2022-07-08 281 views
行經灣仔,又想食燒烤,梗係搵牛極自助購票好方便,如果唔想自己購票,店員亦都會幫你點❤️話明半自助,梗係自己配搭個醬汁,我自己好鐘意蒜蓉,落左勁多比自己😋沙律,湯,白飯都係自助,唔洗怕醜,自己食返自己食到既份量,唔好浪費👍唔好睇少得椰菜沙律,加啲日式芝麻醬,柚子醋,再加蒜蓉,呢個配搭,我食到兩大碗🤣重點:椰菜:清甜爽口,完全無氧化變啡坐底望下天花板,櫻花樹下加石板燒,感覺幻想下去了日本一趟吧😏拎完沙律同湯之後,牛肩已預備好❤️每張枱上又有黑椒,鹽,辣椒香草,扮下廚神落下海鹽❤️其實唔一定要落調味,牛肩都好重牛肉味,自己慢慢燒,一開始得外皮係熟同燒到脆皮香口,內裏係生,自己鐘意幾多成熟又得,食到最尾個石板仲係好熱🤣日式牛尾湯:料足一大舊牛味而且有好多不同的配菜(蘿蔔,洋蔥,蕃茄),湯係煲够時間,牛味濃郁,勁想飲多幾碗一人半自助餐新選擇👍
行經灣仔,又想食燒烤,梗係搵牛極

自助購票好方便,如果唔想自己購票,店員亦都會幫你點❤️

重點:椰菜:清甜爽口,完全無氧化變啡

拎完沙律同湯之後,牛肩已預備好❤️

每張枱上又有黑椒,鹽,辣椒香草,扮下廚神落下海鹽❤️

一人半自助餐新選擇👍
  • 日式牛肉湯
  • 牛肩排
呢間餐廳半自助餐形式首先係用機比錢買飛落單 比較似日式嘅做法然後出面基本上已經有齊你所需咁濟包括檸檬水、圍裙 (好重要!!!)自助區亦有湯 有沙律 有飯 有醬汁醬汁包括辛未芥末燒汁、蒜蓉同自家製燒肉汁而枱面就有黑椒同粗鹽牛肩排 180g $85 💁🏿‍♀️喺門口見到2021年5月嘅時候已經獲發證書話牛極係用正規嘅鹿兒島縣嘅薩摩牛🐮識落好有咬口 仲有少少牛筋🤏🏻味道亦較為香濃 最最最滿意係可以自己控制煮幾耐切開入邊啲肉仲粉嫩粉嫩就啱啱好喇😋黑豚腩片 $90 🙆🏿‍♀️同椰菜一齊醃 反而啲椰菜好鬼入味 索晒啲汁小妹用嚟撈飯食😋啲黑豚腩片一啲都唔韌 而且都夠肥🐷反而幾鍾意食 點少少汁已經好味日式牛肉湯 $0 🙆🏿‍♀️有菜有肉有紅蘿蔔有白蘿蔔雖然任裝 但都唔馬虎我哋每人都飲咗兩碗🤫椰菜沙律 $0 💁🏿‍♀️配上胡麻沙拉汁及柚子沙拉汁小馬直頭當飯食 食到飽為止又可以解一解牛排同腩片嘅油膩感😆珍珠米 $0 💁🏿‍♀️煮得啱啱好,唔會太腍或者太硬👍🏿
呢間餐廳半自助餐形式
首先係用機比錢買飛落單 比較似日式嘅做法
然後出面基本上已經有齊你所需咁濟
包括檸檬水、圍裙 (好重要!!!)
自助區亦有湯 有沙律 有飯 有醬汁
醬汁包括辛未芥末燒汁、蒜蓉同自家製燒肉汁
而枱面就有黑椒同粗鹽

