2017-09-12 2175 views
早幾日同外父外母食生日飯,黎左間酒店既中餐度食晚飯,佢地做緊個懷舊菜,有些菜式都真係好懷舊架喎,例如金錢雞啦,而家真係好少有地方有得食,見到有梗係要試試啦,外父外母聽到都話想食,個蜜餞金錢雞真係好好食,老婆仲話點解食唔到雞味既~~哈哈哈,同雞尾包無雞尾一樣,金錢雞都係無雞架,主要係用豬肉同雞肝黎整既,一啖咬落去已經充滿香味,配埋個汁真係正宗齒頰留香。第二樣就係呢個麻辣千層峰喇,我都未食過,外父一句咪豬耳囉,好多工夫架,我同老婆都鐘意食豬耳既 (成日去食米線都會叫既) 所以又係要試下到底有咩特別啦。一黎到同我想像既確係唔同,佢好似係好多好多豬耳整埋一齊咁,唔怪得叫千層峰佢有個汁配埋塊青瓜一整食,成個感覺好爽,同我地平時食豬耳完全唔同,絕對值得一試。我地仲叫左個大馬站煲,其實即係蝦醬火腩豆腐煲好香蝦醬味,而且豆腐真係好滑,熱辣辣配飯一齊食都真一流當然唔少得叫條魚食下啦,外父最鐘意食魚喇,見到有個懷舊荷香蒸皇帝老鼠班,就試下佢啦~其實同我以前食過既古法蒸魚既做法差唔多,都係有菇同肉絲鋪面一齊蒸,但係呢個特別在佢底下有塊荷葉一齊蒸,所以有陣好香既荷葉味,咁樣既配搭食條魚真係唔錯,雖然話懷舊,但
我地仲叫左個大馬站煲,其實即係蝦醬火腩豆腐煲
好香蝦醬味,而且豆腐真係好滑,熱辣辣配飯一齊食都真一流
所以有陣好香既荷葉味,咁樣既配搭食條魚真係唔錯,雖然話懷舊,但係食落其實覺得仲有新意。
兩老都好滿意呢餐,仲話要下次再黎食過添!
2017-09-08
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 麻辣千層峰
  • 蜜餞金錢雞
由於前一日Uncle同Auntie特意送咗一大盒荔枝畀我們,兼且約咗我們喺今日中午一齊去我們嘅老地方「唐宮中餐廳」飲中午茶!我們叫咗香麻鷄蛋散炸得好金黃酥脆,再配埋香甜嘅蜜糖一齊食,真係幾好味呀!松子鷄粒鹹水角嘅外層好香脆乾身,入面嘅質感就相當煙煙韌韌,餡料亦都幾惹味!喺點菜嗰陣見到呢個蕎麥麵海鮮扎,覺得都幾特別,所以就諗著叫嚟食吓,點知一上碟見到個賣相就覺得超級嚇人,嫌且非常嘔心,一食落去味道有完全格格不入嘅感覺,好似強行將幾樣完全唔夾嘅嘢放埋一齊,我們明白有創意同創新係好事,但呢個配搭係「唐宮」眾多款點心之中,最失敗之作,真係令我們覺得極之失望呀!流心奶黃包嘅包質都幾軟熟,但入面嘅餡料就非常稠身,一啲都唔流心!菠菜汁雜菌腸嘅腸粉皮係加咗啲菠菜汁造成,質感都幾煙煙韌韌,夾埋啲雜菌一齊食,感覺就好清新,完全唔會有油膩嘅感覺!
嫌且非常嘔心,
一食落去味道有完全格格不入嘅感覺,
好似強行將幾樣完全唔夾嘅嘢放埋一齊,
真係令我們覺得極之失望呀!
菠菜汁雜菌腸嘅腸粉皮係加咗啲菠菜汁造成,質感都幾煙煙韌韌,
夾埋啲雜菌一齊食,感覺就好清新,
完全唔會有油膩嘅感覺!
芹菜珍珠木耳
松子鷄粒鹹水角
菠菜汁雜菌腸
薑汁蕃薯糖水
2017-06-25 779 views
