2022-08-17 71 views
人就係咁矛盾,唔鍾意殘舊嘅嘢但又好ok懷舊style🤣🤣🤣🤣今次試嘅九龍城同撈同煲,裝修同音樂都非常用心咁還原八九十年代嘅香港。以為打卡餐廳水準一定打個折,點知呢度嘅湯底、火鍋料同服務都無可挑剔,喺冇乜人再care疫情嘅時候仲有店員幫手淥餐具真係唔話得🥹🥹🥹🥹我地叫嘅係沙爹湯底,香濃到成間舖都聞到,店員話因為師傅會喺出餐前再炒香個沙爹醬,難怪好食過出面咁多🤣呢度嘅安格斯牛肉同埋羊肉片都好好食,腍得嚟有肉味,個人認為羊肉再好食啲!枝竹、墨魚滑豆卜呢啲吸湯汁神器對住呢個無敵湯底就發揮到最大功效🤣🤣🤣🤣~炸物方面比較鍾意響鈴,油溫夠高炸起冇油膩感,點埋糖醋汁就更正~食到最後仲有甜品送,有遮仔啫喱同糖不甩,啫喱係細個食開嘅青檸味呀~糖不甩幾有特色,要煲返熱個湯底烚返軟呢兩條條錦鯉再切粒轆花生碎,我地揀沙爹湯底簡直係專為個糖不甩準備咁😎

2022-08-16
  • 糖不甩
  • 即炸響鈴
  • 老港沙嗲鍋
  • 安格斯牛肉
  • 羊肉片
早一個月bk定位,我哋一行4人1830到,未多人,坐卡位,闊落舒服嘅,揀緊嘢食期間有個小肥哥哥攞碗筷過嚟,咁我下意識諗住自己洗啦,點知哥哥話等佢嚟,又幾好服務喎,喺塊膠paper holder面圈好食物,隔左一陣個老細埋嚟推刺身餐同海鮮餐,大約原價減幾百咁,fb like完就可以優惠價,好直接話呢排少左好多like叫我哋幫幫手,唔係求,係有少少怨氣feel嗰種,叫完刺身+海鮮餐like埋,大約15分鐘後就上刺身,之後老細話冇同我哋落火鍋料,想我哋食左刺身先,因為都大盤怕冇位擺,its ok,到食完刺身再攞塊板過嚟問我哋圈嘅火鍋料有冇嘢改,冇就落單,又等15-20分鐘先開始有嘢上,食物其實唔錯,不過我想講嘅係服務,我想落單或搵人幫手收嘢,舉幾次手都冇人,幾個侍應都好忙,理解嘅,老板又揼低頭篤電話,想落單都冇癮,5⭐為滿分環境:⭐⭐⭐⭐⭐食物:⭐⭐⭐⭐⭐服務:⭐⭐重點係老細本身有怨氣,意興闌珊嗰種,生意唔好所以咁都好理解,但老板都應該不時望下個場啲客有咩需要就叫伙記埋枱serve而唔係同太子女都喺度篤電話,呢個就真係不能接受,食物質素的確唔錯但都冇用,已經唔會回頭。
5⭐為滿分
鵝腸
外地手切肥牛
2022-08-13
Waiting Time
180 Minutes (Dine In)
$850 (Dinner)
海鮮拼盤
刺身
鵝腸
外地手切肥牛
2022-08-08 61 views
同撈同煲一聽就覺得有懷舊feel, 用哂紅綠階磚,舊式鐵閘等等裝潢,將舊時既香港餐廳呈現番出黎。湯底款式多,我地揀左冬蒲美人鍋,大大個冬蒲同埋半隻雞,都係店員即時幫忙分件,雞件肉質嫩,配埋鮮甜雞湯底,好味👍🏻湯底仲有桃膠,紅棗,女仔岩哂😍冬瓜同娃娃都好清甜,打依個邊爐完全無熱氣感覺。飲左兩碗湯食埋d料都半飽,叫左個本地手切牛同埋皇帝菜。手切牛片片都厚薄均勻,唔會切到一岩一忽碎濕濕,係岩岩好既口感。牛油花豐富,牛味濃郁口感軟熟,係靚牛黎👍🏻食埋個皇帝菜,本身菜甜加索左湯底既甜,good👍🏻最後仲好好彩有甜品送,係花奶啫喱呀😍仲係細個係酒樓食有把遮仔個隻,回憶番哂黎呀♥️

