2024-09-09 154 views
其實平時好少去杏花邨 咁啱夜晚去開附近就去杏花新城搵嘢食 🍽️ 經過見到呢間日式餐廳好似都啱食 就冒險入去試吓 😂 諗住叫一個飯 再加一個烏冬 再加小食 😋 咖喱都幾多選擇 最後揀咗個比較少見嘅咖喱吉列池魚飯 🍛 烏冬都有好多選擇 見到黑松露忌廉海鮮烏冬 好似好吸引就叫咗嚟試吓 🍜 🍛 咖喱吉列池魚飯咖喱吉列池魚飯係傳統日式咖喱味 驚喜在於咖喱入面有幾粒紫薯喺入面 甜甜哋 兩塊池魚都炸得酥脆香口 平時吉列通常都係炸豬扒 池魚炸起上嚟啖啖肉都好食~ 🍜 黑松露忌廉海鮮烏冬黑松露忌廉海鮮烏冬好香 一送餐就聞到好香濃松露味 本身怕忌廉湯食完好滯 但食落又ok 湯底偏creamy 烏冬彈牙 帶子同三文魚都好食 🤤🍽️ 追加小食因為有啲肚餓 仲叫咗炸物小食 有幾塊南瓜、炸雞 同芝心脆脆 因為食勁多炸嘢怕熱氣 仲叫咗秋葵沙律中和下🤣
經過見到呢間日式餐廳好似都啱食 就冒險入去試吓 😂

2024-07-06
Type of Meal
Dinner
2024-08-31 260 views
杏花邨不少outlet行下,不過運動鋪不是很多。 經過元氣壽司太多人排隊,而呢間拉麵無咩人。因此晚餐簡單食,想要拉麵, 黑松露忌廉烏冬 偏甜的湯,又可以當做甜品。 海鮮烏冬夠大新鮮,黑松露是一小勺,點綴湯底。 黑蒜炙燒豚肉香口不會太肥膩,不過黑蒜的口感同炸蒜好似不會太多。如果想要重口味,餐臺亦無特別提供七味粉,如果更濃會更好啦。 本身想要啤酒,生啤容易賣曬。 而家香港都好少帶現金,佢只收現金。🤣 由於現金的缺少,我哋只叫兩碗拉麵當晚餐,認真簡單食。
杏花邨不少outlet行下,不過運動鋪不是很多。
經過元氣壽司太多人排隊,
而呢間拉麵無咩人。
因此晚餐簡單食,想要拉麵,

如果想要重口味,餐臺亦無特別提供七味粉,如果更濃會更好啦。

2024-08-30
  • 黑松露忌廉海鮮烏冬
見到呢間備受好平,特登嚟試一次,但係食完之後都幾失望.......... 從飲品到食物都係首先我哋係叫自家製雪梨茶,佢冇就上咗第二杯畀我哋,上枱時先同我哋講。 如果落order嘅嘢冇, 應該問一問我哋, 可以飲第二啲吖另外叫咗一個湯麵, 鍾意健康嘅就幾好,因為同日本湯麵比起上嚟比較淡味。至於個吉列炸蠔同吉利豬扒飯真係不得了, 日本炸物最重要係個炸粉,但係佢個炸粉係炸唔起,竟然入面係濕嘅, 口感甚差皮肉分離基本上呢十年都好少食到咁樣嘅炸物 2/5分 成餐飯 畀到盡

皮肉分離

基本上呢十年都好少食到咁樣嘅炸物 2/5分 成餐飯 畀到盡
炸蠔 ( 內裏濕立立)
淡到冇味的自家製飲品
炸唔起的炸粉
2024-03-29 471 views
放工夜晚梗係要獎勵下自己食餐好嘅🎖️食飽先有力氣繼續工作💪🏻🔥今次就黎咗呢間「八沢」食佢嘅招牌烏冬🥰雙重芝士豬排掛烏冬 $75呢個完全係芝士控必試!Double the cheese🧀🧀double the happiness🧡💛豬排係吉列,面頭炸得好脆同金黃色,炸粉唔會太厚,豬扒肉質厚實,配埋上面好濃嘅芝士醬,第一次咁食,唔會太膩幾特別😚.掛烏冬其實即係撈烏冬,啲烏冬完全冇湯,但都唔會痴埋一舊變左一餅嘢咁,每一條都好彈牙,一食就知係高質😘特別推介係佢個芝士忌廉醬,點啲烏冬落去個醬度,好似食沾麵咁,呢個醬就冇豬扒個醬咁濃芝士味,反而好重奶油味,鍾意食creamy 嘢嘅朋友一定要試,包你有驚喜💗🥳.呢間餐廳都有幾間分店📍去開附近,不妨試吓😉
雙重芝士豬排掛烏冬

