2018-07-16 63 views
甚少踏足鰂魚涌的我今天第一次特意來食午飯,是久違了的茶記~眼見餐牌的午餐精選價錢不便宜,但特意來到點都要試吓餐廳推介嘅午市套餐,叫咗個自家製叉燒豆腐飯。賣相都承認有點普通,但每一部份都落足心機,經理介紹這一個叉燒是賣相都承認有點普通,但每一部份都落足心機,經理介紹這叉燒是餐廳每日新鮮製造,完全冇落色素,所以比平日在街市買的叉燒比較淡色一點,但一入口就知道什麼是真材實料!叉燒入口鮮嫩,醬油味十足,但又不會過鹹,味道有少少偏甜,有點像日式叉燒,淡淡都好香鮮肉味,真係新鮮嘅味道!豆腐粒都好香豆味,非常非常之幼滑!!好似三水同百福豆腐咁!但更加有豆味!雖然咁樣講好奇怪,但呢度嘅飯幾好食,軟硬適中,醬油分量亦都啱啱好,啱晒我呢啲注重健康嘅人。最後飲埋杯熱辣辣嘅阿華田,豐富嘅午餐就此結束啦,好飽好滿足。
甚少踏足鰂魚涌的我今天第一次特意來食午飯,是久違了的茶記~

自家製叉燒豆腐飯

自家製叉燒豆腐飯
2018-07-15 317 views
入到餐廳嗌咗個辛辣韓式薯仔拉麵配叉燒,加埋厚多士及炒蛋,仲有蒲燒鰻魚飯。薯仔拉麵係早餐嘅其中一款,特色在於拉麵嘅質地,麵質幼滑,而且有彈牙的感覺,咬落去嘅時候唔會淋pat pat。叉燒亦都係值得讚賞,店主話畀我哋聽啲叉燒都係每日新鮮製造,而且由於健康關係唔會淋紅色嘅色素上去,但係叉燒雖然色澤無比一般嗰啲咁鮮艷,咬落去嘅時候非常鮮嫩,肉汁充滿口腔,而且叉燒分量都唔少。早餐包埋嘅亦都有厚多士同炒蛋,店主話畀我哋聽炒蛋係用日本靚蛋,所以從圖中見到炒蛋嘅顏色非常深橙色。接下來就介紹蒲燒鰻魚飯。首先講咗個醬汁,蒲燒鰻魚汁唔會過鹹,而且濃道適中,唔會好稀。鰻魚分量算多,有四份三隻手掌咁大,鰻魚肉質鮮嫩,咬落去嘅時候亦都好彈牙,特別係鰻魚皮,明顯食得出好重膠質。除咗鰻魚之外,飯底本身亦都值得讚賞。店主話畀我哋聽 白飯唔係用電飯煲蒸,而係量度白的比例之後放落焗爐蒸,所以米飯軟硬度適中。總括而言,兩個餐都冇咩特出之處但每樣嘢都做得好足,食得出啖啖都係心機菜,如果如果大家經過天后又諗唔到食啲咩嘅不妨呢啲間試下。

2018-07-08
Type of Meal
Lunch
諗每日Lunch time 去邊食咩野好已經好頭痛,仲要間間都咁多人!等位最怕怕!12:45分左右,剛好見到呢間餐廳未算太多人排隊,於是揀左HANS呢間! 雖然餐廳都面積都算大,座位都好多,不過已經滿座,我倆等左10分鐘左右就有位!好肚餓! 快啲叫野食先!眼見餐廳門外已經好多人排隊啊!Lunch menu選擇唔算多,有好處嘅就係快啲講完快啲order😂同朋友仔有共識決定食廚師推介嘅S A同S B😂焗椰汁咖喱雞飯($73)配熱奶茶賣相好吸引,紅紅橙橙嘅外表!椰汁咖喱雞飯經過烤焗後,味道更加惹味,食一口,香濃可口!焗飯嘅粉底炒飯底香口!而且份量十足佈滿係整個焗飯上!真係一啖一啖飯!好食,食個口有家嘅感覺,唔會有味精嘅味道,感覺健康,又不太膩!正!朋友食呢一個咖喱牛筋飯食落去冇咁熱氣!啱晒啱啱病好既佢,唔好食得咁香口😂咁呢一樣係咁多!溫馨提示:如果想「少飯」可以同餐廳講聲!而且仲有免費「多飯」,適合大食嘅男士選擇!( 食野唔好嘥!)整體而言,個人喜歡食焗咖喱雞飯!佢比起冇焗既咖喱牛更惹味,更為香口,而椰汁味會更加濃烈!不過每日都有限定㗎,老闆話由於烤爐唔算太大可以做到焗飯既份量唔多,所以先到

快啲叫野食先!眼見餐廳門外已經好多人排隊啊!