飲左兩碗湯食埋d料都半飽,叫左個本地手切牛同埋皇帝菜。

食埋個皇帝菜,本身菜甜加索左湯底既甜,good👍🏻

2022-08-06 1654 views
懷舊物總是多人憶記,九龍城大多以泰國菜或是潮洲菜為主,其實火鍋店也相當之多-其中以懷舊主題「同撈同煲」,完全以香港人堅毅不屈嘅精神,有福同享,一齊同撈同煲。店舖有不同的可愛的璧畫,栩栩如生活靈活現。有很多兒時的玩物及食物:打字機、踢毽、蔥油餅、綠寶橙汁、大檸樂及多款懷舊小食蝦多士、老友鬼鬼、金錢雞等。店內的茶芥及醬料費為每位 $15,都符合市場價格上。火焰醉雞煲 $178多款的湯底選擇,近期少吃了雞煲有火焰的效果兼上打卡。雞煲的份量大約有半隻,醃得相當濃郁又又惹味。吃過雞煲之後,可加入雞湯打邊爐。極級封門柳 $248平常我都會單點牛頸脊,今次改為極級封門柳都相當有驚喜。封門柳為牛的橫膈膜的肌肉,其肉質鬆軟,不易變韌,而且牛肉味極為濃郁。黑柏葉 $68很多打邊爐店都以牛柏葉為主,黑柏葉份量相當多並帶有爽脆口感。鴛鴦蚌 $148鴛鴦蚌顏色鮮艷奪目,以海鮮來說爽脆鮮甜,打邊爐海鮮類不二之選。 老友鬼鬼 $68懷舊又傳統之物必有「老友鬼鬼」,以油醬汁,二食可以放入湯鍋之中。炸鬼混入蝦膠即叫即炸,保持其脆身口感。一食可以配上酸甜四寶丸 $108丸類的配搭當中我至愛的梅菜豬肉丸,彈牙又爽口味道又突
火焰醉雞煲 $178
極級封門柳 $248
黑柏葉 $68
鴛鴦蚌 $148
老友鬼鬼 $68
四寶丸 $108
丸類的配搭當中我至愛的梅菜豬肉丸,彈牙又爽口味道又突出。其他三款有牛丸、墨魚丸、鯪魚丸等。
鵪鶉蛋燒賣 $48
最搞笑莫過於打邊爐遇上點心,鵪鶉蛋燒賣已經是近年少見之物。將燒賣放上窩中極具特別。估不到有所驚喜,彈牙的蝦肉餡並有鵪鶉蛋,薄身的燒賣皮配上蝦籽粒不錯。
西洋菜 $38
時菜有西洋菜不是人人喜歡,但個人比較鍾情。西洋菜打邊爐帶有爽脆又入味。
冬瓜薏米水 $28
自家製我個人認為值得大推之物,薏米水濃郁又解渴打邊爐唔錯。

