灣景廳

Harbour Restaurant
Restaurant: Harbour Restaurant
Info:

唔出街,無得晚餐堂食,只好回顧7月頭去食好西嘅美好回憶囉~😭前陣子,朋友話灣景廳推出咗新嘅自助餐餐單,主打「和牛」及「蠔」!😍兩樣都係我至愛!於是二話不說就出動了!🙈基本上呢度「和牛」及「蠔」嘅料理,選擇都幾多。和牛系列🐂好似和牛,佢哋就採用肉質鮮嫩嘅澳洲和牛,主打菜有香蒜和牛舌沙律、吉列和牛牛肝菌可樂餅、三蔥鬼馬炒和牛、台式燘燒和牛面頰...唔會話好悶一味煎扒,運用唔同國家嘅烹調手法,令人食到唔同嘅和牛菜式變奏,感覺幾驚喜!其中,我最鍾意吉列和牛牛肝菌可樂餅,用美國免治和牛、牛肝菌及薯蓉混和炸成,食時「卡滋卡滋」聲,好酥脆,且肉汁豐富。😍​另外,三蔥鬼馬炒和牛都唔錯,使用澳洲和牛嘅橫膈膜肉,肉質特別彈牙爽口,加埋洋蔥、京蔥、大蒜、馬蹄及油條快炒,鑊氣十足!​​冰鎮海鮮系列🦞​至於蠔,佢哋無論生食定熟食都有提供,生蠔有得揀法國Fine de Claire生蠔、日本室津生蠔、鎮美國生蠔及新西蘭生蠔等,熟食則有芝士龍蝦汁焗蠔及黃金砵仔焗蠔~一次過食晒唔同產區嘅肥蠔,作為蠔怪嘅我表示好滿足(雖然無好好數過,但我當晚應該啪咗至少20隻...😂)!😍💕一坐低,待應就送上法國Fine de Cla

和牛系列🐂
吉列和牛牛肝菌可樂餅

三蔥鬼馬炒和牛

​冰鎮海鮮系列🦞​

法國Fine de Claire生蠔、日本室津生蠔

一坐低,待應就送上法國Fine de Claire生蠔及日本室津生蠔(每客各1隻)😍​
呢2款蠔真係正到不得了!Fine de Claire來自富天然藻類及浮游生物嘅鹽田池,肉身呈淺綠色,食上口勁甘甜🤤!​
至於日本室津生蠔,我反而覺得幾驚喜,日本蠔比我感覺都係熟食~估唔到生食又另一番風味,佢嘅海水味無Fine de Claire咁重,卻勝在肉質肥美及柔滑,加上柚子汁及三文魚籽,清甜得嚟有咬口~夏天食啱哂!​
厚切8款刺身

除咗蠔,海鮮Bar仲提供一系列冰鎮海鮮,好似加拿大雪花蟹腳、美國及新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口、東風螺及8款刺身,身為海鮮控表示大飽口福。​

甜品系列🍨​
任食MOVENPICK雪糕

至於甜品,我比較深印象係甜品Bar,呢度嘅雪糕都係用MOVENPICK雪糕!仲有8隻味揀,我最愛薄荷朱古力,一口氣食咗3球呢....🤤​
焗棉花糖麵包布甸

其次係焗棉花糖麵包布甸,焦香嘅棉花糖下,係用牛角包、雞蛋、忌廉及糖焗製而成嘅麵包布甸,香甜美味,邪惡爆燈!

P.S. 疫情嚴重,酒店自助餐會暫停供應,直至限聚令放寬。大家可先Bookmark,緩和之後再慢慢去食!❤️
2020-07-09
任食MOVENPICK雪糕
  • 法國Fine de Claire生蠔
  • 日本室津生蠔
2020-07-01 3607 views
今日同朋友去左灣仔灣景廳食buffet,因為呢度食過幾之都有質素,所以都一直係支持者,仲要不定時更新主題,所以唔會次次都食相同既野。今次係蠔做主題,除左出邊有兩款蠔可以選擇,另外每位客人都有一份兩款蠔送返比客人。蠔非常新鮮,質素唔錯,其他海鮮都十分鮮味,刺身選擇比較少,仲有可樂、橙汁同咖啡可以任飲。另外限時會有鵝肝供應,熱盤選擇不多,但味道唔錯。甜品款式選擇很多,中式西式,雪糕也有6款選擇,對於鍾意食甜品既我,非常推介。用左oki book有折,晚餐人均消費都係$330,有人蠔同有質素晚buffet。
2020-05-25
$330 (Dinner)
  • 生蠔
2020-06-29 2398 views
今日去灣景廳食(生蠔 buffet) 平時出面食都要成$5xx-$6xx 蚊。今次佢地有優惠價$338 食到呢到既晚市buffet, 真係好抵食呀!😊呢到主要係來自美國生蠔同埋新西蘭生蠔,兩款同樣好鮮甜,美國生蠔每隻都比較肥大!我最少食左十五隻🤫有驚喜,服務員送了我地每人一碟生蠔,是來自日本及法國的.....呢兩隻係全個buffet 最好食既生蠔,超級鮮甜同大件!仲有鵝肝,羊架,蜆,蝦球....數之不盡....只要你排隊就會食到.....食到飽飽地,當然要食下甜品啦⋯⋯八點鐘會有棉花糖燉蛋出爐,上面棉花糖脆脆地,整體食落去不太甜,幾好食既甜品!仲有可幫助消化既西爪,菠蘿....食下.....多種味道既雪糕,我就食左朱古力,士多啤梨同薄荷味.....

