我一向好鐘意食日本料理,今日同朋友黎到呢間樓上⛩️居酒屋,呢間位於尖沙咀寶勒巷嘅居酒屋非常出色,無論環境氣氛、食物同服務都一流👍🏻值得encore❗️最正係店內更設有日式榻榻米獨立房間,下次約埋一班朋友仔黎聚會私隱度極高。我今次經OpenRice訂座全單仲有九折優惠,今期清酒 🍶720ml買一送一,好抵呀!✦鮮螢光魷魚好新鮮色澤鮮明,食落好爽甜,鮮味滿滿。✦炸白蝦(半份)金黃酥脆嘅白蝦,一口又一口,佐酒一流。✦真蠔刺身原隻生蠔肉質肥美,海水味不算太濃,本身已加上酸汁,直接吃好鮮甜。✦精選刺身拼盤店員好細心介紹如何進食次序👍🏻先食鮮赤貝好爽口;海膽甘香;酸汁柚子左口魚已經調好味直接食;炙燒銀鱈魚火炙後油脂好豐富;深海池魚大大片;拖羅厚切肥美甘香,全部時令刺身水準極高。✦串燒即叫即燒🔥日本青椒仔味道爽甜;阿波尾雞頸Q彈帶有嚼勁;雞橫膈膜十分稀有,雞味濃郁,口感爽彈;雞腎爽口彈牙。✦燒活鰻魚(半份)鰻魚燒🉐️剛剛好,皮脆肉嫰,本身加左鹽燒烹調,鰻魚汁分開上,就算不點醬汁都好惹味。✦鐵板燒蠔燒蠔燒得好靚金黃色,脹卜卜。✦燒阿波美雞翼餐廳採用阿波美雞,阿波尾雞係德島縣日本產量第一,屬於走地雞,肉質具嚼

✦鮮螢光魷魚
好新鮮色澤鮮明,食落好爽甜,鮮味滿滿。

✦炸白蝦(半份)
金黃酥脆嘅白蝦,一口又一口,佐酒一流。

✦真蠔刺身

✦精選刺身拼盤

✦串燒即叫即燒🔥

✦燒活鰻魚(半份)

✦鐵板燒蠔
燒蠔燒得好靚金黃色,脹卜卜。

✦燒阿波美雞翼
餐廳採用阿波美雞,阿波尾雞係德島縣日本產量第一,屬於走地雞,肉質具嚼勁口感,低脂、肉味香濃。難怪味道不一樣,雞皮非常脆口,雞味好香好濃郁,超好食~

✦ 魚湯稻庭烏冬 (小)
必食💯魚湯稻庭烏冬,乳白色嘅湯底,完全無落豆乳,不含味精;用上時令鮮魚熬製而成,味道非常鮮甜。烏冬扁幼身、麵質非常滑溜,好有彈力,真係好出色!
2023-05-21
  • 燒阿波尾雞翼
  • 真蠔刺身
  • 炸白蝦
2023-05-19 444 views
居酒屋真係推薦呢間 (๑´ڡ`๑)多次回訪 水準都係保持到卡位 包廂都一應俱全環境乾淨 既舒適又闊落日本菜真係食極都唔會厭🔸炸北海道白蝦白蝦外層酥脆,唔會太油膩!如果配埋一杯酒,好岩做餐前小食,非常惹味,食到停唔到口。🔸水雲水雲係沖繩特產,呈綠色,無論外表同口感都同海帶相似!係冷盤,幾爽口清新,好適合夏天作為前菜食。🔸刺身拼盤拼盤非常豐富。有總共7款刺身,包括赤牡丹蝦、銀鱈魚、金目鯛、海膽、拖羅、左口魚同深海池魚。每款魚生都非常新鮮,當中海膽份量都好多,入口軟綿滑溜。拖羅油脂感最高,其次係金目鯛。🔸清酒煮蜆新鮮蜆用清酒煮熟,帶有淡淡嘅清酒香氣,而且仲加入左青蔥同薑絲,令湯汁更加香濃!蜆肉質感嫩滑無沙。🔸雞頸肉 肉質細緻,有啲微微咬勁,同時又非常嫩滑。雞頸肉嘅肉汁好濃郁,加上啲香料,味道更加香濃。燒過後,雞頸肉表面呈現出金黃色,外脆內嫩,咬落去有啲焦香味,非常好味。🔸雞腎 雞腎肉質較為柔軟,咬落去有啲嚼勁,口感較為滑順。🔸雞橫膈膜 雞橫膈膜口感比雞腎更嚼勁,而且彈性十足,咬落去感覺非常有趣。🔸日本青椒仔青椒仔有少少辣味,食完肉食下蔬果可以清下油膩。🔸燒活鰻魚燒活鰻魚味道香濃,肉質鮮嫩入味
居酒屋真係推薦呢間 (๑´ڡ`๑)
多次回訪 水準都係保持到

