「挽肉と米」係東京人氣漢堡扒店🔥,今年5月7日由株式会社引入香港🇭🇰!✨佢哋堅持用炭火即烤漢堡扒(聽聞過炭火牌好難申請😳),而佢哋嘅無限釜飯仲係另一個賣點,btw大家可以來挑戰落蛋黃challenge,而家設有網上訂位服務,但仍然一票難求😭⚠️:-1️⃣「挽肉與米套餐($138)」🆕套餐包咗三嚿漢堡扒,店員會一件一件煎俾你,再放到你座位前嘅網架,第一件建議先食原味,第二件可以加蘿蔔柚子醋調味,第三件可以配蛋黃食,除此之外仲有多種調味料同鹽可以選擇,漢堡扒用炭火燒到爆曬汁,正✨,套餐跟嘅釜鍋燒飯米飯粒粒飽滿有咬勁,可以無限refill,仲有麵豉湯~Gilled minced pork with unlimited rice and miso soup👍🏻-2️⃣「免治牛肉薯仔沙律🥗($35)」🆕呢個沙律好飽肚,薯仔係主角~ minced pork salad👍🏻-3️⃣「日本青森100%蘋果汁🍏($25)」🆕用高腳杯裝嘅蘋果汁份外高級,蘋果汁香甜!~ Japan apple juice👍🏻-呢間點叫1號舖,究竟嚟緊會唔會開2號舖?大家請拭目以待!🔥😳
1️⃣「挽肉與米套餐($138)」🆕
2️⃣「免治牛肉薯仔沙律🥗($35)」🆕
3️⃣「日本青森100%蘋果汁🍏($25)」🆕
2024-05-20 322 views
係日本大受歡迎🔥超級難book嘅日式漢堡名店挽肉と米進軍香港,旋即成為熱話,唔少人食過日本本店話念念不忘好想再食。我自己就未試過日本version,不過呢日攞到一個quota可以嚟實測係咪真係咁值得食🤪餐廳係IFC商場4樓天台位,樓底高,採光好。外面就有1x人排隊,或者可以試吓上網book,不過開放quota唔多。餐廳獨沽一味淨係賣一款$138挽肉と米套餐🍱有3件漢堡、白飯任裝、麵豉湯、蛋。每件漢堡都可以有唔同食法,餐檯有好多setting,放置唔同調味料,估唔到食件漢堡都有咁多嘢玩,抵佢紅👏🏻店內由搓漢堡、用大釜鍋煮飯、用炭爐燒漢堡,所有過程一覽無遺👀邊睇準備過程邊等上菜,期待感的確會大大提高😛呢日仲見到將餐廳引入香港嘅敍福樓老闆黃傑龍嚟食飯添🤣🤣店員都好熱情好nice(可能因為老闆在場😂)。挽肉と米套餐🍔一食第一舊漢堡先試原味。外層充滿炭香🤩之前睇Alfred Chan Youtube話第一日開張,漢堡過鹹又唔夠汁,所以我都不抱太大期望,點知喜出望外🥰🥰完全唔鹹兼且超級超級超級多汁💦係完全爆汁💦漢堡肉質超鬆化,裡面食到已化開嘅洋蔥碎,炭香+肉香已經夠好食😋😋米飯呢日採用長野縣米,都

🍔一食
第一舊漢堡先試原味。外層充滿炭香🤩之前睇Alfred Chan Youtube話第一日開張,漢堡過鹹又唔夠汁,所以我都不抱太大期望,點知喜出望外🥰🥰完全唔鹹兼且超級超級超級多汁💦係完全爆汁💦漢堡肉質超鬆化,裡面食到已化開嘅洋蔥碎,炭香+肉香已經夠好食😋😋米飯呢日採用長野縣米,都幾軟熟。餐廳中間有幾個羽釜鍋不斷烹煮新鮮熱辣白飯,香港真係未必見過👍🏻