由於今日係一年一度嘅父親節,我們一早約好咗Uncle同Auntie去我們嘅「老地方」九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲中午茶!我們叫咗雪山焗叉燒餐包嘅頂層脆皮相當香甜酥脆,包質都幾軟熟,而且叉燒嘅餡料都幾足料!爆汁脆蝦丸一上碟嗰陣就咁睇表面以為係平平無奇嘅炸蝦丸,點知咬開一半就有啲湯汁流咗出嚟,味道都幾鮮味,而且質感都爽脆彈牙!蠔皇薑蔥冬菇叉燒撈粗麵嘅麵質比較腍身,唔係好爽口彈牙,而且鹼水味非常重,呢點令我們覺得比較失望!春風得意腸外層嘅腸粉質感好軟滑,入面係炸得好香口脆身嘅春卷,而且餡料都幾足料,令到口感更加豐富!鹵水豆腐鹵得好入味,但唔會好鹹,而且有好香濃嘅豆香味!蔥撈白鷄嘅肉質相當嫩滑,撈埋啲香蔥絲一齊食,令到味道更加芳香惹味!
我們叫咗雪山焗叉燒餐包嘅頂層脆皮相當香甜酥脆,
包質都幾軟熟,而且叉燒嘅餡料都幾足料!
味道都幾鮮味,而且質感都爽脆彈牙!
蠔皇薑蔥冬菇叉燒撈粗麵嘅麵質比較腍身,
唔係好爽口彈牙,
而且鹼水味非常重,
呢點令我們覺得比較失望!
而且餡料都幾足料,令到口感更加豐富!
鹵水豆腐鹵得好入味,但唔會好鹹,而且有好香濃嘅豆香味!
蔥撈白鷄嘅肉質相當嫩滑,
撈埋啲香蔥絲一齊食,令到味道更加芳香惹味!
雪山焗叉燒餐包
鹵水豆腐
蔥撈白鷄
銀杏鮮腐竹糖水
2017-06-04 797 views
今日中午我們又再約咗Uncle同Auntie去「老地方」九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲中午茶!我們叫咗四川菜肉餃嘅餃皮軟滑薄身,菜肉餡料好鮮嫩多汁!冬筍蝦餃皇嘅餃皮煙韌薄身,爽甜彈牙嘅蝦肉,再加埋爽脆嘅冬筍,令到口感更加豐富!懷舊糯米卷嘅外層係香滑軟熟嘅包,入面係煙煙韌韌嘅糯米,唔會過腍或過硬!春風得意腸係用軟滑嘅腸粉,包著炸得相當香口鬆脆嘅春卷,層次感非常豐富,而且都幾有創意同驚喜!薑汁四季豆係涼拌冷盤,所以四季豆嘅質感更加爽脆,而且加上薑汁一齊食,可以辟除咗啲草青味!欖菜肉崧黃金炒飯炒得好乾身同粒粒分明,而且材料相當豐富,粒粒嘅鹹蛋,令到味道更加甘香!南翔小籠包嘅皮亦都幾薄身,豬肉嘅肉質好鮮嫩軟滑,湯汁都算多,而且味道好鮮味!薯蓉黃金角炸得好金黃香脆,就咁睇好似鹹水角咁,但剪開一半見到入面嘅餡料係軟滑嘅薯蓉,味道唔會太甜!
我們叫咗四川菜肉餃嘅餃皮軟滑薄身,菜肉餡料好鮮嫩多汁!
冬筍蝦餃皇
懷舊糯米卷
欖菜肉崧黃金炒飯
南翔小籠包
薯蓉黃金角
今次輪到呀媽帶我食好野!佢話有朋友介紹佢黎唐宮,話周不時都有特色餸菜可以試!茶位每位$18 我地就叫左鐵觀音。唐宮XO醬 $22 淡淡咸香,一望就知有幾真材實料!微辣,記得要試試!可以係平板電腦上自己落order, 中菜館黎講都幾新潮!期間限定既炎夏水果美食之選都好吸引,中菜用水果入饌,我就比較少機會試到,今次就揀返幾樣啦!原隻木瓜燉海皇魚翅 $388比想像中大盅 好多。十分慷慨既份量。真材實料。個底仲有好多魚肉蝦肉同帶子粒!爽口彈牙!十分好食!我仲食埋個木瓜,十分清甜!加上海鮮既精華,認真超綽!檸檬燉鴨湯$78睇返Menu先知係用左醃製過既檸檬,不過一D都唔會過咸,而且唔油膩,十分好飲!炸香蕉挪威三文魚卷 - 半例$118厚厚既三文魚肉卷住香蕉,意想不到地夾!要特別稱讚一下個汁,好似麻辣醬既風味但係唔辣,仲有花生芝麻既香氣!真係令我回味無窮!香橙拾香子羊排 - 半例$98羊肉微羶,肉質偏嫩,橙味不太濃,但有一種好清新既感覺~另有薯菜伴碟。南瓜香酥乳鴿皇$168意想不到既大碟。南瓜香酥係糯米粉口感煙韌,微甜,惜油份稍多。乳鴿就比較乾身,味道香濃。石榴蘆薈大芝麻大皇蝦 - 半例$148大

