【虎咬豬】刈包
古早味腩肉 / 黑松露雞
食剩指數 : 0/100
古早味腩肉既醬汁有黑醋既感覺
所以一啖咬落塊肥豬肉都唔會滯!
入面既花生粉同香菜食落又幾似台灣食既
不過佢比起傳統既無咁油~
刈包味道甜甜的口感軟熟
至於黑松露雞感覺係比較新式既配搭
黑松露味好香
雞肉配沙律醬個味都好夾
個人係覺得比較似食緊漢堡包😂
無諗過有咁新奇既刈包
檸檬冬瓜茶
食剩指數 5/100
覺得檸檬味搶左啲~
冬瓜茶既味道掩沒左
(平時飲慣好甜既冬瓜茶)
不過係食完咁多炸野既情況下覺得幾解膩
2020-01-11 30 views
尼到葵廣,當然要掃街啦!去到3樓盡入去,見到呢間連名都唔識讀的小店,就即管一試!第一次試㕶知揀乜好?聽店主推薦,就試左好幾款。因為即叫即炸,都等左10分鐘到,終於有啦!炸雞:雞肉炸得外皮鬆脆,而內裡相當嫩口,非常不錯。而我更欣賞佢ge果調味惹味之餘,唔會好似其他炸雞鋪咁超級咸!炸紫薯波:口感QQ彈牙,甜甜地,正好同咸口炸雞打個和,非常好的配合!炸金菇:金菇一小條一小條咁炸,加上孜然粉+炸漿,基本上係完全食唔到金菇的!不推薦試。主角刈包:一款係麻辣肉碎,一款係腩肉。兩款味道非常好,但份量細,而且一口咬落去d肉/菜吱哂出尼,食落都有d麻煩。✔️ 總括而言:以煎炸小食算炸得不過不失,口感不會過油。
✔️ 總括而言:以煎炸小食算炸得不過不失,口感不會過油。
2020-01-02 17 views
葵廣三樓入邊仲有好多小食店 本身係隨便揾左一間但見到無開 呢間係隔離 比佢啲memo紙吸引住~啲memo紙都畫得好靚.. 黃到發金..由於我己經食飽左 我只係想貢獻一下所以我只能夠買小食.. 好可惜佢無台灣腸!!咁就要個鹽酥雞+炸花枝丸啦都等左5-10分鐘 佢即叫即炸.. 花枝丸有陣炸粉係出邊我第一次食炸既花枝丸我覺得都ok 層粉唔算好厚 可接受~有少少孜然粉吊下味花枝丸都彈牙!鹽酥雞都幾好~ 食落口都滑既!
葵廣三樓入邊仲有好多小食店
本身係隨便揾左一間
但見到無開 呢間係隔離 比佢啲memo紙吸引住~
啲memo紙都畫得好靚.. 黃到發金..

