2023-04-09 799 views
今天我們光顧了這家位於街市附近的較子店,之前疫情期間試過他們的外賣煎餃,味道非常滿意,這次決定到店堂食,慢慢品嚐。進入店內,首先感受到的是整潔舒適的環境,與街市的喧囂形成鮮明對比。服務員的態度親切友善,讓人感到非常歡迎。我們選擇了靠邊坐的卡位,餐牌印刷精美,可以看出店主用心經營。這次我們點了兩款套餐:一款是貢丸、餃子、魚蛋、魚腐配准山麵;另一款是五福臨門,可以一次過品嚐多款口味。魚湯底濃郁鮮美。特別喜歡他們的西洋菜餃,菜肉比例很合適,口感豐富,味道很好。香芹餃夠香而不太濃、鮮蝦雲吞同樣美味可口。淮山面軟硬適中有咬口。餐桌上還放有一甖惹味的菜蒲,可以自行拌著一起享用,讓口味更加豐富。套餐還附帶涼拌小食及飲品(冷泡茶或豆漿),品質上乘,絕非應付之作。整體來說,這家較子店的價格合理,物有所值。總的來說,這家較子店絕對值得一試。無論是環境、服務還是美食,都讓人滿意。如果您正好身在附近,不妨來此享受一頓悠閒的午餐,感受這裡的美味與舒適。

常餐.貳
五福臨門

跟餐涼拌小食

2023-04-09
常餐.貳
五福臨門
2022-10-31 852 views
大件兼抵食下午茶👍一碗水餃有八隻,加埋豆漿都唔使30蚊😊而且水餃大大隻另外雞翼撈淮山麵比較清淡,加埋辣菜脯就岩岩好😏樽仔奶茶的茶味非常濃郁,而且外型特別不過餐廳環境比較狹窄

另外雞翼撈淮山麵比較清淡,加埋辣菜脯就岩岩好😏

樽仔奶茶的茶味非常濃郁,而且外型特別

不過餐廳環境比較狹窄

2022-10-07 619 views
$28 Openrice 外賣自取優惠!之前有promotion抵食啲,宜家變返正價唔太開心。坦白講,如果唔係因為有折扣,我哋未必會幫襯。整體來講,呢間嘅餃子都唔係話好特別、好好食。湯素餃$28- 素菜餡料比較重麻油味,食咗幾隻之後都有啲膩,而且感覺好多味精、調味,本身以為素餃會清新啲,但係結果相反。水餃皮比起韭菜同西洋菜餃子厚好多。骨膠鮮魚湯西洋菜鮮豬肉餃$28- 西洋菜味淡淡地,魚湯好重味精同偏鹹,餃子皮似雲吞皮嘅質地,薄身偏滑。骨膠鮮魚湯韮菜鮮豬肉餃$28- 韮菜味道突出,相比起西洋菜餃子我會鍾意韭菜味道多啲。呢度嘅餃子菜同肉嘅比例大概一半一半,豬肉好滑,應該都落咗唔少肥膏。
湯素餃$28
骨膠鮮魚湯西洋菜鮮豬肉餃$28
骨膠鮮魚湯韮菜鮮豬肉餃$28

湯素餃
骨膠鮮魚湯西洋菜鮮肉餃子
骨膠鮮魚湯韭菜鮮肉餃子
2021-09-30
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$28 (Lunch)
2022-05-11 954 views
今日去開附近買野,順便買盒生餃子試下先,去到門口已經有好多人等緊位,今次我買了招牌西洋菜餃同鮮蝦菠菜餃,餃子皮好薄好滑, 餡料好爆滿,滿滿菜好新鮮,肉比例都適中,好香,值得一試,價錢平又好味, 非常低食。
2021-04-21
TakeAway
  • 西洋菜餃
2022-04-09 768 views
去開深水埗買野所以周圍搵下食,搵左間食餃子既試一試。下就三點幾去到,都算坐無虛席,可能因為有下午茶關係吧。叫左個麻辣雞翼撈米線,呢個就一般。唔係好夠味,好流於表面。另外叫左一個五福臨門加米線($10), 湯底係魚湯,不過真係清得滯。餃子就有五款,各兩隻。啲餃子都有驚喜既,皮夠滑又夠薄。鐘意西洋菜餃。常餐仲有送一碟小食,麻辣雲耳青瓜仲有粒滷水蛋。個菜甫要讚,好惹味!同餃子一齊食好match 👍不過如果無咁多油就會更加好。
去開深水埗買野所以周圍搵下食,搵左間食餃子既試一試。