雙重芝士豬排掛烏冬 $75
呢間餐廳都有幾間分店📍去開附近,不妨試吓😉
2024-03-25
$75 (Dinner)
雙重芝士豬排掛烏冬
2023-05-30 1059 views
最近需要買一對新運動鞋就想到杏花村是一個不錯的地方,除了有不少運動店外,杏花新城亦有不少餐廳。八沢是一間主打創意烏冬的日式料理店。不過店的空間比較窄,主要是2-4人的桌子,用QR Code下單。🍜芥末果醋帶子冷烏冬 ($83)要讚的是烏冬很煙韌彈牙,配上酸酸的果醋讓人更開胃。但沒想到的是芥末會是外賣包裝那種 ...另外帶子是切半,所以只有一隻半,而且去掉內藏沒太多肉 ...其他的配料 (沙律菜、番茄)倒是很清新,糖心蛋也不錯。兩位朋友點的都是番茄湯系列,可以+$10配飲品。🍜 番茄湯肉碎帶子烏冬 ($88) & 番茄湯牛肉烏冬 ($78)湯底都幾濃,但又不會太酸,湯烏冬的口感都是煙韌彈牙的。飲品方面,我的那個要散點 - 泰式奶茶 ($20)叫了少甜、少冰,甜度剛好就冰好像並沒有少到。這裡有特別的飲品 - 特製冰糖紅棗雪梨蜜 (+$10) 都大杯。最莫名奇妙是那杯泰式檸檬茶不知為何喝起來有益力多的味道 🧐
最近需要買一對新運動鞋就想到杏花村是一個不錯的地方,

除了有不少運動店外,杏花新城亦有不少餐廳。
八沢是一間主打創意烏冬的日式料理店。

🍜芥末果醋帶子冷烏冬 ($83)
要讚的是烏冬很煙韌彈牙,配上酸酸的果醋讓人更開胃。
但沒想到的是芥末會是外賣包裝那種 ...
其他的配料 (沙律菜、番茄)倒是很清新,糖心蛋也不錯。
芥末果醋帶子冷烏冬

兩位朋友點的都是番茄湯系列,可以+$10配飲品。
湯底都幾濃,但又不會太酸,湯烏冬的口感都是煙韌彈牙的。
番茄湯肉碎帶子烏冬

飲品方面,我的那個要散點 - 泰式奶茶 ($20)
叫了少甜、少冰,甜度剛好就冰好像並沒有少到。
最莫名奇妙是那杯泰式檸檬茶不知為何喝起來有益力多的味道 🧐
2023-05-20
Type of Meal
Dinner
2022-08-21 1811 views
今日同男友大大嚟杏花邨outlet睇波鞋,突然醒起呢間入選左OpenRice必食烏冬店嘅八沢,因為佢嘅地點實在離我屋企太遠😂係哂港島將軍澳,今日難得經過終於有機會試吓~黑松露忌廉海鮮烏冬 $88呢個係佢哋嘅招牌菜,連續八年銷量第一位,冇理由唔叫。一上枱就聞到好濃嘅忌廉味,上面黑松露嘅份量都幾多,湯底好正,而三文魚腩都好嫩滑,有三塊,另外仲有兩粒帶子。主角烏冬都夠滑同煙韌極鮮牛肉湯烏冬 $68因為男友大大今日唔想食得濃郁,就叫左牛肉烏冬,湯底清甜食得出傳統日本嘅味道,牛肉質素就普通,適合清淡人士總結:雖然烏冬嘅選擇唔多,但質素的確高質,尤其喜歡忌廉湯底,如果附近有一間都會想間唔中食下😂地址:杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G53B號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

黑松露忌廉海鮮烏冬 $88

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-08-10 1218 views
都好啱我哋食咁我哋就決定衝入去試吓啦👥我地總共叫左一個日式咖喱炸蝦🍤飯,一個日式帆立貝帶子,同埋芥末果醋帶子冷烏冬🍱(掛烏冬)。呢一餐又有蝦又有帶子感覺真係好豐富🔥😆我就食咗個咖喱炸蝦🍤飯,上面鋪咗兩條大大嘅日式炸蝦,咖喱汁醬上面仲有一啲嘅紅蘿蔔波波以及迷你小紫薯👅成碟咖喱有橙色有紫色顏色好豐富食慾大增🤣🍱紅蘿蔔同埋紫薯甜甜地配埋咖喱食令到成個飯好fresh,食完冇油膩感覺。至於個帆立貝小食揸得好夠火喉處理得好好,都係唔油膩的,好啱我哋兩個嘅胃口👥睇嚟以後可以多啲嚟呢度食嘢啦👅
都好啱我哋食咁我哋就決定衝入去試吓啦👥

