2019-03-09 53 views
平常在公司都是喝一些平價即溶咖啡,難得放假當然要喝一點正宗又特別的咖啡,同咖啡控朋友傾開計,得知旺角有間土耳其餐廳,咖啡味道唔錯,當然想試下咩味道!呢間樓上咖啡店,一入內已被呢二張宣傳版所吸引,店內播放著悅耳歌曲,令人放輕鬆!睇下menu, 主打土耳其飲品,二話不說,當然要試下土耳其咖啡特色器皿裝住的咖啡杯,份量似飲espresso, 未飲先聞下佢嘅香味,唔太濃味,飲到甘中帶甜味,嗒落有細滑感,細意慢慢品嚐都帶來新鮮感,頗易入口!食物方面,土耳其芝士配菇扒好特別,我唔鍾意食磨菇都食個食曬,芝士好香濃,份量仲好多.烤雞好大隻,雞肉鮮嫩,好多肉汁.最後既甜品味道幾清新,朋友果然無介紹錯。

2019-03-07 484 views
與友人相約一聚,係Facebook看到餐廳的介紹,感覺唔錯覺得可以一試。之後wtsapp到餐廳book位,店主好貼心咁回覆我哋地址同地圖相片,所以我哋都好快搵到路上去。入到店內,就見到老闆喺門口製作土耳其咖啡,入嚟嘅時候老闆用廣東話同我地打招呼十分nice。坐低之後睇menu,因為呢度係私房菜嘅關係所以好多都係有廚房發板嘅,咁佢分左幾個價錢嘅dinner set,分別係$168,$250,$300,$350等等,。特色沙律:一般食既沙律都係有沙律醬或者醋汁,而呢度既沙律只有鹽,黑胡椒,香草,橄欖油同白芝士,用料天然,而且味道比一般既更為惹味,拌勻新鮮既蕃茄同生菜,感覺清新特別.香料烤雞配香草飯:外皮雖然有少少烤焦左,但肉質仍保持嫩滑多汁,而且配合自製香料,食落別有一番風味,再點上乳酪醬,更添滋味,烤雞下既香草飯,吸收左烤雞既味道,油潤濃香既米飯,三兩下就俾我同朋友清碟 茄子薯仔配自製乳酪:薯仔同茄子都係新鮮,似係油炸,但唔脆口,又唔會太膩,配上酸酸地既乳酪,特別開胃.最後想講下~ 老闆十分風趣幽默而且說著港式英語十分有親切感,同老闆閑聊咗一陣佢最後仲送咗土耳其嘅明信片俾我哋做禮物

$200 (Dinner)
2019-03-01 93 views
平時對土耳其菜冇乜接觸,純粹係喺旺角食厭左日韓菜後,就萌生左食中東菜既念頭。之前喺女人街食過一次土耳其菜式,感覺都幾特別,今次就去咗呢一間樓上鋪食土耳其菜。先講環境氣氛,充滿民族嘅風情,店員非常落力咁講解每一道菜,有沙律嘅切法,講到土耳其當地嘅文化,完全感受到佢對土耳其嘅熱情。店員親自調理沙律,石榴汁係沙律嘅靈魂,配上番茄等多種配料,味道偏酸,有層次,十分開胃。接落嚟就係烤雞,只能夠用皮脆肉嫩去形容,由內到外都充滿香氣,咬落去唔會乾亂爭爭。以烤雞底下嘅飯,口感濕潤,配上乳酪一同食用,別有一番風味。然後就到咗小食嘅環節,茄子非常香濃,薯條唔會太重油份。土耳其嘅薄餅實在令我好著迷,無論口感,味道都係一百分。芝士咸香,同肉片融為一體,一試難忘。