食到飽飽地,當然要食下甜品啦⋯⋯

仲有可幫助消化既西爪,菠蘿....食下.....

多種味道既雪糕,我就食左朱古力,士多啤梨同薄荷味.....
2020-06-29
$338 (Dinner)
2020-06-14 3197 views
今日同家人去灣景廳食lunch buffet,有被騙的感覺。原因2020年5月17日於booking app訂位時,自助午餐標明$218的八折,怎知按預約日期6月14日來吃,付款時才知係$228八折再加一。唔計加一,標價相差每位十元,雖相差不多,但真係有被騙的感覺,同職員表達,佢話一早通知了booking app,但佢app冇改價錢,佢都冇法。咁如果你話貴$100一位,唔通我都要照比。打死狗講價一樣,內心不開心,另外食物種類又小,冇生蠔,海鮮冷盤只有三種,蝦,蜆和螺,好細隻,魚生得兩款,甜品種類好小,得麵包布丁好食小小,食完好多都冇refill,食物質素一款喇,我地在心有不甘下照佢地話的格價埋單,$820四位,唔算抵食,仲有咁嘅經歴,真係勸大家去之前要唸清楚。我心唸,好想去消費者委員會投訴呢!
2020-06-14
$205 (Lunch)
Birthday
  • 壽司飯
2020-06-07 2456 views
灣景夠平。這裡的自助餐,性價比極高。所以我和同事很常到,一個月一次左右。專挑週末下午茶時段,吃了連晚餐也可以省掉。首先,出擊沙拉吧! 我愛死灣景的沙拉,南瓜提子、薯仔、柚子這些已拌好的沙拉都超好味,一於放開懐抱大吃幾碟。如果你不喜愛預拌的mixed salad,枱上也有不少沙拉菜及醬汁,任由你發揮大廚師的本領,好好表演。跟著吃冷盤,蝦是最受歡迎的,而且從不令你失望。鮮甜、爽嫰、結實…只是有時候溶雪不足。青口和蜆都只是陪襯,我很少吃。刺身選擇不多,但三文魚頗新鮮肥美,一、兩轉是少不了的。超肥人的壽司飯,滋味好到叫人失控,扔掉哪適可而止的飲食格言。此店熱葷一向麻麻,重點在哪不停refill的豬腳薑,算是鎮店之寶;亦是回本所在。醋汁既酸又甜,豐腴肥美的豬腳色澤鮮明,皮肉甘香,而且都是好料,並非下欄;雞蛋沾上薑醋,原本乏味的蛋黃、蛋白都變得同樣出色。誰人還管這薑的事?這家店小,卻有中湯、西湯供選擇。還有普普通通的燒牛肉。點心的魚肉燒賣,也可一嚐。甜品有西式糕點、奶凍、糖水、班㦸、豆腐花、薑汁糕、雪糕…其中的德國芝士餅、布朗尼都不俗。全場有飲料提供,咖啡/茶/檸外,有果汁。另外,尚有芝士、麵包、
灣景夠平。
這裡的自助餐,性價比極高。
所以我和同事很常到,一個月一次左右。
專挑週末下午茶時段,吃了連晚餐也可以省掉。
這家店小,卻有中湯、西湯供選擇。
還有普普通通的燒牛肉。
點心的魚肉燒賣,也可一嚐。
全場有飲料提供,咖啡/茶/檸外,有果汁。
另外,尚有芝士、麵包、水果等供應。
區區二百塊錢,夫復何求?
快找個理由到灣景!
還有信用卡及很多不同折扣,注意收據。
  • 豬腳薑
1K
平時有得任食生蠔自助餐動輒都要五六百元,不過趁著最近不少酒店推出自助餐優惠,例如灣景國際灣景廳於5 - 6月期間呈獻「鮮蠔.虎蝦」二重奏 自助晚餐,網上預訂、免付加一優惠低至只需成人每位$338,就可瘋狂任食生蠔!餐廳環境寬敞,座位排得鬆動,充滿空間感,店員勤快收碟執拾,坐得舒服自在,食物refill 速度亦夠快。進入酒店時會有員工替賓客量度體溫,所有餐廳員工及客人自取食物時均會配戴口罩,冷盤及熱葷區設置透明屏障,減低飛沫傳播機會,共用餐具每半小時更換1次,讓食客吃得更安心。全晚冰鎮海鮮源源不絕地供應,款式包括加拿大雪花蟹腳、美國生蠔、新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口及東風螺等。我自己尤其喜歡蟹腳,爽彈蟹肉雪白細膩,絲絲分明,鎖住原始鮮甜海味。魚生刺身夠鮮美,款式多達8種,包括三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、甜蝦、北寄貝及吞拿魚。法國Fine de Claire生蠔及日本室津生蠔 (每位只限1客)法國生蠔一向備受追捧,以海水味濃取勝,一入口先是海水的鹹,清冽得不帶一絲澀味,純粹自然,肉質肥美結實,口感充滿彈性嚼勁,蠔味留在口腔久久不散。另一款日本室津生蠔肉質肥厚,蠔味相對較清,
「鮮蠔.虎蝦」二重奏自助餐