同朋友仔有共識決定食廚師推介嘅S A同S B😂

焗椰汁咖喱雞飯($73)配熱奶茶
賣相好吸引,紅紅橙橙嘅外表!
椰汁咖喱雞飯經過烤焗後,味道更加惹味,食一口,香濃可口!

整體而言,個人喜歡食焗咖喱雞飯!佢比起冇焗既咖喱牛更惹味,更為香口,而椰汁味會更加濃烈!不過每日都有限定㗎,老闆話由於烤爐唔算太大可以做到焗飯既份量唔多,所以先到先得!
$75 (Lunch)
  • 烤焗椰汁咖哩雞飯
2018-07-14 54 views
今日因為就個朋友放工選左係鰂魚涌食晚餐剛巧路過呢間餐廳 見間餐廳裝修幾靚 幾整齊同舒服 餐牌又幾特別就入去試下 仲標明唔落味精岩哂食得健康的我😆我們叫左蒟蒻椰汁咖喱雞焗飯同大蝦叻沙😋😋試業價 仲送餐湯同蒜蓉多士好抵😋D雞雖然焗 但都好滑多汁食得出咖喱味都好香 唔係現成的咖喱 唔會好咸 加上蒟蒻 煙煙韌韌 再配上椰香的咖喱汁 好岩送飯 唔經唔覺成個食哂😂~ 至於個叻沙,個湯同出面果d唔同有香噴噴的椰奶味同少少辣,濃度剛剛好,面的軟硬度適中,好啱我口味😊唔怪得咁多人推介叻沙啦,真係好好食😋 值得一試!食完都唔覺口干 👍🏻真係無落味精👍🏻呢度老闆同員工服務都好有心,感受到佢地的用心製作👍🏻 老闆話佢地會不斷改良食物,又會同食客拎意見,製造出好味健康又與別不同的食物😆
今日因為就個朋友放工

我們叫左蒟蒻椰汁咖喱雞焗飯同大蝦叻沙😋😋
試業價 仲送餐湯同蒜蓉多士
好抵😋

D雞雖然焗 但都好滑多汁

至於個叻沙,個湯同出面果d唔同

唔怪得咁多人推介叻沙啦,真係好好食😋 值得一試!
食完都唔覺口干 👍🏻真係無落味精👍🏻

2018-07-10 61 views
鰂魚涌返工嘅朋友又多個新選擇啦. 呢間位於英皇道北角官立小學對面嘅Hans, 開業幾個月, 一直不乏捧場客, 今日當然亦唔例外。Weekday 晏晝1點嚟到, 人多熱鬧就必然㗎啦, 還好呢度座位都算幾多, 食客流轉得快, 等一陣就有位啦。同朋友一人點咗個廚師推介, 跟餐包熱飲一杯。餐廳所有咖哩都係由新加坡原廠直送, 夠曬正宗。入口椰汁味重, 無辣味, 好易入口。牛肋條炆到非常柔軟, 肉間帶點脂肪, 口感極佳, 諗起都想再食!呢個焗飯, 雖然冇牛肋條咁出色, 雞肉質感比較紮實, 但用上同樣嘅咖喱, 烤焗後香味更突出, 亦係唔錯嘅選擇。兩個飯嘅咖哩汁偏多, 飯量亦唔少, 食完好有飽足感, 餐牌寫明#歡迎加/減 飯/麵量, 如果食量不大就記得叫少飯啦。順帶一提, 餐廳做緊午市優惠, 12:45前埋單, 即減$10。

同朋友一人點咗個廚師推介, 跟餐包熱飲一杯。

烤焗椰汁咖哩雞飯
朋友介紹話漢斯d叻沙好好味,我一直想食叻沙好耐,所以同屋企人星期日一心由西環坐丁丁到東面,點知自己放假太晏起身,去到已係下午茶時間,原來下午時段師傅中場休息,所以無叻沙食。咁唯有叫下午茶餐,我真唔好意思搞到d職員無得休息。下午茶餐有好多選擇,價錢仲好抵,職員服務好好(阻住佢地中場休息但都好好招呼我地)。餐廳裝潢簡潔,好鍾意佢地牆上的圖案。叫左三個餐,自家製义燒通粉,沙爹牛肉麵,可以加配煎蛋,鮮牛油厚多士,正!!另外,英式早餐all day breakfast,內容好豐富,煎雙蛋,火腿,腸仔,薯餅,番茄豆,多士,咁嘅價錢超抵,大份,抵食推介!!

