悅滿軒

House of Joy
2022-08-11 136 views
今天來到荔枝角文青地饒宗頤文化館,呢度有幾間隱世餐廳,其中一間悅滿軒的法國菜亦得朋友多次推介。👍🏻這道法式紙包智利紅䱽魚配海鮮汁,主角當然是智利紅䱽魚,䱽魚啖啖肉,配上大量海鮮熬成的海鮮湯,令到其魚肉更添香甜。🤤另外我們亦點了香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨,餐廳的自家製鴨髀嫩滑甘香不油膩。而油膩的鵝肝,配上花糖燴梨亦增添清新感覺;令到這道菜相映成趣。☺️推介的還有西班牙薄切紅蝦配柚子茴香沙律 熱情果汁這道頭盤,餐廳已經把紅蝦改頭換面成一整塊的薄蝦片。配上其他青新的配菜,極度開胃。😋

2022-08-11 95 views
今天來了荔枝角悅滿軒食法國菜。餐廳有多款時令生蠔可選擇,價錢亦不貴。我地點了半打法國皇家蠔🦪都是36元一隻。 而且超級新鮮。另外呢個香煎北海道帶子配開心果牛油 芹菜頭蓉,都是一個有驚喜的菜,北海道帶子本來就已經無得輸,餐廳將帶子煎到外脫內軟,帶子半熟是最好食的。而芹菜頭蓉汁既清新,亦將帶子的油膩度降低。❤️再黎西班牙薄切紅蝦配柚子茴香沙律 熱情果汁,紅蝦切壓到好薄,再配上柚子和熱情果的清新。多重口感令我們喜出望外。❤️
今天來了荔枝角悅滿軒食法國菜。
2022-08-10 172 views
油封鴨係我覺得成餐最好食嘅一道菜,亦係食過咁多間當中煮得最嫩滑軟熟嘅!😍🤩🦆$268 法國家鄉焗煲配油封鴨‼️首推,超軟熟油封鴨😍‼️朋友一食完同我講:「小心啲食呀,食落口就唔見咗」笑死「都唔知你講乜!」我完全不明就里😂結果一食,鴨肉入口化開,真係好神奇😳,係食過咁多間煮得得最滑嫩軟熟嘅,意外驚喜!不過相對地就 缺乏左酥脆嘅外衣,補嘗嘅係覆蓋住滿滿嘅脆蒜。記得盡快食,凍左真係會美味減半😨家鄉焗煲底係白豆加白肉腸,我本身麻麻地蕃茄醬同豆,但佢每樣材料配合得好好,白豆有啲似薯蓉小麵團,反而覺得幾好食🦆$88 法國泥蟹湯還好,高質、特別但少貴🦆$368 蘋果木煙燻乳豬打卡必點‼️我本人係超中意食乳豬嘅,呢間煮得好好食,外脆內軟,薯菜都好食;不過唔夠上次係荃灣廣場地窂食個間咁好食(搵番餐廳名我再後補打卡位‼️:上枱個陣係連爐同蘋果木,煙霧散出,好有仙氣;遺憾嘅係侍應冇比時間我影相📸️,想打卡嘅各位,記得拎定相機🥲🦆$368 肉眼扒牛扒係好好味,肥瘦均勻,每一口都可以有兩種口感;5成嘅成熟度剛好,外焦內嫩,juicy多汁,係對得住價錢嘅肉眼抵讚嘅係有兩種醬汁提供,但我覺得冇好夾,都係中意就咁食多啲,醬汁純

油封鴨

🦆$268 法國家鄉焗煲配油封鴨
‼️首推,超軟熟油封鴨😍‼️
朋友一食完同我講:「小心啲食呀,食落口就唔見咗」
笑死「都唔知你講乜!」我完全不明就里😂
不過相對地就 缺乏左酥脆嘅外衣,補嘗嘅係覆蓋住滿滿嘅脆蒜。
記得盡快食,凍左真係會美味減半😨

