2018-04-06 97 views
放工約左表姐去荃灣食秘,但去到門口,見條比平時仲長,大肚婆唔餓得,就入左隔離的Hygge。其實係飲食男女見過呢間餐廳的介紹,老板的故事都好勵志,咁就趁機會試下。 餐廳檈底幾高,座位好闊落,坐得好舒服下。DinnerMenu選擇都頗豐富,最後決定左食個飯同埋個脆皮豬。 包先上,烤得香脆,搽牛油就夠。餐湯的蟹肉南瓜湯鮮甜,啖啖蟹肉好足料。 要左個温泉蛋炒雜菌。松露味道好香,温泉蛋夠流心。一向都鍾意食菇,所以撈埋個蛋汁,啲菇變得好滑,好食。 表姐話想食飯,個飯啱佢口味,因為好creamy,食落口有奶香,啲飯都夠粒粒分明。 最驚喜係個西班牙脆皮豬,一來分量好多,二來係啲皮好脆好脆,但啲肉仲係好嫩滑,好出色~~食落口仲好多汁好juicy,唔點其他醬汁都好好味,我一個人ko左大半份。 甜品的伯爵茶奶凍質地好滑,陣陣伯爵茶味,令人一食愛上。 呢度仲有個特色汔球甜品好過癮,用氫氣整出黎,吸一啖氣講野會變聲,啲糖就可以食左佢,幾得意。 飲品好欣賞個薑茶柚子蜜,因為真係好濃的薑味,睇得出係新鮮榨的薑汁,所以飲完辣辣地好暖身。 雖然食得唔多野,但呢度食物份量都幾足,

甜品的伯爵茶奶凍質地好滑,陣陣伯爵茶味,令人一食愛上。

雖然食得唔多野,但呢度食物份量都幾足,而且味道都好有誠意,如果嫌秘排得耐,不妨去呢間誠小店試下佢啲手勢,。

2018-03-29
  • 西班牙脆皮豬,
  • 伯爵茶奶凍,
  • 薑茶柚子蜜,黑松露意大利飯
2018-04-05 2463 views
Hygge座落在荃灣廣場斜對面, 一街之隔, 已有遠離煩囂的感覺, 旺中帶靜的情調就是這一種. 然而可能位置在街尾, 未必有太多人發現, 跟大夥人聚會可是很不錯的選擇, 容易Book位, 又不怕時間一到即被趕走, 真的可享受一個愉快的用膳過程.餐廳的賣點一定是那充滿玩味可食得的氫氣球. 聽說把氫氣吞下, 會立即變聲, 實在有趣.​小店並不算大, 但簡潔摩登的設計, 甚為舒適討好. 而且店中備有木質嬰兒座椅, 帶小朋友前來也很適合. ​​餐牌內的starter, 小食, 主菜也有多款選擇 . 主菜價錢由百多元至二百多元不等, 有pasta, risotto, 扒類, 定價大路合理, 亦可加$38轉成套餐. ​​​用餐前先來一碟麵包和芝士條. 對比起用牛油, 用芝士來得矜貴和有品味. 麵包是軟身法包, 鬆軟乾身, 配以鹹香而結實的芝士條, 滋味又能打開味蕾.​蟹肉三文魚配明太子醬 ($78) 貎似花之戀, 三文卷內換成蟹肉明太子沙律醬, 三文魚比較瘦, 魚味較淡, 而蟹肉沙律的味道又太搶, 蓋過三文魚的味道, 有點失色. 沙律醬內加入少新鮮蔬菜, 令口感增加. ​蕃茄海鮮湯 (跟餐+$3
蟹肉三文魚配明太子醬 ($78)
蕃茄海鮮湯 (跟餐+$38)
這個湯沒有羅送湯的酸和搶喉, 鮮茄味香濃之餘味道也較平易近人, 湯內有魷魚, 青口, 西芹,紅蘿蔔等, 也很足料, 連平時不太愛好蕃茄湯也一喝而盡.
白酒煮青口配印度烤餅 ($178)
以前我實在不太喜歡吃青口, 不新鮮的, 品質不好的總帶有一種我形容為"泥"味的味道, 但有好幾次試過高質的青口後, 發覺原來質素好的, 真的很鮮甜. 雖然每次也如搏大細, 但如果同行友人點了, 我還是會試試看的.
​顯然今次這碟青口, 是搏中了, 沒有點錯. 青口很巨型, 加上超多的蒜蓉和白酒同煮, 經典的煮法, 重點在於嚐"鮮" . 酒味揮發後沒有太濃, 蒜香濃郁, 青口肥美鮮甜, 口感紮實, 肉嫩不乾. 配以印度烤餅頗為新穎, 烤餅乾身而富麥香, 帶微甜,平時多配咖喱汁, 配白酒海鮮汁是第一次, 感覺除了汁料稀身一點難吸附在烤餅上, 味道卻是討好的, 能盡收汁料的鮮甜.
美國安格斯T骨扒 ($388)
點了七成熟, 切開仍紅嫩的肉卻沒滲出血水, 火喉控制得恰當, 這個已經難得. T骨扒跟乜乜出奇蛋一樣, 一次過滿足兩個願望. 骨的一邊是西冷, 另一邊是牛柳, 一骨之隔, 是截然不同的兩種口感.
​西冷是右邊較大的部份, 燒烤得很均勻, 散佈着香濃的炭火味道, 肉質較有嚼勁, 肉味香濃, 油份也適中, 十分惹味. 而大邊較細小的則是牛柳部份, 肉質軟稔, 入口即溶, 而肉香更突出, 味道留在口腔中久久不散. 兩種口感我也喜歡, 不分高低.
西班牙脆皮乳豬伴酸甜椰菜 ($248)
採用24個月大的乳豬烤製, 西式乳豬跟中式的主要不同在於脆皮部份, 中式乳豬鬆化, 而西式的乳豬則皮脆. 乳豬用了腩肉中較少肥脂的部位, 烤焗後, 肉質嫩滑多汁, 皮薄而香脆, 啖啖肉又沒有很油膩的感覺. 要伴以酸甜的椰菜, 可即時消滯, 配搭上花了心思.
蒜香辣椒紅蝦意粉 ($108)
意粉看似平平無奇, 入口卻刺激無比. 辣味慢慢回滲, 亦夾雜着香茅, 檸檬葉的香味, 很有東南亞風味. 意粉挺身偏硬, 很有嚼勁, 而且炒得乾爽而包裹油香, 同行友人覺得拉麵質太硬, 味道太辣, 我卻覺得這是全晚令我最熱血沸騰的一道菜, 人棄我取, 來回吃了好多次呢

