2021-09-18 403 views
肥美鹵水鵝肉,香脆潮洲蠔餅,爽滑韮菜豬紅,清新南乳豬手,美食性價比高。網上群組介紹這小店,有天和中學同學來「麻甩」一下。幸好朋友早點來到等位,否則門外人山人海,店內亦非常忙碌。朋友自備一枝寧夏紅酒,完全沒有店員關心開瓶費的問題。小菜款式不少。考量良久之後點了招牌鹵水鵝,韮菜豬紅和蠔餅, 和兩枝大啤。菜式極速上枱。鹵水鵝的鹵水味很香! 暖暖的鵝肉又嫩滑又非常入味, 襯紅酒一流。很讚。韮菜豬紅口感更像鵝紅,沒有想像中重口味。韮菜爽口無渣。蠔餅炸得鬆化, 外脆內軟。不算很油膩, 蠔仔亦夠新鮮飽滿。讚。最後點了一碟南乳豬手,味道偏向清淡,充滿著骨膠原。埋單每人$150左右,是吃得滿意的一餐。
肥美鹵水鵝肉,
香脆潮洲蠔餅,
爽滑韮菜豬紅,
清新南乳豬手,
美食性價比高。

網上群組介紹這小店,有天和中學同學來「麻甩」一下。

幸好朋友早點來到等位,否則門外人山人海,店內亦非常忙碌。

朋友自備一枝寧夏紅酒,完全沒有店員關心開瓶費的問題。

韮菜豬紅口感更像鵝紅,沒有想像中重口味。韮菜爽口無渣。

最後點了一碟南乳豬手,味道偏向清淡,充滿著骨膠原。

埋單每人$150左右,是吃得滿意的一餐。

2021-08-01
$150 (Dinner)
難得同屋企人食飯,梗係圍埋一齊打冷啦!呢間餐廳我地食咗好多年㗎啦,都算係區內數一數二好食嘅潮洲美食👍🏼夜晚多數都要等位㗎!· 🦪煎家鄉蠔餅 (HKD 60)蠔餅金黃香脆,有蠔鮮味,蠔仔份量算多,而且粉漿比例剛剛好👍🏼·🥘豉椒炒鮮蜆 (HKD 75)蜆肉非常新鮮,最重要係冇沙👍🏼香噴噴之餘鮮甜惹味!加咗少少紅椒,越食越上癮🤤·🥬腐乳灼通菜 (HKD 45)食菜我自己鍾意食腍身d嘅,通菜加埋腐乳嘅鹹香,仲有椒絲帶點微辣,餸飯真係一流😋·🧆滷水大雜拼 (HKD 75)其實鍾意拼咩都冇所謂,搭鵝腸/紅腸等等咩都得。平時唔想諗就會叫佢咩都要D,志在餸飯有多一個餸🤪至於我唔食魚,所以話唔到俾大家聽烏頭好唔好食😂但見我爸爸每次都會叫,應該味道唔錯👍🏼

· 🦪煎家鄉蠔餅 (HKD 60)

·🥘豉椒炒鮮蜆 (HKD 75)

·🥬腐乳灼通菜 (HKD 45)

·🧆滷水大雜拼 (HKD 75)

2020-09-21 1023 views
一月新冠疫情發生後便沒有幫襯這附近的打冷小店了,很是懷念這裡的食物。限聚令放寬到4人,今天一家四口5點半專成來個早晚飯,避開人潮,回味下這店的幾個拿手好菜。先來一個韮菜豬紅調味濃郁,豬紅嫩滑。潮州凍烏頭魚打開很是肥美,有黃油。魚肚還放入檸檬片香料,灑上鹽才蒸。絕對沒有一點魚腥味,醮上黃豆醬,份外鮮味。煎蠔餅二大塊,多蠔仔,脆卜卜,香脆帶著些蕃薯粉的烟韌, 配上幾口beer, 真是絕配。問題是太早吃晚餐,太太女兒也不太肚餓,只點了三個菜兩枝啤酒,千個人一共228元,真替我省錢。