泥蟹湯

🦆$88 法國泥蟹湯
還好,高質、特別但少貴

乳豬

🦆$368 蘋果木煙燻乳豬
打卡必點‼️

肉眼扒

🦆$368 肉眼扒
抵讚嘅係有兩種醬汁提供,但我覺得冇好夾,都係中意就咁食多啲,醬汁純粹嘗下鮮😂

🦆佢仲有個好多人叫嘅甜品🍮焗雪山,白色嘅蛋白泡沫似雪山,甚美,但我已經太飽了所以冇叫到,中意影相嘅大家可以試下😆

📍 悅滿軒 (荔枝角)
荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座

地鐵站要行一小段斜路,小遠(10分鐘到),但環境幽靜。食好西係要行下😂

2022-07-10
$380 (Dinner)
乳豬
肉眼扒
  • 法國家鄉焗煲配油封鴨
2022-08-10 96 views
今日午餐來了荔枝角悅滿軒食法式午餐。餐廳位於荔枝角饒宗頤文化館,餐廳外有很多小攤檔,可以先逛逛這個文青集中地😉香辣蒜片蠔肉白酒意大利粉 $288 這菜味道比較獨立,首先是2隻烤蠔🦪,新鮮的蠔基本上不用作任何調味,而焗熟了的蠔,比生蠔更多了一份鮮味。 而意粉用了蒜片辣椒和白酒炒過,味道好香口,而且意粉亦煮得好彈牙。😋😋法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 $158 這道冷盤,煙燻過的三文魚🐟配上魚子醬,再加上酸甜配菜,增添飯前開胃感覺。而且三文魚好香滑,每口都充斥著魚油。😋😋

法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 $158
2022-08-10 82 views
今天訂了荔枝角的悅滿軒西餐廳食午餐。這家餐廳我們之前都食過幾次了。每次都食得好滿足。😌👍🏻👍🏻主菜我地叫左烤小龍蝦🦞意大利粉配西班牙紅蝦汁🦐。小龍蝦好新鮮,肉質甜美。意粉選用紅蝦汁黎煮,香濃有咬口。不錯。😋😋另外我們叫了兩個前菜,一個是烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬。八爪魚烤得好淋易咬。亦睇得出呢味菜屬心機菜。😌另一個是香煎北海道帶子配開心果牛油 芹菜頭蓉。北海道帶子肉質純淨甘甜,咬開有一絲絲的口感。配上芹菜頭蓉汁,令人感覺清新。😌

2022-08-09 91 views
位於美孚饒宗頤文化館內的悅滿軒。本以為是中菜,誰知道原來是食法國菜。仲要好精緻添。😋法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 $158呢道冰煙三文魚,切成如骰子般大小。油香亮澤的法國魚子醬配上肥美的煙三文魚,帶有咸香而不油膩。☺️烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬$368八爪魚🐙入口鮮嫩爽口,辣肉腸燴薏米汁好特別,感覺帶點fusion的感覺,畢竟薏米乃中國食品,怎會聯想到法國菜都得用得上呢。香辣蒜片蠔肉白酒意大利粉 $288蒜片意粉炒得好香,意粉帶點香辣味道及白酒精香。再配上焗生蠔,感覺好甜美幸福。

