Restaurant: Ippudo HK (Lab Concept)
Info:

2018-04-12 193 views
今日去完金鐘整文件就順便黎呢度食碗麵我正在考慮應該食一風堂定米線陣之際, 見到佢新出左個冬陰功拉麵, 梗係捧場喇下午2點後既時間, 唔駛等位就有卡位坐。碗麵係有d辣同用拉麵底好怪。搵左好耐先搵到d蝦,配料不足, 湯底味濃, 拉麵厚身彈牙。 我最鍾意既係呢度坐得舒服, 店員勤快, 又有無限麥茶自己加。 我至愛係一年前推出既粗麵好似係黑椒味, 但宜家已經冇賣喇。可惜平日lunch time要等成半個鍾,但都比對而上海店好, 因為上海店仲要收茶錢 同黑你面
今日去完金鐘整文件就順便黎呢度食碗麵

下午2點後既時間, 唔駛等位就有卡位坐。

碗麵係有d辣同用拉麵底好怪。

2018-03-28
2018-03-27 218 views
名過其實既拉麵一向都係拉回愛好者,但食開既都係一蘭、豚王等可以自己揀晒所有野既拉麵(岩口味啲嘛),不過一路都聽人講一風堂正,咁就有機會去試下啦!入到去發現比既唔係一般日本拉麵既凍水,而係類似普洱既茶,我覺得唔夠凍,做唔到冰水為口腔降温再食下一啖拉麵既效果。個人偏口辣既,所以就點左特製赤丸新味拉麵,原來一風堂有得揀麵既軟硬程度,食開硬啲既麵就點左硬。拉麵黎到,我覺得湯底唔夠濃,辣味又唔夠,點左既硬麵超級硬要浸淋啲先食得⋯⋯(完全硬過晒一蘭、豚王既硬麵)不過佢都有優點既,佢88蚊有紫菜有溏心蛋,平好多!同埋唔知食滿幾次有app可以送麵,都有gimmick既!不過整體,冇啲人係佢開果時吹捧到咁考,難怪而家少人排左咁多!

名過其實既拉麵

2018-02-20 344 views
新年初三,很多食肆都仍未開市,不想太多,就吃拉麵吧一風堂金鐘店全店都光鮮亮麗,整潔舒服,茶杯乾淨無漬,餐牌亦簡約明瞭,沒有花巧等候拉麵上枱的幾分鐘之間,嘗了一點枱上的配菜,出乎意料地好吃不過感覺較像韓國風格呢幾分鐘後,白丸就端上奉客了味道不錯,濃厚的湯底,比赤丸略略淡味,鹽度較低,其他整體分別不大另一碗赤丸拉麵亦隨之而到,湯底較白丸濃郁鮮味,一風堂麵身偏幼,因此建議麵質選取「硬」口感或會較佳整體上,湯底及麵質都不錯,僅稍為遜色於一蘭(當然價錢上一蘭較貴)。惟一風堂的叉燒則普通得多,感覺上沒有什麼處理,肉質味道平淡,口感肥膩另外點了2款小食,餃子屬高質之作,皮薄饀靚,配上薑蓉青蔥,輕點醬油,入口清新鮮甜,屬意外驚喜至於雞翼,Size偏小,味道實屬非常普通,如此質素卻$38兩隻雞翼有搵笨之嫌,下次不會中伏整體上一風堂水準都保持得頗成功一致,而金鐘店較為高檔優雅,座位、環境、服務都比朗豪坊店出色得多
新年初三,很多食肆都仍未開市,不想太多,就吃拉麵吧