🔸刺身拼盤

🔸清酒煮蜆

🔸雞頸肉

🔸雞腎
雞腎肉質較為柔軟,咬落去有啲嚼勁,口感較為滑順。

🔸雞橫膈膜

🔸日本青椒仔
青椒仔有少少辣味,食完肉食下蔬果可以清下油膩。

🔸燒活鰻魚
燒活鰻魚味道香濃,肉質鮮嫩入味。燒活鰻魚嘅肉質比一般鰻魚更加彈牙,口感更加爽口。鰻魚外皮仲燒得好焦脆,內裡仍然保持著鮮嫩多汁。

🔸魚湯稻庭烏冬
呢款係餐廳招牌菜。魚湯唔係用粉沖出黎,係用左多款魚煮左好耐製成,稻庭烏冬中等粗度,掛湯力高,而且超嫩滑!連埋魚湯一齊食好滿足。

2023-05-18
  • 燒活鰻魚
暫時仍未有出走日本的計劃🇯🇵 唯有繼續在香港吃日本菜🤤✨ 這間居酒屋位於尖東商業大廈中 食材都是直接從築地市場及世界各地空運到香港~ 質素有保證👍 特別一題 餐廳部份座位設有榻榻米座席 亦有私隱度高的卡位 猶如置身於日本!🗾🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 炸白蝦 半份 ($60)金黃酥脆的炸白蝦🍤 只是用鹽輕輕調味已經很夠味 送酒一流~-✨ 鹽焗日本銀杏 ($88)第一次吃鹽焗銀杏🤍 端上枱的時候仍然溫熱 銀杏每粒都很飽滿 用鹽焗的方式更能突出甘甜味~ 幾乎都吃不到苦澀味-✨ 華漣蠔 ($190)華漣原隻生蠔 肉質肥美爽口 配上酸汁 帶出生蠔本身的甘甜味~🦪 海水味不算太濃 令人回味🤤-✨ 精選刺身拼盤 ($680)是日有6款精選刺身:北寄貝、左口魚、赤魚、深海池魚、海膽和大拖羅❤️! 北寄貝爽口彈牙🐟 左口魚炙燒後魚油滲出 更覺得濃郁甘香✨ 油香最豐富必定是大拖羅 精緻的魚油花紋 口感入口即溶! 海膽creamy 鹹香的海水味偏重~-✨ 鹽燒活鰻魚 半份 ($140)加少許鹽燒已經很好吃👍 比起鰻魚的軟綿口感 燒活鰻反而變得爽脆有咬勁~ -✨ 燒阿波美雞翼 2隻 ($78)超大隻的阿波美雞翼🍗 雞翼即

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 炸白蝦 半份 ($60)
金黃酥脆的炸白蝦🍤 只是用鹽輕輕調味已經很夠味 送酒一流~

✨ 鹽焗日本銀杏 ($88)

✨ 華漣蠔 ($190)

✨ 精選刺身拼盤 ($680)

✨ 鹽燒活鰻魚 半份 ($140)

✨ 燒阿波美雞翼 2隻 ($78)
超大隻的阿波美雞翼🍗 雞翼即燒 香噴噴又美味~

✨ 清酒煮大蜆🍶 ($180)
清酒經過煮熱後味道更香濃🍶 配上新鮮的大蜆 連清酒邊吃邊喝 鮮味加倍提升 清雅鮮甜!

✨ 魚湯稻庭烏冬(小) 2份 ($130)
必食的稻庭烏冬! 奶白色的湯底 質感濃厚醇香 魚味好足而且無腥味~ 扁身幼烏冬非常滑溜 有彈力 果然名不虛傳😆

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 稻乙日本料理
🗺️ 尖沙咀寶勒巷10號2樓
未去到日本住都係要繼續留港食日本野🇯🇵網上見到尖沙咀寶勒巷呢間經OpenRice訂座可以享有全單九折,同埋order 720ml既清酒🍶會有買一送一添~最正係店內係設有日式既榻榻米獨立房間,如果多人一齊黎真係好有私隱度😌-🎈炸白蝦(半份) $60 作為前菜真係唔錯☺️一啖一隻好香脆,係好好既下酒菜~-🎈水雲 $40之前冇食過水雲,原來即係日本既髮菜,上面有啲磨左既山芋蓉,酸酸地咁好得意超開胃🙆🏻‍♀️-🎈清酒煮大蜆 $180每次去居酒屋必點的💫大蜆好肥美,清酒味不算太濃,比較清甜一點~-🎈精選刺身拼盤 $680裡面有煙燻鰹魚、赤貝、海膽帶子、深海池魚、炙燒銀鱈魚同埋吞拿魚🤤赤貝好爽口彈牙;炙燒銀鱈魚經火焰後好肥美,幾有油脂感!海膽帶子真係一啖一滿足,仲要唔夠喉食埋男朋友仔個件😳開心!整體好新鮮,同埋店員會好貼心咁介紹食用既先後次序🙋🏻‍♀️-🎈鹽燒香魚(天婦羅) $80好脆卜卜,加點檸檬汁更惹味!-🎈明太子炒蘆筍 $150蘆筍炒到好爽脆,而明太子既份量真心好多🤭估唔到咁樣整幾好食,睇黎要照板煮碗自己係屋企試下先🫢-🎈黑豚脯西京燒(半份) $80男朋友仔超推介呢個!係自家醃製左三日的,所以豚肉
🎈炸白蝦(半份) $60
炸白蝦(半份)

