喺呢度食晏就食得多喇,今日一行三人嚟食吓晚餐先。我哋6:00嚟到,時間尚早,所以可以揀個靚位坐。餐廳光猛企理,係適合同朋友傾偈嘅地方。金沙炸魚皮($68):新鮮熱辣咁上枱。本身諗住鹹蛋黃醬比較漏,唔會食得晒,點知唔覺唔覺原來好快就食完。魚皮薄,脆。鹹蛋黃醬惹味。蝦多士($135有3件):多士炸得好脆,食落short short聲。多士夾埋隻鮮蝦一齊食,口感豐富(軟,彈,脆)蜜餞金蠔($180有3件):個人覺得金蠔用蜜餞嚟整係最夾。金蠔蠔味濃郁。配上甜甜地嘅蜜餞,令味道層次提升。生煎鹹魚肉餅($118有6件)拼荷葉包($28有4個):呢個必食!鹹魚味重,聞到都流口水。肉餅彈牙多肉汁,表面煎到脆脆地。配埋軟熟嘅荷葉包一齊食,平衡返鹹魚嘅鹹味。椒鹽黃花魚仔($188有6條):呢個好抵食。每條黃花魚仔都好新鮮嫩滑。魚仔炸得香脆,所以就算佢有啲骨仔其實都脆到可以咬碎到,唔怕哽到碎骨仔。冰梅骨($118):味道酸酸甜甜,幾開胃。骨嘅質量好,口感彈牙。炸芝麻流沙湯圓:芝麻餡好流心呀!正!不過大家食嘅時候要小心啲,哈哈.南瓜芋頭糖水:糖水煲嘅時間夠,材料入口即溶。味道清甜。呢度啲侍應服務態度好好,好有

南瓜芋頭糖水糖水煲嘅時間夠,材料入口即溶。味道清甜。

呢度啲侍應服務態度好好,好有人情味。所以間唔中就會嚟幫襯吓。

2024-03-16 355 views
朋友臨時相約吃晚飯,我們便選擇了雄館,幸好當日傍晚預約也可預留一張枱。到訪之前,先參考了其他食評,大致都是認為食物水準不錯,但服務態度有待改善。我哋到達之後,侍應們嘅態度出奇地友善,知道我們有小朋友特意開一壺水,同埋準備小朋友餐具,頓時感到很窩心。我們點子冰鎮鮑魚,燒BB鴿,黃金魚皮,冰梅骨,黃金蟹肉炒飯,小炒皇和一口反沙芋。冰鎮鮑魚真是鎮店之寶,微微嘅酒香,沾上芥辣豉油將鮑魚鮮味大爆發。BB鴿燒得香脆,用上荔枝柴火煙薰,每一口都很滋味。黃金蟹肉炒飯用料上乘,炒飯粒粒分明,每啖都有咸蛋黃的香味。小炒皇和冰梅骨不過不失。最後上菜的反沙芋加入葱頭,甜中帶有葱香,飽肚但不膩,十分好吃。