由於我己經食飽左 我只係想貢獻一下
所以我只能夠買小食.. 好可惜佢無台灣腸!!
咁就要個鹽酥雞+炸花枝丸

都等左5-10分鐘 佢即叫即炸..
花枝丸有陣炸粉係出邊
我第一次食炸既花枝丸
我覺得都ok 層粉唔算好厚 可接受~
有少少孜然粉吊下味
花枝丸都彈牙!
鹽酥雞都幾好~ 食落口都滑既!
2019-12-31 22 views
去得葵芳當然要掃街, 冇去一排又多左好多新店, 正呀!葵廣3樓TOP世界已經成為吃喝集中地, 竟然仲有連儂牆tim, 不過吸引我嘅其實係連儂牆旁吃台式小店。刈包雖然係台灣地道美食, 但係香港又未算好普及,難得見到肯定要試! 古早味腩肉刈包即點即製熱辣辣, 雪白包身又軟又綿, 夾住大件肥美腩肉、爽脆高麗菜等, 口感不但豐富還跟台式古早風味醬汁非常match!只吃一個刈包似乎不夠滿足, 綜合號就最啱我呢種眼闊肚窄的人, 可以一次試完杏鮑菇加香芋地瓜球~ 同樣是即點即製, 絕對值得耐心等候!杏鮑菇表面裹著薄薄脆粉, 咬開𥚃面卻又軟又多汁, 入口彈牙有嚼勁, 「外脆內軟」當之無愧, 火候掌握極佳。看版上大力推介的香芋地瓜球, 號稱「甜過你初戀」,哈哈! 金黃地瓜球外脆內軟不在話下, 切開只見一層地瓜泥包著一層芋泥, 的確是甜香軟糯double up!夫妻經營著小小店面,除了主打台式小食、飲品, 還研發出甜品, 充滿熱誠值得支持!這天單打獨鬥吃得不多, 看著別人點的香酥白飯魚、臺腸饅角都好吸引, 下次一定要試!
去得葵芳當然要掃街,
冇去一排又多左好多新店,
正呀!
葵廣3樓TOP世界已經成為吃喝集中地,
竟然仲有連儂牆tim,
不過吸引我嘅其實係連儂牆旁吃台式小店。
刈包雖然係台灣地道美食,
但係香港又未算好普及,
難得見到肯定要試!
古早味腩肉刈包即點即製熱辣辣,
雪白包身又軟又綿,
夾住大件肥美腩肉、爽脆高麗菜等,
口感不但豐富還跟台式古早風味醬汁非常match!
只吃一個刈包似乎不夠滿足,
綜合號就最啱我呢種眼闊肚窄的人,
可以一次試完杏鮑菇加香芋地瓜球~
同樣是即點即製,
絕對值得耐心等候!
杏鮑菇表面裹著薄薄脆粉,
咬開𥚃面卻又軟又多汁,
入口彈牙有嚼勁,
「外脆內軟」當之無愧,
火候掌握極佳。
看版上大力推介的香芋地瓜球,
號稱「甜過你初戀」,哈哈!
金黃地瓜球外脆內軟不在話下,
切開只見一層地瓜泥包著一層芋泥,
的確是甜香軟糯double up!
夫妻經營著小小店面,
除了主打台式小食、飲品,
還研發出甜品
充滿熱誠值得支持!
這天單打獨鬥吃得不多,
看著別人點的香酥白飯魚、臺腸饅角都好吸引,
下次一定要試!
2019-12-14
$53 (Tea)
  • 杏鮑菇
2019-12-30 14 views
星期六,我和母親在街上時,我去了葵芳XD很長時間。真是太好了,因為它比王中城更平民化和MK!如果要掃街和吃小吃,葵光敢於認出第二種,而沒人敢認出第一種。三樓確實有很多人,形成迷宮,周圍是美食迷。0個贊我們的最頂端的所有街道都是小吃店,街角到處都是吸引眼球的購物者。沒有他,由於大規模的列儂牆的成功,連同名飯都被埋在木偶裡。另一方面,冰箱裡有很多食物圖片,一切都很吸引人,我真的很想吃食物,再加上台灣食物,甚至我的母親都是食物。由於這家餐廳叫刈bao,所以請嘗試招牌菜XD。當我看到它們時,我已經看到了許多,但第一次,食物是真的一樣。埋葬我的先知讀為“袋子”和“劉寶”。這些bun頭也被稱為老虎咬bit頭。 頭包裝有不同的餡料。有6-7個選項。
0個贊

2019-12-24 15 views
今日又去葵涌廣場掃街呀shopping,行到去3樓見到刈Bao台式創意小食,就喺葵涌廣場3樓top世界一轉入去第一間就係啦,其實都幾多人排隊架,但係我超級想食佢個刈包,我叫咗古早味腩肉刈包,嗰舊腩肉甘香可口,就肥肉一啲都唔樓,入口即溶配埋個包就啱啱好啦,另外我仲叫咗綜合5號餐,有鹽酥雞同埋香芋地瓜球,鹽酥雞係即炸嘅,香脆可口,香芋地瓜球呢一咬落去就先食到地瓜嘅味,再慢慢滲出香芋嘅味道,真係食過返尋味,另外我哋仲叫咗老闆仲介紹咗我哋食黑松露味一兜薯花,黑松露味好濃,再配外脆內軟的薯花,真係好夾好啱味,另外因為我哋食嘅嘢都好熱氣,就叫咗一杯山楂烏梅茶同埋古早味冬瓜茶來清下啲熱氣,兩杯都唔太甜味道剛剛好,同佢嘅嘢食都好夾,下次再嚟葵涌廣場我都要再嚟食
2019-12-22 15 views
麻辣雞刈包 - 多元化香港人味道❤️❤️❤️❤️❤️ 味道口感配搭一流🌮麻辣味道 🌶🌶/5🌮辣椒程度 🌶🌶/5🌮整體性價比 😍😍😍😍/5 價格 $20 🌮(佢哋全部款式嘅掛包都係$20/1個)其他口味選擇:😆😆- 招牌古早味腩肉 (呢款我都有食過,腩肉好厚,要來打卡非常出位,入面仲有啲花生碎醃製白蘿蔔,層次豐富) 😆😆- 手撕豬/牛 呢兩款口味佢哋唔係成日都有,師傅會用「火炙」要燒d肉,一拎出嚟已經聞到嗰陣香味!
麻辣雞刈包 - 多元化香港人味道

