銅鑼灣既雄館特式小廚好多特別item, 非常花心思,各種創意的菜式,睇見都好想試!冰鎮鮑魚是特式小廚最受歡迎的菜式之一,口感極為清爽彈牙,同時帶有豐富的鮮味, 醃製得好入味,真係回味無窮。金沙炸魚皮炸至金黃,香脆感出哂黎。除了它的外觀十分吸引人外,味道帶咸香感亦帶點沙沙咸蛋黃香,好出色!煎鹹鮮馬友似乎是一道簡單的菜式,但卻不是每個廚師都能做出絕佳的口感,肉質表層夠香脆,魚肉為實肉幾香身!將鹹鮮的味道完美融合,搭配上一杯冰涼的啤酒,一絕!荔枝茶香燻雞經過特別的煙燻處理,煙燻後的味道甜中帶煙燻香,讓雞肉充滿了獨特的果香和茶味,皮脆肉嫩。豉油王吊筒魷魚由新鮮的魷魚製成,柔軟富有彈性的魷魚, 再配泰式青醬,辣椒油,更加增強魷魚鮮味!整體菜式多款又特別,都幾推介!
銅鑼灣既雄館特式小廚好多特別item

, 非常花心思,

各種創意的菜式,睇見都好想試!

冰鎮鮑魚是特式小廚最受歡迎的菜式之一,口感極為清爽彈牙,

同時帶有豐富的鮮味, 醃製得好入味,真係回味無窮。

搭配上一杯冰涼的啤酒,一絕!

荔枝茶香燻雞經過特別的煙燻處理,煙燻後的味道甜中帶煙燻香,

讓雞肉充滿了獨特的果香和茶味,皮脆肉嫩。

豉油王吊筒魷魚由新鮮的魷魚製成,柔軟富有彈性的魷魚,

再配泰式青醬,辣椒油,更加增強魷魚鮮味!
整體菜式多款又特別,都幾推介!
2023-05-16 684 views
星期二同🤓同事去咗銅鑼灣食晚餐,係Openrice揾到呢間樓上海鮮私房菜「雄館特式小廚」!😋我哋兩個為食🐷點咗以下餐點。。。1️⃣冰鎮鮑魚$156鮑魚大大隻,啖啖肉,冰鎮過後更鮮又更爽更甜。👍🏻2️⃣🐟蒸鹹鮮馬友$238(需預訂)馬友用大量薑蔥去蒸,味道鮮甜,肉質嫩滑,鹹度適中,送飯一流。👍🏻3️⃣🦪🧇雞蛋仔蠔餅$118(需預訂)呢個組合好有創意,雞蛋同蠔仔味道意外地好夾。每一粒雞蛋仔都有蠔仔,侍應幫我哋用刀叉嚟來切開雞蛋仔,感覺上好有儀式感,仲有兩款醬汁可以點,分別係青芥辣沙律醬同魚露,原味最好味,心機小菜,必食推介。👍🏻4️⃣🦀🍚黃金蟹肉炒飯$118賣相好靚,炒飯炒到粒粒分明,仲要加埋鹹蛋黃、蟹肉、蟹籽,口感層次豐富,好好味。👍🏻5️⃣🐟金沙炸魚皮$68熱辣辣咁上碟,魚皮炸到香脆可口,鹹蛋黃平均鋪滿係每一塊魚皮,齒頰留香。🤤一定要叫👍🏻每人附送一磚夠薑蕃薯糖水!🍠💕下次想品嚐佢哋嘅特式創意小菜!😋

我哋兩個為食🐷點咗以下餐點。。。

1️⃣冰鎮鮑魚$156
鮑魚大大隻,啖啖肉,冰鎮過後更鮮又更爽更甜。👍🏻

2️⃣🐟蒸鹹鮮馬友$238(需預訂)

3️⃣🦪🧇雞蛋仔蠔餅$118(需預訂)

