2020-06-08 96 views
宇治抹茶雪糕$42好香濃嘅抹茶味食得出用咗靚茶唔會有苦澀味 但有少少甘質感好細滑好好食😋$68唔難食嘅cream唔幼滑唔香士多啤梨好酸但下次我只會買抹茶雪糕😆舖頭入邊好少位太多人啦!只能夠企係店舖出邊食喺商場入邊都有啲尷尬🤪

宇治抹茶雪糕$42

唔難食嘅
cream唔幼滑唔香
士多啤梨好酸

但下次我只會買抹茶雪糕😆

舖頭入邊好少位太多人啦!
只能夠企係店舖出邊食
喺商場入邊都有啲尷尬🤪
2020-06-07 106 views
我同我班朋友揀咗呢間叫<I CREMERIA>做飯後甜品,原本我同另一個朋友分別Nutty Creme Caramel同Creme Cheese Brûlée 嘅班㦸食。點知入到去話賣晒!咁唯有轉食雪糕啦!我哋分別叫咗五款雪糕,分別日本京都宇治抹茶Mix雪糕、北海道牛奶雪糕、香醇朱古力雪糕Affogato、ILLY香醇咖啡Affogato雪糕同埋限量版芒果芭菲。北海道牛奶雪糕食得出好香濃嘅牛奶,好滑又好香!呢個北海道牛奶雪糕係大部分口味嘅底,而日本京宇治抹茶Mix咗牛奶雪糕,宇治抹茶一入口就好重綠茶味,無澀味。香醇朱古力Affogato雪糕,可可味較重,帶少少澀。而香醇咖啡Affogato雪糕係用齋啡,齋啡較苦,但唔會澀。不過如果唔係好鍾意飲齋啡嘅人就會覺得好苦。芒果芭菲入面啲芒果肉勁甜,雪糕入面有啲果醬、寒天、玄米脆脆等,原本開頭覺得好好食,但食到呢啲配料就覺得好甜,仲要係越食越甜。雪糕好好食,大家都好滿足呢餐飯後甜品🤩