茶位每位$18 我地就叫左鐵觀音。

可以係平板電腦上自己落order, 中菜館黎講都幾新潮!

原隻木瓜燉海皇魚翅 $388

比想像中大盅 好多。

十分慷慨既份量。真材實料。

個底仲有好多魚肉蝦肉同帶子粒!爽口彈牙!十分好食!
我仲食埋個木瓜,十分清甜!加上海鮮既精華,認真超綽!

檸檬燉鴨湯$78

炸香蕉挪威三文魚卷 - 半例$118

厚厚既三文魚肉卷住香蕉,意想不到地夾!
真係令我回味無窮!

香橙拾香子羊排 - 半例$98

羊肉微羶,肉質偏嫩,橙味不太濃,但有一種好清新既感覺~
另有薯菜伴碟。

南瓜香酥乳鴿皇$168
意想不到既大碟。

南瓜香酥係糯米粉口感煙韌,微甜,惜油份稍多。
乳鴿就比較乾身,味道香濃。

石榴蘆薈大芝麻大皇蝦 - 半例$148

大皇蝦肉質口實,配以大量芝麻即叫即炸,香氣四溢。
又要讚讚個石榴蘆薈汁,甜甜酸酸,口味極佳。
大量蘆薈肉,感覺十分健康!

蝦籽雞絲扒柚子皮 - 半例$75
呢味菜唔係周圍有得食,因為製作過程繁複。
今次食到既柚子皮,係我食過最好食既柚子皮!
一D都唔油,相反佢仲吸左好多海鮮既精華。
肉厚但冇根,有質感之餘又唔會太腍。十分高質素!

荔枝翡翠牛立方 - 半例$108
第一次熱食荔枝,配牛肉原來都好好食!
荔枝遇熱後既甜味同生食有少少唔同,同牛肉粒呢個配搭亦好好!

