2023-11-03 41 views
粉制良品 深水埗手撕雞豬大腸滷肉河粉是一道傳統的粵菜,通常由河粉、手撕雞、豬大腸和滷肉組成。味道通常非常濃郁,滷肉的香氣和醬汁的味道能夠完美地融入河粉,手撕雞保持軟嫩多汁,豬大腸則具有嚼勁。河粉的質地應該柔軟而有彈性,能夠充分吸收滷肉的醬汁。絕對係不錯的一試😋😋😋
粉制良品 深水埗

河粉的質地應該柔軟而有彈性,能夠充分吸收滷肉的醬汁。

絕對係不錯的一試😋😋😋
🌟餐廳:粉制良品📍地址:深水埗桂林街143H號地下F3號舖💰價位:~$50 ⏰營業時間:星期一至日08:00 - 23:00放工嚟到深水埗尋寶,形形式式嘅食店應有盡有~朋友仔就介紹我嚟呢一間「粉制良品」,主打全人手製作,老闆以大米現磨手工筲箕河粉,真材實料,小店誠意十足,即刻捧吓場先!———————————————————🔹魚肉燒賣燒賣蒸既火喉剛剛好,有口感之餘又帶點煙韌,加埋老闆自家調制既足料辣椒油,食落零舍惹味!———————————————————🔹咖哩魚蛋咖喱魚蛋嘅醬汁夠濃郁又香辣,魚蛋結實有質感,食得好過癮~———————————————————🔹牛腩豉油皇撈麵 加 紅油菜脯呢款牛腩豉油皇撈麵,亦係店主招牌之一!撈麵嘅麵質彈牙,加入豉油炒製,色香味俱全,牛腩油老闆自家炆製,採用筋腩部位,有嚼勁、層次感十足,而且份量豐富,飽肚又抵食!加埋老闆自家醃製紅油菜脯,微微辣又脆口,值得一試!———————————————————🔹手撕雞筲箕河粉 加 青瓜絲主角出場!老闆將大米以人手石磨粉漿,大火蒸制後,熱辣辣將河粉刮出,河粉晶瑩通透,口感十分嫩滑,好正,配搭手撕雞肉及青瓜絲,食落層次感
🌟餐廳:粉制良品
📍地址:深水埗桂林街143H號地下F3號舖
💰價位:~$50
⏰營業時間:星期一至日08:00 - 23:00

🔹魚肉燒賣

🔹咖哩魚蛋
咖喱魚蛋嘅醬汁夠濃郁又香辣,魚蛋結實有質感,食得好過癮~

🔹牛腩豉油皇撈麵 加 紅油菜脯
呢款牛腩豉油皇撈麵,亦係店主招牌之一!

🔹手撕雞筲箕河粉 加 青瓜絲
主角出場!老闆將大米以人手石磨粉漿,大火蒸制後,熱辣辣將河粉刮出,河粉晶瑩通透,口感十分嫩滑,好正,配搭手撕雞肉及青瓜絲,食落層次感十足~重點係個醬油,老闆自家調製醬油加入乾蔥蒜頭等配料炒製而成,醬油味道香濃,加入滑滑嘅河粉入邊一齊食,鮮味十足!

🔹現磨豆漿
最後當然要試埋自家現磨豆漿,微微甜,豆味濃郁,不愧為新鮮製作,大推~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
小店以手工石磨河粉為主打菜式,老闆親力親為,製作過程繁複,為食客即制熱辣辣又香噴噴嘅手工河粉,誠意十足~
餐廳旁邊亦設少量位置,方便附近街坊過嚟一嘗特色手工小食,無論堂食或外賣,啱晒喺附近掃完貨嘅朋友仔過嚟嘆返份特色河粉~
2023-10-24
1K
2023-11-03 28 views
在深水埗這平民之地,充斥著一些小店,這家粉制美食店就是其中一個小店旁有幾張桌椅,以供堂食之用,不過外賣比較受歡迎小店老闆相當親切,非常有人情味手撕雞筲箕河粉 $36用上了陳年糙米,研磨1800次再蒸除了健康,質地何其軟滑!花生🥜,芝麻,菜甫,還有足量的手撕雞,加入特制醬油,味道也相當惹味不單調,好吃😋牛腩豉油皇撈麵 $36跟腸粉的配料一樣,豉油王撈麵更濃味,也可加入少量甜醬油,牛筋腩口感彈牙,同樣美味魚肉燒賣$14/10粒簡單而美味的魚肉燒賣$14 10粒,配豉油特別好吃😋便宜之選牛肉球$14/3粒跟酒樓的蒸牛肉有得比,好吃之餘口感彈牙,加喼汁質素也不錯粉制良品 地址:深水埗桂林街43號管福大廈地下3號舖

