2019-10-10 181 views
同同事做完嘢路經呢間「囍筷」,門口個牌寫著「台灣快閃便當」,一個餐都只是$59仲包杯飲品(學生仲可以減五蚊),大家都覺得ok決定試下啦!鋪頭主打外賣,地方不大,只有張小bar枱可以企係度,由於太肚餓加上「慳得個蓋得個蓋」的環保想法,我們選擇站著吃。我叫左A餐「囍筷咸水雞一份配三種時菜」加台南冬瓜茶,想不到這個便當相當豐富,竟然有一條台灣腸、滷肉、菜甫蛋、椰菜和紅色一條條的不知名東西,但甜甜地幾好食的,然後還有一大份咸水雞,裡面包含粟米筍、紅蘿蔔、青瓜、菇、芝麻和雞,味道還不錯。除了餸菜,最令我印象深刻的反而是它的飯,比平時的飯更軟綿,還以為是甚麼新品種米,店員解釋是洗米的方法不同所致,讚!同事點的是D餐「紅燒牛肉麵」($63),麵是分開上的,湯內有紅蘿蔔和牛肉,似乎味道不錯,但相比我那個豐富便當,似乎我那個抵很多!我們還要了個苦瓜排骨湯(+$8),我很少喝這個,聽到苦瓜總覺得不是我杯茶,但喝一口後卻完全改觀,十分好味!喝不到苦澀味,但帶點兒苦瓜的甘香,喝後喉嚨很舒服,值得一試!跟餐的冬瓜茶也不錯,不會太甜,大大杯,邊行邊飲,消暑解渴!

鹹水雞配三種時菜

苦瓜排骨湯

跟餐的冬瓜茶也不錯,不會太甜,大大杯,邊行邊飲,消暑解渴!
鹹水雞配三種時菜
2019-10-10 146 views
沙茶塔香雞翼X滷肉飯套餐 (前) $59.雞翼細細隻,做到外層微脆而肉質都算嫩滑👌🏻不過唔係太食到個汁有沙茶味,而家係甜甜地嘅味道,都OK的。滷肉飯雖然滷肉偏少,但佢有菜圃炒蛋同台式香腸,望落幾豐富😆特別一提嘅係台式香腸皮脆內juicy,好香蜜糖味🍯👌🏻.咸水雞涼盤X蔥油伴麵套餐 (後) $59.🐔咸水雞係類似手撕雞嘅做法,去晒骨啖啖肉好方便!雞肉鮮嫩,完全唔鞋口,而且入味黎又唔會太咸,上面撒滿芝麻好香口👍🏻下面仲有粟米仔,西蘭花,荀同蘿蔔🌽🥦配上個蔥油拌麵亦都幾有驚喜🤤調味啱啱好,連埋香蔥同芝麻夠晒惹味!麻油味香得黎唔會油膩👍🏻麵質QQ彈牙,唔錯!.另加花枝丸(+$12),過下口癮,正正常常冇乜特別👌🏻.📍囍筷📍 學生仲有得減$5!

沙茶塔香雞翼X滷肉飯套餐 (前) $59
咸水雞涼盤X蔥油伴麵套餐 (後) $59
另加花枝丸(+$12),過下口癮,正正常常冇乜特別👌🏻

📍囍筷📍 學生仲有得減$5!
TakeAway
預約了兩個月的大日子終於要降臨, 脫智慧齒前一定要食飽飽。 經過位於禮頓道 看真一點這裡是台式外賣店, 亦可以立食。我決定在這裡快閃立食。 點了全日供應餐,[ 囍筷鹹水雞涼拌麵配三種時菜] $59 可配飯/拌麵,當然要試試近來大熱的拌麵。以外賣盒奉上, 一邊是伴郣, 另一邊是鹹水雞絲。拌麵以超多三星蔥、大豆芽和醬油,蔥油伴麵彈牙可口,三星蔥香味相當突出, 醬油 掛麵度高,味道唔錯。 鹹水雞絲上晒上大量芝麻,令味道更突出, 但略嫌太多油份, 有點油膩。墊底是不同種類蔬菜, 紅蘿蔔、青瓜絲、粟米荀、香菇等,感覺清新左。點多一份下午茶Set b $34 炸花枝丸剛炸起的花枝丸比放湯的略為大粒, 外皮煙靱,內裡仍然彈牙,作為小食是ok 的。                                                                                            一個餐包一杯台式飲品烏龍茶、 普洱茶大大杯茶,兩者都有輕度甜味,我個人較喜歡解喝度十足的 多些。
預約了兩個月的大日子終於要降臨, 脫智慧齒前一定要食飽飽。