杞子圓肉菊花蜜$28
菊花的味道突出,清甜又潤口還有杞子圓肉,出色。

最後餐廳更附送上了呈金魚形態的糖不甩及兒時至愛啫喱,真的滿滿懷舊情懷大滿足。
$300 (Dinner)
充滿舊香港情懷嘅同撈同煲一絲不苟地盡力展現八、九十年代香港嘅面貌,霓虹燈招牌光景、深木色桌椅配綠色牆身、綠色花紋瓷磚,加上播放張國榮、梅艷芳等首本名曲,身在其中,好似去咗一趟文化之旅!餐廳起用嘅夥記大部份係中年人士,説話語調親切有禮,連負責人都係最好嘅公關,不時行到食客身邊詢問食物質素,閒聊幾句,充滿人情味,呢啲喺商業化、速食嘅餐廳好難搵到!打優質邊爐嘅好處就係唔限時,同朋友食足兩個幾鐘,暢談加暢食,身心都滿足:➺➺鹹蛋芥菜湯湯底$118有大量芥菜同瘦肉,雖然唔係名貴食材熬成,但係湯底真係好清甜,係熱辣辣嘅夏日清熱下火之選,無放味精,好順喉,自己最少飲咗五六碗!➺➺賣魚勝推介海鮮拼盤$398包括八頭鮑魚4隻、蟶子王2隻、海蝦6隻,負責人話海鮮係每日新鮮空運到港,以上幾款都好爽口彈牙,用打邊爐方式去食,食盡鮮味!➺➺梅花黑豚肉$108餐廳將豚肉片卷成兩朵大花外型,肉片好大塊,肉質偏向結實!➺➺懷舊蝦多士$68餐廳推介小食,自己都覺得係必食食物之一!叫得多士以為係包類食品會幾飽,點知佢好薄,1cm多d,一咬落去,極為鬆化,好似食緊餅乾咁,加埋餐廳提供嘅酸甜醬,好食到差啲想encore多一碟

➺➺鹹蛋芥菜湯湯底$118

➺➺賣魚勝推介海鮮拼盤$398

➺➺梅花黑豚肉$108
餐廳將豚肉片卷成兩朵大花外型,肉片好大塊,肉質偏向結實!

➺➺懷舊蝦多士$68
餐廳推介小食,自己都覺得係必食食物之一!叫得多士以為係包類食品會幾飽,點知佢好薄,1cm多d,一咬落去,極為鬆化,好似食緊餅乾咁,加埋餐廳提供嘅酸甜醬,好食到差啲想encore多一碟!

➺➺老油條$28
老油條呢個名本身已經充滿情懷,自己成日打邊爐都好少喺出邊火鍋店見到,將炸到香酥可口嘅油條放落湯底滾幾秒,索晒湯汁食,滋味十足!

➺➺蟹籽丸$68
手工丸好彈牙!咬落去會爆漿,入面嘅流心蟹籽流晒出嚟!

➺➺魚皮餃$38
6隻大大隻,外皮好煙韌,打邊爐揀佢唔會錯!

➺➺娃娃菜$38
望落去個樣都新鮮大棵,切得好完整,自己本身好鍾意食,好甘甜!

➺➺冬瓜薏米水$28/杞子圓肉菊花蜜$28
自家製,消暑清熱,又有材料天然味道,飲完喉嚨好舒服又解渴,感覺養生保健!

火鍋店最後仲贈送糖不甩,食法非常有趣,先將鯉魚造型糯米放入湯底,滾一陣拎上嚟切件,再撈埋花生、芝麻、黃糖粉一齊食,食到鹹鹹甜甜嘅味道,好特別!仲送埋懷舊小傘花奶啫哩,回憶湧上心頭!

**加一服務收費
**醬料及茶芥$15/位
$500 (Dinner)
2022-08-04 60 views
多數去九龍城都係食泰國野, 特登黎打邊爐都係第一次, 皆因朋友推介話依間係好野~依度環境裝潢勁有香港舊式情懷, 播埋七八十年代既舊歌, 非常有FEEL~冬甫美人鍋雞湯底, 加入冬瓜, 娃娃菜, 仲有紅棗同桃膠等, 好足料! 開始打邊爐前先飲碗湯, 湯頭鮮甜,中意佢清澈無油膩感。雞件足半隻, 店員即場剪開, 我就中意幾件幾件咁放入湯, 咁就可以保持雞肉嫩滑。清甜既湯一定要配海鮮, 就叫左桶蠔同埋珊瑚蚌併桂妃蚌。4隻桶蠔都超肥美, 淥完之後都冇縮水, 最中意食依D又肥又厚既, 咬落勁JUICY滿足!珊瑚蚌併桂花蚌桂花蚌好鮮甜兼口感爽脆, 珊瑚蚌就再彈牙D, 兩樣都好新鮮, 配雞湯一流。特別推介甜品糖不甩!估唔到佢連甜品都咁有心思玩懷舊, 而且仲係鯉魚造型, 相信真係得依度先有! 店員會幫忙落湯煮一煮, 再剪開成粒, 沾滿花生碎就食得! 口感非常煙韌, 加上香甜脆口既花生粒, 勁中意, 而且係一個好開心既結尾!

