2024-10-09 0 views
A4 牛舌套餐蔥燒薄牛舌看似很多片,但真是很薄的,很容易就燒好了,可以吃,但就是沒有質感。厚切牛舌、岩鹽黑椒牛舌雖是厚切,但是也很細片的,厚度如早餐的薄牛扒差不多,加上岩鹽和黑椒來吃,也可以,只是兩種牛舌共200g,其實很少,不怎麼暢快。牛繁蛋拌飯選了小碗,生雞蛋送來的時候,蛋黃已經破了,蛋黃細小,比較乾,似放了一段時間,入口蛋香不及常經吃的日本蛋。點餐用手機,和燒肉like 一樣,在日本是用平板的,覺得更方便。在日本吃過一次燒肉like,¥1600左右就有和這次差不多的套餐,約¥2200就有一個期間限定的佐賀牛套餐另加雞蛋,比較起來,不論是香港的牛繁或是燒肉like,都不太實惠!性價比低!
A4 牛舌套餐

蔥燒薄牛舌

厚切牛舌、岩鹽黑椒

牛繁蛋拌飯
選了小碗,生雞蛋
入口蛋香不及常經吃的日本蛋。

點餐用手機,和燒肉like 一樣,
在日本是用平板的,覺得更方便。
A4 牛舌套餐
蔥燒薄牛舌、厚切牛舌
牛繁蛋拌飯 ,生雞蛋
2024-08-19 1166 views
在外面吃的時候,我一向都比較偏心那些家裡做不到的,或者做起上來很麻煩的。比如燒味,日韓燒肉,煲仔飯,串燒,鮑參刺肚等等。一人燒肉這幾年越開越多,吃過燒肉like等等不同的一人燒肉店都有4-5家,最後還是只重複光顧旺角這一家,幾近每個月都會去2-3次。在眾多一人燒肉店中,它不會是最便宜的,因為它有加一服務費;它也沒有提供很多各式各樣的醬汁檸檬汁,就只有簡單的兩款和黑椒跟鹽。換來的是它的服務真的不錯,店員會主動的加水換網,有時一小時用餐我換到3次網店員也不厭其煩。水有提供到冷熱水,而其他有些一人燒肉店是不給水的。飯可以選大份對我這碳水胃不要太友好。肉質沒有太肥太瘦,每次去都水準平均。星期一會有些HKD 8.8 特價品可以點。重點是它還有韓式冷面。雖然要加HKD 22, 但大熱天時吃著肥膩燒肉,來碗冷面那是多麼的消暑解膩。兩個人牛豬雞都點了,埋單HKD 149, 真奢求不了什麼了。

約咗人出旺角朗豪坊 朋友臨時有事要遲啲到 我就要一個人先食午餐 朋友推介隔離朗晴坊嘅牛繁一人燒肉朗晴坊樓下lobby比較細 都有少少猶疑 好彩上到二樓全層感覺上又OK喎 內部和式裝修好乾淨企理 我上去早冇乜人 幾個字後就已經坐滿大半 心諗應該都唔會太差嘅 所以大膽放開懷抱叫多啲一個人最啱叫四重奏套餐250g $122 蔥燒牛胸花、汁燒肩胛片、味噌豬五花、柚子胡椒雞腿肉 朋友話牛胸花超高性價比 加一份 $18/50g 另外叫我升級溫泉蛋拌飯 $24(大) 加多客大崎蟹沙律 $12 同埋燒鮮甜菠蘿 $15所有燒肉醬汁調味唔錯幾款肉都好味😋 朋友推介牛胸花果然冇失望 $18食到有牛肉味嘅嫩滑胸花片 真心超值👍🏻伴飯好大碗 鋪滿大量飯素 加上滑不留口溫泉蛋 淨係個伴飯都食到停唔到口🤭 麵豉湯同沙律就正正常常 燒菠蘿係金菠蘿好香甜又冇渣 解油膩一流👍咁大份量嘅燒肉午餐我居然可以食到九成以上可想而之味道相當唔錯 呢度抽氣系統好好 地方好乾爽唔會油立立 食完頭髮冇BBQ味 甩我底嘅朋友果然冇介紹錯 我咁大方就原諒咗佢喇😂