最後仲送左蕃薯糖水,夠薑夠辣。

2086 views

總結:好適合同朋友或者一家人黎食!
2017-05-10
2017-05-13 799 views
今天晚上在母校附近行過就順路來到附近的維景酒店的中菜廳用膳餐廳正在推廣水果入饌的菜式先來香橙拾香子羊排羊肉肉質細嫩配上香橙汁酸酸甜甜十分開胃哈密瓜露筍貴妃蚌是清新之選貴妃蚌鮮甜配上蘆筍青紅椒味道出奇地匹配值得一提是他們自家製的xo醬滿滿的瑤柱絲配上貴妃蚌食用非常惹味另外點了鮮椰子雪耳煲雞雞湯湯頭鮮甜美味 士多啤梨香酥骨味道甜甜的跟排骨的味道十分配搭可是上面的士多啤梨粒味道卻比較酸到了甜品時間有榴槤炸彈伴鮮果像炸過的糯米糍包著滿滿的榴蓮蓉喜歡榴槤的朋友不容錯過另點了椰絲蕉葉粿伴芒果蕉葉粿是清蒸的配上芒果肉食用特別這種甜品還是第一次見這裡侍者會都很專業絕不負酒店級中菜廳之名
今天晚上在母校附近行過
香橙拾香子羊排
士多啤梨香酥骨
椰絲蕉葉粿伴芒果
2017-05-12
$250 (Dinner)
鮮椰子雪耳煲雞
哈密瓜露筍貴妃蚌
香橙拾香子羊排
士多啤梨香酥骨
椰絲蕉葉粿伴芒果
還有十多天便是端午節,夏日漸近,天氣漸熱,菜式選材及設計上也要審時度勢,切合時令。唐宮中餐廳是九龍維景酒店的中菜廳,裝潢實而不華,用餐環境比一般酒家舒適寧靜。 為配合炎炎夏日,餐廳近月設計了一系列以鮮果作主題的菜式,為食客帶來清新的感覺。 首先以一客蓬萊鮮果明蝦沙律作頭盤,內含士多啤梨、火龍果、哈蜜瓜及蜜瓜等鮮果。就外觀而言,沙律欠缺一份光鮮感覺,很大程度與灰白色調的火龍果有關。論味道,則以爽口食感為主,明顯哈蜜瓜與蜜瓜佔據了主導位置。沙律面上的明蝦,可算是菜式的點綴,選料新鮮。 接下來是一盅滾熱辣的燉湯南北杏雪梨燉豬肺。有別於常碰到的杏汁白肺湯,湯汁色澤不是呈奶白色,杏香亦後退一步至更次要的位置。取而代之是一貫雪梨燉湯的清潤,可口穩實。 平日在酒家點菜,固然有加大這選項,但半例安排則很少見。對於人少點餸的情況下,半例的安排十分貼心。這份半例酥炸香蕉挪威三文魚卷,表面被適度煎香,脆而不膩,與中心部份的香蕉型造外脆內軟的反差口感。茘枝翡翠牛立方 (半例) 是一道可口的菜餚,牛立方即是牛柳粒,炒煮得鬆軟味濃。荔枝本是味甜多汁之物,與牛肉拌勻外掛一股誘人的清甜果香。 平日吃的松鼠魚

蓬萊鮮果明蝦沙律
酥炸香蕉挪威三文魚卷
茘枝翡翠牛立方
平日吃的松鼠魚,多澆以橙紅色的甜酸汁調味。為了切合夏日主題,應用於時果黃金松鼠魚的傳統甜酸汁被芒果汁取代,質感較薄,口味更清新輕盈。雖然松鼠魚的體型不算大,但勝在白滑肉厚,二人享用一條已很足夠。將魚塊番開,「一格格」的魚肉清晰可見,並穩穏依附在魚皮身上,刀功炸功均了得!
時果黃金松鼠魚
一連五道鮮果菜餚,既有心思,又合時令,多謝好友 K 的好介紹!