然後就到咗小食嘅環節,茄子非常香濃,薯條唔會太重油份。

2019-02-25 82 views
旺角區美食雖多,週末想找一間寧靜的café過一個休閒下午卻不容易。在朋友介紹下得知依間特色土耳其樓上café,決定來朝聖一下!餐廳位於女人街唐樓的一樓,一進店內已充滿異國風情,雖沒有豪華的裝潢,但滿內土耳其的擺設和食品,非常有特色。還有一隻可愛的貓咪懶洋洋地睡在一旁,只要逗逗牠就會走過來跟你撒嬌的呢~ 茄子薯仔配自製乳酪「茄子薯仔配自製乳酪」的乳酪沒平時吃到的那麼酸,甜甜的很清新,再加上少許蕃茄醬,跟香烤茄子和薯仔薄片很配,吃起來十分開胃。東歐牛肉腸脆脆薄餅「東歐牛肉腸脆脆薄餅」一來已香噴噴~跟厚厚的軟身pizza相比,個人更喜歡這種脆薄pizza,牛肉腸和芝士的咸味很夾,非常滋味,喜歡薄批的朋友定要一試!土耳奇開心果酥餅「土耳其開心果酥餅」外層鬆脆,中間有一粒粒開心果果肉,配上雲呢嗱雪糕,嗜甜的朋友必定會喜歡。東歐鮮奶玫瑰咖啡$58「東歐鮮奶玫瑰咖啡」是café的招牌「沙上咖啡」之一,咖啡質地很濃厚,除了咖啡和鮮奶的香,仔細品嚐會嘗到一陣陣玫瑰花香,充滿異國味道。為保留最原有味道,咖啡並沒有隔渣,所以會飲到一粒粒咖啡粉,十分有趣。一口咖啡、一口土耳奇軟糖,絕對是會令人上癮的下午茶組合

茄子薯仔配自製乳酪

東歐牛肉腸脆脆薄餅

土耳奇開心果酥餅

東歐鮮奶玫瑰咖啡
「東歐鮮奶玫瑰咖啡」是café的招牌「沙上咖啡」之一,咖啡質地很濃厚,除了咖啡和鮮奶的香,仔細品嚐會嘗到一陣陣玫瑰花香,充滿異國味道。為保留最原有味道,咖啡並沒有隔渣,所以會飲到一粒粒咖啡粉,十分有趣。一口咖啡、一口土耳奇軟糖,絕對是會令人上癮的下午茶組合!

你或會覺得以這個價錢,在同區的還有其他選擇,但若想在擠逼的鬧市中找個寧靜的角落,跟好友閒聊、飲一口異國咖啡、跟可愛貓咪玩樂,我愛伊斯坦堡絕對不會令你失望啊!
2019-02-21 112 views
呢間餐廳一直已經想試好耐,之前上過嚟一次可惜摸門釘。今次就醒目左,預早book定位,食晚餐二人Set。佢有唔同價位嘅套餐可以選擇,只需要講低自己唔食啲乜,安心交比土耳其廚師發辦就得!店員嘅態度非常友善,好細心咁同我介紹每款食物同土耳其文化。原來土耳其人每一餐都會食沙律,材料亦都十分講究。蕃茄同青瓜係一比一既份量,加上適量嘅蒜頭同洋葱,仲有堅果,提子乾,合桃同杏仁,配合鹽,香料,薄荷葉,橄欖油,最後加上少量紅石榴醬,清新之餘,又好惹味!我平時係唔鍾意食沙律,好憎陣青草味,但呢個係食得舒服既👍🏻而且材料都夠天然健康。烤雞飯烤雞皮脆肉嫩,香口之餘又唔膩,油份控制得好好,而且雞肉經過調味,味道唔會單調呢👍🏻乳酪醬味道帶點咸香,唔會太重口味,配上飯一同進食,好夾。飯粒粒分明,口感濕潤。茄子薯仔雖經油炸但不油膩,茄子非常之惹味,加上香料,比一般街邊啲炸薯條出色得多。牛肉烤餅呢個十級好食🥰烤餅上有層厚厚既芝士,芝士下係一片片既肉。批邊香脆,整體口感煙韌,唔膩,正!最後有土耳其雪糕做甜品。

烤雞飯

茄子薯仔

牛肉烤餅
呢個十級好食🥰烤餅上有層厚厚既芝士,芝士下係一片片既肉。
批邊香脆,整體口感煙韌,唔膩,正!