宇治抹茶Mix北海道牛奶雪糕

北海道牛奶雪糕食得出好香濃嘅牛奶,好滑又好香!
香醇朱古力Affogato

香醇朱古力Affogato雪糕,可可味較重,帶少少澀。
ILLY香醇咖啡Affogato
不過如果唔係好鍾意飲齋啡嘅人就會覺得好苦。
芒果芭菲杯

雪糕好好食,大家都好滿足呢餐飯後甜品🤩
宇治抹茶Mix北海道牛奶雪糕
香醇朱古力Affogato
ILLY香醇咖啡Affogato
芒果芭菲杯
2020-06-04 154 views
我成日吃甜品當午餐,上次來了I cremeria 吃了朱古力crepe 加 白玉蜜餡芭菲做午餐,因為太餓忘記拍照。今次和同事食完burger才來吃,所以記得拍張靚相,我比較喜歡吃vanilla matcha 扭紋雪糕,nice balanced taste。
忍左咁多個月,昨晚終於約到好耐無見嘅好友一聚!😁為方便大家,我哋約左喺尖沙咀晚飯😋食完晚飯,咁耐無見,點捨得咁快走呢?!☺️當然要去食個甜品先啦!於是行下見到依間I CREMERiA,裡面有位可以坐再傾下計,幾好👍!再睇下門口個menu,都幾吸引😍因為我哋都喜愛綠茶🙂二話不說,就依間!好友想試下個Crepe, 我就選左寫住No. 1嘅高知縣沢渡茶大福芭菲杯。但相信因為商場做緊一d promotion 關係,好多人拎住d coupons黎買雪糕/Crepe😑等左大約15分鐘先有位,到排隊落單又要等(因為佢得2個員工做嘢)🙄終於到我可以落單,點知佢話Crepe要等30分鐘😅雪糕就快d, 所以好友就選過另一款要宇治抹茶雪糕加有機玄米。都好快就叫到我地號碼取雪糕了,我同好友嗰2杯,不同之處係我多佢幾種配料,包括:大福 (好似糯米糍咁,但又唔係,佢裡面有d好似紫菜碎嘅嘢,味道係好味嘅😜)、紅豆 (不錯,有口感唔太甜,唔會只係一pat嘢咁😁) 、最低層有層綠色裡面有d好似寒天嘅嘢,但又帶有少少冰碎,幾特別,我個人嚟講覺得幾好食😋) 。而雪糕呢,我同好友嗰杯都係一樣嘅,來自日本的宇治綠茶雪糕,我同好友
都好快就叫到我地號碼取雪糕了,我同好友嗰2杯,不同之處係我多佢幾種配料,包括:大福 (好似糯米糍咁,但又唔係,佢裡面有d好似紫菜碎嘅嘢,味道係好味嘅😜)、紅豆 (不錯,有口感唔太甜,唔會只係一pat嘢咁😁) 、最低層有層綠色裡面有d好似寒天嘅嘢,但又帶有少少冰碎,幾特別,我個人嚟講覺得幾好食😋) 。而雪糕呢,我同好友嗰杯都係一樣嘅,來自日本的宇治綠茶雪糕,我同好友都一致覺得好味👍,滑而不太甜,不膩,坊間有好多綠茶雪糕都比較偏甜,依隻適中,唔錯!
總括黎講,我覺得同朋友坐低傾下計咁食,大家叫不同的款share下係ok嘅;但我唔會自己去買黎當甜品邊行邊食羅,因爲價錢都唔平😌不過人地有優惠券係唔同d嘅~~
甜品, 雪糕
2020-05-11 285 views
行行吓街見到好多人圍住,就行埋去睇吓,原來做緊主餐牌雪糕50% off!唔怪之得咁多人啦!機會難逢呀!咁抵再加上而家又咁熱,梗係要買番杯歎下啦!Affogato ($28)Base可以揀香醇咖啡/香醇朱古力咖啡再加北海道牛乳雪糕,令人精神為之一振呀!i CREMERiA主打係雪糕,當然要先試咗雪糕嘅味道先啦!入口奶味濃郁,口感幼滑,好好味!之後甘醇苦澀嘅咖啡,同香甜嘅雪糕互相融合,飲起嚟好有層次,雪糕入口即溶。

Affogato ($28)
Base可以揀香醇咖啡/香醇朱古力

咖啡再加北海道牛乳雪糕,令人精神為之一振呀!
TakeAway
$28 (Tea)
2020-04-22 426 views
這商場在二月份為鼓勵消費, 購物滿某金額可得消費劵, 我們亦受惠了, 在這一片疫情下, 吃點甜點也是理所當然的事情,而好多客人同樣是拿消費劵來的, 第一次來試咗兩個口味嘅 Affagato $56 (Coffee / Macha) 兩個都非常出眾, 咖啡雖然是攃機出來的但可能係拼配得宜, 啡味出之餘又沒有過於苦澀, 而綠茶雪糕亦嗒出茶甘味, 而不得不提雪糕本身個base做得好滑而且充滿奶香, 第二次來則吃了fresh Crepe  (Berry Chocoate $78 & Bitter Chocolate Banana $68 呢個香蕉班戟簿餅卷起來嘅造型好特別, 留心睇會見到兩片香蕉片斜插在背自似猫耳又或者似魔鬼對角, 相當有趣, 更難得的係無論收銀或者在廚房枱上做簿餅的小姐, 年紀輕輕面對來勢兇兇的客人都能應對自如, 沒露出半點不悅目光, 語調溫柔, 可能係個人質素亦有可能係老板的訓練指導有加, 因為當日實在好多人排隊架,They deserve “staffs of the year” !

