2018-09-27 95 views
平時好少係香港食拉麵,因為覺得點都冇日本咁好食。但今次向朋友介紹下,試咗呢一間函館日式北海道拉麵。依間鋪頭最出名就係3.6牛奶拉麵,咁我哋就叫左一個黎試下。個湯味道好特別,牛奶湯底配上拉麵配搭一流,值得推介。另外我哋亦都叫咗另一個招牌菜,就係濃厚豬骨蝦拉麵,湯底比起牛奶拉麵更濃,啱晒重口味嘅朋友去試。另外我哋亦都加咗三款小食,分別係餃子、章魚小丸子同炸雞。每樣份量都好多而且價錢都唔係好貴。總括依然,依間北海道拉麵值得推介,價錢又唔太貴。

總括依然,依間北海道拉麵值得推介,價錢又唔太貴。
2018-09-24 553 views
呢排咁多台風,暫時都未PLAN去旅行,去唔到函館,就來函館拉麵店嘗一下日式風味,望梅止渴。說是拉麵店,其實仲有好多唔同嘅食物種類,有超多小食選擇,簡直就是居酒屋的等級了~一紅一白,各有特色~北海道3.6牛奶芝士拉麵$98奶白色湯底好靚呀雖然好靚,但呢個唔係標奇立異的湯底來,食落仍然係熟悉的豬骨湯香味~只係加左好多3.6牛奶,增加香滑口感。好多芝士掛喺拉麵上面,配埋幼滑牛奶,口感很creamy~溏心蛋的味道也與普通的不一樣,是帶點甜味的濃厚地獄湯拉麵(小辣) $100朋友其實不太吃辣,但看到MENU說這是推薦菜,就決定挑戰一下小辣。果然湯底並不太辣,應是大部分人能接受的辣度,然後就是很香~!鹹度適中,叉燒也肥美,超推薦~!薯仔沙律$65看到賣相就被吸引了~其實就是薯茸配芝麻醬,簡簡單單,滿滿的澱粉質,當前菜吃很滿足~煎餃子$40幾乎每次吃拉麵也會點,表皮煎得香脆,點醋很美味!整體來說很推薦,因為兩款拉麵的湯底都很特別,小食種類也多,而且價錢合理,鍾意食拉麵的朋友絕對要一試!

呢排咁多台風,暫時都未PLAN去旅行,
去唔到函館,就來函館拉麵店嘗一下日式風味,望梅止渴。
說是拉麵店,其實仲有好多唔同嘅食物種類,
有超多小食選擇,簡直就是居酒屋的等級了~

一紅一白,各有特色~

北海道3.6牛奶芝士拉麵$98
奶白色湯底好靚呀

只係加左好多3.6牛奶,增加香滑口感。
好多芝士掛喺拉麵上面,配埋幼滑牛奶,口感很creamy~
溏心蛋的味道也與普通的不一樣,是帶點甜味的

濃厚地獄湯拉麵(小辣) $100

果然湯底並不太辣,應是大部分人能接受的辣度,
然後就是很香~!鹹度適中,叉燒也肥美,超推薦~!

薯仔沙律$65
看到賣相就被吸引了~
其實就是薯茸配芝麻醬,
簡簡單單,滿滿的澱粉質,當前菜吃很滿足~

煎餃子$40
幾乎每次吃拉麵也會點,
表皮煎得香脆,點醋很美味!