[11/5/2017; Thu]
Other Info. : 優惠情報:滙豐、恆生及中銀信用卡可享八五折優惠!
2017-05-11
$405 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
茘枝翡翠牛立方
2017-05-11 407 views
由於今日本人提早同Auntie慶祝母親節,所以我們就約咗Auntie同Uncle去我們嘅「老地方」九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲中午茶!我們叫咗小炒肉鹵讚岐烏冬嘅肉質好軟滑,味道都幾入味,而烏冬嘅質感好煙韌彈牙!涼拌海參海帶絲係將海參同海帶切成絲,再加埋鎮江醋一齊食,味道非常清新醒胃,質感相當爽口脆身!瑤柱蛋白炒飯炒得好夠鑊氣,而且粒粒分明,餡料亦好豐富!風味排骨腸起初點嗰陣都諗緊點樣將排骨放入腸粉入面包著,但一上碟見到,就令我們覺得好失望,原來係將三條雪白嘅齋腸,而排骨就祇係放喺旁邊,感覺好似將兩樣互不相干嘅嘢「夾硬」放埋一齊咁!養生南瓜包嘅包質唔算好軟熟,有啲啲硬實,入面嘅南瓜蓉味道比較淡,唔係好香甜!薑蔥田鷄粥嘅粥底煲得好綿,田鷄嘅肉質好結實彈牙,而且份量都幾多!瑤柱裹蒸糭都幾大隻,糯米嘅質感好煙煙韌韌,入面嘅餡料都幾足料!豉汁陳皮蒸魚雲嘅肉質超鮮甜嫩滑,豉汁嘅味道唔會好鹹!
瑤柱蛋白炒飯炒得好夠鑊氣,而且粒粒分明,餡料亦好豐富!
原來係將三條雪白嘅齋腸,而排骨就祇係放喺旁邊,
感覺好似將兩樣互不相干嘅嘢「夾硬」放埋一齊咁!
豉汁陳皮蒸魚雲嘅肉質超鮮甜嫩滑,豉汁嘅味道唔會好鹹!
小炒肉鹵讚岐烏冬
百合銀杏浸菜苗
薑蔥田鷄粥
豉汁陳皮蒸魚雲
2017-05-09 433 views
轉眼間又一星期 好似好耐無同媽媽食飯咁出左糧食好啲 同佢去食唐宮 貪其坐得舒服至愛嘅XO醬 大大碟 好香經理介紹佢地最近用生果做嘅菜色 好似唔錯我地㨂左呢個做前菜 有芒果同哈密瓜店員重好好幫我地拌埋一齊 入口非常清新青瓜同哈蜜瓜絲好爽甜 加埋肉絲增加口感重有芒果嘅酸甜 十分醒胃嘅菜色飲啖老火靚湯先 清甜少油滋潤 岩晒女生荔枝炒牛柳粒 牛肉入口軟林 有牛味帶有甜甜嘅味道 荔枝超甜又林 出奇地夾黃金松鼠魚 被鮮果煮成嘅醬包圍炸得外脆肉嫩 配上松子 增加左口感最後叫左少有嘅炸榴連 裡面熱辣辣外面煙煙靱靱 食完食粒西瓜清清熱 爽晒
轉眼間又一星期 好似好耐無同媽媽食飯咁

涼拌錦繡玉鴛鴦
鮮椰子雪梨煲雞
荔枝翡翠牛立方
榴連炸彈拌鮮果
以有限價錢爭取最高的享受是每個人的夢想,我也是。今天宴請一位同事,不想太貴但也要好好睇睇,尖沙咀酒店我真的out budget,唯有轉到去旺角維景酒店中菜廳。 涼拌錦繡玉鴛鴦($88): 以青瓜絲,蘿蔔絲及鮮果加上芝麻醬拌雞絲和火鴨絲,芝麻醬幼滑,帶淡麻醬香,香味並沒有功高蓋主,卻食得出配料的爽脆清甜,令肉不再單調。椒鹽骨($148): 一碟含八至九件,排骨新鮮炸起,相當酥香。其肉質軟腍而富肉汁,能輕易咬開,質感得分高。椒鹽竟不會過於油膩,反有追吃感覺,不知是否以紅酒相伴,特別配襯。香橙拾香子羊排($188): 羊排共有四件,擁有相當的肉感,同是軟腍,但就散發少許羊羶香味,較特別是,香橙的香甜能發揮其作用中和半點羊羶味,以鮮果入饌果然並不是gimmick之談。石鍋紅腰豆炆牛尾($118): 我選擇以較形體化的字彙來描述,此與紅酒炆牛尾相類似,應曾以紅酒炆製,酒除了能增強香味,亦能使肉變得軟腍,炆煮後自然香濃入味而肉質爽嫩,絕對值得。上湯蒜子浸時蔬($118): 時蔬選擇了唐萵菜,以上湯和蒜子浸泡能減低整體油膩感。上湯濃郁,使唐萵變得不平凡,光是簡單的時蔬也能輕易吃完。小結: 此為我近期