2020-02-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-04-17 278 views
甜品少不了~~仲要係綠茶😋 話說個日雪糕平價, 綠茶雲呢拿紐紋雪糕($21) : 綠茶味🍵唔係好濃,奶味又唔重,我覺得一般😛另外試左新出既「抹茶六重奏」:綠茶味皮,有綠茶粉,蛋糕,脆脆,芝士忌廉,數唔齊六樣嘢tim 😝綠茶味同芝士忌廉味都幾濃,幾滑🍵🍵🍵
甜品少不了~~仲要係綠茶😋

綠茶味同芝士忌廉味都幾濃,幾滑

🍵
由於海港城Coupon實左太多,而呢間店又用得。所以,我一個月食左3次,而呢3次之前我係未光顧過的。可見,coupon是很誘惑的。食左3次,我每次都係叫Affogato,每次都左揀右揀然後都係揀返同一個。呢度的咖啡撞雪糕係好食的,好食在個雪糕好厚好濃,個咖啡亦都好香,當然我第一次食的時候期望過個底會唔會有Oreo,咁當然係冇啦。但本身來講,已經好食、簡單。但有件事好矛盾,有時雪糕小啲,食到底就可以飲到濃濃咖啡雪糕汁; 有時雪糕多啲,就食到好多雪糕好開心,但到尾又冇左濃濃咖啡味的雪糕汁。我覺得好難取捨,你覺得呢?另外一個係卷,但我對佢的卷冇乜興趣,食左亦都冇太大感受,所以我唔comment喇。不過,我見到人地食焦糖燉蛋卷,我覺得下次應該要試下,見到工作人員好用心咁用火槍火炙個卷,都好有興趣。

2020-04-01
今日行開海港城~食完壽司🍣(對上一篇講到的高質壽司🍣🥰)隔離就係lee間嘢啦~幾年前經過成日覺得好貴5捨得食!雖然今次都5係食佢個金粕雪糕(其實消化5到嫁!最後都係碎片🧩出🤣)但都試左佢兩樣product!估佢5到~又幾多人食!而且好多人都係用e+海港城promotion cuopon食!一張$50不限張數~其實都幾抵食如果咁~🤨好吸引其實佢樣樣都😭😭🌟Bitter Chocolate Banana($68)好味個皮!5會得個厚字!香蕉配朱古力一定冇死😂😂值得一提佢好貼心~會有虛線你撕~5會食到好「呢hea」🤣🌟白玉餡蜜芭菲杯-宇治抹茶($58)抹茶好creamy!下面係牛奶雪糕~再下面係jelly!都幾豐富~🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟個人覺得雖然咁ge價錢但壞境麻麻好迫仲要上手食剩個d冇人執⋯如果咁ge價錢其實希望可以坐得好好地品賞下~如果俾我揀,我會支持venchi🤣🤣🤣
今日行開海港城~
食完壽司🍣(對上一篇講到的高質壽司🍣🥰)
隔離就係lee間嘢啦~
幾年前經過
成日覺得好貴
5捨得食!
但都試左佢兩樣product!
估佢5到~
又幾多人食!
一張$50不限張數~
其實都幾抵食如果咁~🤨

好吸引其實佢樣樣都😭😭

🌟Bitter Chocolate Banana($68)
好味個皮!
5會得個厚字!
香蕉配朱古力一定冇死😂😂

值得一提
佢好貼心~
會有虛線你撕~
5會食到好「呢hea」🤣
🌟白玉餡蜜芭菲杯-宇治抹茶($58)
抹茶好creamy!
下面係牛奶雪糕~
再下面係jelly!
都幾豐富~
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
個人覺得雖然咁ge價錢
但壞境麻麻
好迫仲要上手食剩個d冇人執⋯
如果咁ge價錢其實希望可以坐得好好地品賞下~
如果俾我揀,
我會支持venchi🤣🤣🤣
2020-03-02 295 views
當日正值星期六人流非常多,就算疫情的時間裡,都要排隊買,認真利害,咁啱有海港城$50現金卷,所以即管去試吓佢嘅招牌軟雪糕,點了一杯日本直送哈密瓜軟雪糕$108,好重嘅牛奶味,香甜幼滑,中間有餅碎,食到底開始會有啲漏,下次會試吓佢啲焦糖pancake。
日本直送哈密瓜雪糕
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$108 (Dinner)
Dining Offer
Voucher
日本直送哈密瓜雪糕
2020-02-26 232 views
🍈I cremeria 🍈🍦《尖沙咀》日本直送蜜瓜芭菲($108) 之前都有食開呢間雪糕 覺得質素唔錯!蜜瓜超級之甜 但係個雪糕就令人失望 冇咩牛奶味 明明之前食過好濃奶味🤔依家差左好多🤪呢個價錢真係有點貴🤪🤪🤪
🍈I cremeria 🍈🍦《尖沙咀》