冬甫美人鍋

清甜既湯一定要配海鮮, 就叫左桶蠔同埋珊瑚蚌併桂妃蚌。

珊瑚蚌併桂花蚌

其實對於打邊爐一直都覺得就係一個好嘈嘅地方,成班人聚埋一齊,好似食一啲冇乜質素嘅嘢。不過朋友叫我去呢間其實比到一啲新嘅感覺我。呢間舖頭嘅裝修好地道,諗起好多以前喺香港嘅回憶。舖頭環境坐得好舒服。我地叫咗一個冬甫美人鍋,湯底非常之足料,有桃膠椎山咁,好濃好入味。另外我哋叫咗個海鮮拼盤,特價有四隻鮑魚、六隻大蝦、兩隻大蟶子。海鮮都好新鮮,特別係鮑魚同隻蝦都好彈牙。之後我哋仲叫咗個爆醬瀨尿牛丸,真係瀨晒尿😂 口感好好!我諗最驚喜嘅係最後嘅糖不甩。食到最後嘅時候店員仲話有呢個甜品送嘅,我哋原本諗住唔要,因為已經太飽,但係點知都幾好食,最後都係食晒。貌相靚仔,食落係軟林林,但係又煙韌,加埋花生粒好好食。仲有,欣賞老闆有用心揀過要播嘅歌,好有懷舊嘅味道!

之後我哋仲叫咗個爆醬瀨尿牛丸,真係瀨晒尿😂 口感好好!

仲有,欣賞老闆有用心揀過要播嘅歌,好有懷舊嘅味道!
火鍋店位於九龍城地鐵站附近,行5分鐘就到非常方便,火鍋店以懷舊氣氛作為主題,播緊八九十年代嘅歌,別有一番情懷! 湯底今次叫咗東甫美人鍋,個名聽落冇咩特別,但非常有驚喜,嚟到一開始見到唔少嘅桃膠同蟲草花 送係半隻雞上面,已經覺得好滋補。而湯底重有唔少花膠、乾瑤柱、竹笙,冬瓜等等嘅食材,湯底豐富濃郁得來非常矜貴,冬瓜降火,配合打邊爐啱啱好! 日本飛驒牛呢間火鍋店居然可以食到日本矜貴飛驒牛,油脂分布均勻,色澤非常好,入口肉質嫩滑,配合啖啖牛肉香味,同油脂喺口入邊慢慢滲出來,唔需要點豉油已經非常好食! 時令海鮮拼盤海鮮拼盤算幾抵,而且海鮮新鮮,可以一次過試晒幾樣野,鮑魚入口柔軟,肉質細膩,聖子比想像中厚肉! 蝦入口彈牙! 鍾意食海鮮嘅朋友千祈唔好錯過!

湯底

日本飛驒牛

時令海鮮拼盤
餐廳試食九龍城📍九龍城同撈同煲火鍋唔知大家有冇覺得最近好多關於食嘅嘢,叫「同撈同煲」「同煲同撈」之類嘅名,搞到我成日以為有關係😂原來係無嘅,呢間係銅鑼灣都有分店,九龍城係總店,就等我試試佢。👉胡椒豬肚少爺雞湯 $238一直都好鍾意飲胡椒豬肚嘅我,雖然係夏天,但係都要試試佢😂佢個雞係另上嘅,份量係半隻。另上嘅砂煲仔細細,落入爐嘅時候先覺得都幾多。值得一提嘅係佢用少爺雞,係無激素架!雞另上嘅好處係可以自己睇火,唔驚d雞overcook鞋晒咁。煲滾之後大家記得一定要裝碗未烚過食物嘅湯飲下先,我覺得好好飲,好有胡椒味,不過我覺得咸菜可以多d或者大件d,但係味道係好足夠嘅,好好飲,我飲咗2碗,飲完唔會口渴嘅(我用會唔會口渴黎定義味精嘅多少😂)👉黃金炸魚皮 $98打邊爐又點可以無炸魚皮呢,本身諗左好耐要shake shake麻辣好定呢個好,最尾都係揀左黃金。魚皮好大條同埋好厚,係新鮮炸嘅,好多咸蛋黃🤤如果就咁食可能會略嫌粉漿多左少少,但係點湯反而會更索湯。👉蜂巢豆腐 $28呢個超抵食!$28有6大件。飲完湯之後我就即刻落晒豆腐落去煮耐d,索晒湯好好味!推介鍾意索湯食物嘅大家一定要叫呢個!👉鴨血 $
餐廳試食