經過位於禮頓道 [囍筷] 看真一點這裡是台式外賣店, 亦可以立食。
我決定在這裡快閃立食。

點了全日供應餐,[ 囍筷鹹水雞涼拌麵配三種時菜] $59
可配飯/拌麵,當然要試試近來大熱的拌麵。

以外賣盒奉上, 一邊是伴郣, 另一邊是鹹水雞絲。

點多一份下午茶
Set b $34 炸花枝丸
一個餐包一杯台式飲品

烏龍茶、 普洱茶
大大杯茶,兩者都有輕度甜味,我個人較喜歡解喝度十足的[烏龍茶] 多些。
2019-09-28
$50 (Tea)
  • 伴麵
2019-09-30 3362 views
和J做完嘢行經這間小店,見到很多名校學生妹排住隊買外賣,一看之下原來是食台灣嘢的,價錢和套餐的選擇都很吸引,那就一試吧!午市套餐有A-E的選揀,由$59-$63, 包飲品(3款), 珍珠奶茶加$5,苦瓜排骨湯加$8, 學生再減$5, 超級抵!和J商量後決定堂食,雖然地方少少,但食物都是即食先可以食到食物的質素。我揀左咸水雞涼盤配滷肉飯$59~嘩!好多餸!飯盒一邊放滷肉,椰菜,煎蛋,最驚喜有一條台灣肉腸,好好味!另一邊有咸水雞,紅蘿蔔,青瓜,栗米仔,菇和椰菜,加了白芝麻,很香,很滋味!飯粒綿軟,香滑!好耐無食過咁好食嘅飯,以為是用南台特别米種,原來是大厨用了特別洗米技巧,值得一讚!排骨涼瓜湯(+$8)~熱騰騰啱啱煲起,涼瓜甘甜,一D都唔苦,排骨鬆軟,啖湯好清甜,好正!J 揀左紅燒牛肉麵$63~麵和湯分開放,食的時候才加在一起,確保麵條爽滑彈牙!牛炆得好腍好入味,加入紅蘿蔔和菜芯,有蔬菜也有肉,健康亦有營養!跟餐的冬瓜茶有淡淡的冬瓜香甜味,好正!

我揀左咸水雞涼盤配滷肉飯$59~

飯粒綿軟,香滑!

排骨涼瓜湯(+$8)~

牛炆得好腍好入味,
加入紅蘿蔔和菜芯,有蔬菜也有肉,健康
亦有營養!

跟餐的冬瓜茶有淡淡的冬瓜香甜味,好正!
2019-09-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 涼瓜排骨湯
  • 鹹水雞涼盤配滷肉飯
2019-09-28 107 views
鹽酥雞蔥油伴麵 ($59)賣相十分吸引,麵質爽彈有口感,麻油味好香而不油膩,好有古早味道!鹽酥雞熱辣辣,肉質嫩滑,好好味!咸水雞滷肉飯 ($59)飯粒一粒粒剛剛好唔會淋,因個人喜好覺得十分出色,因為若果飯太淋配上滷肉汁後會很糟,滷肉夠晒入味,肥瘦適中,而咸水雞更為滷肉飯增添不少分數,咸水雞嫩滑帶有胡椒粉味道好香,配上青瓜及紅蘿白等配菜,吃多了也不膩!花枝丸 ($12)炸到金黃色好靚,香口彈牙,內有粒粒花枝肉,配上泰式辣醬,十分惹味!蜜汁雞翼 ($13)外皮脆卜卜配上蜜糖芥末醬好正!台灣香腸 ($12)外皮好脆,較乾身唔會油淋淋,夾埋蒜、蔥同芫茜好好食!烏龍茶:加左少許蜜糖少少甜,消暑解渴普洱茶:茶味濃郁,有透心涼感覺

鹽酥雞蔥油伴麵 ($59)

咸水雞滷肉飯 ($59)

花枝丸 ($12)
蜜汁雞翼 ($13)
外皮脆卜卜配上蜜糖芥末醬好正!

台灣香腸 ($12)
外皮好脆,較乾身唔會油淋淋,夾埋蒜、蔥同芫茜好好食!