配上胡麻沙拉汁及柚子沙拉汁
小馬直頭當飯食 食到飽為止
又可以解一解牛排同腩片嘅油膩感😆

珍珠米 $0 💁🏿‍♀️
煮得啱啱好,唔會太腍或者太硬👍🏿
2022-06-24
$87.5 (Dinner)
椰菜沙律
呢幾年石板燒好流行,除咗可以自己控制火喉、熟度之外,價錢亦相對宜人,仲要白飯任裝,一定食得飽添😂☺️牛肩排 180g $85枱面上仲有黑椒同鹽嗰啲俾你自己落, 呢塊扒都算有啲厚度,唔會放一陣就well done,啱啱切開入邊啱啱好medium rare,但要注意,一切開就好快變medium。佢嘅口感比較有咬口,有少少牛筋,肉味都幾濃,點埋舖頭自家製燒肉汁就已經好好食😆😋黑豚腩片 $90呢個醃得好好味,連啲配菜都好入味,連醬都可以唔駛點太多。而D腩片都夠薄,所以完全唔會好嚡好韌,腩片嘅肥膏又夠,塊塊都好大塊,仲要有成4-5片,都算幾抵。☺️日式牛肉湯 $0☺️椰菜沙律 $0🙂珍珠米 $0以上都係任斟任裝任飲任食的,牛肉湯飲落有啲似屋企自己煲蕃茄薯仔紅蘿蔔湯嘅味道,飲到有種鮮甜味,個湯有好多蔬菜,亦都真係有律肉嘅。椰菜沙律就有胡麻醬同柚子沙拉汁,直頭可以當飯食,又可以減少罪惡感。去到最後仲有珍珠米配牛肉湯呢個秘密食法,都好唔錯㗎🤫‼️最最重要‼️記得拎圍裙

☺️牛肩排 180g $85

😋黑豚腩片 $90

☺️日式牛肉湯 $0
☺️椰菜沙律 $0
🙂珍珠米 $0

‼️最最重要‼️記得拎圍裙
$87.5 (Dinner)
2022-06-25 164 views
又嚟到港島搵食嘅時間~ 今次食咗自助石頭燒肉🔥 最鍾意呢類餐廳可以自己揀肉嘅份量,仲有可以無限任添菜、湯、飯😋牛肩排 180g $85份量其實都唔少,好驚食扒太大塊食唔哂又變食肉獸,呢個啱啱好~ 上枱時好貼心咁有張紙遮住唔怕彈到成身都係~ 牛肉冇筋加埋上面啲柚子皮都幾fresh❤️黑豚腩片燒 $90唔食牛都有其他選擇~腩片好爽啲汁喺石頭上面燒住增加咗香味👍🏻 可以自助揀埋點咩醬料,個人喜歡配韓式醬🥰無限添飲牛肉湯原來係牛尾湯😂 雖然同想像唔一樣,但入面有好多蔬菜又夠濃,添飲咗碗🤣🤣🤣

牛肩排 180g $85

黑豚腩片燒 $90

2022-06-25 109 views
Sliced pork belly🐷黑豚腩片燒。黑豚肉其實係日本黑豬肉的一種,因為矜貴,且肉味上乘﹐都有人將它媲美為豬肉界的神戶牛柳﹐🥰所以售價,亦會較本地的豬肉高出幾倍。黑豚五花腩🔥極佳大理石油花紋路,鮮甜柔軟特性,❤脂肪香,而且肉汁甜,食落肉質富彈性,非常美味🥰特別好吃。脂肪層層分佈,入口即溶﹐非常鬆化👍最適合石燒品嚐。經專人飼養﹐😙因此飼料亦經特別研製﹐可以令黑豬本身嘅脂肪含量減至最低﹐但肉質方面,仍可保持鬆軟😋
Sliced pork belly🐷黑豚腩片燒。

2022-06-25 76 views
午市set lunch日式雞排燒,chicken steak🐤燒雞扒,都是常見的日式家庭料理😍雞扒配搭香甜的燒汁,🥢材料簡單,卻美味無窮。用石板將雞扒煎香,🔥配合日式照燒汁,再去煎煮一會,🇯🇵讓照燒汁的味可以慢慢滲入雞扒,配飯或意粉都非常唔錯!🍚甜甜鹹鹹的雞肉,🍘和醬汁搭配,配上白飯一起放入口中咀嚼,juicy,香滑,好好味!👍lunch time good choice, fast and convenient.