BB鴿燒得香脆,用上荔枝柴火煙薰,每一口都很滋味。

黃金蟹肉炒飯用料上乘,炒飯粒粒分明,每啖都有咸蛋黃的香味。

2024-02-27 426 views
侍應態度真係要改善,食物好味侍應態度差都唔會再有下一次乳鴿👍,雞👍,荷葉飯可以,蠔仔粥正常味道,芥蘭完全唔掂,蠔仔雞蛋仔👎可以不試,唔記得名醬骨都👌整得好冧鹹蛋炸魚皮,呢一個就係侍應態度關鍵之一一來到上枱已經見到咁碎即時話咁碎,當時係有個侍應幫我哋cut 蠔仔雞蛋仔,不過侍應扮聽唔到,我再講先話問下,之後侍應回來答今批係咁枱枱都係咁,我即時話「吓我頭先見到隔離唔係咁喎」,我即刻話要退,等一下陣另外一個侍應過嚟講係咪唔要,即答係唔要,個侍應大大聲話「我哋自己食咗佢」,講真句我理你點處理,你哋連-聲唔好意思都冇,咁嘅服務態度真係要改善一下,訂位時亦都強調佢哋係私房菜有好多特色嘅食物問我要唔要定我勉為其難你話係私房菜先至訂呢一個蠔仔雞蛋仔餅,基本上佢啲特色菜唔係十分之好特色囉同埋價錢真係比較貴嘅
侍應態度真係要改善,食物好味侍應態度差都唔會再有下一次
鹹蛋炸魚皮,呢一個就係侍應態度關鍵之一
2024-02-19
整體來講,野食係好有水準。但態度好差。侍應好串。首先,我都未坐定,佢已經係咁催落單,話有啲款係有限供應。我話我要等齊朋友,我另一個朋友到咗,佢又過嚟話如果要落單就快啲落,驚冇貨,我話要等埋朋友過嚟先。我哋一共有七個人。只係嚟咗兩個就吹落單。碟炸魚皮,得底個幾舊叫大小小,其他都同薯片一樣大小。咁我哋就同佢反映,個侍應冇理我哋,我哋再講多兩次,佢先至冇辦法理吓我哋,我哋要求取消,跟住就換咗一另一個侍應,過嚟好串話係咪唔要唔要?我地搭係,跟住佢話:唔要我留返俾自己食。態度勁差。其實我唔需要佢哋好殷勤嘅招待,我選擇留喺香港消費,代表我對你哋要求唔高,你木口木面係冇問題我預咗。但燶口燶面,講嘢寸嘴,扮聽唔到,就好難接受。雖然嘢係好食,但我以後都唔會再幫襯。生炸bb鴿,外皮脆得來肉汁好好保留,肉好嫩。黑醋骨肉好淋,醋汁調得剛好,醋味不會太重太搶。荔枝香煙燻雞外皮煙燻得好香,當然肉煮得剛好,不會嚡口。蠔仔雞蛋仔沒有驚喜,啫啫芥蘭煲完全冇鑊氣,冇咸香味,似就咁肉碎炒菜多啲。魚皮太碎沒有試,但就食咗一肚氣。還有荷葉飯,蠔仔粥都係唔錯。
整體來講,野食係好有水準。但態度好差。侍應好串。

2023-07-20 1270 views
雄館特式小廚是一家提供中國菜的餐廳,這裡的海鮮菜式尤其令人印象深刻,尤其是冰鎮鮑魚和椒鹽瀨尿蝦,讓人大開味蕾。餐廳的環境非常優雅,裝潢典雅,氣氛也非常舒適和放鬆。菜單上的選擇也非常豐富,除了中國菜的經典菜式外,還有各種海鮮菜式可以選擇,例如冰鎮鮑魚和椒鹽瀨尿蝦。我們點了一份招牌的炸乳鴿、蒸龍躉、以及冰鎮鮑魚和椒鹽瀨尿蝦。炸乳鴿外皮酥脆,肉質鮮美,口感豐富;蒸龍躉則是口感嫩滑,鮮味十足;冰鎮鮑魚鮮甜多汁,是一道非常開胃的菜式;而椒鹽瀨尿蝦則是炸得恰到好處,口感酥脆,味道十分美味。此外,他們的服務也非常好,服務員非常熱情友好,總是能夠及時地回答客人的問題,並且提供專業的建議和推薦。總體而言,雄館特式小廚是一家非常值得推薦的中國菜餐廳,他們的海鮮菜式尤其令人印象深刻,尤其是冰鎮鮑魚和椒鹽瀨尿蝦。如果你想要品嚐到道地的中國菜和新鮮美味的海鮮,不妨來這裡一試。