2024-05-05 1088 views
口痕又想食燒肉,嚟依間東京過江龍超高CP值燒肉餐廳真係啱晒 ~環境闊落光猛,木系簡約裝修乾淨企理,抽風系統良好,食完唔驚成身油煙味。每個坐位面前岩岩好有個凹位放特製一人餐盤 (匠人既尺寸準確唔馬虎!)每人都有個櫃桶有齊哂濕紙巾牙籖等,每個位都有紗籃放袋,非常貼心。套餐配搭有好多選擇,牛豬雞都有,仲可以揀肉嘅份量唔怕浪費。套餐跟漬物 (芽菜菠菜)、麵豉湯、白飯。唔夠食的話,仲可以追加小食、丼飯/冷麵。麵豉湯調味剛剛好,漬物清爽開胃,同燒肉一齊食可以中和油膩感。調味方面揀咗秘製燒汁,非常惹味。如果中意淡味,可以選鹽 / 胡椒味。另外枱面有燒肉汁、味噌、鹽、胡椒等可以自行配搭。○ 𝗔𝟵 特 選 牛 繁 套 餐 (𝟭𝟱𝟬𝗚) // $𝟭𝟮𝟴{ 橫膈膜肉 | 肩胛片 | 厚切牛舌 } ○  𝗔𝟮 牛 繁 套 餐 (𝟮𝟱𝟬𝗚) // $𝟭𝟱𝟱{ 牛胸花 | 特選肩胛片 | 薄切牛舌 }橫膈膜肉係靠近背部嘅稀有部位,口感軟嫩帶有適度油脂,肉味濃郁、肉汁豐富。肩胛片肉質比較爽彈有咬勁,肉味同樣濃郁。牛胸花入口即溶。牛舌薄切鮮嫩爽口,厚切就算燒到全熟都依然柔軟彈牙

{ 橫膈膜肉 | 肩胛片 | 厚切牛舌 }

○  𝗔𝟮 牛 繁 套 餐 (𝟮𝟱𝟬𝗚) // $𝟭𝟱𝟱
{ 牛胸花 | 特選肩胛片 | 薄切牛舌 }

牛胸花入口即溶。牛舌薄切鮮嫩爽口,厚切就算燒到全熟都依然柔軟彈牙,加埋檸檬汁,食落好清新。

○ 蒲 燒 鰻 魚 𝟭/𝟰 條 // 𝘀𝗲𝘁 + $𝟯𝟱
加熱後外層微脆,肉質柔嫩滑溜,油脂甘香。

○ 可樂 // 𝘀𝗲𝘁 +$𝟵

2024-04-29 813 views
燒肉同打邊爐呢啲真係要多人一齊先好氣氛,但好似🐻呢啲毒毒想燒肉係咪真係無辦法?梗係唔係喇,🐨就叫咗佢去呢間燒肉店自己燒飽佢🫢A7 澳洲M9里脊肉+橫膈膜肉套餐 $185套餐包含前菜、麵豉湯同米飯,我哋揀咗220G嘅肉,里脊肉肉質柔軟,而橫膈膜肉相對比較有咬口,但肉味較濃,配埋月見汁,食落口更細滑,再加埋佢哋個秘製燒汁,又多左份惹味🥴A11 北海道十勝黑毛和牛肩胛肉套餐 $165我哋揀咗100G,日本和牛要食到肉嘅甜味,所以呢款我哋無揀醬汁,淨係睇啲油花咁靚,都知口感有幾軟熟,入口有淡淡嘅肉香同甜味,呢個價錢食到和牛都無乜投訴🤭話明係一人燒肉,餐廳有部份窗邊座位都係單人位,真係一個人又有乜好怕喎😎