​兩隻阿根庭紅蝦也很大隻, 還充滿蝦膏, 入口爽彈結實, 肉質晶瑩, 並有濃濃蝦味, 很是鮮甜.
伯爵茶意式奶凍 ($60)
Panna Cotta一向也非我杯茶, 因不愛奶味. 除非某些特殊味道, 能完美覆蓋過濃的奶味, 又另作別論. 這款加入我很鐘情的Earl Grey, 令奶凍添上一抹獨特的茶香, 奶味沒有獨大, 只安份地跟茶味融合一起. 質感綿滑, 有點Galato的口感, 令我不自禁不停放入咀裡.
芒果乳酪沙冰 ($28) & 柚子檸檬梳打 ($28)
兩杯飲品也很夏日, 沙冰香甜綿滑,芒果香味濃郁; 而柚子檸檬梳打則清新解喝, 價錢亦不貴.
​吃到尾聲, 只見師傅在一旁埋首苦幹, 原來製作氫氣球糖果中, 別看這個小小的氣球, 原來做法是要把氣喉沾上濃稠的糖膠, 再打氣做出氣球模樣, 而且不是每次也能成功, 氣球形狀不完美, 或厚薄不一, 師傅都會重新再做, 很有要求, 務求令笿人都能有一個拿得上手, 打得到卡, 又吃得下肚的有趣氣球糖.
​這種玩意, 我當然無法跟女兒搶, 她目不轉晴的等待了良久, 終於等到師傅端來一個飽滿上揚的氫氣球, 好奇萬分. 急急拍照後, 氫氣球已開始下塌, 也沒法一口吃下, 變不了聲.
​但糖膠是焦糖海鹽味, 味道不太甜又有點點微鹹, 甚為特別. 當是一份小禮物, 讓客人留下美好回憶, 很有意思.
​Hygge的食物比我預計中高質得多, 可看出選食材的功夫, 大廚的廚藝了得, 店員温文有禮, 環境寧靜舒適, 值得一再到訪. 心中鄧它不值, 因為位置有點尷尬, 所以人流會有影響; 但同時因為這個原因, 餐廳才有那份可愛的悠閒感, 十分矛盾. 無論如何, 一間用心又高質的食店, 是值得更多人欣賞的!
2018-03-22
2018-04-04 1403 views
九龍人的我第一次入荃灣西食飯 原來坐西鐵由尖東去荃灣西只係四個站,又真係好快 地膽朋友介紹近呢幾年因為西鐵,荃灣西呢邊變得好興旺 好多新樓落成,又更多食肆開業 今晚我地就揀左呢一間黎傾下計 Hygge 係外面睇,好有歐陸FEEL, 仲有幾張OUTSIDE 枱可以坐下添 坐係度飲下啤,唔講以為去左赤柱 門面大,入面都大~ 枱同枱之間都好有距離,坐得舒服 有 D ART GALLERY 既感覺~ 呢一邊仲有個一個吧枱~ 呢度好鐘意玩粉筆,由吧頭到MENU都係粉筆字 環保得黎,亦變成左餐廳既一種特色~ 坐低無耐,就送上了呢兩款前菜 芝士我的認識不深,不過呢款芝士都幾易入口,味道唔會太濃 入口有少少粉粉地~ 另一餐飽都熱辣辣,脆下下,仲幾大塊幾厚添~ 睇番張單,呢兩樣前菜都無收我錢架~ HAHA~ MENU 都選擇好多,而每款主菜加錢都可以變套餐架 CAESAR SALAD HKD 48 甜甜酸酸的沙律醬,好開胃 而且醬的份量剛好沾勻了蔬菜,份量適中~ 意大利茄汁牛肉丸 HKD 45 南瓜湯 湯很濃郁,但南瓜味唔太出~ 有D似平時飲的忌廉湯~ 呢個牛肉丸真係幾抵食 45蚊有
九龍人的我第一次入荃灣西食飯
原來坐西鐵由尖東去荃灣西只係四個站,又真係好快