先來一個韮菜豬紅
韮菜豬紅

調味濃郁,豬紅嫩滑。

2020-09-21
$55 (Dinner)
  • 蠔餅
2020-07-13 1264 views
<好味黃大仙打冷>講到打冷 除左油尖旺 元朗 荃灣外其實黃大仙都有正野 就係 雄興 , 其實 x鳳 x鳳呢幾條街既野食我都試過唔少 但就係少左呢間😂 正常打冷鋪 唔好預有乜裝修門面 最緊要野食好味 👍🏻🍴蠔餅 🔥上枱夠香 蠔餅既蛋漿茨粉適中 所以唔會太厚 口感帶少少黏稠 最緊要蠔肉夠多 出面夠香脆 點 d魚露更正👍🏻🍴滷水鵝下莊 😆雖然好多人鍾意食貴 d既鵝片 但我不嬲都鍾意食鵝肉 因為連骨食既部位夠口感 而且肉汁更濃 呢個4 分1 隻鵝既下莊肉味夠香濃 滷水汁夠香咸 加埋香滑豆腐同 juicy既滷水花生 送啤酒正👍🏻🍴滷水拼盤 大大碟滷水拼盤 用左入味既滷水豆腐做底 有彈牙魷魚🦑肥大腸 爽口生腸🐷鵝腸 甜紅腸 仲有滷蛋等等 潮洲菜必點既拼盤 好味😄🍴雞腳 🐤潮洲菜既雞腳 我最鍾意就係佢 d醬汁夠特別 少少甜 帶 d咸 微辣同豆豉香 而且豬腳大大隻 咬落好爽彈 夠肥美 🐷 連埋花生食好正🍴咸雞🐥去食潮洲打冷好多人都係叫鵝 但好少人會點咸雞 其實咸雞好正 外表似白切雞 但其實食落會帶 d咸香 而且雞皮夠爽彈 雞肉既肉質偏彈有口感 唔洗點埋都好味😍🍴豬手🐷大大隻既豬手 佢