放工經過聞到好香嘅燒牛肉味,同朋友就不自覺咁行咗埋去 ,睇完menu 覺得幾啱食,又咁啱有位,就入咗去🤪佢係自助式落單,喺部機落咗單俾埋錢,就坐埋位等食😆 其中一個好正嘅地方就係湯,白飯,同埋椰菜絲都係任食😍😍我地叫咗牛肩排🥩同埋黑豚腩片🥓個人比較鍾意牛肩排😋 冇筋好軟熟同埋好juicy!! 肉質幾好,呢個價錢有咁高質真係性價比好高👍👍 黑豚腩片就好啱送飯😌 佢地嘅醬汁都好好味!同朋友食到停唔到係咁添菜🤣同埋環境都好舒服好好坐,回頭指數極高😍👍
放工經過聞到好香嘅燒牛肉味,同朋友就不自覺咁行咗埋去[牛極] ,睇完menu 覺得幾啱食,又咁啱有位,就入咗去🤪

我地叫咗牛肩排🥩同埋黑豚腩片🥓

同埋環境都好舒服好好坐,回頭指數極高😍👍
2022-06-21
Type of Meal
Dinner
  • 牛肩排
2022-06-24 183 views
灣仔都算多美食,但如果石板燒應只有這間。下午茶時間經過灣仔,發現之前响銅鑼灣的牛極,見做緊午市優惠,就入去試下😋午餐set都幾抵食,上次食過牛柳,今次就試日式雞扒自己用機點,好方便,當然店員亦到好教你點用Order完雞扒,照舊沙律🥗、湯🥣同飯任食當然,唔好淨係食晒呢啲丫自助區好企理,衛生👍👍👍㸓完湯同沙律🥗街到位,就已經見到塊雞扒燒得勁香等緊我雞扒大大塊,厚身、滑肉,咬落口,雞皮仲脆,啲汁又bi 岀來,個燒汁好惹味,無奈😮‍💨戒飯中,否則撈白飯都好正😋綠色係椰菜,因為雞傳熱好快,如果塊雞就甘响石板都好快會燶,餐廳利用椰菜放低墊住塊雞,椰菜又可以吸到雞燒汁既味👍個蒜蓉醬點雞扒,另燒汁個味更惹味沙律:芝糊麻醬+柚子醋 (自己另加蒜蓉),食左兩大碗,天氣熱食沙律,可以透心涼日式牛肉湯湯味濃,但唔係味精既濃,係煮過蘿蔔、洋葱🧅既濃,真係見到舊牛肉响入面,湯煲既餸真係真材實料🉐️👍

午餐set都幾抵食,上次食過牛柳,今次就試日式雞扒

自己用機點,好方便,當然店員亦到好教你點用

Order完雞扒,照舊沙律🥗、湯🥣同飯任食

當然,唔好淨係食晒呢啲丫

自助區好企理,衛生👍👍👍

㸓完湯同沙律🥗街到位,就已經見到塊雞扒燒得勁香等緊我

個蒜蓉醬點雞扒,另燒汁個味更惹味

• 日式雞扒
2022-06-19 115 views
想食好耐嘅石燒,今次同朋友剛好試哂牛同豬牛柳出奇地好淋,無筋,都幾juicy其實好喜歡佢可以自己揀分量,啱哂我地呢啲咩都想試下嘅朋友,石燒嘅好處係可以自己控制肉嘅熟成度,本身不太能食太生嘅牛,今次可以煎到自己喜歡嘅程度😝 豬腩片好好餸飯😂😂😂,不過對於唔食肥嘅朋友黎講,肉比較少,要好好考慮環境黎講,坐落都幾鬆動,開頭覺得冷氣好大,但原來好有需要,因為好大煙,如果抽風系統好啲會好啲,因為我地都食到好「感動」整體還好,價錢唔貴,白飯,沙律同湯可以任添,一定飽
想食好耐嘅石燒,今次同朋友剛好試哂牛同豬
牛柳
出奇地好淋,無筋,都幾juicy
豬腩片
整體還好,價錢唔貴,白飯,沙律同湯可以任添,一定飽
2022-06-17
Type of Meal
Dinner
🌟超高性價比🇯🇵日本大熱石燒牛🥩石燒牛係日本大行其道,勝在夠自在,自己想燒幾熟就幾熟,而呢間石燒牛專門店有唔同款式嘅牛仼君選擇,有肉眼,牛柳,西冷,和牛等😚🥩牛柳 180g ($115)- 係自動售賣機嗰度落單後就會有專人呈上石燒牛,牛柳係高温加熱過嘅石板上燒得熾熱,不斷發出”滋滋”聲,油脂燒到周圍亂跳,面紙都遮唔住😂,不過餐廳有窩心地提供圍裙🥰- 牛柳厚到字典有得比,但肉質鮮嫩,一刀就成功分割,內裏粉紅嘅鮮肉表露無遺🤩 如果想熟啲,燒多幾分鐘就可以享用☺️ 石燒牛柳表面有陣bbq味,內𥚃肉汁豐富,牛味明顯又唔會太濃烈🤤- 自助沙律吧有韓式辣醬,燒肉汁,蒜蓉,亦白飯同日式牛肉湯任添,日式牛肉湯有紅蘿蔔白蘿蔔洋蔥同牛肉,味道似羅宋湯加牛肉🤤- 餐廳座位多樣,一家大細位有,一人位都有,最啱想自己毒毒地鋸扒嘅朋友仔😋 悄悄不足係餐廳人間煙火略為鼎盛🫢
🌟超高性價比🇯🇵日本大熱石燒牛🥩