九龍城📍九龍城同撈同煲火鍋

👉胡椒豬肚少爺雞湯 $238

一直都好鍾意飲胡椒豬肚嘅我,雖然係夏天,但係都要試試佢😂

👉黃金炸魚皮 $98

👉蜂巢豆腐 $28

👉鴨血 $58

如果鍾意食鴨血都推介大家叫呢個,因為佢唔係豬紅質地果d鴨血,佢係煙韌嘅,同埋建議大家都係要早落,滾耐d入味d,鴨血除咗質地緊要之外,入味都好緊要,呢個湯都襯到鴨血嘅,因為都有胡椒嘅辣味,如果係麻辣湯就一流啦!

👉安格斯牛肉(大)$268

呢個都好食,有牛味,仲有牛嘅油脂,烚完之後仲有油脂係肉面掛住。雖然唔會係入口即溶咁誇,但係都好軟好淋,好食!價錢方面同同類型嘅邊爐店相比係一般正常價錢咁。份量如果係3-4個女仔share都足夠。

👉鴛鴦蚌 $148

即係珊瑚蚌同桂花蚌。我本身好鍾意食珊瑚蚌,打親邊爐都會叫,我覺得呢個係正常質素😂無乜特別,鍾意食嘅可以叫下。

👉肥美鵝腸 $88

如其名,真係幾肥美😂大家記得唔好烚得太耐,如果唔係會無晒d肥。份量方面都ok,正常價錢。

👉美國桶蠔 $188

食開美國蠔嘅對蠔size應該都心裡有數,我呢次呢桶有5隻,所以都幾大隻,不過size唔係太平均有啲好大,有啲好細,烚完有啲細😂不過都明桶蠔係咁。都一樣,平時打邊爐叫開嘅,所以都會叫。

🌟總括然而,湯好飲,我係一個鍾意飲湯嘅人,所以個人鐘意呢類真材實料湯底嘅邊爐多過任食火鍋。當然食物質素同價錢都唔會可以同任食火鍋比。如果想好抵食,食得好飽,對食物要求唔高嘅會建議去任食火鍋,如果唔係大食人士,想食好少少嘅會推介呢類型嘅火鍋。呢間係港式嘅湯,但係食材有蜂巢豆腐同鴨血揀,又有啲台式咁都幾好。

🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧

美國桶蠔
黃金炸魚皮
  • 胡椒豬肚少爺雞湯
  • 安格斯牛
喺九龍城讀書成長,好自然同返老朋友嘅飯局約返呢頭❣️更難得喺呢間火鍋店座位非常闊落,行老香港懷舊風,啱曬我地飲飲食食之餘,懷緬過去☺️入店見到好多六七十年代擺設、電視機、熱水壺、懷舊玩具等。店內打造成大排檔、雜貨舖等場景。食物方面,除左精緻靚牛、特色湯底、時令海鮮(龍躉、桶蠔、蚌類等),仲有刺身同甜品,絕對滿足到各人胃口😋冬甫美人鍋 $198冬甫即係冬瓜,夏日食呢個認真消暑,加埋花膠同桃膠,美顏食材食左變美人❣️😂 雞肉份量多,皮滑肉質鮮嫩,食完雞都半飽。特级手切牛肉(大) $368餐牌中比安格斯高一級嘅手切牛肉,脂肪紋理靚仔,肉味夠濃,貴少少但食得更開心。鴛鴦滑 $108揀左墨魚同蝦滑,食落彈牙又鮮甜,一啲都唔粉,真材實料👍🏻牛黃喉 $78私心中意食,唔多火鍋店有,但稍嫌呢個未夠爽口🤣煎午餐肉 $58邪惡㗎,仲要煎過😆咁香口無法say no!油麥菜 $38 同粟米 $38都係爽甜嘅。最後好impressive送上啫喱甜品,插把油紙傘嗰隻☂ 仲有店員將一條錦鯉放入鍋煮,煎開後沾上花生碎,原來係糖不甩,成件事好得意❣️環境、服務、食物都好好,推介✨