冰鎮海鮮

刺身

法國生蠔一向備受追捧,以海水味濃取勝,一入口先是海水的鹹,清冽得不帶一絲澀味,純粹自然,肉質肥美結實,口感充滿彈性嚼勁,蠔味留在口腔久久不散。另一款日本室津生蠔肉質肥厚,蠔味相對較清,擁有嫩滑清新的口感,微微的海水加上蠔身的鮮甜味道,在口腔內散發著奇妙的海洋氣息。
法國Fine de Claire生蠔及日本室津生蠔

芝士龍蝦汁焗蠔
焗蠔舖滿牽絲芝士,底層舖以蒜香菠菜,火候控制得剛好,不會焗得過久,將蠔身一啖滑入喉。

黃金砵仔焗蠔
用本地鮮蠔、雞蛋、芫茜及油條先蒸後焗,色澤金黃,香濃蛋香中滲出蠔鮮味。

鮮蠔蝦湯脆米泡飯
湯身紅潤濃稠,泡飯吸入湯汁很入味,後加的脆米入口脆卜卜,軟脆相間帶來雙重層次的口感。

黑松露虎蝦鍋巴
舖上爽彈蝦肉,散發馥郁菌香,以口感香脆的鍋巴墊底,刺激食慾。

香酥吐司虎蝦丸
以金黃酥脆的麵包粒包裹著QQ嚼勁的蝦膠丸,不油不膩,細味海中鮮味 。

新加坡麥皮虎蝦
虎蝦炸得乾身,表面灑上脆脆的麥皮,鹹香中混着絲絲甜味。
芝士虎蝦伊麵
以芝士煨煮伊麵,入口夠creamy,每一根麵條都掛上濃郁「芝」味。
芝士虎蝦伊麵

自助晚餐當然不少得燒美國西冷牛扒、烤德國腸拼盤及香煎羊架,煎得略帶微微焦香。

香煎鴨肝
每晚7時半起於鐵板爐區供應,油脂豐腴的鴨肝煎得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口,與脆卜卜的多士互相輝映。
香煎鴨肝

北京片皮鴨可說是這裡的buffet名物,每次來到我都必吃,由師傅現場即叫即切,鴨皮燒至赤紅色,閃亮發光。
北京片皮鴨

餅皮軟綿煙韌,包著皮薄肉嫩的鴨肉、青瓜和甜麵醬,一口咬下唇齒留香。
北京片皮鴨

不是每間酒店buffet 都會供應原條蒸魚,所以這裡大條又厚肉的清蒸沙巴龍躉也是我的心水推介,魚肉鮮嫩,不會蒸得過了火候,高蛋白低脂肪,可說是老少皆宜的菜式,而且最原始簡單的做法原汁原味,反而能更突顯出食材本身的鮮味。
清蒸沙巴龍躉

沙律吧款式亦算多選擇,煙三文魚色澤鮮豔,脂肪條紋清楚利落,魚肉鮮美而有彈性。
煙三文魚

然後又要開動另一個胃吃甜品,款式繁多,有朱古力噴泉、椰汁西米露、紅豆芝麻球、窩夫、芋圓DIY、迷你葡撻、紫薯蛋糕、曲奇芝士蛋糕、香蕉杏仁蛋糕、香橙慕絲蛋糕、朱古力蛋糕、車厘子金寶、芝麻糊等等.....

焗棉花糖麵包布甸
8時起會於甜品專區即席炮製,賣相精緻小巧,外面焗得香脆,內裏就如燉蛋般濕潤軟嫩。

野莓黑醋阿華田慕絲
阿華田慕絲充滿那陣熟悉的可可麥香味,mousse下藏有酸中帶甜的野莓醬,層次分明。
白朱古力柚子慕絲蛋糕
賣相矜貴高雅,法國白朱古力慕絲有如綿綿白雪,以清新果香的柚子啫喱作間層,甜而不膩。