2018-05-06
Type of Meal
Tea
鰂魚涌自從太古坊落成之後,為這舊區添上了不少生氣,橫街小巷內滿是不同的食店,每到午飯時段例必車水馬龍,堆滿著寫字樓出來覓食的辦公一族,就仿如商業旺區的盛况一樣!偶爾來到該區英皇道的一間食店,門面看来有點似茶餐廳的格局,但入内卻是另一番光景,店內面積頗大,裝修整潔光猛,白磚牆配上木製餐枱椅,加上牆上不同的玩味勵志標語,簡約得來帶點文青感覺,氣氛舒適自在。細看餐牌,發現原來這裡是一間健康小店,標榜出品完全不含味精及人造色素,讓客人食得安心,唯選擇不算太多,全都是一些主食套餐,包括咖喱、焗飯、叻沙和烏冬,其他小食暫時一概欠奉,可能大廚想專心做好特定的出品吧?!還好勝在價錢親民,$68元起已有交易,只看價錢就十分貼地,但不知質素如何呢?!套餐包括是日餐湯、蒜蓉多士和主食,當然還有飲品啦。當天的餐湯為羅宋湯,雖然仍是港式羅宋湯做法,但用料十足,湯汁中放滿了煮得軟腍的甘筍和椰菜,味道濃鮮酸甜,但比起外面一般的羅宋湯,這裡的味道偏向清淡,卻帶著蔬菜的原有鮮味,感覺較為健康。野菜豆腐叉燒溫泉蛋飯,堆得滿滿的薄切叉燒加上半熟溫泉蛋,還有大量翠綠的菜蔬,單看賣相就十分吸引!叉燒雖有點偏瘦但入口鬆化帶嚼勁,

羅宋湯

蒜蓉多士

野菜豆腐叉燒溫泉蛋飯

野菜豆腐叉燒溫泉蛋飯,堆得滿滿的薄切叉燒加上半熟溫泉蛋,還有大量翠綠的菜蔬,單看賣相就十分吸引!叉燒雖有點偏瘦但入口鬆化帶嚼勁,店員介紹這店的叉燒是每天自家新鮮燒製的,用上了紅酒及香料醃製,完全沒有添加花紅粉等食用染色料,味道焦香蜜甜,滿有肉香,佐上淋有特調醬汁的白飯,還有滑溜的豆腐和溫泉蛋,濃厚甜香,雖沒有那些叉燒名店般突出,但$68元一個套餐有著這樣的質素,實算不俗,起碼一定食得有營又健康。
焗蒟蒻野菜椰汁咖喱雞飯

另外店員亦推介了另一道這裡的王牌主菜,焗蒟蒻野菜椰汁咖喱雞飯,即叫即焗一端上來熱辣辣,徐徐飄來陣陣的咖喱椰香,滿滿的咖喱汁完全覆蓋了餸菜與飯粒,經焗香後入口滿有濃厚帶椰香,不會太濃太辣,甜香順滑,據店員說大廚選用了來自新加坡的咖喱,所以味道會較Creamy溫和;而咖喱內的配料也一點不馬虎,除了去骨嫩滑、帶點焦香的雞肉外,還有蒟蒻、薯仔、甘筍和洋蔥,薯仔粉軟,蒟蒻Q彈,佐上滲滿咖喱汁的飯粒,香滑惹味,口感豐富,唯就個人口味而言,咖喱汁的香料味道略嫌不夠,如能再濃香一點,將會更添風味。
野菜胡麻湯豬軟骨烏冬