整體來說很推薦,因為兩款拉麵的湯底都很特別,
小食種類也多,而且價錢合理,鍾意食拉麵的朋友絕對要一試!
2018-09-17
$160 (Dinner)
2018-09-19 52 views
我成日都覺得佐敦冇野食,但原來唔係,我今日食E間就係朋友帶我去,好食,但有點貴。入到去個環境好舒服,有bar檯坐,但因為我地有4個人,所以冇坐到bar檯。同埋唔知係咪因為餐廳離地鐵站較遠,我地去到同走都時候都唔太full。我叫左生薑牛肉飯,餐還有青瓜醃蘿蔔,味噌湯,沙律,挺多的。青瓜及醃蘿蔔爽口,酸酸甜甜挺開胃的。沙律普通,胡麻醬再多一點會更好。生薑牛肉飯份量挺多的,牛肉不像吉X家那些,肥的部份唔多,而且唔韌,洋蔥甜甜的少少爽口,同牛肉幾夾,芝麻亦增加了些少口感,整體都不錯,只是價錢有點貴。
沙律普通,胡麻醬再多一點會更好。
2018-09-19
2018-09-14 270 views
優惠⋯⋯是銷售的一種方法!與好友在佐敦找地方午餐,見食店門口放了一大堆宣傳單張,Coupon 滿$80 減$10, 反正都是揾飯食,咪走入去試吓囉⋯⋯一入內看見一個小酒吧,幾吸引,看清楚,原來有Happy hour 的⋯⋯看看個Sake Manu, 價錢唔算貴,但唔係太多選擇言歸正傳⋯⋯我們拎住三張coupon 問,三個人係咪可以用三張?店員是兩名南亞裔待應,答: Yes! Order food more than $80, 我們三人立即坐下有個lunch 定食$99, 可選三小丼或烏冬,有沙律和麵豉湯,兩個朋友選函館迷你飯餐我見她們選了飯餐,於是我選拉麵🍜加$28 可選soft drinks 朋友的迷你飯丼選了: 三文魚飯和滑蛋豬扒飯配沙律、麵豉湯及烏冬,朋友覺得麻麻另外的迷你飯餐: 什錦剌身飯、鰻魚飯配沙律、麵豉湯及烏冬⋯⋯這個飯一上枱,朋友看見魚生的色水已皺眉頭,食落覺得唔新鮮,烏冬煮得過龍⋯⋯最後我的拉麵🍜來了濃香味增拉麵🍜,第一啖飲湯,濃厚味精,荀帶腥味,蛋還可以,但那件厚厚的义燒,我寧願他切薄一點,我食少啲一路食一路飲他們的冰茶⋯⋯函館拉麵,果然夠咸最後我們足足減了$30,

看看個Sake Manu, 價錢唔算貴,但唔係太多選擇

我見她們選了飯餐,於是我選拉麵🍜

加$28 可選soft drinks

函館迷你餐餐

函館迷你飯餐

最後我的拉麵🍜來了
濃香味噌拉麵

濃香味增拉麵🍜,第一啖飲湯

一路食一路飲他們的冰茶⋯⋯函館拉麵,果然夠咸

最後我們足足減了$30, 總算不幸中之大幸⋯⋯

2018-09-14
$92 (Lunch)
2018-09-12 427 views
日本這個月真是多災多難,不只遇上超級颶風,繼而是地震,貴為熱門旅遊點的她,損傷不少!突然懷念北海道拉麵,未能起行,只好留港懷緬,聽說函館元組北海道拉麵店的拉麵正宗,今晚剛好在左近,順道來一試。本來以為是一間只做拉麵的拉麵店,原來有如居酒屋般多元化,雖然如此,拉麵方面又幾特別,例如我選了的這兩款,濃厚豚骨蝦拉麵及北海道3.6牛奶拉麵。濃厚豚骨蝦拉麵 豬骨加蝦熬出來的濃湯、為湯頭添加了少少橙色,面頭一粒鮮蝦,沒有煎過,還過得去,溫泉蛋流心,叉燒肉用半肥瘦梅肉,皆符合水準,我覺得麵質最好,柔軟中有韌性。北海道3.6牛奶拉麵白雪雪的湯頭未見過,北海道牛奶向來香郁,原來配麵亦夾,最主要提升了順滑的口感。除了溫泉蛋及叉燒之外,加上車厘茄及青菜,感覺健康。整體過得去,平均分數 3.5。

濃厚豚骨蝦拉麵

豬骨加蝦熬出來的濃湯、為湯頭添加了少少橙色,

面頭一粒鮮蝦,沒有煎過,還過得去,

濃厚豚骨蝦拉麵

溫泉蛋流心,叉燒肉用半肥瘦梅肉,皆符合水準,
濃厚豚骨蝦拉麵

我覺得麵質最好,柔軟中有韌性。

北海道3.6牛奶拉麵

除了溫泉蛋及叉燒之外,加上車厘茄及青菜,感覺健康。

整體過得去,平均分數 3.5。
2018-08-28
$105 (Dinner)
2018-09-11 93 views
老老實實,真係個人對拉麵既見解, 呢間野,真係好難食!北海道 3.6 牛奶芝士拉麵 HK$ 98遠處拿黎,一 d 奶香都聞唔到。 放到埋黎, 聞到奶香, 可惜湯頭一 d 奶係口中留香既特色都冇。 芝士只係普通至極 mozzarella 粒。 面既質感幾好, 但未免湯頭太差了吧!溏心旦係冰凍既,叉燒得一片,真夠「大方得體」 濃厚豬骨蝦拉麵 HK$ 100 + 章魚丸 HK$ 25同上, 凍既d配料, 都唔知有咩好comment. 燒鰻魚 HK$ 100無魚味, 行貨,得半條四舊, AEON平 2/3.
老老實實,真係個人對拉麵既見解, 呢間野,真係好難食!