烏龍茶:加左少許蜜糖少少甜,消暑解渴
普洱茶:茶味濃郁,有透心涼感覺
2019-09-27 86 views
今日係圖書館借完書去周圍行下本諗住買外賣返屋企食但行行下太肚餓🤣咁啱見有立食位就唔理入左去餵飽左個肚先,店員見到我立食咁狼狽仲拎左張櫈比我坐下服務真係好貼心囍筷滷肉飯三層五花腩肉由上層豬皮到中層肥肉然後到最底係腩肉肥瘦平均同分明,滷肉滷得乾身入晒味,滷肉汁味香帶甜.飯底下吸左滷肉汁味帶點豬油香送飯一流.囍筷紅燒牛肉麵,小店出品既牛肉湯底好有驚喜顏色呈深啡色飲落都有牛肉牛骨香味都又唔會太咸,內裏足料,牛肉大大舊得黎夠淋仲有煮得好淋既紅蘿蔔食落好甜.雖然用米粉底但一樣吸味.炸過既花枝丸即叫即炸熱辣辣,入口唔會好油膩好彈牙,內裏仲有花枝肉.台灣香腸一份有2條切半,就算係外賣店但擺盤一d都唔會求其,睇到呢份台灣香腸就知,內裏都放左蒜片芫荽同大葱.台灣香腸外皮好脆口偏甜,食落一粒粒肥豬肉好香但食落又唔會油淋淋.奶茶同紅茶唔算好甜,十分解渴

奶茶同紅茶唔算好甜,十分解渴
TakeAway
$60 (Dinner)
  • 台灣花枝丸
2019-09-26 93 views

鹹水雞配三種時菜飯

苦瓜排骨湯

跟餐的冬瓜茶也不錯,不會太甜,大大杯,邊行邊飲,消暑解渴!

鹹水雞配三種時菜飯
2019-09-25 1302 views
早前已來過一次,因人太多而未能一試,今日再次來到,又點可以放過呀。原來店旁有一幅得意又可愛的卡通公仔,看到已令人放鬆心情,轉移到肚子上(即刻肚餓起來)。Lunch hours 時間,店員都快手快腳的包裝著便當。環保關係,要膠袋拎走,需要加$1。(下回我都記得會帶定膠袋,支持環保。)囍筷咸水雞涼盤配三款時菜 + 滷肉飯咸水雞像手撕雞一樣,吃起來的口感會比一般雞爽脆,咸味十足,底層還有青瓜、香菇等...滷肉細細粒半肥瘦的,食落又唔會太油膩,而且旁邊更有菜圃蛋角、台式香腸半條、酸瓜和漬物,相當豐富。紅燒牛肉麵麵與湯會分開放置,外賣回來都不怕浸淋麵質,而且麵質彈牙又爽口。紅燒牛肉淋身入味,味道濃郁;紅蘿蔔味道鮮甜且清新。椒鹽蒜香雞翼 / 蜜汁雞翼蒜香雞翼蒜香味十足,嫩滑彈牙多汁。蜜汁雞翼香口嫩滑,蜜汁味濃郁。2款雞翼都附送了鍋巴,脆卜卜口感,更添美味。四季春味道清新,奶茶茶味十足,絕對是消暑解渴的特飲。

Lunch hours 時間,店員都快手快腳的包裝著便當。

環保關係,要膠袋拎走,需要加$1。
(下回我都記得會帶定膠袋,支持環保。)