小店旁有幾張桌椅,以供堂食之用,不過外賣比較受歡迎

小店老闆相當親切,非常有人情味

手撕雞筲箕河粉 $36

用上了陳年糙米,研磨1800次再蒸

加入特制醬油,味道也相當惹味不單調,好吃😋

牛腩豉油皇撈麵 $36

魚肉燒賣
$14/10粒
簡單而美味的魚肉燒賣$14 10粒,配豉油特別好吃😋
便宜之選

牛肉球
$14/3粒
酒樓的蒸牛肉有得比,好吃之餘口感彈牙,加喼汁質素也不錯

粉制良品
地址:深水埗桂林街43號管福大廈地下3號舖

2023-11-01 35 views
要品嚐香港地道美食,不一定要去夜巿,作為土生土長香港人,早就知道哪裡可以找到地道美食價錢又親民的。今晚來到深水埗,被一間小店吸引了我,決定嚐試一下,小店沒有堂食座位,但可以立食。滷肉筲箕河粉$30最有興趣是試它的筲箕河粉,果然真的十分出色,河粉薄薄滑滑,不會黏在一起,可以倒入滿滿的蒜蓉醬油,它不會太鹹,有點像半湯粉,滷肉沒有一般的肥,比較健康,加上像菜莆的粒粒增加口感。牛腩豉油皇撈麵$36撈麵比炒麵少油,但它也條條分明,不會黏在一起,雖然本身都有色,原來也和河粉一樣,可以加入大量醬油一起吃,別具風味,牛腩都炆得夠淋,以及也有一些牛筋。現磨豆漿$10喝一口覺得有驚喜,非常香濃豆香,很少見,但也保持滑溜,濃稠度適中,令人想一喝再喝。咖喱魚蛋$7/5粒 魚肉燒賣$7/5粒 牛肉球$10/2粒香港地道小食comfort food,價錢相當抵食,魚肉燒賣有點不規則形狀,比較像手作,魚蛋有彈性,牛肉球軟淋又不太多脂。下次去深水埗,就算不現場食,也想買回家再次品嚐呢。

滷肉筲箕河粉$30

牛腩豉油皇撈麵$36

現磨豆漿$10

咖喱魚蛋$7/5粒 魚肉燒賣$7/5粒 牛肉球$10/2粒

下次去深水埗,就算不現場食,也想買回家再次品嚐呢。
星期6既晚上係特賣場尋完寶之際周圍都係排晒隊, 只好買外賣番屋企今日試試呢間新店手撕雞筲箕河粉傳統手工筲箕河粉用上陳年梯田糙米磨成米漿放上筲箕蒸熟再現蒸現切容易想像D既筲箕河粉就好似廣州既抽屜腸粉咁比起一般腸粉厚DD, 但勁滑!配埋調好味既手撕雞, 青瓜絲同花生熱拌咁食, 勁正!牛腩豉油皇撈麵比起粥店有既豉油皇撈麵更有特色除左牛腩仲有 青瓜絲同花生麵無鹼水味之餘, 豉油好惹味牛腩偏瘦,肥少少更佳!火鴨絲碗仔翅超足料!! 啖啖木耳絲加火鴨絲濃稠適中, 湯羹口感非常充實\
星期6既晚上係特賣場尋完寶之際
周圍都係排晒隊, 只好買外賣番屋企
今日試試呢間新店

手撕雞筲箕河粉
傳統手工筲箕河粉用上陳年梯田糙米磨成米漿
放上筲箕蒸熟再現蒸現切
容易想像D既筲箕河粉就好似廣州既抽屜腸粉咁

牛腩豉油皇撈麵
比起粥店有既豉油皇撈麵更有特色
除左牛腩仲有 青瓜絲同花生
麵無鹼水味之餘, 豉油好惹味
牛腩偏瘦,肥少少更佳!