平時返工好忙,🫠好少何可以好好地坐低享受一餐寧靜嘅午餐,平時多數只係好急地食完一啲茶記就算數,見今日手頭上工作暫時做晒了,咁就揀一間想食好耐嘅餐廳去食啦🍱。想食呢間日本餐廳好耐了,聽同事介紹過好多次,今次終於可以黎食到喇😆!望晒成個餐牌最後叫咗小桶山薑玉子鯛魚腩🐠飯,同埋日式帆立貝帶子作為小食,另外又喺場上面見到有懷舊日本支裝汽水!平時咁少見今次一定要試吓先得🍴雕魚腩飯黎到係以木桶形式上菜,好有特色!即刻影相send俾同事睇😂,魚腩上面有好香濃嘅日式醬汁,魚油🐠好香濃,配埋白飯食好夾!日式帆立貝帶子🍥炸出嚟好香口,入口完全唔油膩,酥脆嘅炸物口感配埋一支信州蘋果梳打汽水真係絕配👅

同同事今日放飯又係諗爆頭都唔知食咩好,最後同事推薦一齊去食呢一間日本料理餐廳。一入到去見到牆壁有黐住支裝日本梳打汽水嘅告示😱自從冇得去日本之後都好少有得飲呢類型嘅支裝日本汽水啦🍥🔥好懷念睇完一輪餐牌我最後叫咗一個日式叉燒滑蛋🍳🍚飯,朋友叫咗一個日式咖喱吉列豬扒飯🍱,我哋兩個作為大食怪梗係要嗌啲小食先得!咁我哋就叫咗個吉列炸蠔拼明太子雞翼作為我哋嘅餐前小食👅我個日式滑蛋叉燒飯,一嚟到就見到好多塊沾滿醬汁嘅日式叉燒鋪左喺滑蛋🍳上面,醬汁撈埋滑蛋一齊送飯不知不覺食晒成碗飯🍚個炸蠔炸得好好,火候控制得好好,唔會食到淡淡油🍱。朋友叫我下次一定要試佢個日式咖喱豬扒飯,佢話真係好推薦,吉列豬扒大大嚿,咖喱汁做得好香濃,🗣佢話唔小心會食晒成個飯。
2022-08-09 567 views
同大學同學聚會,又唔想去一啲好嘈吵嘅餐廳,👥兩個人又食唔到任食放題嗰類,最後就選中左呢一間嘅日式料理,就貪佢環境坐得好闊落幾舒適同埋裝修用咗我最鍾意嘅🍱日式木材風去做主要裝修元素,呢啲舒服嘅環境最啱就係傾偈慢慢食👧🏻🗣我哋兩個人共叫左個日式叉燒滑蛋🥚飯,日式吉列豬扒飯,因為又驚唔夠飽所以叫多咗個小食,叫咗個帆立貝帶子👅最愛炸物,同一杯凍檸茶同一杯凍奶茶。我個日式叉燒滑蛋飯第一個送到黎,🥚滑蛋份量好足料,完全覆蓋到成個飯,所以食每一啖有滑蛋存在,叉燒用咗日式叉燒醬汁香濃撈埋滑蛋🍳同埋飯食香香甜甜好好送飯!帆立貝帶子炸得好香,唔油膩,做小食岩岩好!🔥朋友話去過咖喱飯都同樣出色,吉列豬扒炸得好鬆脆,點埋咖喱汁食完美配合👭

同中學同學好多年冇見,最近趁着疫情放寬,就諗住約下見面,了解吓大家最近嘅近況👥朋友就揀咗呢一間嘅日式料理同我一齊去試😆我哋兩個女仔總共叫咗兩個主食,一個係黑安格斯肉眼牛扒飯🍱,另一個係小桶山薑玉子鯛魚腩飯🐟🐠。兩個餐一送上嚟嘅時候見到份量好大,一開始有啲驚食唔晒😱我個黑安格斯肉眼牛扒,🍱牛肉好細心地幫我哋切咗一片片,厚薄均勻,聞落去牛味香濃。食落口肉味濃,肉質唔鞋口,有返咁上下厚度,仲有啲蕃茄菜做伴碟添🥗朋友的小桶山薑玉子鯛魚腩飯🐠🍥,佢話魚腩嘅魚油超豐富,配甜甜地嘅玉子及山薑去食可以中和油膩感,我哋慢慢食慢慢傾偈過咗一個好寫意嘅下午👍🏻