2023-06-21 823 views
幾特別,平時通常都係干炒牛河。。。未見過干炒安格斯牛肉炒蝦米腸,咁叫黎試下。。。點知出黎見到已經好香好有鑊氣。配料都好多。仲要有紫洋蔥。肥芽菜炒。。。食落仲正。。。味道夠同真係好香鑊氣牛肉都有口感。入味得黎食到牛味。。但我覺得腸粉先係靈魂。。腸粉係滑身既。。。食過一次。。我已愛上了干炒安格斯牛肉炒蝦米腸。。
2023-06-18 784 views
今日係一個落雨濕濕嘅星期日。去咗雄館食午餐。午市餐牌都有好多選擇。我哋兩個人,一個揀咗芝士海蝦脆麵,一個揀咗蠔仔肉碎湯飯。午餐(免加一)包咗老火例湯主食同埋熱飲。老火例湯今日係紅蘿蔔佛手瓜煲豬骨,味道清甜。飲品方面,我哋叫左一個熱檸檬水,另一個加咗$4要菊花茶。蠔仔肉碎湯飯 ($62+2芫荽)- 蠔仔好飽滿冇沙,有好多粒呀,仲要好有誠意咁有方魚喺入邊😋。因為我本身鍾意食芫荽,就試下問侍應又冇得加芫荽,侍應回覆我如果要芫荽只需加兩蚊就得,所以我就加左喇。呢個價錢食到咁高質嘅潮州嘢真係抵。芝士海蝦脆麵 ($85)- 我地叫咗個汁同個麵分開上。估唔到有五隻海蝦咁多。個芝士汁仲加咗紫洋蔥喺入邊。如果喺酒樓食一定唔止呢個價錢。我哋另外仲叫咗一個金沙炸魚皮($68)。上枱嗰陣仲好熱。好味。份量仲要好大碟。下次三個人share就好喇。因為平時返工都係喺呢邊,我問咗職員外賣有冇折,原來外賣午市套餐仲要有八折。之後一定會再幫襯😋
今日係一個落雨濕濕嘅星期日。去咗雄館食午餐。

午餐(免加一)包咗老火例湯主食同埋熱飲。

2023-06-01 1807 views
銅鑼灣美食林立,有唔少樓上小菜館臥虎藏龍,有一間非常好食,唔係睇openrice嘅話,未必識得搵呢😁大家想飲杯啤酒配靚仔小菜,或者一路睇波,記得試吓冰鎭鮑魚冰鎭鮑魚配上醬油和芥辣,味道清新又有層次感。鮑魚肉質彈牙,口感十分爽口。冰鎭更是讓整道菜色更加開胃,是道值得一試的美味佳餚。黃金炸魚皮這道黃金炸魚皮搭配鹹蛋黃醬,味道鮮美,令人難以抗拒。魚皮炸得酥脆,薄脆的口感讓人回味無窮。搭配濃郁的鹹蛋黃醬,更是讓整道菜色更加豐富。若想品嚐簡單美味的送酒小點心,要點這道的佳餚!荔枝茶香煙燻雞燻雞的肉質鮮嫩多汁,特別是雞髀肉,肉質更是細緻柔軟。荔枝茶的香氣瀰漫在整道菜色中,令人食欲大增。脂肪油香均勻,燻雞的皮入口時的口感酥脆,讓人回味無窮。整道菜色在味道上非常平衡,不會感到太油膩或太甜膩。一道十分特色的燻雞料理。賴尿蝦 凍食夏天熱辣辣,啱晒凍食賴尿蝦,這道菜品我感到非常滿意。首先,這道菜品的口感非常豐富,賴尿蝦多汁鮮甜,加上上邊香蔥、蒜頭、芫荽等香草調味,讓人一口接一口地想品嚐。其次,這道菜品的份量十分足夠,賴尿蝦大大隻,讓人吃得非常過癮。而且這道菜品的泰式青醬酸甜辣味道非常好,讓人的味蕾得到了很好

鹹蛋黃金魚皮

黃金炸魚皮
荔枝熏雞

荔枝茶香煙燻雞

賴尿蝦 凍食
夏天熱辣辣,啱晒凍食賴尿蝦,這道菜品我感到非常滿意。首先,這道菜品的口感非常豐富,賴尿蝦多汁鮮甜,加上上邊香蔥、蒜頭、芫荽等香草調味,讓人一口接一口地想品嚐。其次,這道菜品的份量十分足夠,賴尿蝦大大隻,讓人吃得非常過癮。而且這道菜品的泰式青醬酸甜辣味道非常好,讓人的味蕾得到了很好的刺激。非常美味的菜品,非常推薦!
香煎馬友