法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 $158

烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬$368

香辣蒜片蠔肉白酒意大利粉 $288
已經好多次幫趁悅滿軒呢間餐廳,一直都好喜歡佢地既法國菜🇫🇷,因為以法國菜黎計,佢地個價錢都幾抵食。今日又再重遊舊地。😌我點咗個烤小龍蝦🦞意大利粉配西班牙紅蝦汁🦐。小龍蝦🦞其實即係Scampi,唔好睇佢好似隻蝦咁,以為係普通嘢,其實Scampi係一種高級食材,鮮味十足。而且意粉汁用上紅蝦🦐,紅蝦又是另外一種高級且鮮甜的食材。兩種最鮮甜既蝦煮出來既意粉,凈係上枱已經香到不得了。😌老公點咗意大利飯配澳洲鮑魚 海鮮湯。呢個飯又係一上枱就已經好香。本身個意大利飯已經用上海鮮湯去煮。餐廳仲額外提供海鮮湯俾我地加進飯內,不過我地都係鐘意就咁飲。海鮮湯好鮮甜🤤,應該用上大量魚骨同埋甲殼去熬製。飽魚亦煮到好淋好香。香煎北海道帶子配開心果牛油 芹菜頭蓉。帶子煎得外脆內軟,配上開心果牛油同埋芹菜頭蓉,成件事好清新☺️。整個菜充滿住開心果既香味。
老公點咗意大利飯配澳洲鮑魚 海鮮湯。
2022-08-08 69 views
饒宗頤文化館地個地方,一直都有幾間餐廳存在,而且品質都好不俗。今日我地黎到悅滿軒同男朋友慶祝生日。🎂香辣蒜片蠔肉白酒意大利粉 $288蠔肉竟然係2隻烤焗過既生蠔🦪,好新鮮仲帶有陣陣既海水味道。意粉唔算好濃味,兩者配起來,感覺竟然是清新。香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨$188自家鴨🍗髀好香,鴨味好濃但又唔會好騷。鵝肝煎得外脆內軟。配上花糖燴梨解油膩確實一讚。烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬$368個八爪魚腳🐙一切落好淋,八爪魚腳吸盤原來咁脆口,口感好特別。配上辣肉腸薏米醬汁,同埋青醬,令到整個菜口感好豐富,好特別。
香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨$188
烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米 阿根廷青醬$368
2022-08-08 66 views
話說之前朋友已經介紹呢間位於荔枝角饒宗頤文化館入面既法國菜。話好抵食,今日就同佢嚟食午餐先~😋我地叫咗香煎北海道帶子配開心果牛油配芹菜頭蓉。 北海道帶子好新鮮香甜,配上芹菜頭蓉,成個菜好清新。再加上開心果既香,令到整個菜都好特別。😋😋之後我地仲叫咗蟹肉意大利飯配烏魚子。從來無諗過意大利飯同烏魚子可以配搭起來。 烏魚子既味道中和咗意大利飯既膩,唔錯唔錯。😋😋最後我地再試埋香煎法國鵝肝配自家製鴨髀。 一般鵝肝都會跟萍果蓉,但餐廳今次配上花糖燴梨,梨子被花糖煮到好香甜,帶有陣陣花香味道,好特別。😋😋總括而言,呢度既價錢比外面既法國菜親民好多。而且食物品質亦對得住有餘。下次我一次會再試佢地既晚餐😋😋👍🏻👍🏻

下次我一次會再試佢地既晚餐😋😋👍🏻👍🏻
2022-08-05 92 views
今日自己一個遊走美孚💁🏻‍♀️,行到饒宗頤文化館💁🏻‍♀️,俾House of Joy既紅磚牆同西式風格擺設同裝修吸引🤩。店內裝修亦都充滿心思,藍白色為主調,好有南法海邊渡假感覺,一於試下佢🤩。法國冰煙三文魚配法國魚子醬 里考塔芝士 $158,煙三文魚食落口感滑溜,又帶有淡淡的煙燻味,再配上清香嘅魚子醬同埋淡淡既里考塔芝士味😋,整體口感滑溜,又帶有魚子一粒粒嘅質感,配搭得超級好味👍!意大利飯配澳洲鮑魚 海鮮湯$248鮑魚鮮味十足,非常彈牙😍,濃濃既海鮮湯更帶出左鮑魚既鮮甜,再加上意大利飯嘅乾濕恰到好處之餘,又粒粒軟熟分明,真係非常yummy😋。整體用餐舒適度,店員服務同食物質素都係高水準,已經推介朋友下次過黎一齊食。😉

意大利飯配澳洲鮑魚 海鮮湯$248
事緣我係網上見到荔枝角返工附近有間高質法國菜餐廳叫悅滿軒,仲要有兩層高,馬上叫埋同事一齊去🤩。去到餐廳發現裝修設計別具心思😍,有藍白皮椅配瓷磚地,裝修高雅,好有歐陸色彩👍🏻 🤩。頭盤係「香煎日本松葉蟹餅配金蘋果蓉 雞尾酒汁 $168」日本松葉蟹餅香口😍,肉質鮮嫩👍🏻 👍🏻,咬落去蟹既鮮味出哂黎,再配上雞尾酒汁,完全無油膩感👍🏻,再加上微微酸甜嘅金蘋果蓉,超級開胃😋主菜有「法式紙包智利紅䱽魚配海鮮汁$288」,紅䱽魚保持到魚既原汁原味,肉質軟腍,非常新鮮😋配埋海鮮汁,更加帶出魚既鮮味,真係食唔停口呀😋。仲有「香辣蒜片蠔肉白酒意大利粉$288」,大讚佢香辣蒜片又香又惹味,再加上有蕃茄乾既微酸,帶出左蠔肉既鮮甜,意粉仲要爽口彈牙,超級美味!😋總括嚟講店員親切,食物滿分,環境寬敞舒適👍🏻 ,決定下次要再嚟☺️