作為前菜真係唔錯☺️一啖一隻好香脆,係好好既下酒菜~
🎈水雲 $40

🎈清酒煮大蜆 $180

🎈精選刺身拼盤 $680

🎈鹽燒香魚(天婦羅) $80
好脆卜卜,加點檸檬汁更惹味!
🎈明太子炒蘆筍 $150
🎈黑豚脯西京燒(半份) $80
黑豚脯西京燒(半份)

男朋友仔超推介呢個!係自家醃製左三日的,所以豚肉好入味好軟稔~推介既食法係要將豚肉配搭埋沙律一齊食,再點少少醬,個人覺得咁樣食係最好味🙆🏻‍♀️
🎈燒阿波尾雞翼 $36
正常發揮!外皮燒到好香脆,調味亦不錯的👍🏻
🎈串燒雞橫膈膜 $38

老實說真係好少食雞橫膈膜🥹食落又幾有咬口!
🎈串燒雞皮 $28
🎈串燒阿波尾雞頸 $38
🎈魚湯稻庭烏冬(小) $65
魚湯稻庭烏冬(小)

望落去呈奶白色狀,賣相未算好突出。但食落好驚豔!!😍真係好好味🤤稻庭烏冬好幼滑,配合埋超鮮甜既魚湯,飲落去勁香濃🥳果然係餐廳既招牌菜,仲要價錢唔貴🤫好值得一試❤️
🔸稻乙日本料理
📍尖沙咀寶勒巷10號2樓
2023-04-20
精選刺身拼盤
黑豚脯西京燒(半份)
魚湯稻庭烏冬(小)
同朋友食飯我都係食日本料理多😆因為我都幾鍾意食串燒😚尖沙咀呢間主打日式料理,除左有Omakase之外仲可以散叫,舖內仲有榻榻米廂房,黎之前記得book枱~🌾炸白蝦🦐(半份) 每隻蝦都好香口,可以連殼原隻食,如果配酒應該更正🤩🌾子持魷魚🦑 食完先知原來係季節限定,入面粒粒口感嘅魷魚籽,魷魚彈滑,好特別🌾華漣蠔🦪表面加左海帶、香蔥,令生蠔鮮味更突出,蠔肉肥美🌾串燒雞橫隔膜、串燒阿波美雞頸肉、串燒雞皮🐓三款串燒都好香脆,雞頸肉爽口、雞皮偏乾身,食落好似食緊薯片咁脆😆橫隔膜Q彈有嚼勁🌾明太子炒蘆筍 明太子都落得好多,食到魚籽口感,鹹鹹香香😋露筍新鮮翠綠🌾燒阿波尾雞翼🐓雞翼都幾大隻,肉質嫩滑用左阿波尾產,質素有保證🌾燒活鰻魚(半份)🐟鰻魚燒得幾脆,肉質細嫩,伴有鰻魚汁🌾大拖羅壽司 、火炙左口魚邊壽司、鮮帆立貝壽司 🍣帆立貝新鮮,大拖羅嫩口,左口魚燒得好香,三款壽司都不錯🌾魚湯稻庭烏冬(小)魚湯好有鮮味,亦都加左豆乳,湯底可以飲埋,烏冬扁平幼細,滑溜

🌾炸白蝦🦐(半份)
每隻蝦都好香口,可以連殼原隻食,如果配酒應該更正🤩

🌾子持魷魚🦑

🌾華漣蠔🦪
表面加左海帶、香蔥,令生蠔鮮味更突出,蠔肉肥美

🌾串燒雞橫隔膜、串燒阿波美雞頸肉、串燒雞皮🐓

🌾明太子炒蘆筍
明太子都落得好多,食到魚籽口感,鹹鹹香香😋露筍新鮮翠綠

🌾燒阿波尾雞翼🐓
雞翼都幾大隻,肉質嫩滑用左阿波尾產,質素有保證

🌾燒活鰻魚(半份)🐟
鰻魚燒得幾脆,肉質細嫩,伴有鰻魚汁

🌾大拖羅壽司 、火炙左口魚邊壽司、鮮帆立貝壽司 🍣
帆立貝新鮮,大拖羅嫩口,左口魚燒得好香,三款壽司都不錯

🌾魚湯稻庭烏冬(小)