入店見到好多六七十年代擺設、電視機、熱水壺、懷舊玩具等。店內打造成大排檔、雜貨舖等場景。食物方面,除左精緻靚牛、特色湯底、時令海鮮(龍躉、桶蠔、蚌類等),仲有刺身甜品,絕對滿足到各人胃口😋

冬甫美人鍋 $198

特级手切牛肉(大) $368

鴛鴦滑 $108

揀左墨魚同蝦滑,食落彈牙又鮮甜,一啲都唔粉,真材實料👍🏻

牛黃喉 $78

私心中意食,唔多火鍋店有,但稍嫌呢個未夠爽口🤣

煎午餐肉 $58

邪惡㗎,仲要煎過😆咁香口無法say no!

油麥菜 $38 同粟米 $38都係爽甜嘅。

環境、服務、食物都好好,推介✨

跟朋友食打邊爐,多數會去旺角或者尖沙咀,今次九龍城街坊帶我去屋企附近,有間火鍋專門店 一於就去晚飯。 位於九龍城,近黃珍珍的街道。招牌容易見到,以霓虹燈的紅色綠色,舊式書法體寫著" 同撈同煲  " ,門口有個英式郵筒,走進店舖就像進入80年代一樣。餐廳播著懷舊金曲,例如梅艷芳名曲,另外又有懷舊歌星海報,街招貼紙等佈置,懷舊綠白磚地板,每一個細節都很神似! 火鍋材料以港式口味為主,而湯底口味是餐廳自家推介,外邊較少見,今次就聽朋友介紹,美鍋加靚牛,另外配魚滑和菜類,整體質素不錯,超級滿足。 最後仲有神秘甜品,鯉魚糖不甩!=冬甫美人鍋 $198=鍋子寬闊而鍋底不深,像傳統的盆菜炒鑊相似,容易撈起食物,又方便共同分享。一上菜,見到有冬瓜圈放在鍋中間,中間放了一些滋補食材,另有原隻雞直接下湯!一滾起不久,雞肉食落超嫩,湯底吸收了冬瓜與雞的精華,清甜帶鮮味,夏天最佳! =大特级手切牛肉 $368=火鍋必點的牛肉有幾款選擇,手切牛價錢合理就點了大份。手切牛肉的色澤鮮紅,油脂比例剛好,不會太肥,食落的肉味濃,又有咬口,令人一食再食。 =煎午餐肉 $58=火鍋常吃的午餐肉有普通或煎香可選,原來可以先煎

=冬甫美人鍋 $198=

=大特级手切牛肉 $368=

=煎午餐肉 $58=
火鍋常吃的午餐肉有普通或煎香可選,原來可以先煎香,再火鍋,味道很神奇,邪惡感像是減去,而口感更豐富。

=鴛鴦滑 $108=
選了黑松露墨魚滑和蟹籽蝦滑,兩者爽口彈牙,比起一般火鍋店都高質!特別喜歡黑松露墨魚滑的,以為餐廳只會把黑松露鋪上面,原來是混入墨魚滑之中,所以黑松露味濃郁。蝦滑味道新鮮,叫鴛鴦滑 就可以兩樣都食👍