🍔兩食
第二塊就可以配七彩調味。最signature一定係店家特製豆拌醬油,鹹香醬油混入大量黃豆,有種發酵過嘅香味😚配飯一流。另外可配生醬油、唐辛子、唐辛子檸檬、麻辣粉、椒麻醬等,全部都唔係普通料👏🏻尤其唐辛子檸檬、椒麻醬嘅惹味,令漢堡嘅味道增添層次😙😙中間仲可以食吓梅子醋漬白菜同埋特製柚子醋蘿蔔蓉,清一清味蕾。

🍔三食
一個套餐包一隻蛋🥚可以係餐廳中間位置自己攞。建議可以留多啲白飯或者再添飯,因為蛋汁好多。不過個人最喜歡漢堡+白飯+豆拌醬油+少少唐辛子,味道好豐富❤️

🍲麵豉湯

🍋檸檬梳打
如果係網上booking係要另外叫一杯飲品,檸檬梳打有好多果肉好清新😛

人均消費:$190
推介指數(10分為滿分):8.5分
2024-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$190 (Lunch)
2024-05-19 514 views
我覺得呢間舖頭嘅排隊邏輯好奇怪。朝早walk in 要四點鐘先至可以去,我覺得冇咩問題 。之後4點鐘嗰陣話要畀預約咗4點嘅人入先,呢點都冇乜大問題。問題係等到4點15嗰陣就話要畀4點15預訂咗入先 4點30嗰陣就話4點30預約咗嘅人入先。根據呢個邏輯 walk in嘅永遠唔使去😇如果佢朝早同我講今日冇得walk in 又或者佢可以同我講遲啲先至去都冇咁火。。。 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
2024-05-17 748 views
呢一間係燒牛扒係日本最出名嘅「挽肉と米」多汁鮮嫩、 100%純和牛絞肉、炭火燒烤既超人氣漢堡排! 開店幾日已經大排長龍,我企喺國金兩個鐘頭拎咗飛,仲喺coffee shop等多一個鐘頭,喺中午12點先至有得食,不過環境同埋食物嘅質素都已經俾咗回報我, 甜米飯再配上蛋黃,再配上新鮮嘅牛肉,真係好好食,牛肉充滿咗炭燒嘅味道,加少少日本醬油,更加可以提升到味道,米飯嘅黏合度都好好,係一間好有質素嘅餐廳,不過排隊等好耐㗎。
呢間日本超人氣漢堡排終於登陸香港啦!同到佢聲勢咁浩大Bellyjai都忍唔住快啲黎試試佢~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 我地今日11點黎到拎飛,拎到下晝6點嘅飛❗️所以去行左陣再番黎食晚餐岩岩好~不過由今日開始佢地已經開放預約了!所以大家可能唔洗再排得咁辛苦啦❗️❗️🤤店鋪採開放式格局,有24個座位,落地玻璃窗直接望到海邊⛱️職員會直接係你面前搓漢堡排同炭烤,望住眼前一塊塊肉排都忍唔住了🥩再搭配埋用羽釜鍋現煮嘅白飯和豐富嘅自製配料,已經迫不及待了🤤🤤————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀挽肉と米套餐 $138 + 免治牛肉薯仔沙律$35🥙套餐包含3大塊厚厚漢堡扒,仲有可無限續添嘅現煮白飯、味噌湯、生雞蛋一隻,漢堡扒、味噌湯及生雞蛋可有料添加🍳官方建議有三種食法:首先,可以先品嚐原汁原味嘅漢堡肉,再加上各款調料,個人最喜歡的是青唐辛子鹽漬檸檬🍋第二塊可以加入蘿蔔泥、再淋上柚子醋,令漢堡同飯粒帶有少許酸味🍋‍🟩最後,可以搭配生雞蛋享用。漢堡扒肉汁豐富,充滿炭火香氣,個人認為性價比好高!免治牛肉薯仔沙律薯蓉綿密,同時都有碎粒保留口感,加上肉碎同青瓜令沙律味道更豐富

挽肉と米套餐 $138 + 免治牛肉薯仔沙律$35🥙

官方建議有三種食法:首先,可以先品嚐原汁原味嘅漢堡肉,再加上各款調料,個人最喜歡的是青唐辛子鹽漬檸檬🍋第二塊可以加入蘿蔔泥、再淋上柚子醋,令漢堡同飯粒帶有少許酸味🍋‍🟩最後,可以搭配生雞蛋享用。漢堡扒肉汁豐富,充滿炭火香氣,個人認為性價比好高!免治牛肉薯仔沙律薯蓉綿密,同時都有碎粒保留口感,加上肉碎同青瓜令沙律味道更豐富,岩曬食漢堡食到膩嘅口腔🤤🤤