下就三點幾去到,都算坐無虛席,可能因為有下午茶關係吧。

叫左個麻辣雞翼撈米線,呢個就一般。唔係好夠味,好流於表面。

常餐仲有送一碟小食,麻辣雲耳青瓜仲有粒滷水蛋。

2022-02-18 478 views
食物還可以 性價比不高 近街市衛生和服務較差餃子中規中矩 麵食和餸菜則低於其他餐廳食過菠菜蝦餃子 韭菜餃子 同區內餃子店比就無得比 但小巷餐廳仔來講就可以接受價錢方面比較親民 可以四十蚊食碗麵店員疫情下都係行行企企 吾太殷勤應該不會再光顧
食物還可以 性價比不高 近街市衛生和服務較差
餃子中規中矩 麵食和餸菜則低於其他餐廳
價錢方面比較親民 可以四十蚊食碗麵
店員疫情下都係行行企企 吾太殷勤
應該不會再光顧
2022-02-04 464 views
係深水埗食乜好?最後我哋去咗食囍八方,係某位愛餃foodie推介嘅🤗 囍八方嘅餃子款式唔算多,但都係真材實料,重點餃子皮薄滑!🎈五福臨門 $56The Pursuit of Happiness芹菜餃,西洋菜餃,韭菜餃,鮮蝦雲吞,鮮蝦菠菜餃送前菜:滷蛋、青瓜✨餃子內餡用材精選,蔬菜翠綠香甜,菜肉比例恰到好處;而且餃皮晶瑩薄透又滑🤩 鮮魚湯底鮮香,無味精。🎈兩餸麵 $34河粉、鮮蝦雲吞、鮮蝦菠菜餃、腩肉鮮魚湯✨湯河正常發揮,但加咗腩汁嘅魚湯底更香🉐

🎈五福臨門 $56
The Pursuit of Happiness
芹菜餃,西洋菜餃,韭菜餃,鮮蝦雲吞,鮮蝦菠菜餃
送前菜:滷蛋、青瓜

🎈兩餸麵 $34
河粉、鮮蝦雲吞、鮮蝦菠菜餃、腩肉鮮魚湯

✨湯河正常發揮,但加咗腩汁嘅魚湯底更香🉐
2021-12-13 425 views
想食餃子既一個下午,深水埗同太子既餃子店真係好多!選擇左試呢間囍八方餃子麵館~西洋菜豬肉餃+豬軟骨淮山麵$34湯我揀左腩汁骨膠鮮魚湯!黎到既時候先試一啖湯!掂呀!個魚湯清清地又有點腩汁味!西洋菜餃,入面既餡料食落都幾新鮮,皮薄餡多!不錯不錯!豬軟骨,正正常常,滷得夠入味!淮山麵,口感正常,呢隻麵索左汁正! 要提一提既係佢既辣椒油,好惹味!整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

西洋菜豬肉餃+豬軟骨淮山麵$34
湯我揀左腩汁骨膠鮮魚湯!
黎到既時候先試一啖湯!掂呀!個魚湯清清地又有點腩汁味!
西洋菜餃,入面既餡料食落都幾新鮮,皮薄餡多!不錯不錯!
豬軟骨,正正常常,滷得夠入味!
淮山麵,口感正常,呢隻麵索左汁正!

要提一提既係佢既辣椒油,好惹味!