火鴨絲碗仔翅
超足料!! 啖啖木耳絲加火鴨絲
濃稠適中, 湯羹口感非常充實\
2023-10-28
2023-10-30 33 views
喺深水埗附近做完義工,未食晚飯,打算同朋友輕輕食點東西,點知見到一個大筲箕😯😯原來係「粉制良品」,主打筲箕制的河粉!河粉是我至愛,見它用筲箕石磨,覺得必須一試,於是同朋友企喺店面堂食,果然實屬良品無誤👍🏻👍🏻手撕雞筲箕河粉($36)🐤🐤河粉由以石磨和筲箕製成!只因店主相信一碗好粉,必須經嚴謹的4道工序:包括嚴選陳年梯田糙米,然後碾磨超過1800次,令米漿細膩絲滑。之後再以筲箕蒸粉,最後手工現蒸現切。所以河粉軟糯細棉,入口感覺新鮮健康!配上嫩滑入味的手撕雞,澆上麻醬,味道一流!加入青瓜,十分清爽!牛腩豉油皇撈麵($36)🐂🐂牛腩經過燉煮後變得軟嫩多汁,撈麵則吸收了牛腩湯汁和醬汁,口感彈牙,而豉油皇賦予撈麵獨特的鮮香味道。茉莉烏龍($12)自家製飲品,具有清香怡人的特點,口感柔和順滑。它的茶湯呈淡黃色或淡綠色,帶有茉莉花的花香和烏龍茶的香氣,喝起來清新爽口。粉制良品 (深水埗)地址:深水埗桂林街143H號地下F3號舖

手撕雞筲箕河粉($36)🐤🐤

牛腩豉油皇撈麵($36)🐂🐂

茉莉烏龍($12)

粉制良品 (深水埗)
地址:深水埗桂林街143H號地下F3號舖
2023-10-29 28 views
在深水埗揾到間懷舊小食店!主打手工河粉同小食!出品好正😋😋🥣手撕雞筲箕河粉 $36👍👍👍叫佐店內嘅招牌手工河粉!河粉純手工製作現叫現做!米香味超級濃郁,入口順滑手撕雞份量好足!芝麻醬包裹著河粉特別香🥣火鴨絲碗仔翅 $29👍👍大大碗!木耳絲脆脆的口感➕上鴨絲特別鮮味道不錯,正啊🥣咖喱魚蛋&魚肉燒賣 每次必食😆 😁加上辣椒油好好味👍👍👍📍 粉制良品 深水埗桂林街143H號地下F3號舖
在深水埗揾到間懷舊小食店!主打手工河粉同小食!出品好正😋😋

🥣手撕雞筲箕河粉 $36👍👍👍
叫佐店內嘅招牌手工河粉!河粉純手工製作
現叫現做!米香味超級濃郁,入口順滑
手撕雞份量好足!芝麻醬包裹著河粉特別香

🥣火鴨絲碗仔翅 $29👍👍
大大碗!木耳絲脆脆的口感➕上鴨絲特別鮮
味道不錯,正啊

🥣咖喱魚蛋&魚肉燒賣
每次必食😆 😁加上辣椒油好好味👍👍👍

📍 粉制良品
2023-10-29 24 views
📍🐈 粉制良品 -深水埗🐈‍⬛📍#chowweisik鹹#chowweisik深水埗見到個招牌都好有復古嘅感覺💟然後又唔知咩係筲箕河粉😂就抱住試吓嘅心態買個外賣返去估唔到都幾好食一🐾 手撕雞筲箕河粉|$36見鋪頭係即叫即整感覺有啲似石磨腸粉咁樣但係啲河粉個口感幾軟綿😳🤭都幾卦汁 😌 而且手撕雞嘅份量都唔少覺得可以自行+辣汁😂‼️一 🚏 粉制良品 (深水埗)深水埗桂林街143H號地下F3號舖
📍🐈 粉制良品 -深水埗🐈‍⬛📍

都幾卦汁 😌
而且手撕雞嘅份量都唔少
覺得可以自行+辣汁😂‼️

🚏

粉制良品 (深水埗)
2023-10-29 39 views
特別的手工石磨筲箕河粉放工好攰,唔想煮嘢食,路經深水埗這間憤世良品,看見價廉物美有特別的手工河粉,所以買來一試,眼見所有調味料都是自家製,香氣十足,決定一試牛肚筲箕河粉 $34牛肚筲箕河粉完全不油膩,亦都唔鹹,河粉的口感非常順滑,很惹味,食起嚟亦非常飽肚,我一落單,職員就會即叫即整,所以是熱騰騰的。牛肚的份量都唔少,河粉食散發出牛肚的香氣,非常有彈性,肉質要近鮮味。職員的服務態度亦都很好,會介紹舖頭內的食物,非常有耐性。
特別的手工石磨筲箕河粉