上年8月去過日本預約唔到,一直都心心念念,今次終於有香港開一號店!梗係要嚟朝聖一下。11點正式開門,未夠十點已經嚟排定隊,好多人都同我一樣咁誠心早啲嚟。好彩職員嚴格執行一人一票,每票最多兩人嘅規定,唔係都未必輪到我食第一輪。等到快11點就派籌,入門口個刻都有啲興奮。先係門口位點餐機落單,基本一款HK138套餐唔駛揀,每份已包三塊漢堡,麵豉湯同無限白飯。其實位於中環黃金地段,HKD138真係算良心價。另外再加咗薯仔沙津同生薑梳打。全部座位都係高檯設計,可以欣賞靚仔店員係面前燒烤,同時都可以睇到師傅現場準備漢堡。座位抽屜有介紹三塊漢堡嘅建議食法。第一塊原汁原味,無添加已經肉味濃厚,咬一口肉汁滿瀉。白飯無限添加,侍應會主動幫你添飯,但記得要留意唔好食過量呀😂。第二塊建議食法係蘿蔔泥同柚子醋,口味清新,另有一番風味。第三塊就可以加生蛋同埋豆拌醬油,技術有限影唔到蛋係漢堡上面😂每一塊都會放係面前嘅鐵網上,有翻牌提示食到第幾塊,最後仲有個Thank you 字樣,呢啲細緻位正正反映餐廳嘅小心思。飯碗小小嘅設計,正好令人每次食一塊漢堡仲有新鮮熱辣嘅白飯伴隨,真係諗得周到,我嘅紀碌係三碗飯。雖然一開始

等到快11點就派籌,入門口個刻都有啲興奮。

另外再加咗薯仔沙津同生薑梳打。

座位抽屜有介紹三塊漢堡嘅建議食法。

雖然一開始排咗超過一個鐘,但食物質素加埋殷勤服務,難得係IFC開店,美食加美景,係香港獨有,絕對物超所值。
正如黃老闆講嘅Affordable Luxury,強烈推介!

2024-05-10
Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
.中環IFC· 日本神級炭燒漢堡扒過江龍正式登港!.挽肉と米 Hikiniku To Come📍中環金融街8號國際金融中心商場4樓4011號舖.➰相信鐘意飛日本嘅朋友對依間餐廳一定唔會陌生,近年話題不斷,人龍不斷嘅超預約困難店依間餐廳一定榜上有名,筆者曾經係疫情仍未完全放寬旅行限制期間已經兩度出發日本朝聖,都係摸門釘收場,最後要三顧草廬先至排除萬難,一償所願食到依間神級漢堡扒。.終於,今年初牛角集團宣佈同其合作,將餐廳引入至香港,香港第一間分店設於中環IFC,筆者對此心心念念,回憶中嘅美味更係牽腸掛肚念念不忘,決定即刻同大家去一探究竟。.餐廳位於IFC商場4樓平台,採用落地玻璃設計,采光度十足,仲可以遠眺維海景色,現場設有同日本一樣嘅購票機同寄存衣帽間,防止油煙沾上,貼心抵讚。當中最觸目當然要數座位圍住嘅兩個為大家炮製神級漢堡扒嘅即烤炭爐,據知餐廳為左實現同日本一模一樣嘅開放式炭火炭爐落左相當大苦功先獲發牌照,淨係依一點我都推薦大家嚟試試!.➿排隊拎飛攻略➿大家一定最關心要點樣先食到依間神級預約困難店,餐廳由於新張試業,預計要6月先會開放網上預約系統,現時餐廳採取全現場取票方式入座,每
中環IFC· 日本神級炭燒漢堡扒過江龍正式登港!
挽肉と米 Hikiniku To Come
📍中環金融街8號國際金融中心商場4樓4011號舖