北海道 3.6 牛奶芝士拉麵 HK$ 98
面既質感幾好, 但未免湯頭太差了吧!

溏心旦係冰凍既,叉燒得一片,真夠「大方得體」

濃厚豬骨蝦拉麵 HK$ 100 + 章魚丸 HK$ 25
同上, 凍既d配料, 都唔知有咩好comment.

燒鰻魚 HK$ 100
無魚味, 行貨,得半條四舊, AEON平 2/3.

2018-09-11 72 views
見完客係佐敦同柯士甸交界,同事話一齊去食拉麵就黎左『函館』,門口寫住元祖北海道拉麵,更標榜彩用「西山製麵所」生產麵條,一於試試裡面坐位都好寬敞,以木做主題簡約既日式餐廳風格濃厚豬骨蝦拉麵$100豬骨湯係白色,另外店員介紹黑拉麵係加左黑豆汁,綠拉麵係加左香草汁,我試左濃厚版,配料有1隻蝦、1片叉燒、半隻溏心蛋、荀、粟米、蔥……湯飲落唔會好油膩,麵條爽口追加左章魚丸(3粒) $25熱辣辣脆卜卜既章魚丸,上面有紫菜 同 木魚花加埋沙律醬,仲食到裡面粒粒彈牙章魚仔叫左個燒鰻魚$100 share一齊食紫菜同少少芝麻配上濃濃既鰻魚汁,肥美既鰻魚多左陣芝麻香口感

裡面坐位都好寬敞,以木做主題簡約既日式餐廳風格

濃厚豬骨蝦拉麵$100

追加左章魚丸(3粒) $25
章魚丸

叫左個燒鰻魚$100 share一齊食
紫菜同少少芝麻配上濃濃既鰻魚汁,肥美既鰻魚多左陣芝麻香口感
燒鰻魚

章魚丸
燒鰻魚
2018-09-08 48 views
拉麵,喜愛食拉麵!店不算大,裝備具日風,整潔、舒適!其餐單設計鮮明。今次為試其:北海道3.6牛乳芝士拉麵大大碗拉麵,湯底純白,芝士同牛乳配搭得宜。湯中有叉燒及溏心蛋,更有車厘茄、薯仔、粟米、菠菜同露筍仔其湯超有牛乳香味,口感滑溜,值得一讚:碗拉麵好食,夠特色另一黑蒜拉麵,湯超濃郁、香噴噴的!叉燒不算厚身,肉好嫩滑,配料足,令拉麵口感更豐富食拉麵更要配一炸雞啦雞的外皮炸至金黃,內肉質十分嫩滑,好正呢。
拉麵,喜愛食拉麵!
店不算大,裝備具日風,整潔、舒適!其餐單設計鮮明。
今次為試其:北海道3.6牛乳芝士拉麵

其湯超有牛乳香味,口感滑溜,值得一讚:碗拉麵好食,夠特色

食拉麵更要配一炸雞

雞的外皮炸至金黃,內肉質十分嫩滑,好正呢。
2018-08-13
Type of Meal
Dinner
2018-09-08 61 views
係官涌街送完貨之後 發現9點幾附近好多食肆已經關門 行左一陣 見到呢間咁光猛既拉麵店就去試下啦 入到去見到有一檯日本人 同埋兩檯客係度飲酒吹水 加上舖頭唔算大 感覺有d似日本既居酒屋咁〰️味付螢小魷魚〰️$65呢個魷魚好爽口 一d腥味都冇呀 而且仲好似有少少酒味添呀〰️炸雞軟骨粒〰️$50其實本身冇諗住叫呢個小食既 但係見到隔離檯邊飲酒邊食 好似幾爽咁 所以就叫左啦 雞粒炸得一d都唔油膩 而且仲有好多粒可以慢慢嘆〰️北海道3.6牛奶芝士拉麵〰️$98我都係第一次食到白雪雪既牛奶湯底拉麵 有d似咸既牛奶 奶味好濃郁 一開始時係有d稀既 不過撈均d芝士粒粒就即係杰身左同多左芝士味 麵身亦軟硬度適中〰️金味增地獄湯拉麵〰️$95豬豬男友叫左大地獄既辣味 淨係睇隻色都feel到係勁辣啦 好有挑戰性呀 而且味噌味濃但唔會太咸