職員的服務態度亦都很好,會介紹舖頭內的食物,非常有耐性。
2023-10-25 28 views
📍 粉制良品 (深水埗)深水埗桂林街143H號地下F3號舖深水埗不嬲都多好野食,最緊要係又平又好食🤭🤭🤭呢間店細細地但裝修好骨子,好有風味,而且全部都即叫即製好味😋👉 手撕雞筲箕河粉💰$36(另加溏心蛋💰8,青瓜絲💰3,芫荽💰3,酸豆角💰5)😋😋😋😋.7/5佢個河粉🍜超級綿軟細緻,食落勁滑,有d 似布拉腸粉,但又有彈性入口又有啲嚼勁。好驚喜!河粉上鋪滿了鮮嫩多汁的雞肉雞肉絲好香鹽焗味🫶🏾🫶🏾,加上爽脆青瓜同香氣十足既芫荽🌿更惹味,而且仲有勁好味既酸豆角,同河粉完美融合,真係好好食😋!👉 火鴨絲冬菇碗仔翅💰29😋😋😋😋.8/5呢個又係勁正!勁足料,碗仔翅鋪滿了絲狀的火鴨肉同香菇仲有好爽脆既木耳,,火鴨肉肉質鮮嫩多汁,加埋香菇既香氣口感好豐富,大推!👉茉莉烏龍 💰$12😋😋😋😋.6/5食飽整枝無糖清茶我至like👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回頭: yesYesyes!!!所有食物都好好味😋所以我真係好鐘意sspo呢個地方,真係高手在民間😚😚😚😚
📍 粉制良品 (深水埗)

👉 手撕雞筲箕河粉

💰$12
😋😋😋😋.6/5
食飽整枝無糖清茶我至like👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-10-24 1745 views
在深水埗買完東西,經過這一家小檔,鋪面裝修頗特別,再看看甚麼「筲箕河粉」來着,似乎很有趣,就停下來試試看。 一看就知這類鋪型主力就是做外賣生意的,不過,鋪旁的巷仔也設有少量「堂食」位置,可以立食,甚有本土「掃街」風情。因為店舖小小的,所以,基本上都見到店內河粉是現場即製,可以說出品絕對新鮮。此外,在門口也有個牌子特意介紹他們筲箕河粉的嚴選四道工序。始終是小店,出品都是貴精不貴多,一系列筲箕河粉、港式小食、火鴨系列,以及一些自家製飲品,定價相宜。先試試一客「火鴨絲碗仔翅」($29),從外觀已看得見真材實料,非常豐富,碗仔翅的質感十分好,不會太餬,又不會太稀,配上大量火鴨絲,更惹味濃香,鴨肉富油香,還有很多冬菇絲、木耳絲、粉絲,增添了更多元的口感。 主食當然要試其筲箕河粉,店主說是用上100%純米漿製作,選了心水的「手撕雞筲箕河粉 」($36),額外再加青瓜絲(+$3)。蒸出來皮薄雪白,河粉入口軟綿滑溜並富米香,附上的秘製豉油,更令河粉食味大大提升。再配上鮮嫩多汁的雞肉,清新爽口的青瓜絲,香脆的花生粒粒,帶出不同層次的口感,真是配搭一流。 飲品都是自家製,所以,配上一支冷泡「茉莉烏龍茶」(
,似乎很有趣,就停下來試試看。
。
火鴨絲碗仔翅
。
手撕雞筲箕河粉加青瓜絲
飲品都是自家製,所以,配上一支冷泡「茉莉烏龍茶」($12),口感圓渾清爽,跟所點的食物很夾。另外,還多要一支「現磨豆漿」($10)給家人嚐嚐,因為他們很喜歡鮮豆漿,不喜歡超市那些有防腐劑的出品。喝過之後,他們大讚小店出品有誠意
,濃濃豆味無失禮。
現磨豆漿、茉莉烏龍茶
今次偶然遇到這間小店,實在是一個緣份。正如其名,果然是良品,兩款食物都出色,值得推介給朋友。
$80 (Dinner)
2023-10-23 25 views
深水埗有新特色小食😃就係筲箕粉,即係將梯田糙米,磨成粉漿,然後用筲箕蒸,最後將佢手切☺️一聽就知係手工野好特別。牛腩筲箕粉好得意,筲箕河粉口感彈牙,有少少似腸粉嘅感覺,但係咬落去更加彈牙。由於係即叫即做,所以食嘅時候係熱辣辣,上面仲有啲菜譜花生,仲有佢哋秘製醬油,加埋就好滋味,30幾蚊來講好抵食。另外食咗手撕雞撈麵,撈麵本身炒過,所以好香口,入面仲有花生青瓜,雞絲係人手撕開所以食嘅時候更加有口感,整體都唔錯,但係自己來講會比較鍾意食筲箕河粉。最後仲加左份燒賣,值得一題,係佢哋嘅辣椒油,好好食🤓