地膽朋友介紹近呢幾年因為西鐵,荃灣西呢邊變得好興旺
好多新樓落成,又更多食肆開業

今晚我地就揀左呢一間黎傾下計

Hygge

坐係度飲下啤,唔講以為去左赤柱

門面大,入面都大~
枱同枱之間都好有距離,坐得舒服

有 D ART GALLERY 既感覺~

呢一邊仲有個一個吧枱~

呢度好鐘意玩粉筆,由吧頭到MENU都係粉筆字
環保得黎,亦變成左餐廳既一種特色~

坐低無耐,就送上了呢兩款前菜

芝士我的認識不深,不過呢款芝士都幾易入口,味道唔會太濃
入口有少少粉粉地~

另一餐飽都熱辣辣,脆下下,仲幾大塊幾厚添~
睇番張單,呢兩樣前菜都無收我錢架~ HAHA~

MENU 都選擇好多,而每款主菜加錢都可以變套餐架

CAESAR SALAD
HKD 48

甜甜酸酸的沙律醬,好開胃
而且醬的份量剛好沾勻了蔬菜,份量適中~

意大利茄汁牛肉丸
HKD 45

南瓜湯
湯很濃郁,但南瓜味唔太出~ 有D似平時飲的忌廉湯~

呢個牛肉丸真係幾抵食
45蚊有成5粒,食得出係餐廳自家製的,同出面死死實實的牛丸不同

燒汁的味道調得好好,有少少甜又唔太咸~

紅蝦蒜蓉意粉
HKD 108

呢個心型,用黎點俾女朋友食一流呀~
(可惜當晚係兩條女 ~HAHA)

蝦煎至九成熟度,肉仲好嫩滑
意粉的份量,係超級多~@@

香煎紐西蘭羊架加鵝肝
HKD 198

份量真係好大埋頭,有4份羊架咁多
羊架叫左7成熟,熟得黎仲好嫩,又唔會出哂血,剛剛好~

鵝肝用上酥炸方法,第一次食,外皮炸得好脆,入面有軟綿綿的鵝肝
軟脆口感共冶一爐

唯一個個底的配菜唔知係油定汁,總之感覺好油淋淋,唔太敢食
改配薯蓉或大舊蔬菜會好D

甜品黎啦~

呢個其實係TIRAMISU 的分子解體~
將TIRAMISU 還原至最初的餅底,CREAM 同咖啡~
可以根據番自己的味道去MIX埋一個屬於自己的TIRAMISU

IDEA 幾得意,CREAM 都好滑~ 不過食起上黎有少少麻煩~XD

黎啦黎啦~就係呢個
可以食既氫氣球~

呢個真係一個可以升起的氫氣球
不過就用左糖漿做~可以成個食~

吸哂入面既氫氣,再講野,會變MINION 聲架
外國好流行,YOUTUBE都有好多
依家香港都有得玩啦~
2018-03-28
2018-04-04 78 views
個人推介指數分7(10分為滿分- 地點旺中帶靜, 店內裝修簡約得來有點玩味, 特別適合情美1侶, 靜靜地享受一個甜密的晚上. 食物方面, 食材質素非常好, 所以只用簡單而直接的煮法就能造出美味的菜式, 最別還有其吃得的可愛糖果BALLOON, 不論情人或小朋友定必喜愛, 自拍一番.是晚在荃灣海濱公園與正印和小三囡兒閒逛後, 聽說附近有所西餐廳有能吃的BALLOON, 希望能博兩位大小情人一笑, 好好享受一個愉快的晚上.餐廳樓底頗高, 加上餐桌之間留有足夠的空間, 雖然地方不萛很大, 但讓人感覺空間很濶大. 四周牆壁上也上晝了些別緻的晝, 與餐桌色調頗為配撘, 有一種很舒服的感覺, 有點歐陸風情.餐湯除了伴以面包同上外, 還貼心的奉上芝士, 這真的是晝龍點晴, 好讓我的味蕾能做做熱身運動. 餐湯是雜菜湯, 本以為其色澤鮮紅, 會是個頗酸的開胃湯, 老實說, 筆者不喜歡過酸的菜湯, 坊間的菜湯正是大多只剩酸味,.幸好,反之其味道清淡, 中間還能吃出各蔬菜和茄底的味道, 萛是一個小驚喜. 再來點了一個開胃前菜, 蟹肉三文魚明太子醬, 單看賣相也相當吸引. 味道方面, 非常清新次有層次, 魚的

再來點了一個開胃前菜, 蟹肉三文魚明太子醬, 單看賣相也相當吸引. 味道方面, 非常清新次有層次, 魚的油和蟹肉的鮮味, 加上明太子的香味, 相映成趣. 如明太子醬份量可略減少許,就更平衡.
不要少看我們這位新的晉的小吃貨, 其食量直逼一個十歲的小朋友, 比起中環的OL,食量要大數倍.所以為了滿足大小情的食慾, 我要點三個成人份量的主菜才行.