➿排隊拎飛攻略➿
大家一定最關心要點樣先食到依間神級預約困難店,餐廳由於新張試業,預計要6月先會開放網上預約系統,現時餐廳採取全現場取票方式入座,每日上午11點開始派飛,最多每張飛2位,餐廳設有28個座位,預計每日派出300張飛,每位進食時間約為45分鐘至1小時,號碼飛亦有QR code可以睇實叫飛情況,建議大家拎飛之後就可以行返入去ifc嘆住冷氣行下街先,詳情及注意事項可參考香港「挽肉と米」社交平台。
➰「挽肉と米」套餐➰ 💲138
餐廳只供應一款套餐,套餐包括現烤牛肉漢堡扒三件(90g/件) 、現煮日本米飯、味噌湯、生雞蛋一隻、蘿蔔泥配自家製柚子醋。另外仲有飲品及兩款小食,分別係免治牛肉薯仔沙律及泡菜。
➰建議食法➰
大家買完飛,安排就座後店員會介紹一次餐廳特色同食法及各種漢堡扒調味配料,唔記得嘅話,大家可以打開座位前嘅櫃桶亦有食法介紹,然後就可以出去拎定每位一隻生雞蛋,餐廳亦有水自助形式供應,店員亦會相繼送上米飯及味噌湯。
❀第一件: 第一啖建議原汁原味,直接大啖咬落去,感受漢堡扒係口腔爆發出嚟嘅肉汁同炭燒香氣; 之後可以係各款調味料挑選最適合自己嘅味道,個人最鐘意豆瓣醬及青唐辛子鹽漬檸檬,前者惹味後者清新,同再將漢堡扒放係白飯上面,吸收肉汁,送飯一流。
現烤牛肉漢堡扒
❀第二件: 店員會奉上餐廳每日新鮮即製蘿蔔蓉同自家製柚子醋,可以將蘿蔔蓉鋪係漢堡扒上,淋上柚子醋再一齊入口,味道酸爽清新,同漢堡扒配合可以話係白飯殺手。⭐️4.2/5⭐️
蘿蔔泥配自家製柚子醋
❀第三件: 大家終於可以將之前拎嘅生雞蛋拎出黎,可以選擇取出蛋黃放係漢堡上融入漢堡扒同白飯之中,一齊品嚐又滑嫩又有炭香嘅滋味;又或者將雞黃打勻,用上漢堡扒沾汁亦係滑嫩解膩之選,非常滿足。 ⭐️4.3/5⭐️
➰總結➰
餐廳主打新鮮每日製作現絞 100%日本牛肉,再以新鮮現烤,採用即場炭火燒烤漢堡扒送至客人面前,另外更特設羽釜鍋新鮮現煮日本米飯,令飯粒均勻受熱鬆軟可口,如此高成本高還原度高效率還原日本滋味,無論如何都非常推薦大家一試依間神級炭燒漢堡扒!

➿➿➿
#挽肉と米 #HikinikuToComeHK ##HikinikuToCome
#香港1號店
#中環美食 #IFCMall#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#挽肉と米套餐
#新鮮現煮 #新鮮現煮 #新鮮現烤
#神級漢堡扒
2024-05-13 317 views
Just landed in Hong Kong, "Hikiniku to Come" is a highly acclaimed Japanese eatery that has sparked a craze with its combination of hamburger patties and rice.The Hong Kong store also insists on using 100% fresh Japanese beef, hand-ground into hamburger patties that are grilled on a charcoal fire. Served piping hot alongside a pot of steaming white rice, the seating arrangement revolves around the grill. The staff cooks each item according to the pace of the diners, ensuring that every bite is s

The Hong Kong store also insists on using 100% fresh Japanese beef, hand-ground into hamburger patties that are grilled on a charcoal fire. Served piping hot alongside a pot of steaming white rice, the seating arrangement revolves around the grill. The staff cooks each item according to the pace of the diners, ensuring that every bite is savored with a sizzling hot hamburger patty.

The set meal includes three charcoal-grilled hamburger patties, freshly cooked rice, miso soup, a chicken egg, mashed radish, and yuzu vinegar.

