2023-04-09 38 views
其實住咗喺大埔都好多年,居然都冇乜同男友去下高級西餐廳拍拖(儀式感欠奉)。🙈🙈🙈不過其實大家都已經老夫老妻,今日有幸男友同我去咗Homeland呢間餐廳,$148 一個set ,包前菜、主菜、飲品,仲可以加錢加小食同甜品~兩個前菜分別揀咗一個煙三文魚凱撒沙律同埋鮮打法式龍蝦湯(+$18),煙三文魚凱撒沙律份量一般,都係一小碗湯碗粉量,但叫做生菜爽脆新鮮,作為前菜都分合適。至於鮮打法式龍蝦湯則鮮味濃郁,真材實料,入面都有五六粒龍蝦肉。至於主菜叫咗冬陰公赤蝦寬條麵同埋和牛漢堡薯條(+$18)冬陰公赤蝦寬條麵嘅赤蝦非常新鮮,有兩大隻~食落都好入味~而寬條麵係餐廳手工製造,有咬牙得嚟亦十分掛汁~冬陰公醬汁濃郁,夠惹味。而和牛漢堡薯條份量夠哂大份,仲可以揀生熟程度。我哋揀咗半生熟,和牛漢堡略有粉紅色。一咬下去就爆哂肉汁。最後加咗$58換一份香草牛油白酒煮青口,都有8大粒架~而香草牛油味道濃郁,又有淡淡白酒清香,都幾抵食~總結就係食物質素算高,價格都合理~我哋都對於今日嘅拍拖行程好滿意❤️💖。

至於主菜叫咗冬陰公赤蝦寬條麵同埋和牛漢堡薯條(+$18)

2023-04-08 38 views
外賣叫個蒜汁蜆意粉 好難食 係真係好難食 好似一啲油炒熟啲意粉 我完全食唔到咩味 食波仔啲意粉仲好過佢 平時唔會寫食評 但真係唔想再有人中伏 煮好啲野食先開餐廳啦大佬本身見幾多人食 以為至少正常 真係估唔到係呢啲質素 難食到我白烚意粉仲好過佢
外賣叫個蒜汁蜆意粉 好難食 係真係好難食
好似一啲油炒熟啲意粉 我完全食唔到咩味
食波仔啲意粉仲好過佢
平時唔會寫食評 但真係唔想再有人中伏
煮好啲野食先開餐廳啦大佬
本身見幾多人食 以為至少正常 真係估唔到係呢啲質素
難食到我白烚意粉仲好過佢
Delivery
一直好想試下呢間既手工意粉位於大埔既Homeland餐廳門面既霓虹燈招牌夠哂吸晴遠遠都會望到Homeland Dinner Set ($148)ꔐ慢煮雞胸凱撒沙律正常沙律,雞胸質地幾軟腍唔乾柴如果雞胸厚切少少會更好ꔐ廚師精選濃湯當日係甘荀湯,幾濃甘荀味•ꔐ冬蔭功赤蝦闊條面兩大隻赤蝦好正,賣相幾吸引手工闊條麵口感幾好,幾彈牙冬陰公個酸辣味幾出,唧少少青檸汁更加正赤蝦好大隻,肉質都算彈牙ꔐ伊比利亞豬肩肉配蘋果蓉及薯菜(+$18)豬肩肉睇落好似好薄,但切落好有厚度帶脂肪既豬肩肉,軟腍又有彈性肉質口感個人好鍾意!可以配少少蘋果蓉一齊食減低油膩感薯菜好幼滑,帶奶香不過私心如果配薯條會更開心ꔐ蜂蜜柚子酥炸雞翼6隻 ($58)雞翼炸到酥脆,配埋香甜柚子醬$58蚊交足功課ꔐ蒜香辣椒炒活蜆($58)超推介大家加配既小食炒蜆好有質素,辣辣地好惹味ꔐ桂啤($78)店家仲有賣手工啤,入口真係有桂花味麥香配桂香花又幾夾,女仔都岩飲ꔐ勿忘我花茶($48)用透明茶壺同小蠟燭,好岩影相打卡入口好舒服,即刻覺得個人好平和原來生日惠顧甜品,可享免費甜品畫碟扭紋彩色蠟燭仲免費贈送一杯汽酒仲會幫壽星公影張即影即有同獲贈Hom
一直好想試下呢間既手工意粉
位於大埔既Homeland
餐廳門面既霓虹燈招牌夠哂吸晴
遠遠都會望到