4️⃣🦀🍚黃金蟹肉炒飯$118

5️⃣🐟金沙炸魚皮$68

每人附送一磚夠薑蕃薯糖水!🍠💕

下次想品嚐佢哋嘅特式創意小菜!😋
2023-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 冰鎮鮑魚
  • 蒸鹹鮮馬友
  • 黃金蟹肉炒飯
今日黎到銅鑼灣搵食女朋友喜愛小菜就帶左佢黎呢間中菜小館試下餐牌有好多選擇,有傳統菜,亦有餐廳特色菜全部都好吸引金沙炸魚皮魚皮炸至金黃酥脆咬一口,脆皮與魚皮的口感層次分明讓人欲罷不能搭配上濃郁的咸蛋黄,鹹香中帶著微妙的甜味,讓這道菜更顯豐富多彩冰鎮鮑魚以新鮮的鮑魚為主角,經過精心處理後,呈現出飽滿的質感佐以特製的醬汁,鮑魚的味道更顯鮮美每一口都能感受到鮑魚Q彈的口感,冰鎮的處理更讓人在炎熱的天氣感受到一絲清涼。荔枝茶香煙燻雞荔枝茶香煙燻雞是一道具有創意的菜品。雞肉經過煙燻後,帶著濃郁的茶香,再加上荔枝的甜美,讓雞肉散發出獨特的風味。雞肉質地柔嫩多汁,入口即化,讓人回味無窮。椒鹽骨椒鹽骨是一道具有中國南方風味的菜品。選用優質的豬肋骨,外層裹上椒鹽粉,經過精心烹調,骨肉中散發出獨特的香氣。椒鹽的味道恰到好處,不會過鹹,卻令人回味無窮。咬上一口,肉質鮮嫩多汁,香氣四溢。清湯蝴蝶牛腩煲蝴蝶牛腩煲是一道充滿滋味的湯品。選用蝴蝶牛腩這一部位的肉,肉質肥瘦相間,燉煮後更顯柔嫩。清湯炖煮,湯頭鮮美濃郁,喝上一口,能感受到牛腩的鮮美與溫暖的湯汁交織在一起,為整道菜品增色不少
今日黎到銅鑼灣搵食
女朋友喜愛小菜就帶左佢黎呢間中菜小館試下

餐牌有好多選擇,有傳統菜,亦有餐廳特色菜
全部都好吸引

金沙炸魚皮

魚皮炸至金黃酥脆
咬一口,脆皮與魚皮的口感層次分明
讓人欲罷不能

冰鎮鮑魚

以新鮮的鮑魚為主角,經過精心處理後,呈現出飽滿的質感
佐以特製的醬汁,鮑魚的味道更顯鮮美

荔枝茶香煙燻雞

椒鹽骨

清湯蝴蝶牛腩煲

2023-05-08 205 views
為了提早慶祝母親節,預約了這間中菜館.菜式很多,花多眼亂😂💠荔枝茶香煙薰雞 半只 $188味道清香爽口,帶有荔枝茶的獨特香氣和味道,加上煙薰的口感,讓人一吃難忘。荔枝茶使熏雞的味道更加豐富多樣,口感鮮美,且不膩口☺️熏雞的醃料也會使得雞肉更加入味,口感更加鮮美。💠 金沙炸魚皮 $68味道咸香酥脆,炸魚皮表面均勻地裹上了一層金沙色的調料,經過炸制後,金沙調料在魚皮上形成了一層酥脆的外皮,配啤酒飲絕配👍🏻👍🏻味道咸香可口,嚼起來口感酥脆.💠冰鎮鮑魚 $156/2選用新鮮的鮑魚,味道鮮美清爽,口感爽脆,鮑魚本身就是一種口感脆嫩、味道鮮美的海鮮食材,經過冰鎮處理後,更加清爽香甜😍💠椒鹽鮮魷 $88炸至金黃酥脆.味道香酥可口,口感鮮嫩😚椒鹽調味料能夠使得鮮魷更加入味,增加了食慾,而且因為是炸制的,外層的酥脆口感和裡面的鮮嫩口感形成了很好的對比,非常適合當做下酒菜👍🏻👍🏻💠蒸咸鮮馬友 $238配以姜絲以清蒸方式烹制而成,蒸咸鮮馬友的味道清鮮爽口,鮮美可口,鮮馬友魚肉質鮮嫩,加上姜絲清蒸後味道更加鮮美、清淡。魚肉的嫩度得以保留,口感細緻柔軟,不膩口.
為了提早慶祝母親節,預約了這間中菜館.菜式很多,花多眼亂😂