日本直送蜜瓜芭菲($108)
之前都有食開呢間雪糕 覺得質素唔錯!
日本直送蜜瓜芭菲
2020-02-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2020-01-25 299 views
I cremeria 新出左一系列既crepe😍分別有4款口味,士多啤梨朱古力,玫瑰荔枝,芝士焦糖布丁同香蕉朱古力。即叫即整,大約要等15-20分鐘。定價都幾高,一件已經要$78/$68🤨比起葵廣間班戟貴了一倍有多。好彩海港城shopping完有coupon,$100減$50😎🍓Berry chocolate crepe有草莓,原味忌廉,朱古力忌廉,朱古力脆脆,朱古力醬,雜莓醬,焦糖草莓,可可粒。朱古力味班戟,雖然加cream時只加了45度角的份量,不過卷埋後超足料👍朱古力脆脆令口感更豐富,咬落少少脆好食。唔只面頭有士多啤梨,crepe入面都有果肉👍🧀Creme cheese brulee crepe有原味忌廉,吉士醬,奶油芝士,白朱古力脆脆,雜莓醬。芝士味非常濃🧀一個人食曬可以會覺得太膩呀。最top的焦糖crunchy好好咬。不過整體黎講稍甜。

🍓Berry chocolate crepe

🧀Creme cheese brulee crepe

Type of Meal
Tea
We waited 20 mins for the hot choc, sales kept calling the numbers behind us so we went up to see whats happening, sales not even being sorry, and everyone else in the store had already received their order.... a sorry could have made me feel a bit better!
2020-01-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$124 (Other)
2019-12-24 209 views
iCREMERiA又出新味喇( ˊᵕˋ )♡係聖誕出左hazelnut味個賣相真係好有聖誕氣氛 係榛子雪糕上面曬啲紅莓同曲奇碎 好靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)榛子雪糕食落好似繽紛樂 唔會太甜 雪糕依然好軟滑 紅莓酸酸地同雪糕意想不到地match! 唯獨呢隻威化cone會較易淋要快手啲食 海港城店有棵好靚嘅聖誕樹係張枱 真係好適合係聖誕節買支食❤️❤️雖然價錢真係唔平 但係雪糕嘅品質一真都keep到個水平 打卡又非常之啱!!!
榛子紅莓脆脆雪糕
榛子紅莓脆脆雪糕
2019-12-23 195 views
喺海港城食完晚飯之後同屋企人去咗呢間雪糕店到買甜品食佢哋呢度最出名係佢個日本密瓜要食就梗係要叫e個過嚟食啦雪糕味道 😍😍😍😍/5香滑程度 😍😍😍😍🥰 /5份量大小 😍😍😍 /5 (蜜瓜肉偏小)整體性價比🥰🥰🥰/5蜜瓜係超級超級甜。好好味!份量夠兩個人食,Share 食係啱啱好!個人認為價錢偏貴! 你到呢度杯雪糕要來打卡影相都唔錯嘅!不過佢哋嘅位置唔多,我哋嗰日去到都等左一陣先有位坐!
喺海港城食完晚飯之後同屋企人去咗呢間雪糕店到買甜品

佢哋呢度最出名係佢個日本密瓜
要食就梗係要叫e個過嚟食啦

雪糕味道 😍😍😍😍/5
香滑程度 😍😍😍😍🥰 /5
份量大小 😍😍😍 /5 (蜜瓜肉偏小)
整體性價比🥰🥰🥰/5

蜜瓜係超級超級甜。好好味!

份量夠兩個人食,
Share 食係啱啱好!
個人認為價錢偏貴!

你到呢度杯雪糕要來打卡影相都唔錯嘅!
不過佢哋嘅位置唔多,我哋嗰日去到都等左一陣先有位坐!
  • 日本直送蜜瓜芭菲