辣味芽菜

不過感覺較像韓國風格呢
小白丸

幾分鐘後,白丸就端上奉客了

6件一風堂餃子
名古屋風雞翼

2018-02-19
$115 (Lunch)
辣味芽菜
小白丸
6件一風堂餃子
  • 一風堂餃子
2018-01-21 256 views
好多次經過金鐘一風堂都超級多人排隊,今日十一點幾見冇咩人就入左去試。餐牌都好多選擇,但對於有選擇障礙嘅我都係整個冬季限定好過啦。味噌赤丸。有豚肉丶蛋、碎肉丶蔥粒等等。先講䐁肉,厚切入味,肥瘦適中但略嫌唔夠熱。至於蛋就正正常常啦。湯底唔錯,豬骨秘製味噌配埋蔥粒同埋肉碎,雖然有少少肥膩但不知不覺下幾乎飲哂。對比之下我反而最喜歡就係拉麵嘅質感。煙煙韌韌又爽身,唔會太腍,比起之前去其他地方食拉麵感覺唔同。
2018-01-21
$85.8
2017-12-09 320 views
和好友lunch hour百無聊賴去了一風堂,之前也沒有留意有set lunch ($130),包一個前菜一碗麵和一杯飲料。前菜我們選了不同的,我的呢就是大大一磚煙肉玉米冷奴,加上葱花調味,不算wow很清新但總算在你的麵來之前沒那麼無聊😜 朋友的前菜是有三小款,冷青瓜,醃荀和玉土豆沙律,又colorful又有新鮮感,樣樣試啲。飲料有日本蔬菜汁和芒果汁可選,高質。作為痴心情長劍我當然選我一直點的辣肉噌叉燒拉麵,湯底香濃豐富,叉燒不太肥而肉香撲鼻,適量辣味調劑亦見畫龍點睛!

2017-12-07 258 views
日本拉麵係香港開業既,唔係個間間都keep到水準,呢間算係唔錯。日本個邊只有簡單餐單,唔會咁多花樣,香港呢間,似乎多咗d. 日本麵味道比較濃,同日本個邊麵相近,不過 軟硬道道唔夠硬。 枱上的細豆似乎太寒酸 ,日本一大樽亦refill好密,我坐低時得半樽,食完refill都只得兩撮,如果成本貴,不如每人一小碟算,客人要成日叫refill,比人好貪心咁,因為呢個荳芽送麵會無咁膩。我當時係下午茶時間,根本唔多人,請餐廳多考慮比客人坐得舒服點,唔駛一有2個人,就要迫到將4人枱分成2人枱, 我非常不幸,之前坐的那位夫婦常指手畫腳評論我既食物,之後的情侶,男女的懶「kawaii」聲音聽起來毛管也動豎起,女的也不停對男說 「你好叻呀!你咁都識既」,但個d野一個小學生都識答。我實在忍不了,於是立即走,再去cafe坐一坐。我比好評係餐廳本身質素。
2017-12-01
$100 (Lunch)
2017-11-18 277 views
今日晏就同事建議食一風堂,咁我地大概11點45左右去到金鐘分店,可惜未齊人吾可以入座住☹️不過12點左右就開始多人排隊,想食既朋友仔就要早啲拎位啦。餐廳好細心,因為食物以拉麵為主所以準備左”口水肩”,咁就吾洗驚整污糟件衫啦中午餐牌有套餐,不過同散叫價錢差吾多,如果餐吾岩食的話,我建議大家散叫。我叫左鰻魚石頭鍋飯($68)同埋炸紫菜墨魚酥($35)。首先講講個鰻魚石頭鍋飯,我自己比較鍾意食鰻魚飯,汁吾會大咸,而且我個人鍾意食飯焦所以呢個石頭鍋飯十分岩我胃口,不過飯中加左d wasibi,如果食吾倒wasibi既朋友就要落單時候同店員講聲先。之後講講他炸紫菜墨魚酥🦑,呢個我同同事都覺得一般,味度比較淡,加埋沙律醬味道都吾太特別,可以考慮試其他小食。*另收加一

餐廳好細心

我叫左鰻魚石頭鍋飯($68)同埋炸紫菜墨魚酥($35)

*另收加一
炸紫菜墨魚酥🦑
鰻魚石頭鍋飯
2017-11-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
鰻魚石頭鍋飯
2017-10-27 197 views
好耐無食拉麪啦,少吃多滋味!特制白丸拉麵湯底濃厚,麪質夠硬身分明, 就算食到最尾都唔會變咗一pat pat! 最正係塊叉燒,肥瘦適中,唔會有種油膩感好濟.唔知係咪依排拉麪熱潮減退,最surprise係替玉竟然係$2!!!咩年代呀依家!!麥記都無咗$2雪糕好耐啦!!!不過食到最後飽到反艇同極之口渴!
好耐無食拉麪啦,少吃多滋味!