💠荔枝茶香煙薰雞 半只 $188

💠 金沙炸魚皮 $68

💠冰鎮鮑魚 $156/2

💠椒鹽鮮魷 $88

💠蒸咸鮮馬友 $238
2023-05-04 178 views
今日同一班朋友去銅鑼灣食飯, 大滿足!!黃金炸魚皮。一口咬下,薄身既魚皮極脆身, 魚香和咸蛋黃的味道彷彿在競爭, 但卻和諧相處,令人愉悅無比。配上ASAHI啤酒,炸魚皮絕對是佐酒小食的最佳搭檔。冰鎮鮑魚。鮑魚SIZE 好大,保留了鮑魚的鮮味和嫩度,一口咬下,口感豐富且帶有鮮美的鮮甜味。豬肺燉湯,沒有多餘的調味料。整道湯品味濃郁卻不膩口,品嚐到清甜的菜乾味及豬肺的鮮味,清甜且舒服螺頭花膠燉湯, 花膠的肉質細嫩,豐富的膠質帶出味道,一壺燉湯中夾著螺頭、入口后滑嫩和煦,甜中帶鹹的湯底細膩芳香,讓人無法忘懷。煎咸鮮馬友魚,超大的馬友魚外層煎到酥脆帶有微微焦香,内里仍然是鮮美嫩滑,一口咬下那層外皮炸得酥脆,也沾上了透亮酱油,入口回味甚佳。雞蛋仔蠔餅是這裡的招牌菜之一,一口咬下f脆脆的口感,配上強烈的鹹甜味,搭配淡淡的芥茉醬,更加突顯出蠔餅特有的鮮味。沙茶芥蘭炒牛肉,感受不同芥蘭配上特製沙茶醬的炒牛肉,一切剛剛好,甜、鹹、辛辛、香滑滑爽爽
今日同一班朋友去銅鑼灣食飯, 大滿足!!

2023-05-03 148 views
午飯時間,跟朋友去咗渣甸中心覓食,一入到門口,估唔到咁多人,睇黎係唔錯嘅午飯選擇🤔🤔午市特色套餐,選擇都有好幾頁,應有盡有,而且價錢唔算貴喎!已經包咗例湯同埋飲品,仲有唔少靚食材,好似龍躉,黑豚肉,安格斯牛肉,似乎幾高質👍🏼👍🏼環境算係幾乾淨座位唔會太迫,一班人嘅話,仲有大圓枱添例湯清甜,應該冇落味精👍🏼自製菊花水,唔算冰凍,涼浸浸,幾清新,又唔會太甜👍🏼懷舊鴛鴦炒飯賣相靚仔,份量都幾多!醬汁濃稠蕃茄味嗰一邊酸味都幾突出,有一絲絲洋蔥,幾開胃。至於白色個面,有蝦仁、菇🍄如果鹹香味重手少少,相信會更加惹味😎😎籠仔荷葉龍躉蒸飯/蝦米腸第一次食,揀咗蝦米腸做底,非常吸引!龍躉魚件都算幾厚身,唔會太咸,味道唔錯。不過有骨,要小心啲食。魚上面有好香嘅蒜蓉汁,滲晒落啲腸粉度,再加埋啲蔥花,滑溜又惹味👍🏼整體嚟講,感覺唔錯,既然午餐有咁多選擇,下次再試其他款式先🤤🤤