Australian Rosehill Vineyard Shiraz

小結: 此為我近期認為蠻有水準的中菜(餐)廳
2017-05-02
2017-04-12 537 views
今日中午我們約咗Uncle同Auntie去我們嘅「老地方」九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲中午茶!我們叫咗鹵水掌翼嘅肉質好嫩滑,而且鹵得都幾入味!上海年糕蒸肉排嘅肉質都幾爽滑,但年糕就超級腍身,一啲都唔煙韌彈牙!秀珍木耳拌蒜泥黃瓜嘅木耳好爽滑,清甜爽脆嘅黃瓜吸收晒蒜泥嘅香味,真係好正呀!魚肚蒸鳳爪燜得好腍好入味,但色澤賣相就唔算好吸引!蠔皇叉燒包嘅包質好軟熟,叉燒嘅味道好香甜!鮮蝦腿蓉香茜餃嘅餃皮好煙煙韌韌,餡料除咗有蝦肉同香茜之外,仲有火腿蓉,火腿蓉嘅香味,令到味道更加惹味!西紅柿海鮮粒泡飯嘅賣相好色彩繽紛,材料相當豐富,湯底嘅味道亦好鮮甜!鮮蝦水餃薑蔥撈粗麵嘅麵質好爽口彈牙,水餃都幾大隻,餃皮都幾薄身,而且份量都幾多!
我們叫咗鹵水掌翼嘅肉質好嫩滑,而且鹵得都幾入味!
上海年糕蒸肉排嘅肉質都幾爽滑,但年糕就超級腍身,
一啲都唔煙韌彈牙!
魚肚蒸鳳爪燜得好腍好入味,但色澤賣相就唔算好吸引!
蠔皇叉燒包嘅包質好軟熟,叉燒嘅味道好香甜!
鮮蝦腿蓉香茜餃嘅餃皮好煙煙韌韌,
西紅柿海鮮粒泡飯嘅賣相好色彩繽紛,
材料相當豐富,湯底嘅味道亦好鮮甜!
鮮蝦水餃薑蔥撈粗麵嘅麵質好爽口彈牙,
水餃都幾大隻,餃皮都幾薄身,而且份量都幾多!
鹵水掌翼
鮮蝦腿蓉香茜餃
西紅柿海鮮粒泡飯
鮮蝦水餃薑蔥撈粗麵
2017-04-09 509 views
今晚朋友請食飯,帶我嚟一間我未到過嘅酒店中菜廳,佢喜歡多菜小肉,對我呢啲唔食齋而齋食肉嘅人嚟講梗係齋左啲啦,不過朋友請食飯,我自然恭敬不如從命啦。清清地,唔錯,不過佢都體諒我,叫返碟肉嘅。不過環境真係一流,傾計啱哂,唔怪得佢約我嚟傾計啦,雖未致於包場,但都客人唔多。有時我真係會諗佢地點為皮嘅呢,講真,食晚飯傾計嚟呢度,我推介,不過如果越嚟越多人嚟食飯傾計,佢嘅環境優勢就無哂喇。講返餐飯先,二個菜,上湯浸菜和肉鬆四季豆,不過不失,可以講小菜一碟,食完唔會特別有記憶,絕不難食,但要話好食呢?仲未有呢種感覺。特別嘅餸嚟喇,南昌粉蒸黑豚肉伴紫薯,聽到個名都想叫啦,不過點菜時我未嚟,當個餸嚟到,我就問佢咩係南昌粉?佢竟然答我,唔好意思呀,我新嚟嘅,唔知呀,哈哈,不過我地都照食啦,只係我八掛啫。食落......我就對南昌粉無咩興趣,好彩啲黑豚肉(咪又係豬肉,其實我分唔出)) 都算蒸得唔錯,幾爽口,唔會太肥,反而個紫薯就最正,最驚喜,好甜,雖然好飽,食幾件已成碗飯咁。食飽飯,傾飽計,回家去也。地方唔錯,環境啱哂俾人傾下計,夠哂靜,食物就未見特式,或者同我地點嘅餸有關係啦,一於下次試下其他先。