=牛黃喉  $78=
要專門的港式火鍋店,才有質素好的牛黃喉,所以平時很少叫,而朋友介紹這間不錯,所以也點了,食落算爽口,吸入美人鍋味道很配。

=油麥菜  $38 + 粟米 $38=
最後追加了菜和粟米,食過不少肉類後,清一清口感,油麥菜夠新鮮,栗米也鮮甜,不錯。
  • 鴛鴦滑
  • 美人鍋
2022-07-24 61 views
同撈同煲裝修好特別,扮懷舊,啱晒打卡📸😮‍💨 天氣熱都可以打邊爐嘅,飲返兩杯啤酒就OK!胡椒豬肚少爺雞湯好惹味,唔算太辣,好多料👍🏻 如果冬天食真係好正~同撈同煲火鍋料嘅選擇好多,大路嘢好齊,亦都有啲特色野!✨Shake shake 手工炸魚皮喺必食推介,炸到香脆嘅魚皮可以揀唔同味嘅粉,跟住shake勻先食,夠哂香口。🍤 呢度好多小食一上枱就食得,我哋點咗懷舊蝦多士,一客六件,新鮮炸起熱辣辣,香脆好味。打邊爐一定要食牛肉,我哋嗌咗細嘅安格斯牛肉再加一碟牛黃喉,估唔到細碟嘅牛肉份量都好多,牛味香濃,幾抵食👍🏻👍🏻跟住仲嗌咗鹵大腸、梅菜豬肉丸、蔬菜、新竹米粉等等,完全係眼闊肚窄😂😂😂 下次要嗌多啲朋友一齊去食先得🙌🏻食到最後仲有甜品!!!先有懷舊啫喱杯~ 之後仲有用打邊爐湯底煮嘅糖不甩,撈埋非常好味嘅花生碎碎粒,雖然好飽我哋都食晒
同撈同煲裝修好特別,扮懷舊,啱晒打卡📸

😮‍💨 天氣熱都可以打邊爐嘅,飲返兩杯啤酒就OK!

同撈同煲火鍋料嘅選擇好多,大路嘢好齊,亦都有啲特色野!

食到最後仲有甜品!!!先有懷舊啫喱杯~
2022-07-23
Type of Meal
Dinner
浪奔🌊浪流🌊🌊萬里滔滔江水永不休🌊🌊🌊一入餐廳就聽到耳熟能詳嘅歌聲🤣餐廳環境裝潢走懷舊風📺💈連播嘅音樂都係📻位置闊落 食得舒適🥰•🐽 胡椒豬肚少爺雞湯🍲 ($238)胡椒香味非常香濃🤩有豬肚 豬骨 酸菜等等豬肚好入味 口感爽口😋😋而且份量好多依個湯底仲包咗半隻雞!🐓索曬湯底 好惹味😛🐽 元貝🐚 ($136)🐽 脆鯇魚片🐟 ($78)元貝好新鮮好大隻😻😻質感彈牙 讚😛🐽 芝士蝦丸🦐 -半份 ($63)推介! 十分足料😻蝦肉好彈牙 啖啖蝦肉🤩🤩咬開有芝士 好配搭🧀🧀🐽 鵪鶉蛋燒賣🥚 ($48)開頭以為依個係熟食小食🤣原來都係火鍋料😌但淥完黎食覺得 有驚喜!😛😛上面有滿滿嘅蟹籽😎入裡仲有粒鵪鶉蛋🥚口感好豐富🤪🤪🐽 養顏美人餃🥟 ($78)有椰菜 桃膠 非常特別😙🐽 老友鬼鬼👻 ($68)熟食小食油炸鬼包住黑松露墨魚滑😝😝要趁熱辣辣食! 脆卜卜🔥🐽田園拼盤🥬 ($78)🐽 金菇🍄 ($38)唔少得嘅蔬菜系列😎😎拼盤相當豐富 好新鮮😼有 娃娃菜 西洋菜🥬番茄🍅栗米🌽等配上胡椒豬肚雞湯 好好食🤤•🐽 龍鳳大檸樂🥤 ($48)打邊爐配大大杯可樂 巧爽👅🐽山楂紫貝天葵🌿 ($28)

浪奔🌊浪流🌊🌊
萬里滔滔江水永不休🌊🌊🌊
一入餐廳就聽到耳熟能詳嘅歌聲🤣
餐廳環境裝潢走懷舊風📺💈
連播嘅音樂都係📻
位置闊落 食得舒適🥰

🐽 胡椒豬肚少爺雞湯🍲 ($238)
胡椒香味非常香濃🤩
有豬肚 豬骨 酸菜等等
豬肚好入味 口感爽口😋😋
而且份量好多
依個湯底仲包咗半隻雞!🐓
索曬湯底 好惹味😛