2023-05-13 25 views
This izakaya restaurant in Tsim Sha Tsui is a must-visit for foodies✨ The fried white shrimp, seared bonito sashimi, oysters and fish broth udon, and yakitori were all fantastic and left us wanting more🤤.一直聽朋友介紹稻乙居酒屋聽咗幾年終於有機會一試,今次book咗半密封嘅卡位幾有私隱度,下次多人嚟可以book房更加正~ 前菜叫華漣蠔同炸白蝦最適合不過,醒胃又可以送下酒,串燒合格之上未算有驚喜,好彩最尾有叫到魚湯烏冬,暖胃之餘湯頭超ev郁,作為一餐結尾幾唔錯✨
稻乙特色為,除了有包廂外,也有春夏秋冬4個半密閉式的座位,照顧了客人私隱度,其次當然為他們的招牌日本菜。圖1 : 前菜,包括 🔹鹽焗銀杏🔹🔹鯛魚白子🔹🔹鰹魚.刺身🔹🔹炸白蝦(半份)🔹將時令的銀杏鹽焗很特別,一般放在糖水中吃。個以此作為小食也不錯。鯛魚白子,口感綿密,味道清爽,而且為日本人美美顏補身的真品。鰹魚口感肥美清爽,帶點鹹鹹的感覺大家了柚子醋中和了煙燻的效果。有點吃白飯魚的感覺,香脆入口,如果作為伴酒小吃會更理想。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹壽司拼盤🔹分別有中拖羅,火灸左口魚邊及吞拿魚腩,每一道都非常鮮甜,配合旁邊的蔥花,蘿蔔蓉一起吃,更能帶出鮮味,而左口魚的薄切,更能看出師父功力。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹鹽燒香魚BB(天婦羅)🔹 味道不算親民,鹽燒外層,魚肉鮮嫩,加上檸檬汁會較易入口,口感香脆。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔹明太子炒蘆筍🔹🔹阿波尾炸雞🔹🔹燒蠔🔹蘆筍你又愛嗎?即使像友人般不愛,也會被伴著的明太子吸引。阿波尾炸雞,走地雞,肉質總帶有嚼勁口感,而且低脂、肉味香濃。燒蠔,火喉不錯,很回味。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹清酒煮大蜆🔹食蜆最怕有沙石,但這洗得很乾淨之外,也帶出了陣陣清甜酒的湯底。評

有點吃白飯魚的感覺,香脆入口,如果作為伴酒小吃會更理想。

🔹壽司拼盤🔹

🔹鹽燒香魚BB(天婦羅)🔹

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔹明太子炒蘆筍🔹🔹阿波尾炸雞🔹🔹燒蠔🔹

蘆筍你又愛嗎?即使像友人般不愛,也會被伴著
的明太子吸引。
燒蠔,火喉不錯,很回味。

🔹清酒煮大蜆🔹

🔹燒活鰻魚半份🔹

這份特點是用生的鰻魚去燒,加上鹽,令鮮味被帶出,注意魚骨。

鰹魚.刺身
燒蠔
清酒煮大蜆
鹽燒香魚BB(天婦羅)
明太子炒蘆筍
燒活鰻魚半份
阿波尾炸雞
壽司拼盤
2023-04-22
$900 (Dinner)
鰹魚.刺身
燒蠔
清酒煮大蜆
鹽燒香魚BB(天婦羅)
明太子炒蘆筍
燒活鰻魚半份
阿波尾炸雞
壽司拼盤
  • 煙燻鰹魚
  • 精選刺身拼盤
2023-05-05 40 views
同朋友傾偈咁啱講開日本,佢就話最近試咗間唔錯嘅日本餐廳,所以就帶咗過嚟食啦😋 去到見到每個位都好似包廂咁,真係幾舒服😌仲有 經Openrice 訂座全單有10%off ! 仲發現720ml 清酒買一送一,多啲聚會嚟食就最啱叫返支😋水雲上面加咗淮山蓉~拌勻一齊食,口感特別滑溜💕味道微酸又開胃🥰松葉蟹肉蕃茄沙律超多蟹肉,勁足料💕松葉蟹肉厚實鮮甜,簡直做到啖啖肉🥰搭配超甜嘅蕃茄、清爽蔬菜及胡麻醬,好醒胃🥰脆炸北海道白蝦超酥脆,蝦味濃郁多汁,超刷嘴,停唔到口😆鹽焗銀杏銀杏帶有堅果香,口感煙韌,都幾特別✨華漣蠔(生蠔)好肥美又新鮮嘅生蠔🦪 獨特嘅配料更加突顯生蠔嘅鮮甜💕咁煙燻鰹魚煙燻後嘅鰹魚,味道超濃烈,加咗醬汁充滿咸香✨螢光魷魚漬上面加咗白麵豉醬,食落有啲山葵味~小魷魚好嫩又彈牙💕清酒煮蜆蜆肉好肥鮮好肥美~加了菇類做配菜,湯底好甜👍🏻💫串燒🌟阿波尾雞雞翼外表焦香,肉質爽脆嫩滑,肉味濃郁💕 廚師嘅調味下,好惹味😍😍🌟雞皮:口感好酥脆🥰 咬落又香好嫩😋🌟雞頸肉:顏色好粉嫩,外脆內嫩✨🌟雞橫膈膜:醬燒下咸香,口感煙韌💕鐵板牛油炒鮑魚鮑魚切片後炒,每皮都裹滿醬汁✨上面曬滿黑椒,蘑菇爽脆,鮑魚片煙靭,