整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-09-28
$35 (Tea)
2021-11-30 398 views
又在深水埗覓食,係一條條大街小巷街邊檔中,有一間叫囍八方既麵店。基本上你係深水埗行街,或者上網搵資料都未必留意呢間,因為佢係基隆街舖位,俾街邊檔重重擋住。呢一間係食粉麵,有河粉米線,上海粗面,生面,上海幼面,淮山面同米粉,基本上大路既麵種都齊。當日我係下午茶時段,係有個套餐,主要都係廿幾三十蚊左右,算係深水埗平價之選。我叫左雲吞麵,28元。有3粒雲吞,以為會有4粒。食落麵同雲吞都係正常水準,有蝦味,皮薄。麵既簡水味適中,唔會過硬。28蚊,算係咁啦。

28蚊,算係咁啦。
2021-11-09 343 views
《餃子系列》米樂作為一個餃子控🥟緊係要試勻所有好食既餃子啦近日去左深水埗既嘉頓山睇日落 要行山先要衣飽個肚😁米樂就試左呢間係西九龍中心附近既餃子店佢都幾隱蔽 俾前排既小販攤檔位遮住左囍八方餃子麵館 除左 堂食 外賣 外 門口仲有生餃子賣😆食完唔夠喉 可以買返屋企自己煮 一打餃子一盒 同堂食差唔多價米樂今次揀左 骨膠鮮魚湯西洋菜豬肉餃 同 煎韭菜鮮肉餃骨膠鮮魚湯西洋菜豬肉餃 $36/10隻平時西洋菜用黎整湯就聽得多靚既西洋菜冬天先係當做 好少餃子店選用佢做餃子食材 食完一試愛上🤩皮薄多餡 而且菜同肉嘅比例岩岩好 西洋菜好爽口 鮮甜多汁加上個清清地既湯 骨膠鮮魚湯 唔會蓋過西洋菜本身鮮甜味😋飲得出個湯係真材實料 冇味精煎韭菜鮮肉餃 $32/6隻 煎得香口 餃子個餡韭菜幾好食餃子多餡 都係多菜少肉不過煎餃大細唔係隻隻一樣 無水餃包得咁靚仔囍八方冷泡茶$22米樂見到佢支冷泡茶幾特別用 電解還原水 整 睇介紹飲完有好多好處 就揀左試下支冷泡茶試完覺得冇咩特別 有啲失望🙈茶唔夠香 好細支 性價比低 總結餃子皮簿餡靚 性價比高 會再回頭#mailokeat #mailokeat深水埗
《餃子系列》

總結
餃子皮簿餡靚 性價比高 會再回頭

#mailokeat #mailokeat深水埗
2021-10-30
$45 (Lunch)
2021-11-08 251 views
深水埗有好幾間餃子店都好出名,今次就試左呢間少啲人講既囍八方,價錢好抵食,三十幾蚊有成十粒餃子😯呢度餃子全部人手新鮮包製,配埋無味精既鮮魚湯,可以話係抵食又好食👍絕對係糧尾恩物🤩1️⃣骨膠鮮魚湯韭菜鮮豬肉餃($34)湯底飲落清淡,冇腥味,清清甜甜咁,飲落好順口😋餃子唔算係好大隻,正常size,但係一碗足足有十隻咁多,夠曬飽。餃子皮好滑,入面既餡料都好新鮮,韭菜豬肉份量都算平均,幾好食。  2⃣️骨膠鮮魚湯西洋菜鮮豬肉餃($36) 一樣有十隻,湯底都係一樣,真係幾清,飲曬成碗都唔會覺得鹹或者口渴😍西洋菜新鮮爽脆,同豬肉味道好夾!

1️⃣骨膠鮮魚湯韭菜鮮豬肉餃($34)

2⃣️骨膠鮮魚湯西洋菜鮮豬肉餃($36)
2021-10-27 187 views
🌗常餐(肆)麻辣雞翼鮮蝦雲吞米線 $56常餐有主食以外,仲配送麻辣雲耳青瓜、滷水蛋及冷泡茶一支。味道正常,麻辣只有少少麻同少少辣,鮮蝦雲吞爽口彈牙,湯底好似真係冇味精,飲咗幾啖都唔涸喉。黎到一定要試吓每枱醬料架上小瓦缸內嘅辣菜脯(第一幅相嘅右上方),爽脆刺激,試咗之後佢成為左我係呢間舖頭嘅最愛,絕對係妹仔大過主人婆🤣。🌗囍八方煎韭菜豬肉餃(6隻) $32餡料都算夠味多汁,但外皮煎得唔夠香脆,比較硬身「銀」牙。