2022-08-08 239 views
我同弟弟已經有一段時間冇去食放題,平時去食放題都係比炸物🍤🥟吸引住所以去食放題的,但係附近又冇乜好嘅放題店,所以都好少會去食。但係最近心思思食炸嘢嘅心癮又起左,所以我哋決定搵咗一間食日式料理🍱又有炸嘢食嘅餐廳仲為我哋嘅午餐🍤行到呢間餐廳,木牆壁入面會有貼住當日嘅餐點,我同弟弟就揀咗一個🍚日式咖喱吉列豬扒飯以及日式咖喱炸蝦飯🍱去滿足自己食炸嘢嘅心🥟餐點好快就送到上嚟,兩個餐點賣相都好靚仔,咖喱汁入面仲有幾粒迷你紫薯,撈埋咖喱汁食甜甜鹹鹹咁好滋味🍛。我個吉列豬扒炸得好酥脆,好厚肉入口唔會成口粉,炸物處理得非常好👍🏻因為好多地方都會整到好油膩,但係呢度唔會,入口清爽。我同弟弟呢兩個咋物怪都表示下次一定要再嚟食呀👥

2022-08-05 208 views
一直都記住爸爸最鍾意食日本料理,🗣疫情之前最鍾意就係去日本,為的就是去食日本料理,既然係咁,咁就揀日本料理作為父親生日的午餐黎慶祝啦👅!平貴唔重要嘅👨最緊要係心意到就好了!今次就揀咗呢間未食過嘅日本料理試吓!我同爸爸都唔鍾意食飯類,大家看完餐牌就不約而同地叫咗兩個麵類😍我就叫咗一個雜菌忌廉芝士松露烏冬,🗣爸爸就叫咗一個芥末果醋帶子冷烏冬(掛烏冬)🍜。雜菌松露忌廉芝士烏冬🍜一上枱好濃厚嘅黑松露味撲鼻而來,馬上忍唔住不左一口湯汁飲吓,😅一飲發現超濃郁超濃厚,配以烏冬一齊食入口感覺非常配合,湯汁調配得很好食完會好油膩感。爸爸叫的芥末果醋帶子冷烏冬💖🍥(掛烏冬),烏冬本身配左一個果醋醬汁,食落去酸酸甜甜好開胃,配埋冷烏冬食入口涼浸浸🫕夏天食的確好透心涼,爸爸話下次要帶埋媽咪嚟食tim👩‍👩‍👦‍👦

2022-08-05 152 views
今天📔考試完結放學後,準備同朋友一起去食一餐豐富嘅午餐獎勵自己🤓。考試考咗成個上午,早餐又因為考試太緊張而冇咩點食到,所以一出考場就feel到肚仔打鼓了🤣。就嗱嗱聲同好朋友去搵地方醫肚先,我哋最後就揀咗一間🇯🇵日式料理去食,見到佢門面裝修用咗好多木材,有種身置於日本嘅感覺🇯🇵由於我哋都好肚餓咁就叫咗兩個正餐🍜一個小食🥗同一個嘢飲。朋友就叫咗一個黑松露忌廉海鮮烏冬,我叫咗一個日式咖喱吉列豬扒飯,我哋嗌咗一個蕃茄沙律做餐前小食🤓🥗小食最快上到枱,蕃茄肉質厚肉質地,食得出好新鮮。我個🍥日式咖喱吉列豬扒飯,豬扒炸得好香脆,啖啖肉🍛🍛咖喱汁濃郁,要來撈飯食大滿足😍朋友個海鮮烏冬我就無試到了,但係👧🏻話黑松露味好香海鮮好足料,見佢好快就食晒都知應該好好食🤣最後我哋share咗一支日本梳打為呢餐汽水作結👥

一年一度父親節又來到,📔讀書時期搵錢又唔多,兼職工人工又低,但係有幾日幾多度父親節點樣都要同父親好好食一餐飯先得!入到呢昌餐廳見午餐嘅價錢都唔係貴,就咁睇價錢來講都幾親民👀爸爸就叫咗一個日式滑蛋叉燒飯,我自己就叫咗一個鮮雜菌松露芝士烏冬作為主食😜淨係叫兩個主食又點叫做慶祝呢?所以就叫多咗一個濃湯雜菜做小食,父親節等爸爸食得豐富啲!松露雜菌芝士烏冬大大碗,🤓條條嘅烏冬比松露芝士包住,好滑口,烏冬唔係用平時街市嘅cheap嘢,而係用日本烏冬🍜入口彈牙爽口,雜菌份量好多,差唔多每食一啖都會有,好足料😆撈埋濃湯雜菜食、食完自己都覺得健康啲🥗爸爸話佢個🍛日式滑蛋叉燒飯味道都好好,拍得住以前去日本食嘅味道,叉燒入口大大嚿,醬汁豐富,一口肉一口飯拌飯食,爸爸轉眼間就食晒啦😅😅