A7 澳洲M9里脊肉+橫膈膜肉套餐 $185
澳洲M9里脊肉+橫膈膜肉套餐

A11 北海道十勝黑毛和牛肩胛肉套餐 $165
北海道十勝黑毛和牛肩胛肉 套餐

2024-04-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
澳洲M9里脊肉+橫膈膜肉套餐
北海道十勝黑毛和牛肩胛肉 套餐
  • 北海道十勝黑毛和牛肩胛肉套餐
2024-04-29 693 views
放工同朋友想快快手食完飯返屋企揀左一人燒肉餐廳估唔到肉嘅質素幾好,食平啲都有好野😋🌟豪州射和牛($135/120g)依個和牛set非常抵食🐮有澳洲M9和牛同橫膈膜肉2款肉嘅油花均衡肉質軟腍,入口充滿油脂香🤩肉類叫左秘製燒汁😋牛肉燒出嚟更惹味🌟燒肉の定番($128/150g)定番set包咗橫膈膜肉,牛肩胛片同厚切牛舌揀左鹽醬,更加能品嚐到牛肉嘅味道😇厚切牛舌絕對值得叫除咗夠厚之餘就算燒到全熟都一樣柔軟彈牙,充滿脂香🤤🌟手作煎和牛餃子🥟(28/4件)餃子只可以用爆汁嚟形容🤤💥💥💥入面和牛餡肉粒分明帶少少黑椒味配埋餃子汁十分惹味🌟牛繁薯蓉沙律($12)帶有薯粒有口感嘅薯蓉沙律配上微甜嘅芝麻醬汁味道特別🌟大崎蟹柳沙律🥗($12)蟹柳🦀沙律用咗鮮甜爽口嘅椰菜燒肉之前食個沙律更醒胃-每個set都包咗前菜白飯同味噌湯🍚白飯仲可以按食量揀大細,唔使浪費食物👍🏻全部QR code落單非常方便
放工同朋友想快快手食完飯返屋企
揀左一人燒肉餐廳
估唔到肉嘅質素幾好,食平啲都有好野😋

🌟豪州射和牛($135/120g)
依個和牛set非常抵食🐮
有澳洲M9和牛同橫膈膜肉
2款肉嘅油花均衡
肉質軟腍,入口充滿油脂香🤩
肉類叫左秘製燒汁😋牛肉燒出嚟更惹味

🌟燒肉の定番($128/150g)
定番set包咗橫膈膜肉,牛肩胛片同厚切牛舌
揀左鹽醬,更加能品嚐到牛肉嘅味道😇
厚切牛舌絕對值得叫
除咗夠厚之餘就算燒到全熟都一樣柔軟彈牙,充滿脂香🤤

🌟手作煎和牛餃子🥟(28/4件)
餃子只可以用爆汁嚟形容🤤💥💥💥
入面和牛餡肉粒分明
帶少少黑椒味
配埋餃子汁十分惹味

🌟牛繁薯蓉沙律($12)
帶有薯粒有口感嘅薯蓉沙律
配上微甜嘅芝麻醬汁味道特別

🌟大崎蟹柳沙律🥗($12)
蟹柳🦀沙律用咗鮮甜爽口嘅椰菜
燒肉之前食個沙律更醒胃
每個set都包咗前菜白飯同味噌湯
🍚白飯仲可以按食量揀大細,唔使浪費食物👍🏻
全部QR code落單非常方便
2024-04-25 702 views
百幾蚊食到燒肉,適合人少少但又想解下去食燒肉的引🤔平日七點左右去到,入面已經坐左八成人,每枱限坐90分鐘,所以流轉都快,在我地食緊期間,雖然間中有人等下位,但都好快有位。餐廳環境光猛闊落,每個位坐落都幾舒服,而且冷氣風好夠,唔會食到好大陣味。可以選的餐都好多種類,我地中意食牛又怕餓,就叫左一個A2一個A10。A2有牛胸花、肩胛片仲有簿切牛舌,我地叫大份量250g,就$155。另外A10,有牛有豬有雞,我地叫大份$350,價錢先$165,好抵食。調味方面我地揀左秘製燒汁,係濃濃的醬汁味,如果中意食淡味d,可以選鹽或者胡椒味。總體來講,以呢個價錢來講,係幾抵食。
百幾蚊食到燒肉,適合人少少但又想解下去食燒肉的引🤔