On the table, you'll find a variety of homemade condiments and toppings. Among them, the green shichimi chili salted lemon adds a refreshing and zesty touch, which I highly recommend trying! The rice can be refilled for free, and it's cooked in rotation using a feather pot, resulting in fluffy and flavorful grains that absorb the meat juices even more.
Dining Offer
Tasting Event
挽肉と米香港一號店登陸ifc mall啦😍店內設有兩個炭火烤爐,座位設計亦如日本店一樣是環繞著烤爐的「新鮮現烤特等席」,讓食客觀看師傅烹調過程。 「挽肉と米」套餐 $138店內現只供應一款套餐,套餐含現烤3件牛肉漢堡扒 (每件90g)、免費任添現煮白飯🍚、味噌湯、日本京都生雞蛋一隻🥚、現刨的蘿蔔泥配自家製柚子醋。另外,我仲加左杯檸檬梳打🤩漢堡扒入口爆汁,非常juicy,肉質軟嫰,肉味濃郁帶油脂香😍3件漢堡扒可以有3種食法,可享受3種不同的味道及口感,其中配搭可生食用的生蛋黃,戳破後混著醬汁、漢堡扒和白飯一同食用,味蕾相當滿足🤩而白飯採用長野縣越光米,粒粒飽滿通透,軟糯綿密🍚如果唔夠喉,漢堡扒、味噌湯及生雞蛋可以加購的🥰另外還可加購兩款小菜:免治牛肉薯仔沙律及泡菜。枱面上亦備有多款自家製特色配料,包括:🔸️生醬油🔸️青唐辛子鹽漬檸🍋🔸️油漬青唐辛子🔸️MOU先生的特製麻辣粉🌶🔸️椒麻醬🔸️香炸蒜碎🧄🔸️梅子醋漬白菜🥬🔸️豆拌醬油可為現烤漢堡扒及現煮白飯加添層次呢🤤✨️推介青唐辛子鹽漬檸檬,食落清新亦能減低油膩感;而豆拌醬油更可以拌上一碗飯。
挽肉と米香港一號店登陸ifc mall啦😍

「挽肉と米」套餐 $138

免治牛肉薯仔沙律

枱面上亦備有多款自家製特色配料,包括:
🔸️生醬油

Lunch
自家製特色配料
梅子醋漬白菜,豆拌醬油
2024-05-10 830 views
今個星期啱啱開幕 人氣爆燈嘅日本過江龍漢堡扒店🌟 主打《新鮮現絞 新鮮現烤 新鮮現煮》‼️  漢堡扒採用100% 新鮮現絞日本牛肉 每件約90克重 即日鮮制再用人手反覆拍打絞肉塑形 之後用炭火新鮮現烤🔥 外層充滿濃濃炭香 脂肪比例恰到好處 用筷子夾起肉汁已經咇晒出嚟🤤 官方推薦三款唔同食法 怕膩嘅朋友要試蘿蔔蓉配柚子醋  而白飯就用上日本越光米✨ 跟日本做法用羽釜鍋新鮮現煮白飯 粒粒鬆軟飽滿 我自己好鍾意撈大量炸蒜碎同生醬油一齊食 超香口😋  套餐有3塊漢堡扒 熱辣辣嘅面豉湯 仲要白飯任添 喺中環IFC有海景誠惠 HK$138加一 價錢十分公道👍🏽 現階段每日朝早11 點開始派籌(不過8點已經有人排隊😅
今個星期啱啱開幕 人氣爆燈嘅日本過江龍漢堡扒店🌟