2017-10-17 215 views
差不多有兩年無去過一風堂食嘢啦!放工路過,又見到冇乜人!於是入去回味下先!和以前一樣無限添加,食完可以叫侍應幫你添加高菜和芽菜都有少少辣的!我ordered 左特製赤丸新味,等左5分鐘左右。比以前快,但紫菜已經放久了,不脆了!麵和木耳都比以前少左,麵都弾牙!义燒細片了,肥肉和肉唔的比例不太均勻!赤丸是辣的,辣度適中!因為湯底係辣嘅,所以豬骨味被辣味蓋過了!雖然麪是少了,但是都夠飽嘅!只係冇以前咁飽!

芽菜(少辣),高菜(少辣),等等

和以前一樣無限添加,食完可以叫侍應幫你添加

高菜和芽菜都有少少辣的!

特製赤丸新味

雖然麪是少了,但是都夠飽嘅!只係冇以前咁飽!

2017-10-17
$96 (Dinner)
2017-10-02 209 views
這間連鎖式的日式拉麵🍜在香港來說算是不過不失🤔價錢一般貴,食物質素不錯👍🏻 款式也很多👍🏻環境都可以上菜速度快👍🏻 本人意見如果很喜歡食日式拉麵🍜的話這間也不仿可以考慮去幫襯。
這間連鎖式的日式拉麵🍜
2017-10-02
$170 (Dinner)
2017-08-25 2487 views
今日有朋友來金鐘找我lunch🎊還早早就排隊天呀! 真的是Happy Friday!!♥️慳妹我今日選了一風堂全因爲一風堂有會員制可以儲分換現金卷用🙈🙈而我的儲分快到期了當然要用囉~~~最愛他們的午餐了~可以跟Set $125一配拉麵配一個博多飯再有飲品~而我大愛他們的博多飯♥️♥️♥️♥️所以這個lunch set根本就是為我而設的吧🤤🙈朋友點了蕃茄汁淺嚐了一口😵😵😵😵😵味道很怪感覺就像是飲茄汁🤦🏻‍♀️午餐未到先吃吃配菜🤤配菜是無限免費添食的啊♥️朋友的特製赤丸到大大碗足夠兩個女生share👯湯底十分濃郁豬肉聲稱是慢煮的😱真的超淋👍🏻👍🏻👍🏻大大大大大愛的博多飯到~博多飯就是有明太子配沙律醬再有炒蛋攪拌一下就可以吃🤤🤤🤤🤤超妹好味!明太子有少許辣♥️但拌飯一起吃就剛剛好囉~單點了一份炸紫菜墨魚鬚$35量份不算多但勝在熱辣辣即炸👍🏻小提示:帳單是拿出Cashier付錢的喔♥️付錢時記得儲分留侍下次換現金券用🎊
今日有朋友來金鐘找我lunch🎊
還早早就排隊
天呀! 真的是Happy Friday!!♥️