2024-04-23 443 views
📍牛繁有冇人同我一樣好鍾意食一人燒肉👅可以自選份量同肉類,價錢又唔貴,口痕嘅時候可以食吓。A8四重奏🐔🐮🐷 250g $122 (牛繁蛋拌飯 +$16)蔥燒牛胸花·汁燒肩胛片·味噌豬五花·柚子胡椒雞腿肉佢哋嘅秘製醬汁做得幾好,燒完就咁食都已經好夠味,最好食係雞肉,超香柚子味🤤A9特選牛繁套餐🐮 250g $178 (牛繁蛋拌飯 +$16)橫膈膜肉·肩胛片·厚切牛舌呢個價錢食到咁多款高質肉真係好抵,油脂遍布均勻,同埋牛舌記得要燒耐少少,咁你就會得到一塊外脆內軟爽口彈牙嘅牛舌😋
📍牛繁

蔥燒牛胸花·汁燒肩胛片·味噌豬五花·柚子胡椒雞腿肉

橫膈膜肉·肩胛片·厚切牛舌
呢日喺同一座大廈脫完毛就嚟咗試呢間燒肉店佢除咗有單人位之外其實佢都好多位係for2/4人 晚餐時間嚟非常熱鬧 建議大家早啲嚟/攞飛等~啲套餐有100/200g揀 另外都有得單點🫙枱面有燒肉汁、味噌、鹽、胡椒等等嘅調味料可以俾你自己決定點樣配搭👨🏻‍🍳🤳🏻特選三重奏(十勝A5和牛肩胛肉、汁燒牛胸花、味增豬五花)呢個set可以牛豬夾雜咁食☺️整體肉質都比起期望中要好牛肉薄身所以燒一陣就可以食 唔會話難咬 調味適中 配醬料食或者就咁食都OK~👨🏻‍🍳🤳🏻A6 豚肉套餐 (豬頸肉❤️‍🔥&五花腩配生菜|海苔|蒜片) $108/200g 豬頸肉好好食 有啲厚度又夠嫩 同埋就係有嗰陣好香嘅豬頸肉味😚五花腩都唔錯 唔會太薄 佢份量好多 我配生菜食食晒啲菜都仲有肉👍🏻嗰日好肚餓所以嗌咗200g 食完非常飽🤤👨🏻‍🍳🤳雞頸肉單點❤️‍🔥勁彈牙 !! 呢啲都係少食多滋味嘅肉類 嗌嚟2個人share就最啱❤️‍🔥
呢日喺同一座大廈脫完毛就嚟咗試呢間燒肉店

建議大家早啲嚟/攞飛等~

啲套餐有100/200g揀 另外都有得單點

呢個set可以牛豬夾雜咁食☺️
整體肉質都比起期望中要好

嗰日好肚餓所以嗌咗200g 食完非常飽🤤

👨🏻‍🍳🤳雞頸肉單點❤️‍🔥
今日決定早收工、去食燒肉。時間大概係16:30,入店時只有3-4人進餐。進去後,亦只多三個人入店。但店員安排窗口位,隔一個座位地安排座位。但當窗口位的一排,已經不能再空出位置安排座位時,店員無安排新顧客去其他空檯就坐,反而係安排陌生人旁邊。完全唔明白,成間店明明無咩人,空位大把,但刻意安排一齊坐。完全無左1人燒肉既意義。
今日決定早收工、去食燒肉。
時間大概係16:30,入店時只有3-4人進餐。
進去後,亦只多三個人入店。
但店員安排窗口位,隔一個座位地安排座位。