水雲
上面加咗淮山蓉~拌勻一齊食,口感特別滑溜💕味道微酸又開胃🥰
松葉蟹肉蕃茄沙律
脆炸北海道白蝦
超酥脆,蝦味濃郁多汁,超刷嘴,停唔到口😆
鹽焗銀杏
銀杏帶有堅果香,口感煙韌,都幾特別✨
華漣蠔(生蠔)
好肥美又新鮮嘅生蠔🦪 獨特嘅配料更加突顯生蠔嘅鮮甜💕咁
煙燻鰹魚
煙燻後嘅鰹魚,味道超濃烈,加咗醬汁充滿咸香✨
螢光魷魚漬
上面加咗白麵豉醬,食落有啲山葵味~小魷魚好嫩又彈牙💕
清酒煮蜆
蜆肉好肥鮮好肥美~加了菇類做配菜,湯底好甜👍🏻
💫串燒
🌟阿波尾雞雞翼
🌟雞皮:口感好酥脆🥰 咬落又香好嫩😋
🌟雞頸肉:顏色好粉嫩,外脆內嫩✨
🌟雞橫膈膜:醬燒下咸香,口感煙韌💕
鐵板牛油炒鮑魚
鮑魚切片後炒,每皮都裹滿醬汁✨上面曬滿黑椒,蘑菇爽脆,鮑魚片煙靭,口感好豐富✨
魚湯稻庭烏冬(小)
幼烏冬軟硬適中,好滑又能掛汁✨漁湯熬制並濃縮成白色,好香😋😋😋朋友連湯都清埋🤣
👍🏻 螢光魷魚跟白麵豉醬每次食螢光魷魚都有小擔心 怕會腥🦑但係呢度嘅俾到信心我 肉眼可見吧光澤就知道新鮮魷魚爽甜 鮮味滿滿💕👍🏻 松葉蟹肉沙律松葉蟹肉鋪面 份量唔少🦀一梳梳嘅口感好好配埋番茄、青瓜、、沙律菜等 淋上日式胡麻醬 好開胃同refreshing🥗👍🏻 清酒煮日本蜆飲啖湯先 蜆味好濃 清酒更能突出海鮮清甜味道☺️每一隻日本蜆都非常飽滿 有爆汁效果!小心熱喔👍🏻 燒日本茄子日本茄子去皮 嗰樣變得有啲陌生😂食落口有別放平常燒茄子🍆味道好清新 有啲爽口 表面仲放上木魚碎 增添口感👍🏻 華漣蠔店員極推💁🏻‍♀️呢款生蠔非常飽滿 有個大肚腩咁脹卜卜😉口感偏creamy 好滑而且味道濃郁 下次嚟一定會encore👍🏻 燒活鰻魚(半份)鰻魚外皮燒到脆卜卜 而且魚肉保持到鮮嫩 最緊要好厚肉 旁邊有蒲燒鰻魚汁 輕輕點已經夠晒味🫶🏻👍🏻 自選壽司🍣自選左三款美味壽司 分別係鮮帶子、大拖羅、燒左口魚 壽司魚生非常新鮮 自己最愛大拖羅 魚油係口爆發好幸福❤️👍🏻 魚湯烏冬呢個係餐廳招牌菜式 奶白色嘅魚湯充滿魚鮮味 每條烏冬都飽吸魚湯味道 好正🤗注意事項⚠️- 清酒愛好者福音🍶720ml清酒買一送一- Open

👍🏻 螢光魷魚跟白麵豉醬

👍🏻 松葉蟹肉沙律

👍🏻 清酒煮日本蜆

👍🏻 燒日本茄子

👍🏻 華漣蠔

👍🏻 燒活鰻魚(半份)