🥩牛柳 180g ($115)

2022-06-15 93 views
🎏 港島吃貨系列 — 牛極✨#90cp灣仔篇 #90cp日本篇➖➖➖➖➖近期呢間性價比甚高嘅鐵板牛開到成行成市😌營運模式上佢起幾似日本餐廳,先喺售票機點餐,之後再搵位,都幾似日本嘅拉麵舖😂 其實之前都食過一兩次,收工路經灣仔見佢冇乜人就入去食個快嘅!美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🥩 牛肩扒 180g $85🥩 西冷 180g $135叫完牛之後其實佢都有自助吧,你可以任添飯沙律同埋羅宋湯😏 如果你係大食嘅就啱晒!不過牛就冇得添啦,盡量都適中🧐 個人覺得我牛肩扒係完成其他,唔知點解其他牛都係偏韌(可能係我煎煮嘅技術問題🥲) 而且性價比都算高🤑 試過佢嘅雞扒都係唔錯都可以一戰!老實講都係食佢嘅性價比,呢種嘅鐵板牛市面上都有唔少其他嘅選擇不過都偏貴🤧 平民價嚟講佢算唔錯💰Total: $220✅ 性價比高🤑❌ 店員服務態度就參差咗少少,之前我去土瓜灣嗰間啲姨姨比較識做😂 同埋雖然同場唔係太多人,但係油煙都超勁,衛生環境略遜其他分店,絕對有改善空間🥲🤧💡溫馨提示💡大家記住上菜後牛扒要切
🎏 港島吃貨系列 — 牛極✨
#90cp灣仔篇 #90cp日本篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🥩 牛肩扒 180g $85
🥩 西冷 180g $135

💰Total: $220

✅ 性價比高🤑

💡溫馨提示💡
大家記住上菜後牛扒要切開慢慢煎啊!睇住overcook🤯

➖➖➖➖➖
📍 牛極 (皇后大道東) (灣仔)
灣仔皇后大道東238-240號地舖
2022-06-14 84 views
係灣仔收工,一個人又唔想食快餐同埋譚仔,經過見到呢間主打食牛扒ge 餐廳,就一個人膽粗粗咁入咗嚟試吓,裡面嘅裝修風格都比較日式,同埋枱與枱之間都比較寬躺一入到舖頭就會見到有一部自助售賣機,餐廳會安排一位店員幫忙點餐,除咗有美國級數嘅牛扒仲有日本和牛選擇,我今次就選擇咗180 g嘅牛肩扒($85)係等緊攞牛扒嘅期間,我就去咗食自助區攞湯同埋沙律菜,湯係羅宋湯,材料好豐富,有大大嚿牛腩,紅蘿蔔,白蘿蔔同洋蔥沙律菜亦都有兩款醬汁可以選擇,分別係芝麻醬同日本柚子汁,自助區亦都有白飯任裝牛扒醬汁亦都有兩種選擇,分別係燒汁同辛味芥末燒汁攞完所有配菜之後個牛扒就來到啦,職員好貼心建議我要去攞圍裙上菜嘅時候牛扒放咗係一個熱辣辣嘅石板上面,剛剛嚟到嘅牛扒只係一成熟,之後你想要幾多成熟可以自由控制,個牛肩扒好重肉味,而且好多肉汁,肉質比較淋,脂肪比例比較少總括嚟講,可以用一個快餐嘅價錢,食到一個高質素嘅牛扒,絕對係物超所值