2024-04-17 303 views
去旺角行街,見到有一人燒肉,就入去食!蔥鹽檸檬!日本櫻姬雞頸肉(50g) $25.0雞頸肉好滑好滑!再加上蔥鹽檸檬,酸酸的很開胃!特選黒毛豚肉套餐 $118黒毛豚肉套餐裏有黑毛豬肋條和豬梅花,醬汁選擇了辣味增醬,味增味十足👍🏻👍🏻腌得很入味,黑毛豬肋條好淋,很有黑毛豬的香味!套餐選一了漬物裏面有芽菜向菠菜,白飯可以選擇大、中、小!我二話不說選擇了大的白飯!牛胸花套餐 (300G ) $114牛胸花套餐選擇了300g的,真係有很多很多!愛吃牛肉的朋友一定來!這個選擇了秘製燒汁,他們家的燒汁真的很香!另外還加配了香蔥燒(+$6.0),香蔥燒超級推介的,燒完的牛五花再包香蔥吃,口感層次,非常豐富!薄切牛舌 (100g)牛舌選擇了鹽醬醬汁,一點也不韌,口感非常豐富而且,📍地址:牛繁一人燒肉 (朗晴坊)旺角砵蘭街215號朗晴坊2樓#香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日記 #美食日常 #美食探店 #探店 #人氣打卡餐廳 #香港美食推薦 #旺角美食 #旺角 #燒肉 #旺角美食 #旺角探店 #旺角燒肉 #一人燒烤 #旺角一人燒肉 #燒肉店

去旺角行街,見到有一人燒肉,就入去食!

蔥鹽檸檬!日本櫻姬雞頸肉(50g) $25.0

雞頸肉好滑好滑!再加上蔥鹽檸檬,酸酸的很開胃!

特選黒毛豚肉套餐 $118

牛胸花套餐 (300G ) $114

薄切牛舌 (100g)

牛舌選擇了鹽醬醬汁,一點也不韌,口感非常豐富而且,

📍地址:
牛繁一人燒肉 (朗晴坊)
旺角砵蘭街215號朗晴坊2樓

2024-04-15 261 views
放工跟老公係旺角食飯,搵到間一人燒肉,其實都好抵食,D肉都相當唔錯。澳洲M9里脊肉加橫膈膜肉澳洲M9里脊肉是最嫩的部位,脂肪成份低,少許油花,肉味香濃。橫膈膜肉質柔軟、油花分布均勻、肉味更重,配上雞蛋汁更滑溜。特選牛繁套餐有橫隔膜肉,肩胛肉,厚切牛舌比起M9食法有不同,但係牛味一樣很濃,燒起來很鮮美。特別一提是厚切牛舌,每一口很軟很嫩,已切花紋,令牛舌更易熟。套餐已包含麵豉湯,米飯,米飯按需要而叫大中細飯。整體自己燒都好方便,餐廳用具擺設易上手,自己獨處燒烤都一樣無問題。個爐頭清潔得好乾淨,自己張枱拉開個櫃已經有餐具,設計唔錯