最後仲加左份燒賣,值得一題,係佢哋嘅辣椒油,好好食🤓
  • 牛腩筲箕河粉
2023-10-20 38 views
同一班朋友聚會後返屋企,在深水埗見到新開了一間手工石磨筲箕河粉,價錢合理,還要即叫即做,所以買了返去同屋企人做宵夜。這裏的石磨筲箕河粉標榜是用了陳年梯田糙米經過多次碾磨至幼滑,然後再即叫即蒸,新鮮幼滑。手撕雞筲箕河粉全程望住店員搽油在筲箕上,再倒入米漿,蒸至剛熟,保持河粉幼滑,即切入盒,加上調味、花生及配菜,新鮮熱辣,河粉有米香之餘,又夠滑。滷肉筲箕河粉這間就比手撕雞味道略濃,河粉吸收滷肉汁香味,用匙可羹食更方便。牛腩豉油王撈麵撈麵是爽口,配上腩汁更添風味。

手撕雞筲箕河粉

滷肉筲箕河粉

牛腩豉油王撈麵
撈麵是爽口,配上腩汁更添風味。
嗰日放工,路過見到呢度新開咗間餐廳主打手工石磨筲箕河粉。店舖細少,主要做外賣生意,但店旁邊是巷仔,所以店家也放咗幾張枱俾食客可以坐低堂食。我就外賣回家食啦😊🐮🍜 牛肚筲箕河粉 (HK$34).將湯/醬汁淋上河粉,河粉厚切條,口感滑捋捋,筷子功差啲有可能夾唔到😂 河粉軟滑滿米香,都幾掛汁,味道不錯👍🏻.牛肚切幼條,軟身、爽口,入味,如果份量多啲就好啦😋.另外見到河粉上耍咗好多配料,有花生碎粒和熟咗嘅蒜碎粒,豐富口感
嗰日放工,路過見到呢度新開咗間餐廳主打手工石磨筲箕河粉。

🐮🍜 牛肚筲箕河粉 (HK$34)
.牛肚切幼條,軟身、爽口,入味,如果份量多啲就好啦😋

2023-10-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$34 (Dinner)
牛肚筲箕河粉
佢地既手工河粉有多款配料選擇,今次我叫左:手撕雞手工河粉❤ $36 香濃既麻醬,青瓜爽脆,雞肉嫩滑都幾juicy美味,味道夠哂清新好開胃。滷肉手工河粉 ❤$34 滷肉食起黎一D都唔油膩唔死鹹,口感仲有D膠質滑順,夠哂惹味可口。而佢地既手工河粉,口感堅實好多,所以食起黎都幾飽肚。一落單就即叫即整,絕對係熱laklak!😀火鴨絲碗仔翅 😎碗仔翅係香港街頭小食之一,材料有肉絲 香氣濃郁冬菇絲 爽脆雲耳絲口感彈牙既粉絲等。而最特別既係佢地用火鴨絲,所以食起黎咸香十足,湯底更鮮味。中意既仲可以落D胡椒粉 醋 麻油等調味。最後仲叫多支豆漿 🥰香濃幼滑,一D都唔死甜,好味佢地既調味料,都係自家製,特別係個豉油同辣椒油,真係香氣十足,必食!🤗
佢地既手工河粉有多款配料選擇,今次我叫左:

最後仲叫多支豆漿 🥰香濃幼滑,一D都唔死甜,好味