南昌粉蒸黑豚肉伴紫薯
2017-03-21
2017-03-30 446 views
假日難得同屋企人聚一聚,今次帶大家黎到食冮西菜😊環境都幾豐富而且乾淨冰鎮青芥秋葵,擺設得幾特別,用冰粒放喺底 令到秋葵食起上嚟更加冰涼!咬落去好爽口,配埋旁邊嘅酸酸似醋嘅醬汁同Wasabi食,味道都幾特別!系一道吾錯嘅冷盤生拆魚雲豆腐羹唔會太過咸,而且好足料!食起上嚟唔會感覺魚味好腥!豆腐亦算係好滑溜~一人份量黎講岩岩好~紅燒肉食落有啲似五花腩,醬汁味道唔會太過咸,而且紅燒肉亦都醃得好夠入味😄佢嘅肥瘦都做得算係均勻,所以入口唔會好硬身,肉質夠腍又香口😋配上蝴蝶夾,其實係蒸饅頭而成!有六片,形狀似蝴蝶🦋擺喺蒸籠上邊都幾靚😌用饅頭包住紅燒肉,剛好中和燒肉油脂嘅肥膩感~另外饅頭吸收左醬汁嘅精華再入口,味道亦算可口😉羊烤子羊肋排!個人都幾推介!因為羊味好香,烤得外脆內嫩~羊肉好入味,帶點酸酸甜甜嘅口感非常開胃!而且加左芝麻喺上面,更加香!羊肉質地嫩滑唔乾身,水準唔錯!而旁邊嘅西蘭花亦都落咗心思,有鹹鹹地嘅味,容易入口香芒綠茶甜簿撐,簿撐皮帶點甜甜地, 配以芒果食味道亦算係匹配!有四舊,皮帶點煙軔!所以食完之後都有少少飽~旁邊有香甜西瓜粒,有種清新嘅感覺飄香榴槤酥內含榴槤蓉,榴槤味超香,一切開已

飄香榴槤酥內含榴槤蓉,榴槤味超香,一切開已經聞到, 榴槤蓉味都唔會好假,甜甜地暖暖地咁,好開胃!榴槤酥都幾香脆,配以芒果食可以消膩!
2017-03-28 3280 views
話說呀哥去左HoneyMoon,屋企得兩個人真係懶得煮,一於同呀媽繼續出街食飯算。都好似係第一次去酒店食中菜,重要係何文田區,當新嘗試下!一坐低,已經覺得樓面的員工服務態度好好,好有禮貌,令人感覺好舒服。先黎一份秋葵開開胃先。冰鎮的處理方式令秋葵更爽身,配上芥辣去食,味道清爽得黎又夠味道。 味道爽爽甜甜,唔錯。我點左一份雞湯,雞湯的味道好香好濃,但可以見到湯汁十足清透,唔會覺得肉味好重而有雜質。藥材味唔濃,充份飲到雞同豬肉的香味,飲落好舒服。媽媽就叫左魚雲豆腐羹,食落有D飲平時去飲宴的魚肚羹。味道唔錯,而且好飽肚。羊肋排係一個大驚喜,6件大大件的羊肋十分足料,咬落去羊皮脆卜卜,而肉質非常腍,加上半吋厚左右的羊脂肪,其實感覺有少少似五花腩既感覺。醬汁味道唔算太濃,岩岩好可以壓住羊的脂肪味道,唔錯!六舊有質數的羊肋骨只係呢個價錢,推介要食!以蓮藕夾住蝦膠去油炸係一個唔錯的組合,味道係油炸之後依然保持到清爽的口感,其實唔錯。只係炸漿有少少厚而有點可惜,但整體都OK。食到咁上下,都係時候食甜品啦。半層紫薯配上半層山藥,味道偏甜,紫薯味道好突出,同呀媽每人兩舊岩岩好。(西瓜都好甜XD)食完咁多野

都好似係第一次去酒店食中菜,重要係何文田區,當新嘗試下!