🐽 元貝🐚 ($136)
🐽 脆鯇魚片🐟 ($78)
元貝好新鮮好大隻😻😻
質感彈牙 讚😛

🐽 芝士蝦丸🦐 -半份 ($63)
推介! 十分足料😻
蝦肉好彈牙 啖啖蝦肉🤩🤩
咬開有芝士 好配搭🧀🧀

🐽 鵪鶉蛋燒賣🥚 ($48)
開頭以為依個係熟食小食🤣
原來都係火鍋料😌
但淥完黎食覺得 有驚喜!😛😛
上面有滿滿嘅蟹籽😎
入裡仲有粒鵪鶉蛋🥚
口感好豐富🤪🤪

🐽 養顏美人餃🥟 ($78)
有椰菜 桃膠 非常特別😙

🐽 老友鬼鬼👻 ($68)
熟食小食
油炸鬼包住黑松露墨魚滑😝😝
要趁熱辣辣食! 脆卜卜🔥

🐽田園拼盤🥬 ($78)
🐽 金菇🍄 ($38)
唔少得嘅蔬菜系列😎😎
拼盤相當豐富 好新鮮😼
有 娃娃菜 西洋菜🥬番茄🍅栗米🌽等
配上胡椒豬肚雞湯 好好食🤤

🐽 龍鳳大檸樂🥤 ($48)
打邊爐配大大杯可樂 巧爽👅
🐽山楂紫貝天葵🌿 ($28)
另有自家製清熱之選
酸酸地😋😋👍🏻
2022-07-20 51 views
代表左一個年代嘅懷舊打邊爐好多六七十年代嘅日常生活用品播住勁多六七十年代嘅歌 忍唔住都跟住哼花雕醉美人鍋 $178砂煲用花雕浸住啲雞 可以令個湯底再有多啲酒味 啲雞好滑安格斯牛肉(大)$268必點之選👍🏽 好有牛味 肥瘦平均 份量絕對唔少蟹籽蝦滑 $98好新鮮 好爽口彈牙 打到起晒膠 仲要有勁多蟹籽老友鬼鬼 $68懷舊野又點少得老友鬼鬼油炸鬼包住蝦膠 點埋個酸甜醬 正上枱脆卜卜 略嫌炸過龍左少少 有啲乾野生竹笙 $88我至愛 難得會有 亦好少見到甘大條 甘厚索晒啲湯 勁正椒鹽雞軟骨 $68講多無謂 食啦 餐前小食 送啤酒一流醬爆瀨尿牛丸$48唔夠醬爆 想一咬啲汁爆晒出黎食完仲有甜品送 不過賣過關子留番個神秘感 但幾特別好滿足 食到好飽

代表左一個年代嘅懷舊打邊爐

食完仲有甜品送 不過賣過關子
留番個神秘感 但幾特別
好滿足 食到好飽
2022-07-20 42 views
今日去咗九龍城嘅同撈同煲打邊爐,呢間火鍋店係做咗香港懷舊特色裝修,好有香港舊式情懷!先叫左個胡椒豬肚少爺雞煲,胡椒豬肚湯底少少辣,少爺雞雞味濃郁有口感,雞同豬肚份量都好充足!之後火鍋配料叫咗封門柳,響鈴,美人餃,鴛鴦蚌!另外仲叫左小食老友鬼鬼,黑松露墨魚滑釀油炸鬼,好好食!封門柳牛味重,部位稀少,唔係好多餐廳有得食!美人餃內藏桃膠,女仔愈食愈靚!即炸響鈴非常脆口!珊瑚蛑同桂花蛑新鮮爽口!最後仲叫左花生糖不甩同啫喱,啫喱有遮仔,好有舊式冰廳既感覺,花生糖不甩係即場整,真係第一次見,感覺好特別!另外一提就呢度既自家製飲品唔錯,菊花蜜清甜幾好飲!

另外一提就呢度既自家製飲品唔錯,菊花蜜清甜幾好飲!