野菜胡麻湯豬軟骨烏冬,豬軟骨炆得鬆軟入味,醬香濃郁;溏心蛋流心甘香,湯底清甜不太濃,配上粗身彈牙的烏冬,味道雖不算十分突出但勝在細膩醇香,尚算不錯。

整晚的出品雖不算是十分驚喜的美味,也不是甚麼珍饈百味,但其實水準還算不錯,加上標榜不含味精及人造色素,讓客人食得健康安心,完全看得出店主與大廚的堅持和誠意,而且定價親民,招呼亦算親切到位,很有老街坊的感覺,一間那麼有熱誠的小店,值得支持推介一下!
2018-07-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
焗蒟蒻野菜椰汁咖喱雞飯
野菜胡麻湯豬軟骨烏冬
2018-07-05 33 views
今日早放LUNCH, 趁人唔多既時候就黎食個飯一入去, 覺得裝修好企理, 好舒服所有主食都可以揀多飯, 普通同少飯我就叫左椰汁咖喱牛肋條飯(普通)配凍檸樂 ($78+$7), 加7蚊就有凍檸樂好抵飲呀朋友就叫左份自家制叉燒豆腐飯(少飯)配柚子蜜 ($63) 5分鐘左右, 食物就到喇, 我覺得我碗牛肋條飯好香, 好惹味呀, 咖哩係溝左椰汁所以唔會好辣, 佢配左好多蔬菜好健康呀我朋友就鍾意個叉燒係冇加色素冇添加, 佢覺得好FRESH 好好味我覺得呢個價錢好抵食呀, 又大碗又新鮮, 坐得又舒服, 冇平時咁多人果陣咁趕時間呀店員都好勤力, 佢地好WELCOME 小朋友, 會同隔離位既小朋友玩下咁餐廳仲設有特價時段: 12:45前埋單走人或者13:15後入座都可享全單減$10, 好抵食呀
今日早放LUNCH, 趁人唔多既時候就黎食個飯

一入去, 覺得裝修好企理, 好舒服

所有主食都可以揀多飯, 普通同少飯

朋友就叫左份自家制叉燒豆腐飯(少飯)配柚子蜜 ($63)

2018-07-05
2018-06-29 37 views
有一套劇集,叫做「孤獨美食家」,講述一個人周圍去飲飲食食,因為一個人食嘢嘅時候可以更加專心,更加細微去品嚐食物的味道,其實喜歡熱鬧的我,當初都唔係好認同呢個Point🤔不過今日,終於嘗試到一個人食嘢原來感覺都幾好喎。事源今日要去鰂魚涌做一年一度嘅身體檢查,又要空肚關係,搞掂哂嘅時候都已經差不多12點鐘,個肚當然餓到打鼓啦!經過英皇道呢間「漢斯」餐廳,門口大大張廣告,佢哋都幾多選擇喎,不期然對腳就自動行左入去。佢哋而家做緊優惠,12:45前埋單,或者1:15後入座,仲全線照價減$10,你話如果多幾個人一齊食飯,都真係慳返唔少喎。餐牌上有兩款係廚師精選,經驗告訴我,通常呢啲都係餐廳覺得掂檔嘅食物,何況咖喱雞本身就已經係我嘅飛佛。呢個烤焗椰汁咖喱雞飯,熱騰騰椰香四溢,聞到都口水流。咖喱汁好香,辣味啱啱好,又唔會蓋個雞肉嘅鮮味,混和飯底好Creamy,果然有水準,其實一個人食飯真係可以專心啲,感覺食物的味道會更加細膩。加上環境舒服,真係不錯嘅選擇,到自己差不多離開的時候,客人已經陸續到達,好彩自己快人一步,理想達到(享受到優惠)
不過今日,終於嘗試到一個人食嘢原來感覺都幾好喎。

烤焗椰汁咖喱雞飯

呢個烤焗椰汁咖喱雞飯,熱騰騰椰香四溢,聞到都口水流。

2018-06-29
2018-06-26 35 views
太古坊附近既餐廳都差唔多食暈,個日出地鐵時望到英皇道開左間新野,叫漢斯,今日中午過去望左陣就入去試下!午市有傳統焗飯、日式烏冬、日式飯,都好多選擇!但就冇常餐:湯通粉/意粉個啲,要早餐/下午茶先有!希望可以加番!唔緊要下次再黎試下午茶,係2點就開始!日式豬軟骨烏冬賣相非常吸引見到有溏心蛋已經加左唔小分,面頭既紫菜碎亦相當有誠意!豬軟骨有三大舊好林,好入味!烏冬都係高質烏冬湯底因為豬軟骨既汁,夠味!照燒鰻魚飯同樣地是有溏心蛋、紫菜好日式的感覺!鰻魚好大舊!燒汁好食非常滿意!$6-7x一個lunch包野飲 性價比十分okay!
豬軟骨烏

日式豬軟骨烏冬
賣相非常吸引
見到有溏心蛋已經加左唔小分,面頭既紫菜碎亦相當有誠意!

豬軟骨有三大舊
好林,好入味!
烏冬都係高質烏冬
湯底因為豬軟骨既汁,夠味!