👍🏻 自選壽司🍣

👍🏻 魚湯烏冬

注意事項⚠️
- 清酒愛好者福音🍶720ml清酒買一送一
- Openrice訂座全單9折 抵食好多👏🏻
- 餐廳座位私隱度好高 每檯嘅設計都好似包廂咁 環境舒適😌
2023-05-04 70 views
餐廳設有吧枱、卡位、榻榻米包廂,卡位私隱度高😆榻榻米包廂適合一大班朋友吃喝𣈱聚。而家經Openrice訂座全單9折🈹720ml清酒更做緊買一送一優惠。🔸炸富山灣白蝦白蝦連殼炸至乾身🦐食落惹味可口,脆卜卜好食到停唔到口🍻佐酒一流🔸鯛魚白子 白子即雄性魚類的生殖腺,含豐富的蛋白質及維他命B,更被日本人視為美顏補身的珍品🤣口感滑嫩綿密,味道清爽新鮮, 加了辣蘿蔔蓉🥕葱花、酸汁,更易入口。🔸松葉蟹肉沙律沙律菜🥬及番茄🍅均十分新鮮,松葉蟹肉分量亦絕不吝嗇,作爲前菜感覺清新🔸火炙吞拿魚x 火炙銀雪魚火炙吞拿魚無筋而油腴,口感細膩🐟銀雪魚肉質嫩滑,火炙過後油脂更香更豐富,食落入口即化🔸鹽焗日本銀杏剝殼後,呈金黃色的銀杏口感軟糯😋味道鹹鹹地帶少許回甘,啱晒送酒🔸清酒煮大蜆每隻都肥美飽滿的蜆肉🤤食落鮮甜味美,清酒湯底清甜🍶加入香菇更能突顯其鮮味。🔸燒阿波尾雞翼雞翼外皮燒得香脆金黃🐓肉味香濃,肉質嫩滑Juicy🔸日式炸雞四件大大件脆卜卜的,外皮炸至鹹酥香脆🐓内裏鷄肉多汁肉嫩,加點檸檬汁🍋能解膩提鮮             🔸黑豚肉西京燒經過3日醃製的豚肉肉質嫩滑🐷配上甜甜地的西京燒醬油🇯🇵甚有日式風味🔸魚

🔸炸富山灣白蝦
火炙吞拿魚x 火炙銀雪魚
🔸鹽焗日本銀杏
🔸清酒煮大蜆
🔸燒阿波尾雞翼
雞翼外皮燒得香脆金黃🐓肉味香濃,肉質嫩滑Juicy

🔸日式炸雞
燒阿波尾雞翼
🔸黑豚肉西京燒

黑豚肉西京燒
🔸魚湯稻庭烏冬
作爲餐廳的招牌菜式又豈能不試?🤣稻庭烏幼滑煙韌,呈乳白色的湯底以鱲魚和時令魚熬製🐟 輕輕嘗一口,暖笠笠的魚湯香醇且沒有腥味,禁不住把整碗喝光了。
魚湯稻庭烏冬
炸富山灣白蝦
松葉蟹肉沙律
火炙吞拿魚x 火炙銀雪魚
燒阿波尾雞翼
黑豚肉西京燒
魚湯稻庭烏冬
2023-05-01 38 views
仲未飛番鄉下(🇯🇵)既我成日都會係香港搵居酒屋食吓嘢,今次又去咗老地方尖沙咀搵食🤭我哋上OpenRice見到訂座有九折,同埋見到環境都幾有日本feel,如果多人食仲可以試吓book榻榻米房添✨🥢食物1️⃣炸白蝦(半份)$60: 炸得香口鬆脆,越食越想食😝2️⃣唐場阿波尾雞$168: 啖啖厚雞肉外脆內嫩!咬落去雞肉好juicy👍🏻3️⃣華漣蠔$95/隻朋友表示好鍾意❤️好新鮮,口感肥美肉質帶爽口!4️⃣鯛魚白子$40第一次食雄性魚類的生殖腺!入口柔滑帶一點清爽,沒有腥味👍🏻比我想像中易接受。5️⃣松葉蟹沙律$180:平時好少食菜,今次真係夠晒本😂份量好多,松葉蟹肉啖啖肉夠鮮甜。6️⃣鹽焗銀杏$88: 平時食銀杏都係配糖水,今次又係第一次食鹽焗😳口感軟糯味道微苦,試吓都無坊。7️⃣燒阿波尾雞亦$78: 大大隻雞翼,讚一讚調味好好👍🏻又唔會太鹹超入味!8️⃣火炙銀鱈魚壽司$70/件:用火炙令魚油逼得更多,入口香濃及肥美!唔需要沾豉油都得。9️⃣串燒雞橫隔膜$38阿波尾雞頸$38青椒仔$28串燒一定唔會伏😂見唔貴叫幾款黎試下,最衰嗰日唔方便飲酒😳如果唔係會叫清酒🍶720ml仲做緊買一送一添!🔟魚湯稻庭烏冬(小)$65: 鮮魚湯味道

🥢食物
1️⃣炸白蝦(半份)$60: 炸得香口鬆脆,越食越想食😝

3️⃣華漣蠔$95/隻
朋友表示好鍾意❤️好新鮮,口感肥美肉質帶爽口!