冰鎮青芥秋葵
生拆魚雲豆腐羹
醬烤子美肋排
六舊有質數的羊肋骨只係呢個價錢,推介要食!
蜜椒百花藕夾
紫薯山芋布甸
食完咁多野,飲番杯菊花既茶,舒服哂!
2017-03-24
$500 (Dinner)
冰鎮青芥秋葵
生拆魚雲豆腐羹
醬烤子美肋排
紫薯山芋布甸
移居馬來西亞的姨姨今晚回港探我們,真的很久沒見。今天舟車勞頓,我們索性在酒店用餐,那麼吃完便可以回房間休息。我對於江西菜的印象,都是糖醋魚、紅燒肉與黃瓜這些菜,姨姨叫我隨意點就好了。點餐前,店員先給我們xo醬,蠻惹味呢。蒜香糖醋魚上桌時好像魚肉沒有幾塊,不過每一塊都蠻大塊,上層還有少香蒜加持。糖醋魚魚肉絲絲分明,而且燜煮軟嫩入味,酸酸甜甜的滋味令人食慾大開,不過這魚骨刺較多,故吃時要較小心。隆平醬蘿蔔片極薄的捲曲起來的模樣,如同花球般細緻可人。蘿蔔的爽脆口感與酸酸甜甜的隆平醬汁香氣完美結合,挺不錯的開胃菜。蒜泥黃瓜伴海蜇的黃瓜看似普通,吃起來卻脆中帶酸辣,微微的,很順口。海蜇脆嫩爽口,搭配蒜泥黃瓜一起吃口感相當不錯且開胃,用來做熱菜前的開胃菜挺合適。石斛桂圓燉竹絲雞燉出鮮甜精華與竹絲雞肉的細緻鮮嫩,極佳口感。原汁原味的健康雞湯,入口爽順甘甜,飄著雞肉的香氣。香芹木耳炒山藥口感較清淡,不過更能吃出食材原味,木耳吃起來還蠻滑溜,山藥片則口感爽脆,香芹則在此菜擔當提味之用。贛州紅燒肉伴蝴蝶夾這道熱菜對於我來說很特別,因為平日吃紅燒肉都是直接吃,但原來江西的吃法是夾著蒸包皮。其實這樣吃真的不錯
移居馬來西亞的姨姨今晚回港探我們,真的很久沒見。

點餐前,店員先給我們xo醬,蠻惹味呢。
蒜香糖醋魚

隆平醬蘿蔔片
隆平醬蘿蔔片極薄的捲曲起來的模樣,如同花球般細緻可人。

蒜泥黃瓜伴海蜇
石斛桂圓燉竹絲雞
原汁原味的健康雞湯,入口爽順甘甜,飄著雞肉的香氣。
香芹木耳炒山藥
贛州紅燒肉伴蝴蝶夾
其實這樣吃真的不錯,紅燒肉的油剛好被吸附在蒸包上,不用擔心肉太油或是蒸包太乾,兩者的搭配很妙。
贛州紅燒肉伴蝴蝶夾
紅燒肉每件大約三層左右,甜鹹的味道適中,單吃也不會太鹹,而且肉質入口即化,口感也非常軟爛,很好入口。
芒果綠茶甜薄撐
芒果的酸甜滋味輕輕滑過舌尖,一閃即逝,而綠茶甜薄撐成為整道甜品中最具畫龍點睛功效的亮點,令人喜愛。

糯米皮的煙韌感加上綠茶的醇香,包覆著芒果,口感層次分明,念念不忘。
飄香榴槤酥
飄香榴槤酥嘴中傳遞外酥內軟及榴槤的香味,滿好的口感,裹著一層薄薄的酥皮,淡黃的榴槤果肉,並沒有出眾的外型,但入口後的酥脆及香氣卻是引人垂涎。
腐竹薏米糖水
腐竹薏米糖水的薏米吃起來鬆軟綿密,細緻沙沙的口感,圍繞舌尖,加上白果,濃稠的腐竹糖水,清潤甜香,可謂養生健康的好甜品
飄香榴槤酥
蒜香糖醋魚