囍筷咸水雞涼盤配三款時菜 + 滷肉飯
囍筷咸水雞涼盤配時菜

囍筷咸水雞

滷肉細細粒半肥瘦的,食落又唔會太油膩,
而且旁邊更有菜圃蛋角、台式香腸半條、酸瓜和漬物,相當豐富。
囍筷滷肉飯

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉淋身入味,味道濃郁;紅蘿蔔味道鮮甜且清新。

椒鹽蒜香雞翼 / 蜜汁雞翼
蒜香雞翼蒜香味十足,嫩滑彈牙多汁。
蜜汁雞翼香口嫩滑,蜜汁味濃郁。
2款雞翼都附送了鍋巴,脆卜卜口感,更添美味。

四季春味道清新,奶茶茶味十足,絕對是消暑解渴的特飲。
2019-09-25
2019-09-24 1009 views
今日lunch跟同事都冇帶飯,所以就出左去睇下有咩食,但是lunch的時段間間餐廳都好多人,見這間小店有台式便當賣,所以就決定跟同事買返公司食!這小店舖仔細細,但估唔到有好多OL都黎到呢度賣外賣返公司食,去到小店時枱上已放滿一袋袋等待拎走的外賣!看看餐牌,上面有幾款不同的套餐,而每款套餐都配有飲品一杯!囍筷咸水雞涼盤配時菜,這款是同事點的,咸水雞像手撕雞,好夠鹽味,醬汁帶有少少酸辣,幾開胃!時菜配有西蘭花、青瓜、菇、紅蘿蔔等,幾爽口!滷肉飯配有滷肉外,還有台式香腸半條、蛋角、酸瓜和漬物,都幾豐富!鹽酥雞配滷肉飯,監酥雞唔會炸得好乾,椒鹽都好夠,味道剛剛好!而滷肉飯配有的蛋角是菜圃蛋角,幾有咬口,滷肉是半肥瘦的,食落又唔會太油膩!冬瓜茶好香濃,但是又唔會太甜!紅茶,由於其他兩款茶都賣完了,所以點了紅茶,紅茶少少甜,有紅茶的澀味,都唔錯!銅鑼灣多寫字樓,叫下這些外賣回公司吃都不錯,省去等位的時間!
看看餐牌,上面有幾款不同的套餐,而每款套餐都配有飲品一杯!
囍筷咸水雞涼盤配時菜
鹽酥雞
冬瓜茶
冬瓜茶好香濃,但是又唔會太甜!

2019-09-24
TakeAway
$60 (Lunch)
  • 囍筷咸水雞涼盤配時菜
2019-09-20 672 views
最欣賞有誠意的餐廳,呢間台式便當店一定要推介!🌟諗緊食咩嘅時候,店員就推介紅燒牛肉。紅燒牛肉是獨家秘製,唔係日日有㗎!😬當然要試下!在等待期間,店員先送來柸冰凍綠茶解暑,好細心啊!綠茶苦中帶甜,甜中帶甘,炎炎夏日飲,好舒服呢!仲要大大柸!湯料與麵分開,上層是麵,下層是濃湯及牛肉。牛肉可以用牛扒去形容,厚身大塊,入味之餘仲好林好林!😋塔香沙茶雞翼沙茶醬汁好野味!雞翼外層脆卜卜,肉嫩出汁!正!雞翼下面有鍋巴,脆身香口,沾著沙茶醬食一流!🤤鹽酥雞又係香脆可口之作,鹽酥味香,鬆脆得嚟肉質又好嫩,掂!😛鴻禧菇真係讚完要再讚!炸物非常出色,外層鬆化,入面嘅菇林林哋又帶點彈牙,真心好味!👏🏻想一提外賣餐具中的筷子好靚㗎!(可惜忘記了影相) 好少見外賣筷子係咁靚!🤭好食又有heart嘅食店,誠意推介俾大家!
最欣賞有誠意的餐廳,呢間台式便當店一定要推介!🌟

在等待期間,店員先送來柸冰凍綠茶解暑,好細心啊!
綠茶苦中帶甜,甜中帶甘,炎炎夏日飲,好舒服呢!
仲要大大柸!

😋塔香沙茶雞翼

沙茶醬汁好野味!雞翼外層脆卜卜,肉嫩出汁!正!
雞翼下面有鍋巴,脆身香口,沾著沙茶醬食一流!

🤤鹽酥雞

又係香脆可口之作,鹽酥味香,鬆脆得嚟肉質又好嫩,掂!

😛鴻禧菇

想一提外賣餐具中的筷子好靚㗎!
(可惜忘記了影相) 好少見外賣筷子係咁靚!🤭

好食又有heart嘅食店,誠意推介俾大家!

• 囍之綠妍
  • 塔香沙茶雞翼
  • 鴻禧菇
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
2019-09-17 136 views
呢日約朋友響銅鑼灣食晚飯,去咗呢間新開無耐嘅台式小店~我同朋友分別叫咗鹽水雞同鹽酥雞便當,便當可以揀滷肉飯或者拌麵,我地想試曬兩樣嘢,所以一人叫咗一款。鹽酥雞炸得好香脆,配上炸得鬆脆嘅九層塔,味道更加惹味。拌麵加咗蔥段、大豆芽同芝麻,味道比較清淡,可以balance返濃味嘅鹽酥雞。鹽水雞嘅雞絲好嫩滑,配搭多款蔬菜,有青瓜、紅蘿蔔、粟米仔等,蔬菜清甜爽口,食落整體感覺非常清新。滷肉飯唔會太過肥膩,另外老闆仲好好人加咗d蔬菜、台灣肉腸同煎蛋落個便當度,真心好豐富!另外便當仲附送一杯飲品,我地就order咗四季春,茶底甜甜地,味道清新。呢間小店令人感受到家一般嘅親切感,實在窩心。如果想品嚐一下住家式嘅台式料理,就不妨去試試呢間小店喇~
呢日約朋友響銅鑼灣食晚飯,去咗呢間新開無耐嘅台式小店~