第一道是巨型T骨扒, medium well. 單以目測, 已知是上等的貨色. 上枱時已聞到烤肉散發出來的焦香, 加上其重量級的份量, 比起我兩隻手還要大, 讓人食指大動.
先嚐西冷的部分, 肉質結實之餘, 肉汁牢牢被鎖緊, 其牛味因此非常濃郁, 配以少許的芥末的香辣伴食, 更能給牛扒加多一個層次.
再來品嚐T骨的另一端牛柳, 口感完全不同, 肉質較軟但相對更多汁更幼嫩, 即使老人家也能咀嚼.
一塊T骨, 相等於二塊牛扒, 同時間兩種享受, 價錢實在超值.

第二道是24個月西班牙式脆皮乳豬伴酸甜椰菜.
這道菜要好食, 第一外皮要烤得香脆, 即便放涼了, 皮脆不變. 第二肉質要細嫩之飯, 其調味也相當重要, 曾到某幾家乳豬店, 其味道也不約而同地過咸, 白白浪費了上等的食材. 這家店子的乳豬, 外皮吃到最後也是脆脆地, 肉的部分以嫩肉為主, 脂肪不多, 絶不油膩也不老. 最值得讚賞的是, 廚子應只略略用鹽和些香料來提味提鮮, 把整件事情來得簡單直接又食. 囡囡這皮怪也除了脆皮外, 連肉也吃掉, 相信佢一定很滿意.

最後是紅蝦蒜蓉意粉
那兩只大大的紅蝦肉質彈牙不用多說, 每隻還有滿滿的蝦膏, 非常鮮味和香口.
不過最令我留下印象的還是那意粉, 意粉質地偏硬, 但以乾炒來煮非常配合. 而其調味除了蒜蓉外, 還加了不少辣椒, 非常惹味.
第一口吃下去感覺有點過辣, 有點想噴火的感覺, 但越吃越上癮, 蒜的香, 椒的辣, 蝦的鮮, 粉的乾, 超級匹配, 是我今晚最愛的菜式.

為了解解辣和滿足小囡的心事, 我們點了兩柸飲料,芒果乳酪沙冰和柚子檸檬梳打.
價錢相對合理, 兩者也非常冰涼, 會是夏天的首選. 今晚完全給我的辣和有些過飽的感覺中了.

不多說, 看看圖, 小囡看見超開心, 一個吃得和會升起的BALLON, 肯定不論情人, 小孩和太太也不能抗拒.

整体來說, 這裡坐位環境也舒適, 價錢又合理, 最重要是食材本身也有相當的質素, 加上簡單的烹調, 就是能讓人感到幸福的美食.
2018-03-22
2018-04-03 54 views
同朋友食晚餐 比個氫氣球吸引咗黎!餐廳裝潢好有風格 環境幾舒適侍應服務態度亦都好好西班牙芝士芝士味濃郁炸洋蔥圈 配松露蛋黃醬洋蔥圈好脆 估唔到洋蔥圈點個醬食係咁match咁出色溫泉蛋松露炒雜菌好香松露味 雜菌份量算多椰菜花松露忌廉湯湯既味道比較清淡 味道都唔錯安格斯牛肉漢堡好厚既肉 好足料!好飽肚 仲有薯條食 適合share食波士頓龍蝦 63度溫泉蛋 卡邦尼手打意粉賣相好吸引!好夠味 手打意粉比一般意粉口感更佳 非常煙韌 好有口感homemade雪糕 有芝麻 紅桑子 伯爵茶味好好味!個人比較鐘意食紅桑子同伯爵茶味 唔會太甜 值得一試!成個食得既氫氣球 其實係用糖做成既吸咗啖氣之後講野就會變咗聲 好好玩!食得又玩得很滿足的一餐飯 值得推介!
同朋友食晚餐 比個氫氣球吸引咗黎!
餐廳裝潢好有風格 環境幾舒適