麻辣雞翼鮮蝦雲吞米線

🌗常餐(肆)麻辣雞翼鮮蝦雲吞米線 $56

囍八方煎韭菜豬肉餃(6隻)
囍八方煎韭菜豬肉餃(6隻)

🌗囍八方煎韭菜豬肉餃(6隻) $32
餡料都算夠味多汁,但外皮煎得唔夠香脆,比較硬身「銀」牙。

2021-10-24
$44 (Lunch)
2021-10-26 183 views
咁啱撞正下午茶時間入黎 好耐都無見過咁實惠既價格 係令人感動既下午茶價錢😹叫左魚湯韭菜餃 粒粒足餡飽滿 湯底偏清淡 不過旁邊有菜甫同醋 可以吊吊味😺另外叫左個麻辣雞翼撈淮山麵 亦都有跟湯 不過味道都係較淡 雞翼醃得唔夠 配上菜甫吃會較好味😉😉 再要左隻蛋 味道都係爭啲爭啲咁加錢要左樽仔奶茶 肥嘟嘟好可愛💕 糖度固定 不過奶同茶味配合得唔錯 唔會好搶味 而豆漿偏甜店家主打無添加 所以淡啲都係正常既 加上咁平既價錢 所以都好受老人家歡迎👏🏻

2021-09-19
$40 (Tea)
2021-10-08 335 views
好嬲呀!諗住試下新野,係網上外賣平台叫左外賣4碗餃子,但點知全部中哂伏!個餃子皮係薄既,但係薄到爛果隻囉,完全唔掂!可能係因為外賣冇分湯俾我地,浸到啲餃子淋哂,但又黐埋一舊,一pat嘢咁。第一次食到咁差嘅餃子!皮還皮,餡還餡。芹菜豬肉餃又勁難食,啲芹菜一陣怪味,食左一啖就即刻吐番哂出來。唯獨係粟米鮮菇餃算係好少少,但係個價錢唔值呢個價。完全唔會再試!無下次!好失望!
好嬲呀!
個餃子皮係薄既,但係薄到爛果隻囉,完全唔掂!
第一次食到咁差嘅餃子!
皮還皮,餡還餡。
唯獨係粟米鮮菇餃算係好少少,但係個價錢唔值呢個價。
完全唔會再試!無下次!好失望!
2021-10-02
Delivery
$55 (Lunch)
我有個好鍾意食餃子🥟既老公, 出街食飯時不時都會提議話食, 仲會買定兩包急凍包裝既擺係屋企, 方便可以隨時食到。今晚晚飯竟然比佢搵到呢間全是好評既餃子店。餃子店店黎講囍八方裝修算唔錯, 卡位又多, 只是略嫌唔多乾淨衛生, 希望店員可以多D掃🧹下個地下。我地點左骨膠鮮魚湯松茸餃, 手撕雞腸粉, 煎西洋菜豬肉餃同凍豆漿。骨膠鮮魚湯松茸餃 - 不其然令我同同樣有松茸湯餃賣既餃掂手工餃子雲吞專門店作⚔️比較, 我個人認為囍八方餃子麵館好味好多。湯底鮮甜順滑, 松茸餃菇味香濃突出, 尤其佢地既餃子皮更是值得一讚, 平時如果食到餃子店的餃子皮太大塊一定扣分, 會覺得店家偷工減料, 餡少皮多, 覺得餃子皮只是配角。但囍八方的餃子皮就唔同, 做得又薄又滑, 好少食到咁大塊既餃子皮竟然唔係覺得嫌棄反而仲覺得好味。煎西洋菜豬肉餃 - 同樣皮薄, 餡料新鮮實在, 煎得香脆, 有時會食到一D餃子店既煎餃子只係輕輕咁煎下, 層皮係硬唔係脆, 囍八方餃子麵館絕對無呢個問題。手撕雞腸粉 - 腸粉滑溜軟熟, 好味, 只是醬汁份量太少, 尤其豉油。腸粉呢類本身無咩味道既食物, 醬汁擔當住好重要既角色。凍豆漿 - 麻麻,
凍豆漿 - 麻麻, 溝太多水。
$76 (Dinner)