2019-09-09
Type of Meal
Dinner
2019-09-13 132 views
支持本地良心小店!本身諗住去Via tokyo食甜品,突然發現隔離開左間台灣野!我地叫左一份鹽水雞跟魯肉飯,一份鹽酥雞跟拌面,兩杯四季春。呢間店主要行外賣路線,鋪面唔大,有個小小既bar枱比人放野食。先講下份鹽水雞,個賣相真係可以比一百分!事關佢好七彩繽紛,有好多唔同既配菜,秀珍菇,青瓜,紅蘿蔔,台灣香腸,煎蛋餅,青豆,紅薑絲,真係擺到成碗彩虹咁。至於食物既味道都十分出色,成日好怕出面既魯肉好肥,呢到既肥瘦程度就岩岩好,唔會太膩。鹽水雞都幾入味,雞肉都幾滑。然後到份鹽酥雞,賣相好似一粒粒爆谷咁,外脆內軟,炸得好香,唔會太乾。至於個面就可以再改良一下,面既質感硬左少少,無咩味,粗度不一,有時食到太粗既面就好似食緊一舊粉咁。最後講下杯野飲,呢個真係大讚!第一啖飲落去有茶既澀味,飲多兩啖就有少少甜味中和番,我諗底下應該加左蜜糖,令成杯野好有層次。價錢方面黎講呢間野好親民,係銅鑼灣黎講五十幾蚊食個lunch真係好抵,同埋份量好足,食完超級無敵飽!
2019-09-12 137 views
天氣真係非常熱,現在經常都成30度以上,唔補充下水份又點得。今日行到此處,發現有很多人正排隊購買/等候拎取外賣,都心痕痕走過去看看。店內是以台式食品為主:更有提供早餐(蔥抓餅、蔥油拌面、湯粉面等等...)午餐提供:咸水雞涼盤、鹽酥雞、紅燒牛肉麵、沙茶塔香雞翼等等....還可以優惠價配搭飲品、湯或小食。更設有下午茶套餐:選一款食品加飲品都只是$34-$38,非常經濟,抵食。囍筷更自制作了迷你消暑套裝 $35/2枝。MINI COOLOFF SET 中有綠研及冬瓜茶,使用自家自家樽添,相當有心思。囍之四季春因當日人太多,所以只買了四季春一試,入口不會死甜,反而有種透心的感覺,而且茶味濃郁,確實一消暑特飲。

店內是以台式食品為主:更有提供早餐
(蔥抓餅、蔥油拌面、湯粉面等等...)

還可以優惠價配搭飲品、湯或小食。

囍筷更自制作了迷你消暑套裝 $35/2枝。

囍之四季春

2019-09-10 114 views
去完中央圖書館,行過銅鑼灣,發現這間新開的式料理便當小店,主打街頭快閃便當。台灣大街小巷便當小店林立,以家常小菜、家庭料理出發,食物有的是用塑膠袋盛載,蠻有地道特色。香港比較少見,所以決定進去試一試。套餐有五種選擇,包一杯台式飲品,可以加配湯。選了鹽水雞,冬瓜茶及苦瓜排骨湯。由於香港人不太接受塑膠袋裝食物,便當是用膠盒包裝,至少外型比較易受落。鹽水雞配搭三種蔬菜,用蔥蒜、胡椒鹽、香油、芝麻等撈成,鹽水雞相當惹味。還有肉燥、配菜、台式香腸等,賣相很吸引,口味地道用料也實在,這裡的肉燥飯用了日本珍珠米。凍冬瓜茶,味道我覺得偏甜。苦瓜排骨湯,味道其實不錯,但味道似排骨胡椒湯,苦瓜味卻欠奉。夏天天時暑熱,簡簡單單食一個快閃便當,也是一個不錯選擇。

夏天天時暑熱,簡簡單單食一個快閃便當,也是一個不錯選擇。
2019-09-09 88 views
Restaurants always come and go on this stretch of CWB.Anyway, I was in the area again as there is a nice dessert place nearby so went here for food before.This cozy joint serves Taiwanese food.The choice of drinks was interesting as they had Thai Milk Tea!For mains, had the salted shredded chicken with marinated pork, vegetables and rice etc.It was big and filling .The pork they serve are cubes of pork belly and not mince.The sausages were the star of the show because they were crisp with pieces

It was big and filling .
The sausages were the star of the show because they were crisp with pieces of mountain yam in the middle so it was nicer and tasted different to other Taiwanese style sausages.
The bittermelon soup was disappointing as it just had a strong white pepper taste.
The popcorn chicken was ok but a bit sweet.

The sha cha basil chicken wings had no basil taste at all.
Overall very filling and I loved the disposable chopsticks.