〰️味付螢小魷魚〰️$65

呢個魷魚好爽口 一d腥味都冇呀 而且仲好似有少少酒味添呀

〰️炸雞軟骨粒〰️$50

雞粒炸得一d都唔油膩 而且仲有好多粒可以慢慢嘆

〰️北海道3.6牛奶芝士拉麵〰️$98

〰️金味增地獄湯拉麵〰️$95

2018-09-05 48 views
今日lunch 想食濕濕地,有湯汁就簡左食拉麵呢到中午menu 好多選擇, 有丼飯, 拉麵, 小食, 沙律等單單拉麵湯底有很多, 豬骨湯(白)=原味豬骨湯(黑)=黑豆豬骨湯(綠)=香草味噌, 鹽, 豉油, 牛奶湯我最愛的味噌湯❤️濃香味噌拉麵 ($80)加餃子($25)加$5轉粗拉麵拉麵幾有口感😊碗內還有酒味的流心蛋半隻, 义燒一片, 粟米,芽菜, 海帶豬骨湯拉麵($83)加章魚丸($25)豬骨湯清清地, 食落唔‘流’章魚丸落足好多木魚碎, 熱熱地食, 正丫😉
今日lunch 想食濕濕地,有湯汁
就簡左食拉麵
單單拉麵湯底有很多, 豬骨湯(白)=原味
豬骨湯(黑)=黑豆
豬骨湯(綠)=香草
味噌, 鹽, 豉油, 牛奶湯

我最愛的味噌湯❤️
濃香味噌拉麵 ($80)加餃子($25)
加$5轉粗拉麵
拉麵幾有口感😊
碗內還有酒味的流心蛋半隻, 义燒一片, 粟米,芽菜, 海帶

豬骨湯拉麵($83)加章魚丸($25)
豬骨湯清清地, 食落唔‘流’
章魚丸落足好多木魚碎, 熱熱地食, 正丫😉

2018-09-05
Type of Meal
Lunch
3K
2018-09-05 38 views
北海道有3大地區的拉麵最為有名。旭川的醬油味,函館的鹽味和札幌的味噌拉麵。三處各有特色,難怪去北海道旅遊的人一定不會錯過。今日食清清地的鹽味牛油拉麵。湯頭清甜不會太鹹,來得自然不乾喉。加入牛油增加滑溜感和香味。麵條強韌豐有彈性,掛湯力也不錯。流心蛋用上曰本蛋,怪不得蛋味濃厚芳香。北海道刺身沙律份量頗多好抵食。醬汁酸甜開胃。上層放滿脆片增加了爽口感。炸雞即叫即做,新鮮滾熱,外脆內軟熟,不油也不膩,啖啖滋味!
三處各有特色,難怪去北海道旅遊的人一定不會錯過。

麵條強韌豐有彈性,掛湯力也不錯。
流心蛋用上曰本蛋,怪不得蛋味濃厚芳香。

炸雞即叫即做,新鮮滾熱,外脆內軟熟,不油也不膩,啖啖滋味!

2018-09-04
$180 (Dinner)
2018-08-31 30 views
有一排冇去日本旅行,好掛住當地嘅拉麵,呢輪食得韓國嘢多,想轉下口味食返啲正宗日本拉麵,知道有一間來自北海道嘅拉麵店,叫做“函館元祖拉麵店”,響佐敦官涌市對面,於是琴日放工去食碗拉麵。拉麵店有日式裝修感覺,原來佢哋唔正只有拉麵食,仲有定食同埋咖哩飯, 佢哋出名拉麵當然就係食拉麵啦。我就點咗一碗濃厚豬骨湯地獄拉麵,湯底可分大中小辣,穩陣起見都係點一個小辣,湯底豬骨味夠濃,而少辣亦都唔會太辣,唔會蓋過咗豬骨嘅湯未,呢個辣到最啱我;配料有筍、木耳、日式叉燒同埋溫泉蛋, 一大塊叉燒夠厚夠入味,而溫泉蛋溏心好好味, 拉麵嘅質地夠彈牙,非常有水準。另外我哋食咗一個北海道3.6牛乳芝士拉麵,呢個拉麵湯底嘅味道牛乳味,對比起地獄拉麵呢個係偏淡好多,味道比較清,因為佢用牛奶做湯底;配料有芝士、叉燒、蘆筍、溫泉蛋、同埋菠菜,口味比較清新同埋特別,如果喜歡清淡嘅口味會比較喜歡呢款拉麵。另外拉麵可以加$25 / $30配小食, 炸雞、炸餃子、咖哩飯或章魚丸,炸雞一碟三大嚿,日式炸雞金黃香脆,點埋沙律醬仲好未;炸餃子一碟三隻,size比較細,但都炸得香脆可口,而日式咖哩飯絕對有傳統日式咖哩嘅味道,因為會偏少許甜而