香煎馬友魚
馬友魚的肉質非常鮮嫩,經過煎煮之後,散發出一股誘人的香氣。這道菜品的魚骨比較多,大家在享用的時候一定要小心。我覺得這道菜品的份量也很足夠,一邊送啤酒,一口食煎魚,讓人吃得非常過癮。
靚靚茶葉
鹹蛋黃金魚皮
荔枝熏雞
香煎馬友
靚靚茶葉
  • 荔枝茶香煙燻雞
  • 鹹蛋魚皮
2023-05-30 476 views
雄館特式小廚 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心7樓預訂手工菜,要早三日預訂,做工精良,性格比高,有好多創新做法,食落新鮮感十足。老闆係水上人家,處理海鮮🦞係一流。親民嘅服務態度好親切,食得好舒心。金沙炸魚皮以魚皮炸製並撒上黃金蛋黃,口感酥脆,帶有獨特鹹香,入口帶甜,非常適合作為開胃菜或下酒菜。冰鎮鮑魚新鮮的鮑魚用酒預先煮熟,原隻冰鎮送上,口感爽脆,清新怡人,可配芥末提升口腔刺激感,是夏日飲食中的絕佳選擇。荔枝茶香煙燻BB鴿嫩滑的鴿肉搭配荔枝茶的煙燻味和淡淡的甜味,焦香的外皮,齒頰留香。糯米炒虎蝦以新鮮大隻的虎蝦和糯米炒製而成,口感彈牙,味道鮮美。糯米的粘膩感和虎蝦的鮮甜味相得益彰。姬松茸燉螺頭雞腳湯湯汁濃郁,味道鮮美,零味精老火湯,健康滋潤。菜乾豬肺湯豬肺的口感軟嫩,菜乾腍滑,零味精老火湯,健康滋潤,常飲佳品。山渣水口感清淡,帶有酸甘甜味。山渣富含維他命C和膳食纖維,對身體有益,非常適合在夏季飲用。菊花水口感清香,具有涼爽解渴的作用。菊花具有清熱解毒、鎮痛的功效,消滯解渴。番薯糖水口感甜美,具有滋潤養顏的功效。
雄館特式小廚 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心7樓

荔枝茶香煙燻BB鴿

糯米炒虎蝦

姬松茸燉螺頭雞腳湯

湯汁濃郁,味道鮮美,零味精老火湯,健康滋潤。

菜乾豬肺湯

山渣水

菊花水

番薯糖水

口感甜美,具有滋潤養顏的功效。
2023-05-30 275 views
今日同屋企人食飯 爸爸非常喜歡食潮州菜就帶佢嚟到位於渣甸坊嘅樓上餐廳雄館特色小廚餐廳裝修風格普通,不過勝在座位夠晒闊落,兩個人坐二人台非常舒服首先梗係叫個招牌菜冰鎮鮑魚 一人一隻 鮑魚size夠晒巨型 可以肉眼睇到洗得非常乾淨 成隻白雪雪 上菜時,仲有個鮑魚殼打卡影相啱晒呀 夠晒豪氣 鮑魚鮮味十足,爽口彈牙,而且仲有淡淡的海水味 一隻都唔夠喉呀招牌一夜鮮 佢係馬友魚,我哋揀咗乾煎 新鮮嘅馬友 經過醃製後 再拎去煎 外皮煎得非常香脆 入面魚肉嫩滑 仲要有一絲絲黃油滲出來 油香十足鐵板龍躉片 醬汁味道非常香濃 鐵板令到成個菜式更加惹味 龍躉夠晒新鮮 原味十足

2023-05-29 238 views
朋友又有好介紹,呢間粵菜樓上店雄館特色小廚非常有水準,夠鑊氣,有技巧,分量又足。朋友幾鍾意食炸魚皮,嘩,呢度嘅金沙炸魚皮,只係$68,極大的,上菜仲熟的,即炸即起,非常脆,有蛋黃香。熱辣辣之後,來個涼涼哋的冰鎮鮑魚 $78兩只,點Wasabi食,夠刺激,好辣!蒸鹹鮮馬友一夜情又係正!時價$238一保,因為肥美所以好值,馬友雖然唔係活游水,但其實魚油豐富,淡淡都滑溜,廚師又蒸得好,汁都好好味。煙燻BB鴿, 一只$68,兩個人分,本來招牌係荔枝茶香煙燻雞,但因為我哋只得兩個人,所以介唔我哋食煙燻夾,服務貼心,好香,味道得。最後食潮式糖醋麵 $118,當作鹹或者甜食都得,夠脆,唔乾,醋香,粒粒砂糖口感好好.興之所在,啤啤佢!