Homeland Dinner Set ($148)
ꔐ慢煮雞胸凱撒沙律
正常沙律,雞胸質地幾軟腍唔乾柴
如果雞胸厚切少少會更好

廚師精選濃湯
當日係甘荀湯,幾濃甘荀味

ꔐ冬蔭功赤蝦闊條面
兩大隻赤蝦好正,賣相幾吸引
手工闊條麵口感幾好,幾彈牙
冬陰公個酸辣味幾出,唧少少青檸汁更加正
赤蝦好大隻,肉質都算彈牙

ꔐ伊比利亞豬肩肉配蘋果蓉及薯菜(+$18)
豬肩肉睇落好似好薄,但切落好有厚度
帶脂肪既豬肩肉,軟腍又有彈性
肉質口感個人好鍾意!
可以配少少蘋果蓉一齊食減低油膩感
薯菜好幼滑,帶奶香
不過私心如果配薯條會更開心

ꔐ蜂蜜柚子酥炸雞翼6隻 ($58)
雞翼炸到酥脆,配埋香甜柚子醬
$58蚊交足功課

ꔐ蒜香辣椒炒活蜆($58)
超推介大家加配既小食
炒蜆好有質素,辣辣地好惹味

ꔐ桂啤($78)
店家仲有賣手工啤,入口真係有桂花味
麥香配桂香花又幾夾,女仔都岩飲

ꔐ勿忘我花茶($48)
用透明茶壺同小蠟燭,好岩影相打卡
入口好舒服,即刻覺得個人好平和

原來生日惠顧甜品,可享免費甜品畫碟
扭紋彩色蠟燭
仲免費贈送一杯汽酒
仲會幫壽星公影張即影即有
同獲贈Homeland gift card
連切餅費都免埋
Homeland係一間別緻嘅西餐餐廳, 食物質素不俗,價錢合理,位置亦算易揾見到dinner set有前菜+主菜+飲品,$148 起, 見其他人都係叫呢個餐為主前菜叫咗煙三文魚沙律同廚師精選濃湯。 沙律正常發揮。個湯係蘑菇濃湯嚟,蘑菇味好香濃,湯都好creamy,  相當足料主菜叫咗香煎澳洲安格斯西冷扒配薯菜同烏克蘭獵人牛面頰燉飯。西冷扒要咗5成熟,火喉剛剛好,咬落去勁香牛味而且好多肉汁。牛面頰燉飯口感好豐富, 除左有好入味嘅燉牛面頰肉,仲有應該係手工腸嘅肉塊,燉飯本身軟硬適中,整體配合得很好最後叫咗爆炸糖荔枝梳打同柑桔蜜, 甜度剛剛好

最後叫咗爆炸糖荔枝梳打同柑桔蜜, 甜度剛剛好
2023-04-05
Type of Meal
Dinner
2023-04-07 25 views
呢條街有好多食肆,而且啲價錢亦非常抵‼️之前去過隔離一間主打食雞煲的,$150就有任食雞煲今日就嚟呢間cafe小店~~門面充滿工業feel,並帶有少許藝術色彩,店內有好多畫作掛牆南瓜忌廉湯🎃南瓜味非常香濃🍽️伊比利亞豬肩肉🐖Iberico Pork嘅賣點主要係肉質更軟嫩❤️肉味亦會更濃,最欣賞嘅係呢去豬唔會有豬蘇味因為普遍伊比利亞豬都會有有微微嘅豬蘇味!🍽️澳洲安格斯西冷扒🥩5成熟嘅安格斯,廚師煎得好好,所以口感好tender雖然肉味未算非常濃厚,但勝在煎得夠焦香
呢條街有好多食肆,而且啲價錢亦非常抵‼️
之前去過隔離一間主打食雞煲的,$150就有任食雞煲