澳洲M9里脊肉加橫膈膜肉

特選牛繁套餐
有橫隔膜肉,肩胛肉,厚切牛舌

套餐已包含麵豉湯,米飯,米飯按需要而叫大中細飯。

2024-04-12 246 views
餐廳感覺幾企理,座位都幾多,大部分以1人或2人枱為主。另外食物選擇亦唔少,牛肉嘅款式比較多。A10 四重奏套餐 呢個套餐啱哂有選擇困難嘅我呀!入面牛、豚及雞都有齊,4款肉包括蔥燒牛胸花, 汁燒肩胛片, 味噌豬五花, 柚子胡椒雞腿肉。牛肩胛肉肉質結實,雞腿肉好嫰滑,配柚子胡椒好香。A11 北海道十勝黑毛和牛肩胛肉 和牛比想像中大塊,而且幾厚身,油脂豐富,燒到兩邊微微焦脆,肉質好嫰滑,nice!兩個套餐都包咗前菜、白飯及味噌湯。加錢升級要咗牛繁蛋拌飯,飯素拌溫泉蛋,好送飯呀!另外都加錢要咗健康之選嘅蟹柳胡麻沙律撈麵,蟹柳份量好足,兩個都好食!而加仲做緊星期一限定優惠,用$8.8 就可以加點指定食材,好抵呀!

A10 四重奏套餐
牛肩胛肉肉質結實,雞腿肉好嫰滑,配柚子胡椒好香。

A11 北海道十勝黑毛和牛肩胛肉

2024-04-08
2024-04-12 219 views
喺旺角行完街🛍️,近住朗豪坊,又想就腳抵食啲💰,我哋就揀咗一間一人燒肉舖🔥。舖頭座位之間有間隔,環境同其他一人燒肉舖質素拍得住🌟,服務都好好😍。.🐄A2牛繁套餐($180)呢個套餐包咗三款唔同嘅部位💕。牛胸花夠晒滿足,燒到金黃色🔥,夠晒油脂,又有炭火味😋。特選肩胛片肉質就更加靚,雪花分布均勻啲❄️,而且肉味比較濃郁。薄切牛舌同樣夠晒濃味👅,而且切出嚟厚薄度適中,啱啱好有爽口嘅感覺🫦。套餐仲可以揀小食泡菜🇰🇷。香蔥蛋拌飯配埋好靚嘅流心生雞蛋😍,撈埋香口嘅蔥花,真係好滿足。飲品就揀咗罐裝汽水🫧。.🥩A1牛胸花套餐($138)300G牛胸花份量真係好多😆,食落超滿足,可以一啖又一啖嘆邪惡燒牛肉🐮。而且肉本身已經醃過,有甜香嘅日式燒汁味道🎌。套餐嘅小食都可以揀漬物,爽口嘅芽菜同埋菠菜都好開胃🌱。香蔥蛋拌飯配埋油脂感特別重嘅牛肉好正🍛。帶甜嘅燒肉醬,或者甜甜辣辣嘅味噌醬都好夾牛肉🥢。套餐飲品亦可以揀樽裝茶。
🐄A2牛繁套餐($180)
🥩A1牛胸花套餐($138)
2024-04-10
Dinner
✨A9 特選牛繁套餐✨横膈膜肉、肩胛片、厚牛舌:第一次食横膈膜肉,而佢嘅顏色比較深色;肩胛片嘅脂肪組織分佈平均,肉質有彈性;而牛舌果然係厚切 食完幾滿足,佢表面帶油脂香味,內有獨特嘅咬感。燒呢3種肉都非常juicy 滴曬汁,同埋我燒得好有碳香😝/芽菜+菠菜🥬:充滿麻油香/海苔麵豉湯&飯🍚:白飯粒粒分明.✨+$18 牛胸花 唔會好肥嘅感覺,好有肉感🐮.✨飲品✨·Sapporo啤酒.津路烏龍茶.燒肉我最鍾意肩胛片‼️空間感都OK 起碼唔覺得好擠迫👌🏻而嗰兩個男職員嘅服務態度真係好好+好一致,非常罕見嘅好服務👍🏿
✨A9 特選牛繁套餐✨
横膈膜肉、肩胛片、厚牛舌:
芽菜+菠菜🥬:充滿麻油香
海苔麵豉湯&飯🍚:白飯粒粒分明
✨+$18 牛胸花
唔會好肥嘅感覺,好有肉感🐮
✨飲品✨
·Sapporo啤酒
.津路烏龍茶
A9 特選牛繁套餐
2024-04-08
$196 (Lunch)
A9 特選牛繁套餐