4️⃣鯛魚白子$40

9️⃣串燒
雞橫隔膜$38
阿波尾雞頸$38
青椒仔$28

🔟魚湯稻庭烏冬(小)$65: 鮮魚湯味道好鮮甜,我清哂成碗😂烏冬應該係稻庭烏冬,特別滑同吸湯汁!
2023-04-28 33 views
日本菜餐食過唔少,不過呢間餐廳有部分菜式都比較少見,例如炸白蝦、燒鵝肝、水雲等,好少喺其他日本餐廳會見到😳😳·我哋喺openrice訂位,埋單仲有9折😍·1️⃣炸白蝦($120)炸得夠乾身,好香口,份量都幾多,食極都仲有😂·2️⃣炸香魚($30/條)細細條,炸過後可以原條食·3️⃣鐵板燒牛油炒鮑魚($180)超香牛油味😍鮑魚都好大隻,切成薄切,連埋菇類一齊炒更加香·4️⃣燒阿波尾雞翼($39/隻)外皮燒得香脆,肉質嫩滑,調味都剛剛好不會太鹹·5️⃣燒鵝肝($90)很少見日本餐廳會有鵝肝😂同西式嘅鵝肝唔同,呢份燒鵝肝用醬汁燒左之後口感比較結實,切開幾件連夾埋伴碟嘅薄脆一齊食都唔錯,口感層次豐富·6️⃣燒日本茄子($80)茄子燒得很軟腍,味道清甜·7️⃣松葉蟹沙律($180)份量超巨😂兩個人share都食唔晒,蟹肉都好多·8️⃣水雲($40)珊瑚蓉配上酸酸的日本海草,食之前要先拌匀,酸酸地幾開胃·9️⃣華漣蠔($95/隻)生蠔新鮮肥美,没有很重的金屬味·🔟清酒煮大蜆($180)湯底加上菇類一齊煮,味道清甜,大蜆隻隻都好新鮮,食落無沙·1️⃣1️⃣(小)魚湯稻庭鳥冬($65)奶白色的魚湯味道濃厚,不會覺得腥,會忍唔住飲晒成碗,烏冬亦很
我哋喺openrice訂位,埋單仲有9折😍
1️⃣炸白蝦($120)
炸得夠乾身,好香口,份量都幾多,食極都仲有😂
2️⃣炸香魚($30/條)
細細條,炸過後可以原條食
3️⃣鐵板燒牛油炒鮑魚($180)
超香牛油味😍鮑魚都好大隻,切成薄切,連埋菇類一齊炒更加香
4️⃣燒阿波尾雞翼($39/隻)
外皮燒得香脆,肉質嫩滑,調味都剛剛好不會太鹹
5️⃣燒鵝肝($90)
6️⃣燒日本茄子($80)
茄子燒得很軟腍,味道清甜
7️⃣松葉蟹沙律($180)
份量超巨😂兩個人share都食唔晒,蟹肉都好多
8️⃣水雲($40)
珊瑚蓉配上酸酸的日本海草,食之前要先拌匀,酸酸地幾開胃
9️⃣華漣蠔($95/隻)
生蠔新鮮肥美,没有很重的金屬味
🔟清酒煮大蜆($180)
湯底加上菇類一齊煮,味道清甜,大蜆隻隻都好新鮮,食落無沙
1️⃣1️⃣(小)魚湯稻庭鳥冬($65)
奶白色的魚湯味道濃厚,不會覺得腥,會忍唔住飲晒成碗,烏冬亦很掛湯,口感煙韌彈牙
職員仲推介我哋試清酒,因為720ML清酒做緊買一送一優惠,不過我哋唔飲酒就無叫到喇🙈
店內有榻榻米同卡位位置 有私人空間 適合同三五知己聚會暢飲🍻🍶廚師發辦豐儉由人 可以同店員講你嘅預算 然後佢會安排食物俾你 啱晒啲唔想諗又想有驚喜嘅人🫶🏻時令日本生蠔🦪有手掌咁大嘅日本蠔 肉質厚身 口感滑溜 已加入少許開胃醬汁 提升鮮味✨山藥水雲呢款前菜係日本居酒屋常見嘅前菜 海藻加上山藥蓉 加入甜醋 爽口好開胃👀臘魚魚卵 白子醃製過既白子口感滑溜 沒有腥味 魚卵帶鹹鮮 沒有半點腥味👍🏻鹽焗日本銀杏原始嘅味道 微微甘苦 有嚼勁送酒一流🍻左口魚刺身配燒左口魚裙邊左口魚刺身晶瑩剔透 富彈性 比較淡身 配上蔥花 蘿蔔蓉 柚子醋 夾著吃 👍🏻 炙燒嘅裙邊口感油潤 香味濃郁脆皮活海鰻蒲燒鰻魚食得多 脆皮比較少見 烤得剛好 隨自己喜好沾上燒汁 好讚😋清酒煮日本大蜆大蜆粒粒都飽滿帶鹹鮮 無沙 湯頭清甜 暖胃解油膩 🫶🏻🍽️ 稻乙日本料理 #尖沙咀sis📍 尖沙咀寶勒巷10號2樓🚆 尖沙咀站N2出口,步行約3分鐘