最後有土耳其雪糕做甜品
2019-02-21 109 views
是日好友叫到帶我食特色私房菜,原本以為來來去去都是一貫的,想不到是晚有驚喜,由真正土耳其大廚主理,餐廳裝飾都用上土耳其風格,而且牆上有好多有意思字句這裡的私房菜可因選的菜式數量而分定格,我們選的包兩杯飲品及六道菜,一個甜點,大約每位HKD250,二人足夠有餘又夠飽,未開飯前看看店主用沙爐煲土耳其咖啡,聽聞全港只得這裡引入,很特別呢煲滾的咖啡要待一會,等咖啡渣沉澱後即可飲用,由於未有像外面用上咖啡渣,因此有所不同,口感會較'杰'身,而味道帶點用沙爐煮的香氣,味道更獨特,而飲的時候更是不同,會配上土耳其玫瑰軟糖同吃,先呷一啖咖啡,再飲一口冰水,再咬士耳其軟糖,很是特別有特色,而玫瑰味道軟糖亦夠煙韌好吃又不會太甜,這不禁令我想起早幾年看過的一套電影~魔幻王國獅子女巫魔衣櫥喝過咖啡,就來個大份量沙律,全部蔬菜十分新鮮,用上蕃茄,紫椰菜,青瓜,椰菜絲及洋蔥,還加上芝士粒,還有特別醬汁及香草,而且擺放成朵花,十分有心思味道好香,蔬菜夠爽脆夠新鮮,加上有軟芝士粒,撈作一起同吃口感更佳且味道帶點芝士香氣,微酸又醒胃而這個烤雞,更是出色,外看似烤得燶了,原來不是,皮帶點微脆,但完全不會有焦燶味,反而有好
而這個烤雞,更是出色,外看似烤得燶了,原來不是,皮帶點微脆,但完全不會有焦燶味,反而有好香的烤雞氣味,外面微鹹,而肉亦同樣帶點鹹味,肉質感嫩,而且熟而不生,連平時吃不多的我倆都完全把它消滅掉
外烤得香,連肉都滲出香氣,肉夠味,十分美味
而內里也夾著香飯,確實飽肚
回顧整頓飯,無論飲品菜式都是我第一次嚐,味道合我口味,飲品選擇多又夠特式,如果飲品方面可每人再多嚐一杯則更好了,但而這個定價確是很值得吃的私房菜,要重來呢!
2019-02-13
$250 (Dinner)
2019-02-15 76 views
煩囂的旺角,樓上餐廳更多不勝數。要是一般餐廳未能滿足喜歡新奇事物的你,可以考慮到訪位於通菜街的我愛伊斯坦堡。大廈門口沒有搶眼招牌,只有憑著網上找到的地址出發,也要費點勁才能找到入口。裝潢如家般閒適,各款貓貓掛畫是吸睛之作。內裡供應土耳其特色飲品,以咖啡廳而言,選擇未算豐富,大抵是貴精不貴多?男友點了一杯土耳其熱茶。杯子設計很有風味,猶如置身土耳其的感覺。茶的味道苦澀中帶香甜,回甘味重,口感甚是討好。最布機扒菇配土耳其芝士非常可愛,要是喜歡芝士的話,這就真的是你杯茶喲 ,菇味香濃,份量也大,絕對超值沙律食材新鮮,做的時間可以控制醬汁的份量,按個人喜好,入口十分開胃另一款薯仔沙律也很好吃,這兒的食材全是十分有質素,但價錢卻不貴,性價比十分高