興之所在,啤啤佢!

2023-05-27 199 views
朋友最近新店開張搵個地方賀下佢 上網搵到呢間私房菜選擇都幾多 而且仲有新鮮海鮮🦀二話不說就卜左❣️冰鎭鮑魚 $78/隻鮑魚大隻又彈牙 而且冰鎮低溫提升鮑魚口感 令彈牙程度更上一層樓冰底冷盤夏天極消暑 呢個天氣食真係啱晒❣️金沙炸魚皮 $68之前去新加坡食過就愛上鹹蛋炸魚皮 塊塊沾滿鹹蛋碎好金好吸引🍳聞落去鹹香味極重 而且即炸好香脆 索索聲好過癮 做餐前小食真係過癮❣️煙燻BB鴿 $68雖然話就話係鴿BB 但拎起見到原來肉都唔少用茶樹枝燒紅再煙燻鴿肉 慢煮方式更加令茶香味完全滲入肉內 肉嫩香濃估唔到有驚喜❣️煎梅菜肉餅 $108 + 四個荷葉包 $20梅菜肉餅煎至脆皮 梅菜夾心鹹香爽脆肉餅仍然細膩充滿油光 店員推薦將肉餅夾喺刈包一齊食 鬆軟不黏牙好似burger咁 肉餅油份滲透包皮 比起平時撈飯食更有特色❣️鹽焗奄仔蟹 $428朋友嚟過推薦我哋嗌海鮮 話好生猛新鮮老闆介紹今日啲蟹好新鮮好正 大大隻蟹入面膏肉比例足足有成2:1 用匙羹不嚟食好爽 細膩綿密嘅膏充斥着成個口腔 配上普洱茶超match 肉質鮮甜充滿海水味 微鹹香越食越過癮

❣️冰鎭鮑魚 $78/隻

煙燻BB鴿
煎梅菜肉餅
四個荷葉包
2023-05-25 200 views
當我們步入餐廳時,一股濃郁的香氣撲鼻而來,讓我瞬間感到飢腸轆轆。餐廳內部環境十分熱鬧,人聲鼎沸,有著令人輕鬆愉快的氣氛。店員熱情地招呼我們,邊向我們介紹菜品邊為我們送上了茶水。金沙炸魚皮$68首先上桌的是金沙炸魚皮,外脆內軟,沾著厚重的鹹蛋黃味,讓人吃了嘴巴裡直冒著誘人的香味,脆脆的口感如零食般,配上啤酒更是一絕,炸魚皮份量也相當多啊。冰鎮鮑魚$78@接下來是冰鎮鮑魚,兩件熟的冷盤鮑魚放在有冰塊的碗裡,可以保持冷溫,它的口感脆嫩爽彈,鮮甜美味,口感十足。煙燻BB鴿$68當煙燻BB鴿被端上桌時,我們馬上就被它煙燻的香味所吸引。它的口感酥脆,充滿著燻煙的味道又帶鹹香,讓人忍不住一口接著一口的吃。鹽焗奄仔蟹$428奄仔蟹當造,蟹膏十分豐盛,當然要趁這時吃它了,以鹽焗做法來帶起奄仔蟹的鮮甜味,新鮮度十分高,蟹肉肥嫩鮮甜,最重要是它的蟹膏很香濃惹味,大推。煎梅菜肉餅配荷葉包$128最後上桌的煎梅菜肉餅配荷葉包更是給我們留下了深刻的印象。肉餅加了梅菜,吃起來不油膩,煎香了口感香濃,而荷葉包質感柔軟,裹住的肉餅吃味道令人有驚喜,很特別又有風味的一道創意料理。