<好味黃大仙打冷>

🍴蠔餅 🔥

🍴滷水鵝下莊 😆

🍴滷水拼盤

🍴雞腳 🐤

🍴咸雞🐥

🍴豬手🐷
大大隻既豬手 佢既口感 係好彈牙 不是燘到好淋嗰 d 🐖 豬皮同肉骨之間充滿膠質 食落好黏稠有口感 醬汁入味

🍴胡椒豬肚湯🌶️🐖
個湯好大兜 湯比較清新 食落都有胡椒味但唔會話好辣 葱花 胡椒 爽口既酸菜 最正係有勁多好入味既爽口豬肚🐷 口感彈牙 正

🍴大眼雞🐟
平時 d大眼雞又貴又唔好食 我諗我都好耐冇食過味道唔錯既大眼雞 估計佢應該係新鮮捉 煮前又放置得好 所以大眼雞魚肉煙靭 魚味夠香 點 d豆板醬已好正

#潮州菜 #打冷 #墨魚 #滷水鵝 #咸雞 #大眼雞 #胡椒豬肚湯 #豬手 #雞腳 #蠔餅

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#雄興美食
黃大仙銀鳳街22 號
~~~~~~~~~~~~

Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-07-03
$200 (Dinner)
2019-11-16 1690 views
呢晚收工晏左返到黃大仙都差唔多10點好多食市都收哂行去到雄興未關仲有好多人食緊..就買呢間返屋但食滷水大雜拼呢個推介加豆腐底...豆腐好入味雜拼款式有紅腸..大腸. 鵝腸 ..雞蛋..魷魚..夠哂雜呀...唔會食黎食去果1-2款!好好味..必點佢個辣椒油呀!胡椒豬肚湯豬肚好多...有咬口唔會太淋...胡椒味都重..咸菜唔會過咸..食唔停口...麻膳煮咸菜又係咸菜...膳就唔太多舊..由於本人好鍾意食咸菜所以呢晚三樣野都係有咸菜既..仲食清光潮洲拼三寶另加白粥3寶中花生好脆食唔停..菜甫咸菜送白粥一流
呢晚收工晏左返到黃大仙都差唔多10點

麻膳煮咸菜

潮洲拼三寶另加白粥
3寶中花生好脆食唔停..菜甫咸菜送白粥一流

2019-10-06 1399 views
打冷係一個香港好有特色嘅文化 以前打冷係好平同實惠☺️☺️ 但近來唔知點解打啦越嚟越貴 差唔多平均每人要$200先可以落樓😭😭今日就搵咗一間位於黃大仙嘅打冷店 價錢十分之實惠 差唔多$50左右已經可以有一個菜😂簡直係我呢啲窮人嘅恩物😂叫咗個滷水墨魚 同白切雞 兩樣食物都不過不失 冇太大嘅驚喜 佢哋用嘅滷水唔係死咸嗰啲 食落有少少甘香 墨魚都煮得啱啱好 食落幾爽口大大碗既𧐢仔粥 雖然唔係好大隻 但係食落都唔錯 食得好飽總結來說 係一間街坊小店 價錢非常之實惠 適合任何人食
簡直係我呢啲窮人嘅恩物😂
大大碗既𧐢仔粥 雖然唔係好大隻 但係食落都唔錯 食得好飽
總結來說 係一間街坊小店 價錢非常之實惠 適合任何人食
2019-08-05 900 views
去完聖母醫院探病,難得黎到黃大仙慈雲山一帶,梗係要會一會呢度嘅小店,食埋飯先打道回府啦。今次揀咗呢間潮州野,店面係好舊式嘅「飯店」feel,睇落去就已經覺得好有風味。野食就叫咗鹵水鵝、蠔餅、蠔仔粥、凍烏頭。先講鹵水鵝,我覺得鹵水係一間潮州野嘅重中之重,呢間就中規中矩啦,香味唔太夠層次;蠔餅係炸嘅(其實喺香港食到嘅大部份都係炸,我自己鍾意煎嗰d多d),好彩d蠔仔都新鮮,粉漿都唔算厚;蠔仔粥幾好,有落方魚碎,粥底d飯同水分得好開,感覺比較正宗;最後係凍烏頭,我覺得咁多樣野之中呢樣最好食,價錢平又大條,而且難得有黃油,好鮮味。呢間野整體唔錯,會再幫襯。

2019-05-28 962 views
一到深夜就會口痕痕想食潮州菜黃大仙銀鳳街一間小店 雖然比較吊腳 但亦是黃大仙區難得一間有水準價錢又合理嘅潮州打冷小店店內就只有七八張枱 二人晚上10:30不用等位就可以入店內進食 選擇不算多但重要的是食物質素良好首先點咗一份蠔餅 ($60)蠔餅即煎即上 一到就熱辣辣又脆卜卜 粉漿唔會太多蠔肉夠肥夠多 而且份量超級大 两個人完全食唔晒 配上魚露同胡椒粉 真係無懈可擊本人十分鍾意食蠔 所以情不自禁地點了蠔仔粥 有分大,中,細我地两個揀咗中size($45) 份量啱啱好 雖然食到一两塊蠔殼 但整體上好好味 好多蠔 蠔嘅size又適中 加了些魷魚仔超級滿足 每人食咗3-4碗仔粥仔 暖肚又飽肚好中意幫襯啲小店事頭婆好nice 舖頭雖細但好有街坊氣氛
一到深夜就會口痕痕想食潮州菜

首先點咗一份蠔餅 ($60)
蠔餅

本人十分鍾意食蠔 所以情不自禁地點了蠔仔粥 有分大,中,細
超級滿足
每人食咗3-4碗仔粥仔 暖肚又飽肚

好中意幫襯啲小店
事頭婆好nice 舖頭雖細但好有街坊氣氛

2019-05-26
$50 (Last Night Supper)
蠔餅
2019-03-31 765 views
我們大約6:30pm到雄興門外等候入座,明白週日人多。當日門外約已有兩、三組人等候,還有其他人進出餐廳,人比較多。雄興侍應看到門外有數批人在等候,但沒有記錄等候次序或派籌,只黑面叫大家”企開啲!咪阻住門口”... 過了5分鐘,我們看到侍應並沒行動處理人潮,也沒有派籌,即使等待的客人已陸續離開。我們已幫趁這打冷店多年。。。看到此接待客戶的方法,覺得實在可惜。