❤️❤️❤️❤️❤️
味道口感配搭一流

🌮麻辣味道 🌶🌶/5
🌮辣椒程度 🌶🌶/5
🌮整體性價比 😍😍😍😍/5

價格 $20 🌮
(佢哋全部款式嘅掛包都係$20/1個)

其他口味選擇:
😆😆
- 招牌古早味腩肉
😆😆
- 手撕豬/牛

• 麻辣雞刈包
2019-12-18 25 views
1) 古早味腩肉刈包腩肉病帶點肥膏 很軟滑 但不會很肥膩配點酸酸甜甜的醬汁和瓜菜十分惹味開胃呢.2) 綜合5號 (鹽酥雞+香芋地瓜球)鹽酥雞炸得剛剛好 炸皮不會過厚雞肉亦不怕乾了調味也恰到好處 不鹹香芋地瓜球是我這次來的目的果然沒有讓我失望啊微甜的香芋和地瓜 味道很夾餡料十分充實 一點空心的位置也沒有推薦!.3) 檸檬冬瓜茶吃完煎炸食物 來一杯清涼飲品就最好不過了店主說這是他們自己製的冬瓜茶味道也是微甜 感覺很清新底部有點冬瓜肉整體味道很好
1) 古早味腩肉刈包
腩肉病帶點肥膏 很軟滑 但不會很肥膩
配點酸酸甜甜的醬汁和瓜菜
十分惹味開胃呢

2) 綜合5號 (鹽酥雞+香芋地瓜球)
鹽酥雞炸得剛剛好 炸皮不會過厚

味道也是微甜 感覺很清新
底部有點冬瓜肉
整體味道很好
2019-12-14 12 views
突然心血來潮想掃下街,本身我都比較鍾意食台灣食物,見到葵涌廣場呢度開左間台式小食,啱曬我🤣,我order左幾款食品,而分量原來唔細架,唔洗$100已經好飽青蛙下蛋賣相吸晴,酸酸地,好開胃,裡面有黑糖啫喱同奇亞籽,幫助消化之餘仲可以健康腸道🤨豬咬虎(刈包)手撕牛第一次食呢款包,味道似饅頭,口感同饅頭唔同,好軟熟,手撕牛淋滑,香牛味👍🏽👍🏽綜合6號鹽酥雞/軟殼蟹雖然係炸,但食落唔會好油,亦唔會因爲炸過而影響肉質,仲有豐富既肉汁🤪3.6牛乳雪花糕軟棉棉似棉花糖,但又唔會太甜,香牛乳味😋

青蛙下蛋

豬咬虎(刈包)手撕牛

綜合6號
鹽酥雞/軟殼蟹

3.6牛乳雪花糕
軟棉棉似棉花糖,但又唔會太甜,香牛乳味😋

• 古早味腩肉刈包
眾所週知葵廣小食數不勝數,位於三樓的TOP世界亦是其中一個美食集中地,日新月異,幾乎每次來到都有新店進駐,在街知巷聞的卷之屋附近又發現了這間台式小食店——刈Bao台式創意小食。從遠處已經看到店外貼滿密密麻麻的便利貼,形成色彩繽紛的連儂牆,最近更兼賣聖誕卡將收益撥捐星火。傳統刈包一般配以滷五花肉、花生及芫茜等材料,但這裡更別開生面創作出手撕牛和麻辣雞等其他新款刈包,另外更有各式各樣的炸饅頭、小食、甜品和飲品。黑松露雞刈包 ($18)刈包外層饅頭即使放涼後亦保持濕潤鬆軟,中間夾著炸雞粒和椰菜絲,黑松露沙律醬令整體香氣更加濃郁。辣芝滋軟殼蟹炸饅頭 ($32)饅頭即場切半油炸,故裡裡外外均炸至金黃酥脆亦不會過份油膩,餡料與饅頭之間更有一片生菜作間隔,避免饅頭受醬汁影響而變得濕軟,軟殼蟹加上芝士和辣味沙律醬更加惹味。香芋地瓜球 ($25)地瓜球炸得外酥內軟,口感煙韌軟糯而不黏牙,香甜芋頭味更愈嚼愈濃。3.6牛乳雪花糕 ($20)雪花糕外層裹上椰絲,質感軟滑且細緻綿密,帶淡淡溫醇奶香,甜而不膩。值得一提的是老闆和老闆娘謙恭有禮的待客之道,在我們點餐猶豫不決時為我們推薦和介紹各款美食,又在我們吃得狼