homemade雪糕 有芝麻 紅桑子 伯爵茶味

成個食得既氫氣球
其實係用糖做成既
吸咗啖氣之後講野就會變咗聲 好好玩!食得又玩得
很滿足的一餐飯 值得推介!
2018-03-28 1288 views
常聽說吸氫氣會變聲,但從來未試過。一發現餐廳用氫氣球做甜品,立即加到wishlist上。在荃灣廣場附近,雖然不近地鐵站,但位置尚算方便。餐廳沒有太多佈置,但幾有格調。點餐後先送上麵包。薄薄的多士輕脆,一掰便如餅乾清脆地分開,沒有麵包的軟。帶甜,雖然見到很多核桃,但不太吃到核桃的口感和香。特別之處,麵包不是拼牛油,而是芝士。芝士選得好,硬芝士少少粉,不濃味,易入口,味道大眾化。對芝士迷來說,比起常見的牛油驚喜得多。溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁雜菌滑溜溜,沾滿松露汁仍然吃到清清的菌香,跟松露味夠夾。溫泉蛋已放涼,幸好野菌有相當溫度,稍為把它添上暖意。蛋黃沒有熟透,濃稠,富蛋香,不過沒有流心。整體來說,是道不錯的菜式。吞拿魚三文魚他他擺盤好看,份量比想像少,只有一粒吞拿魚和兩粒三文魚,加了混了蟹籽的沙律醬,沒吃到吞拿魚的味道,三文魚則吃到魚脂香。墊在下面的紫米太生,稍硬、粉和乾,口感一般。香煎紐西蘭羊架店員介紹看起來比正常細件的羊架,來自18個月大的羊仔,肉質特別軟嫩,不會有羊羶。果然,肉質非常嫩,但脂肪比例偏高,雖然脂肪不是入口即化成油脂,軟滑卻有咬口,不會太膩,但肉味不夠而欠平衡效果。幸而

餐廳沒有太多佈置,但幾有格調。

溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁
雜菌滑溜溜,沾滿松露汁仍然吃到清清的菌香,跟松露味夠夾。
溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁
吞拿魚三文魚他他
吞拿魚三文魚他他
墊在下面的紫米太生,稍硬、粉和乾,口感一般。
香煎紐西蘭羊架
香煎紐西蘭羊架
果然,肉質非常嫩,但脂肪比例偏高,雖然脂肪不是入口即化成油脂,軟滑卻有咬口,不會太膩,但肉味不夠而欠平衡效果。幸而不是每支都如是。比例平均的,肉汁豐盈,肉味清香,配點油脂香,味道和口感也不俗。
伴碟只有幾條秋葵和甘荀,加上肉的份量不多,不夠飽肚。
南瓜,蟹肉,咸蛋黃意大利飯
黃得誇張,比一般南瓜意大利的顏色更鮮。南瓜清甜,忌廉香濃,像個質地厚滑,味道濃郁的南瓜忌廉湯。可惜,飯煮得太腍,毫無口感可言,尤如吃粥,是個失敗的意大利飯。當成湯吃,倒是不錯。
南瓜,蟹肉,咸蛋黃意大利飯
原以為咸蛋黃會又咸又膩,卻出奇地清。蛋黃不是粉粉的口感,反是滑而實,像雌性大閘蟹的蟹膏。蛋黃香而清,一點鹹都沒有。
甜品之際,店員拿來期待的氣球。原來氣球是用糖造,中間充了氫氣。店員教我們從上面吸氣,再把氣球吃掉。一說話便變了唐老鴨聲,只有短短幾秒卻夠搞笑。氫氣吸光後,氣球縮成一層衣,像吃棉花糖般。
伯爵茶奶凍
吃完氣球,回歸正傳。
伯爵茶奶凍
奶凍很滑,一碰它便騰騰震。茶味夠出,奶味不重,甜度不算高。有噱頭之餘,不忘把正經的甜品做好。
焦糖泡沫咖啡
Cappuccino超厚泡泡層,完全是為我貼心調制。
焦糖泡沫咖啡
豐滿的泡泡口感佳,不過帶甜,蓋過奶香。
可以見到泡泡佔一半,正好讓我吃一半,男友飲一半。焦糖咖啡反而不及泡泡甜,還可以。
西餐吃得多,開始覺得不外如是,Hygge以氣球加點噱頭,留上印象。從餐牌、擺盤、用料,感受到店方的用心,即使味道上未有太大驚喜,但都幾享受晚餐。
2018-03-25
$280 (Dinner)
2018-03-28 634 views
開宗明義 我帶朋友仔黎食生日飯係為左佢個氫氣球至於個球好無食好無玩留番最後再講餐廳裝潢偏文青風 同周偏附近食肆大不同MENU用上牛皮紙配上綠繩 好有feel前菜揀左個特別d既沙律 鮮蝦雞尾酒沙律配玫麗玫瑰醬蝦身己拆殼 超貼心雞尾酒味吾算太重 平時吾飲酒既水黑洞都覺得調味可接味玫瑰醬帶點微甜 配合沙律菜好開胃之後既炒雜菌十分之香菇味重點有我最愛既温泉蛋 蛋皇固體狀做得恰到好處大啖一吸成個蛋皇充斥成個口腔 勁滿足主菜叫左兩款第一樣油浸鴨脾配香煎鵝肝 無錯只有間餐廳有鵝肝既菜式我都會叫鵝肝同一般吾同 有麵包糠係面頭再煎食落口感豐富左 我超級中意一咬鵝肝軟冧冧油脂四溢既感覺至於鴨脾肉質比較乾太多油脂正正同鵝肝一正一負 減卻左油膩感再加上紅莓醬甜甜地好夾下一樣主菜都係邪惡好味之選波士頓龍蝦+温泉蛋+卡邦尼意粉龍蝦size適中 最緊要係有膏蝦身無用上太多調味 加埋濃忌廉味既卡邦尼意粉一齊入口perfect食到呢到又鵝肝又忌廉其實都好飽下但圓滿既一餐係吾可以無甜品既呢到叫任何甜品都會送一個氫氣球氣球由糖皮整成 只要慢慢吸入面既氣就可以變minion聲幾秒第一次接觸既我筧得超級好玩今日甜品有百花蜜伯爵
開宗明義 我帶朋友仔黎食生日飯係為左佢個氫氣球

