2022-10-10
經常周圍搵好食意粉,曾經食過一間好高質素的一間一早執左, 今次睇到這間以米芝蓮級意粉為名,一早打來訂位,到場時發現真係一早Full booking ,walkin有人來都無位了。首先是餐前麵包,賣相原本睇落一般,但食落味道比賣相好好多, 非常軟熟,而且配埋好香香草味的cream cheese 好夾。另外叫了一set tasting meau, 都是以蟹做主打。首先頭盤是一碟很精緻很日式的冷盤-入面有蟹肉,魚子,燒過的真鯛,放在homemade芝麻餅上,芝麻餅底好香,但迷李原隻蟹全隻可以食但就無咩味,唯獨鯛魚味燒得好出,香香地既燒魚味味。這一盤以賣相取勝,味道沒特別。第二道是意大利青瓜,香箱蟹肉蟹膏三文魚籽配自家製麵捲, 麵捲以濃縮蟹湯煮成,加上蒸過的意大利青瓜,頂層是包薯溶了的芝士,整個麵麵好重蟹味,非常多蟹膏,口感豐富,味道亦很特別,非常不錯!主菜為蘆筍,香箱蟹肉,蟹膏配自家製貝殼麵,用的是帶海水味的海蘆筍,同時亦以蟹湯煮成,貝殼粉有咬口, 蟹肉份量一樣很多,而且加了少許青瓜點帶番點fresh感覺無甘膩。另加的冷盤,生牛肉…牛肉上是雙重cheese 果仁碎 ,魚子同魚子醬,賣相可以,
另加的冷盤,生牛肉…牛肉上是雙重cheese 果仁碎 ,魚子同魚子醬,賣相可以,但其實不唔太食到牛味,芝士味蓋過左,一般。
而另一道我覺得必食是•Handmade Tagliolini Carbonara💓五成熟蛋漿,配上風乾豬肉面頰肉,鹹香味比較重,好正!而麵質是小小咬口,配合芝士,黑椒,半熟蛋漿!配得岩岩好,的確好高水準!
甜品方面,蟹餐入面包了的是薑味雪糕,好薑味但不會辣(我一點辣都食唔到),而上面還配有薑餅。
而大家都說必叫的tiramisu配朱古力雪糕,朱古力味超濃,不會很甜,不過tiramisu是很溶的那種質感,我個人喜歡硬身一點點的~但味道是不錯喔😉