車厘子金寶
蘋果金寶就吃得多了,換成車厘子酸香味更重,以烤焗過的金寶碎灑面,口感鬆脆。
車厘子金寶

最後當然少不了任食瑞士名牌Mövenpick雪糕,這裡供應足足有八款口味之多。
Movenpick雪糕
Other Info. : 網上平台獨家優惠價 (已包括加一服務費) 星期一至四:成人及長者 $338 小童 $238 星期五至日、公眾假期及前夕:成人及長者 $368 小童 $268
2020-05-16
$370 (Dinner)
Movenpick雪糕
2020-05-19 2748 views
3月頭同媽媽慶祝生日,請啊媽食自助餐,個陣有抗疫優惠,提早online book位每個人只要$300就食到夜晚buffet😋有好多選擇,刺身幾正👍🏻一嚟就送左2杯紅酒🤣仲有鮮蝦,生蠔等等~每一輪嘅生蠔攞出嚟就即刻比人攞曬🤣十分之受歡迎👍🏻3月做緊黑毛豬盛宴,啲黑豚肉都幾好味😋仲有羊架,牛仔骨等等,都好juicy😋同埋有好多甜品選擇,好似朱古力噴泉,唔同款嘅蛋糕,仲有格仔餅等等😋因為啊媽生日,提早order朱古力生日牌,成餐食得好飽😋
疫情關係,連月來都好少外出食飯。今次出動,全因 灣景國際 灣景廳 的「鮮蠔.虎蝦」二重奏自助晚餐。主廚用上鮮蠔、虎蝦泡製多款菜式,帶來無限味覺驚喜!法國Fine de Claire生蠔 (右) + 日本室津生蠔 (左) (每位1客,各1隻)日本生蠔大大隻、蠔味澎湃,柔滑彈牙,伴以清新西柚汁及三文魚籽,回味無窮。法國生蠔肥美多汁,滲出淡淡榛果香,一試難忘,正好為今餐Buffet展開序幕! 冰鎮美國生蠔 + 新西蘭生蠔場內源源供應,鮮味滿載,蠔味無窮! 冰鎮海鮮 + 刺身多款輪流供應,當中推介爽口希靈魚、鮮甜甜蝦、肥美三文魚及北海道帶子。黑松露虎蝦鍋巴脆卜卜的蝸巴上放滿香氣馥郁的松露、爽口彈牙的虎蝦,及清甜的黃金梨絲,味道層次豐富。 香酥吐司虎蝦丸外層酥脆、內藏彈牙蝦膠、唐芹、咸香蝦乾粒等,極具口感。 新加坡麥皮虎蝦虎蝦外層被香氣迫人的麥皮、指天椒、咖喱葉包圍著,咬出啖啖甜香嫩肉,爽彈而不膩,充滿新加坡風味。芝士龍蝦汁焗蠔金黃色香噴噴的肥美焗蠔,醬汁香濃,底層仲有微蒜香氣的菠菜,齒頰留香。 黃金砵仔焗蠔鮮蠔、油炸鬼、雞蛋、芫茜拼揍出表面香脆、鮮香綿滑的焗蠔,超正! 驚喜一浪接一浪,Buff
疫情關係,連月來都好少外出食飯。
今次出動,全因 灣景國際 灣景廳
的「鮮蠔.虎蝦」二重奏自助晚餐。
主廚用上鮮蠔、虎蝦泡製多款菜式,
帶來無限味覺驚喜!

法國Fine de Claire生蠔 (右) +
日本室津生蠔 (左) (每位1客,各1隻)
日本生蠔大大隻、蠔味澎湃,柔滑彈牙,
伴以清新西柚汁及三文魚籽,回味無窮。

法國生蠔肥美多汁,滲出淡淡榛果香,
一試難忘,正好為今餐Buffet展開序幕!

冰鎮美國生蠔 + 新西蘭生蠔
場內源源供應,鮮味滿載,蠔味無窮!

冰鎮海鮮 + 刺身
多款輪流供應,當中推介爽口希靈魚、
鮮甜甜蝦、肥美三文魚及北海道帶子。

黑松露虎蝦鍋巴
脆卜卜的蝸巴上放滿香氣馥郁的松露、
爽口彈牙的虎蝦,及清甜的黃金梨絲,
味道層次豐富。

香酥吐司虎蝦丸
外層酥脆、內藏彈牙蝦膠、唐芹、
咸香蝦乾粒等,極具口感。

新加坡麥皮虎蝦
虎蝦外層被香氣迫人的麥皮、指天椒、
咖喱葉包圍著,咬出啖啖甜香嫩肉,
爽彈而不膩,充滿新加坡風味。

芝士龍蝦汁焗蠔
金黃色香噴噴的肥美焗蠔,醬汁香濃,
底層仲有微蒜香氣的菠菜,齒頰留香。

黃金砵仔焗蠔
鮮蠔、油炸鬼、雞蛋、芫茜拼揍出
表面香脆、鮮香綿滑的焗蠔,超正!

驚喜一浪接一浪,Buffet又點少得麵飯呢!

鮮蠔蝦湯脆米泡飯
鮮蠔泡飯配上香濃蝦湯,食前再放上脆米,
脆軟交集,口感豐富。

芝士虎蝦伊麵
雞湯芝士伊麵配彈牙虎蝦,芝味十足。

熱葷精選
除了鮮蠔、虎蝦,場內還有各款熱葷
輪流供應,如香煎鴨肝、羊扒、薄餅、
片皮鴨、炒飯、龍脷魚柳等…
總找到心水食物,所以食Buffet真好!

甜品時間到,是時候用第2個胃了!
除精選甜品外,場內仲有好多甜品

焗棉花糖麵包布甸
賣相好得意,焦香的棉花糖脹卜卜,
猶如一朵花,內裡麵包布甸軟棉棉,
完全享受到飯後的一點甜。

野莓黑醋阿華田慕絲
上層鋪上絲滑阿華田慕絲,
底層加入酸中帶甜的莓汁,
再配上蛋白脆脆及朱古力,
口感突出,甜而不膩!