環境算係幾乾淨
座位唔會太迫,一班人嘅話,仲有大圓枱添
例湯清甜,應該冇落味精👍🏼
自製菊花水,唔算冰凍,涼浸浸,幾清新,又唔會太甜👍🏼

懷舊鴛鴦炒飯
賣相靚仔,份量都幾多!
醬汁濃稠
蕃茄味嗰一邊酸味都幾突出,有一絲絲洋蔥,幾開胃。
至於白色個面,有蝦仁、菇🍄
如果鹹香味重手少少,相信會更加惹味😎😎

籠仔荷葉龍躉蒸飯/蝦米腸
第一次食,揀咗蝦米腸做底,非常吸引!

2023-04-23 164 views
Event 慶功, partner 同teamate 不拘束開放話題飯局😆 友人訂枱。 一間好不拘小節嘅小店, 店員好好玩, 好講得好講得小( 我唔知其他客係唔係, 不過對我地係 ) 。上到去介紹訂左嘅菜單, 當日有個奄仔蒸 糯米飯, 推介試試, 由於奄仔唔算當做, 合格有找嘅味道, 蝦多士好食, 新派一點嘅食法( 自己去試, 唔識講 )。菜乾燉豬肺我幾鍾意😆可能因為我廢...... 手打炸蟹鉗我都係鍾意啲老店多2啲, 不過ok 嘅。荔枝茶香薰雞真係要試下香港唔多做, 我覺得幾正。其他普通嘢飛晒佢✈️✈️✈️最後來過反沙竽好乾身, 芋頭好粉好棉。當夜飲飽食醉, 吹水又吹到過晒底線😆, 幾好玩。總括而言, 呢間可以叫古舊菜, 用新啲嘢方法做嘅小店, 拋開小時候去飲嘅口味去試會有驚喜。
菜乾燉豬肺我幾鍾意😆可能因為我廢......
最後來過反沙竽好乾身, 芋頭好粉好棉。
當夜飲飽食醉, 吹水又吹到過晒底線😆, 幾好玩。
  • 荔枝茶香煙燻雞
2022-12-28 1062 views
呢間餐廳可以堪稱上「性價比之王」!如果你想食完一肚氣,不妨一試格局似是深水埗上樓大排檔,地方極為狹窄!伙記招呼惡劣感覺似要屈客食貴價海鮮功夫菜,沒有事先預訂則是長期黑面!小菜份量非常少,味道也不值餐牌上標示的價錢,總之呢間餐廳——無下次!Awful experience! If you are looking for a restaurant that can trigger your anger and make you moody, don’t hesitate to try this restaurant! Forcing customers to order the ‘overpriced’ seafood, if you are smart enough not ordering those food, they will just wear a scowl on their faces! With that terrible service and overpriced food, I will definitely not going back again!
呢間餐廳可以堪稱上「性價比
之王」!
如果你想食完一肚氣,不妨一試
格局似是深水埗上樓大排檔,地方極為狹窄!伙記招呼惡劣
感覺似要屈客食貴價海鮮功夫菜,沒有事先預訂則是長期黑面

2022-12-23
Celebration
Birthday
2022-11-14 1062 views
小小店舖,但就有一種溫暖嘅感覺!睇到OpenRice有關此店service嘅負評,今晚體驗過後想為店作平反!店員好友善又helpful,出菜又快,碟碟餸都熱辣辣,連一向甚有要求嘅媽媽都大讚👍🏻我們叫了潮式蠔餅,通菜炒鮮魷魚,及椒鹽排骨。潮式蠔餅夠正宗👍🏻 通菜炒鮮魷,魷魚好嫩,味道啱啱好👍🏻 椒鹽排骨,好香口又好有肉味👍🏻