金沙炸魚皮$68

冰鎮鮑魚$78@

煙燻BB鴿$68

鹽焗奄仔蟹$428

煎梅菜肉餅配荷葉包$128
2023-05-25 891 views
過黎銅鑼灣呢邊同舊同事食飯,由於銅記實在太多人,想靜靜食返一餐,好好同舊同事聚舊,於是過黎渣甸中心,搵到「雄館特式小廚」呢間特色中菜館,最後竟然盡享了鬧市私藏的中式好滋味 😍😍呢日我地叫左冰鎭鮑魚($78一隻)、金沙炸魚皮($68)、煙燻BB鴿($68),以及糯米炒蟹(時價$328)。冰鎭鮑魚🦪🦪將新鮮的鮑魚烹煮後放入冰塊中冷卻,令它的肉質更緊實,口感更清爽,並且去除鮑魚的腥味,使其肉質更鮮嫩。冰鎭鮑魚有著柔軟滑嫩的口感和鮮美的味道,讓人忍不住一口接一口地品嚐。金沙炸魚皮🐟🐟魚皮裏上麵粉和咸蛋黃醬後,炸至金黃酥脆。它的口感非常獨特,炸得非常薄身,酥脆可口,但仍具有魚皮香味和嚼勁,容易入口。煙燻BB鴿🕊️🕊️將BB鴿經過醃製後,再用煙燻的方式進行燒烤,食得出師傅掌握很好的時間和火候,使其肉質更鮮嫩、香脆、入味。煙燻BB鴿除了肉質鮮美外,還有淡淡的煙燻香氣,讓人一吃難忘。糯米炒蟹🦀🦀將螃蟹切成小塊,然後加入適量的調味料和糯米一起翻炒,令糯米和螃蟹的鮮味充分融合,味道更香醇。糯米飯炒得非常乾爽,不會硬得黐牙或軟得黏糯,有油香而不膩,口感豐富、味道鮮美,非常值得一試👍🏻👍🏻雄館特式小廚地址:銅鑼灣

冰鎭鮑魚🦪🦪

金沙炸魚皮🐟🐟

煙燻BB鴿🕊️🕊️

糯米炒蟹🦀🦀

雄館特式小廚
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心7樓
2023-05-23
$300 (Dinner)
  • 冰鎮鮑魚
  • 生炸BB鴿
  • 糯米炒蟹
  • 鹹蛋魚皮
呢間餐廳由蜑家三兄弟承傳水上住家菜,咁有heart,當然要支持下。金沙炸魚皮魚皮香脆不油膩,附著呈流沙狀態嘅鹹蛋黃醬,鹹香味濃郁,唔怪得差不多每枱都有叫呢款小食!冰鎮鮑魚鮑魚口感爽滑彈牙,size有半隻手掌咁大,冰鎮成為冷盤可以消暑,食落醒神又開胃,點上Wasabi豉油,增添了日式嘅風味。蠔仔雞蛋仔雞蛋仔嘅餡料,而家越來越多款式,但係多數都係甜嘅,呢間餐廳竟然研發到加入蠔仔,怕少少腥,就可以點魚露同Wasabi。比起平時嘅蠔餅會冇咁油膩,而且每粒雞蛋仔都有蠔仔,冇揾笨。豉油王細花竹蝦 每隻蝦蝦味濃,又鮮甜,食到少少蝦膏。用腸粉墊底,掛鼓油汁力強。我覺得唔想食麵/飯,叫呢款做主菜都可以。煎咸鮮馬友口感似食緊香煎小黃魚,但魚皮更脆卜卜,魚肉的鮮味更突出帶有鹹香的味道,不算多骨,又大條,所以好多肉食。荔枝茶香煙燻雞一上枱已經散發着濃烈嘅荔枝茶煙燻香味,食落有驚喜,雞肉紮實嫩滑又juicy,雞皮脆卜卜,有豐富的層次。

蠔仔雞蛋仔

豉油王細花竹蝦