鰻魚飯

饅魚飯

照燒鰻魚飯
同樣地是有溏心蛋、紫菜
好日式的感覺!
鰻魚好大舊!燒汁好食
非常滿意!
$6-7x一個lunch包野飲 性價比十分okay!
豬軟骨烏
鰻魚飯
饅魚飯
鰂魚涌多好嘢食就係人都知,不過放lunch嘅時間就好似打仗咁,一街都係人,今日晏咗出去食飯,不過周圍依然都係人頭湧湧 ,經過呢一間漢斯餐廳 ,感覺好似唔錯見到午餐都幾多選擇, 而且聽同事話,呢度嘅喇沙同埋咖哩嘅水準質素都幾高, 可以一試。入到去其實都幾多人,都好爆㗎, 不過人數喺某程度上,亦都代表係質素嘅指標。坐落都幾舒服,環境ok。lunch menu都有唔同嘅選擇, 而且都幾多款式, 而且仲大大隻字寫明:不加味精、不含色素,似乎唔錯喎。店長好熱情咁推介我試下佢哋嘅廚師精選, 我係即叫即焗 ,似乎唔錯 ,一嚟到已經好熱辣辣,仲聞到陣陣嘅咖哩同埋椰香味。雞肉都幾大粒,而且無骨,好細心,最啱我呢啲 怕麻煩嘅懶人。而且焗得好乾身,薯仔焗得脆脆地,金黃色咁,好香口。仲有啲蘿蔔、洋蔥等等唔同嘅蔬菜。不過我最鍾意都係個咖哩汁,真係冇味精,食落唔會好咸,唔會令喉嚨好乾。飲咗一半先記得影嘅柚子蜜 ,唔似坊間嘅死甜 ,涼得嚟都滋潤,唔錯。

坐落都幾舒服,環境ok。

雞肉都幾大粒,而且無骨,好細心,最啱我呢啲 怕麻煩嘅懶人。

而且焗得好乾身,薯仔焗得脆脆地,金黃色咁,好香口。

仲有啲蘿蔔、洋蔥等等唔同嘅蔬菜。

2018-06-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-06-21 23 views
鰂魚涌真係太多人返工,一到lunch time 就周圍都人山人海,想搵間餐廳食下飯都難同事介紹話最近開左間新餐廳,於是就早少少去試下先 大概12點半到,唔駛等位 目測去到搭9差唔多1點就full晒 午餐都有好多選擇,花多眼亂芝士茄汁焗豬柳意粉逢星期二、四係飯,一、三、五就係意粉茄汁好多,夠撈晒食個意粉芝士味都夠濃豬柳一啲都唔靭,咬落爽滑仲有啲菠蘿添,夠晒fresh!胡麻湯豬軟骨烏冬朋友就點左個烏冬,係讚歧烏冬黎咖湯底都夠濃味,而豬軟骨都幾高質,入晒味,仲份量好多以後食lunch 可以多個選擇

同事介紹話最近開左間新餐廳,於是就早少少去試下先

大概12點半到,唔駛等位
目測去到搭9差唔多1點就full晒

午餐都有好多選擇,花多眼亂

芝士茄汁焗豬柳意粉
逢星期二、四係飯,一、三、五就係意粉
茄汁好多,夠撈晒食個意粉

芝士味都夠濃

豬柳一啲都唔靭,咬落爽滑

仲有啲菠蘿添,夠晒fresh!

胡麻湯豬軟骨烏冬
朋友就點左個烏冬,係讚歧烏冬黎咖

湯底都夠濃味,而豬軟骨都幾高質,入晒味,仲份量好多

以後食lunch 可以多個選擇

2018-06-14
$50 (Lunch)
2018-06-20 25 views
向來茶餐廳平靚正,但為咗遷就價錢,食咗啲都唔知係乜嘢,近排俾我搵到一間看似南亞風格的茶餐廳,餐單刻意多加蔬菜,而且用料揀過,可以食得比較健康。今晚要加班早啲食飯,六點鐘行過嚟晚市剛剛開門,暫時未有咩人比起中午嚟食飯真係梳乎得多!總共黎嗰兩次,一次食椰汁咖喱牛肋條飯,另一次食正宗大蝦喇沙。老闆話喇沙膽是星加坡買過嚟的,成本比較高,但希望做到好口碑,唔怪得食落味道咁正宗,好香滑嘅椰奶,咖喱層次香,仲有係辣辣地,我食得辣所以好鍾意呢個味道,顏色望落去都好靚,材料都俾足,基本嘅豆卜、蛋、蝦、雞柳,因為做健康版本所以特別多左啲蔬菜,所以見到有豆有瓜。椰汁咖喱牛肋條飯好大碟下,咖喱嘅層次香味與喇沙唔同,配合牛肉香,好滋味、好得!套餐是跟多士、湯及餐茶,提一提嗰片脆多士,夠趣之外仲夠香。我睇好呢間餐廳,因為我哋日日出去食晏,長期食用更加要食得健康,呢度款式都幾多仲有豬柳、雞皇、豆腐、叉燒、烏冬、豬扒包、三文治等等,唔驚咁快會食厭。