2022-11-14
$160 (Dinner)
2022-11-13 1043 views
早一星期訂枱 老闆事先細心喺whatsapp介紹有咩特式菜幫我安排好哂 🎃蠔仔雞蛋仔將兩款香港特色小食 蠔餅加雞蛋仔合體以為咸味雞蛋仔會怪怪原來唔係喎每粒雞蛋仔都有蠔仔 仲漲卜卜添 🎃生炸BB鴿BB鴿皮香脆身多肉嫩口 🎃砵仔焗魚腸懷舊菜式做法繁複仲要好味真係買少見少要好好珍惜蛋焗得剛剛好無過老仲有少少脆邊🎃豉汁蒸白鱔我相信老闆同海鮮檔嘅老闆應該關係好好呢度嘅海鮮食落都知新鮮白鱔肉質鮮甜結實唔會好梅魚汁可以撈一碗白飯🎃椒鹽斑馬賴尿蝦賴尿蝦大大隻又多膏咬落去啖啖肉呀少少辣好惹味
早一星期訂枱

砵仔焗魚腸
豉汁蒸白鱔
椒鹽斑馬賴尿蝦
2022-10-10 914 views
今日第一次幫襯。戶戶送外賣程式order 。送來不算慢,大家銅鑼灣區,用腳行不到十分鐘距離。同事冇望價錢,見寫小食,就叫左個「辣味花甲」來到打開,全公司嘩然!真係好驚世,得個幾粒花甲,重要SIZE細過炒蜆唔新鮮,有沙,有味不再話下,再望望張單,承為$168!打去間餐廳,問下,係咪搞錯?$168蚊, 得到咁待遇?餐廳接電話,大大聲話,係呀,係收168,堂食一百四十幾!你外賣重要加多外賣成本價!下?再問,係咁細隻咩?答 : 係咁細!係咁架啦!已經唔係錢唔錢問題,我當我地蠢,冇望真餐牌,但係一碟小食 168 ,我唔係食唔起!而係覺得自己做左水魚!街市花甲大大隻過佢送來的,70蚊斤,你間餐廳握左幾多,你自己問下個良心。生意再難做都唔應該係咁做。由其個客服,回答問題,真係好似我欠左佢咁。好正。多謝你雄館,我唔知你幾勁 唔識欣賞。
今日第一次幫襯。戶戶送外賣程式order 。
送來不算慢,大家銅鑼灣區,用腳行不到十分鐘距離。
同事冇望價錢,見寫小食,就叫左個「辣味花甲」
唔新鮮,有沙,有味不再話下,再望望張單,承為$168!
打去間餐廳,問下,係咪搞錯?
$168蚊, 得到咁待遇?
下?
再問,係咁細隻咩?答 : 係咁細!係咁架啦!
生意再難做都唔應該係咁做。
由其個客服,回答問題,真係好似我欠左佢咁。好正。

多謝你雄館,我唔知你幾勁 唔識欣賞。
辣味花甲
2022-10-10
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$514 (Lunch)
  • 太失望 有野好推介
2022-09-14 825 views
朋友帶路去食蜑家菜,響銅鑼灣樓上舖,吾使上艇仔都可以食到水上人特色風味小菜,我哋叫咗:❣️金沙炸魚皮❣️冰鎮鮑魚❣️胡麻茄子❣️荔枝茶香煙燻雞❣️豉油皇中蝦❣️蒸咸鮮馬友魚❣️麻辣花甲❣️紅燒豆腐❣️辣子豬大腸❣️鴛鴦炒飯❣️蒜蓉粉絲蒸勝瓜❣️干炒牛河❣️反沙芋粒❣️飯後甜品送蕃薯竽頭糖水呢度地方唔大,裝修簡潔,老闆好熱情招呼態度好,提醒我地有D特別菜式同海鮮最好預早一日預訂😋😊❤️Happy dinner night❤️#salteggfishskin

