2024-12-28
📍本場 🔍旺角彌敦道628號瓊華中心16樓-----冬至剛好家人沒空,所以週日就與家人來到這間旺角烤肉店來一餐放題補足一下,餐廳排煙系統做得不錯,燒肉過程中無油煙滿布嘅感覺,天花板有日式的燈籠裝飾,搭配柔和燈光,整體氣氛不錯。燒肉放題價錢由一百多到二百多不等,可以加$48追加海鮮,選擇都幾豐富,以下同大家介紹下個人特別想推薦嘅某些食物。🐟海鮮類-半殼鮑魚必食嘅半殼鮑魚,口感彈牙細嫩,亦唔難燒,encore好多次。-日本原隻生蠔生蠔鮮甜無沙,滴上少許檸檬汁提味,就已經很不錯。-味付墨魚仔墨魚仔已經預先醃製入味,燒烤過後鮮香多汁,滑滑嫩嫩的。🥩肉類-上品牛肩胛牛肩胛肉油脂分佈均勻,不會過於肥膩,燒好後肉香濃郁,口感柔嫩。-頂級肩脊肉肉質紮實且帶有細緻的油花,也不錯-日本白豚梅肉白豚梅肉頗厚身,豬肉味濃,雪花分布均匀,不輸牛肉。-汁燒豚大腸大腸經過醬汁醃製,燒烤後外皮微脆,內裡仍帶彈性,而且沒有內臟腥味。-博多雞肝食材用得不錯,色澤粉嫩,質感帶點粉粉綿綿,肝味頗濃。🥬蔬菜-牛油金菇金菇本身吸味力強,加入牛油黎烤之後變得非常香。搭配燒肉好適合。-蒜番牛油蘆筍蘆筍爽脆清甜,蒜香和牛油簡單調味,已
🔍旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
-----
🐟海鮮類
-半殼鮑魚
-日本原隻生蠔
生蠔鮮甜無沙,滴上少許檸檬汁提味,就已經很不錯。
-味付墨魚仔
墨魚仔已經預先醃製入味,燒烤過後鮮香多汁,滑滑嫩嫩的。
🥩肉類
-上品牛肩胛
-頂級肩脊肉
肉質紮實且帶有細緻的油花,也不錯
-日本白豚梅肉
白豚梅肉頗厚身,豬肉味濃,雪花分布均匀,不輸牛肉。
-汁燒豚大腸
-博多雞肝
食材用得不錯,色澤粉嫩,質感帶點粉粉綿綿,肝味頗濃。
🥬蔬菜
-牛油金菇
-蒜番牛油蘆筍
蘆筍爽脆清甜,蒜香和牛油簡單調味,已經很不錯。
🥢小食:
-章魚小丸子
外層酥脆,內裡軟糯,唔使燒就食得。
-炸芝士年糕
外層炸得金黃酥脆,內裡帶有濃郁芝士香及年糕的軟糯口感,係比較飽肚嘅小食。
-胡麻醬豆腐
豆腐滑嫩,富大豆香,胡麻醬嘅香濃搭配清新嘅豆腐,味道平衡得剛剛好
-和風醋番茄
番茄冰凍爽甜,加上微微醋香,正好為燒肉解膩。
⭐最後記得食埋movenpick雪糕先走啊~