2019-03-24
Type of Meal
Dinner
2019-03-24 530 views
天氣涼涼地 約埋一班三五知己一齊去打個冷 有朋友住黃大仙 佢提議去哩間打冷鋪入到去環境唔算好大 門口有個大玻璃 可以一覽打冷既美食 我地5個人叫左三個餸 一個大既蠔仔粥實在好滿足!
天氣涼涼地 約埋一班三五知己一齊去打個冷
有朋友住黃大仙 佢提議去哩間打冷鋪
入到去環境唔算好大 門口有個大玻璃 可以一覽打冷既美食
我地5個人叫左三個餸 一個大既蠔仔粥
實在好滿足!
  • 鹵水鵝
  • 蠔仔粥
2019-02-24 573 views
2019年2月24日星期日今日星期日都要返工去外母屋企樓下買咗啲外賣上去食其中一間就係呢度嘅打冷外賣外賣嘅質素唔錯,叫咗個滷水鵝,鹽水雞,煎蠔餅蠔粥,同埋胡椒豬肚湯我自己覺得滷水鵝最唔錯,差唔多舊舊都係肉
2019年2月24日星期日

我自己覺得滷水鵝最唔錯,差唔多舊舊都係肉

2019-02-24 504 views
住咗黃大仙區咁耐,呢間街坊打冷店已經有多年歷史了。。。而我起碼幫襯有6次以上,每次來必叫嘅有,墨魚紅腸,煎蠔餅,韭菜豬紅,蠔仔粥。。。今次來,亦唔例外餐牌已在牆上見到,街坊價錢啤酒🍻都好平墨魚紅腸 墨魚一d都唔硬身,好有咬感。紅腸煑得好入味韮菜豬紅韮菜有點硬,難咬。豬紅冇臭味,易入口煎蠔餅好多蠔仔,好足料,煎得剛好,唔太過火。蠔仔粥蠔嘅size都幾大粒,好足料,啖啖入口嘅粥都充滿了蠔。埋單成為$205三個人,每人$70, 真係好底食
今次來,亦唔例外

餐牌已在牆上見到,街坊價錢

啤酒🍻都好平

墨魚紅腸
墨魚一d都唔硬身,好有咬感。
紅腸煑得好入味

韮菜豬紅
韮菜有點硬,難咬。
豬紅冇臭味,易入口

煎蠔餅
好多蠔仔,好足料,煎得剛好,唔太過火。

蠔仔粥
蠔嘅size都幾大粒,好足料,啖啖入口嘅粥都充滿了蠔。

埋單成為$205
三個人,每人$70, 真係好底食
2019-02-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
  • 蠔餅
  • 蠔仔粥
  • 韮菜豬紅
2018-12-01 734 views
我同先生同女兒2個,共4人,一個三歲,一個11個月大,有一架bb車,我地好早入去,6:00左右,個時得2枱有人,咁個大姐就叫我地住最近門口既細枱仔啦,到叫野後,開始食,後來有一行5人,個大姐就叫佢地坐我隔離另一張枱,好啦,咁我地好快手都推開bb車就位比佢客坐,大前提係我地坐既位置係後面係一堆啤酒箱黎,我架車推得到既位置我都推盡,咁個5位客人自己就入左另一張枱,個呀姐就開始不停嘈,話個張枱係坐到5個人,係佢地架車阻住左,又比說話我地聽都算,不停講講講,咁人地選擇入去另一張枱坐,請問關我咩事,再者,我地一入黎時,係你叫我坐呢張枱,我冇要求過,而入黎時你都清楚見到我有bb車,好啦,到講完一陣,佢就開大個冷氣對實我地一家,我真心嬲到爆左,大佬,你想我走唔緊要,你做咩要搵冷氣吹到正我地,我2個B.B.,一個三歲一個11個月大,頭髮吹到左右搖擺,我就同個呀姐講可唔可以唔好向正我地頭吹,佢答我,人多呀,係要開大冷氣,我話,我冇叫你關冷氣,叫你唔好吹我地個頭姐,佢就兩都唔肯轉,我就話,你想我地走冇問題,我可以即走,但我唔會埋單架,你咁做法,根本就係太過份,小朋友吹到咁點算,另一個呀姐又架入,就叫我地唔好嘈啦,開開心心食飯算,大佬,而家我入黎係食飯,原本我就好開心,而家邊個令我唔開心呀,真係好嬲呀,最後個位呀姐終於肯關冷氣😡😡😡😡,野食又唔係特別,豬紅完全冇味道,其他既只係一般般,咁既態度,真心嬲
唔會建議大家去囉

題外話,個位呀姐,似係老闆,佢地對員工真係冇得頂,我地入去時係員工食飯,得一碟煎蛋加豉油😑係呀,每個人都係一隻煎蛋配白飯/粥,由呢點已睇到你份人如何
2018-11-05 447 views
今日本來想食 pizza之類既野,屋企人就話太熱氣 就建議去打冷🙈但我地呢個年紀就係想食熱氣野,但無法要聽大隊話,心不甘快不願就去,沒想到屋企人一講起打冷就異口同聲話去雄記啦,我有理由相信佢係打冷界有D地位😏我呢就真係唔太想食打冷,所以揀幾款我中意既泥寫,首先豬紅,好有咬口,扎實唔易散,味道也適中,再泥就係墨魚,红腸,這是小朋友係打冷店找到既安慰😂味道亦都好入味再泥就係蠔仔粥,係打冷必點,蠔仔味好出,加小小胡椒粉,正呀,老實講今次食左就明白點解呢間店係屋企人之間甘出名😂
2018-11-02 361 views
一行四人去打冷,街坊小店, 抵食,好味。鹵水拼盤,夠味, 好多款式。半隻雞 65, 真心抵。 當然唔會好大隻。咸菜魚, 啲咸菜唔會太咸, 好有風味。注意⚠️ 呢款魚多骨架。春菜, 唔係常見菜式,有家鄉風味。
一行四人去打冷,街坊小店, 抵食,好味。

鹵水拼盤,夠味, 好多款式。

半隻雞 65, 真心抵。 當然唔會好大隻。

咸菜魚, 啲咸菜唔會太咸, 好有風味。
注意⚠️ 呢款魚多骨架。

春菜, 唔係常見菜式,有家鄉風味。

$60 (Dinner)