估唔到黎到饒宗頤文化館搵到呢間隱世法式餐廳,裝修好有歐陸色彩,仲有兩層高添,環境已經滿分🤩店員推介烤西班牙八爪魚腳 西班牙辣肉腸燴薏米配阿根廷青醬,果然無介紹錯👍👍八爪魚好有鮮味,咬落爽口彈牙🤤 辣肉腸肉汁豐富,再配上阿根廷青醬酸酸甜甜,味道好夾仲好開胃添!香煎日本松葉蟹餅配金蘋果蓉 雞尾酒汁,日本松葉蟹餅香口得來又唔會油膩😋😋雞尾酒汁配落蟹餅度,令蟹餅更加惹味🤤🤤,再配上金蘋果蓉酸酸甜甜胃口大增👍法國冰煙三文魚配法國魚子醬里考塔芝士,煙三文魚嘅煙熏味香,再配上清香嘅魚子醬同埋里考塔芝士😋😋,三樣食材都好岀色,唔會蓋過其他食物嘅味道👍👍真係好美味好夾呀😍整體好高質,性價比高,環境滿分,旺中帶靜,城市綠洲,去完必定再去既美味法式菜👍👍🤩

假日同朋友行開荔枝角,見到網上推介呢間歐陸式餐廳,我地就坐地鐵去美孚站再行去,好近5分鐘左右就到,都幾易搵😚香煎法國鵝肝配自家製鴨髀 花糖燴梨睇到都流口水🤤鵝肝色香味俱全,啲油流到落牒,見到都忍唔住即刻切嚟食🤭鴨髀肉質鮮嫩😍,花糖燴梨酸酸甜甜夏日開胃之選🤪成個菜式都好好味,配搭都好夾,食完幸福感Max🥰意大利飯配澳洲鮑魚海鮮湯,海鮮湯非常足料濃郁,幸福感Max Max😍 澳洲鮑魚意大利飯,鮑魚肉質彈牙,味道好香。意大利飯煮得啱啱好,唔會太濕,而且口感層次豐富,真係好幸福啊!食物好味而且又坐得舒服,朋友已經決定下星期要再嚟食😉✌🏻

食物好味而且又坐得舒服,朋友已經決定下星期要再嚟食😉✌🏻
2022-08-03 72 views
本身都不知道饒宗頤文化館有西餐廳,經朋友介紹就去了試一試。 饒宗頤文化館地理位置比較隔涉, 由地鐵站行過去都要15分鐘。幸好去到餐廳,冷氣充足地方地寬闊。我們選擇了羊鞍,青口意大利飯及朱古力蛋糕。 他們的朱古力蛋糕非常足料,啖啖濃厚朱古力味!如果可以食甜又喜愛朱古力的話,可以試試!
本身都不知道饒宗頤文化館有西餐廳,經朋友介紹就去了試一試。
幸好去到餐廳,冷氣充足地方地寬闊。
我們選擇了羊鞍,青口意大利飯及朱古力蛋糕。
帶左老公嚟到環境幽靜嘅饒宗頤文化館,當然不可以錯過呢一間更上一層樓嘅法國菜啦,點解我會叫佢更上一層樓,因為佢有兩層高嘅室內空間🤩睇過篇飲食雜誌話餐廳會選用冇激素肉類同有機蔬果,對食物有要求嘅老公今次應該可以滿足到佢🥳蟹肉意大利飯配烏魚子,烏魚子甘香美味🤩蟹肉鮮甜,意大利飯夾埋烏魚子同蟹肉,好夾好好味!香煎北海道帶子配開心果牛油。芹菜頭蓉,帶子肉質鮮嫩👍,芹菜頭蓉開胃清新,開心果牛油非常香👍👍,味道好夾!🤩🤩香煎日本松葉蟹餅配金蘋果蓉淋雞尾酒汁🤪,蟹肉餅煎得香噴噴,又唔會油膩,超讚!😚😚再配上金蘋果蓉淋雞尾酒汁,酸甜開胃,配搭好夾!老公非常滿意食物品質,環境既恬靜又寬敞,裝修優雅,服務非凡,兩個字,好食!😝