今日就嚟呢間cafe小店~~

南瓜忌廉湯
🎃南瓜味非常香濃

🍽️伊比利亞豬肩肉🐖
Iberico Pork嘅賣點主要係肉質更軟嫩❤️
肉味亦會更濃,最欣賞嘅係呢去豬唔會有豬蘇味

因為普遍伊比利亞豬都會有有微微嘅豬蘇味!

🍽️澳洲安格斯西冷扒🥩
5成熟嘅安格斯,廚師煎得好好,
所以口感好tender

雖然肉味未算非常濃厚,但勝在煎得夠焦香
2023-04-06
Type of Meal
Dinner
2023-04-07 169 views
呢間餐廳喺大埔好出名,之前嚟過一次但無book位食唔到🙁...今次book位兼早啲嚟食,一到7點左右已經full晒了🤫!佢嘅晚餐都唔錯,一個主菜連前菜同埋飲品都係148,部份選項要再加錢~前菜揀咗個慢煮雞胸凱撒沙律🥗同埋是日濃湯(磨菇湯)🍄~佢哋都用湯碗上,所以沙律份量覺得有啲細~但雞肉係嫩嘅,味道唔錯,而磨菇湯亦幾濃~主菜揀咗呢個黑松露牛肝菌芝士薄餅,佢嘅薄餅唔係麵包pizza質地🍕,而係好薄好脆嘅~上面嘅菇菌類好多🍄🍄,而且非常香,加埋芝士烘到脆脆地好好食🧀~香城和牛漢堡可以選幾成熟🍔,我哋就選咗7成,所以入面仲係有啲粉紅色,幾香牛肉味~個漢堡勁厚身,非常吸睛~再加上新鮮蕃茄🍅,沙律菜同埋炒洋葱🧅,感覺幾fresh,如果醬汁多啲會更好食~蜂蜜柚子酥炸雞翼有6隻🐔,係比較薄嘅炸皮,都幾脆,入面嘅雞肉仲有汁滴出嚟~上面鋪咗一層沖飲品哥種蜂蜜柚子醬,食落酸酸地唔太膩,但食得慢會整腍咗個皮~呢間整體都幾好食,而且裝修幾特別~我見隔離檯有人慶祝生日🎂,除咗叫甜品可以寫字之外~仲有仙女棒🕯,汽酒同埋即影即有送🥂,下次嚟呢度慶祝都唔錯~
今次book位兼早啲嚟食,一到7點左右已經full晒了🤫!