裝潢如家般閒適,各款貓貓掛畫是吸睛之作。

茶的味道苦澀中帶香甜,回甘味重,口感甚是討好。最

2019-02-13 83 views
去旺角行街,雖然唔太多地方行,不過餐廳多,價錢又無尖沙咀果D咁貴不過去連鎖咖啡店,又經常搵唔到位,西餐廳又會俾人眼望望,用眼神叫你「飲快d,唔好霸住個位」,呢d心情相信都大家都經歷過。而這個心情,間接就令我開始喜歡尋找比較「異類」既餐廳啦。今次到訪既餐廳位於旺角女人街,而行樓梯上一層。來到門口,沒有大大的counter接待你,反而要自己按鐘,對餐廳作出呼喚。走入餐廳,餐廳比較小,住家感覺濃厚,有電視,有風扇,有枱,有椅,這不正是家的擺設嗎?在餐廳的一邊牆身,放有大量的土耳其特式食品,飲品,護膚品以供選擇,使我們足不出港,也能買到土耳其的手信,既輕鬆,又方便。朱古力價錢都不算貴,我都忍唔住買佐一盒回家試試,甜度十足,在工作時吃,即刻輕鬆哂。熱沙炒咖啡,今次到訪,我就點佐呢款土耳其熱沙炒咖啡,因為土耳其既熱沙炒咖啡都幾出名,所以就揀佐呢款,咖啡味好重,很有男人的感覺。而入口當然就唔係好creamy那種,因為咖啡油會沉澱,不攪伴的話,飲到尾會有少少硬化佐既淨低。另外叫左呢款土耳其烤雞,起初以為係會好油,但係最後出黎又餈好食。不過入口味道都幾濃下,唔知係唔係佢地整果陣落佐好多香料,食落都幾好味

而這個心情,間接就令我開始喜歡尋找比較「異類」既餐廳啦。

今次到訪既餐廳位於旺角女人街,而行樓梯上一層。

不過入口味道都幾濃下,唔知係唔係佢地整果陣落佐好多香料,食落都幾好味,而雞味亦都好重,意想不到的好味。

土耳其餃子好得意,入口皮薄,入面既餡都好正

這間餐廳價錢和連鎖餐廳差不多,但既不用同人迫,又可以嘗試異國風情,絕對係旺角中的清泉
2019-02-11 77 views
星期六的晚上,一早相約朋友來此吃特別晚餐,餐廳的位置不算偏僻,不過入口要用地圖找會準確一點,内進之外是另一個世界。環境別具特色,充滿土耳其的色彩,每一個角落,墻壁,也有濃烈的土耳其風格。裏面還有大量藏書及其他得意產品售賣,包括土耳其特產,醬料,就連護膚品也有售賣。找了個位置坐下後,職員便放低了一張menu讓我們慢慢看。沒想到一家小小的cafe,飲料選擇竟也不少。本來就有選擇困難症的我們選喝什麽也花了一段時間,很多也很吸引呢。最終我們先吃的是有機扒菇配土耳其芝士,設計頗有家的感覺,而且在旺角也能吃到一個像家的料理,感覺特別好。磨菇的味道也很突出,芝士沒有蓋過對方的味道,非常開胃又清新。我很喜歡這個沙律的設計,很有藝術色彩。每款食材都很新鮮,又一開胃之作.土耳其Pizza味道同樣突出,而且也是酸甜開胃,餅底香脆,Salami也很有味道。我和朋友最終在這裏閑聊了足足兩小時後才離開,一邊喝咖啡一邊聊天,可見這裏真的是一個休閑愜意的聊天好角落。我想我還會再來的。就這樣靜靜的坐著,喝著飲料,聽著舒服的音樂,思考一下人生也不錯。這兒也有台式鳳梨酥,而且是名師制作,我們試吃了一點,味道也不錯,過2天下