慳妹我今日選了一風堂
全因爲一風堂有會員制
可以儲分換現金卷用🙈🙈
而我的儲分快到期了
當然要用囉~~~

最愛他們的午餐了~
可以跟Set $125

湯底十分濃郁
豬肉聲稱是慢煮的😱
真的超淋👍🏻👍🏻👍🏻
特製赤丸

大大大大大愛的博多飯到~
博多飯就是有

特製赤丸
博多飯
炸紫菜墨魚鬚
2017-07-27 401 views
今日忙到連早餐都無時間食, 一於提早去食lunch la~ 可能時間尚早唔洗等位, 平時lunch time 佢地都會排哂隊咁......今次我地叫左赤丸拉麵同埋特製白丸拉麵!!本來想叫埋小食, 不過碗麵ge份量對女仔已經好足夠, 咁唯有留返下次先la. 拉麵可以自行選擇軟硬程度, 依樣幾細心. 湯底都幾好味, 不過就唔算好有驚喜, 同一般拉麵湯底ge味道差不多la. 但勝在肉就易入口, 唔會過硬, 不過份量唔多, 朋友鍾意食肉就覺得份量偏小la!
2017-07-05
$90 (Lunch)
2017-07-17 2005 views
來自日本九州的「一風堂」,早年已吃過數次,印象是不過爾爾,早年在和「豚王」的比較之下,本座毫無懸念的選擇是「豚王」,近年個人更屏棄了這店的拉麵,去年與懞面超人聯乘的活動也吸引不了我。這個下午,若非到香港公園拍照,也不會到「一風堂」來。金鐘的「一風堂」,除了拉麵,還有飯丼之類,選擇多至已不如早期的專一,在港式管理下的「一風堂」,食物提供日趨五花百門,九州博多的「一風堂」不是那麼花心吧!坐下,週末二時過後的金鐘廊「一風堂」,店內竟有大把坐位。這是個人認為最理想的飲食環境。我一個人安排坐在吧檯上,店員為我送上一杯冷麥茶,吃拉麵,個人還是喜歡吃冰水。我是為吃拉麵而來,選吃了「赤丸新味」,麵來,內有黑蒜、辣醬一舊、薄切叉燒、黑木耳、芽菜和蔥,照例先呷一口湯,味道尚算鮮而不濃,膠原感欠奉,一口湯後,便將黑蒜油和那團辣醬拌勻,再喝一口,味道反而淡了,黑蒜不香,辣醬的辣味輕微,感覺就是辣味沒有融合湯來,而湯面滿是一粒又一粒的細小啫喱,這情況就是將湯雪成啫喱狀後,再返熱煲滾而未能完全融解一樣。兩塊义燒是瘦义,經低溫熟成處理,很腍,肉味濃,是水準之上,只嫌薄,幼麵條掛湯尚可,欠彈牙兼咬落有點糊,主角之一的

這個下午,若非到香港公園拍照,也不會到「一風堂」來。

我是為吃拉麵而來,選吃了「赤丸新味」,麵來,內有黑蒜、辣醬一舊、薄切叉燒、黑木耳、芽菜和蔥,照例先呷一口湯,味道尚算鮮而不濃,膠原感欠奉,一口湯後,便將黑蒜油和那團辣醬拌勻,再喝一口,味道反而淡了,黑蒜不香,辣醬的辣味輕微,感覺就是辣味沒有融合湯來,而湯面滿是一粒又一粒的細小啫喱,這情況就是將湯雪成啫喱狀後,再返熱煲滾而未能完全融解一樣。兩塊义燒是瘦义,經低溫熟成處理,很腍,肉味濃,是水準之上,只嫌薄,幼麵條掛湯尚可,欠彈牙兼咬落有點糊,主角之一的麵條表演極不理想。
赤丸新味
吃畢,見檯面一壺冷麥茶任添,再添一杯,這時喝一杯冷麥茶,較為適合。

預期之內的味道,沒有期望下沒有失望,普普通通的一碗拉麵,質素已不能和「凪」、「豚王」和「一蘭」等相提並論。經香港集團式管理下,已與東瀛風味背道而馳,但當然,拉麵的味道,比起「別府」和「味千拉麵」的還是優勝。
2017-07-15
$80 (Lunch)
2017-07-08 316 views
Thiscis the first Ramen in Hong Kong. I went here with my college. I ordered Shiromaru and otheres ordrered carbonara Ramen. I doubted that tasete, but I was shared the soup, it was nice. Cheese and soup harmonized. I will order if I have a next chance.
2017-07-03
Dinner
2017-06-11 306 views
今日,大仔選擇嚟呢間,食拉麵。又幾好喎,好似晌日本咁嘅感覺,環境企理,D茶,好香麥味,如果再冰凍D更好!拉麵口感、味道都唔錯,隻蛋仲好好味。招呼都ok,不過不失。同日本一樣出去埋單,不過,同香港一樣要加一,只係唔洗比貼士😄。整體係滿意嘅,可以再嚟幫襯。
今日,大仔選擇嚟呢間,食拉麵。
招呼都ok,不過不失

整體係滿意嘅,可以再嚟幫襯。

2017-06-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
  • 白丸元味
  • 拉麵