❣️金沙炸魚皮

2022-09-13
Dinner
  • 冰鎮鮑魚
2022-07-23 726 views
垃圾的服務態度,遲早關門👎🏻👎🏻👎🏻,伙記的語氣奇差,如果是老闆或股東,我對其他股東擔心,就算你的食物幾好,有這些人在店內,肯定劣評如潮,所以忠告大家不要去這餐廳,只會一肚氣的走👎🏻👎🏻👎🏻
2022-07-23
Lunch
2022-05-09 1840 views
2022年5月8日 陰雄館特式小廚銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心7樓餐廳之前都食過好多次, 水準一定有, 不過咁耐以黎都未同過屋企人黎試, 今日母親節特意帶佢地試試脆皮炸大腸 $98大腸炸得好乾身好脆口, 食落車d 都唔油膩, 而且有膻味, 中意食大腸ge 朋友唔可以錯過!椒鹽九肚魚 $58九肚魚起左骨啖啖肉, 唔好以為$58 得好少, 我地4個人都好夠食🤤 而且唔會過咸, 香口得黎arm arm 好, 正👍🏿蒜蓉粉絲蒸扇貝 $272海鮮類都係時價, 想食咩海鮮可以叫餐廳一早留定☺️ 扇貝超大隻好鮮甜, 配埋蒜蓉粉絲真係冇得輸😍好味到連汁都飲埋涼瓜龍躉頭腩煲 $188上枱個陣仲滋滋聲, 超香口惹味, 如果有白飯就一流🤩黃金蟹肉炒飯 $98又係另一樣必食, 蟹肉份量好足, 而家係新鮮蟹肉老闆即日拆, 飯粒炒到粒粒分明, 呢個飯真係次次黎都要叫一碟呢🥰潮式糖醋面 $108所以呢個面由細都食到大, 兩面黃成日聽人話唔係咁易整(但睇落好易咁), 多數潮州食店先有得食, 媽媽見到有即刻臨時加返碟黎試😜 面底煎到好香脆, 不過入口咸左d ? 餐廳職員仲好貼心教你一定要落左糖先再落醋, 食落個感覺會唔同
2022年5月8日 陰

雄館特式小廚
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心7樓

脆皮炸大腸 $98

椒鹽九肚魚 $58

蒜蓉粉絲蒸扇貝 $272

涼瓜龍躉頭腩煲 $188
上枱個陣仲滋滋聲, 超香口惹味, 如果有白飯就一流🤩

黃金蟹肉炒飯 $98

潮式糖醋面 $108
所以呢個面由細都食到大, 兩面黃成日聽人話唔係咁易整(但睇落好易咁), 多數潮州食店先有得食, 媽媽見到有即刻臨時加返碟黎試😜 面底煎到好香脆, 不過入口咸左d ? 餐廳職員仲好貼心教你一定要落左糖先再落醋, 食落個感覺會唔同😯

反沙芋粒 $98
呢個又係功夫菜, 到餐廳ge 時候職員已經問我地要唔要留碟反沙芋, 話已經得返一碟(我咁聰明梗係一早留左la 😂)所以如果大家想食記得book 枱個陣/一到餐廳就好留定, 因為真係好好食🥹
一共有12粒, 粒粒都炒到好脆, 仲有蔥油香, 真係好食到唔識形容🙈

最後餐廳仲送左我地一人一碗南瓜芋頭糖水, 好味得濟唔記得影相已經飲曬lu😂

最後屋企人都好滿意, 已經book 定枱下星期六又同男朋友再食過😂
2022-05-08
$250 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 黃金蟹肉炒飯
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2021-12-15 1429 views
這次是第一次光顧比我預期中的差,慕名而來的是為了他頗有特色蠔仔雞蛋仔,但是出來的效果不似預期,沒有雞蛋仔一般的鬆脆。其次是西蘭花炒帶子,帶子炒得過熟一點也不值這個價錢。再談服務態度除了相信個個是老闆外(幾親民),眼鏡服務員小姐的態度就是一個催趕客人下單,我們一行數人椅子也未坐得好就說要咩要咩☝🏼這樣餘下幾多數量那樣餘下幾多幾多,好像一點也沒有自己選擇的權利。相信在今時今日的服務態度,應該有所改善才能令舖頭進步。就算幾出名幾有知名度也可能因一些員工而倒退
就算幾出名幾有知名度也可能因一些員工而倒退