時令日本生蠔🦪

🍽️ 稻乙日本料理 #尖沙咀sis
📍 尖沙咀寶勒巷10號2樓
🚆 尖沙咀站N2出口,步行約3分鐘
2023-04-26 35 views
成日放工都要搵食咩 今日就揀好咗一間日本餐廳😚 炸北海道白蝦仔($60)蝦仔每一隻都卜卜脆 好酥脆嘅感覺🦐 味道唔會太鹹 送酒必備啊😌鹽焗銀杏($88)呢個咁特別嘅真係第一次試 剝開個殼之後係金黃色嘅銀杏🤩 味道鹹鹹地又係送酒就啱晒👍🏼水雲($40/1)水雲係日本嘅髮菜 上面白色嘅係新鮮淮山 呢個配搭都好少見😋 食落口感滑嘟嘟 有淡淡的薑味 配埋淮山嘅口感又豐富左🤩鐵板燒蠔($40/1)呢隻蠔真係燒得好靚 金黃色又脹卜卜🤗😍 餐廳燒得啱啱好 仲落咗調味料令到蠔食落完全冇腥味!亦都好欣賞佢嘅調味真係非常開胃😝燒日本茄子($80)呢個茄子同平時食開嘅唔同 係日本嚟㗎🤩 係青色嘅都幾特別 🍆淨係落咗少少醬油同薑蓉 冇好重嘅調味 反而食得出茄子嘅清甜同埋軟滑口感😍西京燒鹿兒島豚肉($80)不得不讚呢個真係超好食 好推介🤩🤩🤩 餐廳用咗三日醃製豚肉 非常入味 西京燒做法甜甜地嘅醬油帶有日式風味😋而且豚肉亦非常嫩滑 咬落好林好易咬 肉質好靚🤤🤤清酒煮日本蜆($180)見到每一隻蜆都大大隻🤩😍 食落好鮮甜 而且好juicy 😋 湯底亦都好香濃 真係爭啲想飲晒😚精選刺身拼盤($680)刺身有酸汁左口
成日放工都要搵食咩 今日就揀好咗一間日本餐廳😚

炸北海道白蝦仔($60)

鹽焗銀杏($88)

水雲($40/1)

鐵板燒蠔($40/1)

燒日本茄子($80)

西京燒鹿兒島豚肉($80)

清酒煮日本蜆($180)

精選刺身拼盤($680)
刺身有酸汁左口魚薄切 火炙銀鱈魚刺身 深海池魚 鮮赤貝 拖羅🤩🤩🤩而且份量都唔少架 每款都好新鮮 仲介紹左食嘅先後次序😋😋 食落鮮甜 亦見到心思🥰

魚湯稻庭烏冬($65)
咁幼嘅烏冬真係好少見😯 每一條烏冬都好滑嘟嘟 配埋好香嘅魚湯 每一啖都飲到魚嘅鮮甜🐟睇得出係好足料嘅湯底 真係好夾🤭🤤
✔️煮魚湯本身係想叫魚湯稻庭烏冬🐟但烏冬已經冇晒 於是乎唯有叫佢哋個魚湯~果然係舖頭嘅招牌菜✨ 魚味非常濃郁 充滿鮮味 飲完成身暖晒😋✔️燒阿波尾雞翼外皮金黃色 微微脆身 裏面都算juicy 燒得啱啱好👍🏻用咗少少鹽調味 唔會太鹹~✔️鐵板燒蠔粒蠔都幾飽滿 入面幾creamy 一啲都唔腥🥰 應該係用咗燒汁調味 加埋面頭脆脆地嘅煙肉都幾夾🤤✔️醬燒牛小排牛味香濃 燒完之後牛脂嘅油香味出晒嚟 加上醬汁 相當惹味❤️✔️中拖羅壽司拖羅雖然無筋 但係講唔停覺得佢切得比較薄身 口感麻麻🥹✔️阿波尾雞頸✔️雞橫隔膜✔️厚燒牛舌呢三款串燒就不過不失 最推薦係個牛舌~✔️鯛魚白子整體來講 覺得呢間居酒屋環境都幾舒服 見到佢哋仲有包廂可以坐 不過價錢確實有啲進取😳
✔️煮魚湯

拖羅雖然無筋 但係講唔停覺得佢切得比較薄身 口感麻麻🥹

✔️阿波尾雞頸
✔️雞橫隔膜
✔️厚燒牛舌
呢三款串燒就不過不失 最推薦係個牛舌~

✔️鯛魚白子