牛扒醬汁亦都有兩種選擇,分別係燒汁同辛味芥末燒汁

攞完所有配菜之後個牛扒就來到啦,職員好貼心建議我要去攞圍裙

石燒牛扒入港多年,已經唔係陌生既高質食法,周圍都見到有石燒牛既專門店,配合300度火山石板上任你煎,熟度、燶度自己揀,有得食有得玩今次食既係灣仔牛極,舖內極為寬闊,行入啲仲有啲private d既位,日式陳設,簡單但舒服,自助區都好闊落,環境都算幾唔錯餐牌基本上食開既牛部位都有,更有變奏版既雞排、豚肉、鰻魚等,幾有新意今次選擇日式燒雞排,先取自助任食既飯湯同沙律,珍珠米飯配紫菜粉,好吸引,沙律有日式酸汁同芝麻醬,日式牛肉湯有啲似蕃茄牛肉湯超足料,真係有牛肉完全無扼你,牛肉湯好有牛味,相當唔錯整個燒雞排餐配埋一齊好似定食咁,上枱時會先用張紙蓋住,以免舊石最熱既時候彈到你一身都係,非常細心係時候燒雞排!雞排同牛排唔同,本身已燒熟上黎,唔使擔心食到唔熟既,但可控燶度、香口度,燒雞排比燒牛扒更香,雞排好厚身多汁先試就咁食,皮脆而肉質好嫩,皮真係正,香口既滑雞配醬汁,有燒肉汁同芥末味辣椒醬,仲有蒜茸!!!係蒜茸!!任拎!!狂拎後加埋落去燒,蒜香燒雞排,味道完全升級,加埋燒汁,再配飯,OMG,真係超好味飯都食多左碗,鍾意食少少辣既亦可以點芥末辣椒醬,都好味而會上癮牛扒地位專崇,諗住石燒轉食其他食材

米飯連紫菜飯素

日式雞排燒

係時候燒雞排!
先試就咁食,皮脆而肉質好嫩,皮真係正,香口既滑雞

燒雞排加蒜茸

燒汁蒜茸雞排飯

牛扒地位專崇,諗住石燒轉食其他食材會差啲,但結果超乎想像
令到飯同醬更突出,所有野都好夾,有時如果唔係想歎牛味,想試下另一啲味/飯既,絶對支持試下

#我飲左4碗湯配角可能都係主角
#地方夠大樓底夠高就唔會成身油煙
日式雞排燒
燒雞排加蒜茸
燒汁蒜茸雞排飯
2022-06-11 52 views
成日行過都見到入面好多人,不過無特別留意食咩,終於有機會一試,$85/180g 牛肩扒,白飯、羅宋湯、椰菜絲沙律任食。係門口買飛後,牛扒好快送上。水、飯、沙律、醬汁都係自助。熱石非常存熱,上枱勁香。肉質好冧,唔會um, 白飯係珍珠米,椰菜絲沙律好新鮮。熱石一路keep 住熱,擺上燒汁同蒜蓉,好好食!總結黎講,平平地又一定夠飽,味道正常,環境乾淨,職員都友善,係灣仔區黎講都算性價比高,算抵食!趕時間仲可以外賣。
2022-06-09 63 views
📍牛極 @gyuugoku 熱石煎牛扒最近好受歡迎,灣仔皇后大道東開咗一間叫「牛極」(Gyuugoku Stone Grill Steak)嘅日式餐廳,主打以火山石燒至高溫自助煎牛扒啲牛扒嚟自美國、紐西蘭及日本都有,而且有5款種類,可以選擇不同份量,最平的套餐只需$78。平時食和牛都要幾百蚊先有交易,依度最平$168就可以試到200g和牛,而且珍珠米白飯、沙律及麵豉湯任飲任食,CP值高,食肉獸一定要試。餐廳每天供應的牛肉均經過至少三天的自然熟成處理程序,5款肉類分別有牛肩肉眼、牛肋骨扒、西冷、牛柳及正宗日本和牛。每款都提供約 200 克、300 克及 400 克的份量選擇。今次點咗最平的180g牛肩肉同埋西班牙黑毛豬扒牛肩肉同埋豬扒啲肉入口鬆軟,點埋佢嘅醬油直情係一種享受!餐廳採用日式裝潢,自助落單,有沙律、湯、珍珠米白飯任食Bar毋須額外收費,非常之抵食!
📍牛極 @gyuugoku

今次點咗最平的180g牛肩肉同埋西班牙黑毛豬扒
牛肩肉同埋豬扒啲肉入口鬆軟,點埋佢嘅醬油直情係一種享受!