套餐是跟多士、湯及餐茶,提一提嗰片脆多士,夠趣之外仲夠香。

2018-06-19
2018-06-19 111 views
和朋友途經側魚涌,見到一間好似好新的餐廳,朋友建議入去試下。環境寬敞舒服又乾淨,最值得讚賞的是服務員的熱心介紹和殷勤的服務態度我叫左3個餐和朋友一起share蒟蒻野菜椰汁咖哩牛肋條飯$78咖喱牛腩食得多,但咖喱牛肋肉真是第一次試,牛肋肉至少有5至6件,炆得好淋,肉質亦好嫩滑,肉味濃郁,正!咖哩是很辣,椰汁味濃,不是一般的咖喱汁,加上牛肋肉和蔬菜類一起吃,好好味,好夾蔬菜內容好豐富:有紅蘿蔔,翠玉瓜,車厘茄,豆角,薯仔和蒟蒻,全部都好新鮮!野菜大蝦叻沙$68個叻沙湯底好正!椰汁味亦濃,原來湯底是老闆由星加坡專登訂回來,所以好有星加坡地道風味加上大蝦爽甜,豆卜索哂D叻沙湯汁,還有半隻整得剛剛好的温泉蛋加上白芝麻,好好味呀野菜胡麻湯烤雞烏冬~亦是少不了很多菜蔬和温泉蛋,烤雞亦有4,5件,份量好足!套餐還有餐湯, 蒜蓉包和餐飲我相信,用心做好每一步必然是這間舖的格言,鐘意星加坡風味的朋友,這裏是一個好好的選擇

環境寬敞舒服又乾淨,最值得讚賞的是服務員的熱心
介紹和殷勤的服務態度

我叫左3個餐和朋友一起share

蒟蒻野菜椰汁咖哩牛肋條飯$78

咖喱牛腩食得多,但咖喱牛肋肉真是第一次試,

野菜大蝦叻沙$68

加上大蝦爽甜,豆卜索哂D叻沙湯汁,還有半隻整

得剛剛好的温泉蛋加上白芝麻,好好味呀

野菜胡麻湯烤雞烏冬~亦是少不了很多菜蔬和温泉
蛋,烤雞亦有4,5件,份量好足!

套餐還有餐湯, 蒜蓉包和餐飲

我相信,用心做好每一步必然是這間舖的格言,
鐘意星加坡風味的朋友,這裏是一個好好的選擇

2018-06-13
$70 (Dinner)
2018-06-17 29 views
今日趕時間,見呢度光線企理,就入咗嚟依度食。已經過咗午飯時間所以冇乜人。呢度嘅待應非常好客,態度誠懇,介紹我哋食英式全餐,另外因應自己嘅喜好揀咗鰻魚飯。原來餐廳試業中,侍應邀請我哋晚市再嚟,因為晚市嘅餐牌會比較豐富,午市因為呢一區人少,所以選擇就少好多,不過始終少去呢區。奶茶茶味較重,未算好滑,吊下奶茶癮尚可接受。細心睇吓原來呢度主打嘅係健康嘅茶餐,餐牌都寫明唔會落色素同埋味精,食起上嚟感覺似住家菜,亦都真係唔油膩。$68蒲燒鰻魚飯,鰻魚大大塊好抵食,肉質嫩滑唔算玫,鰻魚嘅尾部比較多骨,但係算係可接受可吞嚥嘅硬度。飯質煙韌,可惜鰻魚汁感覺似甜豉油多於日本鰻魚汁。整體感覺食完係清新舒服嘅。⬇️英式早餐多士烤得剛好,滑蛋夠滑,薯餅脆但不油膩,蘑菇好有牛油香,脆皮腸名符其實。如果蕃茄稍為香煎更好。

奶茶茶味較重,未算好滑,吊下奶茶癮尚可接受。

⬇️英式早餐