炸雞一碟三大嚿,日式炸雞金黃香脆,點埋沙律醬仲好未;

炸餃子一碟三隻,size比較細,但都炸得香脆可口,而日式咖哩飯絕對有傳統日式咖哩嘅味道,因為會偏少許甜而且唔辣,好啱我口味。

原來佢哋仲有兩間分店,一間喺上環,而另一間係鰂魚涌,有機會都會去其他分店食下睇下有冇唔同。

2018-08-30 43 views
陪媽媽去睇咖啡用品之後到旁邊的拉麵店食個遲來的午餐 餐牌食物非常豐富 除了有各款拉麵之外 還有沙律/前菜/炸物/燒物等多種 蟹子沙律 $65 蟹子沙律分量雖小 但勝在味道調得好炸豆腐拌白蘿蔔蓉 $55 炸豆腐嫩滑 好食豬骨拉麵(白) $83 豬骨拉麵有三種選擇(白/黑/綠) 分別是原味或加了黑豆//pesto一起煮的湯底 點了原味湯底 豬骨湯底清香而不油膩 拉麵強調選用日本北海道「西山製麵所」生產的麵條 麵條掛湯份量多豬骨醬油拉麵 $88 豬骨湯底加了醬油 味道香濃但又不會過鹹剛好過了這裏的午餐時間(12:00-15:00) 午餐優惠好吸引 可選3款有迷你飯餐 下次值得再來一試

蟹子沙律 $65 蟹子沙律分量雖小 但勝在味道調得好
炸豆腐拌白蘿蔔蓉 $55 炸豆腐嫩滑 好食

2018-08-29 30 views
位於佐敦的函館元祖北海道拉麵 ,是一間開舖十多年的店舖。拉麵店由日本人開設,是日是男朋友考日文的日子,我就帶他去吃合乎主題的東西,打打氣吧,哈哈。餐廳的食物種類超多,根本不是拉麵店,反而較像居酒屋或日本料理店吧。不過竟然主打拉麵,我就點一碗招牌麵吧。當日聽到某位客人問服務員:【為什麼餐牌上有那麼多豬骨湯底拉麵,豬骨湯是九洲的湯底喎】,服務員啞口無言。其實並非只有九洲是豬骨湯,北海道的拉麵也出名豬骨湯底,鹽味拉麵就是出自函館,是指豬骨味的清湯。北海道3.6牛乳拉麵$88這個拉麵的湯頭以豬骨湯和北海道特產的牛奶煮成,色澤奶白,清甜的骨湯中帶有淡淡奶香,味道溶合,滑溜順口,雖有油份,但喝光也不太油膩。叉燒片微厚,但質感過硬過靱,雞蛋的蛋味不夠濃,有點失色。麵條是西山製麵所的出品,質感彈牙,也屬不錯。
位於佐敦的函館元祖北海道拉麵 ,是一間開舖十多年的店舖。

北海道3.6牛乳拉麵$88

叉燒片微厚,但質感過硬過靱,雞蛋的蛋味不夠濃,有點失色。

麵條是西山製麵所的出品,質感彈牙,也屬不錯。
2018-08-28
2018-08-29 23 views
函館此麵店標榜採用北海道西山製麵所製成的麵條,以及同是由北海道製的濃縮湯包再加工調出各式湯底。店有三家,其中一家落戶人流較稀少的佐敦官涌街,其店的裝潢亦較簡約,普通日式拉麵店的風格。湯底款式將近20款,好讓我選了一輪,白豚骨湯怕味道單調,黑蒜或牛油又怕過於油膩,最後隨意選了豬骨醬油湯底。豬骨醬油拉麵 ($88): 湯底的豚骨與日式醬汁味道並重,豚味作基礎,但醬油味能香而不膩,光喝湯也沒有太油膩的感覺;麵是採用北海道製的「曲麵」,掛湯能力適中,麵較爽身有口感;其餘配料包括日式叉燒一片、溏心蛋半隻、荀、粟米及蔥碎等等。吉列豬扒定食 ($90): 一貫日本定食的標配,含主食炸豬扒、日本珍珠米飯、胡麻醬沙律,以及味噌湯。吉列豬扒炸粉厚薄適中,酥香但不及鬆脆;而厚切豬扒富肉汁,尚算幼嫩,配沙律及日式味噌二醬。

另encore加煮叉燒 三片

2018-08-27
$170 (Dinner)