白朱古力柚子慕絲蛋糕
白朱古力、柚子啫喱配海綿蛋糕,
加上閃亮的白酒啫喱,酸甜清新,
難以抗拒,好快就被走進肚子裡!

MÕVENPICK雪糕

經常到灣景廳食Buffet,
除了鍾意它的定期主題,
仲愛每次都必食幾球的
MÕVENPICK雪糕添!

埸內還設有自助飲品吧,
可任飲汽水及橙汁!

如對生蠔及虎蝦情有獨鍾,
真心推介您去盡情食一餐。
Other Info. : 【網上預訂免加一】價錢:成人及長者$338起、小童$238起;【餐飲優惠 (只限堂食)】:每6位成人或長者惠顧可獲贈Tiger生啤2升
2020-05-12
Dinner
如果你唔怕死🙊而家就係去各大酒店食自助餐既最好時機❗️不過呢間酒店都算唔錯 除左食之前例牌要量體溫之外 會梅花間竹咁安排啲檯 所以唔會坐到爆哂🤔🤔同埋有多加左塊透明膠係啲野食上面 所以感覺都安全 ge-海鮮有生蠔、蟹腳、麵包蟹、青口同螺等等 都幾多選擇☺️☺️而家做緊「黑毛豬.帶子」主題 所以有好多熱食都有帶子、慢煮黑毛豬之類既菜式❤️我最鐘意食每檯都會送一客既 香酥荔茸帶子 同埋黑松露焗珍寶扇貝🥺🥺!其他比較特別既熱食仲有 片皮鴨、鵝肝、煎三文魚...-甜品方面~有movenpick雪糕必食😈😈香蕉核桃蛋糕同brownie都唔錯🥰🥰❤️
如果你唔怕死🙊而家就係去各大酒店食自助餐既最好時機❗️
同埋有多加左塊透明膠係啲野食上面 所以感覺都安全 ge
海鮮有生蠔、蟹腳、麵包蟹、青口同螺等等 都幾多選擇☺️☺️
其他比較特別既熱食仲有 片皮鴨、鵝肝、煎三文魚...
 2個月無同老公出動去食Buffet啦!上網見到常去的灣仔灣景廳推出咗超抵的「黑毛豬.帶子」自助晚餐,仲實施了一系列貼心的安全措施:如入座時,食客均需量度體温、每枱之間有1米或1枱之距離、自助餐區更加設透明屏障保護食物、減低飛沫傳播的機會,確保衛生等……見如此吸引及安全,就即刻訂位!  冰鎮海鮮 + 各式刺身每次都必會勁食肥美生蠔、雪花蟹腳、三文魚及帶子,今次的水準依然咁高!  香酥荔茸北海道帶子 (每位1客)外層鬆化、內有香軟的荔茸及清甜帶子。黑松露焗珍寶扇貝 (每位1客)扇貝大大隻、嫩滑爽口,配上蛋黃醬跟香濃的黑松露醬,味道叫人回味無窮!  北海道帶子魚生飯肥美帶子、爽口三文魚子配搭蘊含飛魚子及魚生粒的魚生飯,1-2口的份量,滿足多滋味! 青木瓜金柚沙律配帶子煎至兩面焦香的帶子,外脆內軟,配搭泰式醬汁、金柚、甘筍絲等,泰味十足,相當醒胃!  北京片皮鴨每次嚐過開胃菜,都會食一件充滿京式風味的片皮鴨,今次都唔例外!外皮夠薄軟,鴨肉肥美又多汁,正!  金絲百花釀帶子炸至脆卜卜的金絲內藏寶中寶,先有彈牙蝦膠,再有軟滑帶子,沾少少甜酸汁,口感更具層次。  蒜蓉粉絲蒸帶子大大隻扇貝上放有鮮甜

2個月無同老公出動去食Buffet啦!
上網見到常去的灣仔灣景廳推出咗
超抵的「黑毛豬.帶子」自助晚餐,
仲實施了一系列貼心的安全措施:
如入座時,食客均需量度體温、
每枱之間有1米或1枱之距離、
自助餐區更加設透明屏障保護食物、
減低飛沫傳播的機會,確保衛生等……
見如此吸引及安全,就即刻訂位!

冰鎮海鮮 + 各式刺身
每次都必會勁食肥美生蠔、雪花蟹腳、
三文魚及帶子,今次的水準依然咁高!

香酥荔茸北海道帶子 (每位1客)
外層鬆化、內有香軟的荔茸及清甜帶子。
黑松露焗珍寶扇貝 (每位1客)
扇貝大大隻、嫩滑爽口,配上蛋黃醬跟
香濃的黑松露醬,味道叫人回味無窮!

北海道帶子魚生飯
肥美帶子、爽口三文魚子配搭
蘊含飛魚子及魚生粒的魚生飯,
1-2口的份量,滿足多滋味!

青木瓜金柚沙律配帶子
煎至兩面焦香的帶子,外脆內軟,
配搭泰式醬汁、金柚、甘筍絲等,
泰味十足,相當醒胃!

北京片皮鴨
每次嚐過開胃菜,都會食一件充滿
京式風味的片皮鴨,今次都唔例外!
外皮夠薄軟,鴨肉肥美又多汁,正!