前菜揀咗個慢煮雞胸凱撒沙律🥗同埋是日濃湯(磨菇湯)🍄~
佢哋都用湯碗上,所以沙律份量覺得有啲細~
但雞肉係嫩嘅,味道唔錯,而磨菇湯亦幾濃~
慢煮雞胸凱撒沙律

黑松露牛肝菌芝士薄餅

個漢堡勁厚身,非常吸睛~
香城和牛漢堡配薯條

蜂蜜柚子酥炸雞翼

呢間整體都幾好食,而且裝修幾特別~
我見隔離檯有人慶祝生日🎂,除咗叫甜品可以寫字之外~
仲有仙女棒🕯,汽酒同埋即影即有送🥂,下次嚟呢度慶祝都唔錯~
飲品
2023-04-04
$180 (Dinner)
慢煮雞胸凱撒沙律
黑松露牛肝菌芝士薄餅
香城和牛漢堡配薯條
蜂蜜柚子酥炸雞翼
飲品
  • 香城和牛漢堡
2023-04-07 28 views
今晚在大埔揾食,看到大明里角位有間很eye catching的西餐廳,原因是外牆的噴畫和掛著耀眼的Homeland招牌!在門外稍為望望dinner set menu, 晚飯來說,價錢很親民($148/位),便決定一試。隨著店門的鐵閘打開,暗暗的燈光營造整西餐廳的氛圍,店舖分兩層,我們在上層用餐。原來佢有個理念,是帶比客人有家的感覺。我們各自點了一份晚餐,包括﹕頭盤、主菜、飲品,額外再點了一份小食。頭盤﹕凱撒沙律和蘑菇濃湯。凱撒沙律的新鮮生菜配芝士非常美味;蘑菇濃湯的蘑菇很有口感,蘑菇味也濃,估計是打爛蘑菇再做湯。主菜:澳洲香煎安格斯西冷牛扒配薯菜,是我個人最愛的菜餚之一。牛肉的熟度非常恰到好處,我哋點了七成熟,口感鮮嫩多汁。薯蓉也十分香滑,一點也不油膩,搭配蔬菜帶點龍蝦湯味,或者是經龍蝦湯煮。63度溫泉蛋卡邦尼意粉也很值得一試,蛋黃和意粉的調和非常完美,配上parma ham,味道濃郁,手工意粉也煙韌。飲品﹕我們加錢點了一支手工啤酒名為 “獅子山下”。這瓶啤酒味道很獨特,是一種帶有果香的淡啤酒。另外,也點了 “勿忘我”花茶,它以一個浪漫及打咭資態出現,因為用上了小茶蠟微温花茶,它的淡淡

另外,也點了 “勿忘我”花茶,它以一個浪漫及打咭資態出現,因為用上了小茶蠟微温花茶,它的淡淡花香讓人心情愉悅,也有補血養顏作用。

最後我們叫了一碟小食 “香草牛油白酒青口”作結。青口的鮮味和香蒜及白酒的味道十分搭配,侍應送到來時已聞到那陣香味。

到埋單嗰時發現原來Homeland 有生日或紀念日優惠,Order甜品可享免費甜品畫碟,啱哂我呢D儀式感重的人。另外,還免費贈送一杯汽酒、仙女棒,及送一張即影即有,仲有免切餅費。

真心會再來encore!

2023-04-03
$200 (Dinner)
  • 卡邦尼意粉
2023-04-06 39 views
番到大埔一時三刻諗唔到食乜。搭巴士經過廣福道,諗諗吓都有段時間無去食東昌街間Homeland一於今晚就去佢到食飯。一於以往,裝修同之前都一樣,啲staff都nice 同helpful。我哋嗌咗芝士焗西蘭花同青口做前菜,肉醬pizza做main同一件cheese cake share。芝士焗西蘭花,焗嘅時間唔夠,個底有啲濕。或者係灼完啲西蘭花未索番乾,同之前食過嘅差少少。青口方面擺盤唔錯,每隻都有番咁上下size,可惜上到枱面食落去凍咗少少。如果熱啲食落去應該唔錯。肉醬pizza方面,佢個pizza底係硬同脆身,有啲脆餅乾底。呢個有啲扣分,記得之前喺到食pizza係軟身意大利嗰種,依家變咗偏日式嘅pizza。最後cheese cake真係一般,雪得唔夠硬,件餅好似食緊cream咁,而餅底都好淋,講唔上係一件好嘅cheese cake。如果唔同之前比較,Homeland都算係唔差嘅選擇。可惜比以前退步咗。
一於今晚就去佢到食飯。