黑松露雞刈包 ($18)
黑松露雞刈包

辣芝滋軟殼蟹炸饅頭 ($32)
辣芝滋軟殼蟹炸饅頭

香芋地瓜球 ($25)
香芋地瓜球

3.6牛乳雪花糕 ($20)
3.6牛乳雪花糕

值得一提的是老闆和老闆娘謙恭有禮的待客之道,在我們點餐猶豫不決時為我們推薦和介紹各款美食,又在我們吃得狼狽不堪時為我們提供紙巾。良心店舖毋庸置疑本就值得支持,縱使撇除其他因素,單論食物質素與服務態度已經物超所值。
黑松露雞刈包
3.6牛乳雪花糕
又到星期六同媽媽行街街嘅日子,去咗細個成日去嘅葵芳XD,呢到真係好正,因為比起旺中更平民更MK!如果講要掃街,食小食,真係葵廣敢認第二,無場敢認第一😎。3樓真係超多人,成個迷宮咁,周圍都係食物同人。我哋捐窿捐罅,喺TOP嗰邊入面有條街全部都係小食店,轉角位有間勁養眼嘅舖頭,無他嘅因為有成大幅連儂牆,差啲連舖名同餐牌都遮埋😝。另一邊就有好多食物圖片同雪櫃,樣樣都好吸引,好想食🤤,加上台灣食物連我媽都啱。由於餐廳名叫刈bao,就一於試試招牌菜吧XD。我見就見得多,但食真係第一次,同埋我而家先知刈包係讀「掛包」,而唔係「劉包」🙈。刈包又名虎咬包,饅頭包膜夾住唔同嘅餡,有6-7款選擇。$18/1個,$30/2個,所以我哋一人叫咗一款。古早味腩肉刈包,呢個可以講係原味吧,包膜內包住一塊豬腩肉🐷,花生碎、辣菜甫同生菜等!成個組合食喺嚟超夾,但有少少辣🌶,而且新鮮整起,個包包熱辣辣超鬆軟呀😋。手撕牛刈包,呢個包就夾住滿滿嘅手撕牛肉🐮,上面再搭幾粒紅薑點綴。咬咗一啖我就上癮了,因為啲牛肉好正好入味,雖然係一絲絲,但完全唔鞋口,連埋個包食一流。由於好食😋嘅關係,會覺得個包包比較迷你,唔夠喉。另外,我哋都

手撕牛刈包

綜合5號

另外,我哋都要咗一份綜合5號($30),即係有鹽酥雞同香芋地瓜球,份量唔算多,勝在熱辣辣炸起。鹽酥雞🐔個炸皮唔會太厚,所以食到大啖雞肉,食得出有啲孜然粉味,但味道相對都係比較清淡,我自己就鍾意食濃味少少。至於炸香芋地瓜球就有3粒,外脆內軟,QQ口感,甜甜的,唔錯😛。

總括嚟講,呢間小食店都幾好,主打台式小食,但唔係剩係得鹽酥雞/大雞扒咁單調。而作為小店名字嘅刈包就真係好出色,特別係佢哋唔止古早味一款,推介手撕牛🤤,再加上呢到嘅刈包係迷你版,所以可以一次食多幾款口味。老闆娘斯文有禮,會問我哋有無乜想食,簡單介紹下。呢日嘅軟腳蟹賣哂😭,如果唔係都想試下。環境就比黃黃嘅氣氛包圍,但有啲熱,應該係商場問題🙈,呢間小店喺轉角位,相對大小小,所以都有張高枱方便立食。最後,小店加油💛。
2019-12-07
$30 (Tea)
手撕牛刈包
2019-12-11 17 views
葵芳的葵涌廣場,卧虎藏龍,常常有新鋪開了,三樓的Top 世界入面更是應有盡有,不過油煙味就比較勁。最近新開了間刈包台式創意小吃,我同老公放工後試左幾樣野古早腩肉刈包及香酥杏鮑菇刈包 ($18 each)刈(音掛)包軟身,夾著腩肉,食落唔肥,果汁仲幾好味,另一個刈包夾著素食的鮑菇,飽菇炸香再加酸酸甜甜的汁,好醒胃。份量唔算大,就係適合放工放學食過小食打打底先回家。一兜薯花黑松露醬 ($25)薯蓉整到薯花咁,再拎去炸,熱辣辣之餘仲有濃郁的黑松露醬。薯花除黑松露醬,仲有日式燒汁,辣茄芝士各口味,下次要試。香芋地瓜球 ($25)香芋及蕃薯都係我愛的,加埋一齊炸,香軟都來又甜甜地,大滿足。

最近新開了間刈包台式創意小吃,我同老公放工後試左幾樣野

古早腩肉刈包及香酥杏鮑菇刈包 ($18 each)

一兜薯花黑松露醬 ($25)

香芋地瓜球 ($25)
2019-12-11
$40 (Tea)