金絲百花釀帶子
炸至脆卜卜的金絲內藏寶中寶,
先有彈牙蝦膠,再有軟滑帶子,
沾少少甜酸汁,口感更具層次。

蒜蓉粉絲蒸帶子
大大隻扇貝上放有鮮甜帶子,
及吸盡帶子汁及蒜香的粉絲,
一拼享受,令人味蕾綻放!

香煎鴨肝
肥美鴨肝煎得外脆內軟,
每次都至少要食2-3件。

洛神花咕嚕黑毛豬腩
平日愛食咕嚕肉,這款以洛神花入醬
的黑毛豬腩,酸甜有致、惹味又爽口,
清新美味。

薰衣草慢煮西班牙黑毛豬面頰肉
黑毛豬面頰肉加入薰衣草煮理,
入口鬆化、滲出淡淡迷人花香。

桂花蜜汁燒西班牙黑毛豬頸肉
豬頸肉外層焦香、肉質腍滑帶有
橡果甘香,配上桂花,齒頰留香。

富咬口的意大利飯用上24個月
的黑毛豬風乾火腿,鹹香撲鼻,
加入香口的帆立貝,相當合拍!

甜品時間到啦!

飯後來一口甜中帶酸的甜品
就最好不過啦!這款蛋糕集
多種莓子於一身,口感豐富,
賣相吸睛之餘同時躍動味蕾。

雪梨杞子洋甘菊果凍
果凍微甘,頂部有粒清甜杞子
及菊花,底部放有清新雪梨茸,
一品甜品晶瑩通透,貴氣逼人!

每晚8點仲會有以新鮮班蘭葉汁
及蛋漿製成的梳乎厘,翠綠輕盈、
甜而不膩,零罪惡感!

MÕVENPICK雪糕
最後當然要食番幾球MÕVENPICK
雪糕才稱得上完滿啦!

另有自助飲品吧可暢飲汽水及橙汁。

Other Info. : 「黑毛豬.帶子」自助晚餐 日期:由即日至2020年4月30日 時間:6:30pm-9:30pm #網上預訂優惠 + #免付加一優惠價: 價錢:成人及長者$308起、小童$238起 每位成人或長者惠顧可獲贈Chateau Marotte Cuvee Tapis Rouge 2016紅酒1杯 (只限堂食) 另有 #生日優惠 及 #餐飲優惠
2020-03-13
2020-02-17 2525 views
情人節真係好難book位周圍都好full, 今次特登早成個月就book定先睇完啲comment 質素都幾令人期待因為情人節,周圍都放左啲🎈幾有節目氣氛每個台上都放有小禮物,係彩色既玫瑰花好窩心氹到女朋友們心心眼時段係1830-2130, 夠哂時間食一開始starter就主攻seafood bar,生蠔好新鮮,有美國同新西蘭兩款個都refill得好快,基本上無乜時間無空既個人比較喜歡新西蘭蠔,小隻少少,無美國蠔咁肥美但都好鮮甜仲有啲蟹腳、麵包、蜆蟹etc凍盤都好新鮮,唔會好重雪味鮑魚就每人會派卷有一隻都煮得幾林、入味!Waiter都會自動拎一碟帶子兩食比每位客人芝士波菜帶子個cream酸甜開胃炸個個帶子就好鬆脆、有少少芋頭蓉一齊炸Sushi bar當然唔少得三文魚、帶子、吞拿魚、希靈魚、北寄貝刺身新鮮!無冰無雪味之餘又夠凍7:30之後就會供應 煎鵝肝多士煎得好香口、充滿油香08:30開始充供應斑蘭梳乎厘好香、又熱又軟、甜而不膩甜品中規中矩、紅莓個舊酸酸甜甜比較好食又足開胃唔會好膩整體來講好好好滿意加上侍應收碟、refill速度都好有效率!衛生情況都好滿意!乾淨企理!抵食高汁buffetの
情人節真係好難book位
周圍都好full, 今次特登早成個月就book定先
睇完啲comment 質素都幾令人期待

因為情人節,周圍都放左啲🎈幾有節目氣氛

每個台上都放有小禮物,係彩色既玫瑰花
好窩心
氹到女朋友們心心眼
時段係1830-2130, 夠哂時間食

一開始starter就主攻seafood bar,
生蠔好新鮮,有美國同新西蘭兩款
個都refill得好快,基本上無乜時間無空既

個人比較喜歡新西蘭蠔,小隻少少,無美國蠔咁肥美但都好鮮甜

仲有啲蟹腳、麵包、蜆蟹etc凍盤
都好新鮮,唔會好重雪味

鮑魚就每人會派卷有一隻
都煮得幾林、入味!