這兒也有台式鳳梨酥,而且是名師制作,我們試吃了一點,味道也不錯,過2天下班會再來購買
2019-02-09 66 views
終於放完年假,朋友終於得閒陪我啦,我地去左依間土耳其菜既學校,位置雖然有少少隱閉,但見到門口貼住有貓咪玩覺得好得意,所以被吸引上黎樓梯指示都幾清晰,一直都見到cafe既招牌,入到去好有屋企感覺,聽到店員既流利廣東話都嚇左跳,感覺好友善入面既擺設好有東歐風情,感覺好特別好靚依度係賣東歐飲品,之前都無試過,我同朋友一人叫左一杯飲品土耳其咖啡老師教完一輪之後就可以飲啦,飲落好重咖啡味,好香好好飲,本身都鍾意咖啡系列既飲品,但佢依個係比外面飲到既咖啡更濃味欣賞完老師一輪功夫之後,就可以食啦.土耳其沙律比一般沙律更有鮮味,容易入口,依度用既蕃茄同菜都好新鮮土耳其炸雞,用左特別醬汁焗成,雞肉嫩滑,而且都幾大隻,食完之後已經好飽整體感覺幾舒服,傾計舒服同多靜,飲品款式特別,價錢合理,仲有幾隻貓咪陪住我地,有得同佢地玩,幾relax

入面既擺設好有東歐風情,感覺好特別好靚

依度係賣東歐飲品,之前都無試過,我同朋友一人叫左一杯飲品

土耳其咖啡

約左個非常喜歡飲咖啡既朋友食飯,即刻好想推薦佢黎呢間餐廳。雖然係第二次黎,但仍然覺得所有擺設、餐具都係好靚。我地揀左個5 items再另加雪糕。好開心可以學整土耳其既沙律,又可以同餐廳既負責人傾下計,係依家好多餐廳都無,呢d先叫做招呼。個沙律係好好味,有少少蒜香又酸酸地。再黎係焗雞。朋友話未食過咁滑既雞🤣其實所有食物都好好味。特別推薦沙律、焗雞、焗大菇、土耳其咖啡及雪糕。如果點咖啡,餐廳仲會示範俾你睇係點整,又會介紹土耳其既文化,好有心。而且仲有貓貓玩,非常開心既一餐。絕對會再黎。
約左個非常喜歡飲咖啡既朋友食飯,
即刻好想推薦佢黎呢間餐廳。