朋友仔揀左杯long island

酒既野黑洞我一啖起兩啖止 吾太識評

不過總結呢餐生日飯由前菜到甜品都為我地帶黎好大驚喜
好開心難忘既一晚 值得下次再黎食飯

朋友係呢度開party,睇OpenRice自己眼大睇過龍,平時少去荃灣,OpenRice話荃灣西缐,我就搭左錯左荃灣缐,所以之後要行好遠,好彩有Openrice地圖揾到。朋友拍十二板請客,一人一個set。首先黎個「蟹肉三文魚,明太子醬」,類似花之戀,西式版,presentation有心機好靚,絕對要相機食先,味道新鮮。「西班牙紅蝦皇,龍蝦海膽汁意粉」,蝦大隻多肉,意粉入味。燒乳豬,皮好脆,香口。甜品係「芒果紅桑子mousse蛋糕」,又係賣相好味,酸甜混合唔溜,味道清新。最後飲品,士多啤梨乳沙冰,芒果檸檬梳打,好靚同好飲。走前職員每人送上一個氫氣球,原來係食得的,吸完汽球入面d氫氣把聲會變左好似minions一陣,笑死大家,大家都玩得好開心。

朋友拍十二板請客,一人一個set。

「西班牙紅蝦皇,龍蝦海膽汁意粉」,蝦大隻多肉,意粉入味。

燒乳豬,皮好脆,香口。

最後飲品,士多啤梨乳沙冰,芒果檸檬梳打,好靚同好飲。

2018-03-11
Dinner
朋友一直推介我這間餐廳,除了因為我在荃灣工作,到這裡很近,原因是這裡有個甜品會令人變聲。今日雖然有Daily special ,但我覺得不太啱口味,所以決定散叫~ 這間餐廳不大,但提供的多士正好是我想吃的~ 一片片容易入口  這裡的意大利菜湯還真足料,基本上我吃料料比喝到的湯還多~ 茄味濃厚 ~ 我其實唔係好鍾意食啲生嘅野,但我朋友就好鍾意,於是我就同意頭盤叫咗呢個cajun藍鰭吞拿魚他他。 他他俾我個感覺係有啲血淋淋,但係佢竟然無呢個感覺,吞拿魚仲用香草調味,仲有好rich 嘅紅菜頭味道,成件事個味道同口感都好balance。呢碟24個月西班牙式脆皮乳豬賣相好靚,每一件都係燒得好金黃,而且個皮勁薄唔似乳豬,但又唔會啲肉係無味,完全食唔停口!!! 呢個就係馬賽魚湯海鮮鍋啦~ 啲海鮮唔係新鮮架啦,應該係雪嘅,但係都唔算係唔好食,係隻蝦差少少~ 但係啲青口都好彈牙~ 其實我都係為咗呢個意粉我先叫呢個馬賽魚湯海鮮鍋,啲意粉好有質感,完全唔係淋哂,加上啲橄欖油、海鹽、香草同芝士粉,真係好入味。呢個就係食完變聲嘅edible balloon,都幾得意架,食完就變咗millions ,氹到我個朋友

這間餐廳不大,但提供的多士正好是我想吃的~ 一片片容易入口

呢個就係食完變聲嘅edible balloon,都幾得意架,食完就變咗millions ,氹到我個朋友好開心~ 食落有啲似牛奶味道~

今日嘅甜品係紅莓做mousse,整個嘅mousse cake都好軟綿綿,mousse好滑,酸酸甜甜,賣相又靚~
食咗咁多樣野~ 兩個人加埋都係唔使$300,性價比都好高~
2018-03-19
$300 (Dinner)
2018-03-27 67 views
睇完場戲見餓餓地,入咗衣間餐廳。餐牌經常會唔同,多口味選擇!一般西餐價錢,可以一試!麵包最緊要夠熱,又夠鬆軟!旁邊嘅芝士可因自己口味夾埋麵包一齊食。青口份量足,食曬之後d汁可以同配埋印度薄餅一齊食蕃茄海鮮龍蝦湯, 大大粒蕃茄之餘聞到好濃嘅龍蝦味流心蛋龍蝦煙肉闊條麵,可能因為煙肉嘅關係,鹹左少少不過龍蝦肉就夠大舊有肉食最後牛肉漢堡,好巨型好難切,肉汁欠奉,食落會有d '鞋'。個人麻麻地食個漢堡,但擺盤影相出黎都算吸睛