我自己好鍾意撈大量炸蒜碎同生醬油一齊食 超香口😋

套餐有3塊漢堡扒 熱辣辣嘅面豉湯 仲要白飯任添
喺中環IFC有海景誠惠 HK$138加一 價錢十分公道👍🏽
現階段每日朝早11 點開始派籌(不過8點已經有人排隊😅
「挽肉と米」是一家深受日本人以至世界各地食客喜愛的漢堡扒人龍店,曾到訪日本的朋友,想必也聽過餐廳大名!萬眾期待,「挽肉と米」於5月7日正式登陸香港,首間1號店店鋪選址在中環IFC。.店家主打「新鮮現絞」、「新鮮現烤」、「新鮮現煮」現烤的漢堡扒和日本米飯,以100%純和牛肉絞肉,在顧客面前用炭火進行燒烤。漢堡扒搭配著用羽釜鍋現煮的白飯和一系列豐富的自製配料,為每一位顧客提供完美的漢堡扒體驗。.香港店延續了日本的食譜和餐單,使用100%新鮮現絞的日本牛肉,在顧客面前即席用炭火現烤。套餐每份 💲138,包含3大塊厚厚漢堡扒,另有可無限續添的現煮白飯、味噌湯、生雞蛋一隻、蘿蔔泥配自家製柚子醋;漢堡扒、味噌湯及生雞蛋可有料添加。.官方建議三種食用方式:首先,食客可品嚐原汁原味的扒肉,或再可加上各款調料,個人最推薦的必數豆伴醬油;第二塊可以加入蘿蔔泥、並淋上柚子醋;最後,可以搭配生雞蛋享用。漢堡扒肉汁豐富,充滿炭火香氣,是漢堡扒界的巔峰之作!這種面對面、新鮮烹調的服務不再僅限於高價餐廳,以全新平民方式呈現。
$150 (Lunch)
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝日本超人氣世一漢堡扒抵港‼️🎌炭火現烤🔥$138三件漢堡扒~絕對抵食🥹❤️❞鼎鼎大名既「挽肉と米」係個個去東京/福岡/京都等地都必去既人氣熱店 被譽為世一漢堡扒😳‼️不過我咁多次都冇去 全因為佢既排隊等位程度驚人 行程安排唔到🥹估唔到而家喺香港IFC開分店🥳$138三件漢堡扒套餐(日本米飯無限任添🍚)係中環地段黎講絕對抵食!!🤩三件漢堡扒可以不同形式享用✨第1件就咁食 調味剛好 超多肉汁 軟腍帶炭燒香味~第2件配柚子醋蘿蔔泥更清新~第3件配生雞蛋醬油 拌飯一流😋話佢係世一漢堡扒的確冇錯!😭❤️📸要完美擺到隻蛋喺漢堡扒上影張igable既相 都係一門學問🙏🏻tips係要壓平/壓個lone仔喺塊漢堡扒中間 隻蛋就會冇咁易溜走!😬餐廳5月7日開幕‼️現場取票入座 每日11am開門派號碼票🎟️預計6月會開放網上預約 到時就更方便啦😍꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍挽肉と米中環IFC Mall 4樓平台4011號舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_中環🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_日本菜
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍挽肉と米
中環IFC Mall 4樓平台4011號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
2024-05-09 16608 views
@中環日本長期預約困難店挽肉と米終於登陸香港啦🤩之前有幸食過東京吉祥寺店, 今次味道感覺同日本店相若, 但就附送多一個無敵靚海景👍一般客人都會選擇挽肉と米套餐, 包括三件和牛漢堡扒, 日本產米(白飯任裝) 同埋一碗麵豉湯; 日本產米時有更換, 今日就食到長野縣產嘅越光米🍚餐廳採開放式格局,一共有24個座位; 廚師會喺你面前搓揉漢堡扒, 然後喺大烤爐上面燒至於食法,佢哋建議三件漢堡扒分開三個食法,第一: 先原味去嘗試, 和牛肉汁咬開即四溢, 味道濃郁,另外可再配以唔同嘅醬汁去品嘗到第二件,佢哋會奉上柚子醋同蘿蔔泥, 口感比較輕盈; 柚子醋嘅酸味帶出唔同層次, 非常開胃最後客人可以自己去取一隻生雞蛋,放上去漢堡扒上, 就變咗一碗窩蛋牛肉飯😂三種食法各有不同, 客人可隨自己喜好加以調味; 而$138嘅價錢就可食到仲奉上維港景餸飯, 真係十分超值(排隊時間另計)😂據聞暫時都只係可以親身去排隊取票, 之後應該會有網上預約; 同埋感覺應該好快會開分店,所以之後應該唔使咁辛苦去排隊
@中環
日本長期預約困難店挽肉と米終於登陸香港啦🤩