Waiter都會自動拎一碟帶子兩食比每位客人
芝士波菜帶子個cream酸甜開胃

炸個個帶子就好鬆脆、有少少芋頭蓉一齊炸

Sushi bar當然唔少得
三文魚、帶子、吞拿魚、希靈魚、北寄貝
刺身新鮮!無冰無雪味之餘又夠凍

7:30之後就會供應 煎鵝肝多士
煎得好香口、充滿油香

斑蘭梳乎厘

08:30開始充供應斑蘭梳乎厘
好香、又熱又軟、甜而不膩

甜品中規中矩、紅莓個舊酸酸甜甜比較好食
又足開胃唔會好膩

整體來講好好好滿意

加上侍應收碟、refill速度都好有效率!
衛生情況都好滿意!乾淨企理!
抵食高汁buffetの選!
2020-02-14
Valentine's Day
斑蘭梳乎厘
1K
春回大地,百花盛開,灣景國際灣景廳以初春繁花盛放為靈感,將春天之味搬上餐桌,於2 - 3月期間呈獻「黑毛豬.帶子」自助晚餐,今年我倆也在這裡度過剛過去的情人節,細嚐花饌的詩意畫意。餐廳環境寬敞,座位排得鬆動,充滿空間感,店員態度親切友善,勤快收碟執拾,坐得舒服自在,食物refill 速度亦夠快。進入酒店時會有員工替賓客量度體溫,所有餐廳員工均會配戴口罩,冷盤及熱葷區設置透明屏障,減低飛沫傳播機會,讓食客吃得更安心。全晚冰鎮海鮮源源不絕地供應,款式包括加拿大雪花蟹腳、新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口、東風螺及麵包蟹等。多數人食buffet講究性價比,麵包蟹可說是回本首選,儲滿豐富的蟹膏,甘香軟滑。生蠔肉身非常肥美,肉質厚實爽滑,海水味濃烈,蠔味留在口腔久久不散。我自己尤其推介蟹腳,來貨夠新鮮,爽彈蟹肉雪白細膩,絲絲分明,拆開時亦不會黏殼,鎖住原始鮮甜海味。魚生刺身夠鮮美,款式多達8種,包括三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、甜蝦、北寄貝及吞拿魚。北海道帶子魚生飯帶子肉身光滑細緻,珍珠米拌入壽司醋、飛魚子及魚生粒,更特別加入菊花碎於其中,為清純的鮮甜味添上花香。青木瓜金柚沙律配帶子微辣
「黑毛豬.帶子」自助餐

冰鎮海鮮

麵包蟹

生蠔

魚生刺身

青木瓜金柚沙律配帶子
微辣醬料散發泰式的異國風味,為帶子起提鮮之效,喚醒沉睡中的味蕾。

金絲百花釀帶子
把原粒北海道帶子釀入主廚親手打製的蝦膠之中,口感爽彈,外層裹上一圈圈的金絲外皮,層次多而更加鬆化脆卜卜,炸得一點也不油膩。

蒜蓉粉絲蒸帶子
蒸出的汁水被粉絲充分吸收,一口吃下,先是湧出蒜香,然後是帶子的鮮甜。

洛神花咕嚕黑毛豬腩
咕嚕肉表層炸到酥脆,一口咬下充滿肉汁,沾上酸中帶甜的醬汁,令人胃口大開。

薰衣草慢煮西班牙黑毛豬面頰肉
精選來自西班牙黑毛豬面頰肉,脂肪少而肉味濃,以紅酒汁慢煮,肉質軟身卻仍帶有嚼勁,煮得很入味,隱約滲出陣陣薰衣草的淡雅幽香。

桂花蜜汁燒西班牙黑毛豬頸肉
豬頸肉肉質夠爽口,燒得帶有焦香,混合蜜汁香甜味道,味濃甘香,縈繞著淺淺桂花香氣,消弭了肉食的滯膩。

西班牙火腿帆立貝意大利飯
當西班牙黑毛豬風乾火腿遇上熱溶芝士,更能帶出其獨有鹹香,risotto 煮至軟硬適中,入口奶滑煙韌。

燒美國西冷牛扒、烤德國腸拼盤及香煎羊架

還有金黃薯角當配菜,連着薯皮炸得外層鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉。

北京片皮鴨

原條蒸魚在酒店buffet 不算常見,所以這裡大條又厚肉的清蒸沙巴龍躉也是我的心水推介,魚肉鮮嫩,不會蒸得過了火候,高蛋白低脂肪,可說是老少皆宜的菜式,而且最原始簡單的做法原汁原味,反而能更突顯出食材本身的鮮味。