青口份量足,食曬之後d汁可以同配埋印度薄餅一齊食

蕃茄海鮮龍蝦湯, 大大粒蕃茄之餘聞到好濃嘅龍蝦味

2018-03-27
2018-03-25 66 views
昨日細佬考試成績理想,於是畀啲獎勵一下,細佬最鍾意食嘢,今日同佢到荃灣食一餐豐富晚飯。Cajun藍鰭吞拿吞拿魚他他牛油果蟹肉沙律 前菜賣相已經好吸引,刀工切割得精美嘅藍鰭吞拿魚,上盛食材鮮味潤甜,牛油果清香軟滑,配搭著滿滿嘅鮮甜蟹肉,整個沙律色香味俱全。波士頓龍蝦63度溫泉蛋卡邦尼意粉,、龍蝦爽甜多汁,鮮味無窮,加上滑捋捋嘅溫泉蛋,卡邦尼意粉時間控制得軟滑爽口,濃郁好滋味。榛子朱古力奶榛子濃香配搭奶味濃郁順滑朱古力非常滿足。榛子Latte呢款都不遑多讓,榛子同樣香濃,Latte有另一款嘅味覺。百花蜜伯爵茶奶凍呢個甜品做得非常出色,有幽幽嘅花香,又有伯爵茶芬芳,做出滑捋捋奶凍,順候,潤澤,冇得輸。變minion聲糖食飽飽後仲有得玩,細佬極之高興,你哋一定要嚟親身體驗一下,才會感受得到當中樂趣。

Cajun藍鰭吞拿吞拿魚他他牛油果蟹肉沙律

波士頓龍蝦63度溫泉蛋卡邦尼意粉,、

榛子朱古力奶
榛子濃香配搭奶味濃郁順滑朱古力非常滿足。

榛子Latte
呢款都不遑多讓,榛子同樣香濃,Latte有另一款嘅味覺。

百花蜜伯爵茶奶凍

變minion聲糖
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-與男人在荃灣廣場睇戲前要先醫醫肚,可惜荃廣比我的感覺係無啖好食!最終都會去返對面街搵食(享和街/大壩街),最後揀左呢間新開不久的 “Hygge”,主打多國菜,最有綽頭必定係食完會變唐老鴨聲的氫氣球甜品!我們約六點去到,還未到高峰的晚飯時間,大約到七點多人流開始不少。餐牌上的選擇不少,大部分主菜更可加$38轉成套餐,會包括餐湯和飲品,黑板上也有列出是日精選。(餐牌在文末)先黎蒜蓉味同提子味既餐前麵包,麵包微熱咬落軟熟,可搭配餐湯享用。前菜有阿根廷芝士,食落充滿鹹香,但又唔會太鹹,食落仲帶點薯仔味,令我倆打開左胃口。椰菜花湯第一次飲椰菜花味既西湯,質感打得很滑,飲落椰菜味很出,好飲又健康。柚子蘋果沙冰及士多啤梨乳酪沙冰 跟餐每杯半價 $28 (原價 $56)分別點左兩杯果味既沙冰,賣相好解暑。飲落果味頗重不假,柚子蘋果沙冰飲落帶微酸,味道香甜解渴!士多啤梨乳酪沙冰有天然果香,兩杯都唔錯,跟餐加$28抵飲。馬賽魚海鮮鍋 $356據說用左龍蝦、蝦和魚等去熬的湯底,一路滾的時候,飄出陣陣似龍蝦湯的味道!海鮮鍋裡面有青

阿根廷芝士

柚子蘋果沙冰及士多啤梨乳酪沙冰 跟餐每杯半價

馬賽魚海鮮鍋

馬賽魚海鮮鍋 $356
據說用左龍蝦、蝦和魚等去熬的湯底,一路滾的時候,飄出陣陣似龍蝦湯的味道!海鮮鍋裡面有青口、蜆、原條馬賽魚和一些蔬菜。最印象深刻必定係原條馬賽魚,食落肉質嫩滑,魚味明顯,配上的海鮮湯底又很夾。

因海鮮鍋份量不多,所以也有跟上一碟意粉將之放入鍋裡,煮到收水就一碟海鮮意粉了!店家也很貼心的附上香草、欖油、芝士粉和鹽讓客人自行調味。
油浸法國鴨脾意大利飯

油浸法國鴨脾意大利飯 $112
鴨脾下既係蘑菇意大利飯,飯粒軟硬適中,唔會煮得太過腍無咬口,仍保持住飯芯帶少少硬度,汁同蘑菇味都很久,不過調味方面可以輕手少少。法國鴨脾很易將骨肉分離,外皮咬落帶脆,食落都幾香,此價錢有意飯又有鴨脾,很抵食!
「氫氣球」甜品

食到最後餐廳更會送上食得又玩得既「氫氣球」甜品,成個氫氣球都食得架(記住條繩唔食得)一口將氫氣球吸入去,再講野把聲會變到唐老鴨咁好好笑
!大約講一句說話就會消失,所以拎定電話拍片就岩晒,而個氫氣球男人話有食落有拖肥味添。

伯爵茶奶凍
奶凍質感入口頗滑溜,好濃伯爵茶味,又唔會過甜,小妹搶住黎食!