雖然係第二次黎,
但仍然覺得所有擺設、餐具都係好靚。

我地揀左個5 items再另加雪糕。

好開心可以學整土耳其既沙律,
又可以同餐廳既負責人傾下計,
係依家好多餐廳都無,
呢d先叫做招呼。

個沙律係好好味,有少少蒜香又酸酸地。

再黎係焗雞。
朋友話未食過咁滑既雞🤣

其實所有食物都好好味。
特別推薦沙律、焗雞、焗大菇、土耳其咖啡及雪糕。

如果點咖啡,餐廳仲會示範俾你睇係點整,
又會介紹土耳其既文化,好有心。

而且仲有貓貓玩,非常開心既一餐。
絕對會再黎。

土耳其沙律
烤雞
焗薯角茄子
Pizza
焗大菇
土耳其雪糕
2018-12-28
$300 (Dinner)
土耳其沙律
烤雞
焗薯角茄子
Pizza
焗大菇
土耳其雪糕
2018-12-16 150 views
How to make home cooking and Turkish coffee. Which products can make them. It’s a lot of fun and recipe included! A wonderful experience which felt like dinner with a friend who truly lovers to cook.This is my first experience. They are super friendly and teach and show us how to make like local home food so delicious.
  • 土耳其咖啡
  • 東歐咖啡
  • 梅爾辛紅飯釀烤雞
  • 特色沙律配白芝士
土耳其菜係香港真係唔係度度有得食,呢間樓上店有埋可愛貓貓陪你食飯,不過手續上要記得先網上登記然後再入座。跟番上面既QR Code 就可以上網址登記訂位,入面有好多唔同既特別既標語字句,好多都好有意思,另外仲會有一啲牌可以拎住影下相。只要你入去幫襯,就會送一張土耳其明信片做紀念,呢樣野真係好有心思,另外都有好多唔同既土耳其特式既裝飾,仲有唔少好有童真既小朋友畫。店主養左幾隻貓貓,隻隻都勁得意,不過如果想同佢地玩就記得要預早出定聲先,一放出黎真係萬人迷咁個個都圍住影相。先叫杯最有特色既咖啡,有凍有熱都係可以望住即席係沙上面煮,《凍土耳其咖啡》凍既係廚師自己調教,先煮好再倒落奶度,會更滑溜同甜少少。《熱土耳其咖啡》熱既就要煮耐啲因為要更多既過程,要先倒一轉落杯,再係沙度加熱到起泡兩次先飲得,煮法有睇頭咖啡又香濃。前盤有一個《特色沙律》,除左有新鮮既沙律菜,仲有一粒粒既麥係面增加口感,另外沙律好特別咁會有咸咸地既味道。主菜係《秘製招牌烤雞配飯》,呢個係招牌菜,二人份量叫左半隻雞,雞皮烤得好脆身,雞肉仲好滑身同多汁,可以點旁邊既乳酪食,雞油滲哂落下面既飯瞬間清哂。甜品叫左《開心果酥配土耳其雪糕》

甜品叫左《開心果酥配土耳其雪糕》,好特別有開心果酥,食落煙韌唔油膩,土耳其雪糕係玫瑰味,雪糕都做到有拉絲既效果,仲好精緻咁用朱古力畫埋畫。

店名:我愛伊斯坦堡
地址:旺角通菜街11號1樓A室

餐牌:

2018-09-29
$150 (Dinner)
  • 秘製招牌烤雞配飯
试过三文鱼,羊架,鸡翼味道不错,很好吃。重点是配红白餐酒,都很便宜。很不错的西班牙酒才200块,如果在其他餐厅喝最少也要3xx,喝酒配餐性价比高!论喝白葡萄酒,配海鲜的要能不突出腥味为重,这餐厅做到了,用来配餐的西班牙白酒,可以突出海鲜的鲜味,但隐藏了海鲜的腥味,非常不错!伦喝红酒,要能与红肉配合,他提供的西班牙红酒,性价比高,配合羊架牛扒相得益彰,肉香酒浓,有什么好得过这吃。要说有什么不足之处,就是有那么好的酒,佢没有很多可以配酒的小吃,比如意大利火腿、西班牙火腿、沙拉米肠等等。这就是他们可以改善的空间,那当然要有懂得欣赏的人在哪裏吃吃喝喝,係有机会出现的变化。

2018-09-17
$120 (Dinner)
  • 香煎三文鱼
  • 羊架
2018-09-01 525 views
同朋友兩個人食飯,正好見到呢間野,記得曾經有朋友推薦過呢間小店其實佢地方都幾隱蔽,吾細心小小都吾會搵得到入口條樓梯係邊去到先知原來係dinner set咁叫,最平由170幾蚊到300幾蚊都有,我地叫左中位價,250蚊有6個菜式包埋咖啡入到去環境不錯,有d異國風情首先值得一提的是具有中東色彩的茶具同枱布,非常美觀,圖中係店內主打咖啡-東歐咖啡,店主推薦我地熱飲同加奶,好味d同會易d入口!咖啡係即磨咖啡豆,非常新鮮,咖啡的味道香濃之餘入口亦不苦澀,非常好飲最值得推介的係呢個燒雞,皮脆肉嫩,十分好食,旁邊有個白色酸味汁,沾汁定就咁食都好味其他菜式個人認為正常,但不算太突出,最好都係咖啡
其實佢地方都幾隱蔽,吾細心小小都吾會搵得到入口條樓梯係邊

入到去環境不錯,有d異國風情

其他菜式個人認為正常,但不算太突出,最好都係咖啡