紫羅蘭雜莓慕絲蛋糕
紅粉菲菲的造型浪漫醉人,將草莓果凍鋪蓋在淡紫色的雜莓慕絲上,內層裹藏著加入了紫羅蘭的啫喱,味道甜中帶酸,舒爽怡神。

雪梨杞子洋甘菊果凍
以晶瑩剔透的洋甘菊果凍搭配自製雪梨茸,糕身滑溜之中帶QQ咬口,感覺清新潤喉。

班蘭梳乎厘
8時起會於甜品專區即席炮製,梳乎厘滿是空氣感的豐盈濕潤,多添幾分班蘭清幽香氣。

蘋果金寶芝士蛋糕
以烤焗過的金寶碎灑面,夾雜著蘋果切粒,將天然酸甜果香與芝士蛋糕的濃滑交互融合,齒頰留香。

朱古力蛋糕
可可味夠深醇濃郁,不會過於甜膩,完美滿足了我這個朱古力控。
朱古力蛋糕

最後不要忘了任食瑞士名牌Mövenpick雪糕,這裡供應足足有八款口味之多。
Mövenpick雪糕

而且情人節當日更有尊享禮遇,每2位成年賓客同行,就可獲贈永生花1盒,夢幻瑰麗,傳情達意,為情人節的浪漫之夜留下難忘回憶,不論心情還是味蕾,同時心花怒放!
永生花
Other Info. : 網上平台預訂可享特別獨家優惠價,二月限時優惠價成人$308(已包加一)起
2020-02-14
$500 (Dinner)
Valentine's Day
Mövenpick雪糕
2020-02-10 1698 views
已經有多年無再嚟食過,今次係老友宴客,揀咗呢度「蠔.燕」盛薈自助晚餐,一行八人坐圓枱,傾計好方便。首先食少少熱食,人參雞湯、片皮鴨、燕窩竹笙露筍撻、海皇燕窩翠塘蛋、豉椒炒蜆,樣樣都好味!每位奉送嘅特式生蠔,試完之後,就好自然同任食嗰啲比下去...法國生蠔(配青檸) - 肉質肥美結實日本室津生蠔 - 肉質肥厚,蠔味較淡,嫩滑丶清新口感,蠔鮮甜味鵝肝多士 - 必食!目測每件鵝肝約有1cm厚,廚師無間斷即煎即上碟,外脆內軟,味道濃厚,多士輕輕減咗啲油膩感,食完一件又一件!美國、新西蘭生蠔 - 新鮮丶品質好,不停refill;加拿大雪花蟹腳、東風螺,夠鮮味MÕVENPICK雪糕 - 雪糕、雪葩共有8款口味,係由侍應幫忙𢳂嘅,感覺會衞生啲~咖啡、茶、檸水都係自助任飲嘅,另外每位送一杯白酒。法式香橙薄餅配血橙雪葩 - 晚上8點起開始供應,廚師即場用橙汁、橙酒、橙皮煮汁煎薄餅,配上血橙雪葩 ,自己再試埋偏酸嘅青檸雪葩,酸中帶甜,味道非常夾。
海皇燕窩翠塘蛋白 片皮鴨 燕窩竹笙露筍撻
法國Special Jade生蠔、日本室津生蠔
法國生蠔(配青檸) - 肉質肥美結實
即煎鴨肝多士
美國蠔 新西蘭生蠔 加拿大雪花蟹腳 東風螺
燕窩蜂蜜白桃果凍 柚子慕絲蛋糕 迷你葡撻 Chocolate Brownie
MÕVENPICK
法式香橙薄餅配血橙雪葩
  • 生蠔
  • Movenpick雪糕
  • 香煎鴨肝
2020-01-15 2014 views
新年頭梗係約好友出嚟聚聚啦,好友話不如去食buffet啦, 大把時間慢慢談。 老友安排依間酒店食lunch buffet 話用一個飲食apps訂位係有75折,好抵喎。好多年前食過灣景廳都覺得唔錯嘅,今次再嚟食下啦 ,友人預先已經book咗近窗口位,清清靜靜地傾餐飽,枱與枱之間都好闊落,又舒服。食物種類都算多, 冷盤區有我至爱嘅蝦、青口、蜆同螺肉。 青口好大隻,蝦都彈牙,蜆肉鮮甜,不錯呀。魚生區有三文魚同埋鯛魚刺身,都好厚身鮮甜, 壽司都唔錯呀, 覺得好新鮮囉。熟食區都不過不失, 樣樣都好食。最後梗係要留肚食我至愛嘅甜品啦, 甜品種類都算多,樣樣甜品都好味,尤其是最令我驚喜嘅係葡撻 同雲石芝士蛋糕,味道好细緻,芝士味濃郁。同好友痛快地吃了一餐!

熟食區都不過不失, 樣樣都好食。

同好友痛快地吃了一餐!

2019-12-23 1514 views
之前媽媽同班姊妹去食過,話幾抵食又多款,所以今日去完教會我們一行五人一齊下午茶自助餐作冬至飯在金鐘及灣仔交界,地方環境都不錯,明亮光猛的感覺,乾淨舒適!前菜:新鮮沙律、時令水果(菠蘿、西瓜、哈密瓜、火龍果)、多款芝士拼盤、火腿、壽司、刺身等熱食:西冷牛扒(硬身)、燒腸仔、燒番茄、羊腩(入味又軟腍)、吉列豬扒(硬身乾了點)、京都豬扒(入味又香又軟)、雞扒(滑又好味)、珍珠雞、魚肉燒賣、即點即煮粉麵(咖哩魚蛋、蘿蔔、豬紅)等等最喜歡入味豬腳薑同京都豬扒甜品區:朱古力噴泉(餅、糖)、蛋糕、豆腐花、薑汁紅棗糕、自制pancake,M字雪糕

前菜:新鮮沙律、時令水果(菠蘿、西瓜、哈密瓜、火龍果)、多款芝士拼盤、火腿、壽司刺身
前菜及水果
前菜
海鮮

熱食:西冷牛扒(硬身)、燒腸仔、燒番茄、羊腩(入味又軟腍)
最喜歡入味豬腳薑同京都豬扒

熱食
豬薑薑

甜品
甜品
2019-12-22
$238 (Tea)
豬薑薑
  • Movenpick雪糕