如果唔同之前比較,Homeland都算係唔差嘅選擇。
可惜比以前退步咗。
2023-03-16
店舖感覺好溫馨,職員好有禮貌,野食擺盤幾有心機,叫左2個set餐,幾抵食 $148/個 前菜沙律份量都幾多,煙三文魚都有兩塊,另外嗌咗個濃湯,幾香濃,有蘑菇碎嘅口感呢度出名手工意粉,本身想叫冬陰功闊粉,但賣哂了🥹,試咗另一個都多人推介嘅卡邦尼意粉,原來係粗身意粉,幾煙靭偏硬身少少,個汁幾掛麵幾濃,蛋味好重,有火腿粒同火腿片,些少咸,撈埋個麵岩岩好芝士餡餅揀左雞肉,食到有幾種芝士,好香濃同軟綿綿,呢個幾驚喜👍🏻,個餅又夠脆,啲醬係點睛,綠色嗰隻幾香辣,越辣越過癮,白色嗰隻就乳酪咁,幾fresh食完兩個都幾飽,好彩淨係加咗一款小食,揀咗田螺薯蓉+$58,估唔到原來係溝埋一齊焗,田螺拆晒殼好方便👍🏻,幾淋,薯蓉都幾好食,食到啲薯仔粒,同埋有陣西蘭花味,但係望極都見唔到佢又落西蘭花碎,唔知有冇食錯呢🤣生日有得免費寫字同送1張即影即有,職員好細心提我哋個仙女棒蠟燭好快會熄,想即影即有嘅時候點著佢,定係自己用手機影先點蠟燭🎂,聽講原來呢度仲有免切餅費,不過我哋都嗌咗佢個甜品Tiramisu $68,偏甜,有藍莓草莓中和返,咖啡味重

• 鮮打香濃蘑菇湯
  • 香草牛油蒜香焗田螺
  • 芝士餡餅
2023-04-04 35 views
三個人食午餐,點了黑松露貓耳朵,西比利亞豬肩肉,和牛漢堡,還加小食薯蓉田螺。坐在閣樓掛畫可打卡但樓底得六尺,高個子會頂頭,小心。上菜小食田螺無咩味,貓耳朵味道不錯黑松露濃味意粉有口感但份量太少,豬肩細份嫩口但紋理要懂得方向切否則會幾靱,和牛漢堡是水準之作五成肉汁鮮味。最後還是要加個明太子薄餅才足夠,薄餅脆口木魚碎算不錯。檸水咖啡飲品普通。總結最可取是服務細心有禮,食物性價比在附近有不少其他選擇時 店主要反思一下
2023-04-03 32 views
環境好,服務態度又好,所以會返轉頭價錢又唔係太貴,野好食,野飲又唔差,其實整體上真係合晒格,最好訂左位先就最好,因為walk in 真係要等,因為其實位唔多,所以想食我覺得訂位就會好啲!
環境好,服務態度又好,所以會返轉頭
2023-04-01 30 views
大埔又有好嘢食啦💛係東昌街有間型格fusion西餐,主打手工意粉同本地手工啤,香港人梗係要撐返自己友啦⋯⋯晚市套餐🍽️前菜 - 慢煮雞胸凱撒沙律🥗超健康之選👍🏻慢煮雞胸肉質嫩滑配上新鮮爽甜沙律菜!餐湯 - 廚師精選濃湯🫕係香味濃郁嘅蘑菇湯!小食 - 香草牛油白酒煮青口一上枱已經聞酒香味撲鼻😍青口粒粒肥大主食 烏克蘭獵人豬肩肉燉飯🥘番茄醬汁包住每粒飯🍚而且好足料,豬肩肉做得好,軟腍入味!香煎澳洲安格斯西冷扒配薯菜🥩5成熟,外表煎得香脆,切開粉嫩肉汁豐富,入口即化牛肉味濃😋

晚市套餐🍽️
前菜 - 慢煮雞胸凱撒沙律🥗
超健康之選👍🏻慢煮雞胸肉質嫩滑配上新鮮爽甜沙律菜!

餐湯 - 廚師精選濃湯🫕
係香味濃郁嘅蘑菇湯!