餐牌部份

$300 (Dinner)
柚子蘋果沙冰及士多啤梨乳酪沙冰 跟餐每杯半價
「氫氣球」甜品
  • 油浸法國鴨脾意大利飯
  • 柚子蘋果沙冰
2018-03-25 50 views
又開餐啦!今次係荃灣Hygge大部分食物都唔錯,尤其喜歡沙律和餐包😊餐包(蒜蓉、提子味)烘得暖暖的,好軟熟🍞刺身三文魚凱撒沙律 $72三文魚份量超多,又滑又嫩,好清新!蒜香辣椒紅蝦意粉 $108辣辣地,香口惹味,大蝦都好爽口彈牙,唔錯!白酒煮青口 印度香米印度菜式都有,很有特色,不過略咸!綠茶奶 $36焦糖朱古力 食甜品時段係最開心的!🍮焦糖朱古力奶凍 $12🎈氫氣球甜品第一次氫氣球當甜品食🎈我都唔識食,店員好好人示範比我睇😂.食法:先吸入氣球內的氦氣,再食埋個波 (糖做成,全個可食用)氦味可令人聲變minions聲,講野好搞笑🤪.共有四種味道:🍇黑加倫子🍋檸檬🌱薄荷🥝青檸味
又開餐啦!
今次係荃灣Hygge

大部分食物都唔錯,尤其喜歡沙律和餐包😊

餐包(蒜蓉、提子味)
烘得暖暖的,好軟熟🍞

刺身三文魚凱撒沙律 $72
三文魚份量超多,又滑又嫩,好清新!

蒜香辣椒紅蝦意粉 $108
辣辣地,香口惹味,大蝦都好爽口彈牙,唔錯!

白酒煮青口 印度香米
印度菜式都有,很有特色,不過略咸!

綠茶奶 $36
焦糖朱古力

甜品時段係最開心的!🍮焦糖朱古力奶凍 $12

🎈氫氣球甜品

第一次氫氣球當甜品食🎈我都唔識食,店員好好人示範比我睇😂
食法:
先吸入氣球內的氦氣,再食埋個波 (糖做成,全個可食用)
氦味可令人聲變minions聲,講野好搞笑🤪
共有四種味道:
🍇黑加倫子
🍋檸檬
🌱薄荷
🥝青檸味

2018-03-08
Dinner
之前上網見到佢有個甜品氣球得意所以就特登去試吓首先會有個包俾你食住先之後嚟咗個湯 有個士多啤梨乳酪奶昔呢個超好飲啱個味完全唔假同埋一個hazelnut latte味道適中唔會太甜叫咗個藍鯨吞拿魚他他有啲紅菜頭 我之前未試過原來都幾特別甜甜地香煎石斑松露意大利飯你開始叫嘅時候係想食松露意大利飯本身仲諗住同個魚唔係好夾但點知 個石斑好好味好濃味仲叫咗個慢煮羊架有四件 個汁同羊架好夾最後主角嚟啦就係個氣球 吸入左啲氣再講野真係會變成minion聲㗎仲有個百花蜜伯爵茶奶凍好正好滑
之前上網見到佢有個甜品氣球得意

再講野真係會變成minion聲㗎

仲有個百花蜜伯爵茶奶凍
好正好滑
2018-03-24 38 views
其實我聽到呢間西餐有氫氣食就上嚟試吓啦而家見到佢嘅餸都好好食再加上個環境又好靚咁再加上個環境有靈感就吸引左入去啦頭先個食個餐飽先個包會偏硬但牛油又好香個餐湯值得一讚因為味道好濃亦都有好多材料係入邊再加上唔會煮爛都好有咬口好重酸酸甜甜味刺身三文魚,凱撒沙律 $$72三文魚份量都幾多而且沙律醬都唔算好重再配上新鮮生果所以好健康都好好食美國安格斯T 骨牛扒 (15oz) $388重點當然就係牛扒啦識落唔會膩好好味同埋估唔到咁大舊開頭以為會食唔晒但因為佢唔膩亦都有好香嘅肉汁味所以兩個人都可以食晒再加上肉都係入口即溶再配上醬汁所以係好容易入口再加好高質素柚子蘋果沙冰 $56好清新好味好建議大家試吓呢一個hygge 炸洋蔥圈 $30會配上黑松露沙律醬價錢好平同埋洋蔥圈都好有咬口好脆
其實我聽到呢間西餐有氫氣食就上嚟試吓啦
而家見到佢嘅餸都好好食