2023-02-12
今天星期日和家人到饒宗頤文化館睇鬱金香,難得來到當然要試試這裏的餐廳,openrice 可以訂座,非常方便。星期日11:30至17:00 都有午市套餐,分別有lunch special ($138 起)& deluxe lunch special (每位 $498),我們點了三款 lunch special,分別有:豬肋骨、肉眼扒和紅蝦墨魚汁意大利飯。午市套餐前菜有蕃茄包和餐湯,蕃茄包外脆內軟,又有香草味,好正今天的餐湯是蕃茄湯,加$60轉左法國泥蟹湯,海鮮味好濃郁,而且蟹肉非常多 豬肋骨燒得幾香,配上燒烤醬,另外還有不同的蔬菜伴碟,幾健康 肉眼扒是澳洲天然飼養無激素牛肉,肉質和味道都唔錯,七成熟剛好,唔會太生亦唔會overcook,肉汁都豐富 墨魚汁意大利飯都煮得好好,紅蝦都幾大隻和新鮮,好香海鮮味,意大利飯裏面還有一些小蝦肉和墨魚粒,真材實料 食完主菜其實已經好飽,不過我們都想試吓這裏的甜品,叫咗榛子蛋糕和自家製雲呢拿雪糕,兩者的賣相和味道都很好,圓滿的一餐 除了午市套餐,這裏還有新鮮生蠔和白酒套餐,都好抵食,下次過來一定要試試 餐廳的侍應都很有禮貌,好勤力幫我們加水,又會主動提供
豬肋骨燒得幾香,配上燒烤醬,另外還有不同的蔬菜伴碟,幾健康
餐廳的侍應都很有禮貌,好勤力幫我們加水,又會主動提供小碟 for sharing