小食 - 香草牛油白酒煮青口
一上枱已經聞酒香味撲鼻😍青口粒粒肥大

主食
烏克蘭獵人豬肩肉燉飯🥘
番茄醬汁包住每粒飯🍚而且好足料,豬肩肉做得好,軟腍入味!

香煎澳洲安格斯西冷扒配薯菜🥩
5成熟,外表煎得香脆,切開粉嫩肉汁豐富,入口即化牛肉味濃😋

• 香煎澳洲黑毛安格斯西冷
前菜有湯及沙律💕不過不失💕菇菌湯是淡淡的甜味,三文魚沙律加了一點乾煙肉碎,幾用心喔🥗Main dish 🫶🏻香煎澳洲黑毛安格斯西冷,我們選了5成熟,廚師處理得剛剛好,牛排🥩鮮嫩,肉汁豐盛,薯菜種類繁多,值得推薦✅Main dish 2🫶🏻墨西哥芝士餡餅🥙(雞肉),平日好少見這個菜式在main dish 中,內裡有一些Tabasco辣醬,cheese份量足夠,兩款醬汁都搭配得唔錯👍🏻適合想輕食dinner的朋友😎Chicken wings 🐥我地仲叫多左個柚子雞翼👻好lucky喔因為叫完後,聽到廚房話雞翼停~~ 我地叫左最後一份,甘多人order果然值得一試😁😁除左有6-8隻雞翼(滿足雞翼腔的我們)亦有濃濃的柚子醬,雞翼烤炸完再配上柚子醬,脆脆的口感上加上酸酸甜甜的味道,好吃喔😋😋店內有多種手工啤酒提供😝😝所有名字都好有特色,我地叫左獅子山下同單眼佬,都係light 的喔,有好香麥味(獅子山下),喜歡果甜則可試單眼佬☺️☺️🌠🌠 如果在店內慶祝生日/周年紀念,可以有Homeland birthday/Anniversary Celebration 的gift set😍甜品可有靚靚免費甜品畫碟

Main dish 🫶🏻

Main dish 2🫶🏻

Chicken wings 🐥

甜品可有靚靚免費甜品畫碟
亦會免費贈送一杯汽酒😎😎
仲有仙女棒可以玩下同送一張即影即有架🥳🥳Homeland 仲會送一張gift card同免切餅費💓💓

略略一提,餐廳內餐具有點奇怪🤔朋友用叉時不小心咬到支叉😂因爲它彎度太過了~這點所有食客都要小心呀😣
2023-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 煙三文魚凱撒沙律
2023-03-31 23 views
終於試到 Homeland咁啱去大埔返工梗係要揀番間黃店試吓啦。。餐廳唔大座位大概20幾個好在我比較早唔使等位如果多人食記得book枱。。叫咗個 dinner set分ABC 每項揀1樣前菜要咗雞慢煮雞胸凱撒沙律主食就試吓香城和牛漢堡 要咗五成熟牛味幾濃 唔會太過油膩個包做得幾好 有彈性另外再嗌咗個小食 香草蒜香焗田螺配薯蓉 即叫即焗熱辣辣。。聽店員講嚟緊會有 Homeland birthday/Anniversary Celebration gift set。。@homeland.kitchen
終於試到 Homeland

另外再嗌咗個小食
香草蒜香焗田螺配薯蓉 即叫即焗熱辣辣

@homeland.kitchen
2023-03-30 15 views
欣賞homeland的食材外觀不錯,很適合打卡!就連一碗湯都有不同的圖案!有心心呀~依碗是蘑菇湯,飲到好香濃的菇味,仲有一粒粒的蘑菇,口感豐富。冬陰功赤蝦闊條面最吸睛的係依碟闊條面!採用不同的鮮花和香草伴碟,色彩繽紛。闊條面口感煙煙韌韌,又吸收了冬陰功的醬汁,不錯😋
欣賞homeland的食材外觀不錯,很適合打卡!

就連一碗湯都有不同的圖案!有心心呀~

冬陰功赤蝦闊條面